Vårbruk

Nu har jag sått frö på det harvade gärdet. Jag gör alltid min egen blandning för då får man ett bra foder till djuren. Varje gång testar jag lite nytt också för att se vad som passar just på Rocklösa. Den här gången blev det en blandning med käringtand, lusern, svartkämpe, humlelusern, kummin, timotej, rörsvingel, rödsvingel och hundäxing. Lusern och käringtand står för proteinet och timotej, rörsvingel, rödsvingel och hundäxing är olika sorters gräs. Det här ska bli en vall som ska passa till hästar som behöver lite näringsfattigare foder, typ Mulle.

Jag testar också i år att komplettera en befintlig vall med nya frön. Förra året tog sig gräset så dåligt i den vallen som jag la om. Sen sådd och torka vid etableringen var inte bra. Jag läste att det ofta är bättre att kompletteringsså än att bryta upp vallen och starta om från början så därför tänkte jag testa det i år. Jag har nu sått hela den arealen med bara gräsfrö och sedan passade jag på att bättra på med lite frön i grishagen. Den blir alltid så söndertrampad. Där har jag gjort så en gång tidigare och det blev väldigt bra.

I morgon ska jag kolla en vall som har varit mycket rödklöver i. Den arten har en tedens att försvinna med åren så ser det dåligt ut sår jag nog ut lite käringtand på den. Sedan är det dags att köra tillbaka såmaskinen till grannen. Varje år lånar jag den och eftersom jag alltid är först med sådden blir det att jag smörjer upp den för säsongen.


Stor oro

I går kväll såg jag att Dominans var halt på ett bakben så jag gick ut i hagen för att kolla vad som hänt. Han gick riktigt stelt och verkade ha rejält ont. Det visade sig att han blivit sparkad. Träffen hade tagit uppe på hans bakknä. Det var ett sår och lite blodigt men jag var mest rädd att något skulle ha gått sönder därinne. Knäleden är ju inte så inbäddad i muskler. Jag tvättade av såret med lite jodopax.

Jag sov så oroligt under natten och fantasin målade upp en massa hemska scenarion. På morgonen ringde jag direkt till min vanliga veterinär Anders. Han kom ut vid lunchtid. Han började med att känna på leden och konstaterade att jag inte behövde åka iväg och röntga för det kändes bra och han trodde inte på några skelettskador. Sedan tempade vi Dominans. Hade han haft förhöjd temp skulle det tyda på infektion i leden men tempen var helt normal. Nu ska han bara gå i hagen med endast Domina så det inte blir så mycket rörelse och så ska han få antibiotika och smärtstillande som även är inflammationsdämpande. Jag är så glad att det inte var så farligt som jag befarade.


Sten i mängder

Jag är den obotliga tidsoptimisten. Varje dag inbillar jag mig att jag ska hinna så mycket. En dag i veckan är en av mina ridelever här på gården och hjälper mig med lite av varje. Dagens plan var att vi skulle plocka sten på ett par gärden. Jag hade redan gått en del så jag tänkte att det här går nog ganska snabbt. Inte rätt bedömning kan jag säga. Vi höll på intensivt i massor med timmar. Faktiskt en ganska trevlig syssla för man hinner prata mycket. Efter en dags arbete var inte ens första fältet färdigt. Det återstår ett mindre parti men där är det riktigt mycket sten.



Toppen att i alla fall gjort så pass mycket för nu är det bråttom. Några växtdagar till på gräset så blir svårt att se stenen och då blir det helt enkelt för sent.

Om hon fått plats i badkaret

I dag var det dags för den första turen med vatten till betet. Jag har en stor tunna som jag med hjälp att traktorn kör iväg till hagarna och så fyller jag i vatten med en grov slang i ett badkar. Eftersom jag flyttade iväg Mia och Elin igår åkte jag direkt iväg på morgonen för att ge dem vatten.

De blev så glada när jag kom. Det berodde nog inte på törst utan på att de var sällskapssjuka och undrade var resten av flocken var. Jag skrubbade ut badkaret med lite vatten och Mia stod hela tiden bredvid mig och kollade vad jag gjorde. Sedan fyllde jag i hela tunnan.

Nu började det roliga. Jag lova,r hade hon kunnat hade hon krupit ner i karet. Hon stoppade ner hela huvudet och gjorde världens sjögång. Nästan hela huvudet var under ibland. Benen vevade hon med som att hon ville kliva ner i badkaret och hade det bara varit lite större så ....
I sommar får jag försöka ordna en badplats åt Mia för det var uppenbart något hon längtade efter. Tyvärr var inte kameran med så jag kunde inte föreviga det.


Mia, en ponn som verkar älska vatten

Betessäsong

Vilket fantastiskt väder. Det känns nästan som sommar. Det fullkomligt exploderar i naturen. Helt plötsligt finns det små löv på björkarna och fälten och beteshagarna är så gröna och granna. Dags att börja få ut lite hästar på bete. Det har inte blivit så långt gräs än men de som inte behöver så mycket är det helt lagom till.

Jag tog ett snabbt varv runt en av hagarna på Börsnäs och lappade lite hastigt. Jag ska ta en ordentligare tur nästa vecka men just nu vill jag bara ha iväg hästarna och jag har så mycket annat som ska hinnas med under veckan. De första som flyttades iväg var Elin och Mia. I morgon får Henry och Mulle flytta efter. Sedan ska jag börja fundera på var jag ska placera de andra.


Mia på bete

Henry hemma

Jag har varit iväg och hämtat hem Henry idag. Vi hade bestämt att jag skulle komma under påskhelgen för nästa helg passade det inte så bra för fodervärden. Henry har varit borta sedan början av året. Linnea som har haft honom på foder har trivts så bra med honom och när jag hämtade honom såg jag att han var lite mer slimmad och med lite mer muskler. Jag tror Henry gillade att komma hem. Han gnäggade så sött när han var framme och nu går han och Mulle i en liten hage med lite gräs. Jag ska skynda mig att att göra ordning hagarna på Börsnäs så ska Mulle, Henry, Mia och Elin få flytta dit. Bilbo och Chassi måste tränas långsamt på att äta gräs så att de inte får fång så de får bli kvar på Rocklösa några veckor till innan alla får vara tillsammans igen.




Svalor

I dag kom den första svalan till Rocklösa. Som vanligt var den inne i fårhuset och flög omkring. Där brukar två svalpar boa och få ungar så antagligen var den ute på bostadsspaning.


En granne var här och plöjde ett av mina gärden häromdagen och nu är det även färdigharvat. Jag går och väntar på vallfrön som jag beställt. De skulle behöva komma i jorden så fort som möjligt för nu torkar det ur snabbt i det varma vädret. Det är också alltid känsligare med uttorkningen i jorden när man vårplöjt.

Säljträning

Den sista omgången på kursen i Grön omsorg var igår. Den här gången skulle vi säljträna. Det gick till så att vi delades in i grupper med tre i varje. En skulle sedan sälja sin produkt av Grön omsorg, en var socialchef på kommunen och en var observatör. Vi roterade så att alla fick prova på alla rollerna. Vi hade fått i uppdrag att förbereda oss inför säljmötet men de flesta hade inte lagt ner så väldigt mycket tid på material och kanske inte heller tänkt igenom vad som skulle sägas. Det gick ändå ganska bra och under rollspelet upptäckte man om det man sa inte var så bra osv.

Den svåraste rollen var att vara socialchef. Svårt att veta hur de tänker i kommunen. Jag var sist i vår grupp med att sälja. Jag hade inte förberett något visningsmaterial men hade planerat hur jag skulle presentera min idé med ord. För ett år sedan gick jag en kurs i storytelling. Alltså att berätta en historia om något som gör att den som lyssnar blir berörd. Jag bestämde mig att jag i min presentation skulle berätta så målande jag kunde om studiebesöket jag varit med om. Jag försökte förmedla mina känslor och min upplevelse. Det blev väldigt bra och jag fick superrespons från socialchefen och observatören. De svalde betet med hull och hår. Reaktionen från dem var att de riktigt såg framför sig i bilder det jag berättade om. Även känslomässigt upplevde de samma positiva atmosfär som jag gjort vid besöket.


Vid daglig verksamhet behöver man ha lite olika sorters djur.

Ny gruppering

Snart är det dags att sära på Domina och Dominans. Tills nu har de gått med Grattis men för att Dominans ska vänja sig och lära känna fler valacker så planerar jag att flytta in dem varefter och utöka gruppen. I dag började jag med Rasmus. Domina var i brunst visade det sig och hon blev så kär när han kom. Det blev lite rörigt men om några dagar har de nog funnit sig till rätta och börjar känna sig som en flock. Härnäst ska Totte flytta in och sedan plockar jag nog bort Domina så får hon gå med Bouchette.


Rasmus undrar vad det är som luktar så gott?


Grattis hälsar på konkurrenten Rasmus.

Studieresa

Nu närmar det sig att få färdigt nästa tenta. För att få underlag till den och även få lite inspiration var jag i dag iväg på studiebesök till Östergötland. Där ligger en gård som bedriver Grön omsorg. Den låg ca 3 mil från Linköping ner mot Kisa. Jag körde lite fel på slutet så det tog nästan tre timmar att åka dit med bilen. Väl framme blev jag väl mottagen och guidad runt bland alla djuren av de som var där och hade daglig verksamhet. Det fanns både får, getter, minigrisar, kor, hästar, vaktlar, höns, kaniner, katt och hund på gården. Jag hade bakat två härliga chokladtårtor som jag hade med mig och bjöd på och det var väldigt uppskattat. När deltagarna åkt hem på eftermiddagen så fick jag en intervju med hon som förestår det hela. Intervjun ska ligga till grund för mitt arbete med tentan. Förutom de frågorna var det mycket annan information jag fick om hur det är att bedriva Grön omsorg på en gård.


På bäverjakt

Tre lamm har vi fått och det kommer inte bli fler. Tackor går dräktiga i 5 månader och sista gången de träffade en bagge var runt 20 oktober så de borde ha lammat senast 20 mars. Den lilla flocken på sex djur hade det så här skönt i vår trädgård nu i helgen när vårvärmen äntligen kom.



Anders och jag både fikade och åt lunch ute i solskenet. Jag älskar att sitta ute och äta för naturen kommer inpå en på ett annorlunda sätt än när man går runt.

Vi röjde bort gammalt byggnadsmaterial och satte upp lister i Lillstugan.



På eftermiddagen sjösatte vi båten och åkte ut för att förankra bryggan bättre. Isen tar tag i den varje år och gör tappra försök med att få iväg den in i vassen. Den här gången fick vi fästa några järn som lossnat och räta upp den. Skönt att slippa lyfta tunga delar som halvt sjunkit ner i vattnet som vi brukar få göra de andra åren.





Sedan gav vi oss iväg på upptäcksfärd. Det är så otroligt högt vattenstånd så jag ville se hur långt in i ån vi kunde komma med båten. Där i ån ligger en stor bäverhydda och det skulle vara spännande om man kunde komma fram till den.



Först rodde vi men sedan stakade vi inåt. Lite drygt en meter brett var själva fåran som var över 1 m djup. På sidorna grundade det upp till 20-30 cm direkt. Det var mycket vattenväxter som höll emot lite. När vi kommit en bra bit in och inte alls var långt från hyddan tog det stopp. Där stod både träd och buskar dränkta i vattnet i vägen och sedan hade bävern byggt igen men avbitna grenar. Båten var för bred för att kunna ta sig förbi även om vi försökte rensa.


På clinic

Bästa nyheten i dag är att Smurfen är upphittad. I går ringde jag till den familjen han brukar besöka i fritidshusområdet och sa att han var försvunnen. De hade gått runt i området och visat bild på Smurfen och frågat i alla stugorna runt om men ingen hade sett honom. När de kom tillbaka till sin stuga satt Smurfen och väntade på dem. Jag är så glad att vi vet var han är och i morgon kommer de köra hem honom när de åker tillbaka till Stockholm.

Hela dagen har jag varit på clinic. En mycket bra dag med en instruktör med ett stort hjärta för hästen och en lugn och bra inställning till träning av ekipagen. Hon kom med många kloka ord och härliga liknelser. Bl a sa hon att hästen som ska bära oss inte ska behöva bära på våra tunga bekymmer också. Ibland kan det vara smartare att avstå från att rida för att inte belasta hästen med sådant. En häst mår inte dåligt av att gå i hagen med sina kompisar och kan göra det likväl som att vi rider på den. Skön inställning och inte så vanlig, eller hur?


Dagens fynd

I det sköna vädret passade jag först på att måla lite fönster. Sedan tog jag en hink med mig och gick ut på Sjögärdet. Jag sådde om det förra våren och det som händer när man plöjer och sår om är att det kommer upp en massa sten ur jorden. De större och de som sticker upp måste bort så de inte förstör knivar vid slåtter eller ännu värre hoppar in i balpressen och förstör maskineriet. Eftersom jag lejer för den sista delen är det alltid nervöst om man inte varit noga med att få bort all sten. Hörde om en granne som slarvat för några år sedan. När han lejde för pressning så hamnade en stor sten inne i pressen och reparationen gick på 35.000:-. Det vill man inte vara med om.

Jag tog alltså min hink och sedan promenerade jag fram och tillbaka över gärdet och plockade upp alla stenar jag hittade. Egentligen var det bara en som var tillräckligt stor för att vara farlig men det var mycket småsten som stack upp med någon spetsig sida. Det blev många hinkar att bära undan. När jag kom ner mot ån hittade jag ett stort fågelägg. Skulle tro att det är ett gåsägg. Det låg delvis i vattnet så det var nog något djur som flyttat på det. Ska knäcka det i helgen och ser det fint ut blir det äggröra. Det vägde 150 gram så det är som 3 hönsägg.


Stort gåsägg och ett rådjurshorn

Nästa fynd var ett horn från ett rådjur. Man ska ha en väldig tur om man hittar ett sådant för det smälter så väl in i naturen så det är svårt att se. I detta fall låg det precis där jag gick så därför såg jag det.

Nu har jag gått ungefär halva gärdet så resten får jag ta någon annan dag. Jag har ytterligare ett gärde som jag behöver gå över och det gäller att få det gjort innan gräset börjar växa för sedan blir det svårt att se stenarna.

IKEA

Startade tidigt i morse för det var dags för kurs igen. Innan dess var jag tvungen att hinna köra ut en bal med foder till Domina och de som går med henne. Sedan for jag iväg. Jag kör över Strängnäs när jag ska till det här stället som ligger mer mot Stallarholmen. Det är 1,8 mil grusväg innan man kommer ut på väg 55. Det är en mysig liten väg och jag gillar att köra på landet på de slingrande vägarna. I dag var det däremot lite jobbigt för det var mycket tjälskador. Ibland ser man inte de djupa dikena som bildats så det gäller att snabbt bromsa upp bilen för att den inte ska hoppa sönder.

Efter kursen som var väldigt intressant åkte jag vidare upp mot Stockholm för att göra ett besök på IKEA. Det var dags att införskaffa lite köksskåp till vår renovering av Lillstugan. Anders anslöt när han hade slutat jobbet. Efter mycket funderande och vandring runt för att kolla alla detaljer hjälpte en expedit oss att lägga in det hela i datorn och så fick vi en plocklista med allt på som dessutom var i hyll och fackordning. Helt suveränt. Märkligt nog fanns allt i lager också. Det har väl aldrig hänt tidigare.


Denna lucka valde vi till köket

Efter IKEA stannade vi på K-rauta och där var det dags för golv- och taklister. Nu har vi massor med material till helgen så nu kommer renoveringen ta ett stort kliv framåt.

Försvunnen

Vår katt Smurfen försvann på måndagen förra veckan. Han brukar gå bort till fritidshusområdet när det blir varmare väder och han har en favoritfamilj där som han hälsar på. Vi var inte oroliga i början men nu har det gått över en vecka och han har inte varit hos sin vanliga familj. Vi har letat efter honom i flera dagar och hört oss för med några familjer i stugorna. Ingen tycks ha sett honom. Inte nog med det så försvann vår katt Rufus i måndags. Han har fått tandproblem så han får lite smärtstillande medicin varje dag. Inte bra om han missar sin medicin. Jag hörde mig för med grannen men han hade inte sett någon av katterna. Som tur var kom Rufus hem efter ett dygn så nu saknar vi bara Smurfen.


Vår katt Smurfen

Ansökningstid

I dag blev jag påmind av min kompis att det är dags att söka kurser på högskolan. Tiden går ut den 15:e så det var tur att hon tänkte på att jag kanske glömt det.

Det finns så otroligt många intressanta kurser att läsa men den här gången söker jag bara till en kurs. Den handlar om att använda hästen i vård och socialt arbete. Det är en fortsättning på den kursen jag läser nu. Nu handlar det om alla djur men nästa kurs är specialiserad på hästen. Jag är tveksam till om jag kommer med för det är otroligt många som vill läsa just hästkurserna och det finns inte så många platser eftersom en del av seminarierna är förlagda på hästanläggning. Det skulle nog vara omöjligt att ha 100 elever i sådana sammanhang. Vi får se om mina betyg och meriter räcker till.


Rasmus, en av mina kloka hästar som hjälper människor till utveckling

Ingen tvekan längre

Nu är våren här på riktigt. Det blev riktigt svettigt idag så till sist hade jag inte ens fleecetröjan på mig längre. Tror termometern stod på 14 grader och i solen var det ännu varmare.

Jag mötte en stor humla som surrade så hemtrevligt. Sedan dök det upp en citronfjäril och så flög det förbi en bålgeting. Den sista var mindre trevlig att se men de är inte alls aggresiva som vanliga getingar.



Zcrollan och jag gick en sväng genom hagarna och det fanns både blåsippor, vitsippor och vårlök. Det var de första jag hittade för säsongen så jag plockade en llten minibukett med mig hem och ställde på köksbordet. Vårens första blommor brukar alltid hamna där.

Nere på vår översvämmade åker landade ett tranpar och sedan gick de där och sökte mat under hela dagen. De delade vattnet med några gräsänder och sädesgäss.

Vid fågelbordet var marken helt plötsligt helt full med bergfinkar. De måste ha mellanlandat på sin flytt norrut.

VÅR - SÅ HÄRLIGT!

Helgens läger

Det är så roligt att vara igång med ridläger igen. Den här helgen var det inte så många anmälda men det gör att man hinner med var och en ännu mer. Det var ett toppengäng och jisses vilken utveckling och entusiasm. Det var ett otroligt trött gäng som lämnade oss med så mycket nya intryck och upplevelser. Som en sa: Nu ryms det inte mer i hjärnan. Tre pass på ridbanan och en uteritt delvis i skogen. Det sista var det bästa på hela helgen tyckte den yngsta deltagaren.


Ridtur i skogen med Grattis i täten

Precis som förra helgen hade vi ett teoripass med HAE. Spännande saker händer hela tiden och alla får mycket att fundera kring.


Enkla övningar gör man i HAE som alla klarar av. Är man uppmärksam lär man sig mycket av hästen.

Om Miljon

Förra lördagen när jag hade ridläger fick Anders åka och hämta hem Miljon efter operationen. Han har varit pigg hela tiden och nu till helgen hade jag planerat att han skulle vara med. Nu fungerade inte det för på operationen hade de plockat av honom skorna och hovslagaren kommer inte förrän nästa vecka. Miljon har väldigt bra hovar men de var lite för långa för att kunna gå barfota utan att de skulle trasas sönder.

Jag har köpt en jättedyr medicin till Miljon också. Han har en plattink på bakdelen. En sådan går inte att operera bort så den här salvan fungerar ungefär som när man penslar en vårta. Jag ska stryka på den varje dag i sex dagar och sedan med ett visst intervall om den inte har gett sig. Salvburken är inte stor men den kostade nästan 1100:- så jag hoppas den är effektiv.


Miljon och bakom honom Miljard

En skitvecka

Jag känner mig så nöjd för jag har forslat bort en massa skit från det grusade området i lösdriftarna. Det hinner samlas så himla mycket bajs under vintern. Eftersom de står och äter utanför lösdriften blir det också där de bajsar mycket. Tidigare har jag försökt att mocka undan det varje dag men efter några år har jag insett att det blir alldeles för tufft. Dessutom fungerar det inte på vintern när det fryser fast direkt.  Från och med i år tänker jag försöka köra undan det mesta med traktorskopan.

Nu när det tinat ligger det flera dm bajs på vissa områden. Det är lite marigt att skrapa ihop det med skopan och ännu svårare att få i det men det går hyfsat bra. I onsdagas gjorde jag ett rejält tag hos Totte-gänget och idag fick jag bort en hel del hos Mulle-gruppen. Det går allra bäst där det är kvar is under för då glider skopan så bra på isen. Annars är det lätt att det kommer med för mycket grus.

Att jag redan rensat lite gör att det blir lättare när det ska städas helt rent längre fram i vår och det känns skönt att det blir mindre då.

Vårkänslor

Efter många timmar utomhus idag hade jag precis gått in vid halvsextiden när Anders kom från jobbet. Han hade fått riktiga vårkänslor och dukade genast en bricka med var sitt glas vin och lite nötter. Våren skulle firas. Det skulle intas i utemöbeln ute i trädgården. Det blåste ganska bra och det krävdes mycket kläder men vi satte oss längst inne i hörnet i bersån och där var det lä. Så sent på dagen värmer inte solen mycket men trots vantar och lite kyla var det väldigt fint. Vi har just nu sjötomt för ån har svämmat över och brett ut sig nedanför vårt hus och det är så mycket fågel där som simmar runt. Jag räknade till 24 gäss på förmiddagen och ett 30-tal änder. Medans vi drack vårt vin vilade vi ögonen på den vackra utsikten.


Gräsänder hona och hane


Fåren på utflykt

På förmiddagen såg jag fåren nere vid Nergården. De stod och funderade på om de skulle gå ut på gärdet. Det märks att de känner att gräset snart kommer börja växa för de strosar runt överallt och letar.

Resten av dagen såg jag inga får så jag kollade på vägen och det verkade vara spår bort mot Börsnäs. Börsnäs är en gård drygt en km från oss. Där brukar fåren gå på sommaren och beta. Det har hänt under årens lopp att de gått både hem och dit på egen hand.



När Anders kom hem fick han skjutsa bort mig och sedan började jag gå runt i hagarna och på vägen för att se om jag hittade spår efter dem. De hade varit in i några hagar men jag kunde inte hitta några får. På vägen tyckte jag att spåren verkade gå både bortåt och hemåt men jag var inte riktigt säker. Efter en timmes letande gick jag hem. När jag kom in på gårdsplanen ropade Anders från huset att han just fått syn på fåren på baksidan av stallet. Där stod de i godan ro och mumsade ensilage.

Bra att de var hemma och det hela gjorde att jag fick lite motion genom promenaden så det kändes OK.

Dagen efter

På måndagen efter ett helgläger unnar jag mig alltid en dag där jag kan hålla ett lite lägre tempo. I dag kände jag att jag behövde pyssla lite inne i vårt eget hus så det blev att städa och tvätta. Sedan slog jag mig ner ute i solen och pluggade i en av kursböckerna. Jag gick igenom en broschyr och bestämde mig för att jag ska ringa till ett ställe som driver Grön omsorg och be att få komma på studiebesök. Nästa tenta som ska vara inlämnad första maj har jag som uppgift några frågeställningar och dessa ska jag undersöka genom att besöka en verksamhet. Det här stället som jag sett ut ligger en bit bortanför Linköping så det kommer ta en hel dag med resorna.

Solen sken så skönt i ansiktet men luften var ändå ganska kylig så jag hade både tjock jacka och överdragsbyxor på mig. Även fåren har fått vårkänslor och börjat dra iväg längre ut på ägorna. I dag gjorde de ett besök i trädgården och gick och mumsade på bladen från vårlökarna som börjat komma upp.


Säsongsstart

Så har det då varit vårens första mamma-barnläger. Det var lite mjukstart med inte helt full grupp och det kändes precis lagom att värma upp med. Hästarna fäller just nu så det var hårt jobb med borstning inför varje ridpass. Det var ett duktigt gäng att arbeta med. Alla tog instruktioner väldigt bra och fick till det utifrån sina förutsättningar. Kul också att alla insåg att man måste arbeta med sig själv också för att det ska bli bra resultat på hästryggen.

För första gången fick deltagarna prova på ett kort HAE-pass med ett par övningar. Det var riktigt roligt och alla fick några nya insikter och tankar att arbeta med. Jag förvånas alltid över hur kraftfullt det är. En sak som jag kommer minnas extra bra var när Rasmus satte upp sin mule mot en deltagares ansikte. Han kände att hon var lite rädd och osäker och han ville ge henne värme och kärlek så att hon kände sig bättre till mods. Otroligt häftigt.


Rasmus på ridbanan


Livet med djur

Ibland är det bara för många besök hos veterinär. Det här året har det hunnit bli två operationer på hästar, kolikanfall och så vaccinering av alla. I dag var det dags för kattveterinären. Rufus slutade äta häromdagen och blev sig inte riktigt lik. Jag trodde först det hängde ihop med hans obotliga sjukdom men så när det gått några dagar så verkade han piggare igen och verkade även hungrig. Men så fort han försökte äta så verkade han ha ont så det gick inte i mycket. Jag fick en tid mitt dagen idag för ett veterinärbesök. Det verkde inte ha fastnat något i svalget men däremot verkade det inflammerat vid några tänder. Veterinären och jag kom överens om att prova med smärtstillande och inflammationsdämpande. Jag hoppas så på att det ska hjälpa. Det borde visa sig på några dagar om det hjälper. Gör det inte det måste vi fatta ett mycket sorgligt och tråkigt beslut.


RSS 2.0