Härlig lägerdag

I dag har vi haft en riktigt bra lägerdag. Underbart väder med sol och nästan ingen vind. Alla har kämpat på ridbanan och tränat att med minsta möjliga göra fina svängar mellan koner. På eftermiddagen hade vi några provapå-övningar med HAE-tema. Det är alltid lika häftigt att se vad som ska hända.


Chassi var sist i ledet när vi red ut på tur

Sista ridpasset red vi iväg på en underbar tur. Det var otroligt vackert med den spegelblanka sjön och alla träd i härliga färger som speglade sig i ytan. Det var en tur som alla njöt ut av. På kvällen åt vi en god middag och barnen hade sedan roliga lekar i stallet med min hjälpledare. Föräldrarna tyckte det var toppen och uppskattade den egna stunden under tiden.

En äventyrsritt

På eftermiddagen idag red hela vårt ridlägergäng ut en liten tur och bl a lite inne i skogen. Hösten har gjort hästarna pigga så Miljon fick lite bus i kroppen och Mia blev lite stressad så plopp så låg hennes lilla ryttare på marken. Upp igen. Vi hann en bit och var inne i skogen när hon tog ett litet hopp igen och  plopp så låg ryttaren på marken igen. Det var en duktig liten tjej som inte gav upp så upp på hästryggen men ...... det kom en stor gren ivägen sopade av den lilla ryttaren så för tredje gången var hon nere på marken. Därefter gick allt bra och alla var glada och nöjda med turen trots lite spännande händelser.


Mia i sommarpäls

Snart tidsomställning

Jag har aldrig gillat att vi ska ställa om klockan till vintertid nu på hösten. Det skulle vara bättre att behålla sommartiden året runt. Det som händer när vi nu ska föra visaren framåt en timme är att det blir mörkt ute mycket tidigare på dagen. Vem tjänar på det? Jag har bestämt att under vårt läger som startar i morgon ska vi hålla oss kvar vid sommartiden tills lägret är slut. Det kommer ju inte kännas konstigt alls eftersom den gamla tiden kommer gälla. Fördelen är att vårt sista ridpass på dagen kommer kunna genomföras innan det blir mörkt och tråkigt.


Ridning och plugg

Har suttit en stor del av dagen och jobbat med tentan men nu är det klart. Nästa vecka ska jag träffa mina gruppkompisar och då ska vi gå igenom det hela. Vårt uppdrag är även att göra en muntlig redovisnig vid nästa seminarum.

På eftermiddagen var jag ute och red tillsammans med medryttaren. Vi longerade Rasmus först för att se om han skulle vara ohalt. Det var han så nu är han äntligen frisk från det han råkade ut för när de var på rymmen. Det var en riktigt skön tur. Sjön låg alldeles spegelblank.

Sista rycket gjorde jag med hjorten idag. Det återstod att mala lite köttfärs och nu ligger påsarna i frysen.


Påsar med hjortfärs på väg till frysen

Lägerförberedelser

Nu börjar vårt höstlovsläger närma sig. I år blir första gången jag ska ha det som ett mamma-barnläger. Det ska bli kul.


Frågan är om snön kommer dyka upp under lägret?

I måndags städade jag nästan allt i Nergården och idag var jag iväg och handlade. Det blev fyra stora kassar att bära in. En del skulle ner i frysen och nu är mina frysboxar knökfulla. Den där hjorten tar väldigt stor plats. Det måste bli en ny frys tills tackorna ska slaktas.

Jag känner mig lite stressad den här veckan för styckningen har tagit en massa tid och jag har en grupptenta som jag måste bli klar med innan lördagen. Jag har skrivit knappt hälften men nu har jag läst all litteratur och har ganska klart för mig vad jag ska skriva. Återstår bara att få det på pränt.

Fyller frysen



Så var det då dags att stycka hjorten som har hängt i två veckor. Det är mycket pyssel med det hela. Jag skär ur filéerna och biffen när det hänger på sin krok. Bogbladen med läggen skär jag loss och står sedan och pustar och delar vid diskbänken. När bogarna är borta är det enkelt att skära ur resten av ryggen och halsen. Jag har gjort massor med paket med lite olika innehåll. Det kommer också bli en del hjortfärs. Lyxigt värre. Nu har jag kokat halsen med köttrester på till en god buljon och så blir det lite putskött som stomme till soppa eller gryta. Nu återstår bara bakdelarna att stycka upp sedan är det färdigt och frysen är proppfull.

Inspektion

I dag har kommunens miljökontor inspekterat min livsmedelshantering. Det handlade bara om att sitta vid bordet tillsammans och gå igenom vilka regler som gäller. Killen ville mest veta om jag kunde reglerna och lite om hur jag hanterade maten. Jag hade röjt extra noga i köket och sorterat bort lite onödigt i skafferiet men han gick inte ens in i köket. Man betalar en årlig avgift till kommunen för miljökontrollen. Det är ganska många tusenlappar varje år. Jag måste säga att de besök jag haft de sista gångerna faktiskt känns ganska meningslösa och ineffektiva. Tänk er själva hur mycket resurser det går åt för att resa till mig från Gnesta och så vara här i 2-3 timmar. Det verkar inte heller som de besöker fler åt samma håll när de är ute och åker. Märkligt! Det är verkligen skillnad på effektiviteten i ett privat företag jämfört med kommnen.

Höstförberedelser

Ännu en dag med mycket utomhusarbete. Idag var det verkligen en strålande höstdag så det var skönt att vara ute. Blev ibland så varm så jackan åkte av och det räckte med bara t-shirt. Fast då fick man hålla sig i rörelse hela tiden. Jag började dagen med att gå upp tidigare än vanligt. Anders skulle iväg på skyttetävling och eftersom jag ville ha hjälp med att leda hem Henry och Mulle så gällde det att komma iväg innan han skulle åka. Jag halmade sedan lösdriften där de ska gå och mockade tre skottkärror med bajs. Bilbo och Isolde hade lagt sina högar på grusplanen och där ville jag ha rent. Jag hämtade sedan först hem Mia och sedan tog jag Elin och Chassi tillsammans. Nästan 1 mil promenad bara på detta.


Den störste tuppen i det nya hönshuset

I går flyttade mina två hönar och två tuppar in i det stora hönshuset. Nu är de så stora så det var trångt i den lilla lådan. Hela eftermiddagen idag ägnade jag åt att sätta upp nytt staket runt hönsen och ankorna. De får nu bo på samma område men de har olika hus. Jag använder elnät som är för fåglar (små maskor) men jag kopplar inte på någon el utan har det bara som barriär. Utanför det sätter jag upp två rader med eltråd i rävhöjd. Jag har ingen lust att förlora mina fåglar. Höken kan jag inte göra något åt men ankorna tar den nog inte utan det är bara hönsen som är i riskzonen. När allt staket var klart öppnade jag för hönsen. De tyckte det var så läskigt så de gjorde bara en kort utflykt utanför huset.


Ankorna utforskar de nya ytorna

Naturlig träning

På kursen till kostrådgivare fick vi även lära oss ganska mycket om träning. Jag har aldrig varit på ett gym och håller aldrig på med träning på det viset. Funktionell styrka var det som våra förfäder behövde. Det är sju varianter på rörelse, kasta, dra, skjuta, böja ryggen, böja knäna, lyfta och gå. Jag upptäckte idag att jag tränar funktionell träning hela dagarna. Har inte tänkt på det förut. Jag körde sex skottkärror både tunga och lätta, drog, böjde ryggen vid en massa olika tillfällen, satt på huk och svabbade av golvet i hönshuset, grävde avrinning för regnvatten, lyfte tung dynga när jag mockade ankhuset, bar in fodersäkar i stallet och gick minst 1 mil. Vilket bra jobb jag har där bra träning ingår helt naturligt.


Totte, Grattis och Rasmus hämtades hem från Börsnäs idag

Licencierad kostrådgivare

Jag klarade provet och är nu utbildad till licencierad kostrådgivare. Känner mig så nöjd även om jag irriterar mig på de två poäng jag var från max på provet. Jag missade ordet omvandlar och tappade ett poäng och så av bara farten så blev det fel ord på ett av hormonen. Jag vet egentligen vad det heter så det vara bara slarv.

Nu ska jag så snabbt jag kan sätta ihop min nya hemsida om kostrådgivningen och så kommer det ett utskick med förmånligt erbjudande till alla som varit på läger under året och förra året. Är det någon mer som vill ha information så är det bara att höra av sig via mail. Det är ju snart jul så det kan vara en perfekt present att ge bort en kurs till någon som man bryr sig om.



Nu gäller det

I morgon är det dags för det stora provet. Jag har aldrig pluggat så mycket i hela mitt liv förut inför ett prov. Jag ska nu innan jag går och lägger mig repetera de frågor som inte sitter riktigt ännu. Det är märkligt att en del är så svåra att komma ihåg. Jag fick veta igår att läkare som utbildade sig förut endast läste 2 veckor näringfysiologi på hela sin utbildning. Det betyder att jag har ännu mer kunskap om detta område än vad de besitter. Ganska häftig.
Det är många svåra samband på processer som sker i kroppen vid olika tillstånd men nu börjar faktiskt bitarna falla på plats. Det är ju fördelen att det ställs stora krav på oss under utbildningen för man tvingas helt enkelt till att begripa.
I går lyssnade jag på Cahtrine Schuck. Hon har bl a varit med och skrivit Björn Ferrys LCHF-bok. Cathrine jobbar som kostrådgivare men hon har även kompletterat med en utbildning som psykoterapeut. Dessutom är hon även kock. Det var intressant när hon berättade om sina erfarenheter och gav tips.
Nu hoppas jag ni håller tummarna för mig under torsdagen.

Exotisk frukt

Cherimoya
Vilken god frukt jag provade i dag. Spännande smaker som är svåra att beskriva. Lite svår att äta med alla stora svarta kärnor i men med sked gick det bra och så får man spotta ut dem varefter. De var så svarta så jag fick nästan en känsla av att det var en svag laktritssmak runt dem. Säkert inbillning men ändå. Lakrits är det enda jag kan sakna ibland med LCHF-kosten.

Intressant forskning

Jag rekommenderar alla att gå in på kostdoktorn.se idag och läsa och lyssna på en forskare angående insulin och prostatacancer. Det har rubriken "Insulin är gödning för cancer". Hans slutsats är även att insulinet påverkar hela det metabola syndromet. Metabola syndromet är en samlingsnamn på en massa faktorer/sjukdomar som förhöjer risken för hjärt- och kärlsjukdom. Där ingår diabetes 2, övervikt, högt blodtryck, demens, blodfettsrubbning, PCOS m fl. Hans forskning och slutsatser, berättar han, kan leda fram till en mycket friskare befolkning.
Efter sådana här rapporter känner jag att mitt arbete som kostrådgivare kommer vara så viktigt. Ju fler som lyssnar på denna forskare ju fler kommer inse att det är dags att äta sig frisk.
Jag kommer f o m 1 november ta emot för kostrådgivning och jag kommer börja planera in helgkurser och en sommarkurs. På kurserna blandas praktiska övningar med matlagning, föreläsningar och andra tips och råd. Varmt välkommen till ett liv med hälsoförbättringar där du också har möjlighet att bli av med övervikten.

Flera fynd

Ni som följer bloggen kommer ihåg att jag hittade en stor mängd med scharlakansvaxing i en av hagarna för några veckor sedan. Jag sparade några små som fick stå kvar på tillväxt. Vi har haft rejält kallt men jag tänkte ändå att jag skulle gå ut och titta om de vuxit något eller om frosten tagit dem. Fantastiskt nog hade det kommit upp massor med nya svampar. Det blev nästan lika mycket denna gång.


Stekpanmam full med härlig svamp

Idag gjorde jag lite svampstuvning på en del av dem. Vi åt det till en tjälknöl som var gjord på fransyskan från ett får och så en underbar rättiksgratäng till. Testade även en parmesanostsås som var väldigt enkel och god. Den skulle passa perfekt till kyckling också.

Välätet

Jag hittade några bitar älg i frysen häromdagen. Bl a var det en bit märgpipa med ben. Jag lät dem steka länge i grytan med lite vatten och kryddor. Sedan gjorde jag en gräddsås med älgbuljongen i och så en msk svartvinbärsgelé. Köttet skar jag ner i mindre bitar och sorterade bort benet. Oj så gott det blev.


Zcrollan

Zcrollan gillade också vårt middagsval för hon fick benresterna. Det var ett riktigt stort och rejält ben. Jag gav henne det utomhus för det brukar bli så kladdigt på golvet annars. När vi var ute på kissrundan på natten plockade hon benet med sig in i korgen. Det var inte kladdigt längre så jag lät henne hållas. På morgonen var det inte mycket kvar av benet. Det är fantastiskt så mycket det går att äta upp av det som man tror bara är ben.


Benrester

Klart för hästarna

Jag har upptäckt att det går allra bäst att slå i sig en massa kunskaper på förmiddagen. Eftersom jag tränar intensivt varje dag inför provet till kostrådgivare så märkte jag att det är stor skillnad om jag gör det på förmiddagen i stället för någon gång på eftermiddagen. I dag startade jag alltså dagen efter frukost och lite djurskötsel med att plugga. Kl 11 avbröt jag med kaffe och min favoritchokladkaka med vispgrädde och hallon till. Under fikastunden kopplade jag av med dagstidningen men sedan slängde jag mig över pluggböckerna igen. Det jag hade planerat kändes som det satt mitt på dagen så då övergick jag till jobb på gården.

Jag har tömt alla lösdriftarna men en av grusplanerna var det mycket kvar att skrapa på. Det gick bra med traktorn och jag känner mig nöjd med resultatet. Det tog 1,5 timme så var det klart. Jag hann sedan röja undan lite i köket i Nergården, frysa in inälvorna från hjorten. Kl fyra kom min medryttare. Hon fick ta Miljon idag och jag hämtade Bouchette. Älgjakten har börjat så vi undvek större skogar och de vägar där de brukar jaga mycket. Precis när vi red iväg slutade det blåsa, solen sken och det var både skönt men kallt och så vackert med höstfärgerna.


Höstdag

Nu är det verkligen vackert i naturen. Löven är i många färger och det luktar så gott när man går på de som ramlat av. Nästan hela dagen sken solen men sedan fick vi några små regnskurar samtidigt som det blåste rejält. Bouchette som befann sig på ridbanan tyckte inte att det var ett dugg roligt så hon skyndade sig att ställa rumpan mot vinden och regnet. När hon tvingades att gå mot vinden böjde hon in huvudet så vackert. När solen inte sken blev det riktigt kallt. Nu dröjer det inte länge inna hästarna måste hem och börja vinterutfodras. Skulle tro att betet räcker en dryg vecka till.


Kött utan jakt

Det är med blandade känslor jag berättar om min dag. Jag hade varit i Strängnäs i några ärenden och när jag började närma mig Rocklösa såg jag att staketet vid hästhagen på Årby (grannens mark) hade pajat. Det var en lång bit där det inte fanns en enda stolpe längre. Stannade till och såg då att en hjort fastnat i tråden. Med finstövlarna stegade jag ner för att kolla. Det visade sig att det var två hjortar med stora horn som satt fast och den ena levde fortfarande. Den låg på rygg och de kan de inte göra för länge för då dör de. Jag försökte vrida den men när jag tog i benen sparkade den vilt.

Full fart tillbaka till bilen och hem efter en kniv. Väl ute på gärdet igen började jag skära av elrepet. Det gick lätt för det satt spänt. Den levande hjorten låg tack och lov still medan jag skar och trädde. Jag koncentrerade mig på att skära just där den satt fast. Det var inte så mycket men sedan hade den lyckats tråckla in sina horn i den andres så att den satt fast. Det måste varit så att de bråkat och stångats och i stundens hetta fastnat i tråden. Jag lirkade ut hans horn och så plötsligt välte han över på sidan och full fart iväg. Den hade inga skråmor så jag hoppas den klarade sig från chocken.

Den andra hjorten var död så efter att jag kolla med markägaren fick jag tillåtelse att ta hand om köttet. Den var så himla tung när jag skulle ha upp den på kärran så det hade aldrig gått om inte en jägare råkade köra förbi just då och kom och hjälpte mig.


Äntligen på kärran

Kvällen ägnades åt att flå och ta ur den. Det är det största djur jag gjort det på. Jag är inte speciellt van för det hinner gå många år mellan gångerna men det gick bra och alla inälvor fick jag ur i helt och fint skick. Nu ska den få hänga länge så den blir riktigt mör. Den är verkligen superstor. Hjärtat var riktigt rejält och levern var nog fyra gånger större än på en tacka.


Uttagen och klar

Lite kroppsvård

Nu är det pluggande som gäller. Denna veckan blir det hårdkörning. Provet närmar sig med stormsteg. Jag har idag övat in de första 55 frågorna och på kvällen förhörde Anders mig. Kan det mesta men får fila lite extra på ett par av frågorna. I morgon tar jag ungefär lika många till och tränar på. Tills på lördag räknar jag med att kunna det mesta så sedan blir det repition fram till provdagen.

I dag var jag på massage hos min fantastiska massör. Hon är så duktig och det känns verkligen hur bra det är för kroppen. Numera kan jag vrida och vända mig hur lätt som helst på massagebänken. Tidigare var det med pust och stånk och det tog verkligen emot i kroppen för det var så stelt. Det är kosten som har gjort den stora förändringen. Det är skönt att slippa känna sig gammal i kroppen.

Helgläger

Så var den här helgen slut. Det var ett välidgt trevligt mamma-barnläger vi hade under helgen. Det var inte helt fullt så desto mer tid fick man att lägga på var och en under lektionerna. Jag trivs allra bäst när jag har en i taget men det är ju inte möjligt när man har läger. Nu var det ändå så få så det kändes ganska bra. Det var stor spridning på barnen denna gång 6-12 år. Det är ovanligt men slumpen avgör hur det blir.

Vi hade även en otrolig tur med vädret. Det skulle komma regn idag på eftermiddagen men det blev fördröjt så nu sent på kvällen regnar det i stället. Det var en sådan där fantstisk höstdag med sol idag. Väldigt vackert på morgonen när vi satt och åt frukost. Det var minusgrader på natten så massor med kläder gällde under förmiddagen. Grattis hade tappat en sko så i dag fick den ryttaren som hade honom byta till Bouchette i stället.


Mia med sin lilla ryttare

Hovböld

I dag var hovslagaren här för att sko om Miljon. Han hade hunnit tappa tre skor så det blir till att gå på jakt i hagen. Han fick nya i stället. Jag bad även hovslagaren titta på Bilbo för han har varit halt ett tag och när jag kratsade hovarna tyckte jag att det luktade lite. Det visade sig att han hade en hovböld. Den hade lyckats krypa ända in till trakten på hoven. Den var lätt att öppna så det är i alla fall ingen fara att det inte ska läka bra. Om några dagar är han säkert återställd igen.


Bilbo

I natt var det frost. Eftersom jag har läger var det två lektioner som gällde på förmiddagen. Jag satte på mig både långkalsonger, mössa och vantar. Det var så skönt och jag frös inte ett dugg.

Lägerförberedelse

Det känns nästan lite ovant att ha läger igen. När det är tätt mellan gångerna kommer man in i matlagningsrutinerna bättre. Det brukar gå riktigt fort i affären för jag vet exakt vad jag ska ha men där här gången vimsade jag lite mer. Nu har jag i alla fall gjort det som jag ska bjuda på i morgon kväll och så har jag gjort några förberedelser inför trerättersmiddagen på lördag. I morgon ska jag putsa av huset lite. Såg att det var lite fluglik här och där och så ska jag baka.

Jag har gått och undrat ända sedan i somras varför de tar så hutlöst betalt för 3 dl ekologisk vispgrädde i vår ICA-butik. Innan sommaren kostade den 10:50 och så var den plötsligt höjd till 14:90. Inte lite precis. Jag har tänkt länge att jag skulle fråga affärsägaren om det hela och idag kom jag till skott. Han skulle kolla upp det. När jag efter en bra stund kom bort till mejeridisken och började plocka det jag skulle ha läste jag på skylten ekologisk vispgrädde. Nu stod det helt plötsligt 10:90. Hade de ändrat efter min fråga eller var det ändrat redan innan? Kan det vara så att de hugger för sig under sommaren med alla turister eller? Jag måste nog forska vidare i saken. Nu gillar jag i alla fall priset igen. Vi hade faktiskt börjat handla i Gnesta i stället eftersom den var flera kronor billigare där.


Plugg, plugg, plugg

Nu är det verkligen hårdkörning med pluggandet. Om några veckor ska jag slutföra min kostrådgivarutbildning. Vi har nästan 200 instuderingsfrågor. I går berättade jag högt för Anders några av frågorna. Han säger då "Hur ska du kunna lära dig allt det är". Just så känns det verkligen. Det är fruktansvärt svårt. Så här kan svaret på en fråga se ut:
"Fettet bryts med till glycerol + fria fettsyror i tunntarmen med hjälp av enzymet lipas samt galla. Fettsyrorna tas upp genom tarmväggen sätts ihop igen och bildar åter triglycerider. Dessa bildar kulformade strukturer - chylomikroner. Dessa töms i lymfsystemet för vidare transport till blodet. Därefter tar levern upp de fettsyror den behöver, transporteras även in till celler för energianvändning eller för fettlagring".

Det där var knappt halva svaret på en enda fråga så hur allt ska pressas in i minnet blir inte lätt.

Jag har nu en mängd uppgifter som ska göras på ridterapiutbildning också inför nästa stoppdatum. Det är ett studiebesök med dubbla rapporter som ska skrivas och det ska även kopplas till en vetenskaplig artikel. En gruppuppgift som ska redovisas både skriftligt och muntligt där vi ska undersöka och jämföra olika sorters Horsemanship och till sist en bok som ska läsas och så får vi varsitt specialavsnitt som som ska förberedas inför nästa träff.

Allt det här sista får vänta tills kostrådgivarutbildningen är klar.


Bilbo visar övning med boll

Scharlakansvaxing

Vilken svamplycka. Halva korgen full med scharlakansvaxing. Jag har bara plockat så mycket en gång tidigare i mitt liv. Jag har ett litet ställe här på Rocklösa där det brukar dyka upp några svampar men i år var det massor och de var stora också. Det är en svamp som inte är så vanlig nu längre eftersom det blir mindre och mindre med betad mark vilket är en förutsättning. Den är så vacker med sina röda och gula färger. Hela stekpannan är fylld med gul svamp när den kokat bort all vätska. Det blev tolv paket att stoppa i frysen.



Det är faktiskt nu i otober som delikatesserma dyker upp. Fördelen är också att det är mindre med mask som konkurrerar om läckerheterna. Jag hittad några fina champinjoner och några stora gula trumpetsvampar också. Det är extremt mycket svart trumpetsvamp i år och de är i jätteformat. Det får bli lite plockning av dem nästa gång jag går ut.


Oföljsamma

Mina får har blivit lite smått förvildade. De två tackorna är ganska tama och kommer gärna fram och äter i havrehinken men den svarta är mycket misstänksam och stressar ofta iväg med följ att alla hakar på henne. I dag var min plan att få in dem i stallet. Jag försökte med en lockande havrehink först. De följde med en bit men sedan var det tvärstopp.

Nästa försök gjorde jag när Anders kom hem. Han tog Zcrollan och så försökte vi få dem att följa mig ner till stallet. Det gick inte alls. Det slutade med att de försvann iväg någonstans och sedan kunde vi inte hitta dem. Får väl skjuta det hela på framtiden. Tids nog tar maten slut i naturen och då kommer de och äter på balarna som står för utfodring.


Skinn som får representerar mina får

I säkerhet

Vilken pärs. Jag har haft en bil som krånglat. Åkte ner till Skåne förra söndagen för att gå på min ridterapiutbildning i tre dagar. Redan andra dagen började det låta konstigt när jag svängde. Ju skarpare kurva desto värre. Det blev till att leta upp en försäljare av oljor som skulle passa just min bil. Det som fattades var styrservoolja. Jag fyllde på men med tanke på hur pölen såg ut under bilen så blev man förskräckt. Efter de tre dagar jag behövde köra med bilen fick den sedan stå still när jag var hos barnen och hälsade på. Det verkade som det inte rann när den bara stod parkerad men så fort den startades började det droppa. Laddad med många oljeflaskor påbörjade jag i morse min resa hem. Jag stannade varje timme i början för att kolla men det var inga stora mängder som försvann, tack och lov. Varefter blev jag modigare och körde flera timmar innan kontroll. Nu är jag hemma i säkerheten igen. Jag avskyr verkligen bilar som inte bara går. Viktigt att de också låter bra för konstiga ljud kan verkligen ge en kalla kårar.

RSS 2.0