Gott nytt år!

Jag önskar er alla läsare av min blogg ett riktigt GOTT NYTT ÅR. Det så roligt med alla era kommentarer. En del oväntade gäster dyker också upp så som Mulles förra ägare (som vi köpte honom av för 12 år sedan).
Ha en bra start på det nya året.

Burr

Nu är det bra kallt. Tempen var nere på - 21 i natt och dagen höll sig runt 17. Ansiktet blir snabbt stelt och det går inte att jobba så långa pass i taget. I morse hade alla vattenkoppar frusit men de flesta fick vi igång under dagen. Det blir mycket varmvatten att köra ut och hälla i baljorna. Vackert är det men nu får det gärna bli lite mindre med minusgrader och helst ingen blåst. 5 minus och rejäl blåst är ännu värre.



Hovslagaren var här på kvällen och skodde om Bilbo. Nu har han också fått vinterskor med 4 brodd i varje och sulor så att snön inte fastnar i hovarna. Han raspade lite på Chassis bakhovar också och då upptäckte vi att hon liksom hade blåmärken som syntes på hovväggarna. Lite skumt. Vi ska hålla koll på det framöver.


Lite hästprat

Nu har jag återhämtat mig hyfsat från förkylningen så i dag hade jag in Bouchette och borstade av henne lite extra noga. Hon kan verkligen hetsa upp sig ibland. Det var tomt i stallet och jag ställde henne i boxen för att gå och stänga ytterdörren och flytta några saker innan det var tomt på uppbindningsplatsen. Hon for runt som en vilde i boxen och gnäggade och var smått hysterisk. Det var isisgt på fönstrena så hon kunde ju inte se de andra utanför - oj oj oj. Jag är så van vid min häst, har haft henne sedan hon var fyra, så hennes små egenheter bekommer mig inte. Hade man varit ovan hade man nog tyckt att hon är läskig i sådana situationer.

Sedan ställde jag henne på gången och började borsta. Då lugnade hon sig direkt och njöt. Hon tycker sisådär om borstning om det blir för ofta men idag gillade hon det. Det kliade nog lite i den långa vinterpälsen. På tal om päls  så är det fantastiskt hur välisolerade hästar är. Ibland har de tjocka snölager på sig som inte smälter tack vare att pälsen inte släpper ut deras värme. Man kan se att de lyfter upp håren när det blir kallt som en extra isolering.


Bouchette

Ingen av våra hästar har nu täcke på sig och alla utom Bilbo och Chassi går ute dygnet runt och bor i sina lösdriftar. De fryser inte men man märker att det går mer mat när det är riktigt kallt. Hästarna äter helt enkelt lite mer så håller de värmen bättre.

Naturligtvis lyckades Bouchette få två små broddtrampskador på bakbenen när hon for runt i boxen. Typiskt henne.

Veckans fråga

Här kommer årets sista fråga. Vem visar sin vackra mage?


Som ett brev på posten

Jag är väldigt sällan sjuk och tur är väl det med alla djur som ändå måste skötas. Det finns två saker som brukar kunna få mig att bli sjuk. Det ena är om jag blir kall om fötterna och det andra om jag får sömnbrist. Eftersom föregående natt inte blev många timmars sömn så kom förkylningen som ett brev på posten. Kände igår kväll att det började svida i halsen och idag har jag haft lite huvudvärk och ont i kroppen. Både Martina och Ola har varit sjuka innan de kom hem så antagligen hade de någon liten bacill kvar som hoppade på mig. Ska jag bli sjuk så är det här det bästa tiden på året att bli det. I dag har Ola och hans kompis Vincent tagit hand om allt med foder och hästar så jag har kunnat ligga i sängen hela dagen och kurerat mig. Väldigt lyxigt. Optimistisk som jag är så tror jag nog att jag är på benen i morgon igen.

Våra katter är ena riktiga knäkatter och de sitter gärna i våras gästers knän. Det kan bli lite problem att äta och hitta munnen med gaffeln när det sitter en stor katt i knät. Smurfen älskar också att vara med vid datorn. Då lägger han sig tvärs över underarmen när man sitter och skriver. Mycket tungt. Här på Rocklösa får vi inte musarm utan kattarm.


Smurfen sitter hos Vincent

Sömnlös natt

Lite över elva i går kväll ringde vår telefon. Det var familjen som  har Miljon på foder. I och med den sena tiden förstod jag direkt att det måste vara något viktigt. De berättade att de just haft veterinären ute för Miljon var sjuk. Han hade 41º i feber och åt inte. Veterinären hade gett honom febernedsättande och tyckt att det inte var så mycket tarmljud så han behandlade mot kolik. De fick sedan instruktioner att de skulle ta ut honom två gånger under natten och gå med honom.
Jag fick en mer eller mindre sömnlös natt. Kunde absolut inte sova utan låg bara och tänkte på Miljon och oroade mig för om det kunde vara något allvarligt. Precis innan jag la mig letade jag lite på nätet och på flera platser stod det att det inte var bra om det var kolik ihop med hög feber. Jag önskar att jag inte skulle bry mig om mina hästar så mycket. Jag har nog fått många extra gråa hår under årens lopp av oro för dem.


Miljon

I morse ringde de igen och rapporterade att febern var kvar men lite lägre och de varit i kontakt med veterinären som ville att de skulle åka in till kliniken med Miljon. Eftersom Ultuna är närmast för dem så åkte de dit. På klinken tog de olika prover och uteslöt bukhinneinflammation. Däremot visade det sig att han hade alldeles för lågt värde på de vita blodkropparna. Det är allvarligt så han står kvar för observation och behandling. Troligaste orsaken skulle enligt dom vara en inflammation i tarmen.
Jag tycker synd om fodervärdsfamiljen som råkar ut för detta. Under alla mina hästår har jag bara haft häst övernattande på klinik vid två tillfällen och då p g a olyckshändelse (sår och fraktur).

Betäcka med superfin hingst

Jag har en vän som har väldigt fina ridponnyer och som är oerhört skicklig på att föda upp framgångsrika hopponnyer. Nu har hon bestämt sig för att hon inte ska betäcka kommande säsong och därför erbjöd hon mig att få överta en betäckning som hon vunnit. Ett fantastiskt erbjudande eftersom det dessutom är med någon av de finaste hingstarna som finns i Sverige. Jag kan välja vilken jag vill av Bäckholmens stuteris fina hingstar. En utav hingstarna är Verona´s Bo-Gi. Det är han som är pappa till Miljard.



Den andra hingsten som finns att välja på är Jarno.



Den tredje hingsten heter De Goede Ree Metall och har ännu inte varit i avel så länge så man vet hur avkommorna blir i tävlingssammanhang.


Det blir ett angenämt problem att fundera på vilken det blir. Just nu lutar det åt Bo-Gi för jag älskar temperamentet på hans avkommor. Det blir i så fall Chassi som jag kommer använda som mamma.


Fint besök och julafton

GOD JUL på er alla.
Årets julafton har varit en lugn och skön dag, precis som det ska vara. Inga olyckor i stall eller med hästar och vattnet har stannat i ledningarna. Förra året slet Grattis upp ett stort sår på bogen så då tillbringade jag 2,5 timme i stallet tillsammans med veterinären för såret (24 cm långt) var tvunget att sys ihop.
Vår julafton brukar se ut så här: På förmiddagen gör vi klart allt i stallet och med hästarna sedan dricker vi glögg. Jullunch mitt på dagen och sedan Kalle Anka på TV. Samtidigt med programmet dricker vi kaffe och smakar på alla julkakorna. Sedan blir det julklappsutdelning och så äter vi julmiddag och avslutar med risgrynsgröt. Vi började för några år sedan titta på Svensson, Svensson så nu har även det blivit en tradition.

Vi har fått väldigt fint besök vid vårt fågelbord. Otroligt så många udda gäster som kommer i år. Den här gången är det en fågel som verkligen ser exotisk ut tycker jag. Så här ser den ut:



Det är en steglits. De starka färgerna gör den väldigt orginell och man tar inte fel när man ser den. Trots att vi haft fågelbord i många år har jag aldrig sett någon där tidigare.


Översvämmning

Dan före dan är en dag full med förberedelser inför julen. I dag kom Martina hem så nu är hela familjen samlad. Granen flyttade in i huset och står nu så vacker i hörnet med alla kulor och belysning. Inget glitter för det ska det inte vara i julgranen enligt mig. Griljerade julskinkan, kokade chokladkola, gravade senapsströmming, tillverkade negerkyssar och pyntade hela huset. För första gången på alla år så låg jag bra till med allt och såg fram emot en ganska fri kväll. Men ni som följer den här bloggen vet att livet på gården är fullt med överraskningar.

Kl 19 går jag och Martina ner till stallet för att ta in Bilbo och Chassi. Jag går in genom porten och ska först mata fåren har jag tänkt. Kommer in och stelnar till. Vad är det för ljud? Något sorts lägre dån skulle det kunna beskrivas som. Vi öppnar stalldörren och det bara sprutar med fullt ös. Kastar mig genom sjön på golvet och rusar till sadelkammaren och drar i alla spakar jag hittar. Tystnaden lägrar sig. Vattenkopplingen i taket över småboxarna har frusit sönder. Tur i oturen att vi kom ner just då. Kan se framför mig vad som hänt om det stått på några timmar till. Nu var bara den första delen dränkt i vatten. Vattendammsugaren fick bäras fram och sedan kånkade vi ut den full hur många gånger som helst. Får se hur det blir nu, det kanske blir rena isbanan där inne. Det skulle bli kallt i natt och eftersom det inte går att få bort allt vatten kanske det fryser till is.


Jag hämtar ca 10 000 små kryp

Svaret på veckans fråga var Grattis. Igeland var först med rätt svar, GRATTIS. Alla kanske tyckte det var lätt eftersom vi numera bara har en skimmel kvar på gården. Men det kan också komma bilder från hästar som funnits tidigare på Rocklösa så det gäller att titta noga.


Grattis

Jag hämtade granen idag som vi ska ha inne i jul. Jag hade tidigare tittat ut vilken jag skulle ta. Tänk vad svårt det är att hitta rätt när det kommit en massa snö. Jag fick gå och försöka slå av snön från grenarna för att kunna avgöra vilken det var. Den fick sedan stå i sadelkammaren för upptining och avrinning. I morgon kommer den in i huset för att kläs. Med sig har den 10 000 små kryp. Det läste jag om i tidningen häromdagen. I varje gran finns det ca 10 000 små kryp av olika slag. Många av dem är värmekänsliga så de klarar inte att flytta in i våra varma rum. Men en och annan överlever säkert. Jag ska studera granen lite mer ingående i år för att se om jag ser någon av dem.



Tänk att Bouchette är brunstig i den här kylan. Hon har varit så grinig de sista dagarna så jag misstänkte att det var något sådant på gång. I morse stod hon och kelade med pojkarna och gjorde sig till. Vi hade minus 21º så det borde kyla ner sådana känslor, men icke.


Bouchette kelar med Musseron och Totte vill också vara med

På eftermiddagen åkte jag iväg och handlade lite julklappar. Hämtade Ola vid tåget i Södertälje. Det var försenat med en halvtimme så vi var hemma först vid 21.00.

Ljuvlig kaka

Nu har jag bakat några mjuka kakor till jul också. Hälften ligger i frysen men resten festar jag på till förmiddagsfikat varje dag. Kaffet på förmiddagen smakar så bra. Det beror nog på att man varit ute en stund och jobbat med stall och hästar och kommit igång ordentligt.


Saffranskaka och fruktkaka

Jag bestämde mig för att jag skulle baka en saffranskaka. Gjorde en för några år sedan och den var så god....... Letade en stund efter receptet men hittade det inte. Har faktiskt glömt om det var ett urklipp eller i någon mattidning. Hittade i alla fall ett recept efter en stund i en bok även om det inte var "den".
Det var lättbakat och gick fort. Nu har jag ätit av kakan i några dagar och kan bar säga att den är så mumsig. Saftig och med precis lagom saffranssmak. Gör den och njut. Här kommer receptet.



Saffranskaka
(ca 12 bitar)
200 g smör eller margarin
1 pkt saffran (0,5 g)
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175º
2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält matfettet, låt svalna.
4. Stöt saffran i en mortel med lite socker.
5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

Var noga med att inte vispa när mjölet kommit i smeten utan bara rör. Det är hemligheten med att få en fluffig kaka. Min såg nästa lite ofärdig ut i mitten trots att det blev torrt på stickan och den föll ihop lite efter det den var uttagen ur ugnen men den var helt genomgräddad och saftig så passa så du inte gräddar för länge. LYCKA TILL!

Mer problem

Inte kom vattnet igång i lösdriftarna som vi trodde. Så idag fick vi stoppa in en sladdlampa inuti röret och hoppas på att värmen skulle få isen att lossna. Det tog ca 4 timmar så kom i alla fall vattnet igång hos stona. I morgon får vi upprepa samma procedur hos Mullegänget.

Vi har fått hem briketter för eldning i vinter så idag bytte jag till pallgafflarna på traktorn så att jag skulle kunna köra in dem under tak.



Jag hann knappt börja så gick traktorn sönder. Det gick inte att byta växel och inte ens få den till friläget. Där stod traktorn tvärs över gårdsplanen och blockerade allt. Anders bedömde att det var kopplingen som inte fungerade så det var bara att börja skruva isär och försöka laga. Det visade sig vara en spricka vid fästet till en arm så den kopplade inte ur som den skulle. Det gick att laga provisoriskt tills vi fått hem en ny del så briketterna hamnade i alla fall under tak till slut.



Trots alla krångliga problem måste man ändå vara glad i detta underbara väder. Hela landskapet är dränkt i snö och det ser så mjukt och vackert ut. Kunde inte låta bli att ta en massa härliga foton. Man vet aldrig hur länge det håller i sig. Jag hoppas på en riktig vinter med snö fram till april.





Mulle pratar med matte

Varje dag kör jag vatten till en balja som finns i hagen med Mulle, Mia, Henry och Elin. De har elvattenkopp men Mia verkar inte förstå hur den ska användas så därför måste de få extra vatten. Tyvärr är det inte bara Mia som dricker i baljan utan de andra passar också på så därför får det bli fler turer ut med dunken per dag.



I dag var det tydligt att Mulle berättade något för mig när jag kom. Jag körde in min skottkärra med dunk i hagen, då gick han och ställde sig vid deras elvattenkopp. Därefter kom han till mig. Jag stod och hällde i vatten. Han kommer med sitt huvud mot min rygg och arm och puttar lite och trycker och donar med mulen. Det var helt uppenbart att han ville informera mig om något och jag fattade direkt att det var något med vattenkoppen. När jag kollade i den fanns det inget vatten. Visst är det imponerande att han visste hur han skulle berätta det för mig. Man vet ju att hästar inte kan stå och planera för framtiden utan de lever bara i nuet men Mulles agerande tyder, tycker jag, på både planering och intelligens. Det mest logiska skulle ju ha varit att han var nöjd bara med att jag fyllde i karet för då var ju deras behov tillfredsställt.


Mulle en riktig "smartis"

Mulles larm fick oss att upptäcka att vattnet frusit i pumphuset så det rann inte till någonstans. När det var löst hade det även frusit inne i stallet vid kopplingarna. Nu är det fixat men ännu så länge har det inte kommit något vatten till Mulles och stonas avdelningar. Antagligen är det issörja i ledningarna.

Veckans fråga?

Vems är ögat?


Ingen influensa tack

Snön vräker ner och kylan biter i kinderna. I dag var det - 8 grader och blåste en del. Jag tippar på att vi fått 25-30 cm snö nu. Snömängden varierar mycket om är ute och åker. I Gnesta hade de fått ännu mer.



Anders och jag åkte in dit på eftermiddagen för vi skulle vaccinera oss mot svininfluensan. Vi var lite tveksamma till om vi skulle göra det samtidigt eller ej. Kan ju bli katastrof på gården om vi båda får någon form av biverkningar. Men vi chansar. Det vanligaste verkar vara att man får ont i armen eller någon dag med influensasymtom.

Det brukar vara Anders som plogar på gården men nu när han går med kryckor får jag ta över den sysslan. Körde undan snön mitt på dagen men när vi kom hem på kvällen så hade det fyllt på igen så i morgon får det bli en sväng till.

Lotta på besök

I dag kom Lotta på besök. Lotta lärde jag känna när hon hyrde Mulle av mig en vinter. Efter det har Lotta både varit på ridläger på Rocklösa och jobbat som ridlägerledare i flera år. Efter Mulle köpte Lotta sig sedan en ponny och det var Rasmus, alltså numera våran Rasmus. Hon tävlade med honom i både dressyr och hoppning och ibland fick jag låna honom till mina ridläger. När Lotta sedan skulle gå över på häst ville hon att jag skulle köpa Rasmus av henne. Jag sa nej från början för jag tyckte att jag inte skulle ha fler äldre hästar utan i så fall satsa på en yngre. Tillslut lyckades jag bli övertalad och så kom Rasmus alltså till Rocklösa. Jag har inte ångrat det köpet en enda sekund. Han är verkligen en toppenponny - en riktig gentleman. Eftersom han är på gränsen till stor häst och 50 % fullblod så passar han utmärkt både till vuxna och barn. Och alla älskar honom.


Rasmus och Lotta

Det är så roligt att Lotta kommer och hälsar på ibland även om det numera kanske inte blir så ofta. När Lotta rider Rasmus omvandlas han till en alert herre som kröker på nacken. Rasmus kräver sin ryttare så det är inte så många som lyckas rida honom lika fint.


Lotta på ridläger sommaren 2005

Lite av varje


Svaret på veckans fråga var Mulle. Det var inte så många gissningar men de flesta höll på Mulle. Kanske att jag fick med lite av hans färg på sidan eller så hade ni full koll på mulen. Den som säkert kunde det var Lotta (hon har haft Mulle på foder under en vinter) och hon var också först med rätt svar. GRATTIS.

Glömde mäta hästmagar i söndags så det blev idag i stället. Både Clarissa och Bouchette höll stilen, varken ökning eller minskning. De fick lite extra foder förra veckan eftersom jag var på kurs. Blev konstiga tider och extra omgångar med mat då. Det gjorde nog att de står kvar på samma vikt men det är bara positivt tycker jag för det är inte bra med snabbantning. Nu får de gå på samma mängd foder som tidigare men snön och kylan kommer öka deras förbränning så något mer kilo ska väl försvinna.


Bofink

I går skrev jag om småfåglarna vid vårt fågelbord. I dag kom en helt oväntad gäst dit - bofinken. Man kan läsa på Sveriges ornitologiska förenings hemsida sofnet.org om de olika fågelarterna och där står det att bofinken flyttar i september-oktober. Något enstaka exemplar kan stanna i södra Sverige milda vintrar. Jag räknar inte oss till södra Sverige och dessutom har vi ett extra bistert klimat här på Rocklösa. Det är nog för sent för honom att flytta nu, så vi ska vara noga med att lägga ut mycket frön under vintern. Ska försöka få tag i hampfrön också för det brukar finkar älska.



Skulle iväg och träna idag med Totte. Jag är äntligen helt bra i mitt ben. Nu blev det ingen resa till ridhuset för snön vräker ner och våra vägar är inte plogade ännu. Alla hästarna fick snösulor och broddar vid sista skoningen och det var tur för nu ska det enligt SMHI bli riktig vinter. Än så länge har det kommit ca 15 cm.



Det blev lite bilrangering under eftermiddagen. Svårt att ploga om det står en massa ivägen.

Livligt i trädgården

Vi har en väldig trafik vid vårt fågelbord. Jag tycker det är så himla roligt att titta på dem och se vilka sorter som kommer. Har funderat på hur många det egentligen är. Man ser ju kanske en åtta talgoxar samtidigt men jag läste att det kan vara en 40-50 individer under en dag. Med tanke på hur ofta vi får fylla på så är det nog hela traktens fågelbestånd som äter här. Häromdagen upptäckte jag en ny sort. Den såg ut som en lite missbildad talgoxe. Först kunde jag inte komma på vad det kunde vara men när jag gjort stallsysslorna och kom upp till huset poppade namnet upp, svartmes. Full fart in och läsa i fågelboken och det stämde. Den lever normalt på granfrön och insekter. Den här individen verkar ha lagt till solrosfrön i sin diet.


Svartmes

Övriga som brukar äta hos oss är: pilfink, talgoxe, blåmes, entita, nötväcka, och grönfink. Ibland kommer också hackspetten på besök och så domherrarna förstås.

Jag mötte även en annan liten spännande fågel härom veckan. Den flög omkring och satte sig på lastpallarna. Det var en liten gärdsmyg. Har inte sett den många gånger i mitt liv så det var spännande. Den är så fantastisk i sin litenhet och med hur den håller stjärten.


Gärdsmyg

Julklappstips!

I dag är det lucia och äntligen har vi lite vitt på marken. Nu börjar man känna lite julstämning. Högg en utejulgran i dag och har också sett ut julgranen som vi ska ha inne. Jag har nu upprättat en lista över vilken/vilka julklappar jag ska ge var och en i min familj och släkt. Tänkte passa på och hjälpa er läsare med lite bra tips.

1. Det har kommit ut en bok som heter "Svamplycka". Massor med smarriga recept och det finns många förslag på recept på andra svampar än kantarell och karljohan. Jag rekommenderar verkligen deras svampchutney.



2. Två oslagbara erbjudande för dig som vill hitta dig själv, bli bättre på att leda dig själv och förmedla till andra vad du vill.
a. Bjud med dig en kompis eller din äkta hälft och gå en dag i "Personlig utveckling" på Rocklösa. Under januari kommer ni två och betalar för en. Det här är en dag du aldrig kommer glömma.
b. Önskar du dig eller någon du känner en avstressande helg med god mat, frisk luft och kurs i personlig utveckling så finns nu ett weekendpaket att boka. Pris 4500:-/pers inkl helpension med 3-rättersmiddag och vin. Plats: Rocklösa.



3. Underbara mjuka, lockiga, stora fårskinn har vi nu till försäljning. Det finns vita, grå och svarta/bruna. Vi skickar med posten om man inte vill komma till Rocklösa och hämta.



Veckans fråga

Denna gång gäller det att lägga märka till detaljer. Vem har denna fina mule?


Blött om hovarna

Det blir sällan som man planerat när man bor på gård med djur. När jag i dag mockade grusplanen hos stona la jag först märke till att det var en vattenpöl utanför deras lösdrift. Tänkte att där brukar det inte samlas vatten. Jobbade på och reflekterade inte mer över det just då men så fick jag syn på betongröret som är stommen till elvattenkoppen. Där såg man tydligt att det var fukt på den del av röret som är vänt mot väggen. Upptäckte också att det var bra plaskigt under fötterna just där.
Brandkårsutryckning upp till huset och Anders. Han går ju på kryckor efter sin olycka och med helt stelt ben så jag insåg att detta måste jag nog lösa själv. Är däremot inte så insatt i hur det fungerar så jag behövde råd. Som tur var kunde Anders ta sig ner för en undersökning.


Ska jag hjälpa dig?

Det var inte så enkelt som vi trodde utan det blev att stänga av vattnet till den sektionen (krypa ner i en brunn och stänga av) och sedan montera isär hela vattenkoppen. Tillslut hittade vi att en gummislang läckte. Nu är det lagat så i morgon kan vi montera ihop det igen och slå på vattnet.


Jag följer dig ut så du känner dig trygg


Tack för bra samarbete

Nu ska jag titta på idol och se om min favorit vinner. Vem hejar du på?

Givande kursdagar

Jag har nu varit på kurs både tisdag och onsdag och dessutom på en föreläsning i dag med rubriken "Våga ta betalt". På dagens föreläsning fick vi lyssna till en kvinna som jobbar med att lära ut att sälja. Många små godbitar och så är alltid sådana här föreläsare ganska roliga emellanåt så några goda skratt blev det också. Knöt några bra kontakter efteråt i minglandet. Det är en av de större vinsterna med att gå på kurs att man knyter många kontakter som ibland visar sig kan bli en bra samarbetspartner.

På onsdagens kurs jobbade vi med att sätta ihop ett bra erbjudande på respektive företag och så gjorde vi också en priskalkyl för att se om det pris vi satt verkligen täckte kostnaderna. Oftast är det så att företagare tar för lite betalt och så att säga bjuder på sin tid.
Så här blev mitt erbjudande:
--------------------------------------------------------------------------------------------

Personlig utveckling
- en avkopplande helg på Rocklösa

En skön avstressande helg som kombineras med en kurs i personlig utveckling. Det här är kursen du aldrig kommer glömma. Fylld av insikter kommer du utveckla dig själv och skapa möjlighet till bättre relationer med omgivningen. Vi använder oss av hästar som genom sin fantastiska förmåga att läsa kroppsspråk kommer agera och spegla dig och ge 100% ärlig feedback i de enkla övningar du genomför. Ingen ridning ingår och det krävs ingen hästvana för att vara med.

Program

Dag 1, lördag:
Du anländer till Rocklösa mitt på dagen och installerar dig i ditt tvåbäddsrum. Därefter serveras lunch och sedan påbörjar vi resan i personlig utveckling. Efter ett kort introduktionspass använder vi sedan tiden till upplevelsebaserade övningar tillsammans med hästen nere på ridbanan. På eftermiddagen fikar vi med hembakat. Dagens första kurspass avslutas med en tillbakablick. Därefter finns det tid för bastu och avkoppling innan en trerättersmiddag serveras.

Dag 2, söndag: Efter frukostbuffén påbörjar vi dagens aktiviteth. Vi börjar med ett kort teoripass och därefter kommer du delta i fortsatta övningar tillsammans med hästarna under halva dagen, antingen förmiddag eller eftermiddag. Den tid du disponerar fritt kan du t ex vandra/promenera i våra vackra omgivningar. Mitt på dagen äter vi en god lunch och på eftermiddagen fikar vi tillsammans. Vi avslutar med en utvärdering av kursen och helgens insikter. Du disponerar ditt rum till kl 18.00.

Pris

6 500:- per person. I priset ingår kurs i personlig utveckling, boende i tvåbäddsrum, två luncher, två eftermidagsfika, en frukost och en trerättersmiddag med vin/öl/vatten.

Övrigt

Möjlighet finns att boka massör under helgen 375:-/timme.
Ta med kläder och skor som anpassas till årstid och väderlek då alla övningar genomförs utomhus på ridbana. 

 

Fakta:

Rocklösa gård (10 mil från Stockholm) ligger mitt i vackra Sörmland. Vid norra delen av sjön Övre Gällringen har gården sina ägor, vilka består av ett kuperade åkrar och vackra ekhagar. I socknen finns 49 sjöar. Ett spännande landskap med många sorters vilda djur och ovanliga växter och svampar.

På gården bedrivs ett ekologiskt lantbruk, hästverksamhet och det finns även får.

Vi är anslutna till EAHAE (Europena Association  Horse Assisted Education) och arbetar efter väl utprovade koncept och professionella  metoder.


Rocklösa upplevelse och utveckling

-----------------------------------------------------------------------

Det vore kul med lite kommentarer och synpunkter


Vilken effekt!

Om man går in på min hemsida www.rocklosa.com kan man läsa artikeln om mamma-barnläger som var införd i tidningen Tara i september. Det är helt fantastiskt vilken bra respons vi fått av den. Först var det många som hörde av sig och vi hade lite fler mamma-barnläger nu under hösten än vad vi brukar. Sedan blev det tyst i telefonerna och i mailboxen. Funderade lite över om det skulle bli någon effekt även på vårens läger. Nu kan jag rapportera att det är stor skillnad mot tidigare år. Helt plötsligt i november vaknade det till igen och nu bokas det för fullt på vårens platser. Helt säkert är det fortfarande många som hittar oss tack vare artikeln. Väldigt roligt!


Lotta och Rebecca kommer tillbaka i maj igen


Dag med tidig start

Väckarklockan ringde extra tidigt idag. Skulle vara på kurs kl 9.00 i Sköldinge som ligger en knapp timmes bilresa härifrån. Hästarna såg lite yrvakna ut när jag kom in i stallet. Snabba på med utfordring, kasta i mig frukost och ut med Chassi och Bilbo. Tänkte på vad bra jag har det annars som sällan behöver starta min arbetsdag när det är mörkt ute på morgonen.


Chassi

Åkte till kursen som idag och även i morgon handlar om "Paketering". Jag har under året deltagit i massor med kurser som Sörmlandsturism arrangerat. Vi är några utvalda företag från varje kommun i Sörmland som i fjol fick erbjudande om att deltaga i ett turismutvecklingsprojekt. Det vänder sig till livskraftiga företag med naturanknytning. Jag blev jätteglad när Rocklösa blev utvald att få deltaga. Coachingen som jag skrev om tidigare ingår också i det hela. Jag har lärt mig massor under resans gång och i dag var det verkligen ytterligare en sådan där superdag. Knyter många kontakter med andra företagare och samarbetet kommer utveckla min verksamhet framöver. I morgon fortsätter kursen och då ska vi arbeta med prissättning.

Småkakor

Wow, vad bra alla gissade på veckans fråga. Jag trodde det skulle bli svårt men i stort sett alla klurade ut att det var Clarissa. Först var Ola med rätt svar. GRATTIS.


Inte fullt lika elegant längre

Lite julförberedelser blev det idag. Vädret gör ju en deprimerad så det gäller att muntra upp sig med något trevligt. Det blev bak av julkakor. Det är ett måste att ha lite olika sorters kakor och bakverk till jul. Naturligtvis har man sina favoriter och Martina och Ola som kommer hem till jul blir väldigt besvikna om inte just deras sort finns. Pepparkakorna är ju redan klara så idag blev det bak av amerikanska kokoskakor, chokladdrömmar och sirapskakor. Den första är Olas favorit, den andra är min och den tredje Martinas. Jag gillar enkla recept så när jag väl börjat med en sort så går de andra av bara farten. Alla ingredienser står redan framme och mått och bunkar återanvänder jag hela tiden - inte en massa diskande emellan.



Nu står kakorna på tallrikar och torkar till sig lite. Kakor ska absolut inte ätas direkt när de är ljumma (i motsats till bullar). Innan jag går och lägger mig i kväll ska jag i alla fall ta ett glas mjölk och provsmaka sorterna. Kan berätta att det luktar ljuvligt i huset.



Har ni tänkt på hur många förpackningar som finns där det inte går att få ut det sista. Idag när jag bakade kom jag och tänka på det när jag skulle använda sirapen. Det blir massor kvar i botten. Ställer man flaska upp och ner så läcker och kladdar den och det måste göras flera timmar innan man vill ha ur det. I dag tog jag kniven och skar av 2/3 av flaskan. Massor med sirap i botten. Det räcker till flera bak. Det är verkligen slöseri med jordens resurser. Först ska det tillverkas och sedan får vi konsumenter betala men måste kasta en del av innehållet för att det inte går att få ur. Inte bra! Andra förpackningar jag retar mig på är ketchup, senap och för att inte tala om youghurt. När det inte går att hälla ut något längre finns ca 1 dl kvar i botten. Snacka om slöseri.

Medhjälpare på besök

Den här helgen har Ylva och Emelie varit och hälsat på. De hjälpte till i somras på ridlägrena och även på några mamma-barnläger och kommer hjälpa till nästa sommar också. Ylva och Emelie brukar komma hit då och då och hälsa på, rida och hjälpa mig med hästar och stall. Det är lika kul varje gång. Känns skönt att alla hästar blir rejält ompysslade och jag kan koppla av helt eftersom jag vet att de är så duktiga och att man alltid kan lita på dem. Numera klarar de galant en bockande Mulle och Mia ute i skogen och det gör att hästarna tycker det är så kul när det blir lite fart och fläkt.

I dag har det varit tre stora glädjeämnen med hästarna.

1. Bilbo stod som ett ljus när Emelie klev upp på honom. I våras var han helt hopplös och studsade runt, sparkade bakut och det var nästan omöjligt att få upp en ryttare på hans rygg. Nu med facit i hand och att det idag gick med glans visar att det var hans sätt att försöka få oss att förstå att han hade jätteont i sina fötter. Nu när han är frisk från fången och dessutom fått skor på fötterna är han sitt gamla vanliga jag igen. Underbart!



2. Musseron blev sadel och tränstränad idag. Lite knaper på bettet annars brydde han sig inte. Ylva hängde på hans rygg och han verkade mest säga till oss "Kom igen nu, jag är stor, klart jag ska ha ryttare på mig". Han har verkligen mognat och hela han känns lätt att hantera. Snygg är han också. Jag är en stolt uppfödare!



3. Bouchette och Clarissa skulle idag bekänna färg vad gäller magomfånget. Bouchette en cm mindre än måttbandet och hör och häpna, Clarissa samma mått. Man tror inte det är sant!


Veckans fråga

Vet ni vem det här är? Jag tänker då på hästen.


Vilken otrolig tur

Igår kväll när jag fodrade fåren upptäckte jag att de inte hade något vatten i vattenkoppen. Hade helt enkelt glömt att slå på elen till vattenkoppen. Tänkte inte på att det blivit minusgrader. Självklart satte jag på den direkt. När jag kom in berättade jag för min man Anders vad jag gjort. Han tyckte då jag skulle kolla lite extra vid den sena utfodringen så att den inte frusit sönder och stod och sprutade vatten.
Kl 23.30 var jag nere igen. Efter att ha burit ut matkassar till stona gick jag till fårhuset och lyste in med ficklampan. Det första jag får syn på är att en av tackorna ligger på rygg med benen i vädret. De andra stod tätt ihop i andra ändan av fårhuset. Hade det hänt under de första åren jag hade får hade jag trott att tackan var sjuk. Numera vet jag att de kan trilla på rygg och inte på egen hand vända sig rätt igen. Blir de kvar på rygg tillräckligt länge så dör de. De inre organen trycker mot lungorna så tillslut kvävs de.


Dagisgruppen med fröken

Jag skred genast till verket. Eftersom baggen jag har är så otroligt ilsk kan man inte gå in utan skydd. Jag letade rätt på en grind som jag höll som en sköld i fall han skulle anfalla. Sedan puttade jag över tackan till sidan och vips så hade hon kravlat sig upp och stod på alla fyra benen. Kollade henne ett tag för att se att allt verkade vara i sin ordning och sedan gick jag och la mig.
Anders sov gott i sin säng lyckligt ovetande om att han bidragit till att rädda livet på en tacka.


En kameradag

Kyla idag också och vackert med rimfrost. Det här är ett väder man blir glad av trots avsaknad av sol. I natt hade vi fullmåne så när jag fodrade 23.30 behövde jag ingen ficklampa. Det var nästan som dagsljus.
Jag fick min kamera i julas men har nu först i och med bloggandet verkligen börjat använda den. Provade zoomen för första gången idag.

Solrosfrön är inköpt till småfåglarna.


Pilfink till höger och nötväcka närmast

Dags att halma hos hästarna.


Får vi också komma in och äta?


Musseron helt utslagen (bakom Totte)

Bilbo och Chassi går i sin stora hage och betar.



Vem bestämmer över vem?


Zcrollan sköter sin uppgift väl.


Smyger på Bilbo och Chassi


Rufus undrar varför han måste hämta matte ända nere i hagen. Vill ju in.



Vad läcker bilden blev! Ser ni blåmesen?


Oj, tomt i fågelbordet.

Påfyllning!



Än kan man plocka svamp, 3:e december 2009.


Blåmusseron

Rimfrost i hagen "Golfbanan"



Hemsk taggbuske (Berberis) men . . .



vacker med sin bär.


Vinterkänsla

Åtta minusgrader hade vi i morse när jag vaknade. Det gjorde att det bara var 16 grader inne. Mindre skönt. Det har varit minusgrader under hela dagen så ridbanan var stenhård. Dessutom knölig för jag hade harvat den men inte hunnit släta till den så det var mycket spår. Det här lite kalla vädret är mycket skönare men för att hinna fixa ridbanan så önskar jag några varma dagar till sedan kan det få bli vinter och snö.
Visst längtar man ↓



Hade en del lektioner under dagen och åkte sedan till min massör. Hon håller min kropp i trim och är oerhört skicklig. Jag har fortfarande ont i benet och hon misstänkte att det var en inflammation. Hon rekommenderade en läkarbesök så jag får ta och ringa vårdcentralen. Det är väldigt viktigt att jag vilar för att häva inflammationen sa hon. Att köra bil är inte bra kände jag. Får väldigt ont när jag vinklar gasfoten.


Det finns alltid att lära

I dag har jag varit på kurs. Det handlade om ventilation i stall. Låter inte så jättekul men det skulle också komma en veterinär som skulle föreläsa om hosthästar och den delen kändes viktig att kunna lite mer om. Hon inledde föredraget med att berätta att en frisk häst hostar aldrig. Oj, tänkte jag. Otroligt många hästar man möter har lite igångsättningshosta i början av ett ridpass. De har alltså en inflammation i slemhinnorna. Nu var det inte alltid så att det behövdes behandlas men den satte ner hästens prestationsförmåga. Vi fick också lära oss att så fort man ställer in hästen i stallet så får den påverkan på luftrören. Trots optimal miljö (bra hö, strö och ventilation) irriteras ändå luftrören. Veterinären sa att hästen helt enkelt inte var gjord för att stå i stall. I det läget kändes det skönt att veta att mina går i lösdrift.


Muskot hostade alltid 6 gånger i början av ridpasset

Efter det fick vi lära oss om hur viktig ventilationen i ett stall är och är den dålig påverkade den inte bara hästarna utan även de människor som vistades där. När det gäller detta finns det ett stort regelverk med en massa siffror. Men man måste också veta hur luftintag och utsläpp ska placeras så det ventilerar luften i hela stallet. 
Även om jag vet väldigt mycket om hästar och hästhållning så lär man sig alltid nya saker på varje kurs. Ofta får man också en presentation av det allra sista på forskningssidan. Utvecklingen går framåt med stora kliv och det gäller att hela tiden lära nytt och även inse att gammal kunskap kan vara fel.

RSS 2.0