Iakttagelser

Trots regn hela dagen har jag njutit av att bo på världens bästa plats.
 
 - idag kom bofinkshannarna. Flera hoppade runt vid vårt fågelbord.
- 15 stycken dovhjortar tillbringade hela dagen med att gå på våra olika gärden och beta
-  tranparet trumpetade och visade sig utanför fönstret hela eftermiddagen när jag satt i möte i Nergården
-  ett gåspar simmade i översvämmningarna nere vid ån och ett annat par gick och betade nedanför Nergården
-  massor med små gröna grönsiskor var på besök och åt fågelfrön
-  ankorna la säsongens första ägg
 
Bofinken
 

Innesittardag

Ett riktigt busväder med regn på tvären gjorde att jag mest höll mig inne under dagen. Jag ägnade mig åt att läsa i kapp en massa tidningar som kommit de sista veckorna. Bl a läste jag detta
 
 
Rätt intressant faktiskt. Man kan ju spekulera i vad det beror på men jag tror att eftersom vårt immunförsvar sitter i tarmen och par oftast äter samma mat så är det mycket troligt att den felaktiga maten i den familjen ger båda cancer på sikt. Cancer växer ju av kolhydraterna när de omvandlas till socker i vår mage och i västvärlden äter vi ruskigt mycket kolhydrater.

Min allra käraste

 
Det här är min allra käraste häst, Bouchette. Hon kom till Rocklösa när hon var fyra och nu är hon nitton. Tänk vad tiden går fort. I dag låg hon så fint i hagen så jag var tvungen att gå in och ta några fina kort. Hon var riktigt trött så ibland sjönk huvudet ner i marken och hon sov på riktigt.
 
På eftermiddagen gick Anders och jag iväg och satte lite stolp. Vi håller på och byter ut ett riktigt gammal traggtrådsstängsel som går i gränsen av vår skog. Förr gick gårdens kor där och betade men nu har de flesta stolparna lagt sig eller lutar. Dags att göra om. Jag sprang på vårens första blåsippor.
 
 

Se filmen

I går var jag iväg på en PR-dag med föreläsningar, workshops mm. Dagen inleddes med att vi fick se en film på drygt tre minuter. Superbra! Den berättar om turismens stora betydelse för vårt land. Jag har delat den på facebook men lägger den även här så att alla får chans att se den.
 
Här kommer först några rader med fakta ur filmen
 

Visste du att…

…det kommer en besökare till Sverige varannan sekund.

…omsättningen för svensk besöksnäring var 284 miljarder kronor 2013.

…den turistiska konsumtionen i Sverige växer med 34 miljoner kronor varje dag.

…invånare i kommuner med besöksnäring har större utbud av offentlig och kommersiell service.

…det globala resandet beräknas öka med 66 procent fram till 2030.

Titta på filmen nedan, sprid den vidare. Svensk besöksnäring är en basnäring som växer!

Du hittar filmen på denna sida: http://www.stua.se/svensk-besoksnaring-ar-en-tillvaxtnaring/

 


20 blev 17

Jag berättade ju häromdagen att höken varit framme och tagit en höna. Nu har han varit här igen. Jag var borta hela dagen på kurs och då passade han på. Jag förlorade en av mina finare hönor. Hon hade en hårtofs på huvudet som såg ut som en hjälm. Alltså en unik höna. Dessutom så dog hönan som verkade dålig. Hon slutade nog äta för hon kändes väldigt tunn. Kan ju vara så att även hon blev angripen av höken och hamnade i chock.
Tråkigt att förlora så många på så kort tid. Nu är det bara 17 hönor kvar. Som tur är ruvas det nu på ägg så om några veckor har vi nog nya kycklingar.
 
 

Bokfrossa

I dag fick jag hem mitt paket med reaböcker från  Adlibris. Det är en riktig fest. Svårt att välja vilken jag ska börja med. Efter en del funderande blev det en LCHF-kokbok. Hon som skrivit den har även en blogg med massor med goda recept. Jag går ofta in där och tittar. Den heter 56kilo om det är så att du vill kolla hennes recept.
Nästa bok blir nog sedan Mathantverk. Den ser jag verkligen fram emot att läsa.
 
 

Bytt världar

Så har jag då återvänt till min vanliga värld igen. Har tillbingat några dagar med att hälsa på mitt barnbarn i Skåne. Där kan jag inte jobba så det blir att vara i nuet tillsammans med en 2,5-åring. Härligt! Nu är jag igen på hemmaplan och har precis gått igenom en lång mejllista.
 
I morgon blir det att inspektera mina höns. En ska ha blivit uppäten av en rovfågel och en är placerad i stallet för hon vekar inte må så bra. Det är konstigt så mycket som kan hända bara för att jag inte finns på gården.

Det går i ett

Efter att ha haft några lugna veckor så har det nu varit fullt upp i två dagar. Igår kom jag med på en kurs i "Matiga sallader". Kursen var full långt innan jag hann och anmäla mig så jag stod som 4:e reserv. Det fanns bara 12 platser så chansen var ju minimal att jag skulle komma med. Jag vaknade i går morse av en telefonsignal. Det visade sig att det blivit återbud så jag fick en plats. Jag anlände en timme efter kursstart men jag missade inget viktigt. Det var en så rolig dag. En mycket duktig och känd kock lärde oss massor med knep, gav tips och inspiration. Vi lagade mängder med olika sallader som vi sedan åt till en mycket sen lunch.
 
 
 
Den här dagen började med att kommunstyrelsens ordförande och vår näringslivschef var på företagsbesök hos mig. Jag berättade om vad jag gör i företaget, hur det går och de ställde frågor. Roligt att få dela med sig och visa upp. När de åkt for jag iväg och träffade en ny producent till mina gourmetvandringar. Vilken härlig kvinna och så duktig. Nu har jag massor att provsmaka och fundera kring.
 
Senare på eftermiddagen åkte jag ner till Stjärnhov till kassören i föreningen Kosläppet. Hon har jobbat med broschyren så tillsammans korrekturläste vi den och gjorde allt klart.
 
I morgon ska det vara solförmörkelse. Jag ska försöka komma ihåg att kolla vid rätt tid.

På tur

I dag bar det iväg till Nyköping. Sörmlands turistutveckling hade bjudit in för att berätta om vad de tagit med sig från en stor resemässa i Berlin. Intressant möte  och faktiskt med en del nya ansikten. När vi alla skingrades så levererade jag lite äggbeställningar till några i personalen. Jag tog fram en liten etikett igår som jag klistrat på kartongerna. Där står det lite om hur bra våra hönor har det och att det då blir extra goda ägg.
 
Sedan bar det iväg till centrum av Nyköping. Hittade faktiskt en parkeringsplats direkt vilket inte alltid är så lätt i den staden. Jag hade bokat in ett möte med en producent och när jag återvände till bilen hade jag en kasse full med underabara ätliga produkter med mig hem. Nu ska det provsmakas och bedömas. Det blir spännande. Ett par saker har jag redan hunnit testa.
 
Jag tog en bunt broschyrer om gourmetvandringen och gick bort till stadens turistbyrå. Bra att få det gjort innan säsongen startar. På väg dit passerade jag en bokhandel som skyltade med 50 % på bokreapriserna. Var tvungen att gå in och titta. Hittade en djurbok och en om LCHF-bak. Fynd till extra bra pris.
 
Hemma på Rocklösa igen så tog jag senare på eftermiddagen en promenad runt ägorna. Jag hörde tofsvipan och sedan dök även tranan upp. Härliga vårtecken båda två.
 
Tofsvipa
 

När jag blundar

Den här helgen har jag kapat så mycket ved så när jag blundar ser jag en massa vedträn. Jag är nöjd med mitt arbete för allt som skulle upp på kapen är klart. Nu återstår det en del att klyva.
 
Den underbara våren gör att man gärna jobbar ute. Vi passade även på att elda upp en rishög nere vid Åstugan. Den har legat där länge. Bredvid hade det ramlat en mindre asp så de grenarna blev vi också av med i elden. Aspen hade ramlat över en trädgårdsgrupp i plast. En stol var helt trasig så den får åka på tippen.
 
Jag tog en runda för att se om det kommit några tussilago men det fanns inga på Rocklösa. Däremot hittade jag mycket fina fågelfjädrar. Misstänker att de kommer från min tupp som någon rovfågel tog i vintras.
 
 

Fint besök

I dag hade vi riktigt fint besök på gården. Rasmus förra ägare var och hälsade på. Det gillade både Rasmus och jag. Alltid så roligt att hålla kontakten med de som en gång varit ridlägerelever här. Rasmus blev ordentligt borstad och klev ut i hagen som en ny häst. När kvällen kom hade han fortfarande inte rullat sig, vilket är rekord.
 
Nu är hästarna på väg in i fällperioden. Det blev en rejäl hårhög efter Rasmus.
 
Rasmus ser mycket nöjd ut när Lotta borstar honom.

Vilken morgon

Efter en lite kallare natt så var det så här vackert när jag vaknade på morgonen.
 
 
 
Anders har några semesterdagar kvar som måste tas ut före denna månads slut så i dag var han hemma. Vi gjorde färdig all ved som låg i en lösdrift. Nu är den kapad och kluven. Sedan flyttade vi upp kapen till vedboden och så körde vi ett litet pass där. Jag står och kapar och Anders klyver björkved. Björken fick från några grannar en bit bort som inte kunde ta rätt på den. Nu har vi siktet inställt på att göra klart allt den som ligger och väntar utanför vedboden den här helgen. Lyckas vi så är det nog första gången som vi har så mycket klart så här tidigt på året.
 
Jag jobbade också lite vid telefonen under dagen. Det är ju en vardag så det gäller att passa på. Just nu är jag inne i period då det bara ramlar spännande saker över mig. Bl a fick jag en förfrågan om att hålle en föreläsning om ätligt i naturen.

Bra input

Vilken dag med strålande sol och ingen blåst. Var tvungen att sätta mig i en stol utomhus och bara njuta en stund. När mans sätter sig så där och bara tittar så upptäcker man hur mycket fågelljud det är runtomkring en. Fåglarna har nog också vårkänslor.
 
Efter lunch åkte jag iväg till en f d kurskompis som bor ca 2 mil bortanför Gnesta. Vi gick en säljkurs tillsammans. Vi hade planerat att vi skulle träffas och sätta oss och ringa säljsamtal. Nu blev det inte så för vi hade så mycket annat att prata om. Jag fick massor av input så tre timmar bara flög iväg.
 
Vid infarten till deras gård hade de precis sådana grindstolpar som jag vill ha. Tyvärr glömde jag ta kort så jag ska be min kompis skicka en bild och ta mått på dem så jag kan bygga något liknande.
 
 

Hållbara äpplen

I höstas plockade jag äpplen från två träd som växer ute i markerna. De ena är rätt små och blir aldrig riktigt goda. De använder jag som belöning till hästarna. På det andra trädet är äpplena större. De är inte så goda från början men efter att de lagrats ett tag smakar de bra. Båda sorterna har hållit sig så fräscha. Från början hade jag dem på verandan men sedan blev det kallare och då fick de stå i stallet. När det frös där också åkte de in i sadelkammaren. Vi har regelbundet använt dem och har fortfarande en del kvar. I dag blev det äpplen i ugn med vispad grädde. På bilden är de redo att fyllas med smör och kanel.
 
 

Vilken skillnad!

Vår vedkap visade sig ha slutat fungera när vi skulle sätta igång med lite ved. Anders hittade en annons på Blocket så i går tog han bil och släp och åkte iväg och köpte en begagnad. Betydligt större och starkare än den vi hade innan. Oj, vilken skillnad! Vår nya tar tjocka stammar och sågar så snabbt. Underbart. Bra grejor gör arbetet lätt och snabbt kan man konstatera. Varför har vi inte bytt upp oss för länge sedan?
 
 

En lugn dag

Det har varit en lugn och avkopplande dag idag. Jag har varvat idrott på TV med en promenad och lite annat småpyssel. När jag skulle gå ut i markerna såg jag en liten knippa med snödroppar som kommit upp i gräsmattan. Tänk att man blir lika glad varje år. Just nu är det så häftigt nedanför huset när vattnet stigit och när man går på spången så är det helt omgivet av vatten. Jag tog en vända på den för att njuta. Upptäckte att bävern varit framme och börjat gnaga på en planka som ligger som ett stöd under gåbrädorna. Han hade slutat när han kom fram till skruven. Virket är ju tryckimpregnerat så det borde inte vara så gott kan man tycka.
 
 
Nu i kväll provade jag att göra kokosstänger som jag sett ett recept på för några veckor sedan. Vi åt fisk och då gick det åt lite av en burk kokosmjölk. I kokosstängerna skulle det också vara från burken så det passade bra. De var mycket enkla att göra och blev ruskigt goda. De får bli vårt fikabröd i morgon.

Klart

Jag överlevde. Nu har jag haft mitt föredrag. Kände mig ganska lugn och men ändå lite spänd. Det var en positiv känsla och jag fick sagt ungefär det jag tänkt. Många kom fram efteråt och tackade och flera verkade väldigt intresserade av att gå en gourmetvandring. Det var ju målet med mitt deltagande så nu ser jag fram emot att de anmäler sig.
 
Var så slak efteråt så jag åkte direkt hemåt, handlade hönsfoder i Sparreholm och gjorde bara de nödvändiga gårdssysslorna resten av dagen. Som tur var startade skidskytte-VM idag så det blev en perfekt njutning i slutet av dagen.
 
Som tack för mitt föredrag fick jag ett diplom
 
 

Förberett mig

Nu har jag jobbat många dagar med förberedelser inför mitt föredrag på Rotary. Först har jag gått och tänkt länge, fått idéer, förkastat några, funderat vidare och nu har jag äntligen valt ut alla bilder och bestämt mig för vad jag ska berätta om. Det blir spännande. Jag känner mig ganska trygg men däremot är det svårt att beräkna hur lång tid föredraget kommer ta. Risken är att man under lite press får slut på material för snabbt eller så blir det precis tvärtom.
 
När jag letade bilder idag kopplade jag även in min gamla kamera där det ligger en hel del. Oj vad roligt det var. Bl a var det några på Dominans när han var helt nyfödd. Jag ska be Anders hjälpa mig att ladda ner bilderna så att de ligger i datorn i stället och sedan ska ni få se det lilla underverket. Tills dess får ni hålla tummarna för att mitt föredrag går bra.
 
Ett flygfoto över Rocklösa innan vi byggde Nergården och lösdriftsstallen

Vilken fågel väljer du?

Sveriges ornitologiska förening har nu gått ut med att det är på tiden att vi utser vår nationella fågel. De hade med 40 olika arter på listan från början. Alla som vill får gå in på deras sida och rösta på sin favorit. Jag missade deras första slutdatum då de 30 mest populära gick vidare. Nu är det dags för omgång två. När röstningen är avslutad går 20 vidare, sedan 10 och slutligen blir det en vinnare. Jag var in igår på deras hemsida och la min röst. Om man vill får man rösta på max tre stycken. Det är även lärorikt på sidan för varje fågelart är beskriven och dessutom kan man lyssan på dem.
 
Vilken är din favorit?
 
 
 
 
 

Skandal

Såg du också på hoppningen från Scandinavium på TV under eftermiddagen?  Mitt i omhoppningen när en svensk ligger tvåa och en har inte hoppat andra omgången så bryter de programmet för att de påstår att de inte kan skjuta på nästa. Skandal! Det här var dessutom en WC-tävling. Tror någon av er att TV skulle bryta i en hockeymatch, eller 5-milen? Never! Nej, det är långt från att vara ett jämlikt samhälle vi lever i kan man konstatera. Och TV 2 som är statens kanal. Jag blev så upprörd.
 
Grattis i högform på ett av våra ridläger
 

Hålla föredrag

I nästa vecka är jag inbjuden att hålla ett föredrag hos Rotary i Nyköping. Tanken är att jag ska få chans att berätta om vad jag gör men inte bara stå och säga hur en gourmetvandring går till utan det ska vara ett föredrag med ett tema. Jag grunnar dagligen på hur jag ska lägga upp det och vad jag ska ta med i min berättelse. Nu har jag kommit så långt så jag skrivit ner lite rubriker på en lapp och bestämt vilka bilder jag ska ha till.
 
Att stå där framför alla på en restaurant är för mig verkligen att kliva ur min komfortzon.
 
Vårt unika landskap och ekarna kommer ingå i mitt föredrag.

RSS 2.0