Möte med kultingarna

Äntligen har jag fått se grannens små griskultingar ordentligt. Anders och jag var bort till vägkorset för att sätta upp en ny skylt och då såg vi att kultingarna med sina mammor var en liten bit in i hagen. När vi gick närmre kom de till staketet så att vi kunde se dem ordentligt. Vansinnigt söta!
 
 
 
Sedan körde vi fyra lass med ris från vinterns trädfällning. Grenarna låg ute på en av våra vallar så det var lämpligt att ta bort det idag innan gräset börjar växa.

Nya djur

Dagen började med nätverksfrukost i Gnesta. Därefter åkte jag runt till några leverantörer och hämtade varor till gårdsbutiken. Alla var så pratsamma så det tog längre tid än vad jag hade räknat med. Bl a var jag och hälsade på de små killingarna som ska flytta till Rocklösa om några veckor. De var så otroligt söta och i år är de mera vana vid människor. Det göra att de inte är så skygga och vi kommer nog kunna släppa ut dem i hagen ganska så omgående. Bara värmen kommer någon gång så att det börjar grönska.
 
Fjolårets killingar visar upp sig
 
 

Det piper

Jag har 26 ägg i äggkläckaren och idag började det pipa där inne. Jag såg tre ägg på eftermiddagen som hade sprickor och när jag kom ner några timmar senare så hade en kyckling kommit ut. Det var ur ett ägg från min höna som är en holländsk vithätta. Hon är dvärgsort men lägger ändå ägg som väger 40-45 gr. Det är en alert höna och det verkar gå i arv för hennes ägg kläcks alltid. Kraftfulla avkommor med andra ord. Dessutom har hon det allra godaste ägget av dem alla.
 
Den vita hönan är min vithätta. Hon har en rejäl kalufs på huvudet.

Fyller förråden

Jag har varit några dagar nere i Malmö och hälsat på barn och barnbarn. På hemvägen idag hade jag smart nog beställt lite varor till butiken som ska öppna 7 maj. Dessa plockade jag upp längs vägen hem. Otroligt bra för det är både svårt att få plats och att hinna runt till alla ställen under en dag. Nu avverkade jag de som låg mellan Katrineholm och Sparreholm. Vid nästa resa blir riktningen åt ett annat håll.
 
 

Vilken glädje

Stor lycka idag när jag släppte ihop hästgrupperna med varandra. Jag hade gruvat mig lite för ibland kan det gå vilt till och några skador vill jag inte ha. Med mina kloka hästar var det ingen fara. När de hittat varandra i hagen så såg jag dem gå och beta tillsammans. Det syntes att de tyckte om att vara flera i flocken.
 
 

Irriterad

Nu är jag riktigt trött på den där duvhöken som härjar runt hos mina höns. I dag när jag kom hem från en kursdag hade den varit på besök och lyckats ha ihjäl min tupp. Så nu saknar mina hönor en tupp och alla vet ju att hans uppgift är att hålla ordning på sina tjejer, varna för faror osv. Jag hoppas att jag snabbt hittar en ny tupp att köpa in.

Första skylten

I dag har vi snickrat ihop den första skylten. Det blev supersnyggt och jag är så himla nöjd med skyltarna, loggan och hur allt blev. I morgon fortsätter vi med resten. Det virket är tillsågat och målat en första gång.
 
 

Höken igen

Jag har insett att jag inte ska tänka "vad länge sedan höken var här" för då dyker den upp direkt. Igår kom den två gånger. Först satt den tydligen i hönshagen för när jag kom ut flög den iväg. Framåt kvällen återvände den för då hörde jag ett väldigt liv hos hönsen och rusade ner. Inte förrän jag låg på alla fyra intill ett av husen släppte den sitt byte och flög iväg. Hönan vrålade rejält så jag förstod att dert var fara på färde. Alla klarade sig denna gång men hönan är rejält svullen över ögat så den sidan ser hon inget på. Jag hoppas det går tillbaka så att hon blir helt återställd.
 
 

Mycket spännande

Nu händer det mycket med allt jag jobbat hårt med under våren. Har just fått veta att mina skyltar är klara för avhämtning. I dag fick jag även första utkastet till min nya broschyr. Det mesta ser mycket bra ut. Det är intressant hur annorlunda ett proffs lägger upp layouten. Det gör ju också att alla som får den i sin hand kommer se skillnad. Nu ska jag tycka till och komplettera med lite texter.
 
I det här fina vädret som var idag passade jag också på att måla två fönster och karmarna. Grundfärgen är på plats så i morgon räknar jag med att hinna två strykningar så är de sedan klara. Då är gaveln som är det första man ser på Lillstugan helt färdig.
 
 

Inspiration från studiebesök

Det har startats upp ett projekt som arrangerar studiebesök och föreläsningar som ska ge inspiration och kunskap i det egna företaget. I dag var det en träff i en älgpark utanför Morgongåva. Vi fick först lyssna på deras berättelse om starten av företaget och fram till i dag. Därefter var det en veterinär som pratade om lagar och tillstånd som behövs när man har besökare hos djuren.
 
Efter lunch åkte vi ut på en älgsafari i älgparken. Spännande upplevelse då alla älgar samlades runt oss. De kom så nära så man kunde klappa dem. Guiden matade dem med hink och hade en fantastisk kontakt med alla sina djur. Det var ungefär på samma sätt som om jag skulle gå ut i min hästflock.
 
Älgföretaget startade 2007 och första året hade de 1.000 besökare. Senaste året var de uppe i 17.000 besökare. Snacka om utveckling.
 
 

En ung Dominans

När jag höll på att leta bilder till min nya folder hittade jag några på Dominans när han var liten. Här kommer en fin på honom som ettåring.
 
 

Första klart

Så var då de två första fönstrena med smårutor färdigmålade. Ett stort lyft för Lillstugan när det som var allra sämst fick ny färg på sig. Nu är det bara att ta tag i nästa och nästa och nästa i en aldrig sinande ström. De ska skrapas, kittas om och målas tre gånger på varje sida. Jag hoppas vara klar med alla inför sommarsäsongen. Då räknar jag med att kunna plocka ur en del av innerfönstrena och måla dem trots att det är gäster i stugan. Det vore fantastiskt skönt att veta att alla är fixade innan det blir höst. Vi får se om jag hinner.
 
Nedre på gaveln är nu färdigt

Ny broschyr

Jag har gjort ett utkast till en ny broschyr och som jag diskuterade med min mentor på senaste mötet. Nu ska jag färdigställa alla sidor med lämpliga bilder. Det blir också lite ändringar i texterna. Försöker få det kort och lockande. Ibland lyckas det direkt och ibland får man fila ett tag. Jag blir helt uppslukad av arbetet. Dagen försvann i rekordfart och ändå har jag bara gjort några sidor färdiga.
 
En av bilderna jag valde idag är den här. Visst är den fin?
 
 

En dag

Min dag:
Åkte till Nyköping och träffade min mentor. Ett mycket givande möte på drygt två timmar.
Såg en anslagstavla på hemvägen som jag fotade. Bra inspiration till den jag ska bygga.
Matade hästarna.
Följde upp ett telsamtal som jag inte kunde ta emot när jag var på mötet. Det visade sig vara ett bussbolag som jag nu ska förse med lite information om min verksamhet.
Målade två fönster.
Promenerade en halvtimme med Bouchette. Efter det fick hon efter 6 veckor i sjukhage återvända till sina kompisar. Så glad häst och även hennes flock. Oj vad de ägnat mycket tid åt att beta tillsammans.
Förberedde alla fönster i Nergården för fönsterputsning i morgon.
Tog kontakt med två företag som jobbar med grafisk formgivning. Skickade över material för att kunna få offerter.
Ringde firman som ska göra mina nya skyltar och bad de ändra lite i materialet de skickat till mig.
 
 

Jättar

Nu har ankorna kommit igång med sin äggläggning. Det började med två om dagen och idag var det fyra. Ett hade skatorna ätit upp men de andra tre hade ankhonorna gömt ordentligt så de var hela och fina. Ankor är annars ganska slarviga av sig och lägger sina ägg rätt synligt. Äggen är så stora så de får knappt plats i kartongen.
 
 

Vilka ljud

Så mycket fågelsång det börjar bli nu överallt. På kvällen var det världens liv i vår backe. Mängder med starar satt i topparna och sjöng. Tidigare på dagen hörde vi beckasinen. Det var första gången jag hörde den här på Rocklösa. Rödhaken hoppade runt på gräsmattan och var mycket välkommen med sitt röda bröst. Vi tog en roddtur på sjön framåt kvällningen och provade fiskelyckan. På vägen ner mötte vi tranorna, i sjön simmade knipor som inte gillade att vi kom. Även sångsvanarna flög lite längre bort och så simmade det både grågäss och kanandagäss på olika ställen. Nu har även bofinken börjat sjunga lite på sin strof.
 
Tycker att det är ovanligt mycket fåglar och ljud i år.

På kalas

Eftersom vi var bjudna på födelsedagskalas på eftermiddagen i Stockholm så hann det inte bli mycket gjort på gården. Anders tävlade på morgonen och jag hann gå en sväng med Bouchette innan vi skulle åka.
 
Som vanligt var det trafikstrul på vägen till storstaden. Vi bestämde oss för att välja en annan väg innan vi åkte in i Söderledstunneln. Tur var det. Läste när vi kom hem på Aftonbladets nyhetssida att två bilar krockat på Nynäsvägen och den hade stängts av helt vid bärgningsarbetet. Även när vi åkte hem var det stopp i trafiken utanför Södertälje. När tre filer ska bli en går det långsamt.
 
Vad glada vi är att vi bor där vi bor.

Ny broschyr

I dag startade dagen med att styrelsen i Vårspiran hade möte här på Rocklösa. När det var klart satte jag mig vid datorn och jobbade vidare med min nya broschyr. Jag håller på att ta fram en broschyr som ska täcka in mina olika verksamheter. Tidigare hade jag en för gourmetvandringarna men nu får de ingå i den nya tillsammans med information om vårt turistboende, gårdsbutiken, svampkurserna mm. Det är ett stort jobb. Tänker försöka välja fina bilder och bara ha korta texter som lockar. Jag har grubblat mycket på hur foldern ska vara och nu tror jag att jag har löst det. Behöver många sidor så det gäller att klura ut hur det ska vikas för att passa.
 
När Anders kom hem jobbade vi en stund med vårt nya projekt. Att göra en trätrall mellan ytterdörren på Lillstugan och fram till trappen på gaveln. Tyvärr tog virket slut så nu kommer vi inte längre. Det får bli en tur till brädgården i nästa vecka.
 
 

RSS 2.0