Återträff

I går var jag på något väldigt trevligt på kvällen. Gänget som var här på LCHF-kurs i januari hade återträff och samlades i Stockholm hemma hos en av de som var med på kursen. De hade även bjudit in mig. Det blev en kanonkväll. Förrätt, varmrätt och dessert så goda allihopa. Att få sätta sig till dukat bord och bara njuta och med trevligt sällskap runtomkring gjorde det till en toppenkväll. Det blev mycket LCHF-prat förstås och intressant att höra om vad var och en har upplevt under sin resa med en ny kosthållning. Den som gått ner mest i vikt hade minskat med 11 kg på 4 månader. En lagom takt och det bästa som alla sa att man får äta sig mätt hela tiden.
 
I morse läste jag en intressant artikel i DN, från torsdagen, som jag rekommenderar. Den fanns i kulturdelen och handlade om psykiska diagnoser. Låter kanske inte så spännande men det som beskrivs kan i stället betecknas skrämmande. Bl a tar man upp att vi fått så många diagnoser bara för att läkemedelsindustrin för fram sina mediciner och blåser upp det hela. Bl a är det de som hittat på diagnosen panikångest. Man lyfter också fram att många medicineras fast de egentligen inte är sjuka. En artikel väl värd att lägga några minuter på.

Vardagsliv

Ingen matvandring i helgen som kommer och inga bokade boendegäster gör den här veckan till en vecka med lite av varje. Fika med en vänninna, massag, lunchföreläsning och så har hovslagaren varit här och skott om alla hästarna. Efter det fick Bouchette, Dominans och Elin flytta till en hage på Börsnäs.
 
I går förlorade jag en tupp. Hittade en massa fjädrar ute på åkern. Det var en tupp från den allra första kullen som kläcktes och han, en tupp till och en höna har bildat en egen liten grupp som bott i fårhuset och gått lösa på gården. Först hittade jag inte hönan men hon var nog så skrämd och låg och tryckte för på eftermiddagen dök hon upp. Hon och tuppen som är kvar är nu betydligt mycket försiktigare och de verkar förstått att det finns risker med att inte vara uppmärksam.

Veterinärbesök

I dag var Miljon på återbesök hos deras veterinär. Det var inte kul för han hade inte blivit ett dugg bättre. Snarare sämre. De har tömkört en del och nu på slutet skrittat honom. Det var uppenbarligen inte bra för honom så nu ska han gå på betesvila och inte göra något i fyra månader. Det är väldigt sorgligt. För varje gång vi är hos veterinären minskar chansen till att han ska kunna bli återställd.
 

Kakel på väggen

För att komma framåt lite snabbare med duschutbyggnaden så bokade jag en kakelsättare. Han kunde komma nu i helgen och började direkt med väggarna. Det trasslade till sig lite men nu är det fixat så vi är nöjda med resultatet. Nu händer det inte så mycket därinne innan nästa helg men sedan ska det nog gå ganska fort. Anders och jag har en massa andra ställen i stugan med litesmåsaker som ska slutföras så vi är inte arbetslösa.
 

Försenad födelsedagspresent

För tre år sedan tror jag det var önskade jag mig en hammock till födelsedagen. Jag fick en men skulle själv välja ut vilken jag ville ha. Sedan dess har jag provsuttit alla jag sett men inte tyckt att någon var så där skön som jag vill ha den. När vi var på K-rauta och handlade byggmaterial i fredags hittade jag helt plötsligt den perfekta.
 
Nu har jag satt ihop den och i morgon blir det förmiddagskaffe i hammocken.
 

Bygger

När jag kom in i stallet i morse för att hämta vatten till hönsen hörde jag något som flaxade och for mot ett av fönstren. Det visade sig vara en riktigt rejäl fågel som flaxade i fönstret. Så fort jag kom nära kastade den sig iväg och flög in en en ny ruta. Tillslut fick jag tag i den och kunde lyfta ut den ur stallet. Den flög iväg direkt. Det var någon form av sjöfågel. Gissar på en knipa men är inte säker. Den enda väg den kunde tagit sig in i stallet var genom att först flyga in genom fårhuset och sedan in i dörren i stallet. Otroligt att den hamnade där.
 
Vid elva kom min pappa för att hjälpa mig att sätta ihop en byggsats jag köpt. Det ska bli en toalett nere vid ridbanan som ska användas för deltagarna på matvandringen. Ritningen var jättesvår att förstå sig på och det visade sig tillslut att tillverkaren glömt att leverera en bit. Som tur var har jag beställt två så vi fick ta från det andra paketet. När vi väl kom i gång flöt det på riktigt bra.
 

Uthyrning

Nu till helgen har vi hela Nergården uthyrd till 11 gäster. Alla har bokat lakan så idag åkte jag över till en kompis för att hyra lakan av henne. Nu när det börjar komma lite mer gäster ska jag ta och boka själv från en hyrfirma men den här gången var det lättare att lösa det så här. Efter det bar det iväg till Södertälje för att köpa kakelfog och lite annat till det nya duschrummet.
 
När jag kom hem började jag med att ta ner Bilbo och Chassi från beteshagen. De går i Hagstugan i ca 3 timmar om dagen. Tar det försiktigt med Bilbo så han inte får någon fångkänning. Det har ju gått bra alla andra vårar så jag gör så som jag brukar.
 
Efter det satte jag igång och bädda alla sängar i Nergården med lakanen. Nu är det bara lite småpyssel kvar innan gästerna anländer i morgon kväll.
Bilbo på betet
 
 
 

Dagens vinst

Dagens startade tidigt. Kl halv åtta skulle jag befinna mig i Gnesta och vara med på "Morgonsoffan". Det är ett evenmang som Gnesta företagsutveckling arrangerar då och då. Gäster bjuds in och får berätta om sina verksamheter, det bjuds på frukost och så har de lite utlottning av priser. Jag var inbjuden för att tala några minuter om mina matvandringar. Jag hade med mig några av produkterna som jag dukade upp på ett bord. Efteråt kom flera fram och tog en broschyr.
 
 
I utlottningen hände det som aldrig händer mig annars. Jag vann. Det allra första visitkortet de drog var mitt och med mig hem fick jag en kasse med saker till grillen. En fin receptbok, engångsgrill, grillredskap, marschmallows (fast de kommer jag skänka till någon anna), grillolja mm. För att se om turen höll i sig köpte jag en Trisslott på ICA på hemvägen men där blev det noll.
 

En dag som gått på räls

I dag var en riktig turdag. Synd att jag inte hann köpa en lott också. Det började med att jag ringde på en husvagn. Vi har länge sökt en billig som vi ska göra om till hönshus. Det är nästan omöjligt att hinna med för de säljs direkt. Nu hade jag tur för den skulle visats dagen innan men den kunden kom inte. Så när kvällen kom åkte vi och tittade på den och nu står den på vår gårdsplan. Ett riktigt kap!
 
 
Under dagen ringde telefonen några gånger. Först var det en deltagare från matvandringen i fredags. Hon tyckte dagen varit så bra så hon ville boka en matvandring för all sin personal, 33 stycken i juni. Otroligt roligt. Sedan ringde en man som ville boka matvandring för sig och sin fru. De kommer i juli.
 
Nu hoppas jag att morgondagen går i samma spår.

Bygger

Idag har vi ägnat nästan hela dagen till forsatt bygge i Lillstugan. Jag har isolerat den nya innerväggen och Anders har gjort tätskikt i duschrummet. Emellanåt har jag varit hantlangare till honom.
 
På eftermiddagen var jag iväg och kollade stänglset på ena hagen på Börsnäs. Det behövs alltid en genomgång efter vintern så att allt är helt innan hästarna släpps. Nu är det dags för Bouchette, Dominans och Elin att flytta dit.
 
Grattis, Miljard, Musseron och Rasmus flyttade vi till ny hage i lördags. Stort och härligt och uppskattat förstås.

Fullt i sängarna

Den här helgen är det bröllop nere på Grytsbergs säteri. 16 av bröllpsgästerna övernattar här på Rocklösa. I sista stund fick vi två gäster till så det fick lösas med att röja upp och städa halva övervåningen på Lillstugan.  Renoveringen pågår nästan överallt men den tidigare sovdelen var lätt att fixa till.
 
Dessutom tömde vi rummet innför matsalen i Nergården och gjorde om till sovrum. Rullgardiner, två sängar och litet annat så blev det ett bra sovrum. Nu ska bara det där sista dit för den optimala trivseln. På det här sättet kommer det nu finnas fem tvåbäddsrum med totalt 10 bäddar i Nergården.
 
 

Strul

Ibland undrar man varför allt går på tok. I morse var det så. Jag skulle ha matvandring för 30 personer så jag gick upp redan halv sex för att hinna förbereda allt. Först skulle gänget ha fika och smörgås när de kom för att sedan ha möte innan själva matvandringen drog igång. När jag står och kokar kaffe och förbereder smörgåsarna försvinner strömmen. Jag går och kollar och då har jordfelbrytaren slagit av strömmen. Slår på och strax därpå försvinner strömmen igen. Sju gånger händer samma sak. Troligtvis är det något som inte fungerar som det ska i Åstugan. Vi har tyska gäster där och det hände i samband med att de åt frukost.
 
Sedan var det dags att köra ut alla kylväskor och annat till våra stoppställen under matvandringen. Ve och fasa, fyrhjulingen fungerar inte. Det är verkligen skräcken. Det är tur att jag är stresstålig. Det slutade med att jag fick bära ut allt. Det innebär enorma lass på gränsen av vad jag orkar bära och detta ska transporteras långt iväg och upp på höjden. Jag trodde hjärtat skulle hoppa ur kroppen. Är rätt imponerad över att jag lyckades få till det och kunde starta matvandringen rätt tid.
 
Matvandringen gick toppen. Vädret var underbart, alla njöt, vandrarde, älskade maten och verkade väldigt nöjda. Flera skulle komma tillbaka med släkt och vänner och alla ville ha en broschyr. Hon som gjort beställningen tyckte att det hela var över förväntan och alla sa att det var den bästa chefsträffen någonsin.
 
Underbara timmar men sedan var jag helt slut. Alla kylväskor fick bäras tillbaka och innehållet stuvas in i kylen. Klockan tre sjönk jag ihop med lite mat och gott kaffe på det. Supernöjd med dagen.
 
Ekbackarna i vårskrud

Turister

I dag ringde de från turistbyrån i Gnesta och frågade om vi hade någon ledig stuga. Det är första gången på alla år som de ringer och frågar så det var kul. Det var två föräldrar med ett barn som behövde någonstans att bo. De ville bo i fyra dygn men det kunde de inte göra hos oss för på lördag har vi 16 bröllopsgäster som ska övernatta här. De nöjde sig då med tre övernattningar. Eftersom Lillstugan är under renovering så fick de bo i Åstugan.
 
Jag skyndade mig ner för att slå på värmen, varmvattnet och kylskåpet. Efter en timme kom de. De blev genast helt betagna av läget på stugan, utsikten över sjön och att ha en egen terass där de kunde sitta och njuta av utsikten. När de hörde att de fick låna roddbåt blev deras son helt överlycklig. Jag visade var den låg och att de skulle använda flytvästar när de rodde ut.
 
Det är verkligen roligt att ha så positiva gäster runtomkring sig.
 

Förberedd

 
Äntligen kom sittunderlagen som jag beställt. Tror företaget missade att verkställa ordern för först när jag ringde och frågade varför de aldrig kom blev det fart på det hela. En stor lastbil körde ut kartongen idag och nu har jag vikt ihop 35 stycken så att jag har det klart inför fredagens matvandring.

Till Västerås

I dag har jag varit i Västerås på föredrag. En duktig och intressant kille som driver ett turistföretag som håller på med fiske delade med sig av sina erfarenheter på en massa olika punkter. Fortsättning på kursen är i morgon men då stannar jag hemma för jag har så mycket att förbereda till olika aktiviteter framöver.
 
Innan jag åkte från Västerås var jag och handlade i ett stort köpcentrum i utkanten av Västerås. Perfekt ställe där alla butiker låg samlade. Först var jag in på Bauhaus och köpte klinker till duschrummet i Lillstugan. Sedan åkte jag till IKEA som också låg där och köpte 25 kaffemuggar. De behöver jag till matvandringen på fredag.
 

Kul dagar

Fyra dagars ridläger gick i raketfart. Ett jättetrevligt gäng gjorde att jag ser fram emot nästa gång. Bouchette fick gå dubbla pass då jag hade två ryttare på olika nivå som behövde en lite rejälare häst. Det visade sig fungera väldigt bra och hon verkade bara lite trött i början på dag tre. Det vet man ju själv också att det alltid är på tredje dagen man känner sig trött. Kommer ihåg hur det var när man åkte till fjällen en vecka varje år. Har för mig att jag läst att den dagen också är den dagen då det sker mest olyckor.
 
Alla hästar skötte sig perfekt och vi avslutade med att ha gymkhana. Nu när Mia och Mulle inte är kvar längre så får det bli Rasmus och Grattis som får uppgiften att vara laghästar.
 
Innan jag lämnade Nergården efter avslutat läger dammsög jag hela huset. Känns skönt att ha påbörjat städningen eftersom jag har ett gäng på 30 personer på fredag som ska använda huset och då måste det var rent och fint.
 
 

Intensiva dagar

Att ha ridläger betyder verkligen att man inte hinner göra något annat. Från tidig morgon tills det är dags för sängen är dagen fylld med en massa saker. Matlagning varvad med ridpass och teoripass. Vi har haft en väldig tur med vädret. Sol och skönt alla dagar utom den där åskskuren. Alla deltagarna utvecklas hela tiden och lägger ihop bit för bit av det vi går igenom. Både igår och idag har vi varit på uteritt på eftermiddagen. I dag red vi i skogen. Det är verkligen härligt. Gamla träd med grova stammar och så det mjuka under hästhovarna. Det är en väldigt speciell känsla.
 
Nu är det bara en dag kvar på lägret. Tiden går verklig fort. I morgon på förmiddagspasset ska var och en få några små hjälpmedel för att förbättra sin inverkan med handen vid ridningen. Det blir spännande att se vad det ger för resultat.
 
Chassi i hagen första året hon bodde hos oss.
 

Ridläger

I fyra dagar har jag nu ett ridläger för mamma eller pappa med barn. Den här gången är det två pappor med vilket inte hör till vanligheterna. I dag hade vi första dagen då alla får prova sin lägerhäst och lära känna alla rutiner. När vi red på eftermiddagen började det mullra, sedan blixtra och slutligen kom det ett riktigt skyfall. Det vara bara att avbryta och leda hästarna till stallet. Mina långbyxor var som om jag hoppat i sjön med dem. Ändå är det inte så långt mellan ridbanan och stallet. Har aldrig blivit så blöt på så kort tid. Hästarna gillade inte heller vädret och kröp ihop med kropparna. De enda som uppskattade det hela var ankorna. Alla maskar skyndade sig upp ur jorden för att inte drunkna. Ankorna rusade runt i en farlig fart för att hinna sluka så många som möjligt. Det höll de på med fram tills att mörkret la sig.
 
Miljard är med på lägret fast med annan ryttare än på bilden
 
 

Hästsläpp

Överallt i landet är det kosläpp under helgerna i maj. Här på Rocklösa har vi nu haft ett hästsläpp. Rasmus, Miljard, Grattis och Musseron flyttade till ny hage och fick gräs under fötterna. Så här lyckliga blev de då.
 
 

Kakelbeslut

Nu börjar det närma sig att sätta kakel i nya duschen i Lillstugan. Jag har varit iväg en sväng för att titta och välja. Hade med mig några kakelplattor hem men var inte helt nöjd så idag fick det bli en tur till. Det är bra att gå fler gånger för tankarna hinner mogna. Andra gången börjar man titta med andra ögon och får nya infallsvinklar. Jag lämnade tillbaka några och hade andra med mig hem. Rummet kommer bli i beige och brunt.
 
Kamerasladden till datorn har gått i strejk annars hade ni fått se lite bilder.

Första matvandringen

Oj vad roligt att jag nu äntligen är igång med mina Matvandringar. Så mycket förberedelsearbete har jag haft för att hinna bli färdig med allt. Nu i lördags var det dags för premiärturen. Ett speciellt inbjudet gäng som fick i uppdrag att ge mig extra mycket feedback.
 
Det var väldigt snärjigt innan det startade. Helt klart är jag ännu inte van vid att komma ihåg vart allt porslin och mat ska till för station. Jag hade allt nedskrivet och fick läsa ofta för att få det rätt. Tillslut var allt där det skulle och då var det dags för start med årets första deltagande gäng.
 
Vädret var fint. Lite mycket blåst men ändå lugnare än vad det varit de andra dagarna. Allt flöt på precis som planerat. Kan säga att matproducenternas produkter gjorde succé. Allt fick mängder med lovord. Jag varvade berättandet om maten med lite om naturen på olika sätt och så lite historia. Alla tyckte att de små stoppen när jag berättade olika saker var en av de stora höjdpunkterna och förhöjde upplevelsen och att de fick höra mycket som de inte visste.
 
Jag har jobbat mycket med innehållet och försöker göra det varierande. Roligt när min tanke visade sig vara ett bra koncept. Det här är det roligaste jag gjort på många år. Ser verkligen fram emot nästa gång.
 
Dukar upp vid sjökanten

Sörmlandsresa

I dag bar det iväg med bilen runt nästan hela Sörmland. Jag stannade första gången i Malmköping och då var klockan åtta. Halv fyra på eftermiddagen var jag hemma igen. Nästa gång kan jag nog klara resan på lite kortare tid för vid två tillfällen valde jag inte den mest optimala vägen. Det är svårt att hitta på vissa platser när man inte kört där flera gånger.
 
Jag var lite orolig för de första varorna som jag la i kylväskan. Åtta timmar är lång tid att lyckas hålla kylan. När jag kom hem la jag ner en termometer för att kolla och det visade sig hålla 5 grader så det var ju helt perfekt. Bra att veta så att maten inte blir förstörd.
 
Nu ligger en del i frysen, ett kylskåp är fullt och alla varor som inte behöver kylförvaras står staplade i vår matsal. Till nästa år måste jag försöka fixa en liten lagerlokal så jag slipper ha det inne i vårt bostadshus.
 

Möte med våren

Jag blir glad av allt som händer i naturen. Änder som simmar på vår översvämmade äng och andra fåglar som dyker upp här och där - det ger verkligen en härlig lyckokänsla.
 
I dag anlände några ladusvalor till Rocklösa. Nu får vi se var de tänker bosätta sig. Det brukar vara minst fyra par som får fram en till två kullar var nere i stallbyggnaderna.
 
På dagens vandring mötte jag en humla med sitt härliga surr och på stigen snubblade jag nästan över en ihoprullad orm. Trodde först den var död men den rörde lite lojt på sig när jag petade på den. Den var nog nyvaken och inte så uppvärmd ännu. Strax därefter låg det en till i en hopringlad hög.
 

Mycket motion

Oj så mycket jag springer i skogen just nu. Försöker hitta de bästa vägarna och stigarna till matvandringen. Det låg ju snö så länge så nu har jag fått koncentrera arbetet med att välja ett bra spår. I dag lyckades jag få till en riktigt bra slinga. Det är lätt att tappa bort sig i skogen så det gäller att sikta rätt. I morgon ska jag gå hela vandringen i en följd för att klocka hur lång tid det tar.
 
På förmiddagen jobbade jag med underlagen till allt som ska berättas och förmedlas på vandringen. Jag skriver ner det mesta så att min tyska guide också ska kunna läsa på och få stöd i vad hon ska prata om.
 

RSS 2.0