Nyttigheter i naturen

Hushållningssällskapet anordnade idag en kurs om ätliga växter. Vi var utanför Ängsö i närheten av Västerås. Det var ute på en ö så vi fick åka båt en liten bit. Där ute lärde vi oss olika växter som växer på äng, åkerkant, trädgård mm. Vi provsmakade dem råa och sedan provade vi alla smörstekta. Det var spännande. Någon var besk, någon lite träig och lommens frön smakade precis som blomkål. Förutom nässla och kirskål som jag använt tidigare hittade jag några nya växter som var riktigt goda.

Hemma igen kokade jag rabarberkräm. Jag har fått en hel kasse med stjälkar av en god vän. Numera har jag inget socker med. Med lite äkta vaniljpulver i och serverat med grädde blir det så mumsigt. Syrligt men inte surt och gott med den mjuka gräddsmaken. På kursen  blev vi bjudna på hemlagad nyponsoppa. Jag tog lite för den var naturligtvis sötad. Till serverades grädde och den var också sockrad. För mig blev det helt enkelt för mycket sött. Det är verkligen inte gott.

Färg överallt

Så snyggt det nu blir på gården. Vi har haft två killar här som sprutmålat stallet, huset och vedboden. De fick också måla det sista på Nergården som satt så högt upp så jag inte nådde med min egen stege. De täckte alla fönster och socklar och sedan sprutade de färg två gånger. Det har blivit så snyggt. Hela gården luktar rödfärg. T o m inomhus. Nu är det massor av fönster, knutar och andra dekorationer som behöver målas om för att det ska bli fulländat. I år vet vi vad vi kommer göra på semestern.



Ridframgångar

Det blev verkligen stor skillnad på hur ryttarna red sina hästar dag två på lägret. Barnen som haft lite problem första dagen fick prova att rida med en pinne på tvären i handen. Det gjorde att de blev mer stilla och stabila och vips så var hästarna med på noterna - hade bjudning, gick på spåret, gick att styra på en slalombana osv. Spännande för alla att se och upptäcka att om man bara som ryttare kan vara stilla, inte dra i munnen på hästen och sitta mitt över så går det så lätt. Som ridlärare är det lika häftigt att det alltid fungerar och man blir så glad när barnen förstår sambanden i ridningen.


Chassi bjöd fint framåt när hon slapp den bromsande innertygeln

Lägerhelg

En härlig lägerdag. Det åskade i natt och regnade en del så vi slapp vattna ridbanan inför förmiddagens lektioner. Först red de vuxna och sedan barnen. Som vanligt är det ganska utmanande att komma upp på mina hästar när man är van vid ridskolehästar. Här på Rocklösa går det inte dra i tyglarna åt olika håll och tro att hästen ska gå bra. Gör man rätt med hjälperna gör hästen alltid rätt men i annat fall brukar det bli lite kaosartat tills ryttaren kommer på de rätta signalerna. Mycket lärorikt. Efter teoripasset och en god chokladtårta var det dags att träna lite extra på sitsen. Det är extra roligt när barnen kommer underfund med saker och får lite aha-upplevelser.

Nu är det snart läggdags. Har haft en mycket trevlig kväll tillsammans med mina gäster. Innan jag lägger mig ska jag gå ut och stänga in ankorna. De är gärna ute så länge det finns det minsta ljus kvar.


Bilbo är en av deltagarnas lägerponny

Seminarium

I dag gick färden till Eskilstuna där jag var på ett seminarium. Det handlade om det nya kvalitets- och hållbarthetssystemet som jag anslutit mig till. Det tog emot att åka iväg för jag tyckte jag hade så mycket att göra på gården. Oftast är det när man känner så som man blir positivt överraskad av det man deltar på. Bl a lyssnade jag på två väldigt bra föredrag. Det ena gjordes av VD:n på Sala Silvergruva och det andra av VD:n på Astrid Lindgrens värld. Skickliga och inspirerande talare som verkligen delade med sig.

Omskötta fötter

Har idag ägnat dagen åt att leda hästar till och från hagarna för hovslagaren har varit här. Steg upp lite extra tidigt och hämtade hem fyra stycken innan jag åt frukost. Sedan fick jag hjälp så dagen flöt på väldigt bra. Nu när värmen kommit var det riktigt svettigt att ta sig mellan de olika ställena. Bouchette har blivit så rund om magne så tyvärr var jag tvungen att sätta på henne en betesreducerare. Hon såg inte glad ut. Det är för hennes eget bästa för när hon blir för tjock så frestar det för mycket på hennes ben. Man märker att hon inte rör sig lika bra.

På eftermiddagen var det lektionsdags. Det var Grattis som fick agera ridlärare till sin elev ihop med mig. Nu börjar det gå ordentligt framåt för ekipaget så tidvis går Grattis i fin form. Det är bra för honom så sätter han lite mer ryggmuskler. Han är ju den typen som annars lätt kan ta upp huvudet och sänka ryggen.


Grattis

Stillasittande

Man blir aldrig så trött som när man suttit still en hel dag. Det är märkligt att rörelse gör en pigg och alert. I dag var en dag när jag först hade ett möte med en LCHF-kollega för planering inför en marknad vi ska stå på i Gnesta och sedan var det information och nätverkande i Gnestas företagsprojekt  som jag är med i. När allt var över var jag riktigt trött i huvudet.

Jag och min LCHF-kollega satte oss på biblioteket och jobbade ihop en planering av vårt bord och texten till en reklambroschyr. Vi var riktigt effektiva så efter ett par timmar var vi klara och förflyttade oss till cafeet Thekannan. En kopp kaffe och en kycklingsallad njöt jag av medan vi pratade och umgick en timme innan det var dags att skiljas åt. Jag hann sedan in i färgaffären för att köpa färg till dörren på Lillstugans loft. Väl där upptäckte jag också att de fått hem en svart falurödfärg. Låter lite konstigt men den är som rödfärgen fast svart och den går att måla på tidigare rödmålade ytor vilket inte funkar med några andra typer av färg. Nu ska stalldörrarna få sig en uppfräschning i sommar.

Värme och nya beten

Äntligen känner man att det tänker bli sommar. Fleecetröjan har åkt av och det var nästan lite svettigt att städa Nergården idag. Till helgen har vi läger så nu är det putsat överallt.

Tottes gäng har bytt hage och har nu mer att äta och även Bouchettes grupp går nu på nya marker. Bouchette, Domina och Dominans går i den jättestora hagen på andra sidan ån. Det är så mysigt att ha hästar där för man har så bra uppsikt över dem från gården. Det är alltid lika njutbart att se hästar som betar. Mulle-gänget tog saken i egna händer och sprang rakt igenom tråden där det är en grind på Börsnäs. Det gjorde att de hamnade i en hage med massor med gräs så där får de gå kvar ett tag till. Det var en massa människor i stugan därborta så jag vet inte om de blev rädda eller något för de brukar inte gå igenom elstaketet.


Totte-gängets föregående hage

På onsdag kommer hovslagaren. Det är hög tid för några tappskor har det blivit. Skönt också att inte alla hästar ska transporteras från Börsnäs. Det blir många mil att gå när hela gruppen är där.

Laget vann

I dag har jag varit på ponnytävling i Uppsala. Det var premiär för Miljon att starta regional tävling på LA-nivå med Maria. Det var lagtävling div I. De red i början av startfältet och det gick riktigt bra och procenten blev 63,7. Inte illa för att vara första gången. Det märks att Miljon inte är så stark ännu men bitvis glimtar han verkligen till. Det var 6:for och 7:or rakt igenom utom på ökade skritten som fick en åtta. Miljon har verkligen en fin skritt. I en förvänd båge blev det avbrott, en 4:a, men jag har sällan skådat en sådan bra fattning igen mitt i den svåraste delen av bågen, dessutom i förvänd galopp.

Det var spännande hela dagen och laget som Maria rider i gjorde fina resultat. Det slutade med att de vann omgången. GRATTIS! Här kommer några bilder på Miljon och laget.


Miljon med blågul rosett


Miljon på ärevarvet



Lite av varje

Morgonen började med att familjen som hyrde Lillstugan följde med och matade djuren. Vi började med att ge hösilage till Bilbo och Chassi. Sedan mätte vi upp foder till ankorna och hönsen. Flickorna fick varsin liten hink att bära det i så att de kunde vara delaktiga. Det blev stor lycka när de hittade fyra ankägg i ankhuset. Slutligen bytte vi vatten i ankbaljorna. På eftermiddagen åkte de hem. De verkade väldigt nöjda med sin vistelse här på Rocklösa.

Anders och jag gav oss på två stora buskar med idegran som står vid huset. De har blivit enormt stora och man såg inte ut genom fönstret i hallen längre. Det var många grenar att såga av och det krävde lite planering. Vi vill ju inte att busken ska dö utan kunna växa vidare med nya skott. Resultatet blev mycket bra och det kändes luftigare. Just nu är inte grenarna så vackra men när de kommer igång igen så kommer det bli grönt och fint.



Efter buskarna ägnade vi en stund åt att kasta in all huggen ved. Nu börjar det bli riktigt fullt i vedboden.



Dagen avslutades med en stund i eftermiddagssolen på vår favoritplats - den lilla balkongen vid övre rummet på Lillstugan. Det är helt underbart att sitta där, se naturen och det vackra landskapet och njuta av kvällssolen. Vi fick hämta kikaren också för ute på gärdet såg vi ett rådjur med två små killingar. Så vansinnigt söta. Det var nog de jag såg som nyfödda härom veckan.

Uthyrning

Det här dygnet har vi en familj som hyr vår Lillstuga. Jag hade satt ut annons på den på Blocket. Jag tänkte mest på sommaren men det är perfekt om den utnyttjas mer även under andra delar av året. Familjen består av föräldrar och tre barn. I morgon ska de vara med när jag matar djuren. De har hunnit vara bort till badet och barnen har plaskat. Huh, det måste vara vädlgit kallt i vattnet. Vår stora gunga har också fått ett besök och så har de vandrat i hagarna och njutit.



Ägg

Varje morgon äter jag minst ett ägg till frukost. Det blir alltid i kokt form. I morse var ett undantag för då hade jag bara ankägg och de smakar som allra bäst när man steker dem. Det fick alltså bli ett stekt ägg till smörgåsen i stället. Ankägg är riktigt stora och så är gulan rejäl och fantastiskt gul. De är så goda så jag skulle kunna äta dem både till frukost och lunch varenda dag utan att tröttna.


Morgonägget

Att det inte fanns något hönsägg i kylen i morse beror på att jag håller på och samlar för att lägga i äggkläckningsmaskinen. Jag ska satsa på fler hönor som lägger gröna ägg. Ingen av de jag har verkar speciellt ruvlysten så det får bli i maskinen. Mina hedemorahöns som nu blivit ganska stora kommer nog vara duktiga ruvare så i framtiden behövs inte maskinen.


Varje ägg är märkt med datum när det är värpt

Staketbygge

En god vän var här under dagen och hjälpte mig att renovera och förbättra staketet runt det jättestora gärdet på Årby. Hjortarna som fastnade i staketet i höstas hade brutit av en del stolpar och vi bytte ut plaststolpar vid skogen till rejäla trästolpar. Där vid gränsen till skogen rymde ju Grattis, Totte och Rasmus i fjol och det vill jag inte vara med om flera gånger. Innan allt var klart hade jag nog spettat och dunkat ner 25 stolpar. Det är tungt och jobbigt men det blir bra staket. Till stor del drog jag också en rostfri tråd som leder strömmen bra i alla lägen. Det enda som nu återstår är att komplettera med ett vitt rep så blir det ändå säkrare. Fast hagen fungerar även utan så skulle jag vilja kan jag flytta in hästar i den. Det tog hela eftermidagen för oss två att bli klara. Det var verkligen skönt att få hjälp för är man ensam tar det tre gånger så lång tid.

Talangerna

Vilka fina ponnyer jag har fött upp. Den här helgen tävlade både Miljon med Maria och Miljard med Ebba. Båda hästarna kom tvåa i sina respektive klasser. Det är verkligen roligt att vara uppfödare till dem nu när de börjar visa framfötterna (hovarna). Miljard ska tävla om fjorton dagar igen och Miljon redan nästa helg. Miljon ska då vara med i div I så det blir den högsta klassen han har tävlat i någonsin. Egentligen är han inte riktigt så stark ännu som krävs för Maria har ju bara haft honom i fyra månader men med hans kvaliteter tror de ändå på honom jämfört med en ridskoleponny som de annars får låna. Jag ska försöka åka dit och titta på tävlingen. Längtar riktigt efter att få vara i ponnytävlingsvärlden igen.


Miljard på tävling (inte med Ebba)

Dressyrdomarutbildning

Jag hade lagt mina planer på att bli dressyrdomare på is under några år. Det kändes som det skulle bli för mycket med allt annat på gården. Nu är ju inte fåren kvar och jag har en del andra planer på förändringar så jag har bestämt mig för att göra klar min utbildning. I dag var jag på en heldagskurs på Strömsholm. Temat för dagen var bl a skänkelvikningar och skolor. På förmiddagen gick vi igenom noga hur rörelserna ska se ut och hur vi ska döma dem. Efter lunch placerade vi oss i ridhuset och sedan fick vi se fem olika ekipage utföra rörelserna ur olika program. En nyttig dag och också rolig. Det är verkligen kul med dressyr.


Totte, Rocklösas mest utbildade dressyrhäst

Så tomt



Nu finns inte Zcrollan hos oss längre. Hon blev jättesjuk i onsdags och igår var jag till veterinären. På tisdagen var hon i toppform så allt gick väldigt fort. Skönt för henne att det inte blev långdraget. Det var fint när det var dags för veterinären kom ut så Zcrollan kunde få ligga kvar på marken och slippa gå in i rummet med en massa lukter. Där satt vi och samtalde och jag klappade henne hela tiden.

Det är otroligt tomt här hemma. Jag märker nu att hon varit en del av mig. Hundratals gånger om dagen dyker tanken upp på henne: är hon ute, vill hon gå in, vill hon gå ut osv. I går kväll är första gången på 13 år som jag inte behövde gå ut sent på kvällen. Kändes konstigt. Vid stallsysslorna på morgnarna var Zcrollan alltid med vid varje grind och varje djurgrupp. Nu går jag där ensam.

Zcrollan var en fantastisk hund i alla lägen. Hon hade full koll jämt och bara fanns. Alltid hade hon koll på mig även om jag inte alltid visste var hon höll hus. Hon stannade alltid på gården, rymde aldrig, så därför kunde hon vara ute mycket och hålla uppsikt även om jag jobbade inne.

För alltid i våra minnen.

Hästar på grönbete

Visst ser det väl helt underbart ut med hästar i stora gröna hagar?



Nu är de tre grupperna släppta i varsin stor gräshage.



Det här är den allra bästa årstiden att vara häst. Grönt gräs och ännu inga hemska bitande insekter.



Mina hästar har verkligen vackra hagar med strålande sjöutsikt. Här går Musseron, Rasmus, Grattis och Totte och njuter.

För mig börjar också en skön period när det inte behöver fodras. Fast vatten och tillsyn tar i gengäld längre tid eftersom det är längre sträckor att transportera sig.

Artiklar om skogen

DN har haft en artikelserie om skogen under förra veckan och den här veckan. Det har varit otroligt bra artiklar med mycket information och de är mycket lärorika. Vilka märkliga lagar det är som styr skogsbruket. I Europa är det förbjudet att kalavverka skog men här i Sverige är det ett tvång. Det blev extra tydligt när jag hade en skogskille här på Rocklösa som jag skrivit om tidigare. Han jobbar åt ett skogsbolag som sköter skog och köper skog. Vi gick där i vår skog och så sa jag att man kanske skulle kunna plocka ut lite av de gamla granarna som är riktigt rejäla. Då säger killen att nä, det går inte. Ska jag ta ner några träd måste allt tas ner för så säger lagen. Så dumt, ingen gillar väl hyggen och totalförstörd natur.

I DN:s artiklar beskrivs detta och varför det är så här. Snällt sagt kan man säga att statens kontrollorgan Skogsvårdsstyrelsen går i de stora skogsbolagen ledband och genom sin lagtolkning tryckt ner de enskilda skogsägarna och sett till att de får uruselt betalt för sin skog.

Dessa hyggen är en katastrof för turismen. Alla som bedriver verksamhet i skogen vet aldrig om träden står kvar år från år. Det vore ingen bra turistisk upplevelse att se dessa skövlingar.

I Europa bedriver man ett lönsamt skogsbruk på ett helt annat sätt där de stora träden tas bort och de unga för stå kvar och växa till sig. En sådan skog blir trevlig för alla alltid.

Läs dessa artiklar - ni kommer bli skrämda över hur det går till i vårt land.


Bäversafari

Träffade en kille på kurs för ett tag sedan. Han driver ett företag med viltsafari, rovdjursspårning mm. Eftersom vi har väldigt mycket vilda djur här runt Rocklösa träffades vi idag för att se om han kunde tänkas lägga några av sina aktiviteter i mitt område. Deltagarna skulle då kunna bo och äta på Rocklösa och sedan guidar han de olika upplevelserna. Vi gick och tittade på vår bäverhydda som finns i ån. Jag har inte varit så nära den tidigare och det är helt fascinerande att se konstruktionen. Alla kanaler som bävern byggt är också helt otroliga. Vilken ingenjör!


Bäverhyddan med ingångshål nere vid vattenbrynet


Bäverns olika kanaler

Vi tog även en vandring runt i hagarna för att jag ville visa var lodjuren visat sig mycket. På vägen runt Trollberget fick vi syn på ett rådjur som precis fått två små killingar. Den ena stod på mycket vingliga ben så den var inte gammal. Niclas fotade lite så jag ska få bilder sedan. Vi tittade lite på dem från håll för att inte störa och sedan gick vi en stor omväg så mamman inte skulle bli skrämd och kanske förlora sina barn.

Jag fångade dem på bild

Här är beviset. Stora maffiga kronhjortar, fem stycken, som numera tycks hålla till på Rocklösa med omnejd.




Blå tumme

En riktigt härlig blodblåsa har jag lyckats få på tummen. Har under nästan  hela dagen jobbat med stängsel runt den största hagen på Börsnäs. Jag har gjort om en hel del nu när det inte ska gå får där längre. Den understa tråden behövs ju inte så därför har jag flyttat isloatorer och anpassat det mer för bara hästar. En hel del av staketet består av ekstolpar och de är stenhårda att försöka få fast något i. Några gånger var tummen i vägen för hammaren. Den sista gången blev det en otrevlig blodblåsa. Nu är arbetet färdigt när det gäller den delen och snart ska jag släppa den sista flocken där. Det är Totte, Grattis, Musseron och Rasmus.


Killarna längtar ut till betet

Satsar på husen

Jag ska nu ansluta mig till ett nytt koncept som heter Hållbar besöksnäring. Det är ett kvalificeringssystem som ska gälla boenden och upplevelser. Det blir kontroller och genomgång för att man ska bli godkänd och så får man betyg på sitt ställe. Den hållbara ekologiska delen är också mycket viktig. Det ska bli spännande. Jag kommer från början vara med med att man kan hyra stugor och hus här på Rocklösa.

Det här upplägget finns på andra håll i Europa så i år kommer det bl a vara en från Skottland som kommer ut och går igenom och lämnar tips samt betygsbedömer. På sikt kommer det utbildas svenska kontrollanter. Är du nyfiken kan du läsa om mig här: http://uturism.wordpress.com/2012/05/04/rocklosa-satsar-pa-kvalitet-och-hallbar-utveckling/


Vilket fynd!

Nu har jag börjat betesvänja några av hästarna. Bilbo och Chassi fick gå i gunghagen en timme i dag. Eftersom Bilbo lätt får fång gäller det att ta det försiktigt. Det får bli en timme varje dag i början och sedan två. Totte fick också gå och beta en stund. Bouchette, Domina och Dominans fick gå in i hagen bredvid lösdriften. Det var så gott med det gröna gräset så de hade inte ens tid att busa runt.

Jag gick en runda för att kolla hur långt det växt på gärdena. Då gjorde jag ett riktigt fynd. En stor röksvamp. Blev tvungen att vända hem för att hämta kameran och då hittade jag en till. Mitt ute i gräset stod de. De är från förra året för de var torra och fyllda med brunt pulver (sporer). Gissade på skålröksvamp men den har fot och det hade inte de här. Ska leta vidare i svampboken och se om jag hittar något som stämmer.



Vårexplosion

Lägret slut och en kväll tillsammans med deklarationen. Nu är det en ny dag och värmen som kommit sätter fart på en. Hjälp vad mycket man ska hinna med den här årstiden.

Först fick det bli lite staketlagning.



Sedan avmaskade jag alla hästarna så att de är förberedda för betessläpp.



Mina unghöns har varit inne alldeles för länge så jag ägnade ett antal timmar åt att göra en inhägnad med hus så att jag kunde flytta ut dem från stallet. Det blev många vändor eftersom jag oftast bara kunde bära en i taget. Mina dvärghöns var väldigt nyfikna på nykomlingarna.


Höna - holländsk vithätta, tupp - dvärgkochin


Några av unghönsen har vågat sig ut

RSS 2.0