Klarade gränsen

Jag är så glad. Miljard var på slutmätning idag och han blev inmätt som maxad D-ponny. Det har varit riktigt nervöst för han var ju 147,9 cm redan som 6-åring. Gränsen går vid 148 så det fanns inte mycket att växa på. De som har Miljard på foder har också varit oroliga och Ebba som rider honom var så ledsen för att det fanns risk att hon inte skulle kunna fortsätta med honom. Nu är vi alla glada och kan koppla av och bara se framåt.


Ebba med Miljard

Upplevlesebaserad utbildning med häst

Har tillbringat dagen i Nyköpingstrakten. Ekoturismkursen fortsatte idag. Först gjorde vi ett studiebesök på en lekanläggning som heter Palstorps hage. En massa häftiga hinderbanor i skogen och andra roliga lekredskap. Allt är uppbyggt kring naturen och enkelheten. Ingen plast här inte. Dit ska jag åka när jag får barnbarn. Ett riktigt lyckoställe för barn men även vuxna. Efter några timmar i kurslokal var det dags för mig att ha ett pass med Horse Assisted Education med alla deltagarna. Meningen var att de skulle få ett litet smakprov på vad jag jobbar med här på Rocklösa. För mig blev det ett möte med obekanta hästar men det har ingen som helst betydelse. Det viktiga är att hästarna är trygga med människor. Alla hann göra en övning var och även utveckla sin iakttagelseförmåga samt ge feedback. Det var bra kallt och några med lite tunna kläder hann börja frysa en del. Jag kände inget av kylan för allt spännande som händer får igång blodomloppet och med fullt fokus på det som händer så upplever jag inte att det är kallt. Det är alltid lika roligt att jobba med HAE.

Nu på kvällen var jag i kontakt med en deltagare och fick så mycket positiv feedback på innehållet, upplägget och mitt sätt att genomföra det. Jag blev väldigt glad för de orden.


En solig dag på Rocklösa - kontrast mot dagens vinterkyla

Fågelräkning

Den här helgen räknar hela Sverige fåglar och rapportera in. Det blir som en slags inventering och på det sättet får man fram hur olika arter verkar öka respektive minska. Det är inte lätt att uppskatta hur många man har av varje art vid fågelbordet eftersom trafiken fram och tillbaka går så snabbt. Vår uppskattning blev så här:
9 blåmesar
8 talgoxar
4 gråsparvar
21 pilfinkar
2 gråsisiskor
2 grönfinkar
1 nötväcka
1 svartmes
2 entitor
2 koltrastar
2 stor hackspett
4 sidensvansar

Det roligaste var att just när vi skulle räkna satt det plötsligt 4 sidensvansar i vårt körsbärsträd. De är så fina. Det var flera år sedan jag såg några i trädgården senast.


Fina fynd

Inne i Gnesta har Röda korset en butik där de säljer second hand. De har inte öppet så ofta så det är sällan jag kan besöka butiken när jag är i Gnesta. Nu senast hade jag i alla fall tur och jag gick först och kollade i alla skyltfönster. Det är 4 jättestora och där har de alltid skyltat med en massa saker. Såg några fina glas så när jag kom in dök jag direkt på dem. Mycket bra pris och de är så fina. Vi dukar nu med dem till vardags och vår dryck vatten smakar extra bra. Det är verkligen skillnad på smaken på en dryck beroende på koppen eller glaset. Vin eller kaffe i plastmugg är ingen höjdare.


Glas med blå fot

Jag fortsatte min runda i butiken och hittade även en stor härlig tekopp. En härlig blå färg och med gulddekor. Den ska jag använda när jag blir sugen på te på kvällen. På morgonen dricker jag alltid ur en handdrejad tekopp med hästmotiv. Den har en av mina uppfödningar vunnit åt mig på utställning.

Mot framtiden

För första gången var det dags för Dominans att påbörja sin utveckling till en stabil och trevlig ridhäst. Det kommer bli små små steg i taget. I dag blev utmaningen att bli ledd i grimman ut till ridbanan, gå ett varv och sedan tillbaka till stallet. Därefter ut i hagen igen. Det är många svårigheter även med något så lätt. Att gå ifrån sin flock. Att våga gå iväg till nya ställen. Att gå lugnt och fint bredvid ledaren. Att stanna på befallning. Allt detta samtidigt som spänningen kryper i kroppen. Resultat? Han skötte sig perfekt. Några gånger kom han lite före mig när jag ledde vilket inte är helt OK men det jobbar vi vidare på.Hälsosamt liv

En dag med en stor dos frisk luft. Först fika med en god vän och sedan ner till stallet. Därefter ridlektion. Sedan kom min medryttare och hon tog Rasmus och jag Bilbo och så tränade vi lite longreining. En timme vid vedkapen innan det blev mörkt och sedan lite fodring och pyssel med fåglarna. Sammanlagt var jag ute och mest utomhus under sex timmar. Jag blev lite kall när jag höll lektion men annars var det ingen fara för kroppen rörde sig hela tiden. Vid vedkapen blev jag t o m lite svettig.


Bilbo gillade vårt träningspass

Spår i snön

Grannen berättade att han sett lodjuret i sitt hjorthägn. Det var på kvällen och han hörde på hjortarna att de hade varningsljud så han sprang ut. När han kom gick lodjuret sin väg och klättrade över en stätta. Sedan fortsatte det på vägen över bron och in på Rocklösas marker. Uppe vid Nergården vek det av upp mot Hagstugan och gick sedan in i hagen och fortsatte en bit innan den gick upp i berget. Grannen spårade den dit men gick sedan hem. Nästa dag var jag och kollade på spåren och på kvällen kom det en naturfotograf och gick upp och satte sig någonstans i förhoppning om att lodjuret skulle komma igen och att han skulle lyckas få en drömbild.


Här uppe i hagen passerade lodjuret

Jag träffade fotografen i somras som berättade om han skulle försöka fånga dessa otroligt skygga djur på bild. Vi bor i ett av de mest lodjurstäta områdena så han kommer nog tillbringa mycket tid i vår region innan han lyckas med sitt uppdrag. Vad jag förstod kan det ta många år innan man lyckas som naturfotograf. Det gäller att ha tålamod.

Så mätt

Till middag kokade jag idag en väldigt god soppa. Jag började med att fräsa lök och kantareller i smör och sedan mixade jag det med några dl grädde. Sedan tillsatte jag chilisås, vitlök, krossad tomat och så en helt underbar buljon som jag fick över häromdagen när jag kokade dillkött. När allt kokade tillsammans la jag ner gröna bönor och små bollar av köttfärs. Soppan blev helt underbart god och mättande. Innan LCHF-tiden åt vi ibland Bongs köttsoppa på burk. Kan numera inte fatta hur jag kunde tycka att den var OK. Tacka vet jag hemlagat med bra råvaror.


Skogsarbete

Det är verkligen det perfekta vädret att arbeta i skogen. Lagom kallt och inte så mycket snö som man ska plumsa runt i. Vi har nu införskaffat en vagn att köra hem det vi avverkar.Den kan vi dra med fyrhjuling eller traktor. Fördelen med fyrhjuling är att det inte behöver vara så brett för att ekipaget ska ta sig fram.

Vi har en del högar liggandes efter julens avverkningså nu varvar vi med att fortsätta röjningen och att köra hem högar som ligger.

Ny elev

I dag började en ny elev att ta lektioner på Rocklösa. Jag försöker hålla mig till vardagar med eleverna för på helgen är det så mycket annat och många gånger kurser eller läger. Nu var det så att ridbanebelysningen la av i veckan som var och därför fick lektionen bli idag i stället.

Min nya elev fick prova att rida Bouchette. Hon är så bra att lära sig använda sittbenen på. Gör man rätt får man blixtsnabbt svar. Det visade sig att Bouchette var på bushumör. Det måste vara kylan för hon brukar aldrig busa annnars. Lite skrämde hon nog eleven men på det stora hela gick det bra.


Bouchette i en ny vinkel

Debatt på TV

Har just tittat på ett debattprogram på TV. Det händer inte så ofta för jag tycker sällan man får ut något av det hela. Det är för kort om tid för bra diskussioner och oftast hinner folk knappt komma till tals. Det här programmet ville jag ändå se för det skulle handla om LCHF. Det blev som det brukar men ändå hann det komma fram en hel del bra saker med att äta LCHF-kost. I panelen fanns det även traditionella dietister varav en pratade om att frukt var ett måste för vitaminerna. Ha ha. Hon borde läsa på lite bättre.

Alla tror att t ex C-vitaminer bara finns i frukt och då speciellt i citrusfrukter. Så här ligger det till. På en lista över alla livsmedel där de är listade i ordning efter de som innehåller mest kommer apelsinen på plats 43. Vad finns då före? Bl a nypon 1250, paprika 205, persilja 200, svarta vinbär 120, bladkål 110, soltorkad tomat 102, brysselkål 90, rödkål 80, broccoli 78, blomkål 61, spenat 60. Siffrorna anger mg/portion. Apelsin innehåller 51.

I LCHF-kosten äter vi grönsaker i stället för potatis, pasta, ris och bröd. Framförallt olika sorters kål som står högt på listan. Jag får i mig betydligt mycket mer vitaminer och mineraler idag med nya kosten än innan.

Stämningsfullt

Vi har invigt vår eldkorg som var en julklapp. Det blev några fina bilder.

Det sprakade kraftfullt med gammalt virke i den. Under lugnare förhållanden kan man lägga på ett galler och koka kaffe och grilla korv.

Vår buse

Dominans har kommit på att han kan rymma ur hagen. Nu när det är tjälat har strömmen försämrats så han har lärt sig precis var på staketet han kan huka och smita under. Han tycker det är så spännande. Hela kroppen vibrerar av upphetsning. Fyra gånger har jag lett in honom men han är lika snabbt ute igen. Att hälsa på de andra hästarna hör till favoritsakerna och så gå och beta i det gröna gräset. Det kan inte vara någon näring i det men han kanske dras till färgen.


Dominans har blivit riktigt stor. Här är han utanför sin hage.

Alla nyskodda

Alla hästarna fick omskötta fötter under dagen. Det var dags att putsa på hovar som vuxit. Det blev ett extra långt intervall den här gången för jag var ju på kurs förra veckan. Trots det hade det inte vuxit så mycket. Några tappade skor och de hästarna tyckte det var skönt att få på en doja igen. Jag lyckades hitta en tappsko som jag fick spetta upp ur marken. Dominas skötte sig utmärkt. Stod så fint på gången och jag behövde inte göra något. Nu är hovslagaren rikare och jag fattigare. Det är ruskigt dyrt att få hästarna skodda.

Miljon och Miljard

Idag pratade jag med Miljons nya fodervärd. Han verkar trivas bra på sitt nya ställe. Han är pigg och glad och har blivit bra kompis med sin hagkompis. Han har lärt sig känna igen ljudet på deras bil också. Han vet att han ska få morot när de kommer. Maria som ska rida honom har börjat lite smått i lugnt tempo. Varannan dag är de ute på en timmes promenad. De har nu även fått träningstid för en riktigt bra tränare.

Miljard har precis bytt stall nere i Göteborg. Det förra var inte bra och enligt rapport verkar han trivas bättre i det nya. Jag ska prata med dem nu i veckan för att få lite mer information. I slutet av månaden ska Miljard slutmätas så då gäller det att han inte har vuxit så han blvit över ponnymåttet. Ni får hjälpa mig att hålla tummarna.


Miljard på tävlingsbanan

Mållinjen

För en minut sedan skickade jag in den allra sista tentan på högskolekursen "Användning av hästen i vård och socialt arbete". Under fredagen har jag suttit hela dagen och kvällen för att få ihop det sista. Jag blev väldigt nöjd med resultatet och tycker jag fick till en bra beskrivning med kopplingar till litteraturen. Den skulle innehålla 1500 ord och det var faktiskt första gången jag fick kämpa en del för att få ihop tillräckligt. Annars brukar alltid problemet vara att det blir alldeles för omfattande.

Nu är det långt in på natten så det är dags för sängen. I morgon ska jag verkligen njuta av att inte ha några studier hängande över mig. Sov gott!


Så här gott ska jag också sova

I sken

Så skönt att vara hemma på morgonen. Pyssel med djuren. Lång härlig frukost och sedan en ridtur med Bouchette tillsammans med medryttaren. Det regnade ganska mycket men efter tre dagar inomhus på kurs så kändes det bara uppfriskande. Det som skulle bli en lugn skön tur visade sig bli en tur med spända hästar som flög i luften med jämna mellanrum.

Det började en bit bort vid en granne. Ett tu tre kastade Bouchette sig runt och drog iväg i sken. På de 11 år jag haft henne har det faktiskt aldrig hänt tidigare. En del tankar hinner fara i huvudet men jag fick stopp på henne ganska snabbt. Även Rasmus blev förstås rädd och for iväg. När vi fick stopp på dem såg vi anledningen. Deras hund hade kommi i full karriär mot hästarna. De såg den direkt men jag hann inte ens uppfatta den innan vi var iväg. Där ser man vilken snabb reaktion hästar har när de behöver fly.

Efter den händelsen gick hästarn på tårna mest hela tiden och vid ett tillfälle hängde medryttaren på snedden. Hon lyckades kravla sig tillbaka igen utan att ramla av. Jag tycker det är fruktansvärt oansvarigt att inte ha kontroll på sina hundar. Hade någon mer orutinerad varit med på ridturen hade det nog inte gått så bra.


Rasmus med ridlägerdeltagare

Kursdagar

Så är EKO-turismkursen slut för denna gång. Det har varit tre heldagar. Två dagar var vi på en anläggning i Stallarholmen och idag utanför Strängnäs. Det ska bli riktigt skönt att få sovmorgon i morgon. Känner att jag har sömnbrist efter tidiga morgnar och en övernattning borta. Jag sover alltid uruselt första natten i ny säng. Det spelar inte någon roll hur skön den är.

Vi har jobbat med utveckling av en produkt vi vill erbjuda och nu börjar jag landa i hur jag ska utforma den. Jag ska nu sätta ihop en bra beskrivning och sedan annonsera den. När det är klart berättar jag mer.

Facebooks genomslagskraft

Igår ringde min dotter Martina. Hon hade upptäckt att Kostdoktorn (Sveriges mest besökta hälsoblogg) hade på sin Facebooksida skrivit om hennes LCHF-kasse som hon levererar i Malmö. Vilken kraft facebook har. På bara en dag fick Martina in 67 intresseanmälningar. Det var en hel del utanför Skåne också så de kommer nog inte ifråga för tillfället. Det är magiskt att det bara behövs ett inlägg och så sprids en nyhet blixtsnabbt.

Nu har jag plockat fram en helt bunt med receptidéer som ska testas under veckan. Några guldkorn kanske kan hittas som sedan hamnar i Matkassen LCHF.


Martinas mat levereras i en fin kasse

Jul utan ökning

I morgon börjar vardagen igen och julhelgen är slut. Varenda år tidigare har vågen visat på 1-2 kg plus men idag när jag vägde mig hade jag t o m minskat lite. Jag har hållit mig till LCHF-kosten men ändå lyxat med chokladtryffel, smaskiga efterrätter, massor med nötter och massor med god mat. Otroligt att vågen då visar mindre. Det är som läkaren Andreas Eenfeldt säger att håller man sig bara till LCHF så verkar man kunna äta väldigt mycket utan att ändå öka i vikt. Alla som kämpar med att hålla vikten och som behöver gå ner skulle verkligen tjäna på att lära sig om LCHF.

Nu under våren har vi flera weekendkurser för den som vill komma igång. Planen är också att starta upp en viktgrupp här i kommunen med kvällsträffar under våren.


Ägg är det perfekta livsmedlet. Färdigförpackat och innehåller så mycket näring.

Överlämnad

Nu har jag kört Miljon till hans nya fodervärd. De 14 milen tog två timmar. Det är mycket småvägar i början och också riktigt krokigt mot slutet. Han står i en hörnbox bredvid en tigrerad stor häst. Den nya familjen kommer ta hand om honom på ett bra sätt. Det är alltid tufft att lämna iväg någon av hästarna men det kändes bra när jag lämnade honom. De har också gjort en plan för Miljon nu i början med mycket promenader och sedan tömkörning. Tömkörningen ska utföras av en duktig dressyrtränare.

Miljon såg ut som en tjock tunna på sin nya plats. Han har verkligen blivit för tjock i lösdriften med fri tillgång på foder. Tur att han kom iväg och kommer igång.


Fina rosetter hoppas vi Miljons nya ryttarinna ska vinna tillsammans med honom

Hårdkörning

Nu är det bråda tider. Sista rycket på höstterminen vid högskolan och två tentor som ska in inom en vecka. Det är märkligt att det alltid ska bli klart i sista minuten. De sista dagarna har jag jobbat med foderstater mm som ingår i en av tentorna. På söndag ska jag ta mig an den sista. Alla andra under hösten har jag haft VG på så jag vill inte gärna göra ett sämre resultat denna gång.

Fortsättning blir det också under två perioder på EKO-turismkursen jag deltar i men när nästa vecka är slut kommer livet gå in i ett lugnare skede när allt högskolepluggande är över. Har hållit på i ett och ett halvt år. Fantastiskt roligt men nu ska jag prioritera mer ridning och annat kul med hästarna.

Rufus i våra hjärtanMed stor sorg har vi tvingats ta bort vår älskade, fina katt Rufus. Vila i frid.
Miljons förberedelser

Nu ska Miljon snart åka iväg till sin nya fodervärd. De har sålt sin C-ponny och den åker på torsdag så sedan finns det en ledig plats för Miljon. I morgon kommer veterinären hit och vaccinerar honom och så ska han veterinärbesiktigas. Det är viktigt att både jag och de som ska låna vet att han är helt frisk när de tar över honom. Jag kommer nog passa på och vaccinera alla de andra också så slipper jag ta ut veterinären en gång till om två månader.


Till sommaren ska Miljon vara på tävlingsbanorna igen

Nytt år - nya tag

Gott nytt år på er alla och hoppas ni får ett bra år. Jag har inte avgett något nyårslöfte den här gången. Minns ni förra årets? Det var då jag bestämde mig för att börja med LCHF-kost. Ett löfte som jag till 100% klarat utan problem. Vill ju aldrig byta tillbaka.

Utan löfte har jag ändå tänkt använda en del av året till uppröjning och städning. Har så många hörn där det samlas en massa gamla saker. Redan idag 1:a januari tog jag itu med ett stort projekt - skrivbordet och ytorna runt. En ny hylla på väggen har gjort susen och blev det som fick igång mig. Det står två stora kassar med kast på golvet men jag har en hel del kvar att gå igenom. Skrivbordet är nu i alla fall framme. Var täckt med några decimeter papper innan. Allt sorterat, mycket kastat och så några viktiga saker att ta itu med.


Ett rent skrivbord

RSS 2.0