Datorhaveri

Just när jag skulle sätta i kamerasladden i datorn och skriva ett blogginlägg så dog datorn helt. Det hände sent i går kväll och det är så typiskt. Trots att jag kollat alla sladdar idag och legat med ficklampa och letat så har jag inte löst vad som är fel. Som tur är har Anders också en dator så nu har jag lånat den för en stund.
 
Jag tänkte berätta om en bok som jag strax har läst färdigt. Ett intressant lästips för den som vill bli lite mer allmänbildad och är nyfiken på vårt ursprung. Boken heter Gryning över Kalahari och är skriven av journalisten Lasse Berg. Hans böcker är alltid mycket intressanta och lärorika. I den här boken letar han efter människans ursprung och han möter och intervjuar alla som är bäst inom olika forskningsområden. I dag finns så otroligt mycket bättre metoder att få fram rätt fakta och förstå fynden. Om tio år kommer man veta ännu mycket mer. 
 
När man läser den här typen av böcker inser man hur många myter man bär med sig. Jag minns bilderna på människovildar från mina läroböcker i skolan och alla är vi väl matade med vilket hårt liv det var att vara samlare och jägare  under de tidigare årmiljonerna. Så fel man har lärt sig. I dag kan man se att det som var riktigt tufft och slitsamt det var när människan började bruka jorden och odla. 
 
Läs boken och se hur våra egenskaper (instinkter) gjort oss så framgångsrika som djurart. Det finns mycket att lära om hur vi omedvetet fungerar. Användbart i alla sammanhang vid möten med människor.
 
 Den här gången får ni klara er utan en bild på boken eftersom jag inte är vid rätt dator.

Uppföljning

Jag har nu planerat in en ny LCHF-kurs under helgen 5-7 april. Den startar på freden vid kl 16.00 och slutar på söndagen ungefär sammat id. En massa god mat, spännande föreläsningar om hur kroppen fungerar och så trevligt umgänge.
 
Jag har nu följt upp min förra kurs med en enkät. Mycket intressant att läsa om vad deltagarna har upplevt under den kommande månaden efter kostomläggningen. Den här kontakten gör att jag också kan stötta dem i frågor och funderingar och även ge lite tips. Samtliga har blivit så inspirerade och tycker att det känns bra så de fortsätter på sin nya väg. Det gör mig glad.
 
Så här skrev en deltagare efter kursen:

"En hel helg för egen tid. Det kändes som mycket tid men som vanligt var tiden kort och vips var helgen slut. Vi hann med mycket och att blanda teori med praktik var toppen. Jag kan verkligen rekommendera andra att gå en LCHF-kurs på Rocklösa för att få inspiration och bakgrund och sedan en rolig, god och skön helg.


Tomt i kalendern

Det är skönt med sportlovsveckorna för då är det inte så mycket på gång. I kalendern är det helt tomt och det är riktigt skönt. Det jag skrivit in är några trevliga besök hos olika mathantverkare annars lyser sidorna tomma. Det blir en vecka nu som jag räknar med att hinna undan det mesta vid skrivbordet.
 
Efter sportlovet brukar snön snart smälta och då är det dags att skynda ut i naturen och göra planen klart för den sträckning som matvandringen ska ha. När det är färdigt är det dags att ta röja och se till att det är framkomligt på ett bra sätt. 
 
Jag har två grannar till som jag måste få godkänt ifrån att jag går över deras mark. Jag hoppas det blir så för det kommer då bli en vandring som går där det är som vackrast.

Bitande kyla

Jag  hälsar på i Malmö. Här bor mina barn och mitt första barnbarn. Som det alltid är med småbarn så får deras föräldrar aldrig sova tillräckligt så min uppgift här nere brukar vara att gå på en långpromenad med vagnen på förmiddagen så att både barn och föräldrar får en skön sovstund.
 
Det var nollgradigt här idag men en bitande kyla och vind. Tacka vet jag kylan på Rocklösa som inte är en bråkdel så kall. Under promenaden blev fingrarna snabbt iskalla och efter ett tag kan man knappt röra musklerna i ansiktet för de har frusit fast. Det tog en halvtimme innan Hans somnade och sedan är det ju bra med en lång sammanhängande sömn så jag plågade mig runt i ytterligare 2 timmar. Som tur är finns det en massa stora, vackra och pampiga hus att gå runt och tittta på. I vår kommer det bli helt fantastiskt att gå runt och njuta av trädgårdarna som börjar grönska. Jag såg faktiskt redan nu några små gulsippor som bara väntade på att få slå ut.

Smurfen åldras

Åren går fort och nu märker man att vår äldsta katt har tacklat av en del. Det är Smurfen som är äldst, hela 17 år. Det är ju en ganska hög ålder men ändå vill man att de ska hålla sig friska och finnas länge. På slutet har han blivit mager och han äter inte lika stora portioner längre. Vår smådjursveterinär har haft stängt p g a sportlov men nästa vecka ska jag boka en tid. Ibland kan ju någon medicin hjälpa om det är något som går att behandla.
 
 
 

Lång hållbarhet

Mina ankor la de sista äggen i augusti förra året. Jag förvarar dem alltid i kylen ståendes i äggkartonger. Eftersom de minskat i kartongerna varefter började jag spara på dem och använde bara när jag skulle steka till mig eller ev baka. Nu i februari tog jag det sista. Räknade ut att det måste vara 6 månader gammalt. Det var lika hög kvalitet på det som alla de andra. Ägg har verkligen en fantastisk hållbarhet.
 

Behaglig dag

Efter att matat djuren och att jag ätit frukost tog jag och gjorde en LCHF-ostkaka. I början av min kostomläggning gjorde jag den ofta för den hade väldigt bra inverkan på de där kilona som hade bitit sig fast. Nu var det ett helt år sedan jag gjorde en så idag kände jag att det var dags. Den går supersnabbt att röra ihop och sedan ska den stå i ugnen i 30 minuter. Den fick stå och kallna i 30 minuter innan jag gjorde kaffe och sedan avnjöt jag den med vispad grädde och blåbär som jag plockade i somras.
 
Sedan följde en massa arbete vid datorn och skrivbordet. Det är otroligt mycket att göra kring det här med min matvandring. Roligt.
 
På kvällen åkte jag med en kompis till Gnesta och lyssnade på en föreläsning om vildsvin. Det var intressant. Nu vet jag att flocken på åtta svin som gick här i vintras och bökade sönder vårt gärde bestod av tre suggor (oftast är det tre generationer, mormor-mamma-dotter) och så deras avkommor som inte längre var kultingar utan lite halvvuxna individer. Det är alltid mer fascinerande ju mer man vet om ett djurslag.
 

Behaglig känsla

I dag var jag till tandläkaren som finns i Gnesta. Jag såg att biblioteket var öppet så efter tandläkarbesöket slank jag in där. Det är länge sedan jag var inne på något bibliotek. Jag var ute efter en äppelbok som de inte hade inne men skulle skaffa. Efter att jag beställt den vankade jag in bland hyllorna för att se om det fanns något annat intressant. Det är svårt att förklara men det är verkligen en härlig känsla att gå där mellan hyllorna, läsa på ryggarna, dra ut någon bok och kolla lite mer och välja och vraka mellan alla fantastiska böcker som finns. Det är faktiskt svårt att hejda sig när det finns så mycket intressant. Jag gillar även miljön med tystnaden och lugnet
 
Med fyra intressanta böcker i min famn lämnade jag biblioteket. Jag inser att bodde jag i närheten skulle jag nog gå in där var och varannan dag. Tänk alla tidningar som också finns att läsa! Nu längtar jag till lediga stunder då jag kan fördjupa mig i den lånade litteraturen.
 

En bit på väg

Så fort det är helg är det dags för fortsatt renovering och fixande i Lillstugan. Nu återstår bara en liten bit av väggen. Tyvärr räcker inte materialet vi köpt riktigt så nästa vecka får vi ta en tur och komplettera. I stället går vi över på att göra golvet. Det behöver jämnas till och göras stabilt för att vi sedan ska kunna lägga på ett ljust fint trägolv. Det börjar kännas väldigt fräscht och fint nu. Har börjat fundera lite på inredningen förutom sängarna förstås. Men även hur de ska ställas måste jag tänka igenom. Det finns många olika alternativ.
 

Spårsnö

När jag körde ut halm till hästarna idag fick jag syn på några stora spår som gick på vägen i vår allé. När jag ställt undan traktorn och var klar med djurarbetet gick jag iväg för att ta mig en närmare titt. Precis som kattspår såg de ut fast i jätteformat. Det måste varit lodjuret som gått förbi. Jag följde spåret ända upp till vårt hus och det gick hela vägen genom allén och upp på vägen utanför och bortåt mot Börsnäs. Katter gillar ju inte att klafsa runt i djup snö så det var väl därför den höll sig på det upplogade området.
 
 
Jag var iväg en stund mitt på dagen så jag undrar om den gick förbi då. La inte märka till några spår på morgonen när jag hämtade tidningen så de måste kommit dit någon gång därefter.
 
Spännande är det!

Semmeldags

Nu började jag känna att det var dags för att äta semla. Det är en speciell känsla som infinner sig så här i februari och då känns det helt rätt med en härlig gräddbulle. Efter att testat en del mer eller mindre lyckade recept tidigare år har jag nu en favoritbulle med kardemummasmak helt i LCHF-tappning. Till den gör jag egen mandelmassa och jämfört med den köpta så är den bara så god...... I köpt är det närmare 60 % socker. I min hemgjorda ingår 1 tsk ekologisk hounung och den satsen räcker till 8 semlor. Det blir en mandelmassa med mandelsmak och inte sockersmak.
 
Semmelbullarna just inställda i ugnen
 
Tillverkning av mandelmassa
 
Att baka LCHF går också alltid så fort. Några minuter för att röra ihop ingredienserna och inga långa jästider utan ibland vila av degen i 5-10 minuter. Så fort ugnen blivit varm ligger alltid baket på plåten så det är bara att sätta in.
 
En färdig semla
 
Dagens semla med kaffe var en verklig höjdare. Mums.

Drömjobbet

Vilket fantastiskt jobb jag skaffat mig. I dag bar det iväg till två småskaliga mathantverkare för att få träffa dem och ta del av deras produkter. Spännande historier fick jag lyssna på och sedan se allt i deras sortiment. Den första gården arbetade med örter, rapsolja, marmelader, inläggningar och lite annat liknande. Det blev en kasse med därifrån med burkar och olja för provsmakning hemma.
 
Efter det besöket var jag på en getgård med egen produktion av olika sorters ostar. De var ganska nystartade men hade redan flera olika typer i sitt sortiment. Provade ett par när jag kom hem. Oj säger jag bara. Nu börjar det verkligen kännas hur fantastisk min matvandring kommer bli.
 

Dagliga upplevelser

Jag bor i paradiset. Älskar man natur, djur och fåglar så är Rocklösa det perfekta stället. Varje dag hamnar jag i härliga möten och får så fina upplevelser tack vare alla de vilad djuren som rör sig över våra marker.
 
På morgonen är alltid hästarnas matpåsar som står utanför hagen och väntar på att bäras in fulla med harlortar. Där i har hararna suttit under natten och mumsat på det goda ensilaget.
 
Över gräsmattan och gärdena är det helt fullt med olika djurspår. Sex stycken rådjur kommer dagligen och äter frön under fågelbordet och så går de runt och käkar på lite buskar och även de tar nog en tugga på ensilagebalen. I dag såg jag att de lagt sig att vila ovanför vårt hus i det vi kallar bersån. De är i gott hull och det är så roligt att ha dem runt sig så jag undviker t  o m att gå ut för att inte störa.
 
 
I morse la jag ut lite gamla äpplen under fågelbordet. På eftermiddagen dök sidensvansarna upp. Man funderar på hur de kan hitta till just mina äpplen. Sju stycken var de som turades att sitta på marken och kalasa.

Tillökning

I morse kryllade det av nykläckta kycklingar i vår äggkläckare. 12 små underbara varelser hade tagit sig ur äggen. Mycket bra resultat då 2/3 kläcktes. Faktiskt nytt rekord för vår del. Nu har de flyttat in i en kaninbur som står inställd i vår dusch. Element och lampa är riggad så att de får det varmt och gott.
 
Äggen kommer från våra grönvärpare, vår lilla dvärghöna och hedemorahönsen. Pappa till dem är hedemoratupparna.
 

Praktiskt och gott

I dag tänkte jag dela med mig att ett väldigt gott sopprecept. Det är så roligt för min man avskyr svamp. Det här är en svampsoppa och han mumsade i sig och tyckte den var jättegod (fast jag hade inte avslöjat vad det var i den). Soppa är överhuvudtaget väldigt praktisk mat och oftast går det fort att göra. Gör man en rejäl sats är det lätt att ta som mellanmål eller en snabb middag när man har ont om tid. Nästan allt blir gott i soppa. Jag föredrar de där stavmixern finfördelar innehållet. Då blir soppan lite mer krämig och tjock.
 
Här kommer receptet. Ät och njut.
 
Svampsoppa
 
400 g champinjoner eller ca 170 g förvälld fryst svamp. Använd gärna egenplockad. Jag gjorde soppan på mandelriska.
1 mindre gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
1 krm salt
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (helst ekologiska)
2 dl creme fraiche
1 tsk kinesisk soja
 
Hacka lök och vitlök och fräs i smör tillsammans med mindre bitar av valfri svamp i ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, timjan och salt och fräs 1 min till. Häll i vattnet och buljongtärningarna och låt koka under lock i 10 min. Tillsätt soja och creme fraiche. Mixa slät med mixerstav och låt sedan sjuda några minuter. Servera.
 

Tuff dag

Vaknade igår ur min allra djupaste sömn när Anders väckte mig och rapporterade hästar på rymmen. Upp ur sängen och på med kläderna. Kolmörkt ute så på med pannlampan. Jag skymtade något vitt så där fanns i alla fall Grattis. Rasmus var inne i en hage så där stängde jag grinden. Tog Grattis i grimman och såg då att även Musseron och Miljard stod på samma ställe. Gick bort till deras hage men fick vända för hela stolpen vid väggen var avbruten så det gick inte att häkta i handtagen. I stället gick jag in med Grattis i stallet och då fökjde Musseron och Miljard med. De fick stå i varsin box och så gick jag och la mig och försökte sova några timmar till.
 
Uppe igen lagade jag grinden så gott det gick och så full rulle med att stoppa tillbaka alla rymlingarna. Sedan åkte jag iväg på turistmöte hela dagen. Vi var på ett slott som heter Ericsberg som ligger utanför Katrineholm. Oj vad stort och vackert det var där. Efter en ganska bra dag åkte jag hem. Fodrade hästarna och gjorde  i ordning kvällsfoder och morgonfoder i kassar. Sedan skulle ankorna och hönsen ha mat. Min mage behövde också lite påfyllning och sedan var det dags för nästa aktivitet.
 
In i bilen igen och iväg till Gnesta. Dags för kommunikationskurs. Vi skulle träna på att hålla ett anförande och så gjorde vi lite andra roliga övningar. Kände mig lite urlakad när jag kom dit men sedan kom energin så kvällen blev riktigt bra. Körde långsamt hemåt i det ymniga snöfallet.
 
Vaknade idag till ett fantastiskt landskap.
 

Att dela med sig

Igår hände något roligt. Min hemmaveterinär hörde av sig och ville ta del av mina erfarenheter av att få bukt med en kronisk hudinfektion. Det var Domina som fick en reaktion i huden för flera år sedan och huden blev skör och sårig. Håret ramlade av och vi testade på olika behandlingssätt i flera år. Efter tre veckors anbiotikakur blev det något bättre men sedan hade det en tendens att försämras igen. Slutligen testade jag en natursalva från ett företag i Hälsingland. Efter envist smörjande så blev benet så mycket bättre. Huden blev mjukare men framförallt så gav sig svullnaden som funnits i skenbenet och cirkulationen kom igång bättre. Så länge det var svullet var benet alltid kokvarmt men det försvann efter salvbehandlingen.
 
Nu ville veterinären ta del av mina erfarenheter och veta hur jag gått tillväga för han hade en kund som hade samma bekymmer. Det känns roligt att få vara en resurs och kunskapskälla till veterinären. Man blir glad när de vill lära och lyssna på de erfarenheter man skaffat sig i sitt hästliv.
 
Så här skönt har nog Domina det på de eviga ängarna

Morgonmöte

Jag startade morgonen lite extra tidigt för att innan jag skulle gå ner till djuren hinna röra ihop en bröddeg. Den skulle stå några minuter så då passade jag på att fodra djuren. När jag kom in gjorde jag frukost och gjorde bollar av degen som jag sedan gräddade i ugnen.
 
Att jag bakade berodde på att kl 10.00 skulle vi i Stjärnhovsgruppen ha möte här på Rocklösa. Jag ville bjuda på på både LCHF-matbröd och en god kaka till kaffet, Allt för att göra reklam för kosten och mina kurser. Allt jag bjöd på gjorde succé och jag fick många nyfikna frågor om kost.
 
Grädde serverades till chokladkakan och så krusbärsröra utan socker.
 
På kvällen gjorde Anders och jag ett arbetspass ute i Lillstugan. Vi håller just nu på och sätter upp panel i taket. Det blir så snyggt. Det kommer en bild när det hunnit bli lite mer färdigt.

Resa i Sörmland

Nu är det dags att planera för lite utflykter runt om i sörmland. I upplevelsen Matvandring som ni kan läsa om på www.matvandring.rocklosa.se kommer det serveras en massa olika saker att äta och dricka. Allt kommer från olika sörmländska mathantverkare och producenter. Alla kan inte få vara med så min uppgift framöver blir att smaka och prova och sedan plocka ut det allra bästa av det vi har här i vårt landskap. Det kommer verkligen bli spännande att åka runt och träffa alla dessa olika matföretagare.

Skicka paket

Jag har haft en sadel till salu nu när jag sålt Mulle. För ett tag sedan hittade jag en köpare och efter att hon satt in pengarna så skulle jag skicka den till henne. Hon var väldigt sen med insättningen för sadeln behövde vara framme hos henne till ett bestämt datum då de skulle ha en sadelutprovare i sitt stall. Det finns ju många olika företag som man kan anlita för att skicka paket. Vi har väldigt dålig erfarenhet av vissa när vi själva varit kunder. Ni minns väl frysen som tog tre veckor på sig att komma fram. Det var DHL som skötte den frakten.
 
Det intressanta var att när jag jämförde olika transportfirmor så var det små prisskillnader mellan dem med något undantag. Det som varierande var hur många dagar det skulle ta att få paket till köparen. Snabbast leverans verkade posten ha så dem valde jag. Vi har inlämning på vårt ICA så jag åkte dit. Lämnar man paketet före kl 14.00 så hinner det med transporten till Gnesta. Där skickar de vidare till Örebro. Jag gick in och kontrollerade vad som hände sedan och det var att paketet åkte till Torsvik eller Torsby och därifrån mot rätt destination. Efter mindre än ett dygn var paketet framme på Coop i Kristdala och fanns för avhämtning. Är det inte fantastiskt. På ett dygn har posten lyckats transportera detta från lilla Stjärnhov till lilla Kristdala utanför Oskarshamn. Fattar inte att de inte gör mer reklam för sina snabba transporter. Ingen av de andra företagen är ens i närheten tidsmässigt.
 

Vårkänslor

Har ni också märkt att det börjar bli ljusare ute? Tövädret och nu lite kyla med härlig sol gör att det känns som vår i luften. I dag var en dag när man kände hur solen värmde och en känslan av dagsmeja infann sig. Vad skönt det är.
 
Jag hade ett härligt inspirerande möte idag. Eftersom jag själv är så dålig på olika språk har jag tänkt att jag ska ta hjälp till mina matvandringar och ha guidningar på tyska och på sikt även på engelska för utländska turister. I dag träffade jag en blivande samarbetspartner som är översättare och guide på tyska. Dessutom är hon intresserad av djur och natur så det kommer bli helt perfekt. I sommar kommer vissa matvandringar ske på tyska och då kommer Paula som hon heter var guiden. Det känns bra att få en kollega eftersom det jag gör annars oftast är ett ensamjobb.
 
Sagolikt vackra vyer som kommer kunna ses under matvandringen

RSS 2.0