Ett spännande projekt

Efter att vi pratat i många år om att vi borde måla om flaggstången så påbörjade vi äntligen projektet. Med många förberedelser och planering så att inget skulle gå snett fällde vi idag stången. Den höll, så nu börjar renoveringen.
 
 
 
 

Mathelg

Den här helgen har det blivit mycket matlagning. En grupp från Stockholms svampvänner har varit här hela helgen och bott i Nergården. De har gjort en massa svamputflykter och på kvällarna suttit och gått igenom dagens fynd i korgarna. Jag har ordnat mat åt dem hela tiden så det känns som jag inte har hunnit med så mycket mer.
 
Det blev en ledig lucka på lördagen i några timmar och då passade Anders och jag på att röja lite växtlighet i trädgården. Både plommon och körsbär får ju bara beskäras i augusti och september så vi koncentrerade oss på de träden. Vi gick ganska hårt fram så nu ser det mycket luftigare ut.
 
 

Effektivt

Två dagar i rad har jag nu lyckats göra listor med sex saker jag ska hinna under dagen. Man blir faktiskt effektivare med det sättet att arbeta. Nu har jag skrivit en lista även för morgondagen. Får se hur länge jag kan vara så disciplinerad och hålla fast vid detta och kanske få det som en god vana. Min dag såg ut så här idag:
1. Städa Lillstugan och göra lite fint med blommor till dagens gäster.
2. Storhandla inför helgen då jag ska laga mat åt ett gäng i Nergården
3. Tränstränade Dominans och red Bouchette
4. Skickade ut bekräftelser till de som anmält sig på svampkurser
5. Tog kontakt med dem som beställt killingkött
6. Redde ut en faktura med en av mina leverantörer
 
Dessutom hann jag med några samtal och lite annat.

Besök

Efter lunch kom idag min holländska vän på besök. Vi jobbade en stund i en av hagarna med att dra ris samtidigt som vi till och börja med pratade engelska med varandra. Det är så bra för mig att öva och bli lite bättre. På det här sättet håller jag också nivån uppe inför nästa säsong. Sedan gick vi över till att prata svenska och hon fick träna på att bli bättre på det. När vi hade jobbat ett tag gick vi hem och tog en fika tillsammans och pratade ännu mer.
 
När jag senare kom ut med lite kraftfoder till killingarna blev de så här glada och sprang till sina mathoar.
 
 
 
 

Omskötta fötter

Åter dags för ett besök av hovslagaren. Bouchette hade tappat två skor så den här gången var han riktigt efterlängtad. När Bouchette var skodd tog vi oss en liten ridtur på ridbanan. Hon var lite ömfotad på vägen men inne på banan gick hon på som vanligt. Under tiden vi var där fick även Dominans skor på fötterna. Första gången för hans del att bli skodd på alla fyra. Planen är att han snart ska börja ridas. Han vill knappt gå på gruset utan ryttare så det skulle inte gå att rida honom barfota.
 
 
Efter att alla hästarna blivit blivit omskötta av hovslagaren ledde jag ut dem till ett nytt stort bete.
 
 

Fortsatt pyssel med Nergården

 
Så lyckades jag även få med bilden på vårt nya entrétak. Visst är det diskret?
 
I dag har jag även målat fodret runt tvättstugedörren och sedan har vi monterat upp ett tak även där. De blå dörrarna har genom solljuset kritat färgen så nu ska vi polera dem så att stoftet försvinner. Vi tror att de kommer bli lika blå som de var från början.
 
 

Inget yrke för mig

Tur att jag inte valt yrket målare. Söndagen ägnade jag nästan helt åt att måla. Först på tur stod fodret ruint ytterdörren på Nergården. Vi har köpt ett entrétak som vi skulle sätta upp. Då blir det svårare att måla så därför fick det bli en uppfräschning först. Det ser inte så mycket ut men det tog sina timmar med alla kanter och vrår. Därefter målade jag det som återstod på toaletten uppe i hagen. Det blev några timmar där också. Märkligt nog lär man sig aldrig hur otroligt lång tid målningsarbete tar.
 
När Anders kom hem satte vi upp entrétaket. Det blev precis så bra som jag tänkt mig och smälter in så att det kanppt syns. Bild kommer.
 
 

Ett avslut

I dag var det dags för årets sista gourmetvandring - tror jag i alla fall. Det var det sista öppna datumet och framöver finns det bara möjlighet för en grupp att boka in sig. Jag älskar den här årstiden med den klara luften. Det var ändå så pass varmt ibland så det gick inte att ha på sig tröja. Rutinen att få ut alla varor till stoppen blir bara bättre och bättre. Nu går det väldigt snabbt. I morse hade jag ändå frukost jag skulle förbereda till boendegäster i Lillstugan mitt i allt. Trots det var jag klar tidigare än jag brukar. Det känns lite vemodigt att det nu är över för den här säsongen för det signalerar att det är höst på riktigt.
 
Jag kommer inte vara arbetslös ändå. I morgon ska jag ägna mig åt en del målning, nästa helg är det en grupp som ska bo i Nergården och även ha mat, sedan är det snart dags att göra våra köttlådor och därefter har jag svampkurser. Flera har även efterfrågat en LCHF-helg med föreläsningar och matinspiration så det ska jag planera in i november tänkte jag.
 
På dagens vandring såg vi även oxtungssvampen
 

En halv flaska olja

Våra gäster i Lillstugan bestod av tre yngre killar. Det var tur att de bodde här i två nätter så att det blev skaplig inkomst för sedan har det gått åt mycket städtid. De lyckades gör av med en halv flaska matolja och den hade inte bara stannat i en kastrull. Det var så kletigt över hela spisen, i en icke rengjord plåt och hela diskbänken. Nu har jag skrubbat de mesta rent. Återstår bara inbränt i plattorna som jag ska ta bort med stålull. Stugan behöver också vädras ordentligt för det luktar fritös där inne.
 
Som tur var var de väldigt trevliga och mycket nöjda med boendet. Huvudsaken är nöjda gäster och den här årstiden är det inte lika tajt i schemat för att hinna städa mellan olika gäster. Nu kommer det faktiskt nya gäster redan i morgon kväll så tur att jag gjort grovjobbet idag.
 
 

Långväga besök

Blev mycket förvånad idag på eftermiddagen när jag kollade mejlen. Det hade kommit en bokning på Lillstugan för två nätter. Det är ju inte så vanligt så här mitt i veckan. När jag öppnat bokningen såg jag att gästerna skulle komma från Saudiarabien. Vid sju dök de upp och det var tre unga killar. De var på semester i Sverige och skulle nu först njuta av vårt vackra landskap och Rocklösa och om ett par dagar åka vidare till Stockholm och uppleva storstaden.
 
I går började jag måla toaletten som står i hagen och används på våra Gourmetvandringar.

Bankkund

För några månader sedan läste jag en artikel om att plusgirot skulle upphöra för privatkunder. Jag har använt mitt konto för de som ska betala in pengar till kurser och liknande i alla år här på Rocklösa och även innan dess. Eftersom det ska upphöra satte jag mig idag vid telefonen för att prata med Nordea om vad det fanns för andra alternativ mm. Jag försökte ringa till Strängnäskontoret som är närmast men tji, det går inte. Det är ett telefonnummer som gäller för hela landet och så hamnar man hos någon som inte kan svara på ens frågor. Det var telefonkö på 25 minuter för att komma fram. Jag har blivit lite klokare men inte mycket och skulle behöva ringa ytterligare ett nummer för mer infomation. Strängnäskontoret kunde jag inte heller komma fram till utan han har skickat ett mejl till dem och sedan kommer jag bli uppringd någon gång när de får lust.
 
Man undrar om den här banken vill ha några kunder?
Tror ni man kan skicka en räkning på förlorad arbetstid när man sitter i telefonkön?

Bästa dagen

Jisses, så mycket folk det kom. I dag var det alltså Aptitrunda i Sörmland. Det startade kl 10.00. Jag gjorde i ordning en svamputställning med rätt mycket matsvampar, några svampböcker och så giftiga och oätliga svampar. Trots bristen på svamp så blev det ändå ganska bra.
 
Kl 10.00 var jag på plats i butiken och kvart över tio började det välla in folk. Bil på bil på bil. Alla under dagen stannade ganska länge upplevde jag. Det var nog för att de både tittade på svamputställningen, var inne i butiken och sedan kanske tittade lite till. En strid ström av besökare under hela dagen gjorde att många av mina varor tog slut. Alla sorters korvar gick åt och en del annat. Jag hade provsmakning av gårdskorv med tomatmarmelad och så en smörrostad musli med honung.
 
Först kl 15:43, 17 minuter innan stängning blev det tomt så jag hann äta ett ägg. Sedan kom det nya kunder och handlade. Det blev en mycket bra dag men oj så trött jag var när jag väl kom upp till huset och fick sjunka ner på en stol.
 
 

Dagens svampkurs

Det blev en riktigt bra dag med svampkursen. Deltagarna var väldigt nöjda och inspirerade. Det sistnämnda känns ju väldigt viktigt. Det skulle inte vara roligt om de åkte härifrån och tyckte det var så svårt och hopplöst så att de inte vågade plocka någon svamp på hemmaplan.
 
Vi hade ett ordentligt teoripass på förmiddagen, åt lunch och sedan bar det av till skogen. Det är inte mycket svamp just nu men de hittade mer kantareller än de någonsin gjort. Det var också mycket taggsvamp. Sedan hittade vi enstaka exemplar av andra sorter. Precis så mycket så att de fick träna på det vi lärt oss på förmiddagen.
 
En nöjd deltagare med dags största kantarell

Inför helgen

Nu har jag ägnat två dagar åt förberedelser inför helgen. I morgon har jag svampkurs så maten är förberedd och under dagen gjorde jag en runda i skogen för att få ihop lite svamp till utställningen jag brukar ha. Det var väldigt artfattigt så det lär inte bli några fyllda svampkorgar denna gång. Som tur var hittade jag från lite olika svampgrupper så det kommer bli bra en genomgång ändå.
 
På söndag är det aptitrundan. Även då ska jag ha en svamputställning och samma problem kommer det vara där. Naturen rår man inte över så det är bara att anpassa sig. Hyllorna är nu fyllda med produkter så alla ska känna att det finns en del att handla här på Rocklösa. Jag har tagit fram bamsestora, helt fantastiska fårskinn till försäljning. De är så fina så jag vill knappt skiljas från dem.
 
 

En tidigare gäst

Förra året hade vi en holländsk familj som hyrde stuga av oss en vecka. De skulle flytta till Sverige till hösten och ville titta på hus och därför valde de att bo hos oss. I dag har jag träffat frun. Vi bestämde redan innan de åkte härifrån att vi skulle träffas när hon lärt sig lite svenska. På det sättet kunde hon träna på svenska och jag få öva på min engelska. Den här dagen pratade vi bara svenska och hon har hunnit bli jätteduktig på bara ett år. Vi gick en promenad i skogen för jag behövde kolla lite på svamptillgången inför helgens kurs och sedan blev det en fika. Nästa gång vi ses får det bli lite mer övning på engelska.
 
 

Snart en mentor

Jag har anmält mig till ett mentorprogram under kommande år. I dag var jag på träff två då vi som är adepter ska hinna tänka igenom och diskutera hur vi vill ha det tillsammans med våra mentorer. Nu har vi även lämnat önskemål om vilka egenskaper vi tror att mentorn ska ha för att hjälpa oss med utvecklingen. Det blir oerhört spännande att se vem jag får. Den personen ska jag träffa inom ett par veckor för sedan har vi en gemensam träff igen. Efter det är tanken att man träffar sin mentor ca 1 gång per månad. Fast det finns de som träffas oftare också. Inom kort kan jag berätta mer.

Vilken tur

Vilken tur att jag ställde in dagens tänkta gourmetvandring. Det var bara två anmälda så det var anledningen och det bestämdes redan i början av veckan. Nu när man sett det fruktansvärda regnvädret som varit i natt och hela dagen så har jag haft en väldig tur. Under lördagen hade jag en vandring och då var det uppehåll här hos oss hela dagen och tidvis sol. Jag hörde att det regnade i kommunen en bit härifrån men vi klarade oss. Dubbel tur alltså denna helg.
 
 

Grönare gräs

I morgon är det dags för en gourmetvandring igen. För att vi inte ska bli störda av hästarna när vi går så brukar jag få flytta dem eller stänga av så de inte kan vara där vi går. Den här gången fick Miljon och Miljard byta hage och blev utsläppta på 1 ha gräshage med massor med gräs. De får bara vara där i ett dygn för annars kommer de spricka av allt det goda som finns att äta.
 
 

Seminarium

På eftermiddagen åkte jag till Katrineholm. Där var det ett seminarium om besöksnäringen. Det var riktigt bra men jag blev ganska trött. Varje talare hade ca 15 minuter på sig så vi hann lyssna på väldigt många innan det var dags för fika. Det kräver mer koncentration när det hela tiden är en ny talare på scenen upptäckte jag. Kaffet var därför väldigt efterlängtat.
 
Det blir alltid några nya möten på sådana här tillställningar och så byter man visitkort. Jag ska börja med en ny teknik och fästa dem med tejp i en anteckningsbok. Bredvid ska jag skriva lite om personen jag träffat så att jag kommer ihåg och kan använda de nya kontakterna bättre. Hamnar alla korten i en hög faller det bara i glömska.
 
Redan i morgon ska jag ta kontakt med han som driver Södertuna slott. Vi ska inleda ett samarbete och erbjuda ett slottsboende med en något kortare variant av gourmetvandring som ett weekendpaket.
 
Ängsvädden står i full blom i hagarna

Till Stallarholmen

I dag träffades vi för andra gången i förberedelserna inför Aptitrundan. Det är regionala träffar så den här gången åkte jag till Stallarholmen och träffade aktörer från det området. Det var roligt för där finns många mathantverkare som jag inte haft någon kontakt med tidigare.
 
När det blir lite lugnare på gården ska jag besöka några av dem i lugn och ro och se om de har något som kan passa in på mina gourmetvandringar. Jag fick även ett erbjudande om att sälja en vecka under julbordstid på en herrgård. Vi ska prata vidare om det så får vi se om det kan vara något som känns som en bra grej.

Höstkurser

Nu är det dags att anmäla sig till höstens svampkurser: Här kommer tider och information om de som erbjuds. Företag och grupper kan välja egen dag och tid. Anmälan sker till [email protected]

Under våra kurser lär du dig att känna igen och känna dig säker på ett antal mycket goda matsvampar. Samtliga kurser/safaris genomförs tillsammans med en svampkonsulent.

Svampsafari
Vi åker tillsammans med våra bilar till skogen. Efter en genomgång av plockteknik och lite kort om olika typer av svampar ger vi oss in i skogen och plockar svamp. Vi återsamlas mot slutet och går igenom de olika fynden.
Tid: 2 timmar, förmiddag eller eftermiddag, 11 oktober
Pris: 400:-

—————————————————————————————————————

Dagskurs med svamputflykt
En heldag med både en del svampteori, utställning att ta del och lära av och så åker vi till skogen och plockar svamp med en avslutande artgenomgång. Mitt på dagen äter vi lunch och i skogen avslutar vi med fika och hembakat.
Tid: 10.00-16.00, 12 september
Pris: 1 000:-/person inkl lunch och fika

————————————————————————————————————–

Lyxig svampkurs
En kurs där vi kombinerar svamputbildning med boende och god mat. Du anländer kl 17.00  och installerar dig. Vi samlas ganska omgående och hinner lära oss lite om svamp innan det är dags för dusch/bastu innan middagen serveras. Middagen består av en vällagad trerättersmeny samt dryck. Direkt efter frukost fortsätter vi med svampkursen och gör avbrott för en god lunch och eftermiddagsfika. Dagen avslutas kl 16.00. Under svampkursen kommer vi lära oss om olika grupper av svampar, plockningsteknik, giftsvampar, svamp i maten, ta del av en svamputställning, utflykt i skogen med svampplockning, artbestämning mm. Tid: dag 1 kl 17.00 – dag 2 kl 16.00, 9-10 oktober
Pris: 2 400:-/person inkl mat och boende

 

 

RSS 2.0