En extra helg

Nästa helg skulle jag på en handledarkurs i Horse Assisted Education (HAE). Fick just ett mail om att den är inställd för det var så många som hade förhinder. Det blir nog kurs vid ett annat tillfälle så för mig känns det toppen att få ytterligare en ledig helg i september. Jag bestämde mig redan i början på året att inte boka in för mycket efter sommarens läger. Kände att jag behövde tid på gården för att måla och hinna med allt som alltid står på kö och väntar på att bli gjort. Jag har verkligen lyckats för på tre veckor har jag bara en enda aktivitet inbokad.
Det märks vid Nergården att jag har haft tid för målningen för nu är det inte så väldigt mycket kvar som går att nå på stege.Överraskning i trädgården

Hajade verkligen till när jag tittade ut i trädgården i morse. Där under äppelträdet knallade min lilla ankflock omkring. De ska befinna sig i sin inhägnad som är omgärdad av ett elnät. Elen är inte påslagen men nätet har små maskor och går ända ner till marken. På något sett hade de ändå tagit sig ut. Jag räknade dem och alla var med.Jag bestämde mig för att äta frukost innan jag motade in dem. När jag var klar hade de redan bestämt sig för att de ville in till sitt igen. Två hade tagit sig in men de andra sprang upprört utanför och försökte hitta en ingång. Jag upptäckte då ett rejält hål i nätet och det måste varit där de tagit sig ut. Det gick bra att få in alla och ingen gjorde någon insats till att försöka ta sig ut igen. Nu har jag lagat hålet.


Utan lunch

I lördags hade vår vägsamfällighet möte nere i föreningshuset i Stjärnhov. Det började kl 12. Det var framdukat kaffe och fralla men eftersom det var bröd så var det inget för mig. Numera får jag genast problem med magen om jag får i mig något med mjöl.

Timmarna rullade iväg under mötet och med allt eftersnack var jag inte hemma förrän kl 18.30. Under hela dagen hade jag alltså inte ätit någon lunch eller något annat. Det är helt fantastiskt med LCHF för blodsockret håller sig jämt så det infinner sig aldrig någon trötthetskänsla. Inte kände jag mig hungrig heller. Hade det varit för ett år sedan hade jag varit totalt utsvulten och trött under sådana förhållanden.

Om jag skulle sätta mig en dag och göra en lista på alla pluseffekter med att äta LCHF-kost så skulle listan bli lång. Anders som just varit i Holland har fått tillbaka en del av sin allergi p g a att han blev tvungen att äta bröd. Nu efter några dagar hemma börja han bli bättre igen.

Jag upptäckte att de tre hagtornsbuskarna som växer i en av hagarna var helt röda av bär idag. Ska provsmaka dem i morgon. Har försökt hitta recept på vad man göra med dem men inte lycktas så bra. De är tydligen väldigt bra för hjärta och blodtryck och säljs på hälsokosten. Har någon erfarenhet får ni gärna dela med er.


Hagtorn

En söndag

Usch vilket väder det varit idag. Ena stunden sol och varmt, tröjan av. Nästa sekund moln och kallt i vinden, tröjan på. Detta varvat med några korta regnskurar som varje gång gjorde att vi fick stuva undan alla verktyg som vi använde vid staketbygget. Planerna på att måla vitfärg på fönsterfoder fick skrinläggas. Staketet blev i alla fall i stort sett färdigt. Det saknas två stolpar för att kunna göra den sista lilla biten färdig och sedan ska det på en överliggare. Allt material har vi förvarat i fårhuset så nu är det borta och det blir bra eftersom jag framöver ska mocka ur där med traktorn och då kan inget ligga ivägen.


Staketet klart ut mot vägen

Efter en lång arbetsdag tog jag mig en promenad på ägorna och kollade av våra aroniabuskar. Det har aldrig varit så mycket bär på buskarna tidigare. De ligger nästan platta på marken. Nu i veckan ska vi sätta en sats vin på dem.
Sedan vandrade jag i skogen en stund. Så skönt. Det blev lite svamp i korgen. Bästa fyndet var en stor stolt fjällskivling. Annat kul som var på gång var att nu kommer Karl Johan och trumpetsvampen är redan stor. De första trattkantarellerna såg jag också.


Aroniabuskarna fulla med svarta bär

Rymlingar

Jag hajade till ordentligt när jag gick ner för backen till stallet i morse. Där inne i lösdriftshagen stod helt plötsligt Totte, Grattis och Rasmus. De går på bete på Årby så det var verkligen inte rätt plats.

Hur sjutton hade det blivit så här? Jag kollade och grinden var stängd om dem. Letade i minnet men var övertygad om att hagen varit stängd och de kunde knappast ha öppnat den på egen hand. Såg nog ut som ett levande frågetecken. När jag kom in igen visade det sig att Anders sett dem komma knallande in på gården från vägen och gått till gödselplattan. Han hade då öppnat til hagen och de hade gått in direkt.

Jag åkte sedan bort för att kolla deras beteshage. Det hade gått omkull några stolpar vid det bortre hörnet så där hade de gått ut och sedan promenerat hem till stallet. Skönt det så jag slapp ut och jaga dem på stora vägen.


Två av rymlingarna

Oranga bär

Åkte och hälsade på en kompis utanför Malmköping idag. Hon har ett rejält växthus som jag var så nyfiken på att se. Trots 60 kvm kändes det inte speciellt stort men det är klart att det blir plats för en hel del där inne. Fick smaka på hennes vindruvor som var helt underbara. De gröna var supersmå men så goda. Det fanns blå också som inte var riktigt klara men jag provsmakade ett som såg färdigt ut och det var inte heller så dumt i smaken.

Utanför växthuset var det lite odlingar och i hörnan stod det fyra större buskar fulla med oranga bär. Det var havtorn. Jag har aldrig plockat och smakat den sorten förut men det var jättegott. Jag fick t o m plocka lite med mig hem i en bunke så nu har vi haft det till efterrätt. Havtorn är så nyttigt. Jag ska genast se om jag kan få tag i några plantor och sätta här på Rocklösa. Det vore härligt att ha några egna buskar.


Havtorn

Att stå i kö

Det är väldigt intressant att kolla på vilka matvaror folk har i sina kundvagnar. Ett ypperligt tilfälle att studera det är vid kassorna. Helt plötsligt är det inte ett dugg tråkigt att stå där i kön och vänta på sin tur. Att jag börjat lägga märke till andras inköp och även hur de ser ut i kroppen hänger ihop med mina nya kunskaper om vad som är bra mat för oss människor.

Under dagens studie (när jag var och handlade) bestod vagnen framför mig av väldigt mycket bröd och väldigt få bra varor. Kan säga att det syntes på mannen och kvinnan som hörde till vagnen.

Så här såg mitt inköp ut och ur LCHF-synpunkt var det bra varor utom möjligtvis cashewnötterna. Nötter är bra men just de innehåller väldigt många kolhydrater. De får ätas med försiktighet men eftersom de är mina favoriter så blir det några till fest då och då.


Spännande höst

Det kommer bli en tuff höst för mig för jag ska gå två utbildningar. Jag sökte in på fortsättningen om "Häst i vård och socialt arbete" som går vid Malmö Högskola. Jag var helt övertygad om att jag inte skulle komma in för det är otroligt många sökanden till den här utbildnigen. Döm om min förvåning när jag blev antagen i första omgången. Jag vågade helt enklet inte tacka nej för det är ju inte säkert att man kommer in fler gånger. Nu har jag varit in och kollat deltagarlistan. Det är bara 12 stycken som kommit med så det är ännu mer fantastiskt att mina betyg och meriter räckte till. Det här blir en intensiv kurs för den går på halvfart under en termin. Det verkar bli väldigt spännande. Det är två träffar nere i Malmö med föreläsningar och praktiska övningar. Jag har fått en del av uppgifterna som ska göras och det är mycket hästrelaterat. Bl a ska jag träna någon av mina hästar på något utmanande och sedan göra en rapport om hur jag tänkt, upplägget osv. Jätteroligt!


Jag funderar på att använda Musseron i övningen

Jag ska förutom dessa studier gå en helt annan utbildning som också är under hösten. Det är en intensivutbildning till Licencierad Kostrådgivare i LCHF. Sedan jag anmälde mig har jag gått och längtat efter att gå denna utbildning. Ett så fantstiskt välmående som jag känner med LCHF-kosten gör att jag vill dela med mig det till andra och kunna inspirera till att äta mer rätt. Det ska bli så spännande att lära sig mer om hur människan fungerar med födoämnen. Jag har redan hunnit läsa ganska mycket och ju mer man lär desto mer upptäcker man hur många felaktigheter man matats med tidigare av så kallade experter.

Vi bygger

Nu är det staketbygge på gång nere vid Nergården. Det ska bli staket runt hela terassen. Det är ganska pyssligt för det är hörn med olika vinklar överallt. Staketsektionerna måste också anpassas på varje ställe så det är mycket mäta, såga och sätta ihop. Kan konstatera att det blir väldigt bra. Det märkliga är att terassen känns otroligt mycket större med staket på än utan. Tittar man ut inifrån huset känns det som ett nytt rum utanför och att sitta vid bordet på terassen känns mysigt och ombonat.

Nu har vi byggt drygt hälften så några arbetsdagar till så är det klart.


Svampsäsong

Efter 40 mm regn som kom häromdagen kan man nu förvänta sig en massa svamp inom en till två veckor. Det kommer bli rena explosionen. Redan nu finns det ganska mycket kremlor och idag hittade jag för första gången blodsopp. Det var två exemplar. I den första svampboken jag använde för artbestämning stod den som oätlig men i den andra beskrev de att den anses mycket bra i Europa t o m bättre än Karl Johan. Nu ligger den stekt i kylen och väntar på att avnjutas.


Blodsopp

Efter det fyndet gick jag lite i hagarna och konstaterade att några gulingar var på gång, första mandelriskan hade tittat upp och champinjonerna syntes som små vita bollar i jordytan.


Champinjoner på väg upp

Mer pippi

Nu har vi också fått lite kycklingar. Det blev dålig utdelning i kläckaren. Av 24 lagda ägg springer nu fyra små dunbollar omkring i en liten bur. De är så söta och de har lite olika teckningar.Ankorna har vuxit så det knakar. Nu går alla tillsammans men oftast går barnen och mamman in i sitt lilla hus inför natten och de andra bor i stora ankhuset. Några nätter har alla sovit tillsammans. Nu på kvällen när jag skulle stänga in dem fattades den mörka ankan. Det låg lite vita fjädrar i hägnaden så frågan är om det varit en räv framme. Får leta i morgon när det blivit ljust.Inte glad

Bouchette har blivit så rund om magen under betessäsongen. Hon har litet foderbehov men de hon går tillsammans med - Dominans och Domina behöver äta massor. Nu var det dags att flytta dem till en ny hage med en massa gott gräs. Jag har gått ett tag och funderat på om jag skulle skaffa en betesreducerare till henne och när jag var och handlade senast köpte jag en. Jag satte på den idag och efter lite pyssel med inställningen så fick Bouchette gå ut i hagen med den.


Bouchette med betesreducerare

Stackaren. Hon verkar helt handlingsförlamad. Har sett henne ta ned huvudet några gånger för att beta men det verkar som hon ger upp direkt. Jag hoppas hon anpassar sig. Funderar på hur hästar med denna utrustning ska kunna slicka på saltstenen och äta från mineralhinken? Antar att man måste ta av den vid dessa tillfällen.

Målar

Jag är helt slut i armarna, handlederna och i tumgreppet. Har stått och målat rödfärg hela dagen. Rörelserna man gör med penseln sätter sina spår i musklerna känner jag. Det går an när man kan stå på marken men sedan är det stege som gäller och det är obekväma arbetsställningar och tungt att hålla i färgburken.

Jag hoppade mellan två sidor för när solen kom fram gassade det alldeles för mycket för att det skulle gå att måla. Ett par timmar senare gick solen i moln och då kunde jag återvända. På ett ställe i panelen kröp det in getingar i en ständig ström så jag hoppade över att måla närmast deras bo. Funderar på om de lägger sig tidigt på kvällen för då kanske jag kan måla klart det som sparats.


Nergården ska nu målas färdig

Allra högst upp kommer jag inte nå med stege så jag har två val - att hyra en byggnadsställning eller leja någon med skylift.

Påkörd

Började dagen med att rida ett dressyrpass på Bouchette. Jag ska rida igenom mina hästar och känna av dem för snart ska jag vaccinera Dominans och misstänker jag något så får veterinären ta en titt i så fall. Bouchette kändes helt OK och det märks att hon blivit ytterligare lite starkare. Däremot är galoppen inte bra. Bogskadan gör att hon har ett annorlunda rörelsemönster.

På eftermiddagen åkte jag till Sparreholm för att skaffa en betesreducerare till Bouchette. När jag kommer ut från butiken har någon kört på min bil så hela bakskärmen är intryckt. Det visade sig att butiken hade kameraövervakning så efter en stunds letande på filmen hittade de killen som gjorde det. Jag körde över till honom coh så fyllde vi i en skadeanmälan. Han tog på sig hela ansvaret. Konstigt nog hade han inte märkt något sa han. Han hade en större tyngre bil så det kanse var därför.


En tyst dag

Så var då sommarens ridläger över för denna gång. Det är både skönt och vemodigt på samma gång. Varje år förstår man inte riktigt vart sommaren tog vägen för det går alltid så fort. Det har varit så många inspirerande människor här och det är så roligt att varva med mamma-barnläger och barn/ungdomsläger.

I dag var första dagen utan läger och det var alldeles tyst på gården. En stor kontrast mot dagarna innan då det var liv och rörelse överallt. Jag har unnat mig en riktigt lugn och skön dag. Kört vatten till hästarna, hälsat på dem och fixat en ny badbalja till ankorna. Sedan har jag suttit ett bra tag vid skrivbordet och gjort momsdeklarationen som ska iväg till Skattkontoret i morgon. Jag har lyxat med att sitta och läsa tidningen riktigt länge vid frukost och fika, gått en sväng och kollat svamptillgången och pratat lite i telefon.


En bit god tårta som var över från lägret njöt jag av vid dagens kaffestund

Tomatodling

Oj så mycket små härliga tomater vi nu kan skörda från våra plantor. Jag trodde jag köpte en sort som skulle bli stora men de är snarare av körsbärsstorlek. De heter busktomater och de blommar flitigt och sätter många kart. Ändå lite snopet när man trodde de skulle bli större. De är i alla fall väldigt goda så man äter dem som godis när man går förbi.Efter att inte odlat några grönsaker under förfärligt många år bestämde jag mig för att några sorter skulle jag orka med i år (LCHF-kosten har bidragit med mer energi). Jag har gjort det enkelt för mig så allt är planterat i hinkar. På det sättet slipper jag en massa ogräs. Vi har en balja med lite dill och plocksallad och så minst 10 hinkar med tomater. Jag har har också fått fram några squashplantor och pumpaplantor. De har inte gått något bra men för ett par veckor sedan planterade jag dem i gödselhögen och äntligen verkar de ha kommit igång.

Getinganfall

Jag bestämde mig för att att göra en liten vända ut i skogen med barngruppen på lägret idag. Det är yngre barn så det gick med många föräldrar. Vi red in i den lilla skogen där vi ridit varje vecka under hela sommaren. Jag gick i täten med Chassi. Vi var en bit in när Elin stannade till och började sparka med hovarna i marken och var irriterad. Vi red vidare men min tanke på getingar dök upp redan då. Därnäst kom Mulle som också blev irriterad och Mia likaså men den som verkligen blev anfallen av jordgetingarna var Isolde. Hon blev helt tokig när de bet henne. Det blev riktig kalabalik och det tog ett bra tag innan vi var ur skogen och det hela lugnade sig. Då visade det sig att en mamma fått två getingstick och min medhjälpare ett stick på foten.

Det märkligaste var att det inte funnits några getingar där tidigare och de kan väl inte bara plötsligt byggt ett bo när det nu är höst.


Isolde var den som råkade illa ut

Företagsutveckling

I går kväll höll Gnesta kommun ett möte för alla småföretagare i kommunen. det var en otrolig uppslutning med över 100 deltagare. Inte kunde man tro att det finns så många företagare runt omkring.

Det var ett informationsmöte om ett projekt som kommer starta i fall man får sökta medel. Projektets mål är att stärka och utveckla företagen. Tanken är att det ska erbjudas massor med olika kurser och utbildningar med fokus på utveckling av företagaren. Vi får själva önska vad vi vill ha. Som företagare får man satsa sin tid men de sökta medlen bekostar lärarna och andra kostnader runt kurserna. Vi fick lyssna på några som varit med i en annan kommun och de var helt lyriska över hur mycket de lärt sig och vilken hög kvalitet det var på utbildningarna.

Det här ska bli riktigt roligt och jag tror jag kommer få mycket nytta av att kunna lära mig mer om de saker jag känner att jag behöver. Hoppas nu att ansökan blir godkänd.

Höst?

Vad kyligt det har blivit. Helt plötsligt känns det så ruggigt på kvällarna och täcket har åkt på när man sover. Är det inte väldigt tidigt att det ska kännas så höstlikt?

Jag tror vi hade sämsta vädret någonsin på dagens uppvisning. Regnet öste ner under hela uppvisningen. Jag var ordentligt utrustad med regnställ men många föräldrar och de som red blev ordentligt blöta. När det var dags att fika i Nergården upphörde regnet men alla tyckte det var skönt att komma in och värma sig.


Mulle klarar sig utan flughuva med sin långa pannlugg

I morgon är det en mellandag då jag ska handla och laga lite mat inför sommarens sista läger som börjar på fredag morgon. Det är bara på tre dagar så det kommer kännas kort nu när man är van vid sju dagar.

Ridning i regn

Solen sken så skönt på förmiddagen men mitt i ridpasset öppnade sig himlen. Ingen var beredd så innan vi ridit klart var alla rejält blöta. Ridpasset ägnade vi åt att träna inför uppvisningen vi ska ha i morgon. Båda grupperna red varsitt kadriljprogram. De har nu tränat även till fots så i morgon ska det förhoppningsvis gå ännu bättre.

På eftermiddagens ridpass hade vi en liten tävling i WE. Det är så kul och lagom svårt för alla kan välja egen gångart och är någon inte så van så kan man leda hästen hela banan. Först rider man ett antal stationer i rätt ordning och då gäller det att göra det så snyggt som möjligt. Sedan rider man speeden vilket betyder att man rider banan en gång till men så fort man kan. Sedan läggs båda resultaten ihop och man har en vinnare.


Rasmus vann WE-tävlingen

Mysig lägerkväll

Oj så fort ett ridläger går. Nu är det bara en heldag kvar och så uppvisningen. I dag avslutade vi dagen med att tända en lägereld uppe i hagen vid Hagstugan och så grillade vi korv till middag. Annars äter jag sällan korv men just att sitta utomhus runt en eld där man själv fixar sin korv är något speciellt. Korven smakar alltid extra bra vid sådana tillfällen. En av mina hjälpledare tål inte gluten och jag själv äter inte mjöl så till oss hade jag bakat ett LCHF-bröd som kallas opsies. Det är toppengott som korvbröd.

Efter maten gick alla en tipspromenad med blandade frågor om hästar och gården. Jag drog mig sedan hemåt men hörde på håll hur kul de hade för det var mycket liv från hagen.

Humörhöjare

Det känns riktigt bra idag. Vi har fått lite regn. På förmiddagslektionerna satte det helt plötsligt igång med ett lättare regn. Ingen var beredd så några regnkläder hade vi inte med oss eller på oss. Att bli lite blöt när det ändå är så varmt gör ändå inget. Jag måste säga att det var ett härligt regn. Äntligen! Det är så torrt och det är evigheter sedan vi fick ett rejält regn. Vallarna står helt stilla och nu vill jag ha bete. Dagens regn bidrog inte direkt till någon tillväxt men det var så skönt för det friskade upp.

Alla red så bra idag och började verkligen att förbättra sin ridning. Det var många nya insikter när de kände hur bra det gick när de gjorde rätt. Vi övade lite med sittbenen. Vi hade gått igenom det noga dagen innan på teoripasset så nu var det dags att prova på hästen också. Det var många som höll med mig om att det är riktigt häftigt när hästen följer de små signalerna.

På dagens teoripass har alla fått känna hur det är att vara häst när ryttaren använder sig av olika sorters tygeltag och hur viktigt det är att göra rätt samt ha en bra handställning. Nu får vi se om de lyckas hejda sina gamla invanda beteenden och tänka på det nya sättet när de ska rida lektion i morgon.


Chassi passar på att vila efter lektionen

Sista långlägret

I dag kom 10 tjejer mellan 12 och 14 år till Rocklösa för att vara här på läger i sju dagar. Alla har nu fått sig tilldelad en lägerhäst och i morgon ska vi samlas i stallet kl nio för att hämta hästarna. Sedan är det dags för alla att lära känna just sin lägerhäst. Jag skulle tro att alla är lite pirriga inför den första dagen. På förmiddagen ska de rida lektion på ridbanan. Det är alltid spännande att se hur det fungerar. Omställnigen till att rida Rocklösas hästar som inte är så mekaniska som en ridskolehäst oftast är kan kännas ganska svår så det gäller att ha lite tålamod.


Uppe vid eken står i regel Mulle, Henry, Mia, Elin och Chassi

Miljon tar det lugnt

Det verkar som det inte var någon vrickning Miljon råkade ut för. Troligtvis snubblade han och när han föll ner på framknäna så slog han i det ena och fick ont. Det är lite svullet men verkar inte ömt. På veterinärens inrådan ska han ta det lugnt så han står mycket på box men idag har han fått gå i gången och beta i en massa timmar. Det gillar han bättre och finner sig ganska bra i att vara där utan sällskap i närheten. Det känns som han börjar röra sig bättre redan så vilan gör nog susen. Miljon kommer inte kunna vara med på några flera läger i sommar för även om han verkar ohalt behöver han några extra viloveckor.


Lägerbyte

Nu har jag just avslutat en fyradagars mamma-barnläger. Det var ett så trevligt gäng och dagarna flöt på i en rasande fart. Jag testade ett litet nytt upplägg på ett av teoripassen då vi höll till nere på ridbanan och alla fick känna skillnaden på att svänga genom att dra i tygeln kontra bara flytta händerna lite åt sidan. Alla kände och fick verkligen förståelse för skillnaden och det märktes nästa dag när de red lektionen. Det var roligt.

På fyra dagar hinner man lära känna alla lite bättre vilket är roligt. Det är verkligen givande med alla möten jag får med nya människor vid varje läger. Samtalen kring måltiderna ger mycket.

På torsdag kommer 10 barn/ungdomar för att vara här på läger i sju dagar. Det blir sommarens sista barnläger för sedan återstår det bara ett mamma-barnläger.


Kantareller med olika färgNu är det dags för svampkorgen igen. Kantareller börjar dyka upp och även en del kremlor och soppar har jag sett. Det är två kantareller på bilden och det är intressant hur stora färgvariationer det kan vara på dem. Den ljusa såg nästan vit ut där den växte och jag tänkte gå förbi den för jag tyckte den såg ut som en av de oätliga svamparna som brukar dyka upp tidigt på säsongen.

RSS 2.0