En riktig otursvecka

I fredags var jag ute till djuren extra tidigit för jag skulle på en nätverksfrukost på morgonen. I halvmörkret såg jag vita högar inne i fågelhägnet. Undrade vad det var och började ana det värsta. Där låg alla mina sju ankor döda eller svårt skadade. Räven hade lyckats ta sig förbi eltråden och varit inne hos dem. Rävar bitar alltid ihjäl alla. I det här fallet var alla fåglarna för tunga för den att ta med sig så den hade bitit av ett huvud. Det var det enda som blev rävens mat. Så himla tragiskt att förlora alla sina ankor på det här sättet.
 
Inte nog med det. Ett par dagar tidigare hittade jag två döda hönor. Det var höken som lyckats med sin jakt. Tragiskt nog var de två unghönor av årets kullar och de hade precis börjat lägga ägg.
Nu släpper jag inte ut hönsen om jag är borta och när jag är hemma vaktar jag noga. En gång till har höken varit här men då hörde jag tupparnas varningsläte och rusade ut och den flög genast sin väg.
 
 
 
 
 

Kan inte delta

På lördag är det näringslivsmässa i Nyköping. Jag kan tyvärr inte vara med där då jag har annat för mig men en kompis i BNI har lovat att ta med mina presentförpackningar och sälja. Det är verkligen supersnällt.
 
I dag har jag varit och hämtat hem lite fler sorter och nu på kvällen har jag stått och packat så jag kan lämna ifrån mig lite inför helgen.
 
 

Mycket nöjda

I ett par dagar har jag burit ut hösilage till kossan och kalvarna. De har ätit upp allt hela tiden så det var dags att flytta dem till lösdriften och vinterhagen. Efter flera dagars pyssel har Anders äntligen fått alla ledningar till deras vattenkopp att bli täta. Det blev riktigt svårt att komma åt och dra kopplingarna nu när vi gjort röret så lågt.
 
Jag reparerade lite tråd som gått sönder och sen eftermiddag satte vi upp linor och öppnade deras hage. Kossan är alltid så misstänksam när vi ska flytta henne så det kräver lite tålamod. Hon funderar ett tag men där gången fattade hon ett ganska snabbt beslut och började gå ner genom allén. Jag ropade på dem och de kom ivrigt bort till sin lösdrift så det märktes att de kom ihåg att de varit där mycket tidigare. Nu kommer de nog vara mycket nöjda när de kan gå in och lägga sig och mysa när de idisslar.
 
 
 

Förbereder lösdriften

Nu dröjer det inte så länge innan det är dags att plocka hem kor och hästar och placera dem i lösdriften inför vintern. Hos korna har vi sänkt elvattenkoppen rejält så att även kalvarna kan komma åt vattnet. Kalvar har mycket kortare halsar än hästar och så är de ju inte så stora så därför fick vi göra den riktigt låg.
 
Där hästarna ska vistas satte jag idag i gång med att skrapa grusytan ren från förra vinterns dynga. Det är lite pyssligt så det kommer jag få jobba med hela morgondagen också. Det är skönt att det går att göra det med traktorskopan.
 
 

Ser botten

Nu ska jag vara hemma och arbeta en massa dagar. Försöker ta tag i det sista som ska göras utomhus och åtgärda några olika saker som jag skjutit upp för att de är jobbiga. En gammal surdeg tog jag tag i direkt på förmiddagen. Känns så skönt att vara av med den. Sedan har jag även lagt en massa tid på att städa skrivbordet. Nu ser jag botten och samtliga papper är genomgångna och sorterade eller slängda. Det är nu bara en hög med sådant som står på tur att genomföras.
 
I går var jag borta från gården några timmar på dagen och då var höken på besök. Jag hittade en död höna när jag skulle eftermiddagsfodra. Så trist. I dag fick de inte gå ut förrän efter tolv då även jag skulle vara ute en del. Jag plockade björnbär och sprang lite fram och tillbaka på gården. Ingen hök på besök idag.
 
 

Rasmus för besök

I går var Rasmus förra ägare här och hälsade på honom. Jag tror han kände sig lite extra utvald då han fick så mycket uppmärksamhet, blev borstad och matad med goda morötter hela tiden. Han har ju hunnit bli hela 27 år så det är roligt när de tidigare ägarna (en ännu tidigare ägare brukar också komma på besök) passar på så länge han är frisk och finns kvar.
 
 

Tomt i skogen

Så var det dags att gå ut i skogen och ha en svampsafari. Jag hade hoppats på att regnet för två veckor sedan skulle satt lite fart på svampen  men så var det inte. Nattkylan och den långa torkan gjorde nog att det i stort sett var helt tomt. Det blev ändå en bra vandring. Vi hittade fyra ätliga och bra sorter att lära sig. Nu hoppas jag deltagarna tränar vidare på dessa så de känner sig helt säkra. Mycket träning får man av att läsa och titta i sina svampböcker. Det är bra nu när det är så ont om svamp i skogen.
 
Blåmusseron en typisk senhöstsvamp kunde vi inte hitta denna dag

Mässdagen

Så var det då dags att dra iväg till Gnesta och vara med på näringslivsmässan. Jag fick bärhjälp in med mina prylar och det var toppenbra. Det är alltid så mycket som ska på plats. Jag hade tagit med mig två dukar och det blev riktigt fint. Dessutom några kartonger som jag la under så att det blev två höjder på bordet. Jag hade packat en del presentförpackningar och de sålde jag en hel del av under dagen. Det var även många som försedde sig med en broschyr och flera förhörde sig om gourmetvandringarna.
 
Vid några tillfällen lyckades jag ta några kontakter med andra företag för att skapa intresse för julgåvor till anställda och även att förlägga möten på Rocklösa. Alla reaktionerna var mycket positiva så tror att det kan bli fler affärer framöver.
 
 

Första bokningen

I dag fick jag den första bokningen av boende nästa sommar. Ett stort sällskap har bokat Nergården i två veckor. Det var lite lustigt att det kom just nu för strax innan mejlet dök upp så satt jag och gjorde statistik över det här årets övernattningar. Det var riktigt spännande. Det har kännts som det har varit fler bokningar i år än året innan och det stämde. Antal övernattningar har ökat med 64 % och antal sängnätter har ökat med 37,4 %. Helt fantastiska siffror. Ett rimligt mål jag haft är att varje hus ska vara uthyrt i 70 dagar. Nu har både Nergården och Lillstugan kommit upp i över 80 dagar.
 
 

På möte och hästgård

I dag var det åter igen lunchmöte i BNI-gruppen. Jag hade med mig några presentförpackningar med sörmländska delikatesser och båda blev sålda. Dessutom fick jag beställning till ett företag som ska ge sina anställda liknande som julgåva. Det blir alltså dags att ta en tur i sörmland igen och fylla på lite i förråden. På lördag ska jag också vara med på Gnestas näringslivsmässa och då passar det bra att ha med lite att sälja.
 
Efter dagens möte följde jag med en av deltagarna i gruppen hem till hennes hästanläggning. Roligt att se och höra om alla hennes planer. Eftersom jag också befunnit mig i hästvärlden under lång tid hade vi mycket att prata om.
 
 

Dags för återhämtning

Nu känner jag att det är dags för lite återhämtning efter en intensiv säsong. Så idag satte jag igång att städa mitt skrivbord. Det är mycket välbehövligt och kommer nog ta några dagar innan jag hunnit gå igenom allt. Fortfarande finns en del pärmar, brevfack mm som handlar om hästar och ridläger och dessa är det hög tid att ändra på så de passar nuvarande verksamhet i stället.
 
Jag har varit några dagar i Skåne och hälsat på barn och barnbarn. Spännande då Olas familj just har köpt hus som de flyttat in i bara några dagar innan jag kom. Det blev inte så mycket vila då jag hjälpte dem att packa upp ett 50-tal flyttkartonger. Men jag hann ändå vara massor med mitt äldsta barnbarn och en dag utforskade vi parken intill. Den var gigantisk och vi hann bara se en bråkdel. Ändå var vi där i nästan fyra timmar. Fin park men ett väldigt störande ljud från en motorväg som går intill. Tror inte Malmöborna störs av det men jag som är van vid tystnad tyckte det var ett mindre trevligt inslag.
 
 

RSS 2.0