Lektion med mersmak

Nu när snön äntligen är borta från ridbanan ökar genast förfrågan på ridlektioner. I dag fick Grattis jobba ett pass med en av de elever som nu har hunnit rida här i ganska många år. Det var så himla roligt att hålla lektion så nu längtar jag till ridlägret som jag har under Kristi himmelfärdshelgen. Jag gillar verkligen det här med undervisning och det är så roligt när man får ryttaren att förstå eller kunna känna från hästen vad som behöver göras.
 
Nu på kvällen var jag ute med grensågen och röjde lite grangrenar på stigen där matvandringen ska gå fram. Det är en väldigt fin sträcka med delvis en riktig naturstig. Det är fortfarande väldigt surt på sina ställen men på bara några dagar har det torkat upp mycket.
 
 

Måsten

Så är det då dags för ett av samhällets måsten. Det är dags att deklarera. Det sista i bokslutet gör jag alltid i anslutning till det och sedan gäller det att lägga ihop alla siffror rätt. Det tar alltid mycket längre tid än vad man tror så nästan hela den här söndagen gick åt för att få det klart. Nu ligger allt packat i kuvertet. Det är nog rekordtidigt. Brukar alltid sitta kvällen innan sista datumet.
 
I dag gjorde vi ett spännande moment i renoveringen av Lillstugan. Det var dags att flytspackla golvet i duschdelen. Tre säckar skulle gå åt och vi hade fyra för säkerhets skull. Spacklet rann ut bra men det visade sig att vi behövde fem säckar. Det var bara för Anders att kasta sig i bilen och köra till Eskilstuna för att handla mer. Det var viktigt att fylla på innan det andra stelnade helt. Slutprodukten blev riktigt bra och golvet lutar som  det ska till golvbrunnen.
 
I morse hade vi riktigt fint besök vid fågelbordet. Två stenknäckar var här och knaprade solrosfrön. Jag sov men Anders la märke till dem och tog några kort för att visa mig. Han är dålig på fåglar men förstod att de inte var några av de vanliga eftersom han inte kände igen dem.
 

Konferans

Gårdagen tillbringade jag på Öster Malma. Först var det lunch. Alltid jättegott. Eftersom det är Jägarförbundets anläggning och de använder mycket vilt är luncherna inspirerade av det. Efter lunchen blev vi guidade i vilthägnet. Solen sken så älgar och hjortar låg och dåsade men däremot var tjädertuppen riktigt i gasen. Han gjorde sig stor och grann när han såg oss alla. Klar för att försvara sitt revir. Det var häftigt för jag har inte varit i närheten av någon tidigare. Här kunde man gå så nära så att man kunde stoppa in fingrarna genom gallret om man ville. Nu var det inte att rekommendera för han skulle nog anfalla i så fall.
 
Efter visningen satte vi oss och under eftermiddagen fick vi lyssna på fyra olika föreläsningar. Den första var en tråkig föreläsare och ämnet var inte heller speciellt intressant så jag hade svårt att hålla mig vaken. Sedan blev det bättre och den sista var allra bäst.
 
Mitt säljbrev som varit med i Tyskland hade varit väldigt populärt rapporterade hon som varit på mässan med materialet. Jag ska få en mer utförlig rapport framöver. Det ser jag fram emot.

Nära ögat

Igår eftermiddag hörde jag ett väldigt kraxande av kråkor utanför huset. Jag gick ut för att se vad som var på gång. Några lyfte från hagen där höns och ankor går så jag gick ner för att kolla. Vid hönshuset låg min mörkbruna höna på sidan och jag trodde hon var död. Jag tog i henne för att se om kroppen var varm och då märkte jag att hon levde. Hon var helt i chock och bara satt i min famn helt paralyserad.
 
I morse var hon på benen men då såg jag att ena ögat inte längre är OK. Troligtvis är det så att kråkorna har hackat henne i ögat. Det är ju deras taktik när de hittar ett byte. Hade jag inte kommit hade de hackat och ätit på henne tills hon hade dött. Ingen trevlig tanke! Vi får se om ögat repar sig, i annat fall lär hon bli blind på det. Man märker att hon lite svårt med orienteringen när hon inte ser som hon ska. Skulle tro att hon vänjer sig så småningom.
 
Den svarta hönan har ett fint öga
 
Här ser man det skadade ögat

Vi är omskrivna

Det har varit mycket i tidningarna nu med koppling till Rocklösa. Två gånger i rad har Miljon varit med i tidnigen Häst och Ryttare och nu var han med för tredje gången. Den här gången demonstrerar han rörelsen skänkelvikning i artikeln. Det är en fin bild.
 
Miljon till höger med Maria på ryggen
 

Dörrfynd

Blocket är guld värt. Vi behövde en innerdörr till ombyggnaden i Lillstugan. Först köpte vi en på byggvaruhuset men det visade sig att det vara några cm för hög. Det finns lägre men det är oftast beställningsvara och kostar mycket mer. Jag satte i stället i gång och kollade Blocketannonser varje dag. Det gick nog bara en vecka så dök den perfekta dörren upp. Rätt höjd och dessutom fräsch och fin. Vinstlott!
 
 
När vi rev ner skivorna från väggen hittade Anders en rolig text på baksidan av masoniten. Det stod:
 
Ditsatt den 5. 2 1946
          av
Konrad Karlsson Öllösa
Karl Johan Karlsson Slänten
------------------------------------------------
En riktigt tråkig stuga
 
 
Vilket underbart historiskt dokument.

Avloppsjobb

Det går långsamt framåt med vår renovering av Lillstugan. Efter att bilat upp golvet delvis och sedan gjort ett nytt avlopp som är anslutet till det gamla så var det dags idag att gjuta igen hålet.
 
Nästa steg blir att göra i ordning för golvvärme och när den är lagd ska golvet flytspacklas. Jag har varit iväg och tittat lite på klinker och kakel och vet ungefär hur jag vill ha det. Längtar till att golvarbetet är klart för sedan börjar själva uppbyggandet.
 
 

Matvandringen i tidningen

I dag kom artikeln in i Sörmlands Nyheter om min matvandring. Massor med plats och fyra bilder. Var även med på förstasidan.
 
 
 
 
Vad roligt att få så mycket spridning.

Underbart goda

Nu är alla mina ankor igång med äggläggningen. De två första har hållt på i ca två veckor och i dag kom den tredje igång. Precis som förra året vid den här tiden så fick jag plötsligt ett enormt stort ägg. Det vägde 113 gram. Det kan inte varit kul att vara anka och klämma fram det. Förra året spekulerade jag i om det var någon annan fågel som varit i farten och lagt ägget hos dem. När jag sedan kläckte det så var det två gulor i det så det var därför det blivit så stort. Antagligen är det så den här gången också. Det ska jag använda till stekt ägg en dag. Stekta ankägg är det godaste som finns och med dubbel gula blir det extra mumsigt.
 
Jämfört med ett hönsägg
 
Stort även bredvid andra ankägg
 
 

Halma

Nu när det blivit plusgrader så behöver jag halma lite oftare hos hästarna. När jag skulle köra ut till dem idag fick jag inte igång traktorn så jag tog en skottkärra i stället. Det gick faktiskt över förväntan. Nästan så att det var bättre för det blåste halv storm och det gick att få halmen att inte blåsa iväg lika mycket. Hästarna tycker det är så mysigt när det kommer nytt. De står och mumsar och oftast lägger de sig sedan och riktigt njuter. Fast först har de alltid kissat i den så att det ska lukta rätt.
 
Sedan la jag in massor av ny halm i huset där mina kycklingar ska få flytta in. Jag satte också upp nätet igen som skydd mot rovfåglar. Jag tänkte flytta ut kycklingarna som nu blivit rätt stora men insåg att jag får ta dem på kvällen när det är mörkt annars sprattlar de iväg och blir rädda. Det får bli en arbetsuppgift i morgon kväll. När de kommit ut ska jag ta lite kort så ni får se hur fina de är. Har en underbar liten tupp med tofs på huvudet.

Nyttigt och gott

Det finns en fisk som jag gillar - makrill. Helst köper jag en riktig färsk som jag rensar själv men när man bor som vi så får man hålla tillgodo med frysdisken på ICA. Fördelen med den frysta är att den alltid är superfin när den fryses in. Det verkar vara väldigt många som inte köper denna goda fisk så nu tänkte jag att ni som inte testat tidigare ska våga prova. Det är en fet fisk full med omega-3. Jag steker den i riktigt smör och låter gärna lite extra smälta ner så det blir lite god sås att ösa över maträtten. Nu sist gjorde jag ett enkelt tillbehör med vitkål. Jag rev vitkålen på den grova sidan på rivjärnet, fräste i lite smör och slog på creme fraiche och lät det puttra. Smaka av med salt och peppar och servera till fisken. Totalt tar det nog bara 10 minuter att laga till denna rätt. Nyttig och otroligt mättande och perfekt snabbmat.
 

Visitkort

I morse möttes jag av bofinkens sång när jag klev ut genom dörren. Men i övrigt var det inte speciellt vårlikt idag. Kallt, blåsigt och regn under en stor del av dagen. På förmiddagen var jag på möte nere i Stjärnhov och vid 2-tiden kom en journalist hit och intervjuade mig och tog en del foton. Hon skulle skriva en artikel i Sörmlands Nyheter om turism och satsningar inom det området inför säsongen. Kul att bli uppmärksammad. Ser med spänning fram emot artikeln. Troligtvis kommer den på onsdag.
 
Jag satte mig sedan och jobbade med att göra ett nytt visitkort. Använde mig av Vistaprint och med lite supporthjälp blev det riktigt bra. Nu har jag beställt 1000 stycken. Fick tipset att använda dem som spridningsmaterial av hon som ansvarar för Gnestas företagsutveckling. Det är ju betydligt billigare att göra visitkort än att trycka upp broschyrer. Nu blir korten ett komplement till det andra.
 
Dagen avslutades med en fantastisk sol vid horisonten som syntes precis innan den gick ned. Kanske finns det hopp om värme och bättre väder i morgon. Måste nämna att jag gick en del av vandringen i går. På ett gärde var det så mycket snö så det gick ända upp till knäna på mig. Nu vill jag ha riktig vår.
 
Solstrålarna färgar vattnet rött. Häftig syn.

Att äga katt

Lyckas få med sig jätteråttan in utan att matte märkte något först
 
Jakt runt i huset med kameran med en ständigt morrande katt som snabbt slukade sitt byte.

Tror jag förstått

Jag avslutade dagen med att åka till Gnesta för att delta i datastuga på Gnesta företagsutveckling. Två fredagar i rad kan man vara där i ett par timmar och få hjälp med att förstå sig på de social medierna. Även tips på hur man ska använda dem för bäst effektivitet.
 
Vi började med Linkedin. Inser nu hur mycket bra det kan tillföra. Här kan man verkligen knyta bra affärskontakter, Sprida vem man själv är och sitt företag och hitta ett nätverk som passar en.
 
Sedan ägnade vi oss åt Facebook en stund. Nu tror jag att jag börjar förstå det här med gilla och dela. Alla som gillar min matvandringssida får automatiskt i sitt flöde det som jag skriver där. Om jag själv delar länken som privatperson så kommer den upp på mitt eget flöde och då ser alla mina vänner det. Just det vill jag ju att alla ska göra för då får man den maximala spridningseffekten. Om man gillar så ser den som gjort inlägget det men det sprider sig inte speciellt mycket.
NI som är experter på det här får gärna komma med kommentarer om jag missuppfattat något.
 
Jag vill ju att mina matvandringar ska spridas så att folk hör talas om dem och kan läsa vad det är. Hjälp mig gärna genom att gilla sidan och sedan dela inläggen. Här kommer sidan
http://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127
 
Tack på förhand.

Piggborstar

I dag hade jag en väninna här och jag fick hjälp med att borsta hästarna. Nu är det den stora hårfällningen och det är svårt att hinna med alla. Vi började hos Musseron, Miljard, Grattis och Rasmus. Alla fyra stod bara och njöt av den sköna behandlingen. Grattis får riktigt långa hår och de har en förmåga att tova ihop sig så han ser så tufsig ut. Rasmus fällde nog allra mest. Det är stor skillnad på de yngre hästarna för de har så kort päls.
 
Därefter gick vi in till Bilbo och Chassi. Den som fäller minst av alla är Chassi men hon kommer väl antagligen senare.
 
Sist var det Elins och Dominans tur. Dominans är en riktig njutare och står som en klippa när han blir ompysslad. Bouchette hade ett riktigt lerlager men hon gick bara iväg när vi försökte borsta så hon fick behålla sitt pansar. Elin hade jag borstat på häromdagen men det märktes inte alls. Det bara föll och föll och piggborsten blev fylld på ett enda tag.
 

Häftig växt

Jag har just varit iväg på en tvådagarskurs i Västerås. Vi konfererade och bodde ute på Björnö som ligger lite utanför Västerås. I många av träden där växte det mistlar. Jag har aldrig sett det förut och blev helt betagen i de häftiga växterna. Vissa träd hade som mistelnystan i nästan hela kronan. De var gröna medans träden just nu saknar löv. Det var ju just därför som man såg dem så tydligt. En mistel växte i en hassel så den var ju inte så högt upp. Jag gick fram för att titta lite extra noga och då såg jag att den hade massor med bär också.
 
Misteln är inte en parasitväxt. Den är beroende av trädet och när det dör så dör misteln också.
 
 
På natten bodde vi i campingstugor. Det är nyttigt att komma iväg och se annat och jämföra med det boende man själv hyr ut. Måste säga att man får väldigt myckt mer för pengarna när man hyr vår Lillstuga. I den lilla campingstugan jag bodde i var det tre sängar. Toalett och dusch i annat hus på området. Kök var också i annat hus. I stugan fanns inte ens kallt vatten så man kunde koka lite te. Stugan skulle också städas enligt schema när man bott där. Kan säga att det hade inte den innan mig gjort för golvet var fullt med skräp. Överhuvudtaget blir det inte lika välstädat när folk själva gör det. Det märkte jag förra året när vi hyrde ut stugan ibland. Folk kan inte städa. Så i år har jag höjt priset lite och så ingår städning i stället.

Säljbrev

En riktig aprildag har denna söndag varit. Först såg jag stararna på gräsmattan och sedan kom det intensiva snöfallet med inslag av hagel.
 
Jag jobbbade med mitt säljbrev som ska locka utländska resebyråer att ta in matvandringen i sina kataloger. Nu ska jag skicka materialet vidare och sedan ska det översättas till engelska.
 
på eftermiddagen hade vår vägförening årsmöte. Jag har inte haft tid på många år att vara med men idag deltog jag. Tycker alltid att folk är väldigt spaka, frågar inget och verkar inte ha några egna tankar. Jag engagerade mig och så passade jag på att informera om min nya satsning på matvandringen. Alla fick varsin broschyr.
 
Rasmus som är ledare i sin flock uppmanade mig att köra ut en ny ensilagebal. Precis vid grinden tog bränslet slut i traktorn så de fick vänta lite extra innan den var på plats.

Marknadsföring

Nu har jag varit på tryckeriet och hämtat broschyren om matvandringen. Jag är väldigt nöjd med den. Bilderna blev bra och texten kort men talande. Jag har redan fått en beställning på 10 stycken som ska läggas ut på ett café bl a. De som kommer vara leveratörer till matvandringen kommer få några och ha och dela ut till sina kunder och kontakter.
 
Jag ska nu sätta mig och skicka till väl valda personer, företag och organisationer.
Förutom broschyren försöker jag nu få lite fart på facebooksidan. Mitt sista inlägg som handlade om broschyren har redan haft en spridning till över 800 personer. Har du inte varit inne på sidan och gillat och delat så vore det toppen om du tar dig tid och gör det. Ju större spridning desto bättre. Här kommer länken
http://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127
 
 
 

Stockholmstur

Idag blev det en tur till storstaden fast jag höll mig i den yttre kanten. Jag besökte en secondhandbutik i Skarpnäck. Det var dags att skaffa en del saker till matvandringen. Jag hade en fylld IKEA-kasse med mig därifrån och tung var den också. Därefter stannade jag till i Södertälje och var in på Rusta och Jysk. Det kommer gå åt rätt många kylväskor på vandringarna så sex nya köpte jag med mig hem.
 
Ofta när jag varit iväg så där och handlat och kört bil långt brukar jag vara ganska slak när jag kommer hem. Så kändes det inte alls idag och jag tror det beror på att jag på förmiddagen hade ett så otroligt trevligt och inspirerande samtal med en kvinna på telefon. Tänk att en sådan sak kan göra att hela dagen blir bra.
 
Nu på kvällen har jag också lyckats fylla i EU-stödsblanketten på internet. Tror det blev rätt men ska för säkerhets skull ringa till Länsstyrelsen i morgon och fråga några saker. Gör man det minsta fel får man böta med att betala tillbaka dubbla beloppet. Tänkte försöka undvika det.

Nu är jag säker

I morse flög två gäss över huvudet på mig när jag gick ner för att mata djuren. Efter middagen åkte jag iväg på ett möte och på ett gärde spatserade en tofsvipa och strax därefter lyfte en trana framför mig.
 
Nu är jag helt säker på att våren är här.
 
Tofsvipan

Dag efter helg

En lång helg gör alltid att jag tappar lite av min struktur på arbetet. Inte det vardagliga med hästar och djur utan allt annat som ska planeras, administreras, ringas osv. Det blir en mindre effektiv dag på det sättet.
 
Det blev ändå en bra dag även om jag hade lite svårt att komma igång. Har bokat in ett studiebesök till i morgon. Pratade lite kort med två slottsanläggningar om samarbete. Kollade upp hur mycket guider får betalt genom att ringa andra som bedriver naturturism. Sedan har jag forskat lite om allemansrätten då jag har en granne som inte tycker att jag får gå över deras mark under matvandringarna. Har nu konstaterat att de har fel. Så länge man inte förstör gäller allemansrätten och förstör gör man ju knappast när man promenerar i skogen. Det följer ju också med en guid på vandringen som ser till att man är varsam i naturen och inte stör djuren. Skönt att jag fick rätt på reglerna för nu kan jag gå den slinga jag tänkt.
 
Vackra vyer på kommande matvandringar

En märklig vår

 
Minus 17 grader de sista morgnarna men nu startar vi i alla fall med lite vårsysslor. I dag packade jag fikakorgen och så gick vi ut till slåtterängen och tände på en gammal rishög som blev kvar efter att vi fällt några tallar. Vi satte oss på varsin stubbe och njöt av vårt goda kaffe med en chokladcheeskake (LCHF) som smakade ljuvligt till. Det blev faktiskt så varmt av solstrålarna så jag kunde ta av mig jackan en stund. Nu längtar man verkligen efter våren, det spirande gräset och alla flyttfåglarna. Inte ens bofinken har dykt upp.

RSS 2.0