Varmt!

Nu kommer bromsarna på hästarna. De är så irriterade och stampar och sparkar efter dem som sätter sig på deras magar. De enorma värmen har väckt även de stora rackarna. Av erfarenhet vet jag att detta bara är början. Juli brukar vara den värsta månaden. Vi har satt på några flugtäcken och många har flughuvor på huvudena.

Barnen som nu är på läger har det svettigt när de ska rida men ingen klagar. Det går åt hur många liter vatten som helst vid måltiderna. Det är bra att alla insett att man måste dricka mycket för att må bra.

Båtmotorn är nu lagad så i kväll gjorde vi en tur till ön med hela lägret. Det var en sådan där kanonkväll med minst 25 grader i vattnet och solen som värmde så skönt. De flesta av oss badade två gånger.

Anders har varit fågelräddare under dagen. I gallret på stupröret hörde han ett väldigt pipande. Där låg en liten unge som ramlat ur boet. Det slutade med att han fick hämta en stege och klättra upp till taket. Han visste var föräldrarna brukade flyga in under takpannorna så han pulade in ungen där och den verkar ha kravlat sig in i boet för sedan har det varit lugnt.


Tom brunn

Vattnet tog slut i en av våra brunnar idag. Det var en toalett i Lillstugan som hakat upp sig. Knappen som man trycker ner för att spola hade fastnat och det fick till följd att hela brunnen tömdes. Den brunnen försörjer vårt eget hus och Lillstugan samt kallvattnet i sadelkammaren. Som tur är har vi flera brunnar på gården och denna gång påverkades inte de så vi har vatten i Nergården där alla duschar, vi lagar mat och några bor. Det vattnet går även till Åstugan så de hade också vatten. Det är ändå krångligt när vattnet tar slut. Det går inte att spola på vissa toaletter och det blev bara några droppar att borsta tänderna med.

I morgon har nog brunnen återhämtat sig så pass att det går att använda den lite försiktigt igen.


Hästarna har en egen brunn som ännu så länge är välfylld

Alltid lika skönt

Så var det då klart. Årets stora vallskörd är inplastad och balarna väntar nu bara på att staplas på gården. Det är alltid lika skönt när det är klart. Det blev ett bra resultat och det kom bara ett par droppar regn vilket inte påverkade det negativt eftersom det knappt blötte marken. På Sjögärdet blev det 14 balar, på tvåårsvallen med klöver blev det 13 och bakom huset där det är en förstaårsvall blev det 12. Jag önskar alltid fler men i år blev det ändå 25% mer än i fjol.På eftermiddagen kom vårt nya ridlägergäng. Inte så stor åldersspridning denna gång. Det blir spännande att komma igång i morgon med ridningen och se hur alla passar med sina hästar.
Elin har fått känning av sin gamla senskada så hon ska inte vara med på lägret och Henry var lite ojämn tyckte vi så även han får vila en vecka.

Fåglar vid skörden

Det finns alltid så mycket att lägga märke till i naturen. I två dagar har jag nu tillbringat ett antal timmar i traktorn, först för att slå och sedan för att stränga. När man sitter där och kör händer det alltid lite kul runtomkring.

Det började med att en fiskmås dök ner och fick tag på en stor brun sork. Just när den skulle lyfta med den i näbben kom en skrattmås och snodde musen. Den flög iväg med den stora sorken hängande i näbben. Fiskmåsen jagade efter och irriterade skrattmåsen så ett tu tre så tappade den sitt byte. Det blev lång näsa för båda för sorken försvann ner under grässträngen.

Nästa fågel som dök ner fick däremot tag i en stor härlig sork som den genast flög iväg med. Denna gång var det ormvråken som var i farten.

I dag dök det upp en helt ny art för mig. Jag såg att det var en rovfågel men den var inte så stor. Försökte pränta in kännetecknena så jag kunde slå upp den i boken när jag kom in. Den låg och ryttlade i luften långa stunder och den såg ut att vara brun på ryggen. Ibland satte den sig på telefonstolpen  och spande ut över gärdet. Väl inne hittade jag den i fågelboken. Det var en tornfalk. Jag har aldrig sett en falk överhuvudtaget tidigare utom i djurpark, så det var verkligen roligt.


Tornfalk


Midsommar

En skön ledig dag då jag nästan bara suttit på min ända och latat mig. Jag går så många steg annars så det är så lyxigt att bara sitta och njuta. Vi tillbringade dagen i Stockholms skärgård på en ö där jag tillbringat alla mina somrar under uppväxten. Det är något speciellt att återvända dit. Det blir bara denna enda dag per år som vi är där så det gäller att njuta och uppleva lite barndomskänsla. God mat, avkoppling och så lite trevligt umgänge med några släktingar ägnar jag mig också åt under dagen.Sedan var det dags att åka hem och på Rocklösa möttes vi att ett hungrigt lamm som längtade efter sin flaska med välling.


Sista dagarna

Vår sista heldag med lägret avslutade vi dagen med en liten träningstävling. Den här gången valde vi att ha hoppning. Alla hjälptes åt att bygga banan och så dekorerade vi med lite blommor och löv. Det blev väldigt fint och såg så inbjudande ut. Sedan fikade vi och så var det dags för lära sig läsa en banskiss och så gå banan. Alla gick minst en gång ensamma och memorerade in vägen i huvudet.


Vi går banan tillsammans

Vi började med första gruppen som värmde upp och sedan hoppade var och en. Det gick riktigt bra och många kom runt felfritt. Vi hade också stilbedömning eftersom jag tycker en bra hoppstil som hjälper och inte stjälper hästen är allra viktigast. I den andra gruppen var det fler som var orutinerade men det gick bra för dem också eftersom bommarna inte låg så högt.

I eftermiddags åkte hela gänget från Rocklösa efter att vi hade haft lägeravslutning. Ylva, Emelie och jag for runt med dammsugarna och städade alla hus. Nu är det rent och klart att ta emot nästa gäng på söndag. Innan dess ska vi hinna få in hela vår ensilageskörd. Anders kör just nu och sedan ska jag avlösa honom. Det blir nog jobb fram till 12 i natt.


Strejkande motor

I dag hade vi planerat in att åka ut med alla lägerbarn till ön och grilla korv och bada från berget. Det var så soligt och fint och inne i viken där vi brukar bada helt vindstilla. Alla packade sina kassar och Anders och jag gick ner till båten för att köra ut grillen och det andra. Först startade båtmotorn men sedan bara dog den. Vi gjorde säkert 15 försök men det var lika varje gång. Vi fick ge upp. Gick tillbaka till Nergården och åkte sedan bort till platsen där vi skulle hämta alla barnen och säga, sorry det blev inget. Inte kul. Nu blev det bra i alla fall för vi grillade på terassen och sedan promenerade vi iväg allesammans till en anna sjö och badade. Det blev ett kvällsdopp och det var blandade kommentarer som det var varmt, nej det var jättekallt. Alla verkade trivas och det blev ett bra avslut även på denna lägerdag.


Här på ön var det tänkt att vi skulle bada om inte båtmotorn strejkat

Frågvisa

Det har verkligen varit ett väldigt trevligt ridlägergäng hitintills. Alla är glada och positiva och väldigt frågvisa. Det sista gör att man blir inspirerad och upplever att det är ett stort intresse för att lära. Teoripassen blir mycket mer intressanta när det ställs frågor kring det vi går igenom. I går hade vi med en ny liten övning på teorin för att alla skulle förstå att det behövs vilja=energi för att man ska få hästen att hänga med på det man vill. Jag hämtade idéen från HAE-materialet och gjorde den lite lättsam och lekfull. Alla tyckte det var kul och flera frågade om de fick göra om det nästa dag.

I dag hade vi lägrets första avramling. Vissa veckor är det inte någon som ramlar av men ibland händer det. Några hästar blev busiga och lite vilda och då är det lätt att ryttaren tappar balansen. Det var det som hände denna gång.


Miljard var inblandad i buset

Nu gäller det

Det börjar bli dags att planera för årets foderskörd. Vallarna har vuxit bra med allt regn som varit. Blir det värme nu kommer det gå fort så det optimala är att det inte dröjer så länge innan vi har slagit och fått våra balar.
Jag ringde idag till han som ska bala och plasta vårt hösilage. Precis som jag misstänkte så var det kö. Självklart vill alla att han ska komma nu när de lovat sol och värme. Han hade en liten lucka på tisdag men i så fall var vi tvungna att slå under dagen. Prognosen sa ev åskskur så frågan var om det skulle bli här eller inte. Vi valde att inte slå och tur var väl det för regnet vräkte ner under en längre period.

Nästa tid han hade var söndagen i midsommarhelgen så nu får vi rikta in oss på det i stället och hålla tummarna för att högtrycket blir tillräckligt långvarigt så vi hinner få in skörden. Alltid lika oroligt och stressigt varje år. Ett bra foder är oersättligt men det är lätt att det inte blir så. Man skulle ha en spåkula.


Skönt att skörden är mer mekaniserad numera

Härligt ridlägergäng

I dag var första riddagen på ridlägret. Chassi som varit lite varm i ett ben var nu tillbaka i arbete och såg fräsch ut. Henry som ryttaren på förra lägret inte klarade av hade tjejen som nu fått honom (ridit i 7 år) inga som helst problem med och Sunny Lane som vi nyss lånat in har visat sig vara en lugn fin och välutbildad ponny. Sunny är känslig i sin mun men kommer till ro när ryttaren arbetar henne. Alla på lägret red sina hästar bra och alla verkade väldigt nöjda med sin lägerhäst. Alla hade fått framföra önskemål om vilken häst de ville ha men den här gången gick jag mer på vad jag trodde skulle bli bra och vilken häst som skulle utveckla respektive ryttare. Än så länge känns det som det var ett bra beslut.

Jag beställde hem ett hjälpmedel förra veckan som är en plastbåge som man sätter bakom ryggen och för in sina armar i. Denna gör att ryttaren sitter helt rätt med armarna och de som gärna håller dem fel får hjälp att få dem på rätt plats och det ger en bra sits och en mjukare hand. I morgon ska några av ridlägerdeltagarna få prova att rida med den.


Ridbågen Perfect Sit

Några intensiva veckor

På eftermiddagen kom idag 13 barn/ungdomar till Rocklösa. Vi har alltid ankomsttid 15-16 och i år hade jag skärpt tonen i utskicken med informationen. Tidigare har det alltid var några som kommit innan 15.00. T o m så tidigt som 13.30 har det hänt att någon dykt upp. Eftersom vi har så mycket att göra inför varje läger och helt enkelt inte varit redo för att ta emot innan tre så har det kännts väldigt jobbigt. I år har jag alltså varit väldigt tydlig med att anläggningen är stängd fram till kl 15.00 och att man därefter har en hel timme på sig att anlända.

På detta första läger fungerade det perfekt. Den första kom ett tag efter första utsatta tid och sedan rullade det in bilar i en jämn lugn ström. Det blev en bra spridning så att alla hann få sin information. Kan det fortsätta på detta viset är det helt perfekt.

I morgon blir det spännande när alla nya elever ska testa sina hästar/ponnyer för första gången. Det kan vara lite chockartat att rida mina hästar som inte är avtrubbade eftersom de inte går som ridskolehästar. Vi la grunden under kvällen med lite sitsövning på stolen så att alla skulle vara bättre förberedda inför sitt första ridpass här på Rocklösa.


Bilbo ska vara med på det nya lägret


Så onödigt

I dag gjorde jag och mina två hjälpledare en tråkig upptäckt när vi kollade stängslena på hagen dit vi ska flytta Totte-gänget. På långt håll såg vi en mage och spretande ben. Det var en hjort som fastnat med hornen i elrepen och trasslat in sig och även lyckats få repet under käken och troligtvis kvävt sig. Tur var kanske det så den inte behövde sitta fast och kanske svälta ihjäl eller bli angripen av rovdjur. Det var ett jättedjur så det var bara att konstatera att det var en av de fina kronhjortarna vi tidigare har sett på våra marker. Verkligen en tråkig upptäckt.Jag fick klippa av elrepet och vira loss det från hornen. En del stolpar hade ryckts upp/av så vi lappade ihop staketet. Sedan fick vi med gemensamma krafter släpa upp den i traktorskopan och köra iväg den till skogen. Den var så tung så det var med nöd och näppe vi klarade det.


Ledig kväll

I dag slutade vårt 4-dagars mamma-barnläger. Vi var klara strax före kl 17.00. Det tar sedan ett tag innan alla hunnit packa, skriva i gästboken, ta farväl av varandra o s v. Det var ytterligare ett härligt gäng. I går kväll åt vi lite extra gott med vin och det var så trevligt så jag höll aldrig på att komma i säng. Klockan var så mycket när jag kom upp huset så det var bara att kasta sig i säng och något inlägg i bloggen hanns inte med. Det kändes lite tufft i morse att stiga ur sängen.

På vägen ner till Nergården möttes jag av vårt lilla vällinglamm. När det såg mig skrek det för fullt och började springa efter så det vara bara att stanna till och gå in och ordna lite välling. Sedan var den mätt och nöjd. Den ingår i kullen som tackan som lammade så sent fick. Hon går lös på gården med sina fyra lamm och det går väldigt bra. Så länge den behöver välling måste de vara hemma. Nu på slutet har den äntligen börjat dricka lite bättre och kan nu slurka i sig upp till 180 gr vid ett tillfälle. Normalt är de uppe i 250 gr efter en till två veckor. Den här som jag döpt till Liten är ju ganska många veckor nu så den är inte riktigt som ett normallamm. Å andra sidan var det ju väldigt liten och tunn när den föddes så det tar nog ett extra tag att komma i kapp.Nu är det lägerfritt under ett och ett halvt dygn här på Rocklösa innan det kommer ett gäng barn/ungdomar. Det är mycket som ska hinnas med. Några stängsel ska ses över och hästar flyttas och sedan ska alla hus städas. Lite inköp av färskvaror och så lite bak och annat pyssel. Vi ska också kolla om Chassi blivit frisk i benet och så behöver Bouchette arbetas lite.

Sommarläger


Dominans

Två dagar har redan gått på vårt första sommarläger. Sex mammor med barn är här på Rocklösa. Det är inte direkt någon sommarvärme och igår öste regnet ner på kvällen. Det har blivit riktigt klafsigt i vissa av hagarna. Det här gänget är här i 4 dagar så hälften har redan gått. I dag gick vår nya inlånade häst Sunny Lane med för första gången. Hon har varit ridlägerhäst tidigare i sitt liv och vi upplever henne som trygg och vädligt snäll. Hon gillade inte sitt bett som hon fått medskickat så i morgon tänker vi prova att rida henne på bettlöst träns.

Stor oro

Att leva med djur frestar på ibland. När de blir sjuka eller det är något med dem oroar jag mig alltid och har svårt för att koncentrera mig på annat. Den här gången var det Dominans som hade fått väldigt lös mage. Det var gult och kladdigt och bara rann ur baken. Man har ju läst om hur snabbt det kan gå utför med fölungar om de får vätskebrist så klart man blir orolig. Vi tog genast hem Domina och Dominans från betet. Clarissa och Bouchette fick också följa med som sällskap eftersom Domina lätt blir stressad om inte allt är som vanligt.

Jag ringde sedan veterinären för att höra mig för hur jag skulle göra. Det blev tre samtal till innan kvällen. Vi tempade - ingen feber. Sedan skulle han matas med morotspuré så det var in på ICA och leta upp hyllan med barnmatsburkar. Måste erkänna att jag inte hade någon aning om var den befann sig. Sedan skedmatade jag honom. Det var nog bara hälften som kom i men jag tror han tyckte det smakade OK. En tempning till på kvällen och så mycket tvätt av den kletiga baken. Inne åt han lite hö med sin mamma och i morse var han fin i baken och det verkade ha stoppat upp. En burk till med morotspuré har vi försökt få i idag och han höll sig fin ända fram störtregnet kom. Då blev han blöt och lite kall och genast kom det lite diarré. Nu vet vi vad det troligtvis beror på i alla fall.


Musseron

Uppe på det andra visade det sig på kvällen att Musseron verkade ha väldigt ont i bakbenet. I morse var det ganska OK men han haltar lite. Hovböld eller att han har klivit på något och blivit öm i sulan kan vara orsaken tror jag.

Vid dagens andra ridpass på vårt mamma-barnläger gick Grattis så konstigt. Han satte framhovarna på nästan en rak och samma linje under sig så det såg ut som han skulle tippa när som helst. Ingen feber och verkar ha normalt beteende i övrigt. Har aldrigt varit med om något liknande. I morgon blir det ett nytt veterinärsamtal.


Grattis kliar sig på bakhoven


Mina hjälpledare på plats

Igår anlände Emelie och Ylva som ska hjälpa till på de 2-3 första lägrena i sommar. De jobbade redan förra sommaren och har hjälpt till på en del mamma-barnläger så de är riktigt rutinerade numera. Bra tjejer som man kan lita på och som man vet kan det mesta och tar stort ansvar är en dröm. Sådana saker gör att man ser fram emot sommaren med glädje.

Eftersom lägrena börjar först på söndag passade tjejerna på att rida lektion idag. Det blev ett väldigt bra pass. Vi har jobbat med sitsen och dess betydelse vid flera tillfällen under åren men denna gång kom vi riktigt fram till den rätta punkten där allt blev tydligt och insikten kristallklar. Jag upplever det ofta i undervisningen att ryttaren behöver tid på sig att mogna innan en del i lärandet sätter sig i djupet och inte bara på ytan. Pedagogik och lära ut är nog det roligaste jag vet. En stor utmaning varje gång och en fantastisk känsla när man når målet.


Henry gick lektion med Ylva. Nu känns han mjuk åt båda hållen efter två gånger med akupunkturbehandling.


Uppsalaresa

Det finns inget man blir så trött av som att ut och köra/åka bil. Jag gillar att köra men ändå känner man sig helt slut efter en något längre resa. Vad skönt det är att jobba där man bor och slippa dagliga resor. Nu sitter jag här vid datorn och är tröttare än någonsin. Har under dagen varit tur och retur Uppsala.

Hade bestämt med Miljons fodervärd att vi skulle ses i ridhuset. Det är roligt att träffa Miljon ibland och den här gången hade jag bestämt mig för att rida honom och känna på hur han känns numera. Jobbade honom i ca en timme. Först mycket i skritt sedan trav och tillslut galopp. Han har en underbar och mjuk trav och jätteskön galopp men som fortfarande är väldigt hastig. Det var kul att rida honom.


Miljon

Efter det åkte jag tillbaka och stannade till på vägen i Enköping. Där har jag en kurskompis från HAE-utbildningen som jag passade på att hälsa på. Vi fikade och utbytte erfarenheter och tänk kring våra kurser, upplevelser med deltagare, resultat och kommande uppdrag.
Hon hade också fått föl och han var så snygg och ganska stor men han var 3 veckor äldre än Dominans.

Det blev en sen hemkomst och jag var väldigt hungrig. Hade inte hunnit med någon lunch. Det händer nog bara en gång var 10:e år.

Hämtat häst

En till lånehäst har jag hämtat under dagen. Den kommer ifrån Nyköping. Det är en lite längre tur att göra men jämfört med förra året så känns det nära. I fjol hade jag många sjuka hästar så för att klara behovet inför sommaren fick jag hyra in extrahästar från Örebro, Gränna och Jönköping. Det blev många och långa turer för att hämta och lämna.

Dagens lånehäst heter Melody och är ett halvblod av lite mindre modell. Hon ska bara vara här i en månad så jag tänkte sätta ihop henne med en annan häst som kommer hit inom kort. Det känns onödigt att introducera henne i en av mina befintliga flockar när det gäller så kort tid. Melody verkar ha funnit sig snabbt tillrätta och i natt får hon gå tillsammans med Bilbo och beta.


Bilbo en ponny med mycket energi och lekfullhet

På tal om Bilbo så har han inte varit så snäll mot nykomlingen Elza. Han har ägnat hela dagen åt att jaga henne en bit ifrån de andra. Däremot verkar Loppan (som bestämmer) accepterat henne så snart har nog hela flocken låtit henne komma in i gemenskapen.

Nöjd med min dag

I dag har jag verkligen hunnit mycket för en gång skull. Synd att inte alla dagar blir lika effektiva.

Jag har städat alla husen inför nästa läger (och det tar många timmar ska ni veta).

Nu har jag harvat och sått färdigt den nya vallen så idag vältade jag den. Det är så märkligt det där med att bruka jorden. På hösten när det är plöjt är det så vackert med den mörka jorden. På våren blir det så fint när man harvar och hela åkern blir jämn och fin. Sedan ser man såraderna efter såmaskinen och så när välten rullat över och tryckt ned småstenen är det fulländat. Så börjar det skimra i grönt och det blir spännande att se hur det tar sig.


Nyvältat

Precis när jag skulle ta förmiddagsfika ringde min kompis och ville komma upp och hälsa på. Roligt med en pratstund och efter fikat gick vi naturligtvis ut och tittade på Dominans. Han är helt underbar och nu vill han verkligen vara med människor. Han gillar när man tar på honom och håller på.Snygg va?

Samtidigt som vi hälsade på Dominans tog jag med Bouchette till stallet och så tog vi ett ridpass på ridbanan. Efteråt gick jag ut med henne till hagen igen. Det är en bit att gå så det blev ett motionspass även denna dag.

Jag satte mig sedan en stund och började göra handlingslista inför lägrena. Denna gång blir det storinköp eftersom lägrena kommer på rad och man hinner inte åka och handla emellan.

Efter middagen åkte jag till en gård utanför Malmköping och hämtade en låneponny som heter Elza. Jättefin svettfux. Jag släppte henne tillsammans med Balett och Loppan på betet. I morgon får hon  bekanta sig med Chassi och Bilbo så att de fem sedan kan gå tillsammans.


Vilken bild!

Det är så roligt för de som varit här under våren har varit så generösa och delat med sig av sina fina lägerbilder. Nu senast fick jag en så fin på Rasmus så den ska jag nog försöka göra en tavla av. Hade en lägerdeltagare på senaste lägret som tog massor med bilder och stod långa stunder vid hagen och fotade Dominans. Säkert blev det många fina bilder av honom. Jag har själv inte tid att stå så länge som det ibland behövs.

Anders (min man) och jag fick oss ett gott skratt när vi fick en bild från lägret. Här har ni den."Lena instruerar" är bilden döpt till av fotografen.
Vilken text skulle ni sätta till bilden om den ska vara med på hemsidan? Hoppas på massor med
förslag.

Är nu döpt

Jag har gått och funderat på vilket namn jag ska välja till fölet. Hade några som jag tänkt ut innan och sedan fick jag några till förslag. Nu har jag bestämt mig. Min underbara lilla kille ska heta Dominans. Han är ännu lite blyg men kommer man nära och kan klia honom vid svansroten ramlar han nästan omkull för att det är skönt.Dominans har vuxit på sig lite mer nu och är så fin. Han har stor respekt för Clarissa och Bouchette som han och Domina går tillsammans med.

Bort med plasten

Mycket händer alltid på gården. I morse hörde jag plötsligt ett väldigt brummande utanför. Det tar ett tag innan man inser att det inte är från vägen utan närmre. Det var slamtömmarbilen som kom backandes upp till vårt hus. Den kommer en gång om året för att tömma trekammarbrunnen. Det är ganska tajt när den ska ta sig upp men chauffören är duktig.

Samtidigt ringde telefonen. Det är en kille från Jordbruksverket som just parkerar på gårdsplanen och han berättar att han ska gå ut i våra hagar och mäta och räkna träd. Numera får man inte ha för många träd/ha i en beteshage för att man ska få bidrag. Helknäppt för den typ av eklandskap som vi har innebär ganska mycket träd. Hade jag haft tid hade jag följt med honom runt för att lära lite mer om hur de tänker men tyvärr var min förmiddag redan intecknad.

Efter lite djurpyssel skyndade jag mig iväg med transporten full med ensilageplast. Det var dags för den årliga insamlingen. Den är på några platser i vår kommun under ett par dagar. Det är så skönt att bli av med all ful plast som samlas på gården under vintersäsongen så jag brukar vara noga med att åka iväg när det är dags.


På insamlingsplatsen

Därefter åkte jag till min massör för lite rundsmörjning av kroppen. Hon är så skicklig. Jag har inte haft ont i knäet sedan förra gången då jag bad henne ägna lite extra uppmärksamhet åt det. Den här gången jobbade hon extra med fötterna. De har det tufft för jag går och rör mig så otroligt mycket.

Handlade sedan lite och full fart hemåt. Möttes av ett litet skrikande hungrigt lamm som ville ha sin flaska. Jag hade köpt med mig flera olika sorters ohyrepreparat till hästarna så jag lade ett litet prov på varje sto för att se att de tål det. I morgon ska de bli behandlade om det ser bra ut. Det blir skönt för dem att slippa de stickande odjuren.

Sedan sattes harven på traktorn och så harvade jag ridbanan. I morgon är det dags att harva åkern för att så de nya vallfröna.


Nyharvad ridbana


Bara en hovböld

Hovslagarens besked var att Chassi hade en hovböld som redan var på väg att börja läka. Så himla skönt. Det var ett riktigt glädjebesked. För säkerhets skull fortsätter jag ta ner Bilbo, Chassi, Loppan och Balett till lösdriften på dagarna och så får de lite näringsfattigt hö på eftermiddagen. På kvällen leder jag tillbaka dem till betet. Jag har bestämt att göra så fram till lägrena och sedan blir det så automatiskt ändå eftersom de ska ridas två pass om dagen.


Chassi blir snart bra i hoven

Efter att hovslagaren hade åkt hjälptes Anders och jag åt att flytta stona till en jättehage på grannens mark. Där kommer de ha bete för lång tid framöver. Först tog vi Clarissa och Bouchette. De var riktigt upphetsade på vägen ut för de kände på sig att något var i görningen. P g a att det är surt på vissa ställen fick vi gå en lång omväg med dem genom en hage som först ska slås som vall. Vi blev tvungna att öppna staketet på ett ställe så vi kunde gå vidare ner till rätt hage. Efter att vi släppt Clarissa och Bouchette hämtade vi Domina och fölet. Jag hade grimma på fölet men hur mycket man än spänner in den sä hänger den ändå och kan ramla av. Jag fick hålla runt halsen, hålla grimman på plats och så den andra handen bakom rumpan på honom. Sedan gick vi. Det var långt och lite obekväm ställning men han var så duktig och knallade på bra för det mesta. När vi släppte dem blev de först jagade av de andra stona och vi stod med hjärtat i halsgropen men efter några varv lugnade de ner sig och sedan började alla beta i stället.


Livsglädje

Jag har suttit ute en stund på kvällen och spanat ut över landskapet och kollat på min lilla fölis. Han blir modigare och modigare och nu gör han ganska långa utflykter från Domina. Hagen de går i ligger långt bort men man har ändå ganska bra uppsikt över den.

En kompis ringde i morse och berättade att hon förlorat sitt föl. Den hade hunnit bli 12 dagar. Hemskt. Jag känner verkligen med henne. Hon hade hittat den död i hagen. Inga tecken på skador och innan hade den varit fullt frisk. Några timmar efter samtalet kom jag på vad det kunde vara och ringde upp henne. Jag kom ihåg att jag läst på nätet om en som drabbats av samma sak. De hade obducerat och det hade visat sig att den hade fel på elektrolytbalansen. Den hade alltså fått i sig för mycket salt. Vet att jag hört att fölungar inte tål salt och kommer de åt en saltsten kan det få sådana katatstrofala följder. För min kompis blev det en ny kunskap men på ett väldigt tråkigt sätt.

Chassi haltar

Nu håller vi tummarna för att Chassi inte har fått en fångkänning. Igår upptäckte jag att hon haltade på ena fram. När Sverker var här idag hjälptes vi åt att kolla henne lite mer. Det är vänster som hon har ont i. Det kändes ökad puls vilket kan tyda på fång eller hovböld. Sverker misstänkte också att de aluminiumplattor hon har som skydd för sulan kunde blivit buckliga och ligger och trycker vilket kan ge hälta. Hans erfarenhet av dem var inte så bra så i morgon när hovslagaren kommer ska han få ta bort dem så får vi se. Han kan nog också avgöra om det är ett fånganfall på gång. Det skulle inte vara kul. I så fall klarar Chassi inte att vara på bete alls och hur kul är det om man är häst. Hon har varit så fin under våren. Det som talar emot är att hovarna inte är speciellt varma så har jag tur är det bara en vrickning. Rapport kommer efter hovslagarens besök.


Chassi vilar

Krossade tår

Vad mitt lilla föl är underbart. Pälsen är så mjuk så man vill bara stå och gosa. Han är lite försiktig av sig och känner sig inte helt trygg än med människor som klampar in i hagen. Jag brukar stå och klia Domina på bringan vilket hon älskar nu när det blir så mycket djurbett. Fölungen blir då nyfiken och det är ett bra läge att pyssla lite med honom också.Fölisen har börjat bli lite modigare så nu kryper han under eltrådarna och älskar att försöka trassla in sig i dem. Dags att slå på lite ström. Jag fick det att fungera en bit men sedan var det för dålig kontakt. Det verkar ändå som han fått lite respekt för idag har han inte varit lika tokig i att forcera dem. Däremot hade inte Domina upptäckt att strömmen var på. Det gjorde att jag fick en hoppande häst rakt på foten. Jag stod och kliade henne och koncentrerade mig på fölungen. Plötsligt får Domina en stöt, kastar sig åt sidan och hoppar rakt på min fot - aj, aj, aj. Sedan iväg i full galopp tillsammans med fölet. Hon ser riktigt upprörd ut men jag tror hon mest blev förnärmad att detta kunde hända henne. Nu linkar jag lite och tårna känns som ömma klumpar.
RSS 2.0