Hur det gick

Vi börjar med talgoxen. När jag kom ner i sadelkammaren i morse hittade jag ingen talgoxe. Efter frukosten utrustade jag mig med en bra ficklampa och gick ner igen. Precis när jag började leta fick jag syn på den. Den satt i det gamla svalboet precis under taket och tittade på mig. Kunde inte fånga in den för den flög när jag sträckte händerna mot den. Fönstret går att öppna lite i överkant så det gjorde jag och hoppades sedan på att den skulle hitta ut. Nästa gång jag kom ner var den borta. Ett gott slut med andra ord. Den kunde inte använda sitt ena ben så bra så jag hoppas den nu klarar sig i det vilda.
 
Hur gick det då med min dröm om 200 gilla på facebook "Rocklösa matvandring"? Genom att en vän bad sina vänner att gilla sidan så är jag nu uppe i 206 gilla. Vilken kraft det är i sociala medier. Stort tack för hjälpen!
 
Årets sista dag har varit en varm dag. Från minus 18 för två dagar sedan var det i dag någon plusgrad. Jag passade på att göra nyårsrent hos hönsen och ankorna.
 
På eftermiddagen fick jag en massa inspiration till att fixa i sovrummet. Nu har det flesta möblerna bytt plats och jag riktigt njuter av hur bra det blev. Nu ska det inhandlas en ny garderob också så att jag äntligen får lite ordning på klädförvaringen.
 
Jag vill nu tacka er alla bloggföljare för det här året och jag önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR med förhoppningar om ett fantastiskt 2015.
 
 

Talgoxemysterium

I bland händer det som man inte vill ska hända. En liten fågel ser inte glasrutan och flyger in i ett fönster. Vi hörde en duns och där ute i rabatten låg det en talgoxe. Jag gick ut och tog upp den. I början var näbben öppen som att den behövde luft så jag blåste lite försiktigt. Den fick följa med ner i stallet och jag satte den i en gallerbur så att den kunde återhämta sig.
 
Några timmar senare kom jag ner till sadelkammaren och döm om min förvåning när det inte fanns någon talgoxe kvar i buren. Helt omöjligt att ta sig ur tänkte jag men det var en lite bredare springa på ett ställe och kanske den klämt sig igenom där. Jag hittad i alla fall ingen fågel. Får ta och leta i morgon när det ljusnar. Den borde dra sig mot fönstret och på det viset avslöja sig. Roligt att den i alla fall verkar ha piggat på sig.
 
 

Ett supertips

Vi som bor på dessa breddgrader har oftast brist på D-vitamin i våra kroppar. Under sommaren fyller vi på depåerna bra om vi vistas i solen varje dag men senare under året står solen så pass lågt så den inte gör någon nytta. Jag provade förra vintern att äta den rekommenderade dagsdosen men kände ingen skillnad. Jag har läst om många som äter det dubbla och mår så bra så i år prövade jag det. Vilken skillnad! Innan jag började kände jag mig lite låg men efter några dagar med dubbel dos kände jag mig glad, nöjd och tillfreds och arbetslusten återvände. Dessutom försvann en olust som funnits i kroppen. Jag lät min man också testa och han upplevde samma stora skillnad. Märkligt nog behöver jag mindre med sömn också.
 
Jag läste nyss en artikel om forskningen på D-vitamin. Forskarna är mycket förvånade över sina upptäckter och bl a har man sett att vitaminet är mycket viktigt för att förhindra mängder med sjukdomar, t ex cancer. Här kan ni läsa artikeln
http://illvet.se/manniskan/medicin/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar
Missa den inte.
 
 
 
 

Vill nå 200

Jag var just inne på min facebooksida som heter Rocklösa matvandring. Jag hade fått en ny gillamarkering och nu är det 192 stycken. Min dröm är att jag ska nå upp till 200 innan detta år tar slut. Jag kom på att kanske ni som läser här kan hjälpa mig. Har ni inte själva gillat får ni gärna gå in och göra det. Det här är länken, https://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127, eller så kan ni gå in via hemsidan eller bara skriva in Rocklösa matvandring i sökfältet på er facebook.
 
Tipsa gärna era vänner att hjälpa till. Tänk om min dröm går i uppfyllelse!
 
 

Snabb tillvänjning

Vintern kom riktigt plötsligt och nu har vi rejält kallt. Ca 17 minus som mest under lördagen. Det tog ett par dagar att vänja sig men nu tycker jag bara att det är så härligt. Det blir ett speciellt ljus på förmiddagen när det är rejält kallt och så lyser solen så härligt. Men man märker att den knappt orkar upp över trädtopparna. Snart har det gått en vecka mot ljusare tider. I den här kylan har jag svårt att slita mig och gå in. Det är extra mysigt att gå runt hos djuren, ge dem mat och pyssla med allt. Det som tar en massa extra tid nu är ju att vattnet fryser hos alla fåglar. Det blir att bära varmvatten  med sig.
 
Mitt på dagen tog jag en en rejäl promenad med min dotter i solskenet. Vi såg många spår från olika djur i snön.
 
 

Hemsidejobb

Det är dags att göra lite förändringar av min hemsida igen. Ett par veckor innan jul träffade jag en coach och vi gick igenom lite vilka förbättringar jag skulle kunna göra på förstasidan. Det som nu kommer hända är att knappar för facebook, instagram, blogg, certifieringssystem mm kommer samlas på en rad för att det ska bli överskådligare. Det stora som också ska hända är att sidan ska mobilanpassas. Fler och fler söker och läser i mobilen och på plattor. Jag vill ju att sidan ska vara snygg även då.
 
 
Så här ser symbolen ut för det rådgivnings- och certiferingssystem vi är med i.

En god fortsättning

Jag önskar er alla en god fortsättning på julen och ett gott slut på året. I tisdags flög en v-formation av sångsvanar över Rocklösa. De kände nog på sig att kylan nu var på väg. Julafton inleddes med minusgrader och under dagen kom några snöflingor. Perfekt julväder med andra ord.
 
Äta, kalle-anka, julklappsutdelning, äta. Allt var som vanligt alltså. Mellan lunch och kalle-anka var alla ute och rörde på sig en stund. Naturligtvis fick hästarna påhälsning och visade upp sig.
 
 
Den  som ställde sig in ordentligt var Musseron. Klart han då hamnade på bild.
 

Arbete för posten

I dag har jag skickat alla våra julkort. Dessutom fick jag en beställning på ett presentkort på en svampkurs till hösten. Det blev också lagt på brevlådan. Brevbäraren får nu riktigt mycket att göra. Det är bara att hoppas på att posten sköter sin uppgift så att allt hinner fram innan jul.
 
När jag åkte hem från samhället mötte jag massor med hjortar på andra sidan ån. Jag räknade att det var minst 22 stycken. Häromdagen fanns även ett gäng här på Rocklösa. Jag hörde en drivande hund på förmiddagen och några timmar senare sprang det runt hjortar på gärdena och nere vid Nergården.
 
Den här dagen fick ett riktigt bra avslut då det på mejlen kom en bokning från Tyskland. 9 personer har bokat boende i Nergården under två sommarveckor.
 
 

Nu går vi mot ljuset

Mitt i allt julstöket går vi nu mot ljusare tider. Just nu med alla adventsljusstakar. pynt och julstämning får det gärna vara lite mörkt tycker jag. I dag har det spridits många goda dofter i huset. Jag har gjort pepparkaksbollar, saffran- och kokoskakor, frökex och ett pepparkaksfrökex. Jag griljerade skinkan på eftermiddagen och den såg så god ut så det fick bli några härliga skivor till middag. Den var verkligen värd sitt pris.
 
I morgon ska jag fortsätta baket med lussekatter och pepparkaksmuffins. Sedan blir det nog lite ischoklad och chokladdoppade apelsinskal. Allt med choklad kommer jag göra av en belgisk sort som är på 85 %.
 
I dag var det dags att hugga gran. Jag hittade en mindre som var helt OK och en jättestor och väldigt frodig. Den sistnämnda fick vi kapa lite av toppen på för att den skulle få plats inne.
 
 

Kattbesök

Nu är det mest städning och pyssel inför julen som upptar mina dagar. På eftermiddagen bestämde jag mig för att åka ner till affären och handla lite måsten inför julafton. Först stoppade jag ner en ekologisk julskinka i kundvagnen. Den vägde hela 3 kg och det var onödigt stort egentligen men det fanns inga mindre. Sedan letade jag efter grisfötter men det fanns inte. Affären gjorde omgående en beställning så de får jag hämta på måndag. Det tredje viktiga var färsk strömming. Där visade det sig att affären inte fått något trots beställning och inget skulle komma in de kommande dagarna. Märkligt att det ska vara så svårt att få tag i färsk fisk. Strömming är ju så svenskt. Jag fick i stället köpa fryst sill som ju är detsamma som strömming.
 
På min resa hälsade jag även på hos grannen. De har nyligen fått kattungar från sina två honor. De är av en mycket ovanlig ras som ursprungligen kommer från Kenya. Den heter sokoke. Kattungar är så mysiga men de är som härligast när de är några veckor till och har börjat busa och leka med varandra. Jag ska göra ett återbesök då.
 
Så här ser en av honorna ut. Hon har en mycket sällsynt färg.

Väcker känslor

Oj vad jag har letat efter en speciell julklapp. Vissa saker tror man det ska bli hur lätt som helst att hitta och så upptäcker man att det inte finns i en enda affär. Det var nästan att jag hade gett upp då jag idag kom på ytterligare ett ställe. Valde först att ringa för att kolla om de hade något som kunde stämma. Äntligen så lyckades jag. Nu är julklappen införskaffad och även inslagen och en bock som markerar färdig finns på min lista. Härligt! Det bästa av allt var att jag hittade den i Gnesta. Man ska inte gå över ån efter vatten.
 
Jag har suttit och letat efter några bilder att skicka med min rapport till Skogsstyrelsen. Det tar tid men är samtidigt kul när man hittar härliga kort som tagits under åren. De väcker verkligen olika känslor.
 
Ser ni ekorren?
 

Fick panik

Nu så här efteråt kan jag se på dagens situation med humor. Just när det hände kände jag paniken komma. Jag skulle iväg på ett  möte på eftermiddagen så jag hoppade in i duschen. Eftersom det inte är några gäster på gården och det aldrig kommer något spontant besök denna årstid så är jag inte så noga med att ha kläder på mig när jag tar mig från källaren upp till övervåningen. Det var lite kallt så fleecetröjan åkte på men inget mer. Av någon anledning gick jag ut i köket på vägen upp och slänger en blick ut. Fasa! Där ute står en bil och en man är på väg till vårt hus. Han befinner sig precis bredvid Lillstugan. Alltså inte många meter från vår veranda. Jag får panik och hittar inte mina byxor utan hugger tag i en tröja som hänger på en stol och knyter runt magen. Framsidan är nu dold men inte min baksida:)). Det knackar på dörren och där står en kille som ska lämna av ett paket. Jag signerar snabbt och stänger dörren. Hur stor sannolikhet kan det vara att just detta ska hända? Antagligen någon promille. Det visar sig sedan att paketet inte var till oss. Fraktfirman körde helt enkelt till fel gård så jag fick ta med det och lämna det hos grannen.

Ett tungt ok

Tänk vad vissa måsten gör att man inte får något vettigt gjort. På min lista har det länge stått "Skriv rapport till Skogsstyrelsen". Det där har jag inte tyckt att jag har haft tid med och skjutit framför mig hela tiden. Nu är det bara två veckor kvar innan den måste vara inlämnad. Det är lättare att välja andra trevligare uppgiter men för mig blir det som ett tungt ok som hindrar mig från att vara effektiv. Varje dag tänker jag att i morgon börjar jag. Så kommer den dagen och så tänker jag likadant igen.
 
I dag har i alla fall det stora hänt. Jag har börjat med rapporten. Det är egentligen inte klokt att jag ska behöva lägga ner 7-8 timmar på att skriva en rapport bara för att jag erhållit ett bidrag från dem. Det är 24 frågor där i stort sett varje kräver en lång utläggning. Jag har nu tagit mig igenom det mesta utom att skriva en sammanfattning. I morgon ska jag läsa igenom allt och sedan göra slutklämmen. Det ska bli så skönt när jag får lägga handlingarna på brevlådan.

Nu hoar det

Ljud från naturen är extra spännande på nätterna. Nu under den senaste veckan hör vi ljud från skogen varje kväll när det är mörkt. Det är kattugglan som är i farten. Det är troligtvis hannen som hoar in sitt revir. Ibland kan de lägga ägg redan i januari. I går hörde vi kattuggla både uppe i vår skog och så bortifrån grannen med hjortarna.
 
Just nu är det så fint under de mörka kvällarna. Himlen är helt översållad av stjärnor och vi kan se dem långt ner mot horisonten då det inte finns några ljus som stör. Till det ljudet från ugglorna. Det är så mäktigt så jag kan stå där och bara titta och lyssna hur länge som helst.
 
 

Så här ska det vara

Jag blev så glad när jag läste det här på Hippsons facebooksida. Christoph Hess har gästat Strömsholm och Hippson har sammanfattat hans clinic. Inledningen är helt underbar. Läs och njut och läs gärna resten på deras facebooksida.
 
God arbetsmiljö för hästen
Därefter bjuds vi på kortare träningspass med olika ryttare, där "glädje" och "avslappning" är ledorden. Christoph Hess lägger stor vikt vid ryttarens skyldighet att skapa en god arbetsmiljö för hästen, genom rätt utrustning och ridning.
– Hästar gör inga misstag, konstaterar han.
Christoph förtydligar genom att förklara att hästen gör det ryttaren ber om. Om ryttaren inte ber på rätt sätt, eller med rätt hjälper, blir det svårt för hästen att göra rätt.
Det är ryttarens ansvar att skapa en positiv ridstund. Här nedan listar vi därför några av Christophs förslag till en korrekt, positiv och utbildande arbetsmiljö.
 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/christoph-hess-hasten-ar-en-spegel.htm

Lite bättre för varje kurs

I dag har jag varit iväg på en kurs i sociala medier. Jag har gått flera tidigare under andra år men inom det här området behöver man uppdatera sig ofta. Det utvecklas i rekordfart och det som gäller idag gäller inte i morgon. Det är dessutom svårt att lära sig allt på varje medie.
 
Föreläsningen var strålande och efter en sådan dag kan man ta nya tag och försöka bli ännu lite bättre. Vi fick avsluta med att skriva upp några punkter vi tänker satsa på framöver. För mig kommer det bli att göra klart mitt CV i LinkedIn och fylla på med rekommendationer.
 
Jag använder förutom den här bloggen, facebook för matvandringen och den hittar du på Rocklösa matvandring. Jag lägger även ut bilder på Instagram och de hittar du under rocklosagard. Bli gärna en följare.

Dags för julklappar

Det är fler än jag som nu tänker på julklappar. I dag beställdes ett presentkort på gourmetvandring och en bokning på nästa års vandringar i maj. Jag hoppas det sprider sig hur uppskattad ett presentkort från oss är.
 
Jag har också ägnat dagen åt julklappar. Det fick bli en tur till Strängnäs. Jag besökte både köpcentrat utanför och själva staden. Vissa gånger när man handlar har man verkligen flyt men idag var inte en sådan dag. Fick inte alls klart med allt som stod på listan. Måste erkänna att det mesta jag handlade var till mig själv och företaget.
 
Jag hade en beställning på ett halvt kilo kaffe från gårdsbutiken som jag levererade i Strängnäs så lite nytta blev också gjord.
 
 
 

Smaskigt

Det är otroligt att det går att lagra squash under en längre tid. Jag hade några plantor i gödselhögen under sommaren och en frukt hann bli riktigt stor innan jag skördade den. Squashodling ger oftast enorma mängder så jag lägger dem i en korg som får stå skuggigt utomhus och så hämtar vi varefter vi behöver. Min allra sista påbörjade jag idag. Den kommer räcka till många rätter och det är inga problem att lagra trots att jag skurit i den. Vi skulle äta fisk till middag och då komponerade jag detta mycket goda recept som jag tänker dela med mig av till er läsare.
 
 
 
Lax med smak på grönsaksbädd
 
1 röd paprika skuren i små bitar
gröna ärtor ca 200 g
300 g squash skuren i små bitar
1 vitlöksklyfta pressad
1/2 tsk timjan
(Du kan öka på mängden grönsaker om du vill)
 
4 bitar laxfilé
 
3 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
3 hackade soltorkade tomater
1 tsk sambal oelek
riven ost
 
Stek grönsakerna några minuter i smör och salta.
Lägg dem i en smord form.
Skär vaje laxfilé i tre avlånga bitar, salta och lägg dem över grönsakerna.
Rör ihop såsen och bred över.
Toppa med lite riven ost och sätt in i ugn ca 20 minuter i 200 grader.
 
Smaklig måltid!

Var är ljuset

Mörkt är ett milt uttryck när man ska beskriva dagarna just nu. I dag kändes det som att det aldrig blev dag. Överallt måste man tända lamporna inomhus för att kunna se något. Det var inte många soltimmar i november - 3 tror jag det stod i tidningen. December verkar gå mot sammma håll. Några soliga dagar står nu på min önskelista.
 
Några som bara njuter vad det än är för väder är våra katter. Nu när det är lite ruggigare ute tillbringar de nästan 24 timmar inomhus. Korta små visiter ute enbart för att gå på toaletten. Katter kan verkligen sova och njuta. Alla tre sov som klubbade här under kvällen.
 
 

Slowfeed

I år har jag bestämt mig för att jag ska köpa ett nät att sätta över hösilagebalen när jag ställer in den till hästarna. Det blir mindre med spill men framförallt så vill jag att de äter lite mindre så de inte blir så tjocka. Jag läste en sida där de tyckte att ett nät med 35 mm maskor var det som fungerade bäst. Nu undrar jag om någon av er läsare har erfarenhet av slowfeednät? I så fall är jag intresserad av hur hållbara de är. De kostar ju nästan 2.000:- för ett nät till en storbal så innan jag slår till vill jag gärna veta om det är en bra investering.
 
 

En get

Nu när antalet hästar minskar här på gården måste jag på sikt skaffa andra betesdjur för att kunna hålla markerna öppna och fina. I dag erbjöd Länsstyrelsen en utbildning om getter. Tur att jag gick den kursen.
 
Jag trodde en get var ganska likt ett får i skötsel. Helt fel. En get är mer lik en myskoxe än ett får.
De vill äta buskar och helst äta högt. Träffade en deltagare som har angorafår och han sa att de även äter al. Det låter ju toppen då alen alltid ratas av får och kor. Bestämde mig nästan omgående att det nog får bli ett par getter här framöver. Vore skönt att vinna kampen över alla alskott som skjuter upp.
 
Förutom det var det massor mer intressant att lära. Bl a så följer inte killingen sin mor utan ligger och trycker medans geten går iväg och äter. Samma beteende som ett rådjur alltså.
 
 

Två möten

I dag hade jag två möten inbokade här på Rocklösa. Jag uppskattar verkligen när jag inte behöver åka iväg. På förmiddagen hade jag bokat coaching om marknadsföring. Vi tittade på mina hemsidor, broschyrer och vilka sociala medier jag använder. Fick en del tips för att förstärka imagen på min gourmetvandring. Vi skulle ha möte i två timmar men det blev mycket längre. Tiden flyger verkligen iväg när det är bra. Med en halvtimme till nästa möte skyndade jag mig att mata höns och ankor samt kastade i mig en lite portion mat.
 
Sedan var det dags för nästa träff. Denna gång med en för mig ny person från Sörmlands turistutveckling och så en som varit på Rocklösa tidigare. Vi gick igenom mina verksamheter och diskuterade olika frågor. Jag hade skickat in några frågor jag hade i förväg och de hann vi ta upp samt massor med fler tankar och idéer. Även detta möte blev långt men väldigt intressant.
 
Huvuddelen av diskussionerna handlade om mina gourmetvandringar.

Bra affärer

Det är alltid lika roligt att få höra någon berätta om våra fantastiska matvandringar även om de själva aldrig varit med. De har då hört det från någon av våra deltagare. Det är så kul att alla är så nöjda så att de pratar om det med andra.
 
Den här säsongen sålde jag ett presentkort till ett företag som de skulle ge bort till en som skulle sluta sin anställning. Nu har de återkommit och beställt 20 presentkort till.
 
Jag har just gjort i ordning allt och packat dem så i morgon går de iväg med posten. Jätteroligt med en så stor beställning.
 
 

RSS 2.0