Välkommen 2016

Så har ännu ett år tagit slut. Vad fort tiden går. Vi går mot ljusare tider igen. Just nu njuter vi av snö och lite kyla här på Rocklösa. Vi håller på och tar ner träd i en av hagarna och kör ris som ska eldas. upp. Två dagar i rad har jag också ägnat mig åt att städa i ett av våra förråd. Spännande för det dök upp några saker som legat gömda sedan vi flyttade till Rocklösa för 20 år sedan.
 
Vi önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
 
 

Vinter

Efter en extremt varm och grön julafton har vi nu äntligen fått vinter. Vi har alltid en fem grader kallare än vad som står på kartan över vårt område. För det mesta är det bara bra.
 
Hönsen gillar inte snön så de håller sig mest inne dessa dagar.
 
I går och i dag har jag ägnat mig åt städning av Lillstugan och Nergården. På eftermiddagen fick vi gäster i Nergården och i morgon kommer några även till Lillstugan. Alla känner varandra så de kommer vara ett gäng på 14 personer som ska fira nyår på Rocklösa.
 
Vår dotter Martina har varit på  besök. Hon kom kvällen innan julafton och åkte hem idag. Vi hade varit och handlat lite på IKEA m fl ställen så hennes bil var helt fylld med hennes inköp och julklappar hon fått. Tur att hon inte åkte tåg.
 
 

God Jul

Vi här på Rocklösa vill önska er alla en riktigt GOD JUL
 
 

Rasmus en lerhög

I dag kom en av Rasmus tidigare ägare hit och hälsade på. De tog in honom i stallet och borstade och pysslade. Han var helt täckt av lera så de hade ett rejält jobb med att få bort det. De var så glada att få träffa honom. Han blir ju snart 27 år så varje år är ju en gåva.
 
Nu har jag även gjort senapsgravad strömming inför julen. Det är ett måste på julbordet. Min farmor gjorde alltid det och jag har alltid älskat det. Det blir ingen jul om det fattas.
 
 
 

Mycket bak

Nu har jag gått in för julen helt. I dag har jag klätt granen inne hos oss. Jag har ju även en i Nergården som ska göras fin till våra boendegäster under nyår. Sedan har jag bakat och bakat. Allt ser ut att ha lyckats bra. Fröknäcket provade vi till middag med nygriljerad julskinka tillsammans med grönkålssoppa och kokta ägghalvor. Mycket gott. Jag har även bakat lussekatter, pepparkaksmuffins och mandelmusslor, allt LCHF. Till kaffet i morgon ska jag provsmaka några av sorterna. Sedan spar jag det mesta till julafton.
 
 

Berörd

Just nu pågår en insamling av pengar för att försöka rädda kvar Casello som vår landslagsryttare Douglas Lindelöw haft i 9 år. De äger hästen i hop med en annan familj som nu vill sälja. Casello är tänkt till OS och är av Sveriges bästa hopphästar. Säljs den hamnar den antagligen i Qatar.
 
Det här en historia som berört mig mycket. Killen älskar sin häst och följer man det som händer och ser hans förtvivlan så känns det verkligen i hjärtat. Jag har aldrig träffat killen eller sett hästen mer än på TV och ändå kan mina tankar inte släppa det här. Jag tror det är för att man själv kan leva sig in så starkt i situationen, att någon kommer och rycker ifrån en en häst som betyder så mycket. Jag lider verkligen med killen som bara är 25 år. Jag hoppas detta kommer sluta lyckligt.
 
Vill du också engagera dig och kanske skänka en slant och sprida detta vidare så finns det en facebooksida med all information. Den heter Rädda Casello åt Douglas Lindelöw

Rasmus får besök

I nästa vecka ska vår ponny Rasmus få fint besök. Det är en tidigare ägare som mejlat mig och frågat om de får komma och hälsa på och pyssla med honom. Självklart sa jag ja. Det blir roligt för honom att få stå i centrum.
 
 

Brev till alla

Nu har jag äntligen fått iväg ett nyhetsbrev till tidigare kunder. Lite sent men några kanske nappar på några av mina julklappstips. Här kommer brevet så att även ni får ta del av det.
 

Hej!

Här kommer några julklappstips i sista minuten från oss på Rocklösa gård. Presentkort skickas omgående så ni har dem till jul. Fysiska varor skickas eller så kanske vi kan träffas på lämplig plats för överlämnande. I bifogad länk har ni nyhetsbrevet inkl bilder.

 Presentkort på en gourmetvandring  

Gourmetvandring Kort (1,5 timme) Ny för året).                     

- Vandringen tar 1,5 timme
- Vandringen är 1 km
- Du får äta av ett 30-tal olika produkter från 25 sörmländska mathantverkare
- Professionell guidning

Under 1,5 timme vandrar vi, knappt 1 km, bl a till vår vackra ekhage med gårdens äldsta ek. Vi stannar några gånger för att lyssna på guidens spännande berättelser om både omgivningarna, naturen och maten och för att äta och njuta av de många underbara smakerna från olika mathantverkare i Sörmland. När alla är mätta och nöjda återvänder vi till vår startpunkt där det även finns tillfälle att handla av alla delikatesser i vår lilla gårdsbutik.
Denna tur går över relativt slät mark i naturen och innehåller ett par mindre stigningar.
Pris: 895:-/person inkl mat och dryck.

Gourmetvandring (5 timmar) (samma som föregående säsong).

- Vandringen tar 5 timmar
- Vandringen är 4 km
- Du får äta av ett 55-tal olika produkter från 30 sörmländska mathantverkare
- Professionell guidning

Välkommen till en njutningsfull och intressant heldagsupplevelse. Under vår vandring på drygt 4 km hinner vi både besöka många olika vackra platser och stanna ofta för att njuta av de uppdukade borden fyllda med smaker från småskaliga mathantverkare i Sörmland. Gastronomiska upplevelser utöver det vanliga. Vi möter historien genom stenåldersfynd, njuter av ängar, ljudet från vatten, besöker skogar, ekhagar och fascineras av det vackra och varierade landskapet.

Guidens spännande berättelser ger kunskaper och insikter som kryddar hela upplevelsen. Efter en härlig dag tillsammans avslutar vi med att besöka vår lilla gårdsbutik. Där kan du köpa med dig av dina ”favoriter”.
På denna tur vandrar vi på djurens egna stigar genom landskapet och terrängen är kuperad.
Pris: 1.350:- inkl mat och dryck.

30% av årets deltagare har fått gourmetvandringen som present/julklapp. De är alla så nöjda och vi har fått otroligt fin feedback. Här kommer några kommentarer. Fler hittar du på vår hemsida www.rocklosa.se Där kan du även läsa mer om vandringarna.

•Mycket nöjd. Guiden var påläst, engagerande. Maten smakfull. En mycket trevlig dag i den vackra Sörmländska naturen.   Ilona

•En riktig höjdare   Günther

•Rekommenderas varmt. Annorlunda, proffsigt och mycket gott.   Monika Fransson

•Fantastiskt natur och matupplevelse. En bra födelsedagspresent där man själv kan följa med.   Eva Ivervall

Andra julklappstips:

Vi har åtta stycken extremt stora fårskinn till försäljning. Så här stora hittar du sällan på marknaden så passa på att skaffa något som är helt unikt. De mäter från 110 cm på längden och uppåt. Samtliga är tvättbara i tvättmaskin och de finns i färgerna vitt, grått och nallebrunt. Pris: 2.500:-     Först till kvarn………….

Några goda marmelader till osten. Småskaligt mathantverk med kvalitet. 75:-/styck

12-pack med våra goda ägg. Småskalig produktion på hönans villkor. Just nu med princessägg som smakar extra bra. Perfekt att ge bort i stället för en julblomma. 70:-/pkt

›Presentkort på en svampkurs, en kost- och hälsoweekend eller ett avkopplande boende en natt eller fler här på Rocklösa.

 

Varmt välkomna med er beställning. Jag hoppas dessa rader ska ge er bra tips både inför julen men även till kommande födelsedagar, bröllop o dy.

Jag önskar er slutligen en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Många varma hälsningar

Lena Gawell

Många vid bordet

I morse hade vi tio minusgrader. När det är så kallt matar jag fåglarna två gånger om dagen. I år stoppar jag i lite hampfrön bland solrosfröna och det har gjort att vi har så många spännande gäster. I dag var gråsiskorna här med sina rosatonade bröst. Vi har även stor hackspett, grönfinkar, nötväckor, entitor, grönsiskor, gråsparvar, pilfinkar, svartmes och nötskrika. Ibland kommer steglitsen, skatorna och koltrasten.
 
 

Sportsöndag

Nu är det hårda bud på helgerna då all vintersport har börjat. Jag gillar framförallt skidskytte och idag var det så spännande när det gällde våra svenska lag. De loppen varvade jag med slalom för både herrar och damer. Det var så fullt i schemat så längdåkningen fick jag helt enkelt hoppa över.

Frost

Nu kommer det en period med lite kallare väder. Vi hade minusgrader på morgonen och det var frostigt i hagarna. Det blev lite utomhuspyssel först i det sköna soliga vädret men sedan började Anders montera in ett vattenfilter för avkalkning i Nergården. Vattnet där innehåller så mycket kalk så det blir alltid så tråkiga fläckar på kranar, duschväggar mm. All smuts i våtutrymmena fastnar också mer med kalkhaltigt vatten. Det fattades några kopplingar för att göra det klart så vi får hålla oss i några dagar till.
 
 

Hemsidan

Jag har ju varit lite hostig en period så jag har undvikit att vara ute mer än nödvändigt. Det har gjort att jag har ägnat mig åt lite arbete på min hemsida. Det är alltid något som behöver förnyas. Nu håller jag på med de olika sidorna om gourmetvandringen och skriver nytt, lägger in nya bilder och gör några nya flikar. Det är svårt att ändra överallt samtidigt så att informationen går i takt. Just nu stämmer inte bokningsformuläret med informationen på hemsidan. Det kan jag inte ändra själv så jag väntar på att min son ska göra det.
 
Vill du kika in på mina ändringar så kommer här adressen www.rocklosa.se
 
På vår 5-timmars vandring klättrar vi även över några stättor

Tre katter

Vi har två röda katter som bor hos oss. De heter Sture och Busen. De har hunnit bli 17 år så de är riktiga åldringar. Nu har vi även blivit med en svarvit katt som håller till i gamla fårhuset. Den har jagat på åkrarna de sista veckorna men en dag satt den inne i stallgången och tittade på mig och sa att den ville ha mat. Den är skygg så det går inte att komma nära men den är i alla fall mindre rädd i år än den var förra vintern. Katten tycks klara sommartiden bra men sedan är den så klok så den dras till oss människor.
 
 

Det ger sig aldrig

I helgen var vi bortresta till Göteborg. Det var ett riktigt jobbigt väder att köra hem i. Mycket regn och en del blåst.
Jag har haft hosta ett tag och misstänker att jag hostat sönder ett revben. Det har gjort att jag sovit så dåligt under en längre tid. Under måndagen kände jag mig riktigt hängig så när vi ätit och jag hade checkat in boendegäster i Nergården gick jag och la mig med några tidningar. Det blev inget läst för sömnen tog överhanden. Jag vaknade mitt i natten och drog av mig lite strumpor och en tjock kofta samt släckte lyset. Sedan sov jag igen. I morse vaknade jag kvart i åtta och då  hade jag sovit i 12 timmar. Var ändå inte riktigt utvilad så en en bra sovnatt till så kommer jag nog i form.

Nytt på sidan

Här kommer ett riktigt bra julklappstips.
 
Ge bort ett presentkort på en gourmetvandring. Alla som kommer hit och fått det som present är så nöjda med dagen. Jag har nu samlat en del av omdömena under fliken referenser på min hemsida. Där kan man även läsa om att vi nu hat två olika varianter på vandring, en kort och så den ordinarie.
 
Gå in på www.rocklosa.se och klicka på gourmetvandring så kan du läsa och se lite nya bilder.
 
 

Två städer

Igår var jag jag till Eskilstuna på några timmars möte och i dag bar det iväg till Nyköping för att träffa min mentor. Alltid lika bra träffar och jag åker hem med nytt att arbeta med. På vägen hem svängde jag av och hälsade på en kompis som skaffat världens sötaste labradorvalp. En liten svart rulting. Helt bedårande. Man blir verkligen sugen på att skaffa hund igen.
 
 

RSS 2.0