Skitgöra

Så är det dags att förbereda allt inför vintern. Det som står på tur är att tömma och göra rent i de olika lösdriftsfacken. Jag startade med det som Mullegänget gick i i vintras. Jag lastade dyngan direkt på gödselspridaren som jag varefter den blev full åkte ut på en åker och sprätte ut gödseln. Det blev fem lass.

Därefter flyttade jag över till Tottegängets avdelning. Här kan vi snacka om skit. Det kommer bli minst 10 fulla kärror. Tottes gäng gick under vintern på obegränsat med foder och uppenbart så blir det dubbelt upp med dynga av allt ätande. Jag hann ca en tredjedel av den så där kommer jag fortsätta i morgon.


Så här halmat och mysigt ska det bli när allt är klart

Nya beten

Har ägnat dagen åt att röja upp på gården efter några väldigt intensiva dagar. Det var också dags för några av hästgrupperna att byta bete. I lördags flyttade Bilbo, Chassi och Balett till ny hage. Innan hade jag plockat en del fin svamp som fanns där. När hästarna väl är där blir det mycket som går sönder när de går runt.

I dag gick vi över med Mulle, Henry, Mia och Elin till Börsnäs där de fick två stora hagar att gå och beta i. Till Henrys förtjusning hade det även ramlat ner en massa äpplen under äppelträdet så han ställde sig genast där och smaskade. Sedan var det Totte, Rasmus och Grattis tur att också flytta till en hage på Börsnäs. De släppte vi på vallen som hunnit växa till sig ordentligt. Om det inte blir alltför dåligt väder framöver så kommer de kunna beta där i flera veckor.


Så snygg han är vår Rasmus

Om ni undrar hur jag har det med min onda fot så kan jag rapportera att jag fortfarande bara kan ha gummistövlar på mig för foten är bred av svullnaden. Jag linkar fram och försöker att inte belasta lilltån för mycket. Att gå 5 km som det blivit idag vid hästflytten är ingen höjdare.

En dag i skogen

I dag var det dags för svampkurs igen. Ett mycket trevligt gäng som kom från lite olika håll samlades på Rocklösa på förmiddagen för att lära sig om svamp. På morgonen innan de kom hade jag hastat runt en vända i skogen för att plocka ihop svamp till en liten utställning. Då gjorde jag ett fynd. Jag hittade kruskantareller. Det var första gången någonsin. Den är sällsynt och egentligen ätlig men eftersom den är så ovanlig så ska man inte plocka den. Det fanns ganska många så jag ska ta några bara för att provsmaka sedan får resten stå kvar och sprida sina sporer.


Kruskantarell (bild från svampguiden.com)

Två rundor var jag sedan i skogen med deltagarna och däremellan hade vi lite svampteori. Alla hade massor med svamp i sina korgar när dagen var slut. Några nya arter som de lärt sig under dagen låg i var och ens korg.

Det är verkligen kul att ha svampkurs. Enkelt, lättsamt och väldigt intresserade kursdeltagare gör dagarna trevliga. Att i arbetet få gå omkring i skogen gör det hela ännu bättre. Bättre miljö som verkligen gör att man mår bra får man leta efter. Det är t o m fastställt genom mätning att stressnivån och blodtrycket sjunker när man är i skogen. Bra medicin för alla stressade människor.

Puh, vilken dag

Var tvungen att gå upp extra tidigt idag för att hinna allt som skulle göras. Kl 15.00 skulle jag vara klar och bilen packad för färd till Stockholm och uppvaktning av min mamma på födelsedagen. Jag är ingen morgonpigg människa så tidiga morgnar är inte min förtjusning. Efter en snabb frukost tog jag itu med sysslorna. Det var massor som bara måste vara klart och varefter lastade jag in i bilen för allt skulle med till Stockholm.

Så var det dags att fixa födelsedagspresenten. Full fart ut i skogen och plocka trumpetsvamp. Kantareller hade jag plockat redan dagen innan. Trumpetsvampen är fantastisk i år. De är jättelika och de dyker upp på massor med platser. Svamp som present brukar vara väldigt uppskattat.Tog med mig några fårskinn i bilen också eftersom det var en kund som ville köpa. Skinnen är så fina så det är nästan svårt att skilja sig ifrån dem. Varje skinn är unikt i färg och lock. Jag har nästan bara stora skinn och de håller väldigt hög klass.Det känns skönt att nu vara hemma igen från den stora staden. När man svänger av från 57:an så blir det alltid så lugnt. Inte en massa möten och mera mörker. Är nu väldigt mätt och belåten efter en god födelsedagsmiddag.


Roligt med svamp

Svampkurs hela dagen med ett otroligt entuastiskt gäng. Här på Rocklösa och i omgivningarna har vi väldigt mycket olika arter och mycket svamp så kursdeltagarna blev helt lyriska över rikedomen. En av dem hade en dröm om att får hitta svart trumpetsvamp och få lära sig hur de växer. I år är det ett riktigt gynnsamt år när det gäller dem så hon fick sin dröm uppfylld med råge.

Efter lunch åkte vi iväg till skogen en bit bort och i mina ögon var det där svampen fanns som jag har högst på min önskelista: rödgul trumpetsvamp och sotvaxing. Denna rödgula trumpetsvamp hittar jag mycket sällan så det var faktiskt en deltagare som förde oss till fyndplatsen. Vilken lycka!

Rödgul trumpetsvamp
Rödgul trumpetsvamp


Rensningen efteråt är mindre kul men det mesta är nu packat för infrysning.

Lyxig svampkurs

Startade kl 17 en lyxig svampkurs här på Rocklösa. Jag hade innan gästerna kommit snabbt plockat ihop lite svamp i hagarna och gjort en liten utställning. Det blev massor med arter. Fantastiskt att man på drygt 30 minuter kan få ihop så många olika sorter.

I morgon ska vi ut och titta på vissa svampars växtplatser. Det är ju så att det är bra att se svampen live så att säga vid bordet men sedan behöver man också se hur det ser när den växer på marken. Vad är det för biotop, trivs den med ett speciellt träd, är det skog osv. Det är då först när man kan hitta den i naturen som man börjar känna sig säker på just den sorten.

På eftermiddagen åker vi till ett annat ställe med olika sorters skog óch tränar på fler sorter i fält.


Lite blandade fynd från skogen

Krossade tår

En riktigt intensiv dag har det varit idag och nu sitter jag här väldigt trött framför datorn. Morgonen startade med att hovslagaren kom så jag ilade runt och plockade in hästar. Efter en timme kom en av mina elever så då hjälptes vi åt att leda hem Musseron och Miljard från Börsnäs. Musseron var lite busig men det gick ändå bra att få honom att fungera med bara vanlig grimma. Ibland leder vi i repgrimma men den kan bli för skarp och då upplever jag att han nästan blockerar sig i stället och det blir mycket värre.


Miljard i beteshagen

Sista gruppen att hämta blev stona och Dominans. Han får gå lös så vi ledde de andra. Det var då det hände. Jag hade Clarissa och Bouchette och när vi var inne på gårdsplanen stökade de runt och trasslade lite och plötsligt hoppade Bouchette åt sidan och landade rakt över min fot. Det värsta med hästar är att de alltid parkerar sig där så det tar en stund att baxa bort dem. Det gjorde i alla fall väldigt ont men det var bara att halta in i stallet.

Det blev lite körigt för just när vi skulle ta ut stona ur hagen hörde jag ett brummande på vägen. Vi stod kvar och väntade så att fordonet skulle passera. Nu visade det sig att det var en långtradare med halm som jag beställt. Han skulle egentligen ha kommit igår men det hällregnade så vi sköt upp det. Det blev en överraskning att han dök upp i dag i stället.

Resten av dagen gick åt att lasta av 66 fyrkantsbalar och stuva in dem i en lösdrift. Det var inte lätt kan jag säga. Jag är van vid rundbalar men inte dessa långa. Tanken var att ta tre i taget men i början gick det inget vidare så det tog en fruktansvärd tid. Efterhand kom jag på hur jag skulle göra så den andra halvan av lasset flöt på riktigt bra. Nu har jag så mycket halm så jag räknar med att det ska räcka två vintrar.Foten. Ja den är svullen och värker. Kan inte röra de yttersta tårna. Det är en plåga att gå. I duschen såg jag hur blå den är. Nu är det ju så att inte ens frakturer på tårna görs något med på sjukhuset så jag låter nog det gå några dagar för att se om det blir lite bättre. Problemet är att få på skorna. Just nu är det bara Foppatofflorna som fungerar.

Snacka om rund

Jag fick nästan slag när jag kom ut till Bilbo i hagen. Jisses så tjock han blivit. Det har hänt nu på slutet - fullkomlig explosion. Bred över ryggen och en rejäl mage som bullade ut åt alla håll. Inte nog med det utan det hade också blivit som en fettrand på halsen. Nu måste jag flytta honom till något riktigt magert och så massor med motion. Hästar som haft fång ska absolut inte bli feta för då kan de bli sjuka igen. Fattar inte hur han kunnat lägga på sig så men kanske det är ekollonen som nu börjar ramla ner på marken.


Bilbo alltid lika charmig


Slut på semestern

Nu har jag haft 5 sköna dagar i Skåne. Jag brukar åka dit varje höst och hälsa på mina barn. Det känns lättare för varje gång att köra milen dit ner och så hem igen. Till Lund tog det fem och en halv timme denna gång. Jag bodde först hos Ola och fick se hans nya lägenhet. Gammal härlig med rejält högt i tak, valv i hallen och andra trevliga detaljer.

Efter ett par dagar åkte jag över till Kristianstad där Martina bor. Vi tog en fika när jag kom och sedan for vi ut till utkanten och gick i ett par skoaffärer. Kom hem med både nya mycket snygga stövletter och ett par festskor. Båda var ovanligt sköna att både gå i och ha på foten. Jag brukar alltid ha problem att hitta skor. Två par nya gummistövlar blev det också. Jag brukar förbruka ett antal varje år i arbetet. Tycker de oftast spricker i kanten.

Väl hemma igen kastade jag mig i traktorn och har nu kört undan alla balarna från sista ensilageskörden. Det skulle komma mer regn så jag fick bråttom när jag hörde det. Jag hade hoppats på att det skulle vara uppehåll ett tag för det blir spår på vallarna, i synnerhet när man kör med den tunga balen i gripen. Men jag vågade inte vänta mer för det tycks bara fylla på med mer regn hela tiden. Vallarna klarade sig ganska hyfsat så det var ett bra beslut.

Oj vad mörk Dominans blivit men han hade tunnat ur lite när jag varit borta. Han behöver verkligen sitt kraftfoder och mycket tid för att hinna äta upp det. Jag hade tänkt lägga ut en ny bild på honom här men kamerasladden verkar blivit skadad så det gick inte att föra över bilderna. Det får bli en som är tagen tidigare i stället.


Loppis

Idag har jag varit på ett riktigt loppis. På ett äkta loppis ska det vara riktigt billigt att handla. Då känns det som att det bara är fynd och skulle man ångra sig så behöver man inte gräma sig.

När man gick mellan stånden så var inget prissatt men efter att man frågat på några saker insåg jag att här var allt billigt. Det var en stor blandning mellan försäljarna. En del stod med familjen och sålde urvuxna leksaker och kläder och några var äldre som säkert rensat ur lite från sina skåp.

Det blev många små inköp. Flera glaskannor till Nergården för att använda till saft mm, glasskål, får till fårrummet, tavla med krokar, oljemålning som jag gett till min son Ola (den blev verkligen kanon till hans färger och möblemang) hästspel för de mindre att spela på läger och en bok av Mounty Roberts om hästar. Sammanlagt handlade jag för 130:-.

Kul för liten summa och jag är riktigt nöjd med mina inköp.

Hann det mesta

Jag satte mig igår kväll och läste den långa listan som jag skrev häromveckan. Den listan som visade vad jag skulle hinna med under den närmsta veckan. När jag skrev ner den kändes det som att det skulle vara helt omöjligt att få ihop det men nu när perioden gått så har jag faktiskt gjort allt utom tagit emot halmen. Halmen kommer först nästa vecka för killen som har långtradaren och som skulle köra hit den kunde inte innan dess.

Inte nog med att jag hunnit med allt jag har dessutom faktiskt läst en del av min kurslitteratur, plockat svamp och även ridit. Så allt jag jag absolut inte trodde skulle rymmas fick faktiskt också plats. Det är märkligt det där med när man har mycket att göra. Då hinner man det och en massa till. När det är lugnare blir man mindre effektiv och så blir det inte lika mycket gjort. Nu tror jag i och för sig att det är tur att det finns lugnare stunder också. Det kan inte vara nyttigt att gå på högvarv hela tiden.


Dagens svampfynd. En stor blomkålssvamp här rensad och lagd i stekpannan.


Personbeskrivning

Jag har fått min första uppgift från högskolan. Inte så avancerad direkt men ändå sitter man lite och funderar på vad man ska ta med. Mitt uppdrag är att skicka in en personlig beskrivning av mig själv. Har skrivit ner i olika avsnitt och det blev en A4:a. Man skulle ta med både familjesituation, tidigare studier och arbetserfarenheter och så förstås varför man läser kursen. Beskrivningen ska läsas både av lärarna men också av andra kursdeltagare. 

Skulle ni vilja veta något mer om en kurskamrat som ni kanske ska jobba ihop med i en grupp?


Mycket svamp

Nu kommer det verkligen mycket svamp. På uteritten i helgen såg vi massor med kantkremlor, sandsopp och örsopp. Även en blomkålssvamp passerade vi så att alla kunde se den.

I morgon ska jag gå på en plockrunda. Kollade in ett av mina ställen där jag brukar plocka guldkemlor och där stod det en bunt igen. Det är helt otroligt hur mycket det kommit där. Jag har plockat ca varannan dag i snart en hel månad. Synd att inte alla sorter är lika flitiga. På vägen dit såg jag även en stor mandelriska  så den kommer också åka ner i svampkorgen i morgon. Mandelriska är en av mina favoritsorter. Den smakar lite som krabba och stuvar man den med dill så blir det som en krabbstuvning.


Mandelriska

Den kommande perioden ska jag ha en del svampkurser. Det ska bli himla roligt. Det är något speciellt att gå med ett gäng i skogen och dela med sig av sitt kunnande. Det är alltid någon som hittar något extra spännande.

Senast jag plockade kantareller hittade jag några av bamsemodell. Det är märkligt för varje år kommer de på samma plats och de är enorma. Jag vägde dem och de vägde ca 100 g styck.


En rejäl kantarell
Avslut på mamma-barnlägret

I dag åkte alla hem från vårt mamma-barnläger. Det har varit så trevligt. Det är fantastiskt att få träffa så många nya människor. Alla möten tillför en alltid något och det är spännande att lyssna och ta del i alla diskussioner vid måltiderna.

Vi avslutade dagen med en uteritt där alla red tillsammans. Det är många som uppskattar just det att rida samtidigt och tillsammans, barn och mamma. Just den här gången tror jag det var flera av barnen som växte lite extra när de märkte att de klarade av sin häst själv ute i skogen.


Elin på väg in i stallet

Alla blir så fästa vid sin ponny så när det är dags att avsluta lägret vill de inte alls åka hem. De känner säkert också att de blivit så mycket säkrare och duktigare under dagarna och vill fortsätta att utvecklas.

Nu kommer det vara ett ridlägeruppehåll fram till oktober. Det blir lite svampkurser och HAE-kurser i stälet.


Viktigt med sitsen

I förmiddags startade ett nytt mamma-barnläger. Efter det första introduktionspasset hade vi sedan teori om sitsen och hur man använder sittbenen. Nästa ridpass blev en övning av samma sak i sadeln. Det är så spännande för det är som att en ny värld öppnar sig för alla ryttare. Sittbenen är ett fantastiskt verktyg. Förutom att kunna använda dem rätt är de också ett oslagbart hjälpmedel till att hitta en balanserad sits. Det är nästan ingen som sitter alldeles mitt på hästen och dessa avvikelser får stora konsekvenser både för förmågan att rida och dessutom blir det riktigt tufft för hästen att konka runt på en sned ryttare. Sittbenen hjälper en också att upptäcka om man spänner sig.

I morgon ska vi jobba vidare med det nya verktyget och i barngruppen ska vi träna ledande tygeltag. INGEN av eleverna använder sin hand rätt när de svänger. Det är märkligt att ridskolorna inte kan lära ut ett korrekt sätt.


Ett exempel på ledande tygeltag

Klart för läger

Det blev 12 balar till på arealen jag slog. Ganska OK men hade behövt 20. På vår nya vall som verkligen har tagit sig bra blev det en bal på mindre än ett varv. Då ska man veta att den såddes i våras utan skyddsgröda så det är verkligen super. Tyvärr tog sig inte gräset som var med i fröblandningen så det får jag nog försöka så om till våren. Det som däremot växer så det knakar är lusernen, cikorian och svartkämpen. Tyvärr gick ju slåtterknivarna av efter två varv så det mesta står kvar. Det blir dyra balar om Affe bara ska komma ut för att bala på det gärdet. Får fundera på saken. Tyvärr går det inte att beta med hästarna för de kommer trampa sönder för mycket. En gröda är alltid ganska gles och känslig under det första året. Kanske det skulle gå med fåren.

Jag har ridit Henry idag också. Fortfarande ganska busig men går bra i övrigt. Funderar på om han kan ha lite sadeltvång. Det har han inte haft tidigare men jag tycker han reagerar så starkt i början och bara studsar. Får se nu i helgen hur det går med den ryttaren som ska ha honom på läger.


Henry

Hade en av mina ridelever här idag på lektion. Det är så himla roligt. När jag var på HAE-kurs senast pratade vi mycket om den inre drivkraften. Det är faktiskt inte lätt att komma på vad det är som driver en men jag vet nu att det är att få utveckla människor. Jag älskar att undervisa och det är så fantastiskt att ha HAE-kurser. Jag har nog hamnat på rätt plats i livet.

I morgon börjar ett nytt 3-dagarsridläger för mammor med barn. Det kommer totalt 10 stycken och fyra har varit här tidigare. Vi har långväga gäster ända från Helsingborg med på lägret. Just nu är det ett perfekt väder så det får gärna fortsätta under hela helgen.

HInner nog

Ni som läst mina tidigare inlägg såg hur mycket jag skulle hinna med under en period. Nu börjar det faktiskt kännas som att det fixar sig.

I dag pajade knivarna på slåttermaskinen när jag kom åt en sten så det sista gärdet får helt enkelt vänta. Jag har strängat de andra så nu ligger det klart för balning. I morgon kommer Affe som brukar bala åt mig. Än så länge inget regn.


Gärdet bakom huset blev det inte så mycket på eftersom fåren gått där och betat en del

Jag blev klar så pass tidigt så jag hann rida ett pass på Henry. Jag har läger nu på fredag - söndag och han är alltid så busig om han inte gått regelbundet. Det blev en hel del hopp och skutt men sedan skärpte han till sig och jobbade på väldigt bra. Det sitter mycket trastar i häcken vid ridbanan och äter bär just nu och det tyckte Henry var läskigt. Det utlöste en del  bockande. Han kändes ovanligt pigg även när han kom till ordentligt arbete.

Jag har just upptäckt hur bra svampkorgen passar i fyrhjulingen. Jag har en låda och där kunde jag ställa ner korgen. När jag körde vatten till Bilbogänget passade jag samtidigt på att plocka lite svamp.


Champinjoner, kantareller och guldkremlor har hamnat i korgen

Lunch och föredrag

Den här gången hade Landsbygdsturism lagt sin träff ute hos mig på Rocklösa. Jag är med i deras projekt vilket går ut på att öka möjligheten till lönsamhet för landsbygdsföretagare som vänder sig till turister. Alla kom till halv 12 och då inledde vi med en lunch. Jag hade lagat en indisk köttfärsgratäng och den blev mycket populär och fler bad om receptet. Efter lunchen var en föredragshållare inbjuden som pratade om hur man ska skriva avtal med kunder och vid samarbeten mellan företag. Mycket intressant och väldigt viktigt. Han berättade en del skräckexempel på vad som annars kunde hända.

Därefter fick jag berätta om min verksamhet och alla gick runt och tittade i Nergården. Sedan åkte alla vidare till nästa anläggning. Jag kunde inte följa med dit för jag körde hem först Sunny och sedan Elza. Där Elza bor anslöt jag mig till gruppen igen eftersom den gården var nästa anhalt. Vårt sista besök gjorde vi på Malmköpings camping. Ett ställe som verkligen storsatsat och numera är en av Sveriges finaste.


Elza åkte hem idag

AndraskördNu verkar det äntligen bli lite stabilt väder så det går att ta andra skörden på vallarna. Tyvärr går det inte att börja så tidigt på dagen för det är så kraftig dagg. Jag har tre gärden jag ska slå så jag började med det bakom huset idag. Det blev mest krångel. Knivarna på slåttermaskinen ställde till det hela tiden. Så snart de snuddade vid en liten sten så blev de böjda eller trycktes in så de inte skar som de skulle. Det hela slutade med att jag fick invänta att Anders kom från jobbet och kunde hjälpa mig att fixa maskinen. Gärdet blev till slut slaget men det blev inget bra.

Nu var klockan väldigt mycket så nästa gärde vid sjön som jag också räknat med att hinna med blev bara klart till knappt hälften. I morgon har jag lunch och konferens här på anläggningen så jag vet inte riktigt hur jag ska få till det med att hinna slå klart. Jag har beställt balning på torsdag och gräseet skulle behöva ligga och torka lite innan dess.


Vår första pappa med barn

Nu i helgen har jag haft ett mamma-barnläger och för första gången var det en pappa som kom med sitt barn. Pappor har alltid varit välkomna men de som varit här tidigare har alltid kommit med hela familjen. Det blev alltså premiär den här helgen när det nu bara var en pappa med barn.

Som vanligt var det väldigt roligt och trevligt att ha ett ridlägergäng här. Det är spännande med alla människor man möter. Det som verkligen inspirerar är när man märker att både små och stora utvecklas under dagarna de är här. Det kan gälla i ridningen men även hur trygga och säkra de blir med hästarna. Många får också en större förståelse för hästen som individ.


Alla lärde sig att förstå hästen bättre

Min hjälpledare var väldigt uppskattad och en förälder gav henne väldigt bra feedback. Det gladde mig för hon är så duktig och att få höra att man är uppskattad och även få veta vad det är som gör att de är nöjda är värt väldigt mycket mer än bara ordet bra. Även om man förstås blir glad av det också. Vi borde verkligen ge varandra mer feedback.

I mitt arbete i Horse Assisted Education har jag även kurser i kommunikation. Där ingår att träna på att ge och ta feedback. När jag utbildade mig övade vi mycket på det och jag känner att det blivit mycket lättare att göra det numera och att det lättare kommer som något naturligt. Lättast är det när man tycker något är riktigt bra.

Nu är det mycket

Usch säger jag bara. I bland blir det bara för mycket att göra. Jag måste lägga på minnet att september är en sådan månad när det lätt blir alldeles för mycket. Min framtid ser ut så här:

- mamma-barnläger nu i helgen, alla kom nu i kväll


Mamma-barnläger i somras. Mia tar hand om sin ryttare

- slå vallarna och ta en andraskörd, först slå sedan stränga och sedan köra hem balarna, allt utan regn förstås

- köra hem två låneponnyer, Sunny och Elza

- skicka ut nyhetsbrev till alla årets deltagare

- stycka baggen som nu är slaktad

- bjuda på lunch när Sörmlandsturism lagt nästa utbildning här på Rocklösa på tisdag

- heldagssvampkurs

- städa Nergården två gånger och laga mat inför 3-dagarsläger


Nergården

- tömma minst en lösdrift

- flytta halmbalarna som är kvar från ifjol

- 3-dagarsläger för mammor och barn

- ta emot 68 balar halm och stapla dem under tak

- hålla ridlektioner för mina elever

Säkert är något bortglömt. Detta är mina närmsta 10 dagar. Bara skörden tar nog två dagar. Hur ska jag hinna allt? Plugga, plocka svamp och rida själv lär inte rymmas. Det sköna är att sedan ska jag ha några dagars semester men därefter är det mycket igen. Sedan kommer oktober och då återgår livet mer till det normala. Det är bara 27 dagar dit.

Ett problem löst

I år är det inte lätt att hitta halm i våra trakter. Först var det den långa torkan som har gjort att tillväxten på spannmålen inte är normal och när det varit dags för skörd har det mest regnat hela tiden. Jag har hört mig för lite omkring men överallt är det redan slut. Dessutom verkar inte kvaliteten vara så bra heller. Förra året köpte jag från Malmköping. Fördelen med att handla där är att killen också har en anläggningsfirma så han kunde köra ut balarna med långtradare. Jag pratade med honom idag om att köpa halm men han kunde inte lova något.

Jag hittade i stället en annons på Blocket om halm i Uppsala. I den regionen har de tydligen haft bättre väder. Med lite undersökningar om fraktkostnder så har jag nu bestämt mig för att ta ett lass därifrån. Det blir bara lite dyrare än från Malmköping och fördelen är att balarna är fyrkantsbalar så det går på dubbelt så många på långtradaren vilket gör att jag kommer klara mig i två år på det lasset jag köper. Underbart att slippa tänka på det nästa höst. Fyrkantsbalarna gör det också lättare att få plats med det under tak. Vilken bra lösning det verkar bli på ett stort problem som legat och tyngt mig.


Balarna är 230 cm långa

Strömavbrott

Nu tror ni väl att jag slutat blogga men två kvällar i rad när jag just satt mig vid datorn och skulle skriva blev det strömavbrott. Det blev verkligen kolmörkt. Vi hade fått en lapp från Vattenfall om att de skulle stänga av under några timmar men jag tyckte inte det stämde med vilka dagar de sagt så jag var inte förberedd. Det blev alltså inget bloggande utan i stället fick jag försöka ta mig ner till undervåningen och där leta rätt på en ficklampa. När det inte finns el så finns det inte heller så mycket vatten så duschandet fick bli på morgonen i stället. Även idag har det varit ett långt strömavbrott men nu är det äntligen igång igen.

Jag har blivit uppringd av en tjej som är ny ägare till Millan. Millan är ett arabsto som jag ägde under 6 år och som är mamma till Miljon och Miljard. Jag sålde henne till en tjej som hade henne på foder först och hon lovade att Millan skulle få stanna hos henne livet ut. Måste säga att jag blev väldigt besviken när jag fick veta att det inte blev så. Det verkar som hon fått en bra ägare och jag ska hälsa på henne framöver och se att hon har det bra. Men jag tycker det är tråkigt att hon ännu en gång har fått byta hem. Det borde en 25-årig häst vara förskonad ifrån.

Hästbild
Millan

RSS 2.0