En saltdröm

Oj, vilken skillnad det har blivit att städa toaletter och duschar i Nergården. Med vårt nya vattenfilter med salt försvinner det kalkhaltiga vattnet som var så besvärligt och alltid gav fläckar vid minsta lilla stänk. Filtret kostade rätt mycket men så snabbstädat och så fint har jag aldrig lyckats få duschväggarna förut. Faktiskt värt varenda krona att slippa slita ihjäl sig.
 
 
 

Smaskigt värre

Jag har ju tidigare skrivit om den nya mattidningen som kommit ut på marknaden och som heter Matkärlek. Jag prenumerar nu och tycker verkligen att det är en toppentidning. Inte direkt festmat men mängder med bra recept för vardagen. Just nu testar vi hela tiden nya från det sista numret.
 
Idag bestämde jag mig för att göra bountybollar. Som ni förstår så ska de alltså likna Bounty som man kan köpa i affären. Jag älskar kokos så det borde bli riktigt gott. De var snabbt gjorda och sista momentet var att doppa varje boll i choklad. Nu ligger de kallt och väntar på att förgylla kommande dagars fikastunder. Var förstås tvungen att prova när de var klara. De var farligt goda så det kommer bli svårt att inte äta för många. Tur att de mättar så bra och är mäktiga.

Typiskt Bouchette

Min häst Bouchette har varit en riktig olycksfågel hela sitt liv. Hon har lyckats få de mest underliga skador och är lite typen springa först och tänka sen. Nu var det dags igen med en rejäl bula över kotan på ena bakbenet. I förrgår åkte vi till veterinären för att fastställa vad det var. Först röntgades hon men där såg det bra ut. Sedan blev det ultraljud och då såg man katastrofen. Nedre delen på gaffelbandet och förgreningen på utsidan av kotan var rejält skadad. Det har fått bli en sjukhage till henne och så står hon inne på nätterna då hon måste få chansen att lägga sig i en halmbädd och vila. När jag ledde ut henne i morse så insåg jag att jag glömt hur mycket hästben svullnar upp på nätterna när de står instängda i en liten box. Det är så tydligt att man inte ska ha hästar på det sättet.
 
För Bouchettes del kommer det fortsätta ett tag men om en-två månader ska hon nog kunna vara tillbaka igen i hagen med de andra.
 
 

Städdag

I morgon kväll har jag åtta boendegäster i Nergården. Det är ett gäng arbetare som är på ett uppdrag i närheten. De ska bo hos oss två nätter. Övervåningen städade jag i fredags så i morgon får det bli undervåningen. Senaste gästerna vi hade var över nyår och sedan dess har jag inte städat så nu får det bli en riktigt noggrann genomgång.
 
I Nergårdens övervåning

Älskade att galoppera

Igår longerade jag Miljon på ridbanan. Han var så rolig för först gick han och tryckte ner nosen i snön och plogade sig runt på volten i flera varv. När jag tyckte det var dags för lite trav blev han superbusig och bockade och sparkade bak ut allt vad han orkade. Sedan galopperade han massor. Det märktes att han tyckte det var skönt och kul. Det blir ju lätt lite knöligt i vinterhagarna så när han kände det släta under laget passade han på. När han sprungit av sig travade han lugnt och fint.
 
 

Nya loggan

Så här ser den ut. Jag är så nöjd
 
 

Föredrag

Jag är nyligen hemkommen från en kväll i Mariefred. Jag hade blivit inbjuden att hålla ett föredrag på hemträdgårdsföreningens årsmöte. Jag hade hade med mig tre sorters smakprover som alla fick prova av under föredraget. Jag gillar att lägga upp det så. Det blir mer levande på det sättet och så ger det alla en smakupplevelse.
 
Det blev en ganska lång kväll då det först var årsmöte, sedan skulle alla hämta kvällens mat  och mitt i föredraget gjorde jag ett avbrott så man kunde fylla på sin tallrik eller hämta kaffe.
 
Kvällen kändes bra och jag gillar verkligen att åka ut och hålla föredrag. Som tack fick jag också en fantastisk blombukett med bl a tulpaner. Den ska jag njuta av resten av veckan där den står mitt på köksbordet.
 
 

Många nya

Det satsas mycket på mat här i Sörmland. Hela tiden poppar det upp nya mathantverkare. Jag har en lista på 10 stycken som jag ska åka på besök till nu innan gourmetvandringssäsongen startar. Tyvärr fick jag besked häromdagen från en av mina bästa att hon ska sluta med sin produktion. En del av hennes varor vet jag inte hur jag ska kunna klara mig utan. Några kan nog ersättas från andra men vissa har hon helt unik med. Förutom den mathantverkaren så har ännu en slutat p g a skilsmässa. Hon hade också speciella varor som inte går att hitta hos någon annan så det blir en tråkig förlust.
 
 

Utomhusjobb

Nu är snön tillbaka och det har blivit ljust och fint igen. Eftersom det är helg har vi varit till skogen och gallrat. Tyvärr är det så blött på vissa ställen så nu tar vi inte hem stammarna för då kör vi sönder så mycket. De får ligga kvar och så hoppas vi på en kall period så det fryser till ordentligt på ytan.
 
På eftermiddagen gav vi oss i stället iväg till ett område i bortkanten på åkern mot Ektorp. Där inne står en riktigt stor gammal tall som vi har bestämt att vi ska hugga fram. Det finns en del asp på kullen och så väldigt mycket småekar. Fem träd fyllde timmerkärran så vi kom en liten bit på väg. Jag såg att det var mycket hassel där inne så det kommer bli en hassellund när vi är klara.
 
Man blir varm av att jobba i skogen

Marknader

Idag startade dagen med att jag åkte till Malmköping och var med på ett seminarium om den internationella turistens resvanor. Det var en mycket intressant förmiddag.
 
Efter det full fart hem för att möta en avloppsentreprenör och två personer från miljökontoret. Vi började med att titta på var den nya bädden till avloppsbrunnen ska ligga och sedan ville den andra från miljöenheten ställa lite frågor om mina gourmetvandringar. Totalt tog träffen inte mer än en timme.
 
När de åkt lunchade jag hästar, åt egen lunch och sedan tog jag ledig eftermiddag och tittade på skidor och skidskytte på TV.
 
 

Flera sajter

En massa regn har fallit så nu är det riktigt klafsigt i naturen. Det passade bra att jag tillbringade en stor del av dagen vid datorn. Det här jobbade jag med i dag:
 
1. Ska lägga ut att vi har B&B och stugor på flera annonssajter. Hittade fem som jag var in och kollade på.
2. Nu är färgerna bestämda på loggan och dess slutliga utseende. Gjorde de sista valen idag.
3. Hade fått en förfrågan på engelska om boende för 16 personer. Satte ihop ett längre brev. Lyckades få till språket riktigt bra. Det går framåt ju mer övning jag får.
 
För att inte bara sitta vid datorn så städade jag även i hönshuset under dagen. Skönt med ett avbrott. Jag tog också en promenad på spången längs ån och insåg att det svämmade över rejält från ån.
 
 

Mentormöte

Sedan en tid tillbaka har jag en mentor som jag träffar och kan diskutera olika frågor med. I dag var första gången han var på besök här på Rocklösa. Det kändes så bra att få visa runt på alla ställen och berätta om planer, hur jag tänker mm. Efter rundvandringen drack vi kaffe och sedan hade vi ett långt möte med många intressanta diskussioner. Jag får alltid inspiration och det är skönt att ha ett bollplank. Det blev också lättare att se framåt och tänka strategiskt i och med att han fick ta del av min värld här på gården. Mitt första uppgift efter att han åkt hem blev att hitta en bra bild till annonsen i katalogen om Utlyktsvägen. Jag tror att jag har fastnat för den här.
 
 
 
 

Vårkänslor

Vilket väder! I dag hade vi strålande solsken och några grader varmt. Ett riktigt vårväder. Varje år tänker man att kanske just det här året blir det en tidig vår men sedan kommer bakslagen. Jag och och alla djur på gården och de vilda fåglarna njöt i alla fall i fulla drag. Gröngöligen håller på och väsnas och talar om för alla var hans revir finns. Han sitter allra högst upp i en av ekarna och hörs men är svår att få syn på. Olika hackspettar hackar i trädena så det trummar lite varstans. Mina höns ville aldrig gå in. De njöt verkligen av att gå och picka i sig gräs och annat de hittade. Inte förrän det skymde ordentligt tog de plats på sina pinnar inför kvällen. Hästana som har tillgång till stora hagar var extra länge bakom huset och försökte hitta gräs på gärdet innan de sedan makade sig ner till lösdriften och sin hösilagebal.
 
 

Ny logga

Min tanke är att jag ska byta logga på företaget. Tidigare har jag haft en med ett dressyrekipage, ett får och lite svampar. Det passade ju bra in i min tidigare verksamhet men nu är ju gården inriktat mot andra verksamheter. Det tog lite tankekraft att fundera ut vilken symbol som skulle passa in men nu har jag bestämt mig för eklöv och ekollon. Vår gård är ju så ekdominerad med de kuperade beteshagarna fulla med ekar i olika storlekar. Just nu pågår arbetet med att göra loggan. Ser fram emot att presentera den för er läsare.
 
 

Ett mysterium

Min lilla tupp har försvunnit och det är mycket märkligt. Jag såg att den stora jagade ut honom ur hägnet en dag men det brukar inte vara något problem för när skymningen kommer brukar de hoppa in igen. Jag kollade i hönshuset när det blivit mörkt men ingen liten brun tupp där. Antog att han skulle komma fram dagen efter men det gjorde han inte. Har letat både i buskar, i ankhuset och tittat extra noga i hönshuset igen men han är borta. Det måste vara så att något hänt honom i mörkret på natten, frågan är bara vad?

Fågelräkning

I helgen var det den årliga fågelräkningen. Jag rapporterade in mina siffror igår men det går att göra i ytterligare en vecka. Det var så roligt för första gången hade jag en stjärtmes ätandes på talgbollen. De brukar dyka upp någon gång om året men då ser jag dem i träden och aldrig vid fågelmatningen. Lyckträff att både se dem och att de dök upp just när jag skulle räkna fåglarna.
 
Stjärtmesen är så otroligt söt
 
 

Arbetsbördan minskar

Äntligen har vi fått ordning på vattnet till hästarna. Det visade sig att det hade frusit nere i marken utanför fårhuset. Med många timmars jobb med ånga så lyckades vi få igång det igen. Kombinationen med den varma väderleken räddade nog det hela. Hade kylan fortsatt hade vi riskerat att det inte skulle släppa förrän tjälen går ur marken. Kan ju dröja ända till april vissa år. Jag är tacksam över att slippa köra 120 l vatten varje dag. Anledningen till problemet tror vi var att Anders plogade just där ledningen ligger. Vi brukar aldrig göra det och vi har ju heller inte haft några problem med det de andra 7 åren som det varit igång.
 
Hästarna gillar att dricka i kar men nu får de hålla tillgodo med vattenkoppen igen.

Vilken njutning

Nu har vi ätit LCHF-kost i många år. Ibland får man kommentarer om att maten är ensidig eller att det är svårt att hitta på vad man ska äta.
 
Så här mycket gott har vi ätit under den sista tiden:
Provensalsk grönsaksgratäng med baconlindad killinglägg
Krämig tomatsoppa med halloumikrutonger
Bananchokladkaka
Friterad fisk med gräddstuvad spenat
Grönkål- och lökpaj med fetaost
Mejerifri chokladmousse
 
och i nästa vecka ska vi njuta av
Smörbakad rotselleri med mörkokt killing och dillkräm
Tacokyckling med guacamolesås
 
och några rätter till som jag inte bestämt ännu.
Snacka om att vi njuter av massor av god mat och inte känner att vi behöver avstå från något av betydelse.
 

RSS 2.0