Alla hjälper mig

Nu är det spännande! Jag har bett en del av mina vänner att klicka sluta gilla på Rocklösas matvandringssida. Nu efter några timmar så har antalet rasat med 16 stycken och totalt är det nu 198 stycken som gillar sidan. Det betyder att jag kan ändra namnet, så från och med nu så heter sidan Rocklösa gourmetvandring. Har du inte gillat förut så är du välkommen in nu att göra det.

Annonsplanering

Jag har suttit mycket vid datorn idag och försökt få ihop annonsen som ska vara med i ICA-bladet. Det tar mycket tid att få ihop något snyggt och säljande. Dessutom vrångas man alltid en del med datorn. Just nu vill jag ha bort ramen på textrutorna men lyckas inte lista ut hur man ska göra. Kanske kan få tips här?
 
Från första början blev det lite stelt och tråkigt men med inspiration av min son så blev det lite mer färg och faktiskt mycket tydligare budskap.
 
Så här ser den ut just nu. Även den övre listen är grön men det syns inte på bilden här.
 
 
 

En familjemedlem

Så har jag då tvingasts fatta det där beslutet som man aldrig vill som djurägare. Vår fina katt Smurfen som glatt oss i 19 år har lämnat det här livet och flyttat till katthimlen. Med en del smärtor mot slutet och som jag tror han kände av trots medicinering så känns det nu skönt att inte oroa sig över honom mer.
Vila i frid vår kära fina Smurfen!
 
 
 
 
 

Variation

Ibland kan det verkligen vara svårt att hitta på vad man ska äta. Det känns som att allt man kommer på åt man alladeles nyligen. I dag gjorde jag en fårstek tillagad på ca 100 graders ugnsvärme. Det blir så himla gott när köttet får tillagas långsamt. Så var det då tillbehöret. Hade ett blomkålshuvud hemma men kände att jag ville göra något nytt. Jag googlade lite och fick inspiration. Det blev en egen variant eftersom jag saknade ingredienser till ursprungsreceptet. Det blev väldigt gott och så otroligt enkelt så jag vill dela med mig.
 
Dela blomkålen i buketter och koka dem 3-4 minuter i lättsaltat vatten.
Lägg i ett durkslag och se till att vattnet rinner av ordentligt.
Vispa upp två ägg. Häll i blomkålsbuketterna i äggröran och rör runt ordentligt.
Stek buketterna i rikligt med smör. Smaka av med salt.
 
 
Smaklig måltid!
 

Facebookregler

Min plan är att byta namn på mina matvandringar till gourmetvandring. Alla jag kollat med tycker det är ett mycket bättre namn och säger mer vad det är. Naturligtivs ställs man inför en del problem när man ändrar. Min facebooksida heter Rocklösa matvandring och det har tagit mig en hel del tid att lista ut om det går att ändra till Rocklösa gourmetvandring. I går klurade jag äntligen ut hur man gör. Då uppstod ett problem. Man måste ha under 200 gillare på sidan för att det ska gå att ändra på namnet. Jag har 214. Jag tänker lösa det så att jag ber några jag känner trycka sluta gilla ett speciellt datum. Sedan ändrar jag namnet och så hoppas jag de gillar sidan igen.
 
Ett gäng nöjda vandrare njuter av maten
 

Vilken vecka

Vissa perioder känns det som att allt bara flyter på på det positiva sättet. Jag vinner aldrig något på lotteri men vid dessa tillfällen funderar jag på om jag borde köpa en lott.
 
Två nya producenter har jag gjort besök hos under veckan. Oj, vilka möten. Trevligt, välsmakande och så stimulerande. Dessa möten ger mig 5-6 nya helt underbara produkter att ha med på gourmetvandringarna. Jag älskar dessa nya upptäckter och ser verkligen fram emot att få presentera dem när säsongen börjar.
 
 

Snö och hovar

Det snöar och har så gjort hela dagen. Ska tydligen fortsätta till i morgon mitt på dagen. Det blir så fint. Fast det var lite riskabelt att gå under förmiddagen. Den förrädiska isen låg under och snön for iväg så det blev glashalt. Broddarna tog dåligt när det blev en massa snö under sulan. Nu tror jag det är på väg att bli bättre för det känns som snön fastnar på isen.
 
Det kräver lite extra planering att förflytta hästarna till stallet med tanke på all is. Hovslagaren var här idag så alla sju var tvungna att tas in. Som tur är kör vi ju aldrig på baksidan av stallet så där blir det nästan ingen is. Miljard och Miljon var det lite halkigt för utanför deras hage och benen sprattlade iväg ibland men det gick bra. Nu är alla hovar omskötta och fina så nästa gång vi träffar hovslagaren så är det mars månad. Han kommer hit några dagar innan vi går över till sommartid. Vi är snart där.
 
Snygga Musseron

Min turdag

Ödet lotsar en verkligen till positiva saker. I höstas fick en konstnär en bunt med matvandringsbroschyrer av mig. Nu hörde hon av sig och undrade om hon kunde lägga in resterande på ICA i Björnlunda för hon skulle flytta. I dag när jag ändå skulle iväg till grannorten åkte jag om deras ICA och frågade efter kuvertet med mina broschyrer. Träffade på ägaren och när jag skulle gå så sa jag att de naturligtvis skulle behålla varsin. Gav ett litet tips om att en matvandring var något som en arbetsplats skulle kunna göra gemensamt.
 
Innan jag hinner ut ur butiken så blir jag inkallad på deras kontor och erbjuden en halv sida gratis annonsplats i deras reklamblad. Tillsammans ska vi bestämma vilken vecka jag ska vara med. Man tror inte det är sant. För det första att det finns så generösa andra företagare och att mitt korta besök där ledde fram till detta fantastiska. Wow!
 
 

Bankkrångel

Nu har jag råkat ut för det där med krångliga banker igen. För insättningar från kunder till mitt företag har jag alltid haft ett plusgirokonto. På det är det ingen ränta så när det samlats ihop en lite större summa brukar jag föra över pengarna till ett bankkonto. Det har jag gjort genom att föra pengarna till den bankens pg-nummer och skrivit på talongen vilket konto pengarna ska sättas in på. Enkelt, smidigt och har passat mig perfekt då jag inte har internetbank på mitt plusgiro utan använt det gamla systemet med betalningsavier.
 
Nu visar det sig plötsligt att min bank inte längre har något plusgironummer vilket gör att det inte går att sätta in pengar hos dem från mitt pg. Jag blir så trött på hela banksystemet när inget får vara som tidigare. Allt ska vi betala för och allt ska skötas utan personlig kontakt.
 
Jag ska leta efter en bank som faktiskt är intresserad av mina pengar och att ha mig som kund. Har ni några tips?
 
 

Igångsatt

Jag har varit iväg på en dag - dag-konferens tillsammans med ca 20 kvinnor. Samma gäng som jag under ett och ett halvt år har gått på utbildningar och seminarier tillsammans med. Det här gänget är det något speciellt med för det finns en stor värme och alla engagerar sig massor i vandras företag. På schemat stod egentligen bara en punkt och det var att alla skulle få göra en tillbakablick på de senaste åren med sitt företag och sedan skulle vi hjälpa varandra med tips på var och ens utmaningar.
 
Resten av tiden använde vi till kreativitet och tillsammans gjorde vi en stor härlig målning.
 
 
Sedan skrattade vi massor när en deltagare fick oss alla att sjunga och klä ut oss.
 
 
 
Mitt i allt lagade vi en massa god mat som vi avnjöt under kvällen. Fisksoppa med skaldjur och saffran, rökt vildsvin med squashgratäng och rostade grönsaker. Sedan ost med frökex. Goda viner som matchade rätterna.
 
 
 
Av all energi som jag fått under detta dygn känner jag nu stor inspiration inför kommande arbete. Redan har jag hunnit med att få en företagsmatvandring i maj inbokad.

Vilken halka

Nu är det inte bara vår gårdsplan och backe som är isig. Även inne i hästhagarna har det blivit halkigare. Alla hästarna utom Bouchette går utan skor så de klarar sig hyfsat. Bouchette däremot tog jag in idag och skruvade i lite broddar. Jag har dragit mig för att göra det då hon ofta blir bortmotad och flyttar sig snabbt i sidled. Det är Grattis som är lite aggresiv. När Bouchette kastar sig åt sidan är det lätt att hon kliver på framförallt Dominans eftersom han oftast står intill henne. Vill ju inte att han ska få ett broddtramp.
 
Nu gick det i alla fall inte att skjuta på det för då kunde Bouchette råka ut för en hemsk olycka i stället och det vill jag förhindra till varje pris.
 
Bouchette
 

Tripadvisor

Tripadvisor ska vara världens största sajt för bedömning av boenden och turistupplevelser. Jag vet inte om vi i Sverige använder den så mycket men den är mycket stor i resten av världen. Skulle vara kul om ni kan skriva en kommentar i fall ni någonsin använt er av den.
 
I flera år har det tjatats på oss turistföretagare att lägga in vår information så nu har jag äntligen tagit mig tid och gjort det. Texterna ska vara både på svenska och engelska och så gäller det att ha många fina bilder som lockar. Det har tagit mig två dagar att fixa till det. Nu väntar jag bara på att deras administration ska bli klar så att allt läggs upp.
 
Jag fick en förfrågan på boende idag i ett mejl på engelska. Kanske kommer det den vägen.
 
 Tripadvisorloggan

Slumpen

Av en slump hittade jag idag sidor med bilder och historia på gårdarna runt omkring i vår socken. Det är tydligen vår Hembygdsförening som sammanställt det. Jag sökte förstås genast på Rocklösa och hittade en gammal bild. Den är på huset som fanns innan vårt. Enligt uppgift ska det ha brunnit ner och 1944 byggdes det som vi bor i idag.
 
 
Man ser på bilden att huset ligger innan man kommer fram till Lillstugan. Eftersom det inte syns någon dörr så fanns nog den på baksidan.
 
Det fanns även en del historia skriven om ägare mm. Här kommer den

Information om Rocklösatorp

Gård i Björnlunda.
Ur ”Svenska gods och gårdar” /Östra Södermanland från 1940:

Postadr.: Björnlunda. Tel. Öllösa växel
Areal: Total 25,5 har, därav 8,5 åker, 17 skog. Tax.v. 11.400.
Jordart: Ler- o. dyjord.
Skogsbest.: Överv. barrskog.
Ekonomibyggn. uppf. 1920.
2 hästar, 6 kor, 2 ungdjur, 2 svin, 25 höns.
Gården inköptes 1932 av nuv. äg.
Äg.: Carl Algot Johansson f. 6/8 1897.

Ur SÖDERMANLAND från 1947:

Taxeringsvärde 13.500.
Areal: 24,6 hektar varav åker 8,85, skog 11, övrig mark 4,75.
Jordart: svartmylla och lättlera.
Manbyggnaden uppförd 1944 innehåller 4 rum och kök (centralvärmen, vatten och avlopp, matkällare) Gårdshus från 1890-talet, restaurerat 1945 om 1 rum och kök.
Ekonomibyggnader uppförda: stall, ladugård (vatten, automathoar), och loge 1920, hönshus 1945, vedbod och visthusbod 1947, källare 1940. (El.ljus och kraft installerat 1946).
Djurbestånd: 2 hästar, 7 kor och 1 ungnöt, 2 svin, 20 höns.

Ägare: Hemmansägare Karl Algot Johansson f. 6.8.1897 å Öllösa, Gryt, son till Karl Fredrik J., f. 24.3.1873 å Blacksta torp, Gåsinge, d. 1942 och hans hustru Anna Charlotta f. Andersson 25.11.1873 i Ärla; gift med Vendla Elisabeth Gustavsson f. 19.2.1898 å Knutstorp, Gåsinge, dotter till Karl Erik g. f. 15.8.1866 å Höksjön, samma socken, d. 1944 och hans hustru Hedvig Lovisa f. Andersson 15.10.1862 å Nytorp, samma socken.
Barn: Birger Vengott f. 20.11.1930, Hellevi Birgitta f. 10.11.1943.
Gården har tidigare varit torp under Öllösa. På ägorna finnas ett flertal husgrunder, som tyda på gammal bebyggelse.

 

Mycket i gömmorna

Vilka fynd man gör när man städar. Det första jag hittade var en skriven rapport som en av mina prao-elever lämnat in till sin lärare. Den beskrev en veckas prao här på Rocklösa. Kul att läsa och se vad vi gjorde just den veckan. Längre tillbaka hade jag då och då skolelever som ville prova på att jobba i ett stall. Många gånger hade de kommit i kontakt med Rocklösa genom att de skulle eller hade varit på ridläger här. Den här rapporten beskrev att det var två elever här samtidigt. Vi hade nio boxar att mocka och foderförberedelser till nio hästar. Det plus att smörja ett träns och göra någon liten grej med någon häst på ridbanan var det som de hann med under en dag. Då var även jag med den mesta av tiden. En dag under veckan åkte vi till hästtandläkaren med Miljon.
 
Nästa fynd som jag har letat ihjäl mig efter och inte kunnat hitta var Mulles hästpass. Eftersom jag sålde honom så blev jag tillslut tvungen att beställa en kopia vilket kostade mig över 1000:-. Nu är orginalpasset upphittat. Det låg på det enda stället jag inte har letat på. Hur hamnade det då där? Jag tror att jag har kommit in med en massa post och bilvit avbruten, lagt den ifrån mig på världens konstigaste plats och sedan hamnade en del annat ovanpå och så var det försvunnet. Hittade även en faktura som jag vet att jag fick beställa en kopia av för att när jag skulle betala den så hittade jag den inte.
 
Mulle med på ridläger och bakom kommer Mia
 

Ordning och reda

Jag har kommit in i en ordning och reda-period. Möbler byter plats och i och med det blir det att lådor och skåp gås igenom. Det blir mycket sortering och så ska allt som blir kvar få nya platser. Det innebär oftast att ytterligare ett skåp eller låda måste sorteras. Det blir som en löpeld genom hela huset. Jag kommer inte bli klar under detta år med allt men får glädja mig åt allt jag ändå hunnit med. Under kommande vecka måste jag satsa på företagandet igen. En vän på facebook skrev "komma i flöde och effektivitet igen" och det stämmer precis.
 
Nu har vintern kommit
 

Trög start

Kan konstatera att det har varit en alldelse för lång julledighet. Det är riktigt svårt att komma igång med det effektiva arbetet känner jag. I o för sig har jag dragits med en förkylning som aldrig ger sig. Hostattacker så fort jag ska försöka sova och så tung i huvudet på morgonen. Det tar minst en timme att bara börja känna sig som en människa efter nattens sömn. Kom på att så var känslan alltid förr. Inte tung i huvudet men trött och seg. Efter omläggning till LCHF så vaknar jag och känner mig alltid vaken och igång i stort sett direkt. Bra ibland att bli påmind om hur det var förr. Vill inte tillbaka till det.
 
 

En rättelse

I går när jag skrev receptet föll 1 tsk oregano bort. Det är inskrivet nu så kolla att du fick med det om du vill testa min marinad.
 
Nu har vi fått snö men dagarna innan var det en helt fantastisk skridskois. Helt blank och man kunde se ett par dm ner i den. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett en så fin is.
 
 

Kycklingmarinad

Ibland experimenterar jag friskt i köket. Häromdagen lyckades det bli en väldigt god marinad som jag använde till kyckling. Jag rekommenderar att använda hel kyckling då det blir mer smak men även bröstfiléer eller lår fungerar. Vi själva använder  kyckling som vi själva fött upp. Låt köttet marinera minst i två timmar men gärna ett dygn om du har tid. Använder du hel kyckling så dela den i två halvor. Pensla på marinaden och ställ kycklingen kallt. Stek den i ugn i 175 grader. Tiden beror på vilka delar du använder. Vår tog 35 minuter.
 
Kycklingmarinad
 
blanda lite rapsolja med 1-2 msk vinäger och lite soja med
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
1 krm kardemumma
1,5 tsk oregano
1,5 krm svartpeppar
ca 1 tsk salt
 
Med den smakrika kycklingen passar det bra med ett grönsaksmos till. Vi kokade en blandning av blomkål, morötter och gröna ärter och mixade sedan med smör och grädde.
Det här är ett LCHF-recept
 
Smaklig måltid!
 
 

Med häst och vagn

Jag har varit med om något jag verkligen vill rekommendera. En mycket trevlig tur med häst och vagn och fikapaus mitt i skogen. Det var en kommande samarbetspartner jag hälsade på utanför Enköping. Hennes företag sysslar med hästkörning - bröllop, historiska utflykter, månskensturer vid fullmåne mm mm. Jag visste inte att vi skulle åka efter häst när jag körde till henne. Vi sågs för att kunna prata mer om våra planer. Sedan bjöd hon mig på en åktur och det var så trevligt. Superduktig häst (bruksnordis) som var lugn och trygg i allt.
 
Hennes företag heter Hästkraft och man kan boka olika turer med olika längd och även där mat ingår. Den lilla turen vi tog med kafferasten var så trevlig så vill du göra något kul - åk häst och vagn i Fjärdhundra.
 
Vår lilla Zorro som vi hade för många år sedan var inkörd. Det är min enda erfarenhet av att köra häst.
 
 
 

Otrolig tur

Jag startade dagen med att visa Lillstugan för en kille som kanske vill hyra den under några månader. Sedan fixade vi lite på gården och i huset innan jag och Anders gav oss iväg mot Stockholm för en shoppingtur. Det var mycket el på handlingslistan samt garderober med inredning. Vi började på Hornbach och sedan fortsatte vi till IKEA. Det är märkligt hur lång tid man kan vara där inna man är klar. Vi fick hjälp med att göra en plocklista av en anställd. Fast när hon klickade klart visade det sig att en garderobsstomme inte fanns. Kul när man kör tio mil enkel resa. Vi blev så besvikna och tyckte inte att det var någon mening att handla inredningen när vi ändå inte hade garderoben. Så av listan blev det intet.
 
Vi tog oss i alla fall ner på lagret då vi skulle ha en annan garderobsstomme också. Vi lastade den men så sa jag till Anders att vi i alla fall ska titta om det verkligen är tomt i lagerhyllan där den andra ska ligga. Vi letade oss till rätt ställe och till vår stora förtjusning så låg det en förpackning där. För säkerhets skull kollade vi flera gånger på etiketten att det verkligen stämde. Vilken otrolig tur vi hade. Sedan var det bara att leta rätt på facken med inredning och dörrar. Ett bra tips är alltså att alltid kolla i lagerhyllorna, de kan faktiskt ha fel.
 
Vi kom hem sent på kvällen men kände oss så nöjda med dagen. Det mesta på listan fanns med hem.

Vaccinerade

Det blev inte så kraftig blåst hos oss som de varnat för. När jag åkte ner till bussen på förmiddagen för att hämta Viveka (som brukar hjälpa mig på läger mm) så var det helt lugnt. Sedan tog det i lite men på gården märkte vi inte så mycket. Det var roligt att få besök och vi pratade och småpysslade tillsammans hela dagen. På eftermiddagen kom veterinären hit. Det var dags för vaccinering av hästarna. Först går han igenom vilka som bara ska vaccineras mot hästinfluensa och vilka som ska ha en kombination av hästinfluensa och stelkramp. Stelkramp ska fyllas på var 3:e år men hästinfluensa måste tas varje år. Vaccinationen måste också tas med exakt ett års mellanrum. De tre sista åren har det varit den 2:a januari som gällt.
 
Viveka och jag passade även på att mysa och borsta Bouchette och Dominans. De gillar att vara ihop och Dominans är en riktig njutare. Han har blivit så lugn och avslappnad i stallet numera. Från början var han alltid lika stressad som Domina (hans mamma) men när hon försvann tog Bouchette över hans fostran och hennes lugn verkar ha smittat av sig. Mycket trevligare med en häst som inte är stissig.
 
 
 

RSS 2.0