Vilken resa!

Som ni märkt har jag inte bloggat på två dagar. Mycket sällsynt. Anledningen är att jag varit ute och rest. Sörmlands turism anordnade en studieresa till kreativa, framgångsrika företag inom besöksnäringen. Vi har varit vid södra Sveriges största skidbacke. Där har t o m SM i slalom genomförts. Efter det var vi på Ästads vingård med Sveriges största vinodling, fantastiska bastumiljöer med sex olika typer av bastu. Vattenfall, porlande bäckar oxh dammar med källvatten. På kvällen hade vi en höghöjdsaktivitet och klättrade runt på en höghöjdbana.


Bussen rullar

Nästa dag shoppade vi en stund på Ullared och sedan lyssnade vi på ett fantastiskt föredrag av deras VD. Förstår att de är framgångsrika med en sådan styrning. Otroligt affärskoncept som blvit så framgångsrikt. Några timmar senare var vi framme i glasriket och bodde på Kosta boda glashotell. Hela hotellet var smyckat med konstglas. Även en hel del i varje hotellrum.


Tillsammans med en medresenär i baren. Lägg märke till bardisken i glas, konstverket på bordet och lamporna.

Nu idag, sista dagen var vi i Ödeshög hos företaget Urnatur. Deras koncept var ett enkelt boende i små hus i skogen och i träden. Trädhusen var riktigt häftiga.


Ett litet hus i skogen

Sammanlagt var det en fantastisk resa med så många stimulerande möten. Även det här att man lär känna alla på bussen lite mer ger också nya affärsvägar.

Bilbo i stallet

Bilbo har fått fångkänning. Nu så här i efterhand förstår jag att han helt enkelt åt för mycket ur balen jag hade ställt ut till dem i hagen. Normalt sett portionerar jag ut maten men när jag ska bort eller liknande så får jag ibland lösa fodringen med fri tillgång. Det slog inte till direkt utan kom lite efter. Nu har jag lärt mig att se när det är dags. Han står oftast och rör sig stelt. Han får en speciell teknik att sätta ner hovarna.När det händer är det bara att ställa honom på box i stallet och sätta in inflammationsdämpande. Inte kul att vara ensam därinne men det går ändå väldigt bra. Nu känns han helt återställd och har inte ont längre. Det visade han tydligt idag när han bockade runt i sin box. Han ska få medicin några dagar till och sedan vara utan en vecka innan han får gå ut. Det är veterinären som säger hur det ska vara. Det vanligaste felet enligt honom är att man tar ut dem ur boxen för tidigt och inte medicinerar tillräckligt länge.

Jag börjar lära mig nu att se tidigt när det är dags. I och med det så går det numera över ganska snart och helt utan komplikationer.

Äggplanering

Jag har bestämt mig för att ha så många hönor så jag kan sälja lite ägg. Var inne igår på en sida där de sålde avelsägg. De hade bild av en korg full med ägg. Vilken färgprakt! Blå, gröna, beiga i olika nyanser och olika bruna. T o m riktigt mörka bruna. Jag blev så sugen på att ha massor med olika sorter så att äggkartongerna blir fyllda av en härlig färgblandning.Jag har nu ägnat lite tid åt att kolla på hönshusidéer. Det ska rymma 30 fåglar, kunna flyttas och kopplas ihop med en utomhusbur. Den ska kunna förflyttas med traktor så man kan flytta hönorna till färskt härligt bete hela tiden.

Bra projekt

Det är förenat med livsfara just nu att ta sig mellan vårt hus och stallet. Det är likadant varje år. Hela stallplan ligger i norrläge och så kommer smältvattnet rinnandes från de sluttande åkrarna. T o m hunden klättrar i kanterna och försöker hitta fäste. I dag har det i alla fall lyckats komma fram lite barmark framförallt i backen upp till huset.

Kl två hade jag en intervju inbokad med Gnesta kommun. De har startat ett projekt och fått många miljoner från EU för att kompetensutveckla de små företagen i kommunen. Varje företagare kommer bli intervjuad och så får man fylla i en enkät om sina behov. Till hösten kommer det sedan dras igång en mängd olika kurser alla med inriktning att stärka företagaren. Man väljer det som man känner att man behöver och det finns inget tak för hur många kursdagar man kan delta i. Det känns som det kommer bli ett mycket bra projekt. Har hört av deltagare i andra kommuner att det har varit otroligt hög kvalitet på arrangemangen.

Träffat Miljon

Miljons nya fodervärd har varit på träningsläger på Brolöten tillsammans med sina lagkamrater. Eftersom Brolöten bara ligger en och en halv mil från oss åkte jag dit under två dagar och tittade på träningen. Miljon är under igångsättning så de red lite lugnare än de andra.

Kul att få titta på dem. Miljon såg ut att trivas. Blir alltid lika glad när jag ser honom röra sig. Det är så mjukt och fint.SemmeldagenDet här är en riktig LCHF-semla. Inget spannmålsmjöl och inget socker. Semmelbullen är bakad med kokosnötsmjöl som används mycket inom LCHF. Det smakar inte kokos utan är ganska neutralt i smaken. Jag har inte kommit överens med mjölet förut, inget smakade bra. Så läste jag om hur viktigt det är att få rätt proportion på grammet när så nu lyckades jag. Härliga släta kardemummabullar fyllda med egen komponerad LCHF-mandelmassa och så massor med god grädde.

Här kommer recept på mandelmassa. 1 dl mandlar mals i kvarn till mjöl (tar du färdigköpt mandelmjöl behöver du ta 2 dl av det), 1/2 dl vispgrädde och 1 tsk honung. Blanda ihop med gaffel, Klart. Satsen räcker till 8 mindre semlor.

Jag är just hemkommen från en kurs arrangerad av Länsstyrelsen. Numera kan man bara söka EU-stöd via internet så vi fick en genomgång av hur man gör och sedan gjorde var och en klar sin ansökan. Så otroligt skönt att den är klar och redan en hel månad i förväg. Jag njuter!

Familjebesök

I några dagar har vi haft rådjursbesök i trädgården. Första gången var det en get med fjolårsbockkilling. Sedan följde några dagar med bara geten. Jag trodde att fjolårskillingen kanske blivit uppäten. I dag stod en stor bock och åt på solrosfröna. Så anslöt sig geten och så kom först en fjolårskilling och sedan ytterligare en. Vi hade besök av mamma, pappa, barn kan man säga.Bocken hade stora jättefina horn. De är just nu klädda med hårig päls och ser så läckra ut.


När magen är mätt

Våra tre katter kan mina morgonrutiner. Först går matte ner till djuren utomhus och gör morgonsysslorna sedan kommer hon in och sätter på tevatten och kokar ägg. När det är i gång är det dags för katterna att få sitt morgonmål. De sitter alla och väntar otäligt. Just nu är det stor lycka varje morgon. Matte rensar frysar och hittar så mycket god inälvsmat. Det är verkligen katternas favoritföda och så köttfärs förstås. Jag skär upp så mycket så att det alltid ligger några bitar kvar när alla ätit sig proppmätta. Efter måltiden går de och lägger sig på sin respektive favoritplats och sedan ser man inte röken av dem förrän sent på eftermiddagen. De sover som klubbade fram tills dess.


Busen


Sture


Smurfen


Busen igen

HAE-kurs

Den 19:e mars ska jag ha en heldagskurs i Horse Assisted Education. Det är en öppen kurs vilket betyder att man kan anmäla sig som enskild person. Kursen är intriktad på Personlig utveckling med ledarskap och kommunikation. Det brukar alltid bli en helt fantastisk dag. Upplevelserna för deltagarna brukar vara starka, ge insikter och verkligen leda till utveckling. I o m att man upplever saker med sina känslor blir man berörd och detta leder till att deltagaren utvecklas. Att vara coach och ledare för dagen är en stor förmån. Det ger kraft men kräver också 100% fokus varenda sekund.

Jag har två platser kvar denna dag den 19:e så är det någon som är intresserad av att vara med så är det bara att maila [email protected]. Vill man läsa lite mer om det kan man gå in på min hemsida www.upplevelseochutveckling.se

Egenproducerat

Våra första ägg! Idag kom de. Jag misstänkte att det snart var på gång för en höna hade skapat som ett litet rede i halmen. I morse när jag kom ner låg det ett så fint ägg där och så var det också ett mindre på ett annat ställe. Vet ju inte om det är båda hönorna eller om det lilla låg kvar från igår. Nu blir det i alla fall egna ägg till frukost. Båda äggen hade gröna skal. Just det jag hoppades på.Min anka som tyvärr togs av någon fågel var bara äten på i ryggen så när jag hittade den hängde jag den för att möra på sig. De fina bröstbitarna som är de bästa på en anka var långt ifrån det hackade området och helt intakta. I dag har jag ägnat mig åt att plocka ankan på fjädrar. Det är ett väldigt bestyr och tidsödande. Det bästa sättet är att skålla den snabbt och sedan plocka fjäder för fjäder. I o m att jag bara skulle ta rätt på bröstsidan så gick det lite fortare än en hel anka. Nu är den putsad och fin och bröstet är frånstyckat från benet och ligger nu i frysen för att komma till användning när vi vill äta något extra gott.


Provtagning

I dag var veterinären här igen. Det var för Mulles räkning han kom hit. Det är nämligen så att jag har upptäckt en stor utväxt på Mulles snopp. Det är ju en kroppsdel som man inte brukar studera så ingående. Att jag upptäckte att det var något berodde på att Mulle blev geggig på bakbenen. När jag undersökte det hela så såg jag att det kom från skapet. Sedan upptäckte jag också utväxten som inte såg så mysig ut. Nu har veterinären tagit ett vävnadsprov på den för att fastställa så att det inte är en elakartad tumör. När svaret kommit ska vi ta ställning till om det går att operera.
Felaktiga påståenden

Oj, så mycket det skrivs och debatteras om LCHF just nu. Kvällspressen öser på med hur bra det är ena dagen och hur farligt det är med denna kost nästa dag. Allt för att sälja så många lösnummer som möjligt. På TV har det varit en massa debatter, senast nu i morse. I kväll kommer nästa debatt kl 23.00 för den som är nyfiken. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt har en tuff uppgift att försöka förklara vad LCHF egentligen är. De så kallade experterna anställda av statliga myndigheter försöker skrämmas med att man bara äter mängder av kött och fett. Så fel, så fel. Jag och de flesta med mig upplever i stället att kött/fiskkonsumtionen är på samma nivå eller mindre än tidigare och oj så variationsrikt man äter med massor med goda grönsaker. Förr var det mest lite sallad, tomat och gurka. I LCHF äter man mer naturligt och bra fett så att säga äkta vara. För en del räcker det med att steka köttbiten i smör för att känna sig tillfreds och andra behöver en portion gräddsås för att bli mätta. I alla fall långt ifrån den skrämselpropagandan som de ej pålästa försöker med.

Det är en del som påstår att LCHF inte passar dem. De har provat osv. Igår läste jag ett intressant inlägg från en som börjat. Hon hade tagit hjälp av en kostrådgivare i LCHF och fått hjälp med att äta i rätt förhållande mellan protein, fett och kolhydrater. Genom att ta hjälp misslyckas man inte. Människor är så fettskrämda, många är vana att inte äta sig mätta mm och då är det svårt att på egen hand starta det nya livet. Jag ser nu fram emot att hjälpa alla som behöver att komma igång med sitt LCHF-liv. Jag har både enskild kostrådgivning, helgkurser och en veckokurs i sommar. Helg och och veckokurserna bor man här på Rocklösa och äter gott . En perfekt semester i hälsans tecken.Jag har just kommit från affären och detta blev dagens inköp. Vitkål, fänkål, blomkål, ruccola, persilja, purjolök, broccoli, hackad spenat, champinjoner, citron, lime, dijonsenap, rökt lax, ägg, bregott, bacon, makrill, rödspätta, strömming, torsk och färska kycklinglår. Har lite grädde, smör och cremé fraiche i kylskåpet som blir komplement till veckans varor.

Framgång med recept

I stort sett varje dag gör vi nya recept till vår middag. På det viset upptäcker vi mycket gott som vi delar med oss av till vår dotter Martina. Hon driver ju företaget www.matkassenlchf.se och tar tacksamt emot inspiration och tyckande från oss. Martina har nu levererat kassar 3 gånger. Den här sista kassen köptes blanda annat av hon som driver www.lchfbutiken.se. Hon recenserade sedan veckans recept varefter de lagade och åt det. Det blev högsta betyg och du kan läsa alla positiva rekationer, se massor med fina bilder och även hitta de fem sista recepten om du går in på respektive hemsida. Renskavsgrytan, sellerisoppan och äppelkotletten har jag skapat åt matkassenlchf.

Nu ikväll blev det stekta lammkotletter med rättikskaka. Provade ett nytt efterrättsrecept idag. Det blev chokladfondant. Mycket smaskigt!


Snubbel i hagen

Jag och Elin sitter i samma båt. Vi har ont i foten. Jag skulle dra av lastpallen från foderburen i morse för att kunna fylla på. Av någon konstig anledning halkade jag till och hamnade på marken och även lastpallen. Vet inte om den slog på foten eller om jag slog foten mot marken hårt men nu har jag i alla fall ont i den. Från början haltade jag bara lite men ju längre dagen lider desto sämre känns det. Jag får gå på tå för det onda sitter mot hälen och i utkanten av fotsulan.

Nästa som for omkull på samma ställe som jag var min ponny Elin. Hon blev stressad av Mia och skulle springa iväg när hon trasslade ihop sina ben och så blev det pladask. Även Elin gjorde sig illa och stod på tre ben från början. Nu går hon på alla fyra men haltar lite. Såg att hon var blodig så hon har nog trampat sig med brodden. Det är femte gången den här vintern hon gör det så hon har nog lite dålig koll på var hon sätter hovarna. Alla sår har läkt fint så det har egentligen inte varit några bekymmer. Ingen av de andra har fått en ända skråma under vintern även om de också är broddade.


Elin och Chassi står och mumsar på den nyinställda balen

Grattis ojämn i steget

Hästarna har hållt sig fräscha under en längre tid nu men idag var Grattis halt när han skulle gå lektion. Nu tror jag inte det är så allvarligt. Det troligaste är att han halkat till och sträckt sig. Jag ska låta det gå ett par veckor så får vi se om det går över. Sist han reds var han fräsch och sedan har han ju bara varit i hagen. Grattis är lägre i rang än Totte och Rasmus så det kan ha hänt när han blir lite rädd för dem.


Det kommer gäster

LCHF-bakning går oftast otroligt snabbt. I går skulle vi få besök. Jag satt och jobbad vid skrivbordet och upptäckte helt plötsligt att det bara var en timme kvar tills gästerna skulle anlända och jag hade inget fikabröd. Ner i köket och satte igång. Gjorde ett nytt recept som visade sig bli den perfekta tårtbotten. Nästan exakt samma smak som den jag bakade på vetemjölstiden. Det här är en botten man kan dela och lägga fyllning emellan om man vill. Jag la den här gången bara ett tjockt lager med grädde uppepå och så härliga hallon. Gästerna berömde tårtan så nu vet jag att den passar alla.I morgon ska jag bjuda på den igen. Får se vilken bedömning det blir då.

Fortsatta framgångar

Återigen har Miljard och Ebba fått en fin placering på dressyrbanan. Den här gången blev det en förstaplats i LB:2. Hela 70,33 % red de ihop och det är mycket bra. Det trots att de misslyckades i de båda travökningarna. Nu tror jag de ska starta en LA vid nästa tävling. Blir spännande att se hur det går.


Morgonsysslor

Dagen börjar alltid med att ta hand om djuren. Det blir lite olika ordning olika dagar beroende på vilka som behöver mat respektive vatten. I dag startade jag med Mullegänget och så här lugnt och mysigt ser det ut när de fått sin mat.Eftersom vattenkoppen frusit hos Bouchettegänget så måste jag bära vatten till dem. Fyra hinkar på morgonen och fyra på eftermiddagen. Därefter är det ankornas tur med nytt vatten (som de älskar). Så här bor de numera.Sedan går jag vidare till hönsen och de får mat och vatten. Den minsta tuppen har nu också börjat gala. Har tre tuppar och tre hönor. Ingen vidare fördelning.
Slutligen är det frukost för mig. En timme ute först ger extra skön känsla.

Spännande läsning

Jag hittade några artiklar häromdagen i en DN-bilaga som verkligen var intressanta. Det som fångade mitt intresse var orden: I dag dör fler människor i världen av fetma än av svält. Klart jag blev nyfiken. Det var många sidor om fetmaepidemin i Kina, Mexiko och Egypten. Inte trodde jag att de hade sådan problem i Kina och ännu mindre i Egypten. Enligt WHO väger 75 % av kvinnorna i Egypten för mycket. Av dem räknas nära 50 procent som sjukligt överviktiga eller feta. Fetman breder ut sig över hela världen. Man räknar med att 2015 kommer 2,3 miljarder av jordens 7 miljarder människor enligt WHO vara överviktiga. Visst är det skrämmande. En intervjuad läkare med specialistutbildning i Sverige säger bekymrat att "Diabetes, fettlever, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnapné och överansträngda leder bara är några av de sjukdomstillstånd som följer i fetmans spår".

Det fanns också med en världskarta med hur övervikten fördelar sig i världen. Märkligt nog är det flera öar i söderhavet som toppar listan. USA, England, Australien, vissa delar av Afrika, Sydamerika och Asien ligger sämst till. Därefter med 40-59 procent överviktiga  finns hela Europa och Ryssland samt resten av Sydamerika m fl.
Det är en skrämmande läsning. Uppenbart är att när världen blir rikare och det inte finns många svältande längre så börjar de genast äta samma dåliga mat som vi gör i västvärlden.   


Tragiskt

Ingen rolig dag. Jag förlorade en av mina fina ankor. Naturligtvis en hona. Det är alltid en av de man helst vill ha kvar som går åt när rovdjuren kommer. Jag hittade den halvt uppäten liggandes under hönshuset. Det fanns bara fågelspår i snön så jag antar att det var en vråk.De sju andra ankorna har nu fått flytta in i stallet och bor i en box. De var så vettskrämda så de vågade sig inte ut ur sitt hus på hela eftermiddagen.

Kallt så det förslår

Riktigt kallt har det blivit. I några dagar har det nu legat mellan 15 - 18,5 minusgrader. Eftersom jag varit på kurs i några dagar så ställde jag in balar till hästarna så att alla gängen hade fri tillgång. Med den kylan behöver de kunna äta mer mat så de håller värmen. Nu har Mulle och dom ätit slut på sin bal men i morgon är jag hemma så då kan jag fylla på fler gånger i foderburarna om jag vill.Jag går också bara och väntar på att elvattenkopparna ska frysa. De brukar inte klara sig när det blir så här kallt under en längre period. Än så länge har de konstigt nog fungerat.

I tidningen står det inte att det ska vara så här kallt. På lördag ska det däremot smälla till. Undrar vad vi då får eftersom vi redan nu ligger 10 grader kallare än prognosen?

RSS 2.0