Förrädisk is

Trots att jag är så försiktig så lyckades jag idag halka när jag gick ut ur stallet. Där ligger ett istäcke kvar. Det samlades ett extra tjockt lager när snön ramlade ner från stalltaket och den har inte hunnit smälta bort. Jag går så försiktigt över varje gång men nu var den extra hal av att de töar. Det blev lite skridskobana. Jag tog ett steg och benet for framåt och jag stod på öronen. Jag riktigt kände hur det högg till på baksidan av benet. Det blir att man ligger kvar och känner efter extra noga om allt känns helt. Innan jag kom upp var byxorna rejält sura.
 
Nu haltar jag omkring och har antagligen gjort en rejäl sträckning i vadmuskeln. Det är en plåga att gå så hela kvällen har jag vilat benet. Anders fick hjälpa mig att mata hästarna och ankorna.

Att ladda

 
Visst är det vackert med en lite kallare morgon och en sol som gör en så glad. Det här var en dag att ladda batterierna. Det fick bli en härlig promenad efter frukosten. Den kallare natten gjorde att isen på sjön hade sina speciella ljud för sig. Det låter exakt så som man tänker sig att dinosarierna lät en gång i tiden. Jag stannade många gånger bara för att lyssna på ljudet.
 
Hemvägen blev genom skogen. Såg att vildsvinen varit framme i vår ekbacke. De verkar ha letat efter ekollon.
 
Just nu har två sångsvanar anlänt och tillbringar dagarna nere vid ån och det stora diket. När det blir mörkt flyger de iväg och trumpetar. Undrar vart de tar vägen på natten?

Vilken glöd

Nu har jag varit iväg på resan jag nämde häromdagen. Den gick till Ängavallen nere i Skåne. Det blev mycket resande med bussen men det var det värt för det var ett mycket intressant och bra besök. Mannen bakom hela företaget var verkligen en eldsjäl. Hans starka tro på att att ge djur ett naturligt liv från födsel till slakt hade gjort att han fick kämpa otroligt mycket mot de som bara ville ha ett storskaligt jordbruk. Den här killen var en riktig pionjär. I dag har det han kämpat för blivit betydligt lättare att genomföra som t ex gårdsslakterier. Han öppnade också landets första gårdsbutik.
 
Vi bodde mycket fint i gårdens rum och åt en utsökt middag på kvällen med råvaror från gården. Eftersom de har eget slakteri behöver aldrig djuren stressas och deras metod för att få djuret till rätt plats inför slakten kunde ta ända upp till 40 minuter. De väntade tålmodigt tills dess att djuret av sig självt gick till rätt plats. Riktigt häftigt att träffa en person som inte bara tänkte tid och pengar utan satte djurens känslor i centrum.
 
Smågrisar vid sina hyddor ute på ett stort gärde.
 

Studieresa

Under den här veckan ska det hända något roligt. Jag ska åka med på en studieresa till Ängavallen. Det är en gård som jobbar helt ekologiskt, har eget varumärke och föder upp flera olika sorters djur. Jag tror att de har byggt upp det till en större koncept med konferens, boende, butik mm. Vi kommer få se allt och även så är det en del föredrag. Det ska bli mycket spännand och säkert otroligt inspirerande.
 
 

VM

Det blir en del timmar framför TV:n under dagarna nu när det är skid-VM. Jag gillar verkligen att titta på de olika vintersporterna. Det är ju inte bara under VM som helgerna är fyllda av tävlingar. Det kräver en del planering för att hinna med gårdens sysslor och se det som är viktigt. Vi brukar t ex lägga förmiddagsfikat ihop med att det ska tävlas i någon disciplin. Mina favoriter är skidskytte, slalom, storslalom, längdåkning  beronde på vilken sorts tävling och så nu på slutet har de visat en del skicross och det är riktigt spännande. Vissa dagar är det tävlingar inom samtliga sporter så då blir det inte så mycke nytta gjord i övrigt.
 
I dag har jag i alla fall bakat LCHF-semlor så det kommer serveras till morgondagens skidlopp.
 
Hittade den här semmelbilden i mitt arkiv. Det är en bild på traditionella semlor. På våra LCHF-semlor har vi inget florsocker.

Fyra årstider

Vad underbart det är att bo i ett land med fyra årstider. I dag när jag gick på gården njöt jag så mycket av att nästan all snö försvunnit och gruset har kommit fram. Innan dess var jag lika lycklig över vintern och i synnerhet när den blir på riktigt och snön kommer. Före vintern är det ju den färgsprakande hösten. Måste jag rangordna de olika årstiderna så är det nog hösten jag gillar bäst. Så den fjärde årstiden som är sommaren. Inte klarar man sig utan sommar inte fast det behöver inte vara för varmt.
 
 
Nu dröjer det inte länge så är det vår på riktigt. Vi har fått sjötomt, vattnet forsar i bäckravinen ner mot gårdsplanen och i går hörde jag änderna kraxa nere i ån. Det bästa med att bo på landet är att varje liten förändring i naturen blir så tydlig och gör en så glad.
 
 
 

Hemsidan

Nu har jag i två dagar suttit och fixat till sidor på engelska och tyska på hemsidan. Boendesidan har nu fått sidor på engelska. Gourmetvandringen finns numera beskriven både på tyska och engelska. Det sista jag gjorde i dag var att lägga ut så att det går att direktboka på sidan för den utländska turisten. Framför mig ligger ordböcker på båda språken. I bland behöver man ta en titt så att man minns rätt ord och även kolla stavningen.
 
Har du inte varit in på vår hemsida på ett tag tycker jag du ska gå in där och kolla, www.rocklosa.se. Den är lite uppfräschad på startsidan också med bl a en länk till tripadvisor. Än så länge bara till att skriva omdöme om boendet men det ska också ordnas så man kan göra det om gourmetvandringen.
 
 

Fikastunder

Jag har haft fikabesök i två dagar i rad. Igår var det en anna företagare från Stjärnhov. Hon arrangerar konserter och har målarkurser. Vi ska samarbeta framöver så det kommer bli ett nytt paket med gourmetvandring, konsert och boende som snart kommer läggas ut på hemsidan.
 
I dag var kommunens nya kultursamordnare här. Så uppfriskande att möta en person med idéer och som ser möjligheter. Märks att hon inte hunnit fastna i det byråkratiska tänket. Vi hade så trevligt den stunden hon var här. Den största delen av tiden diskuterade vi evenmanget "Kosläppet" som ska gå av stapeln den 9:e maj här i kommunen.
 
Det är verkligen behövligt att ibland träffa människor som fyller en med ny energi.
 
 
 
 

Fotvård

Upptäckte att en av mina hönor fått problem med sina fötter. Hon satt och kurade på en pinne och såg inte glad ut. Hon har drabbats av små djur som kryper in och försökar sig under benfjällen. Det gör att det blir infekterat och uppsvällt. I dag har jag börjat en kur med henne. Först blev det en massa tvätt och skrubba med tvål och vatten. Därefter ordentlig torkning och sist smörjning med en fet salva. Jag tog min fantastiska honungssalva som läker allt på hästar. Den borde fungera bra på hönor också. Nu ska den här proceduren upprepas en massa gånger. Får jag bort är det bra annars får det bli med starkare medel.
 
 

Vårtecken

Hönorna har nu bestämt att våren är här. I år har jag inte tänt något extra ljus i hönshuset för att få igång äggproduktionen då det varit ett par ägg om dagen ändå. Men nu har det kommit igång på riktigt. Dagens skörd var 9 stycken så nu är nog nästa alla hönorna igång. Man äter ju mycket ägg till påsk för att då hade hönorna börjat värpa. Det är ju långt till påsk så mina höns måste tycka att våren ändå är här.
 
Det finns ett vårtecken till och det är att det luktar vår ute. Det spelar ingen roll att man går ut på kvällen när det är minusgrader, doften känns ändå.
 
 

Förskräckligt

I dagen tidning hade de en artikel med rubriken "Råd mot fetma hjälper inte". Rådet att äta mindre och röra sig mer räcker inte för att bota fetma. Det är dömt att misslyckas, skriver experterna. Man anser att dessa råd måste kombineras med kirurgi - alltså skära bort friska organ i människans kropp. Snacka om vansinne! Jag blir så upprörd när jag läser det och oroar mig för att folk tror att det inte finns någon annan utväg.
 
Det vore kanske på sin plats bland dessa experter att fråga sig om råden de ger angående kost och motion kanske är fel. När jag läste till kostrådgivare fick vi lära oss massor om näringsfysiologi och hur våra kroppar fungerar. Av alla jag hjälpt hit intills och som följt mina råd och/eller varit på kurs hos mig så har samtliga gått ner de kilo de behövt och dessutom har alla fått en bättre hälsa. De har inte ens behövt motionera för att åstadkomma en viktnedgång.
 
Det är verkligen inte roligt att läsa en sådan artikel när jag vet att om jag får chansen att hjälpa så behövs inte kniven för att skära bort magsäckar.
 
 

Planer som sprack

Vissa dagar fungerar inget som planerat. I morse gick jag upp lite tidigare för jag skulle få besök av kommunens nya kultursamordnare. Som tur var kollade jag min mejl när jag satt och åt frukost och upptäckte då att hon meddelat att hon blivit sjuk och inte kunde komma.
 
På eftermiddagen skulle jag åka till Nyköping och byta hönätet som jag köpte till hästarnas balar för ett tag sedan. Med tanke på priset och att det redan gått hål gjorde att jag reklamerade det. Jag hade räknat ut att hästarna skulle ätit ur det mesta till idag så jag kunde ta med mig det trasiga och byta. Den planeringen sprack då det fortfarande var så mycket kvar i nätet så jag inte kunde rubba det och än mindre ta det med mig.
 
Jag lyckades ändå fylla dagen med en del vettigt och till middag provade vi att göra den vegetariska hamburgerrätten från kostdoktorns sida (som jag skrev om härom dagen). Lite pysslig mat då jag även bakade LCHF-bröd till men gott blev det.
 
Musseron tycker det är lite pillrigt med nätet

Kvickt och mycket gott

Jag älskar när jag hittar recept eller kommer på egna på maträtter som går snabbt att få färdiga. Det ska vara kvaliet, det ska vara mycket gott men på vardagarna är det så skönt när matlagningen inte tar så lång tid.
 
Dagens rätt är förutom den härliga smaken även otroligt nyttig. Mat från havet innehåller så mycket bra för våra kroppar. Vi använde en skaldjursmix till dagens maträtt men det går bra att använda bara musslor, räkor eller bläckfisk förstås. I vår var det blandat en massa olika sorter.
 
Skaldjur provencale
 
Tina skaldjuren (400 g) och låt dem rinna av ordentligt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ in en ugnsform med 125 gr smör och låt det smälta. Ta ut formen
Hacka tre vitlöksklyftor och rör ner i smöret samt 1,5 msk hackad persilja.
Häll i skaldjursmixen i smöret och rör om ordentligt.
Ställ in i ugn 10 minuter.
Färdigt!
 
Till gjorde vi squashpasta. Använd osthyveln eller potatisskalare och dra långa remsor. Lägg dem i en kastrull
Koka upp vatten i vattenkokare och slå över squashremsorna. Håll på lite salt och rör om. Låt stå några minuter. Häll sedan av vattnet noga.
 
 

Det gick galant

Jag såg framför mig flera arbetsdagar med all bokföring som skulle göras klar och skattedeklarationen som skulle vara inne till den 12:e. För att hinna med allt bestämde jag mig för att ägna det mesta av dagen åt pärmarna. Det gick som på räls så innan kvällen kom var jag faktiskt färdig med allt.
 
Det måste vara för att jag hade en så bra hjälp på skrivbordet.
 
 

En bra sida

Kostdoktorn är en läkare som bloggar om att äta bra och så har han massor med information om sjukdomar, kolesterol, diabetes osv. Här kan man hitta massor med bra information som är skriven så att vem som helst ska kunna förstå allt. Han är dessutom väldigt påläst och följer den senaste forskningen hela tiden.
 
Den senaste veckan har han och hans familj ätit vegetarisk lågkolhydratkost och varje dag har han lagt ut receptet på de som de ätit. Jag rekommenderar ett besök på hans sida för att skaffa sig kunskap och få inspiration. Det finns många intressanta diskussiontrådar också att följa.
 
Här kommer adressen www.kostdoktorn.se
 
 

Snöproblem

Det är inte alla som gillar snö. Oftast kurar de i hönshuset hela dagen men en höna fick för sig att göra en promenad. För varje steg sjönk hon ner i snön. Hon försökte hålla kroppen uppe genom att bre ut vingarna lite. I mycket långsam takt tog hon sig fram ett steg i taget men till slut flög hon den sista biten fram till sitt hus och skyndade sig in igen.
 
 
 
 

Det bokas

Vilken vacker vinterdag vi haft idag. Solen sken och det är häftigt hur mycket strålarna värmer huset. Behöver inte elda på hela dagen. Tyvärr hann jag inte vara ute så mycket då det just nu är mängder av skrivbordsarbete som måste göras. Dessutom är det dags att ta itu med bokföringen för sista kvartalet. Momsdeklarationen ska in i nästa vecka.
Mitt i allt hårt arbete hände tre roliga saker under dagen:
1. Lillstugan bokades en vecka i sommar
2. Ett företag bokade en gourmetvandring, övernattning och en lunch
3. Det kom ett brev från skogsstyrelsen om att de godkände de åtgärder jag gjort med hjälp av stödet jag fick av dem.
 
En toppendag med andra ord.
 
 

Historiska dagar

Jag har varit på medlemsträff i Swedish Welcome. Swedish Welcome är ett certifieringssystem här i Sverige för den som turistar. Boenden, upplevelser, muséer och många andra är med. De jobbar med "bättre gästupplevelser och hållbar utveckling", De anordnade sin allra första medlemsträff för alla i Sverige nere i Vadstena och jag var där. Två dagar med massor av upplevelser, föreläsningar, god mat och boende på Klosterhotellet. I Vadstena är det mycket historia så jag var med på en guidning av slottet. En oerhört skicklig guide som fick till det där lilla extra. Kl tio på kvällen avslutade vi dagen med en orgelkonsert i kyrkan. Ett perfekt avslut på en bra dag.
 
I dag fick vi vara med på flera av de upplevelser som de har att erbjuda i Östergötland. Vi började vid Tåkern och deras Naturrum. Lite naturvandring med guide, fågelmärkning och film innan vi åkte vidare. I tre olika grupper blev vi därefter guidade på olika ställen. Jag var med vid en klosterruin och vi alla pulsade runt i snön och föreställde oss rummen i byggnaderna och fick en massa historiska kunskaper. Den vandringen och den på slottet återupplivade verkligen en massa minnen från skoltiden och nu som vuxen är det ju så mycket roligare att lyssna och lära.
 
 

Tillbaka igen

Det blev lite tomt med inlägg här i några dagar. Ber om ursäkt för det. Har varit på en tripp till Skåne och hälsat på mitt barnbarn Hans. Han har hunnit bli 2 år och 4 månader. Det är från och med nu som barn är så roliga att umgås med. Egna små varelser med språk och personlighet. Vi hade så trevligt och lekte både inne och ute. Hans hjälpte mig vid matlagningen på lördagen då marinaden skulle penslas på köttet. Hans uttryck var att han skulle hjälpa farmor att måla:))
 
 

RSS 2.0