Typiskt när man är borta

När katten är borta dansar råttorna på bordet, heter det ju. Det var ungefär det som hände under fredagen. Jag var iväg på en kurs under dagen om ekologisk äggproduktion. När jag kom hem gick jag genast ut och matade hönsen och ankorna. Sorgligt nog hade en rovfågel varit på besök. Mitt i den värsta leran låg min fina grå anka död. Rovfågeln hade kalasat ordentligt på den i ryggen. Usch! Det syntes att ankan kämpat för att bli fri men med klorna i ryggen och vikten av rovfågeln hade hon inte en chans.
 
Övriga ankor har blivit mycket försiktiga av sig och tillbringar nu hela dagarna inne i ankhuset. De går bara ut en kort stund när maten kommer på morgonen och äter. Lika på eftermiddagen och sedan väntar de tills det blivit mörkt innan hela flocken går ut ordentligt.
 
Jag hittade även en hög med fjädrar inne i en anna hage och bakom huset. Kan inte lista ut om det försvunnit någon höna. Det finns ingen kropp och jag har försökt kolla om någon saknas. Det måste i så fall varit en jättefågel som kommit för de flesta rovfåglar orkar inte lyfta något så tungt som en höna.
 
 

På föreläsning

Utanför Linköping erbjöds det idag en intressant kurs inom turism. Som tur var ville min granne följa med så vi åkte tillsammans. Skönt att vara två när man ska åka så långt. Vi gav oss iväg redan halv sju för att ha gott om tid. Det var mycket dimma på morgonen och även senare på kvällen när vi körde hem.
 
Det var en mycket inspirerande föreläsare som fick oss att inse hur mycket man kan skapa som är attraktivt för en besökare. Hon själv hade jobbat som polarguide på Antarktis och även varit med och utvecklat Hurtigrutten.
 
Det som verkligen kom fram under dagen från deltagare och kursledare var att en bristvara idag är tystnad, mörker, tid för samvaro och tid för lek.

Ett lyckligt slut

En pigg storlom som när jag kom in i boxen försökte försvara sig mötte mig i morse. Jag tog och la den i lådan direkt så den inte skulle ödsla kraft på att hacka på mig. Med den långa, vassa näbben så gör det faktiskt ganska ont.
 
Sedan körde jag iväg och släppte den i en stor sjö. Den skyndade sig iväg och sedan såg jag den putsa sig, skvätta vatten i fjäderdräkten och dyka. Den såg ut att vara väldigt nöjd med att åter vara i sitt rätta element.
 
 
 
 

Helt unikt

Man vet aldrig hur en dag ska bli. I dag var en sådan dag då det hände något helt unikt. Det började med att jag var på väg med bilen och när jag kom in en bit på grannens mark så låg det en stor fågel på vägen. Den blev jätterädd när jag kom körandes så den flaxade och släpade sig iväg. Jag följde försiktigt efter och gick ur för att se om jag kunde mota den av vägen. Det var en sjöfågel och genast när jag såg den tänkte jag att det var en storlom. Den var så rädd för mig så den flydde hela tiden undan fast höll sig på vägen så jag kunde inte köra förbi den. Tillslut hade den nog tagit sig en fyrahundra meter och vi var på grannens gårdsplan. Då gick jag och ringde på och fick hjälp av Edit som bor där att fånga in den. Jag transporterade hem den till Rocklösa och la den i en box i stallet. Sedan åkte jag iväg på mina ärenden.
 
På kvällen när jag kom hem ringde jag runt för att få lite experthjälp. Det blev stort intresse då man just nu inventerar och kartlägger storlomspopulationen och hur de häckar här i vårt område. Jag fick också lära mig en massa om fågeln. Troligtvis är det så att den av någon anledning blivit störd i sin flygning från eller till sjön. När den väl är på marken kan den inte gå för fötterna har inte den funktionen och den har också oerhört svårt att lyfta igen. I morgon ska jag plantera ut den i naturen igen och har fått tips om en bra plats. Jag hoppas sagan kommer få ett bra slut.
 
 

Julmarknad

I går var jag på julmarknad på äldreboendet i Björnlunda. Jag var inbjuden att stå och sälja varor från min gårdsbutik. Jag visste faktiskt inte var stället låg så jag fick gå in på eniro och se hur jag skulle köra dig. Det låg i utkanten av samhället och riktigt på landet - fint. Det är inget ställe man ser från de större vägarna.
 
Jag åkte dit i god tid för att hinna ställa upp allt innan marknaden började kl 11.00. Det var mycket jag fick bära in för jag tog med mig ett urval av nästan allt som jag har i butiken. En massa olika ätliga produkter och drycker. Dessutom en stor säck med våra härliga fårskinn, ullgarn från mina egna får och så lite keramik från min samarbetspartner.
 
Det var ganska OK med försäljningen. Siffrorna hjälptes upp av att jag sålde ett fårskinn. Det var den mest populära produkten för det var mängder med människor som var fram och kände och beundrade de fina skinnen. Många tog en broschyr med sig så de kunde ta kontakt senare. Tror nog att flera av dem kommer höra av sig. I övrigt var det väldigt spretigt med vad jag sålde. Det verkade som att alla kunder ville ha olika saker. Jag hade lite provsmakning på rökt älg så de bitarna sålde jag slut på.
 
Nu är jag inbjuden till ytterligare två julmarknader men den ena kommer jag tacka nej till och den andra är i Järna och där funderar jag på att vara med. Ska ta rätt på lite mer fakta först innan jag bestämmer mig.
 
 

Handlar i Gnesta

Är mycket nöjd med mitt nya inköp
 
 
Nu kommer det räcka bättre på matvandringarna.

Barfotahovar

Besök av hovslagaren stod på dagens schema. Både Musseron, Miljon, Miljard och Rasmus har gått barfota ett tag så det var bara verkning som gällde. Dominans hade tappat sina framskor som han fått när han hade problem med hovböld. Det såg fint ut nu så vi satte inte på några nya skor. Grattis får nu också på prov gå utan skor så får jag se om han blir ömfotad eller om han klarar det bra. Så den enda som numera har skor på fötterna är alltså Bouchette. Hon utrustades med snowgrips och skor med fyra broddhål.
 
Jag gillar att räkningen inte blev så hög. Det är en stor fördel med barfotahästar.
 
Grattis får nu gå barfota

En riktig rackare

I morse var det dags att ställa in en ny hösilagebal till hästarna. Det tar lite tid att lägga över nätet innan den kan köras in men när det var klart så öppande jag grinden och hoppade in i traktorn. Problemet var bara att den där busen Dominans genast fick för sig att springa ut i friheten. Bouchette följde strax efter och sedan hakade även Rasmus på. Jag lyckades få in traktorn så jag kunde stänga grinden och ställa balen på plats. Grattis och Musseron som var kvar i hagen var mycket upprörda över rymlingarna och ville gärna vara med på deras äventyr.
 
Bouchette och Rasmus är omöjliga att fånga i dessa situationer men jag fick tag på Dominans och ledde in honom. Trots rejält med ström på staketet så manglade han sig igenom i grinden. Den stora hästen liksom kryper ihop och tar sig under. Nu var de så upprymda så upp till Nergården och sedan fortsatte de längs vägen mot bron. Dominans hade täten. Jag trodde bron skulle stoppa dem, men icke. Han är inte rädd av sig så de promenerade bort och tog sig upp på grannens gärde.
 
Jag vände hemåt för att hämta fyrhjulingen och köra längs bort på den hagen för jag visste att det var trasigt där efter att en hjort förstört stängslet. Ville ju gärna att hästarna skulle stanna i hagen och inte försvinna bort mot Öllösa. Jag är på väg in i stallet för att hämta en grimma till när jag hör att de kommer galopperande. Jag tände i stallet och ropade på dem och då kom samtliga rymlingar in i stallet så jag kunde stänga in dem i boxarna.
 
Tillbaka till hagen och deras morgonäventyr var slut.
De blev en väldigt sen frukost för mig.
 
Dominans ser så oskyldig ut

Nätverksträff

Efter två dagar i Kungsör känner jag mig nu fylld av energi men också trött. Det är svårt att sova lika bra borta som hemma. Så i natt kommer jag nog sova extra gott. Igår kväll åt vi en mycket god middag och det blev svårt att gå och lägga sig med så mycket trevligt sällskap.
 
Vad gjorde jag då i Kungsör? Jo jag var på kurs och nätverksträff i projektet Qvinst. Det är ett år sedan vi sågs men märkligt nog blir det bara djupare relationer för varje gång vi ses. Dagarna innehöll massor med intressanta expertråd, inspiration, bollande av idéer, energigivande föreläsning och mycket annat. De här dagarna är guld värda för mig som jobbar så mycket ensam i min verksamhet.
 
På hemvägen svängde jag förbi Låsta säteri. Christina som driver rum och frukost där har lovat att hjälpa mig sälja presentkort på matvandringen. Toppen av henne att erbjuda sig.
 
Jag berättar om mina broschyr och presentkort
 
 

Tidig glögg

Förra året fick vi inte tag i den lokala glöggen från Malmköping när vi skulle köpa den på systemet. Nu har vi redan köpt en flaska och tog ett minimalt smakprov. Väldigt god så vid nästa besök på systemet får det bli några flaskor till så vi har att bjuda på till gäster ända fram till jul.
 
I dag fick vi chansen att provsmaka en väldigt god hemgjord glögg hos grannen. Den var gjord på porter och var härligt mustig och smakrik. Det är lite fusk att börja så här tidigt men blir man bjuden så ....
 
 

Till Stockholm

Det är inte ofta jag kör bil inne i Stockholm för det är alltid så svårt att parkera. I dag blev det ett undantag då jag skulle på en nätverksträff med kvinnor i de gröna näringarna. På programmet stod även föreläsningar om trendanalyser.
 
Naturligtvis missade jag avfarten från Essingeleden och fick åka en bra bit till innan jag kom av. Vad skönt det är med GPS i dessa situationer. Med dens hjälp kom jag dit jag skulle. Jag hade fått tips på ett parkeringshus i närheten av möteslokalen men det var dåligt skyltat så i stället fick jag syn på en parkering under en bro. Där var det trångt och bilarna var packade som sardiner i en sardinburk. Lyckades till slut hitta en plats som rymde min bil och klev ut. Möttes av ett dån från all trafik runtomkring. Min allra första reflektion var "Hur kan någon vilja bo här?" Vad bra jag har det på Rocklösa. Tyst, lugnt och vackert. Och varje dag gör sig naturen påmind på olika sätt. Förstår varför jag aldrig längtar efter att åka till storstan.
 
Det blev en mycket bra dag och det var väldigt spännande att lyssna på trendspaningen. Fick en del nya tankar av det och en idé som jag ska grunna lite på. Dagen avslutades med mingel då vi alla fick visa vad vi sysslade med.

Sommarbetet slut

I dag står det den 12:e november i kalendern och idag flyttade jag hem mina hästar till vinterhagen. Betet har tagit slut och det började bli ganska blött och kladdigt i marken. Nu står de i stället och mumsar på hösilage och så kan de ta en tugga halm om de vill inne i lösdriften. Det är nytt rekord när det gäller hur länge hästarna har kunnat gå på bete. Under de snart 20 år som vi bott här har det hänt en gång att de kunnat gå på bete t o m 1:a november annars brukar det oftast bli vinterhage runt mitten av oktober. Den långa och varma hösten har gett bra beten så hästarna är jättefina i hullet och uppenbarligen har det inte varit något problem med för lite protein, vilket annars brukar kunna vara ett problem sent på hösten.
 
Jag prövar en ny teknik med hösilagebalen jag ställt in. Jag tog av all plast och så har jag spänt ett lastnät över den. Vi får se om det kommer fungera som jag vill. Målet är att hindra dem från att vräka i sig mat och att det inte ska bli en massa spill utanför foderbordet. Det är så skönt om de kan ha fri tillgång utan att äta ihjäl sig.
 
 

På tur

Efter förmiddagskaffet tog jag bilen och gav mig iväg på en tur. Först till Gnesta där jag var in på några ställen och skaffade mig information inför ett projekt. Vad härligt det är att träffa duktiga människor som kan svara på ens frågor. Sedan bar det av till Södertälje och där blev jag också så väl omhändertagen. Slutligen innan jag var tvungen att åka vidare så var jag inne på Jula. Jag hade sett reklam för en billig vattenkokare som jag tänker ha i sadelkammaren. Jag har stängt av den stora varmvattenberedaren där och då är det praktiskt att kunna värma lite vatten när det behövs. Inne på Jula hittade jag också en jättefin sak som måste vara en hemlighet så länge då jag ska ge bort den i julklapp. Den var så fin och jag känner mig så glad över att få ge bort den. Jag tror mottagaren kommer bli väldigt nöjd.
 
Sedan åkte jag till Skottvångs gruva. Där skulle det vara ett möte med turistanordnare i Gnesta kommun. Det var ett nytt projekt som startades med att vi tillsammans ska skapa en turismsida för kommunen. Det var en väldigt bra projektledare som gick igenom olika bitar. Jag hade massor med tips med mig hem om förbättringar jag kan göra för att min hemsida ska fungera bättre i sökmotorer. Det som också var viktigt att ha med på sin sida var referenser eller andra värderingar som gör att kunden kan lita på det som står och att det är bra.
 
Rocklösa gård vann årets värdskap 2013

En upplevelse i julklapp

Det är helt klart så att vi människor har mycket mer glädje av att få en upplevelse i present än en sak. En upplevelse ger en massa känslor och minnen på ett helt annat sätt. Förutsättningen är förstås att det är en trevlig upplevelse. Förra julen gav vi mina föräldrar presentkort till en konsert och trerättersmiddag på Rocklösa. Nu i lördags var det äntligen dags då det var pianokonsert på Atelje 42 nere i Stjärnhov. Det är ett mycket trevligt ställe som regelbundet har kammarmusik i sin lokal.
 
Vi började med middagen. Förrätten var en LCHF-råraka med parmesan och på den svensk löjrom, creme fraiche och hackad rödlök. Sedan åt vi något som jag aldrig ätit föut. Tonfiskbiff med sötpotatismos och citronaioli samt saltbakade jordärtskockor. Tonfisken hade jag köpt från en fiskbil som kom förbi här. De säljer bara varor av allra högsta kvalitet. Det var verkligen mycket gott. Som dessert blev det vaniljpannacotta med exotiska frukter och tre sorters glass från ett lokalt ställe. Efter all god mat njöt vi för fullt av den fina musiken.
 
Vill ni också ge bort något som kommer uppskattas mycket så rekommenderar jag ett presentkort på en matvandring. Det går också att köpa presentkort på ett bestämt belopp så kan mottagaren själv välja mellan allt vi har på Rocklösa att erbjuda. Världens enklaste sätt att göra någon glad och enkelt att ordna genom en mejlkontakt.
 
 

Köttlådor

I dag var det kurs igen. Den är gången handlade det om livsmedelslagstiftningen och regler kring hantering och försäljning av köttlådor. De hade fått tag i en föreläsare av högsta kvalitet som verkligen kunde sin sak. Inte ens lagstiftningen blev tråkig att lyssna på med denne man som gjorde allt förståeligt och hade massor med exempel från verkligheten att berätta om. Jag lärde mig massor med nytt och fick även reda på att de regler som gällde när jag byggde köket i Nergården numera är mycket uppluckrade och inte alls så stränga.
 
På eftermiddagen var vi på studiebesök på en gård som föder upp en svensk gammal koras, Rödkulla. De berättade om sitt kött, hur de sålde, vad de fick betalt och så fick vi se hur kossorna hade det och deras nybyggda gårdsbutik med café.
Kalvar från en annan gård
 
 
 

Avslutning med snö

Då var det dags för den första snön. Marken var täckt när jag vaknade och hönsen stannade inne i hönshuset när jag öppnade dörren. De gillar inte att gå runt i snö. Ankorna värper fortfarande bra och om några dagar ska det bli varmare igen.
 
I dag var det avslut för projektet "Våga välja tillväxt". Eller rättare sagt det var avslut för alla projekt att främja kvinnors företagande som Tillväxtverket varit ansvariga för. Vi blev först bjudna på en mingellunch och sedan var det föreläsningar och utvärderingar. Efter att allt slutade kl 17.00 så hade vi bestämt i vårt projekt att tillsammans gå ut och äta. En i gruppen ordnade bokningen och valde ett mycket trivsamt ställe där vi fick sitta för oss själva. Maten var toppengod och de hade bara råvaror från närområdet. Eftersom jag för en gång skull inte behövde köra så festade jag med ett glas rött ekologiskt vin. En mycket trevlig kväll.

Att testa andra

Jag har varit i Malmö några dagar och eftersom jag skulle på seminarium i Linköping idag så valde jag att stanna på vägen upp från Skåne och sova över några km från den plats där seminariet skulle hållas. Det är alltid spännande att prova att bo på andras anläggningar och få vara "kund".
 
Den här gången var det inget toppenställe. Några saker är extra viktiga för mig. Att det är rent och att det är varmt. Rummet var kyligt så jag slog på elementet för fullt. Golvvärmen i duschen var inte påslagen så det dröjde flera timmar innan det var varmt och skönt på golvet. Så mycket mer välkommen man känner sig om de hade tänkt på de två sakerna. Toaletten såg inte kul ut. Den var nog rengjord men hade permanenta beläggningar.
 
Sedan var det väldigt lyhört. Hörde grannen som snarkade. Andra gästers väcksignaler och det var helt omöjligt att sova vidare när de pratade i samlingssalen och i köket. Saknade också info om Wifi och annat på rummet och fick fråga efter det.
 
Det blir inget mer besök där men tänk vad nyttigt det är att se vad man som kund värdesätter och vad som drar ner betyget på en anläggning.
Nu ska jag sova extra gott i natt i min egen säng och i en tyst miljö.
 
 

RSS 2.0