Stressig dag

Vaknade upp till en tidspressad dag. När jag skulle bandagera Dominans stod han inte still. Han har börjat knalla runt när man ska försöka få på pad och linda och det blev helt omöjligt att få det på plats. Som tur var skulle medryttaren komma lite senare så han fick stå inne tills jag fick hjälp av henne. Efter att det var klart gav vi oss iväg på en ridtur. Det blev en kort vända för mig och Bouchette idag för jag hade mycket att hinna med.

På kontoret blev det först ett samtal till den andra revisorn och sedan koncentrerade jag mig på min tenta. Jag hann bara en liten bit för sedan hade jag en inbokad lektion med två flickor från Stockholm. Den familjen har bokat boende med häst i sommar och nu ville de komma och prova på.

Resten av eftermiddagen och hela kvällen har jag filat på tentan. Nu är den precis ivägskickad. Så skönt för det här studieområdet var inte kul.

Dagen avslutades med fint besök i trädgården. Mamma, pappa, barn - en hel rådjursfamilj.


Revisorsuppdrag

I ett svagt ögonblick har jag åtagit mig att vara revisor i Sveriges ridlägerförbund. Jag hade helt förträngt det men så blev jag uppringd om att papper var på väg som jag skulle gå igenom. Arbetet har varit intressant men väldigt omfattande då det hade blivit lite tokigt på sina ställen som sedan rättats och rättats och rättats. Det är svårt att följa alla turer fast i slutändan är det ändå rätt. Nu väntar jag in lite komletterande material för att sedan kunna skicka det vidare till den andra revisorn.

I morgon ska min nästa tenta var inlämnad. Revisorsuppdraget kom ivägen så nu ligger jag riktigt dåligt till med att hinna bli klar. Vet vad jag ska göra i morgon kväll.

Veterinärbesök

Halv nio i morse var det dags att lasta Dominans och Domina i transporten. Dominans börjar bli duktig på att kliva på nu. Han behöver fortfarande en puff i baken men sedan går det utan problem. Det svåraste är att förmå honom att sätta upp framhovarna på luckan. När det väl är fixat så går han bara in.

Klockan tio anlände vi till veterinärkliniken och veterinären gjorde en inspektion av såret. Han blev helnöjd och ansåg att det såg mycket bätte ut än vad han trodde det skulle göra. På med nytt bandage och så åkte vi hem. Nu får Dominans gå i hagen en stund varje dag. Han måste då ha bandage och när han kommer in på box så ska han vara utan. Snacka om lycklig kille när han kom ut. Han tog en tugga hö och så var han tvungen att stegra och hoppa. Såg så kul ut med hötussen hängande i munnen.


Dominans i sin hage

Nu i kväll har det hänt en stor sak i hans liv. Han får stå i egen box bredvid Domina. Bra att passa på att träna in det nu när de ändå ska vara inne på nätterna.


Två som verkligen njuter av att äntligen vara ute igen

Smarrigt och nyttigt

I dag har jag komponerat mitt första LCHF-recept. LCHF står för att man ska äta väldigt lite kolhydrater och mycket fett. Det är en fantastisk kost för man äter väldigt gott och väldigt mycket. De flesta som bär på lite extra kilon går ner i vikt av denna kost. Fast den största vinsten är att man mår så bra.

Jag har nu hållt på ett tag med kosten och nu börjar det komma idéer om nya sätt att laga maten. Dagens försök blev så himla gott så jag tänkte ni skulle få chansen att prova.

Makrillpanna med krämig spenat

Ingredienser:
makrill för 4 personer (jag använde den frysta som finns att köpa i paket)
2 ägg
250 gr hackad fryst spenat
1 dl vispgrädde
riktigt smör
salt och peppar

Gör så här:
Hårdkoka äggen och hacka dem.
Stek fisken i rikligt med smör och salta. När fisken är färdigstekt lägg i några extra smörklickar och låt smälta ner.
Tina spenaten i en rejäl klick smör och häll på ca 1 dl vispgrädde. Smaka av med lite peppar och salt.
Låt makrillen ligga kvar i stekpannan och strössla de hackade äggen över.
Servera fisken och spenaten.

Smaklig måltid!


Långdragen historia

Det tog ytterligare ett dygn innan Bouchette blev frisk från sin kolik. På morgonen red jag ut henne på en skrittpromenad. Hon klev inte på som vanligt när vi startade och efter ett par hundra meter drog hon in rumpan och spände sig. Därefter stegade hon på som vanligt så det var nog lite gas hon behövde släppa ut. Vi skrittade en lång härlig sväng i solskenet och var ute minst en timme. Hon var inte riktigt tillfreds med sin mage märkte jag efter ridturen för hon slog lite irriterat med svansen ibland.

När jag kom hem vid 17-tiden hade hon blivit dålig igen. Ville inte äta inte ens en morot och låg mest i lösdriften. Det blev att promenerar igen. Vi gick i rask takt fram och tillbaka. Det märktes att hon släppte lite gaser ibland för svansen lyftes lite. Efter 30 minuter verkade hon mer OK så då fick hon gå tillbaka ut till Grattis. Han hade stått och hojtat hela tiden när vi promenerade iväg och han blev ensam i hagen. Jag gick en gång till med Bouchette senare på kvällen men då verkade hon helt OK och mitt i natten när jag kom ner för en sista gång ville hon också ha mat.
I dag har hon varit sitt vanliga glada jag och verkar helt återställd.


Bouchuette återställd igen

Gaskolik

På eftermiddagen gjorde jag i ordning Bouchette för ett litet ridpass. Jag märkte inget speciellt när jag borstade och sadlade henne. Jag red från gårdsplanen ner till ridbanan och hon gick ungefär som vanligt. Väl inne på ridbanan strosade vi runt lite men när jag sedan ville att hon skulle börja lyssna lite mer kände jag hur motvillig hon var. All bjudning var också som bortblåst. Det var ju lite gropigt där inne i snön så jag tänkte att det kanske skulle bli bättre om vi höll till på vägen. Bort från Rocklösa gick långsamt, långsamt men hemåt ökade hon farten men det kändes inte bra. Hon gick även lite konstigt och så tog hon tag i bette och drog ner huvudet. Inte alls likt henne. Jag bestämde mig för att avbryta ridningen. När vi kom in ställde jag henne i en box och hon började genast skrapa i golvet. Hon la sig ner också. Det var tydligt att hon fått kolik.

Jag fodrade lite djur och sedan tog jag ut Bouchette till ridbanan och satte igång att longera henne. Det gick att få henne i lite trav men efter något varv ville hon sakta av. Tre gånger la hon sig ner under den kvarten jag longerade. Tillbaka till stallet och sedan gick jag upp och ringde till veterinären.  Naturligtvis hade jourtiden just börjat. Veterinären tyckte att det var säkrast att komma ut så under tiden jag väntade på henne hann jag longera Bouchette ett pass till. Hon verkade lite piggare denna gång men det syntes att hon fortfarande hade ont. Hon bajsade bra så det verkade inte vara förstoppning utan snarare gaskolik.


Bouchette känner sig bättre och smakar lite på halmen

Veterinären undersökte henne och konstaterade att det var dålig aktivitet i tarmarna. Det blev en dos kramplösande och sedan en promenad igen. Hon blev betydligt piggare så veterinären åkte. Nästa gång jag kom ner till stallet hade Bouchette ont igen. Hon hade skrapat massor i betonggolvet och hon låg ner när jag kom. Ut med hästen och så försökte jag gå en rask promenad med henne, från gårdsplan upp till brevlådan och tillbaka. Vi gjorde mängde med vändor och gick i 35 minuter. Ett tu tre kastade hon sig ner på marken och slängde sig på sidan. Där låg hon ett tag men sedan reste hon sig. Efter det verkade gasen tagit sig ut för resten av promenaden gick bra. En timme senare promenerade vi igen en kvart och nu var hon helt som vanligt och gick även och frustade lite. Det ska bli ett promenadpass till nu innan läggdags. Verkar allt bra får hon gå ut i lösdriften igen men det blir ingen mat förrän i morgon.

Glasbyte

Dags att åka till glasmästaren. Ett fönster i Lillstugan har två skadade rutor. När jag ändå ska åka dit tar jag också med mig två fönster som sitter på förrådet. Även de är trasiga. Jag tänkte vara lite smart i samband med det hela när de ändå är borttagna. Samtliga behöver målas så därför tänkte jag passa på att göra det. Får lägga ut dom inomhus och sedan är det bara att köra på med olja, kitt och färg. Skönt att ha lite mindre att måla i sommar.


Fönstret utplockat och så ska det sättas upp plastNu är det tätt

Renoveringshelg

Varje helg jobbar vi med renoveringen i Lillstugan. Det tar mycket tid när man ska ge sig på ett gammalt hus. Nu har vi kommit så långt så att det mesta är spacklat och idag låg jag på knä och drog upp mängder med små spikar i golvet. Det tog nog ca tre timmar så det kändes i kroppen att arbetsställningarna inte var så toppenbra.Vi hann också börja sätta upp en ny vägg mellan kök och rum. Nu ska det bli en vanlig dörr att gå igenom in till köket. Just att väggen kom upp gör att det blev helt annorlunda där inne. I morgon ska vi bygga klart och sedan spackla lite mera. Sedan är det dags för återuppbyggnaden. Det är kul när det målas, tapetseras, läggs nytt golv och när alla köksskåp och vitvaror kommer på plats. Tror det blir mycket bra.


Tillbaka i hagen

I dag kom hovslagaren och kontrollerade Bilbo ordentligt. Han använde visitertången och kände igenom varenda hov mycket noggrant. Inte en reaktion. Det var ju bra för det tyder på att det inte är fång eller hovböld. Men precis som jag tyckte han att Bilbo var något ojämn. Eftersom vi inte kunde hitta något ledde jag ut honom till hagen. Han har stått inne sedan början av veckan så han verkade så nöjd med att äntligen komma ut igen. Väl i hagen tyckte jag faktiskt att han såg helt OK ut.


Bilbos första år på Rocklösa. Här tillsammans med en ung Musseron.

Tyvärr får inte Dominans och Domina komma ut på ett tag. Veterinären ville se honom på kliniken i slutet på nästa vecka och se hur såret utvecklats. Han ansåg att det ännu var för skört för att tåla att Dominans skulle springa runt. Det blir bara att kämpa på en vecka till.


Snällaste som finns

Nu har Domina och Dominans stått inne på box i snart tre veckor. Det har gått mycket bättre än vad jag trodde. Fast det är väldigt mycket att mocka. Två hästar gör att boxen blir så smutsig och det är inte mycket halm som går att återanvända. Jag känner i ryggen att jag tappat mina mockarmuskler. Innan jag byggde lösdrifterna mockade jag ju minst 10 boxar om dagen. Det var inga problem för då var musklerna upptränade.

Varannan dag lägger vi om bandaget på Dominans. Det är många lager och moment och det är verkligen inte lätt att få allt att sitta på plats. Men han är en ängel. Står blickstilla och krånglar inget. Först gör jag rent med några tussar, sedan torkar jag med Lotagen som ska förhindra svallkött. Sedan ska det läggas på en kompress med Lotagen och därefter lite mer kompress på såret. Därefter kommer bomullen. Den går ända från kronranden upp till hasens början. Det är ett svårt moment för den ska lindas två varv. När jag är klar har jag alltid hela jackan full med bomullsfibrer. Bomullen hålls på plats med gasbinda som ska lindas ordentligt över hela området. Därefter lindar jag en stallinda över alltihopa.


Dominans med lindat ben och så ser man stygnen vid ögat

I morgon ska jag ringa till veterinären och kontrollera om vi ska på återbesök och om det snart kanske går att släppa ut dem i hagen igen. Det ser både de och jag fram emot.

Rapport

Jag har hört ifrån Miljards fodervärdsfamilj. Allt går mycket bra och Ebba som rider Miljard blir mer samstämmig med honom ju mer tiden går. De ska snart börja med hoppträning också och det kommer nog Miljard gilla. Det är länge sedan det skedde regelbundet. Miljard har en hagkompis som han trivs väldigt bra med. De leker, äter ihop och umgås så som hästar gör. Jag har också fått en liten snutt med inspelad film på ridningen. Det är bra med lite film då och då så man ser att han ser fin och fräsch ut och att det går åt rätt håll. De är otroligt nöjda med honom och det känns bra. Han är verkligen värd en familj som älskar honom. Jag funderar på om jag ska försöka åka och hälsa på honom snart. Väntar jag för länge blir det svårt att få ihop det med den kommande lägersäsongen.


En riktigt snygg kille

Brrr, riktigt kallt

När jag gick ner till djuren på förmiddagen hade vi minus tjugofem grader. Solen sken men det tog ett bra tag innan temperaturen steg och det blev lite varmare. Det är ett bedövande vackert vinterväder. Snötäcket glittrar i solen och här och där korsas de plana ytorna av olika djurspår. Det skulle bara vara lite varmare.

Katterna gillar inte alls att gå ut när det är så här kallt. De vänder i dörröppningen när de känner kylan. Alla kurar i värmen i stället.


Rufus, Busen och Smurfen i skön sömn

På eftermiddagen åkte jag på massage. Det är verkligen härligt och så bra för kroppen. Anders går på tiden efter mig. Han fick tre omgångar av mig i födelsedagspresent. Han hade aldrig provat på det tidigare men är redan såld.

Jag hann in på biblioteket en snabb vända också. Nästa tenta ska snart in och det är så otroligt dåligt material vi får från skolan att jobba med så jag kände att jag behövde hitta en bok som kunde förklara lite mer så jag begriper. Jag hade världens tur för det fanns en lättläst enklare bok om forskningsmetodik och dessutom var den inte utlånad. Lycka. Nu ska jag nog kunna få ihop min tenta.Haltar

Vid morgonutfodringen av Mullegänget la jag märke till att Bilbo var så lugn och inte motade bort de andra så intensivt som han brukar. Så fort en häst ändrar beteende gäller det att bli misstänksam. Jag tittade lite extra på honom när jag fyllde foderburarna och såg då att han haltade på bak.

Två anledningar tror jag det kan vara. Antingen har Bilbo fått en hovböld eller så har han halkat och sträckt sig. Jag ska börja med att ta ut hovslagaren för att kolla hovböld. Oftast är de ju det. Är det en sträckning kan bara tiden reparera det hela.


Bilbo vill alltid bestämma över tjejerna

Nya sängar

Jag har hittat två nya våningssängar på Blocket som jag köpt. Den ena sängen i Åstugan har inte varit bra så den behövde bytas. Det har inte varit lätt att hitta något som passar för de flesta är både för långa och för breda. Nu efter över ett halvårs letande hittade jag det jag ville ha. Säljaren hade två sängar att sälja så jag köpte båda för det blir snyggt att sängarna ser likadana ut.

Det är bra att ha en hästtransport när man ska köpa möbler. Bra med plats och varorna är ordentligt skyddade. I dag har vi packat ur sängarna och så körde vi ner dem till Åstugan med traktorn. Än så länge är de bara inställda som omonterade. När vi får en stund över ska vi skruva isär de gamla och sedan blir det spännande att se hur det blir med de nya.


Sängarna framkörda till Åstugan


Zcrollan gillar utflykten till Åstugan


På väg tillbaka

På kurs i snön


Mycket snö igen

I går var jag iväg på kursen Grön omsorg. Den här gången var det en kvinna från Kalmar som kom och berättade om sin gård och hur de bedrev grön omsorg där. Hon var den i Sverige som var först med att starta upp en sådan verksamhet. Det var en fantastisk person som var väldigt pedagogisk och trevlig att lyssna på. Hon hade också med sig mängder med bilder som var tagna på gården med djur och männsikor. Hon hade mycket av sin verksamhet knuten till hästarna precis så som jag skulle vilja ha det om jag startar upp något liknande.

När vi skulle åka hem från Katrineholm hade det snöat rejält så det låg ca 1 dm snö på vägen för snöskraporna hade inte hunnit ut ännu. Vi tog det väldigt lugnt hemåt. Uppe på mina små vägar hade det drivit en del snö så på ett ställe var det precis att det gick att ta sig igenom. Det fortsatte snöa hela natten så i morse var Anders tvungen att köra ut med traktorn och ploga lite för att komma från gårdsplanen. Han kom sedan inte längre än till mötesplatsen på andra sidan bron för sedan var det för mycket snö för att det skulle gå att köra. Som tur var kom just  då killen som sköter snöröjningen på vår väg. Anders åkte efter honom efter det att han plogade bort snön.

Precis som barn

Lammen som föddes den 19:e januari har blivit så busiga och gör utflykter till sin mors förtvivlan. De är instängda tillsammans men nu har lammen kommit på att de kan hoppa ut. Den stackars tackan blir kvar och när hon inte kan se sina barn bräker hon förfärligt. Men precis som barn så bryr de sig inte ett dugg om sin mamma när de är ute på äventyr. De har hittat bort till balen där jag hämtar foder till dem och Mullegänget. När de kommer dit springer de ofta i race runt den och busar och nu på slutet när den inte var så stor hoppade de upp och stod på den.När de tröttnat rusar de tillbaka in i tryggheten igen.

Jag klarade det

I dag fick jag svaren på tentorna jag hade i början av året. Det var tre stycken som skulle in under nästan samma period. I kursen Ledarskap och coaching var det de sista så blev jag godkänd på dessa så skulle jag bli godkänd på hela kursen. De tidgare var redan avklarade. Det är med lite pirr i magen man går in och läser kommentaren när man ser att de har rättat den. Båda sluttentorna klarade jag så nu var de 7,5 poängen avklarade.

Ytterligare en tenta har jag gått och väntat på i kursen Djurs medverkan i vård och socialt arbete. Jag trodde jag skulle få ett mail om resultatet för det fick min kompis men i dag när jag gick in på skolans sida hade de lagt svaret där i stället. Väl godkänd blev bedömningen så nu svävar jag fram på små moln. Vad skönt det är när man slitit hårt med något och det blir godkänt. Den här sista kursen rullar på den här terminen också så inom två veckor är det dags att leverera in nästa tenta. Den handlar om forskningsmetodik vilket inte är så himla kul direkt.


Domina - visst är hon lik Dominans eller kanske tvärtom

Sårskada igen

På eftermiddagen kom hovslagaren för att sko om Bilbo. Dominans blev så glad och upphetsad att det kom in en kompis i stallet så han studsade runt i boxen. Han har blivit så stor så det känns nästan som att han kan klättra ur. När Bilbo var klar ledde jag ut honom till hagen igen. Min medryttare Petra var i stallet under tiden så hon berättade vad som sedan hände.

Dominans blev ännu mer i gasen när Bilbo försvann så i sin upphetsning gick han omkull i boxen. Hästar är ju experter på att göra sig illa på ingenting så självklart lyckades han få ett sår vid ögat. Som tur var så hamnade det lite bortanför själva ögonvrån. Jag ringde veterinären direkt och efter en timme var han på plats för att sy.


Såret är på två ledder och behövde sys med sex stygn

Veterinären blev tvungen att droga honom kraftigt för han skulle ha bedövning vid ögat och det gällde att han var still och inte ryckte till. Vi blev också tvungna att bremsa honom. Mitt i när han syddes tog det lugnande medlet så kraftigt så han föll omkull. Resten syddes när Dominans låg ner.


En trött kille som nu fått lite uppiggande

När veterinären ändå var här fick han byta bandage på honom också. Det ska göras varannnan dag och det var dags i dag.

Dominans hemma

Nu har jag hämtat hem Dominans och Domina. De hade skött sig så bra på kliniken och det märktes att veterinären tyckte att Dominans var en väldigt snäll och okomplicerad liten häst. Innan jag åkte därifrån la han om bandaget och visade mig hur jag skulle göra. Dominans stod som ett litet ljus hela tiden. Imponerande. Jag kände mig mycket stolt över att det är min.

Lastningen gick bra med lite påputt på Dominans rumpa. Han tycker rampen är lite konstigt ännu men några resor till så är det nog inget problem längre. Han står helt lös bredvid Domina i transporten och håller huvudet perfekt över bommen. Nu har de hunnit vara i sin box här hemma. Det fungerar bra men Domina börjar längta ut till Bouchette i hagen.


Domina och Dominans vid kvällsutfodringen

Hemkommen

I dag skulle jag hämta hem Dominans och Domina men så blev det inte. De ringde från kliniken och berättade att vägarna runtomkring dem var väldigt hala så det tyckte det var onödigt att jag skulle ta några risker. Skönt med folk som tänker på min och hästarnas säkerhet. Jag ska ringa i morgon förmiddag och kolla om väglaget är bättre.

På eftermiddagen kom Miljon hem. De hade vågat sig iväg i snöovädret ända från Uppsala. För säkerhets skull åkte de runt över Malmköping - Sparreholm - Stjärnhov, så det skulle bli så kort sträcka som möjligt på isiga småvägar. Miljon fick på sig ett vintertäcke innan jag slläppte ut honom och sedan fick han först träffa Musseron i hagen. När de varit tillsammans en stund släppte jag ut Rasmus och så fick de en timme på sig att bli klara med hälsningsproceduren. Slutligen fick Totte också gå ut. Det var intressant att iaktta dem. Inte en enda gång hörde jag något ljud eller någon markering från någon. Hälsningarna gick lugnt till och ingen tog strid. Miljon har alltid varit väldigt bra på att vara i en flock. Han är en otroligt intelligent häst.


Miljon i täcke

Vårkänslor

Så var det då rätt kursdag i Örebro. Det fick bli en resa igen och den här gången gick allt bra. Mycket tänkvärt fick vi med oss från dagen och på hemvägen stannade jag och handlade på Willys. Tog tid på mig för jag ville fylla på lite bra basvaror i förråden. Det är lite speciellt att handla nu när man äter LCHF. Alla hyllor med läsk, godis, chips, socker, mjöl och gryn, bröd och pasta försvinner. Vi äter knappt någon frukt heller så där behöver man inte heller titta. Det blir inte så många ställen kvar att vara på i en butik. Det går fortare och det blir väldigt mycket billigare.


En nyinköpt rosmarin ger både lukt och en längtan efter kryddlandet

Nu känns det som vi går mot våren. Det är stor skillnad på hur länge det är ljust och oj vad det smälter överallt. På morgonen när jag åkte iväg var vägarna som livsfarliga isbanor men på eftermiddagen var asfalten framme på rätt många ställen. Det luktar vår också. Det känns tydligast när jag går ut med Zcrollan på kvällen.


En Lycklig Lotta sätter färg vid köksbordet

Fel dag

Startade dagen tidigt och fick fixa djuren i mörkret. Skulle på kurs ända borta i Örebro. Jag räknade med att behöva ha två timmar och en kvart på mig för att hinna köra dit. Det var väldigt isiga vägar på de mindre trafikerde sträckorna så man fick ta det lite försiktigt. Väl ute på motorvägen rullade det på bra. Tankmätaren visade att det var dags att tanka. Började hålla ögonen öppna efter en OK-mack. I Arboga dök det upp en så snabbt ner dit och in med kortet i läsaren. Där inne satt det men inte kom det upp någon info på displayen. Tur att det var en bemannad station. Full fart in till kassan för att få hjälp. Det var lite stökigt för först var de tvungna att larma av och sedan fick han öppna maskinen med en nyckel. Kortet kom ut och vid nästa försök fungerade det.

Jag körde med GPS:en så det var inget problem att hitta förutom att lista ut vilket av husen jag skulle in i. När jag kom in frågade jag var jag skulle vara på kursen och då visar det sig att det är

FEL DAG

Jag har skrivit in kursen på fel dag i alamanackan. 30 mil i onödan och en massa onödiga timmar i bilen. GRRRR. Jag som hade planerat veckan så bra med kurs, hämtning av Dominans och mottagande av Miljon. Nu krockar allt.


Kurs i Naturturism som jag trodde jag skulle på

RSS 2.0