Vilken vurpa

Det är jätteroligt att ha utländska gäster boende på gården. Jag pratar gärna med dem på min dåliga engelska men jag märker att det går lättare när fler och fler ord dyker upp ur minnet. Nästan så jag börjar tänka på engelska också. Det blir spännande i sommar när vi har så många gäster här, kanske blir jag riktigt bra till slut.
 
I dag var det dags för matvandring igen. 16 deltagare var med och de var alla riktiga njutare. Jag hörde kommentarer hela tiden om hur gott det smakade och för första gången någonsin tog det slut på ett par av faten. Det är verkligen roligt att gå med så positiva gäng som låter sig väl smaka.
 
 
När jag skulle transportera hem disk och kvarvarande varor gjorde jag en riktig vurpa. Jag var på väg ner för Trollberget. Det är ganska brant där så jag går försiktigt hela vägen. Ett tu tre var det som någon satt upp snubbeltrådför jag flög i luften och gjorde en kullerbytta. I ena handen höll jag en plastkorg fylld med tallrikar och bestick och i den andra en kylväska fylld med flaskor och burkar. Allt flög iväg. Jag kommer nog vara lite mörbultad i morgon för jag fick armen in i bröstet så jag känner mig lite öm och har nog sträckt mig lite i ryggen. Annars känns det helt OK och det är märkligt efter en sådan luftfärd. Av 19 tallrikar gick bara en sönder och alla flaskor och burkar höll. Snacka om tur!

Utländska gäster

Nu drar turistsäsongen igång verkar det som. I dag har vi fått gäster från Holland som bor i vår Lillstuga. De kommer vara här i nästan en vecka.
 
Nästa helg har vi den första bokningen av tyskar som vill gå matvandring.
 
I veckan som kommer är både bed and breakfastgäst och nya gäster i Lillstugan nästa helg inbokade. Det är roligt när det snurrar på.
 
 

Kylslagen musik

I fyra dagar är det ett musikevenemang här i Gryt som vår socken heter. Några goda vänner ville ha med oss på en konsert under kvällen men eftersom Anders var upptagen så hängde bara jag med. Först var det en liten tapastallrik innan konserten sedan började. Det var en tangoinspirerad musik. Trevligt men ack så kallt. Trodde jag skulle frysa ihjäl. Vi satt i en loge där den övre delen varit höskulle med rejäla springor mellan planken. All den kalla luften föll ner så det var helt enkelt iskallt. Det hade inte varit något problem om man hade vetat om det och klätt sig därefter. Men så var det inte. Lite snyggare kläder brukar inte betyda varma.
 
Får se om jag somnar i kväll nu när jag är kall ända in i märgen.

Fågelliv

Det var en ovanlig gäst i vår trädgård igår. Gröngölingen hade hittat hit och hoppade runt på marken. Jag stod och studerade den länge. Väldigt grann fågel med det gröna och röda. Annars har vi många gröna fåglar vid fågelbordet just nu. Grönfinkarna som vi aldrig ser på vintern är nu hos oss varje dag. Både honor och hanar äter solrosfrön från marken. Varje dag dyker även domherren upp och så har vi världens gulligaste ekorre som sitter och mumsar frön. Vi är så nervösa att den ska bli fångad och uppäten av någon av våra katter. Ekorrar är alldeles för orädda och springer faktiskt inte så fort på marken.
 
 
Vår höna som ruvat på ägg i några veckor har nu fått kycklingar. Sju stycken blev det. De är så otroligt söta. I morgon ska jag göra i ordning så de får ett litet utrymme att vara i inne i hönsvagnen. Vill inte att de går ut och tappas bort nu när de är så små.

En plats kvar

16-17 juni anordnar vi en ridkurs här på Rocklösa. Jag har bjudit in en extern instruktör. Jag har följt hennes blogg under en längre tid och gillar allt hon skriver om hästen och ridningen. Hennes filosofi är att verkligen lära ryttaren att följa hästen och lära sig koordination. Så här skriver Linda sjäv:
Jag föredrar att att samarbeta med hästen istället för att arbeta mot den. Livet blir så mycket enklare då.
På kurserna ingår det massor av teori så att du verkligen förstår varför man gör si eller så. Förståelse och kunskap är det viktigaste som finns inom ridning (eller körning..Eller umgänge med hästen)
 
Vi är ett gäng på nio nu som ska vara med. Det är stor spridning på kunskaperna så alla platsar. Nu söker vi en ryttare till för att gruppen ska vara fulltalig. Är du sugen på att bli en riktigt bra ryttare och få verktyg som gör din häst så mycket bättre? Då ska du hänga med på detta tillfälle. 

Gårdsbutiken

Den här dagen har jag inte gjort så mycket annat än stått i gårdsbutiken och förberett matvandringen till i morgon. Eftersom det är rabarberfestival har vi haft öppet i 6 timmar under dagen. Marianne, textilkonstnären kom hit på förmiddagen och packade upp sina fina varor. Betongrabarberblad, linnehanddukar och wettexdukar med rabarber och komotiv. Hon hade också med sig lite färsk rabarber till försäljning. Flest kunder var det mot slutet av dagen men överlag var det väldigt lugnt.
 
I morgon är jag ute med en grupp på matvandring så det blir en tidig morgonstart för att hinna förbereda allt. Marianne står i butiken hela dagen och tar hand om de kunder som dyker upp och vill handla.
 
 

Sommaren har kommit

Vilken sommarvärme. Passar väldigt bra nu när jag har haft några matvandringar väldigt tätt. Det blir så mycket härligare när solen skiner och nu i början har alla ett uppdämt behov av att låta solstrålarna skina på kroppen.
 
Den här helgen är det full rulle. Jag är med i årets rabarberfestival så därför håller jag gårdsbutiken öppen både under lördagen och söndagen. Jag åkte runt i dag och satte upp lite skyltar så folk ska hitta och även se att gårdsbutiken finns. Eftersom jag ska ha en matvandring på söndag så står en vän i butiken den dagen. Hon är också med i festivalen och har med en massa fina tyger med rabarbertryck så även det går att handla under helgen i gårdsbutiken. Hon gör dessutom väldigt fina rabarberblad i betong som kan användas som prydnad eller som fågelbad.
 
Två km härifrån är det konstutställning i en gammal lagård som fräschats upp. Jag var där idag och tittade på konstverken. Det är en jury som plockat ut dem och jag tror det var 29 konstnärer med. Det var mycket fint och jag föll pladask för en tavla. Ska åka och titta på den flera gånger.
 
 

Röjning på Rocklösa

Nu har skogskillarna varit här i tre dagar och gjort så fint ute i markerna. Det är gallrat vid ån och hela bäckravinen är frilagd. Allt ris har de samlat i stora högar så nu har vi att göra när vi ska försöka elda upp allt. Vi behöver reparera staketet längs skogen. Där öppnade vi upp vid skogsarbetet i vintras. Det var ändå så dåligt så det behövde göras om helt. När det är klart ska vi ha hästar i hagen som kan hålla växtligheten i schack.
 
 
 
 

Röjkillarna på plats

Så var det dags för företaget som ska röja en del på Rocklösa att komma hit och börja sitt arbete. Jag, arbetsledaren och de som skulle göra det praktiska arbetet gick runt på ägorna och gick igenom vad som skulle göras. Sedan satte de igång. Det blev arbete vid ådeltat under dagen och nu har vi öppnat upp så nya vyer kan användas vid matvandringen framöver. I morgon fortsätter de att gallra vid ån och sedan slyröja på sluttningarna mot bäcken. Jag ser fram emot det färdiga resultatet.

Återhämtning

Efter en intensiv matvandringsdag är det dags för lite återhämtning. Sovmorgon och sedan en lugn dag med blandade sysslor. Massor med smutsig disk som när den är ren ska sorteras inför nästa vandring. Det gäller att stoppa ner rätt saker i varje korg så det hamnar där det ska. Det blir lite slagfält i köket när jag gör i ordning inför vandringen så sedan återstår det lite röjning och rengöring. I morgon kommer fönsterputsaren och gör ren fönstrena i Nergården så jag gick runt och plockade undan saker på fönsterbrädorna och tog ner gardinerna innan jag lämnade huset.
 
Vi hade fyra boendegäster i Lillstugan så efter frukost och när de njutit klart av Rocklösaatmosfären åkte de vidare för en vandring på Sörmlandsleden. De var alla så nöjda med matvandringen igår. Det känns roligt och många från gårdagens grupp har varit aktiva på vår facebooksida.
 
 

Vandring i kanonväder

Nu är sommaren här och just då har vi vår första öppna matvandring. 16 trevliga och glada deltagare följde med i det otroligt vackra landskapet och njöt av allt det goda som dukades upp. Flera nyheter mot förra året fanns med och jag kände mig lite som en nybörjare igen när jag skulle få allt att hamna på rätt plats och i rätt tid, innan vandringen startade. Jag lyckades med allt förutom att det saknades en skål för salladen. Det gick bra ändå. Alla fick ösa ur påsen som jag format som en skål.
 
Lite sena var vi innan dagen var över men ingen klagade och alla hade nog gärna suttit en stund till i gröngräset och njutit.
 
Nu återstår för mig att röja upp allt, diska  och förbereda inför nästa matvandring på onsdag.
 
 

lBråda dagar

I förrgår var jag med på en pressträff som Rabarberfestivalen anordnade. Det är dag för den åliga festivalen och i år är jag med med Matvandringar vid två tillfällen och så är gårdsbutiken öppen hela lördagen och söndagen under v 21. Den som vill veta mer kan gå in på hemsidan rabarberfestivalen.se och läsa hela programmet och vad som händer under de olika dagarna. Bl a anordnas det en rabarberjakt. De som besöker minst 5 platser skriver ner på ett kort vilken rabarberprodukt som finns vid varje. Ett riktigt fint pris kan man vinna.
 
Idag har jag varit på kurs ända nere i Linköping. En bra dag som jag avslutade med att hämta varor hos fem olika producenter. Det gick bra och det känns skönt att allt nu är hemma inför matvandringen på lördag och så är det även den första fredagen som vi håller gårdsbutiken öppen mellan 16-18. Varje fredag framöver kommer butiken vara öppen under de två timmarna. I morgon bjuder vi på provsmakning av struts.
 
 

Glömmer tiden

I dag har varit en skön pysseldag med lite arbete vid datorn, rengöring av hönshuset, förberedelse av porslin inför kommande matvandring, beställning av varor mm. Kl fem hade jag bokat massagetid men det var precis att jag hann dit. När jag håller på med saker blir jag så fokuserad så tiden flyger iväg. I dag var det porslinsförberedelserna som uppslukade mig och ett tu tre hade jag bara en kvart kvar innan jag skulle sitta i bilen. På den tiden skulle jag hinna duscha, byta kläder, göra några småsaker i Lillstugan för att kunna ta emot kvällens gäster. Jag lyckdes men kom fram till massören med andan i halsen.
 
 

Vilken helg

Ibland är det verkligen flyt i tillvaron.
 
1. Succé med många besökare i gårdsbutiken
2. Min ridlägerhjälp visade sig vara en superduktig guide och pratade obehindrat på engelska under matvandringen för utländska researrangörer
3. Lillstugan bokad nästan hela nästa vecka
4. Provridning av Bilbo idag. En underbar liten tjej som klarade honom så bra. Bilbo slappnade av helt och verkade så nöjd med henne. Nu håller vi tummarna.
5. Bokföringen inför momsdeklarationen i morgon gick snabbt och galant.
 
Bilbo är en lekfull krabata som gärna roar sig med det som erbjuds.

Premiär

Efter en oerhört intensiv dag sitter jag nu och summerar våra två premiärer. Kl 11 slogs porten upp till våra nya lilla gårdsbutik. I fem och en halv timme var den en ständig ström av besökare i butiken. Det bästa var att det inte kom så många i taget utan mer att de avlöste varandra. På det sättet hinner man prata och hjälpa kunderna samt tipsa om bra produkter. Genom evenemanget Kosläppet rörde sig många människor i kommunen och åkte runt på olika aktiviteter. Vi hann inte räkna besökarna men gissar på att det var en ca 130 under dagen. Inte dåligt för en premiär. Dessutom handlade de flesta något med sig.
 
Mitt i allt var det dessutom premiär för säsongens första matvandring. Med engelsktalande inhyrd guide vandrade vi runt med utländska researrangörer under 2,5 timmar. De fick se en del av det vackra landskapet vi har att erbjuda samt njuta av mängder av sörmländska delikatesser. Några passade även på att handla i butiken innan de åkte.
 
Sammantaget har det varit en kanondag.
 
 

Nu är det dags

Alla de senaste dagarna har gått åt till alla förberedelser inför den 10:e maj. Gårdsbutiken öppnar och vi har matvandring för utländska researrangörer. Om jag börjar med det sistnämda så kommer det personer från England, USA, Danmark, Norge och två journalister från Tyskland. Det hela ska genomföras på engelska så jag har hjälp av en guide som behärskar språket bra.
 
Under veckan har jag farit runt och hämtat hem varor från småskaliga matproducenter. Nu är det påfyllt i hyllorna och det blev riktigt fint. Det blir spännande att se hur mycket folk som kommer och besöker oss. Anders får stå i butiken de timmar som jag tar hand om matvandringsgästerna.
 
Det blir att kliva uipp tidigare än vanligt för att hinna de sista förberedelserna och hinna checka att jag kommit ihåg allt. Det är en riktig utmaning.

Seminarie med museibesök

Har tillbringat hela dagen i Strängnäs på ett seminarium. Vi var i lokaler som tillhör Arsenalen. Det är ett museum som visar stridsvagnar och andra fordon. Innan lunch fick vi en kort visning av muséet. Mycket spännande. Mycket historia att ta del av och så fanns det en avdelning med tennsoldater. Unikt och mycket sevärt.
 
Det ska bli roligt att kunna tipsa mina boendegäster om att göra ett besök där.
 
 

Förberedelser

Nu närmar sig den stora dagen Matvandring och öppnandet av Gårdsbutik,.Det första som ställdes in på hyllorna var fantastiskt fin keramik. Jag är så glad att jag får förmånen att sälja Annas fina produkter. Tallrikarna är underbara och allt det andra likaså. Jag är fascinerad av att keramik kan bli så lätt och elegant.
 
 
Det är extra roligt för i sortimentet finns underbara tekoppar med hästmotiv. En sådan vann jag för 11 år sedan. Det var Miljon som kom tvåa på fölutställning. Sedan dess har jag druckit mitt morgonte i min fina hästmugg. Tragiskt nog gick den sönder men kort därefter vann jag en ny. Kommer inte ihåg om det var Miljon eller Miljard den gången.
 
Miljard som föl
 
Ni som besöker gårdsbutiken kommer nog bli lika förtjusta i de fina keramikföremålen som jag är.

Vackra bilvägar

I dag valde jag att åka runt en rutt och hämta hem varor till matvandringen på lördag och till gårdsbutiken som kommer ha öppet samma dag. Det blev en trevlig tur genom ett fantastiskt vackert landskap som precis har börjat bli ljusgrönt. Jag valde bitvis riktigt små vägar. Det blir kortaste vägen men går inte så fort att köra. Jag hade ingen brådska utan kunde verkligen njuta. Det var ett bra val att dela upp hämtningen under flera dagar.
 
 

Avslut

Undrar om det var sista ridlägret jag kommer ha eller om jag blir övertalad att anordna fler. Trevligt är det och även den här dagen bjöd på skratt och mer träning på ridbanan under ridlektionerna. Vi avslutade med lite lek där både barn och vuxna gick in i det hela med liv och lust.
 
Grattis deltar i våra tokiga lekar
 
När alla åkt hem satte jag mig direkt vid köksbordet och fyllde i min deklaration. Det är framförallt delen för företaget som alltid tar lite tid. Det är så mycket som ska summeras och det är lätt att man knackar in fel siffror. Efter någon timme var i alla fall allt klart så sedan blev det god middag på rester och lite avkoppling med läsning och TV.
 

Kul på läger

Just nu pågår ett tredagars mamma(pappa)-barnridläger här på Rocklösa. Lika trevligt som vanligt och det är roligt när alla ryttarna får nya aha-uppplevelser. Den här gången är alla barn lika entuastiska med sina hästar och det borstas länge och grundligt på dem. Lagom till lägerstarten tappade Grattis en sko men min bussiga hovslagare kom nästan omgående och satte på en ny.
 
I dag hade vi ett praktiskt teoripass där alla fick prova på att longera. Vi tog med oss Miljard till ridbanan och då började jag först med att visa och sedan fick alla prova på en liten stund. Det alla var överens om efteråt var att det ser lätt ut men kräver koncentration och mycket övning för att fungera bra.
 
Vi vuxna avslutade med en övning där vi kände på hur det är att vara häst. Vi provade hur balansen påverkas av om ryttaren tvingar hästen in i den mall vi alla lärt oss att det ska vara. Som skillnad testade vi hur hästen själv skulle valt att gå. Vår övning ledde till många skratt när vi sprang omkring och var hästar. Insikten det gav var mycket intressant och frågan är hur man ska ställa sig till det här. Inspirationen till övningen fick jag från Linda Nilsson som kommer till Rocklösa 16-17 juni och håller ridkurs. Linda har så många intressanta reflektioner och sund kunskap. Vill du också vara med och utveckla dig med hennes hjälp? Det finns några platser kvar dessa dagar. Skicka ett mejl så berättar jag mer.
 
 

Guideträning

Idag har jag visat runt min nya guide som ska hjälpa mig den 10:e maj när Rocklösa matvandring får besök av utländska researrangörer och journalister. De kommer från olika länder så därför ska guidningen ske på engelska. Det är inte min starka sida så därför tar jag in hjälp.
 
Vi gick tänkt runda och jag berättade på svenska vad som ska sägas och lite om upplägget. I morgon ska vi öva igen.
 
 

RSS 2.0