Varmt!
Barnen som nu är på läger har det svettigt när de ska rida men ingen klagar. Det går åt hur många liter vatten som helst vid måltiderna. Det är bra att alla insett att man måste dricka mycket för att må bra.
Båtmotorn är nu lagad så i kväll gjorde vi en tur till ön med hela lägret. Det var en sådan där kanonkväll med minst 25 grader i vattnet och solen som värmde så skönt. De flesta av oss badade två gånger.
Anders har varit fågelräddare under dagen. I gallret på stupröret hörde han ett väldigt pipande. Där låg en liten unge som ramlat ur boet. Det slutade med att han fick hämta en stege och klättra upp till taket. Han visste var föräldrarna brukade flyga in under takpannorna så han pulade in ungen där och den verkar ha kravlat sig in i boet för sedan har det varit lugnt.
Tom brunn
I morgon har nog brunnen återhämtat sig så pass att det går att använda den lite försiktigt igen.
Hästarna har en egen brunn som ännu så länge är välfylld
Alltid lika skönt
På eftermiddagen kom vårt nya ridlägergäng. Inte så stor åldersspridning denna gång. Det blir spännande att komma igång i morgon med ridningen och se hur alla passar med sina hästar.
Elin har fått känning av sin gamla senskada så hon ska inte vara med på lägret och Henry var lite ojämn tyckte vi så även han får vila en vecka.
Fåglar vid skörden
Det började med att en fiskmås dök ner och fick tag på en stor brun sork. Just när den skulle lyfta med den i näbben kom en skrattmås och snodde musen. Den flög iväg med den stora sorken hängande i näbben. Fiskmåsen jagade efter och irriterade skrattmåsen så ett tu tre så tappade den sitt byte. Det blev lång näsa för båda för sorken försvann ner under grässträngen.
Nästa fågel som dök ner fick däremot tag i en stor härlig sork som den genast flög iväg med. Denna gång var det ormvråken som var i farten.
I dag dök det upp en helt ny art för mig. Jag såg att det var en rovfågel men den var inte så stor. Försökte pränta in kännetecknena så jag kunde slå upp den i boken när jag kom in. Den låg och ryttlade i luften långa stunder och den såg ut att vara brun på ryggen. Ibland satte den sig på telefonstolpen och spande ut över gärdet. Väl inne hittade jag den i fågelboken. Det var en tornfalk. Jag har aldrig sett en falk överhuvudtaget tidigare utom i djurpark, så det var verkligen roligt.
Tornfalk
Midsommar
Sedan var det dags att åka hem och på Rocklösa möttes vi att ett hungrigt lamm som längtade efter sin flaska med välling.
Sista dagarna
Vi går banan tillsammans
Vi började med första gruppen som värmde upp och sedan hoppade var och en. Det gick riktigt bra och många kom runt felfritt. Vi hade också stilbedömning eftersom jag tycker en bra hoppstil som hjälper och inte stjälper hästen är allra viktigast. I den andra gruppen var det fler som var orutinerade men det gick bra för dem också eftersom bommarna inte låg så högt.
I eftermiddags åkte hela gänget från Rocklösa efter att vi hade haft lägeravslutning. Ylva, Emelie och jag for runt med dammsugarna och städade alla hus. Nu är det rent och klart att ta emot nästa gäng på söndag. Innan dess ska vi hinna få in hela vår ensilageskörd. Anders kör just nu och sedan ska jag avlösa honom. Det blir nog jobb fram till 12 i natt.
Strejkande motor
Här på ön var det tänkt att vi skulle bada om inte båtmotorn strejkat
Frågvisa
I dag hade vi lägrets första avramling. Vissa veckor är det inte någon som ramlar av men ibland händer det. Några hästar blev busiga och lite vilda och då är det lätt att ryttaren tappar balansen. Det var det som hände denna gång.
Miljard var inblandad i buset
Nu gäller det
Jag ringde idag till han som ska bala och plasta vårt hösilage. Precis som jag misstänkte så var det kö. Självklart vill alla att han ska komma nu när de lovat sol och värme. Han hade en liten lucka på tisdag men i så fall var vi tvungna att slå under dagen. Prognosen sa ev åskskur så frågan var om det skulle bli här eller inte. Vi valde att inte slå och tur var väl det för regnet vräkte ner under en längre period.
Nästa tid han hade var söndagen i midsommarhelgen så nu får vi rikta in oss på det i stället och hålla tummarna för att högtrycket blir tillräckligt långvarigt så vi hinner få in skörden. Alltid lika oroligt och stressigt varje år. Ett bra foder är oersättligt men det är lätt att det inte blir så. Man skulle ha en spåkula.
Skönt att skörden är mer mekaniserad numera
Härligt ridlägergäng
Jag beställde hem ett hjälpmedel förra veckan som är en plastbåge som man sätter bakom ryggen och för in sina armar i. Denna gör att ryttaren sitter helt rätt med armarna och de som gärna håller dem fel får hjälp att få dem på rätt plats och det ger en bra sits och en mjukare hand. I morgon ska några av ridlägerdeltagarna få prova att rida med den.
Ridbågen Perfect Sit
Några intensiva veckor
På eftermiddagen kom idag 13 barn/ungdomar till Rocklösa. Vi har alltid ankomsttid 15-16 och i år hade jag skärpt tonen i utskicken med informationen. Tidigare har det alltid var några som kommit innan 15.00. T o m så tidigt som 13.30 har det hänt att någon dykt upp. Eftersom vi har så mycket att göra inför varje läger och helt enkelt inte varit redo för att ta emot innan tre så har det kännts väldigt jobbigt. I år har jag alltså varit väldigt tydlig med att anläggningen är stängd fram till kl 15.00 och att man därefter har en hel timme på sig att anlända.
På detta första läger fungerade det perfekt. Den första kom ett tag efter första utsatta tid och sedan rullade det in bilar i en jämn lugn ström. Det blev en bra spridning så att alla hann få sin information. Kan det fortsätta på detta viset är det helt perfekt.
I morgon blir det spännande när alla nya elever ska testa sina hästar/ponnyer för första gången. Det kan vara lite chockartat att rida mina hästar som inte är avtrubbade eftersom de inte går som ridskolehästar. Vi la grunden under kvällen med lite sitsövning på stolen så att alla skulle vara bättre förberedda inför sitt första ridpass här på Rocklösa.
Bilbo ska vara med på det nya lägret
Så onödigt
Jag fick klippa av elrepet och vira loss det från hornen. En del stolpar hade ryckts upp/av så vi lappade ihop staketet. Sedan fick vi med gemensamma krafter släpa upp den i traktorskopan och köra iväg den till skogen. Den var så tung så det var med nöd och näppe vi klarade det.
Ledig kväll
På vägen ner till Nergården möttes jag av vårt lilla vällinglamm. När det såg mig skrek det för fullt och började springa efter så det vara bara att stanna till och gå in och ordna lite välling. Sedan var den mätt och nöjd. Den ingår i kullen som tackan som lammade så sent fick. Hon går lös på gården med sina fyra lamm och det går väldigt bra. Så länge den behöver välling måste de vara hemma. Nu på slutet har den äntligen börjat dricka lite bättre och kan nu slurka i sig upp till 180 gr vid ett tillfälle. Normalt är de uppe i 250 gr efter en till två veckor. Den här som jag döpt till Liten är ju ganska många veckor nu så den är inte riktigt som ett normallamm. Å andra sidan var det ju väldigt liten och tunn när den föddes så det tar nog ett extra tag att komma i kapp.
Nu är det lägerfritt under ett och ett halvt dygn här på Rocklösa innan det kommer ett gäng barn/ungdomar. Det är mycket som ska hinnas med. Några stängsel ska ses över och hästar flyttas och sedan ska alla hus städas. Lite inköp av färskvaror och så lite bak och annat pyssel. Vi ska också kolla om Chassi blivit frisk i benet och så behöver Bouchette arbetas lite.
Sommarläger
Dominans
Två dagar har redan gått på vårt första sommarläger. Sex mammor med barn är här på Rocklösa. Det är inte direkt någon sommarvärme och igår öste regnet ner på kvällen. Det har blivit riktigt klafsigt i vissa av hagarna. Det här gänget är här i 4 dagar så hälften har redan gått. I dag gick vår nya inlånade häst Sunny Lane med för första gången. Hon har varit ridlägerhäst tidigare i sitt liv och vi upplever henne som trygg och vädligt snäll. Hon gillade inte sitt bett som hon fått medskickat så i morgon tänker vi prova att rida henne på bettlöst träns.
Stor oro
Att leva med djur frestar på ibland. När de blir sjuka eller det är något med dem oroar jag mig alltid och har svårt för att koncentrera mig på annat. Den här gången var det Dominans som hade fått väldigt lös mage. Det var gult och kladdigt och bara rann ur baken. Man har ju läst om hur snabbt det kan gå utför med fölungar om de får vätskebrist så klart man blir orolig. Vi tog genast hem Domina och Dominans från betet. Clarissa och Bouchette fick också följa med som sällskap eftersom Domina lätt blir stressad om inte allt är som vanligt.
Jag ringde sedan veterinären för att höra mig för hur jag skulle göra. Det blev tre samtal till innan kvällen. Vi tempade - ingen feber. Sedan skulle han matas med morotspuré så det var in på ICA och leta upp hyllan med barnmatsburkar. Måste erkänna att jag inte hade någon aning om var den befann sig. Sedan skedmatade jag honom. Det var nog bara hälften som kom i men jag tror han tyckte det smakade OK. En tempning till på kvällen och så mycket tvätt av den kletiga baken. Inne åt han lite hö med sin mamma och i morse var han fin i baken och det verkade ha stoppat upp. En burk till med morotspuré har vi försökt få i idag och han höll sig fin ända fram störtregnet kom. Då blev han blöt och lite kall och genast kom det lite diarré. Nu vet vi vad det troligtvis beror på i alla fall.
Musseron
Uppe på det andra visade det sig på kvällen att Musseron verkade ha väldigt ont i bakbenet. I morse var det ganska OK men han haltar lite. Hovböld eller att han har klivit på något och blivit öm i sulan kan vara orsaken tror jag.
Vid dagens andra ridpass på vårt mamma-barnläger gick Grattis så konstigt. Han satte framhovarna på nästan en rak och samma linje under sig så det såg ut som han skulle tippa när som helst. Ingen feber och verkar ha normalt beteende i övrigt. Har aldrigt varit med om något liknande. I morgon blir det ett nytt veterinärsamtal.
Grattis kliar sig på bakhoven
Mina hjälpledare på plats
Igår anlände Emelie och Ylva som ska hjälpa till på de 2-3 första lägrena i sommar. De jobbade redan förra sommaren och har hjälpt till på en del mamma-barnläger så de är riktigt rutinerade numera. Bra tjejer som man kan lita på och som man vet kan det mesta och tar stort ansvar är en dröm. Sådana saker gör att man ser fram emot sommaren med glädje.
Eftersom lägrena börjar först på söndag passade tjejerna på att rida lektion idag. Det blev ett väldigt bra pass. Vi har jobbat med sitsen och dess betydelse vid flera tillfällen under åren men denna gång kom vi riktigt fram till den rätta punkten där allt blev tydligt och insikten kristallklar. Jag upplever det ofta i undervisningen att ryttaren behöver tid på sig att mogna innan en del i lärandet sätter sig i djupet och inte bara på ytan. Pedagogik och lära ut är nog det roligaste jag vet. En stor utmaning varje gång och en fantastisk känsla när man når målet.
Henry gick lektion med Ylva. Nu känns han mjuk åt båda hållen efter två gånger med akupunkturbehandling.
Uppsalaresa
Hade bestämt med Miljons fodervärd att vi skulle ses i ridhuset. Det är roligt att träffa Miljon ibland och den här gången hade jag bestämt mig för att rida honom och känna på hur han känns numera. Jobbade honom i ca en timme. Först mycket i skritt sedan trav och tillslut galopp. Han har en underbar och mjuk trav och jätteskön galopp men som fortfarande är väldigt hastig. Det var kul att rida honom.
Miljon
Efter det åkte jag tillbaka och stannade till på vägen i Enköping. Där har jag en kurskompis från HAE-utbildningen som jag passade på att hälsa på. Vi fikade och utbytte erfarenheter och tänk kring våra kurser, upplevelser med deltagare, resultat och kommande uppdrag.
Hon hade också fått föl och han var så snygg och ganska stor men han var 3 veckor äldre än Dominans.
Det blev en sen hemkomst och jag var väldigt hungrig. Hade inte hunnit med någon lunch. Det händer nog bara en gång var 10:e år.
Hämtat häst
Dagens lånehäst heter Melody och är ett halvblod av lite mindre modell. Hon ska bara vara här i en månad så jag tänkte sätta ihop henne med en annan häst som kommer hit inom kort. Det känns onödigt att introducera henne i en av mina befintliga flockar när det gäller så kort tid. Melody verkar ha funnit sig snabbt tillrätta och i natt får hon gå tillsammans med Bilbo och beta.
Bilbo en ponny med mycket energi och lekfullhet
På tal om Bilbo så har han inte varit så snäll mot nykomlingen Elza. Han har ägnat hela dagen åt att jaga henne en bit ifrån de andra. Däremot verkar Loppan (som bestämmer) accepterat henne så snart har nog hela flocken låtit henne komma in i gemenskapen.
Nöjd med min dag
Jag har städat alla husen inför nästa läger (och det tar många timmar ska ni veta).
Nu har jag harvat och sått färdigt den nya vallen så idag vältade jag den. Det är så märkligt det där med att bruka jorden. På hösten när det är plöjt är det så vackert med den mörka jorden. På våren blir det så fint när man harvar och hela åkern blir jämn och fin. Sedan ser man såraderna efter såmaskinen och så när välten rullat över och tryckt ned småstenen är det fulländat. Så börjar det skimra i grönt och det blir spännande att se hur det tar sig.
Nyvältat
Precis när jag skulle ta förmiddagsfika ringde min kompis och ville komma upp och hälsa på. Roligt med en pratstund och efter fikat gick vi naturligtvis ut och tittade på Dominans. Han är helt underbar och nu vill han verkligen vara med människor. Han gillar när man tar på honom och håller på.
Snygg va?
Samtidigt som vi hälsade på Dominans tog jag med Bouchette till stallet och så tog vi ett ridpass på ridbanan. Efteråt gick jag ut med henne till hagen igen. Det är en bit att gå så det blev ett motionspass även denna dag.
Jag satte mig sedan en stund och började göra handlingslista inför lägrena. Denna gång blir det storinköp eftersom lägrena kommer på rad och man hinner inte åka och handla emellan.
Efter middagen åkte jag till en gård utanför Malmköping och hämtade en låneponny som heter Elza. Jättefin svettfux. Jag släppte henne tillsammans med Balett och Loppan på betet. I morgon får hon bekanta sig med Chassi och Bilbo så att de fem sedan kan gå tillsammans.
Vilken bild!
Anders (min man) och jag fick oss ett gott skratt när vi fick en bild från lägret. Här har ni den.
"Lena instruerar" är bilden döpt till av fotografen.
Vilken text skulle ni sätta till bilden om den ska vara med på hemsidan? Hoppas på massor med
förslag.
Är nu döpt
Dominans har vuxit på sig lite mer nu och är så fin. Han har stor respekt för Clarissa och Bouchette som han och Domina går tillsammans med.
Bort med plasten
Mycket händer alltid på gården. I morse hörde jag plötsligt ett väldigt brummande utanför. Det tar ett tag innan man inser att det inte är från vägen utan närmre. Det var slamtömmarbilen som kom backandes upp till vårt hus. Den kommer en gång om året för att tömma trekammarbrunnen. Det är ganska tajt när den ska ta sig upp men chauffören är duktig.
Samtidigt ringde telefonen. Det är en kille från Jordbruksverket som just parkerar på gårdsplanen och han berättar att han ska gå ut i våra hagar och mäta och räkna träd. Numera får man inte ha för många träd/ha i en beteshage för att man ska få bidrag. Helknäppt för den typ av eklandskap som vi har innebär ganska mycket träd. Hade jag haft tid hade jag följt med honom runt för att lära lite mer om hur de tänker men tyvärr var min förmiddag redan intecknad.
Efter lite djurpyssel skyndade jag mig iväg med transporten full med ensilageplast. Det var dags för den årliga insamlingen. Den är på några platser i vår kommun under ett par dagar. Det är så skönt att bli av med all ful plast som samlas på gården under vintersäsongen så jag brukar vara noga med att åka iväg när det är dags.
På insamlingsplatsen
Därefter åkte jag till min massör för lite rundsmörjning av kroppen. Hon är så skicklig. Jag har inte haft ont i knäet sedan förra gången då jag bad henne ägna lite extra uppmärksamhet åt det. Den här gången jobbade hon extra med fötterna. De har det tufft för jag går och rör mig så otroligt mycket.
Handlade sedan lite och full fart hemåt. Möttes av ett litet skrikande hungrigt lamm som ville ha sin flaska. Jag hade köpt med mig flera olika sorters ohyrepreparat till hästarna så jag lade ett litet prov på varje sto för att se att de tål det. I morgon ska de bli behandlade om det ser bra ut. Det blir skönt för dem att slippa de stickande odjuren.
Sedan sattes harven på traktorn och så harvade jag ridbanan. I morgon är det dags att harva åkern för att så de nya vallfröna.
Nyharvad ridbana
Bara en hovböld
Chassi blir snart bra i hoven
Efter att hovslagaren hade åkt hjälptes Anders och jag åt att flytta stona till en jättehage på grannens mark. Där kommer de ha bete för lång tid framöver. Först tog vi Clarissa och Bouchette. De var riktigt upphetsade på vägen ut för de kände på sig att något var i görningen. P g a att det är surt på vissa ställen fick vi gå en lång omväg med dem genom en hage som först ska slås som vall. Vi blev tvungna att öppna staketet på ett ställe så vi kunde gå vidare ner till rätt hage. Efter att vi släppt Clarissa och Bouchette hämtade vi Domina och fölet. Jag hade grimma på fölet men hur mycket man än spänner in den sä hänger den ändå och kan ramla av. Jag fick hålla runt halsen, hålla grimman på plats och så den andra handen bakom rumpan på honom. Sedan gick vi. Det var långt och lite obekväm ställning men han var så duktig och knallade på bra för det mesta. När vi släppte dem blev de först jagade av de andra stona och vi stod med hjärtat i halsgropen men efter några varv lugnade de ner sig och sedan började alla beta i stället.
Livsglädje
Jag har suttit ute en stund på kvällen och spanat ut över landskapet och kollat på min lilla fölis. Han blir modigare och modigare och nu gör han ganska långa utflykter från Domina. Hagen de går i ligger långt bort men man har ändå ganska bra uppsikt över den.
En kompis ringde i morse och berättade att hon förlorat sitt föl. Den hade hunnit bli 12 dagar. Hemskt. Jag känner verkligen med henne. Hon hade hittat den död i hagen. Inga tecken på skador och innan hade den varit fullt frisk. Några timmar efter samtalet kom jag på vad det kunde vara och ringde upp henne. Jag kom ihåg att jag läst på nätet om en som drabbats av samma sak. De hade obducerat och det hade visat sig att den hade fel på elektrolytbalansen. Den hade alltså fått i sig för mycket salt. Vet att jag hört att fölungar inte tål salt och kommer de åt en saltsten kan det få sådana katatstrofala följder. För min kompis blev det en ny kunskap men på ett väldigt tråkigt sätt.
Chassi haltar
Chassi vilar
Krossade tår
Fölisen har börjat bli lite modigare så nu kryper han under eltrådarna och älskar att försöka trassla in sig i dem. Dags att slå på lite ström. Jag fick det att fungera en bit men sedan var det för dålig kontakt. Det verkar ändå som han fått lite respekt för idag har han inte varit lika tokig i att forcera dem. Däremot hade inte Domina upptäckt att strömmen var på. Det gjorde att jag fick en hoppande häst rakt på foten. Jag stod och kliade henne och koncentrerade mig på fölungen. Plötsligt får Domina en stöt, kastar sig åt sidan och hoppar rakt på min fot - aj, aj, aj. Sedan iväg i full galopp tillsammans med fölet. Hon ser riktigt upprörd ut men jag tror hon mest blev förnärmad att detta kunde hända henne. Nu linkar jag lite och tårna känns som ömma klumpar.