Snart påsk

Oj vad tiden går fort. Varje år tänker jag att jag ska göra allt i god tid när det är den lite lugnare perioden men så blir det aldrig. Man går och tänker att det är gott om tid och så plötsligt är det inte så längre. Nu är det deklaration, dags att söka EU-stöd, beställa utsäde, storstäda stugor och hus och så har all hästbajs i lösdriftarna tinat upp och behöver mockas bort. Där pratar vi om 150 kvm ca 1-2 dm tjockt skitlager utanför varje. Skottkärra kan man glömma så traktor med jätteskopa måste köras in. Har gjort ett ordentligt tag hos stona och börjat hos Mullegänget. Var tvungen att ta en vilodag från skottandet idag för både rygg och armar sa ifrån.

I morgon kväll kommer båda våra barn Ola och Martina hem och dessutom ska vi få träffa Olas flickvän för första gången. Det ska bli så roligt att ha de alla här i några dagar.

Miljon är med i lag

Jennie och Miljon rider i sin klubbs division III lag nu under våren. De tävlar då i dressyr. Första omgången har varit och det gick riktigt bra. I förklassen som var en LC kom de tvåa på 61,5 %. Därefter red de klassen som skulle räknas i lagtävlingen. Det var en LB. Miljon bjöd på ännu bättre men fick lite problem i galoppen. Trots det blev det nästan 64 %. Domarna hade positiva kommentarer om Miljon. Den andra domaren skrev "Mycket fin ponny med potential" och det var t o m understruket. Den första domaren skrev "Trevligt ridet på häst med fina kvaliteter".


Löshoppning som 3-åring

Kan säga att han har en mycket stolt ägare och uppfödare.

Jennie har nu också varit iväg på hoppträning med Miljon ett par gånger och även där får han positiva omdömen.

Veckans fråga

Nu var det länge sedan ni fick en fråga  att fundera på så idag tänkte jag att det var dags. Vem är det här som är ute på tävlingsbanan? (Jag menar hästen).


Teambuilding

Oj, vad trött jag är. Har varit på kurs hela lördagen och söndagen. Jag har nu påbörjat min vidarutbildning i HAE-konceptet och denna helg var det första gången. Många nya intryck fyller min hjärna och insikterna och den personliga utvecklingen är i full gång. Känner mig helt slut.



Det var väldigt spännande som det blev den här gången, att jag och en till kom in som nya i en redan etablerad grupp. Det blev turbulent för alla när nya roller i gruppen skulle sökas.

Är nog också väldigt trött för att det försvann en timme i natt i o m omställningen av klockan. Så är det där med att sova borta. Ovant, har svårt att koppla av så det brukar dröja innan jag somnar och sedan vaknar jag ofta hela natten igenom. Jag och en till gick också upp en timme tidgare än planerat p g a miss med klockinställning. Så sammanlagt blev det inte många timmars sömn under natten. Kommer nog sova som en stock i natt i stället.

Juverinflammation

En av tackorna har blivit sjuk. Hon har fått juverinflammation. Jag upptäckte det när hon inte kom fram till foderbordet och åt när det var matdags. Puttade upp henne och såg då att ena juverhalvan var stor och hård och hon haltade på benet på den sidan. Det har blivit så fruktansvärt dyrt att ta ut veterinär så de kostar mer än en tackas liv så det fick bli telefonkontakt om råd i stället. Som tur var hade jag kvar antibiotika från en hästbehandling vid ett tidigare tillfälle så jag fick order om att ge henne en spruta om dagen.

Det är inte lätt. Hästar är så stora och rejäla men på en tacka är det mycket svårare att hitta en bra plats att sticka in nålen på. Hatar egentligen det här med att spruta djur men det är bara att bita ihop och göra det. Den långa ullen på tackan var också ivägen och flasklammen gjorde allt för att trassla till det. En del av pencillindosen hamnade nog inte i kroppen men hon har piggat på sig så något blev väl rätt. Tyvärr kommer den juverhalvan inte producera så mycket mjölk så det ena av hennes lamm har blivit lite tunnare.




På kurs i grupputveckling

Nu har jag varit med på ytterligare en kurs i HAE. Det var en kompis till mig som gick utbildningen samtidigt som arrangerade den. Hon håller till i Enköping så jag åkte dit tidigt på morgonen. Gruppen som skulle gå kursen var ganska stor, 9 personer. De arbetade tillsammans i en styrelse och ville utvecklas och bli bättre på det. Jag kan säga att alla fick en hel del insikter under dagen och en del blev djupt berörda. Helt säkert är att mer kommer dyka upp hos dem under dagarna och veckorna som kommer. På utvärderingarna kunde vi läsa att alla var mer än helnöjda med dagen och att det gillade upplägget.

Varje gång blir jag så fascinerad över hur effektivt och tydligt det blir med hästens 100% ärliga feedback. Det väcks också så många reflektioner. Ett bättre sätt att utveckla sin grupp, sitt ledarskap eller sin kommunikation finns nog inte.


Duktiga Totte

Som vanligt får jag väl börja säga, så gick Totte så superbra på träningen. Det känns som vi höjt oss 100 nivåer. Märkligt att det blir så när man inte tränar. Vintern har gjort att vi ridit ovanligt lite och när det blivit av har det bara varit i skritt. Så den enda gång det blivit ett riktigt träningspass är när vi varit till ridhuset och ridit för vår tränare. Lite dålig kondition har både Totte och jag fått så vi får ta paus lite oftare än annars. I övrigt går han som aldrig förr.


Totte på grönbete

Nu ska jag gå ner och ta ut honom till lösdriften. Efter träning får han alltid stå några timmar i stallet och torka ordentligt samt äta lite i krubban och njuta av en stor hög med stoensilage (stona har en annan sort och Totte verkar väldigt förtjust i det).

I morgon blir det en tidig morgon för sedan är det HAE-kurs.

Råbocken

Nu är han fångad på bild - rådjursbocken jag skrev om häromdagen.



Har nog hittat alla solrosfrön som ramlat ner under fågelbordet och vem vill inte bo vid skafferiet.



Red en liten kort tur på Bouchette på eftermiddagen. Borta vid grannen hade vattnet grävt en djup fåra tvärs över vägen. Det rann och porlade ordentligt och Bouchette tyckte det var det läskigaste hon sett på länge. Valde att vända och turen blev precis lagom lång. Så skönt i solskenet.
Fick en bild idag som är tagen när vi var på longreiningkursen.



Efter ett enda rejält träningspass i longreining tycker jag redan hon har blivit finare i kroppen.






Allt möjligt

Jag har träningsvärk! Är det inte märkligt att man kan få det av att gå bredvid hästen under en kurs. Känns lite här och var men mest ovanpå fötterna.

Lite fler lammbilder har efterlysts så här kommer det några nya. Jag har tre små svarta lamm som delar på en flaska välling 5 gånger/dag. En har lite vitt i pannan, en har en stor stjärna och en är mittemellan.


Slagsmål om flaskan


Hopp och lek när tackorna äter

Rufus och jag var till veterinären i fredags. Han äter nu både smärtstillande och antibiotika. Mycket rivmärken på ena benet och ett huggsår i ansiktet hittade veterinären. Det smärtstillande gör susen för nu har han börjat äta igen. Men jag tror att det är något allvarligare skada på benet också. Det är så svullet och han haltar kraftigt.

Det kom bara in två svar på förra "veckans fråga". Båda var rätt och först var Martina, grattis. Hästen som på bilden tömkörs var Miljon.


Miljon visar upp sig

Det kryllar av fåglar i trädgården. De första flyttfåglarna har dykt upp, bofinken och bergfinken. Hacke hackspett har varit på besök och så årets första gråsiska.



Bergfink

Igår kväll när jag skulle ut för nattfodring möttes jag och Zcrollan av ett rådjur utanför Lillstugan. Den stod där helt orädd och tittade på oss. En av katterna ville komma in och försökte gå förbi rådjuret men då gick den mot katten som snabbt for tillbaka till säkerheten. Sedan ställde rådjuret sig och betade i rabatten igen. Det var en bock. Hornen på huvudet verkade göra den kaxig och säker på sin makt. Jag vände in igen för att hämta kameran men då skuttade den lugnt iväg bort över gräsmattan. Katten skyndade sig in och Zcrollan och jag kunde gå ner till stallet.


Bouchette och jag på kurs

Vi skulle åkt på kurs redan för en massa veckor sedan men just den dagen var det snöstorm så det blev inställt. Nu blev det äntligen av. Det var en kurs i longreining. Det märks att Bouchette tycker det är kul att vi är igång igen. Hela hon säger att "nu är det du och jag, matte igen".

Innan vi satte igång inspekterades Bouchette av en kvinna som jobbar som hästmassör och även undervisar på Axelssons och lär upp nya hästmassörer. Jag har varit på föreläsning för henne och hon är väldigt duktig. Naturligtvis var hon nyfiken på Bouchettes bogskada och ville se hur hon såg ut. Alla verkar tro att hon ska gå att jobba tillbaka igen till sin tidigare nivå. Roligt. Fick också kommentar om hur otroligt fint musklad hon är i ryggen. Rätt fantastiskt med tanke på att hon stått i tre år och bara vilat. Intressant att musklerna inte försvinner ändå om de en gång är uppbyggda och man ser till att hästen får ordentligt med mat.

Vi började sedan vårt träningspass med tydliga hörnpasseringar i skritt. Vi gick snart över till trav och då handlar det om att hästen ska trava men så samlat så man kan gå vid sidan. Inte lätt kan jag rapportera. Det gäller att fånga upp och blixtsnabbt ge efter. När hästen inte är så stark vill den naturligtvis dra iväg för mycket och det blir lätt skritt när man försöker fånga upp. Innan vi slutade passet gjorde vi även öppna mot ridhusväggen. Här gäller det att hästen tränar sig på att hitta egen balans. Hela idéen med longreining är att hästen ska bli stark samlad och gå med egen balans på hängade tygel. Ska försöka träna en gång i veckan nu. Det är lagom för det är jobbigt för hästen och uppbyggnad kräver också mycket vila. En av de andra deltagarna fotograferade en del så hon skulle skicka lite bilder. Lägger ut dem när de kommer.

När jag körde hem fick jag syn på något väldigt spännande i vägkanten. Det satt två ganska rejäla småfåglar i kanten och de var mycket oranga. Lite åt papegojhållet. Var tvungen att slå upp i fågelboken när jag kom hem och jag är nästan bergsäker på att det var mindre korsnäbb jag såg. Det var första gången jag såg en sådan men jag hoppas det inte var den sista för det var verkligen en häftig fågel.



Lite senare mötte jag dessa.



Ett säkert vårtecken.

Så kraftfullt

När jag hade ledarläger förra helgen jobbade vi en del med HAE (Horse Assisted Education). Tjejerna fick göra två övningar var. Vid den första övningen leder man hästen i grimskaftet och går en bestämd bana på ca 60 m. Därefter funderar man kring hur hästen speglat den som leder. När alla var klara fick var och en berätta vad övningen hade gett. Så här var kommentarerna:
- Man ser var och ens personliga egenskaper
- Har fått insikter
- Öppnat ögonen
- Förståelse för sig själv
- Inte tappa fokus vid stress
- Att reflektera över det som händer

Det är fantastiskt hur kraftfullt detta är och hur mycket det ger varje person som är med.


Teamövning hos min vän i Göteborg (bild från hennes hemsida)

I augusti tänker jag arrangera  ett vuxenridläger special i tre dagar där halva dagen används till övningar i personlig utveckling och den andra halvan till ridning. Eftersom det inte går att vara så många vid övningarna kommer det bara finnas sex platser på lägret. På köpet kommer man också få ett helt nytt förhållande till hästen. Det ska bli väldigt kul att arrangera det. Funderar lite på hur jag ska marknadsföra det eftersom det är lite annorlunda mot ett traditionellt vuxenridläger.

Kattslagsmål

Vår katt Rufus som är allvarligt sjuk var i morse inte alls i form. Han var blodig och det rann i ögat. Han måste ha varit i slagsmål och jag trodde först att han drabbat samman med vildkatten som flyttat till vår gård. Men Rufus var ute ett väldigt kort tag på egen hand sent i går kväll och jag la inte märke till något när han kom in. I alla fall har han legat under en säng hela dagen och har bara ätit pyttelite torrfoder (det godaste som finns enligt våra katter). Benet är rejält svullet och det måste vara något med käken eftersom han verkar ha svårt att äta. Med sin sjukdom är han inte i högform så han har inga marginaler att ta av.



I morgon ska jag ringa veterinären och hoppas på att få komma direkt.

Vaccinering

I dag var det dags för den årliga vaccineringen av hästarna. 14 hästar hemma och alla skulle ha influensavaccin och 8 av dem skulle även ha påfyllning av stelkrampsvaccin. Stelkramp fylls på var 3:e år medans influensa måste göras varje år. När det gäller influensa är det himla petigt att det inte blir mer än ett år mellan gångerna om hästarna ska ut på tävlingsbanorna. Ridsportförbundet har nämligen den bestämmelsen att missar man med en enda dag måste man börja om från början och grundvaccinera hästen igen.


Veterinären inspekterar Dominas kroniska infektion i bakbenet

Min väninnna var här och hjälpte mig. Vi ställde in några hästar i stallet. Det blev de som kan bli svårfångade om de ser att det är något obehagligt på gång. Så i stallet stod Totte, Grattis, Rasmus och så Bouchette som alltid är svår att ta i hagen. Alla övriga vaccinerades ute i sina hagar. Jag har en fantastisk veterinär som tycker det är helt OK att lösa det på det sättet. Själva vaccineringen går så fort så de flesta hinner inte märka den ens.

Nu ska hästarna inte gå i hårt arbete de närmaste dagarna eftersom de kan bli lite påverkade av sprutan.

Med nya ögon

I dag har jag hämtat mina glasögon. Blev rekommenderad att inte använda dem vid bilkörning den första tiden. Tydligen viktigt att vänja sig först eftersom glasögonen gör att det är suddigt i vissa vinklar. Jag har haft på dem hela eftermiddagen här hemma men sedan skulle jag och Totte iväg på träning så då fick de stanna hemma. Nu på kvällen har jag haft dem på när jag tittat på TV och måste säga att bilden är mycket tydligare. Har lite svårt i växlingen mellan slipningen för långt håll kontra kort håll men annars har det gått väldigt bra.

Träningen med Totte gick så fantastiskt bra. Det började med att han blev väldigt upphetsad när vi var på väg till ridhuset från parkeringen. Han såg en häst med vagn långt bort och det var bara så läskigt. När jag skulle sitta upp hörde han hästen med vagn utanför och då blev han så rädd så jag hörde hur hans hjärta slog fast jag stod bredvid honom. Stackars Totte. Det kanske var den där extra energin som gjorde att han gick så superbra. Jag kände mig i högform och fick verkligen till allt idag.



När jag kom hem stod fåren och vrålade efter mat (de är verkligen jobbiga att höra). Bilbo och Chassi var också otåliga på att få komma in i boxarna. Efter att jag fixat de otåliga djuren bytte jag täcke på Totte och tog av transportskydden. Han får alltid stå inne några timmar efter träning så han är riktigt ordentlig torr innan han går ut i lösdriften. En stor påse med hösilage uppskattar han att stå och tugga på. Sedan var det flasklammens tur att få sitt. Jag har tre stycken som jag understödjer med lite välling. De tre delar på en flaska så det är inte så stora mängder på var och en men de håller sig fina och än så länge har ingen fallit ifrån av fyrlinggrupperna.

Långa stjärtar

Det har tunnat ut en del vid fågelbordet nu. Antagligen har en del arter viktigare sysslor för sig i det soliga härliga vädret. Lite vårsång hör man från vissa. I dag hade vi i alla fall helt nya gäster i vår trädgård.



Det var stjärmesar. Två stycken klättrade runt i körsbärsträdet. De långa stjärtarna gjorde att jag la märke till dem. Det var en kort visit sedan flög de vidare. Första gången jag stötte på stjärtmesen var när vi bodde i Åkers styckebruk. Jag var på promenad med vår foderhund Bamse uppe i skogen på elljusspåret. Ett tu tre var det rörelse i hela trädkronan över oss och ett 100-tal små mesar for runt. Det var en häftig syn när de hängde och klättrade runt i grenarna. Blev nog stående i en kvart innan vi promenerade vidare. Fick nästan nackspärr på kuppen av att stirra uppåt så länge.

Läger för ledarna

Den här helgen har de tjejer som ska jobba här under våren och sommaren varit på Rocklösa. Tanken var att alla skulle lära känna varandra och att vi tillsammans skulle få en gemensam linje för vårt arbete. Det som var så himla bra var att några av tjejerna redan jobbat här tidigare och de kunde tillföra och tipsa de nya om en massa saker. De som var nya tyckte också att det kommer kännas mycket bättre att komma och jobba eftersom den nu känner sig bekanta med hästarna, rutiner, stallet osv. En sådan här helg ska jag ordna varje år inför säsongen för det var bara plus med allt.


Mycket Grattis på golvet

Vi började lördagen med att gå igenom vilka egenskaper en bra ledare ska ha och så bestämde vi hur vi ville att lägrena på Rocklösa ska uppfattas. Vår rubrik på det blev "samspel med hästen".  Vi kommer ha teoripass och övningar under lägrena för att hitta det och så en massa annat förstås.



Sedan gick vi ut på ridbanan och gjorde några HAE-övningar (personlig utveckling) med hästarna. Övningarna gjorde att vi såg varandras personligheter bättre och mycket av det som hände vid övningen kunde lätt kopplas till att samma sak kan hända när man är ledare på ett ridläger.


Viveka och Grattis

Ett kort ridpass hann tjejerna också med innan kvällen.  


Ylva och Henry

På söndagen blev det ett ridpass, genomgång av stallrutiner och säkerhetstänkande och lite annat smått och gått.


Emelie på Mulle

Nu har de åkt hem och jag ser fram emot att träffa dem igen på vårens och sommarens läger.


Pernilla på Rasmus och Elin på Totte

För mycket snö

Tycker att snön verkligen har sjunkit ihop de sista dagarna så därför gick jag ut med Bouchette till ridbanan idag för att tömköra lite som omväxling. Oj vad jag bedrog mig. Hon fick jobba massor bara för att kunna pulsa på en cirkel runt mig. Efter några varv visade hon tydligt att det var för jobbigt och inte kul så då gick vi däriftån. Skulle tippa på att det var minst 70 cm snö på sina ställen.

Tömkörde på en pytteliten volt vid vår infart i stället. Blev lite uppmjukande och så tränade vi lite fina halter och igångsättningar. Det kunde bara bli arbete i skritt eftersom ytan var så liten.


Bouchette äter lunch

På lördag och söndag ska jag ha ledarläger. Det är tjejerna som ska jobba här under året som kommer hit. Vi ska lära känna varandra, gå igenom allt inför lägrena och ha kul. Måste försöka få bort lite snö på ridbanan tills dess för jag har tänkt att vi skulle göra lite övningar där.


Kaos

Det blir inte alltid som man planerat. I dag skulle jag åka till Uppsala och hälsa på Miljon var det tänkt men när jag kom ner till fårhuset var det kaos. Det fullständigt kryllade av små svarta nyfödda lamm. Mitt bland krälande, pipande lamm stod två tackor och allt var ett virrvarr. Jag räknade till sju stycken och under tiden när jag funderade på vad jag skulle göra så föddes ett till - nu var det åtta.



Jag började med bygga en stor box så alla blev samlade. Sedan delade jag den i två så att tackorna fick varsin. Sedan var frågan vems lamm som var vems. Försökte iaktta dem och se om de stötte bort något och vilka de slickade på. Konstaterade efter en stund att de nog inte själva visste. Verkade som de var beredda på att acceptera allihopa. Jag delade upp så de fick fyra var och alla verkar nöjda. Jag tror att den ena tackan fick tre och den andra fem egentligen men nu får de ansvar för fyra var. Antagligen får jag gå in och stötta med lite flaska framöver.



Jag hann förstås inte till Uppsala så det får bli vid ett annat tillfälle.

Våren är här

Vad ljust och härligt det blivit. När sportloven är slut känns det alltid som att dagarna plötsligt är mycket längre. Solen skiner och det droppar från taken.



Mängder av snö hade ramlat ner från taket under natten. Det blev besvärligt att ta sig in i stallet och även att komma åt ensilagebalarna.



Häromdagen var det en väldigt liv uppe vid asparna i backen vid vedboden. Det var två par med kajor som for runt i träden och kikade in i hålorna. De verkade kolla in vilka olika bostäder som fanns att hyra inför äggläggningssäsongen. Tror det var hannen som hade intiativet och ständigt kallade på frugan att hon skulle kolla in hans olika förslag. Dagen efter var det helt tyst igen så de har nog gjort sina val.

Åkte på träning med Totte på kvällen. Det har varit ett uppehåll på tre veckor och det har inte blivit någon vettig träning hemma heller så hade inte så stora förväntningar. Det var väl därför det gick så bra. Min tränare är så himla nöjd med honom och berömmer honom för att han jobbar så bra bakifrån numera och bär sig så mycket bättre. Fick beröm för att han flyter så fint i skänkelvikningarna fast jag måste erkänna att det känns som jag måste rida varje steg. Roligt att resultatet tydligen blir så bra.

Veckans fråga

Svaret på förra frågan var Zapata. Många gissningar men inte så många rätta. Först var Janni med rätt svar. Grattis!

Här kommer veckans nya fråga. Vem är det här?


Den rackarns baggen

Vi har haft hemskt kalla nätter minus 21-22 grader och de små lammen fryser. En av trillingarna skrek mycket i går och det syntes att den inte fick tillräckligt med mat. Min bagge går tillsammans med tackorna och han är en riktigt elak rackare så man kan inte kliva in i fårgruppen. Hade det gått hade jag kunnat få lammet att dricka lite ur flaskan. I morse levde i alla fall alla men jag tänkte att jag skulle försöka få den lilla magra att komma fram till foderbordet och dricka lite välling. Jag satte mig på foderbordet och stack in armarna. Hade fokus på lammet och inte på baggen. Ett tu tre kom hans hårda huvud och stångade mig på armen. Aj, aj, aj. Det har inte gått sönder något men den gör jätteont när jag använder den så musklerna har fått sig en riktig smäll. Naturligtvis är det höger arm. Har kämpat mig igenom dagen med stallsysslorna. Får se om det bättrat sig till i morgon för då ska jag rida en del i så fall.


Ser snäll ut men skenet bedrar

Mätning

I dag har jag och Miljard varit på utflykt. Hans mankhöjd mättes när han var fyra och nu när han är sex var det dags igen. Från första april blir det bara godkänt med mätning på ATG-klinikerna så jag ville passa på innan, så det slapp bli så lång resa. Hade väldig tur för de anornade en mätning strax utanför Gnesta, så dit åkte vi. Det är en ganska stor apparat för det måste både vara en veterinär på plats och så krävs det två mätmän i fall ponnyn ska slutmätas. Miljard skulle inte slutmätas för det gör man vid åtta års ålder.

Det var lite nervöst för Miljard ligger runt maxad höjd och skulle han komma över ponnymåttet skulle han helt plötsligt vara häst i stället. Alla ponnyryttare vill ha maxade ponnyer men som uppfödare gäller det att ha mm på sin sida.
Miljard tyckte porten vi skulle in genom på mätstället var ruskigt otäck för att inte tala om den långa smala gången därinne. Till slut kom vi in men spända hästar blir ju ännu högre så när de ställde dit stickan var han högre än någonsin. Nu är mätmän väldigt vana så de tog det lugnt och gav honom tid att slappna av. Slutligen var han som vanligt igen och på hans mätintyg står det nu 147,9. Han har inte vuxit mer än 1,4 cm på två år så nu tror jag att han har vuxit färdigt.


Hemkommen igen

Göteborgsbesök

I onsdags reste jag ner till Göteborg och träffade min kurskamrat Camilla. Jag fick bo hemma hos hennes familj i gästrummet. Kom ner framåt nio på kvällen så vi hann prata och umgås ett stund innan läggdags. Nästa dag var det kursdag. Det var fem personer som kom på kursen "Kommunikation".


Camilla på sin gård

Otroligt spännande att få vara med på annat håll och ta del av andras kursupplägg och tankegångar kring det här med HAE. De fem deltagarna kom från helt olika företag, de flesta från Göteborg men även en från Karlskoga. Efter lite teori var det dags för hästövningar. Det var väldigt trevliga hästar som deltog och det är lite extra häftigt när en person som aldrig tidigare vistats vid en häst får det att flyta så bra i övningarna. Det var en kvinna denna gång som fick hästen att enkelt och mjukt, avslappnat och harmoniskt att bara gå med i det hon ville. Vilken förmåga! Just harmonin och att det inte behövdes någon kraft var spännande att se. Eftersom det var en kommunikationskurs fick deltagarna också öva på att ge feedback till varandra där syftet var att den skulle hjälpa individen som tog emot den att växa.

På kvällen/natten efter kursen satt Camilla och jag och pratade och utbytte erfarenheter om dagen. Det var väldigt givande. Det blev inte många timmar sömn för klockan hann bli tre innan vi kom i säng. Nästa dag körde jag hem och när jag körde in på Rocklösa så var det bara att kasta sig in i vardagen igen. Fodra, göra kassar osv.
Nu längtar jag efter att dra i gång vårens HAE-kurser här på Rocklösa.

Roliga saker på gång

Nu när Miljard kommit hem har han och Musseron så himla roligt tillsammans. De busar och leker i hagen och lyckas också sätta fart på de andra gamlingarna. Miljard har klättrat ett pinnhåll i rang sedan tidigare så numera sätter han Grattis på plats.


Vilken kul leksak!


Miljard och Musseron ser vem som är modigast och starkast


Full fart



Inom den närmaste veckan kommer det hända två roliga saker. Först ska jag åka till Göteborg och vara med när en kurskompis i HAE ska ha ett gäng på  kursen kommunikation. Det ska bli spännande att få se hennes anläggning och träffa hennes hästar. Räknar också med att få lite bra idéer för mitt eget arbete.
Det andra roliga är att jag ska åka och hälsa på Miljon. Jennie som har honom på foder ska träna för en B-tränare och då ska jag åka och titta på och träffa dem. Jag hoppas han har utvecklat sig sedan sist jag såg honom. 

Loppan på plats

Nu har vi varit och hämtat Loppan hos hans ägare och placerat honom vid ridhusanläggningen i Stjärnhov. Där kommer Tina 6 år att ta hand om honom med hjälp av sin mamma. Loppan kommer bli så ompysslad och regelbundet riden. Det ska bli roligt att följa Tinas ridutveckling nu när hon har Loppan som läromästare.
Loppan är en korsning mellan welsh och shettis och han har hunnit bli 17 år. Vi har lånat honom tidigare ett par gånger till våra ridläger.


Loppan och Tina

När vi drar igång våra mamma-barnläger i vår kommer Loppan vara här på Rocklösa och arbeta som lägerponny. I augusti återvänder han sedan till Tina för att bo där under vintern.

Vilken vinter

Vintern ger sig verkligen inte och många minnen kommer man ha ifrån det här året. I helgen plogade vi noga på gården och skottade tak. I dag har det vräkt ner hela dagen så det har kommit ca 15 cm ny tung blötsnö. Nu framåt kvällen blåser det en del så snön driver. Skulle just ta in Bilbo och Chassi när min mobil ringde. Det var Anders som satt fast i snön upp hos grannen. Det var så stora drivor på vägen så det gick inte att ta sig fram.

Jag fick starta traktorn och åka dit och sedan ploga framför honom så att han kunde ta sig hem med bilen. På våra 15 år på gården har detta aldrig tidigare hänt så nu har vi en till unik händelse att minnas.



På eftermiddagen hade jag inspektion från Länsstyrelsen. Det var två som skulle kontrollera våra nybyggda lösdriftar och så var djurinspektören med för att kolla stallar och djur. Allt blev godkänt och det var skönt. Det är alltid svettigt med sådana här myndighetsbesök för man är aldrig riktigt säker på att man gjort rätt fast man försökt.

RSS 2.0