Rejält motionspass

Nu har jag två veckor på mig att hinna alla göromål innan sommarens läger drar igång. En viktig sak är att hinna kolla och laga alla staket. Det måste vara klart så att det går att flytta runt hästarna varefter betena tar slut. I dag har jag gjort klart på Årby. Årby heter gården bredvid som har hjortarna. Där får jag låna mark så jag har tre jättestora hagar som jag brukar använda till hästarna. Det är stängslat både med trästolpar och vissa partier med plaststolpar. Spettet måste med för att jag ska kunna trycka ner trästolparna som frusit upp, börjat luta eller ramlat omkull. Jag behöver också en hink med isolatorer, skruvmejsel och hammare.


Sirliga och doftande liljekonvaljer

Jag började med hagen på andra sidan ån. Den första var det bara lite småjusteringar på och lite uppspänning av tråden. Sedan fortsatte jag till den som ligger därefter. Där låg en hörnstolpe ner och några lutade så det blev lite jobb med spettet. När jag började vid skogskanten kom det en underbar doft. Jag lyfte blicken och såg massor med liljekonvaljer som spred den underbara lukten. Blev tvungen att plocka med mig en liten bukett hem. Den står nu på köksbordet och doftar.


Glömde naturligtvis att ta med sågen. Det får bli en promenad till.

Efter lunchen fortsatte jag med nästa hage. Den var inte kul och det berodde på hjorten som fastnade med sina horn i eltrådarna i höstas och drog sönder hela staketet (kunde du då läsa om i bloggen). Märkligt nog hade ingen stolpe gått av utan de var uppryckta ur jorden. Det blev mycket arbete med spettet för att få ner dem alla igen. Jag var tvungen att dela upp arbetet så först gick jag med spettet och gjorde allt klart. Sedan fick jag gå samma ruinda med hinken och sätta i nya isolatorer där de gått av och så hamra ner nästan varenda plaststolpe som under vintern lagt sig platt till marken.
Nu är fötterna trötta efter det oändligt många stegen runt staketena.


Min ständiga följeslagare och arbetskamrat - Zcrollan

Perfekt våravslutning

Det sista lägret för vårsäsongen är nu slut. Härligt att avsluta med ett sådant supergäng som det var denna gång. Alla barn fann varandra direkt och tillbringade massor med tid i stallet, klappade hästar i hagarna, fotade mm. Deras mammor umgicks och alla var så erhört posititva och engagerade. Alla fick sin portion av utveckling. Allt går inte på räls när man ska lära sig rida men trots motgångar ibland vara det inga sura miner. Ett sådant gäng gör att man blir extra inspirerad. 

I fredags kom Balett till Rocklösa. Balett är en New Forest som varit inlånad som lägerhäst under ganska många år. Hennes ägare ska komma och rida henne lite innan sommarsäsongen börjar och så ska vi prova med hackemore på henne. Hon går tillsammans med Chassi, Bilbo och Loppan. Chassi och Balett verkade finna varandra direkt och igår såg jag hur de alla busade i hagen. De for runt i full galopp och såg så lyckliga ut.


Balett


Det blev en hingst

På de första bilderna från i morse var han inte ens 1 timme gammal. Han är så fin och Domina är lugn och trygg. Man kan gå in och vara med dem och hon blir inte orolig. Fölungen tycker det är lite läskigt med människor ibland och tar gärna skydd bakom sin mamma. En liten komplikation har tillstött. Efterbörden ville inte lossna så efter att jag jagat min veterinär hela eftermiddagen  utan att få kontakt valde jag ringa en rutinerad uppfödare om råd. Fick tips om att ringa seminstation för att få tag i en spruta med något som skulle hjälpa till att få ut den. Anders fick kasta sig i bilen när han kom från jobbet  och åka 10 mil och hämta. Vi fick två sprutor som skulle ges med två timmars mellanrum. Hjälpte inte det var det bara att kalla ut jourveterinären från Katrineholm. Som tur var svarade Domina redan på första sprutan och allt lossnade och kom ut.

Att Anders fick åka iväg berodde på att jag just startat upp ett nytt mamma-barnläger, Alla våra gäster har engagerat sig massor i hur det skulle gå med Domina och fölisen.

Här kommer några bilder taget lite längre fram på dagen.


Den stora dagen


I bitar

Åkte bort mitt på dagen till Tottegänget för att se att de hade det bra i sin hage på Börsnäs. Direkt när jag kliver ur bilen ser jag Totte nere i backen med sitt regntäcke hängade runt huvudet, precis bakom öronen. På långt håll såg det ut som det satt åt under käken men när jag kom närmre så var det inte så illa som tur var. Det relativt hela täcket som jag satt på honom var nu helt i trasor. Flera bitar hittade jag i hagen lite här och där och de övriga slamsorna hängde alltså runt halsen på Totte. Han såg ut att gilla att jag befriade honom från det.


Ett före detta regntäcke

Jag har fått order av Sverker att jag ska klättra Totte i backar för att stärka hans svaghet i ryggen så jag satte på honom grimman och sedan klättrade vi upp och ner för en brant slänt inne i hagen. Jag blev trött men han verkade tycka det var kul men konstigt att vi skulle upp och ner som om matte inte kunde bestämma sig.

Hästarna har en strid bäck som går mitt i hagen. Jag såg att de hade betat ner det mesta på ena sidan men den andra var helt orörd. Jag gick ner till bäcken och hoppade över och då följde alla med och med lite olika hopptekniker tog de sig över och galopperade sedan runt i full glädje på den nya ängen.

Byråkrati av stora mått

I dag har jag tillbringat den mesta tiden vid skrivbordet. Tid som har känts ganska meningslös. Jag har sökt ett bidrag från Länsstyrelsen för kompetensutveckling och nu ville de ha in kompletterande handlingar. För ett år sedan skickade jag in en affärsplan, en utvecklingsplan och mina årsredovisningar för de senaste två åren. Nu var jag ändå tvungen att göra allt igen. Lite förändringar blev det i handlingarna men det känns löjligt att det inte bara räcker med några rader om vad som hänt sedan tidigare handlingar. I kuvertet ligger nu nerstoppat 13 papper. Förutom min arbetsinsats måste de nu på Länsstyrelsen ägna ett antal timmar att läsa och sätta sig in i materialet. Jag hoppas nu i alla fall på ett ja från dem på min ansökan.


Stortvätt i solskenet

Nyheter på Rocklösa

Jag har nu planer på att utvidga verksamheten på Rocklösa med att hyra ut till företagskonferenser och till de som vill hyra hus för en släktträff, födelsedag, bröllop osv. Jag håller nu på och funderar kring vilka aktiviteter man kan erbjuda som ett plus till vistelsen här. De som åker på konferens vill ofta ha något på några timmar och när det gäller en födelsedag kan det vara kul att göra något tillsammans och kanske ge det som present till jubilaren.

Idéen till att använda Nergården till konferens fick jag av en HAE-kompis. Direkt när hon kom hit såg hon möjligheterna och hade bl a förslag på aktivitet där man kunde laga mat tillsammans i köket. Just att vara många i köket och laga mat tillsammans testade vi i våras vid ett födelsedagskalas. Det var jättekul och köket är som gjort att vara många att arbeta i. Eftersom födelsedagskalaset blev så hellyckat med hela upplägget tänkte jag att det kan passa fler att göra likadant. Jag har redan ett jaktgäng som hyr en helg varje år men det skulle vara kul om Nergården utnyttjades ännu mer. Behövs fler sängplatser kan även stugorna utnyttjas.Nu ska jag spåna vidare kring det hela och försöka sätta ihop något inför sommaren då jag träffar så många föräldrar. Ett gyllene tillfälle att sprida information om sin verksamhet.


Växer så det knakar

Otroligt vilken explosion det är i naturen. Betena växer så fort så hästarna har inte en chans att hinna med. Även maskrosorna som egentligen är väldigt vackra har invaderat rabatterna. Det är inte så snyggt men jag försöker hinna dra upp en omgång varje dag. När jag gick uppe i hagen hos Mullegänget hittade jag massor med ställen med kattfot. Det är en ganska ovanlig blomma och Länsstyrelsen tycker det är mycket bra om man har den i betena. Det visar på höga naturvärden.


Kattfot

Jag gjorde en liten fålla till tackan med lamm idag så att de fick börja gå ut lite. Hon blev så glad och mumsade snabbt i sig det som fanns. I morgon öppnar jag upp mer. Det är en väldigt duktig tacka. Hon såg till att alla lamm följde med ut, sedan gick hon strax in igen så de lärde sig att hitta vägen och tekniken för att komma upp för kanten. Under dagen har hon sedan gjort många utflykter ut men sedan går hon in i säkerheten igen.När Anders kom hem flyttade vi de andra tackorna till nytt bete och sedan släppte vi ut baggen. Det blev lite rörigt för tackorna med lamm hann försvinna innan baggen kom ut och det tog ett tag för honom att hitta dem. När de dök upp blev hästarna jätterädda och jag som just höll på att ta ut Totte för att leda hem honom fick ytterligare en häst med mig som trängde sig förbi i grinden. Det var Grattis. Jag hade ingen grimma till honom så jag kunde inte göra så mycket utan han fick gå lös.

När vi passerade hagen med timmer där eltrådarna delvis är borttagna sprang han ut på gärdet. Jag försökte ropa tillbaka honom men det gick inte. Han följde med innanför men när vi kom till ändan kunde han inte komma ut för där satt trådarna uppe. Jag och Totte fortsatte. Jag tänkte att jag skulle ta mig tillbaka när jag lämnat Totte i stallet. När vi kom till kurvorna vid Ektorp stannade jag till och vände på huvudet. Långt därborta fick jag se Grattis komma travande mitt på vägen. Det var intelligent att hitta tillbaka till ingången i hagen och sedan följa oss. Coolt att han travade så lugnt och inte kom i skengalopp vilket nog de flesta andra hästar hade gjort. Vi tog oss hem utan fler händelser och Totte och tre till fick sina tappskor åtgärdade.

Lantbrukssysslor

Om vädret vill så måste jag ägna mig åt lantbruket under veckan som kommer. I höstas plöjde jag den delen av Sjögärdet som ligger närmast Nergården. Där ska jag nu så in ny vall. Jag har beställt hem frö från en lite mindre firma som har många spännande sorter. Jag undviker att köpa färdiga blandningar utan vill komponera ihop mitt eget. Den här gången kommer jag så en gräsblandning som består av 6 olika arter + lusern, svartkämpe (ört som är släkt med grodblad), kummin (doftar så gott i fodret) ock cikoria. Jag skulle ha käringtand i också men den hade tagit slut och gick inte att få fram. Om jag lyckas med lusernen så gör det inget men annars kommer det bli för lite protein i det skördade fodret och det är inte bra. Innan jag sår måste jag harva gärdet minst tre gånger så jag räknar med 2 arbetsdagar för att få det klart.


Frö till käringtand var slut


Nästa sak som står på göra listan är att plocka sten på ett ha gärde som jag sådde i fjol. Det ska skördas i år och det får inte finnas några stenar som kan hamna i maskinerna. Det kommer alltid upp en massa sten ur jorden när man plöjer. Man kan försöka trycka ner dem med välten vilket jag inte gjorde för det kom regn direkt på sådden.
Med den sista tidens värme har grödan exploderat och jag hann inte ut innan. Nu blir det inte lätt att hitta stenarna i det gröna men bort måste de.

Lite om lägret

Återigen har vi ett helgridläger. Den här gången stäcker det sig från fredag kväll till söndag kväll. Alla ska komma mellan 18-18.30 men så blev det inte denna gång. Tiden gick och åtta personer saknades. Förstod att det måste vara trafikstockning någonstans och det stämde. Det var långsamma köer ut från Stockholm. Man förstår att alla åker iväg till sina fritidshus i det fina majvädret men det blir inte kul på vägarna när alla ska iväg efter jobbet på fredagen. Vid halv åtta hade alla dykt upp så vi började direkt med maten så fick det bli lite presentation därefter.
Förra helgen hade alla vuxna ridit mycket men den här gången är det många nybörjare både bland vuxna och barn. Hästarna sköter sig så bra. Miljard vilar detta läger och Elin som varit halt såg fräsch ut idag.

På morgonen kör jag bort de som har hästar att hämta på Börsnäs och hjälper dem att ta ut dem ur hagen. Sedan promenerar de hem med dem. Under dagen när de inte rids får de gå i lösdriften och på kvällen tar vi tillbaka dem till betet igen.


Stor härlig hage att se fram emot

Chassi, Bilbo och Loppan går nu i en lösdrift under dagen och sedan ska de få ny beteshage att gå i den andra halvan av dygnet. Eftersom alla tre hade fång förra året så är jag lite orolig inför det hela men jag hoppas att det ska gå bra när de inte kan beta hela tiden utan att det blir en lagom dos.


Full fart runt Hagstugan

Sista coachingen

Min coach var här idag för sista gången. Det känns väldigt tråkigt. Jag har haft så himla mycket glädje av våra träffar. Ibland har jag tagit mig i kragen lite mer när jag vet att jag ska rapportera, ibland har man funderingar som man vill bolla med någon, ibland är det skönt att få bekräftelse på att man är inne på rätt väg, ibland behöver man någon som kan se på saker och ting ur en annan vinkel. Ja, listan kan bli hur lång som helst. Det har varit en härlig tid och det har varit en stor förmån att få ha en företagscoach som stöd i företagandet.

Innan vi skiljdes åt berättade han också att han tyckte att jag hade genomgått en oerhörd utveckling sista året och beskrev mig som en ny människa. Fantastiskt för jag vet ju att det är så jag känner mig efter min utbildning i HAE och den oerhörda personliga utveckling som jag genomgått. Jag tror ju att det bara är jag som känner så i mig så därför är det så spännande att det också märks utåt och att en person som jag ändå inte träffat så många gånger i mitt liv har märkt så stor skillnad.

När kvällen närmade sig kände jag att detta var en dag att fira. Det otroliga mittenavmaj-vädret med tropisk värme och ljumma kvällar kan man bara inte missa. Fram med vinglaset och lite goda nötter och så slog jag mig ner i trädgården. Njöt av luften, fåglarnas kvitter, humlornas surrande och läste lite medan jag smuttade på mitt vin. Livskvalitet!


Sällskap förstås


Kursdag

Har varit på kurs i Nyköping idag. Den ingår i projektet "Landsbygdsturism" som jag är med i och denna gång var vi hos familjen som driver Lasätter. Kursen hette "Storytelling" och handlade om att i sin marknadsföring använda korta sanna beskrivningar av händelser som stärker ens varumärke och gör att kunden väljer just mitt ställe. En bra kurs där man verkligen förstod och kände vilken skillnad det blir om det som sägs berör och inte bara är en massa kall fakta.Efter kursen åkte jag via Gnesta och handlade lite inför lägerhelgen. Det blev sen hemkomst. Kollade de nya lammen och de såg ut att må bra. Duktig tacka som tar väl hand om dem. När jag skulle ta in Bilbo och Chassi for Domina runt i sin hage i full karriär. Först trodde jag hon lekte men sedan upptäckte jag att hon var skräckslagen. Hon hade lyckats få svansen att fastna i spiralgrinden och slitit loss själva spiralen vilken hängde i svansen och for i gräset bakom henne. Tack och lov är hon en klok häst så jag kunde lugna henne med rösten, sätta på grimman och tillsammans i snigelfart gick vi till stallet. Hon var rädd men höll sig lugn. Inne i stallet tog jag saxen och klippte helt enkelt av en bit av taglet. Ville inte stå och försöka dra loss eftersom hon var så spänd. Allt gick väl men kunde ha slutat illa.

Vilken värme

Man ska väl inte klaga men pust vad varmt det var idag. Det kändes som att jobba i en bastu. Hög luftfuktighet och klibbigt. Fixade lite staket och sedan var det dags för Grattis, Musseron, Rasmus, Miljard och Totte att flytta ut på betet. En vän hjälpte mig att leda över dem. De skulle ända till hagen längst bort på Börsnäs. Vi ledde först över Grattis och Musseron. Musseron skötte sig mycket bra och försökte bara ett bus strax innan vi var framme men då ryckte jag till i grimman och han skärpte sig direkt. Sedan gick vi över med Miljard och Rasmus.

Totte och jag åkte på träning. Det var första gången för säsongen vi red på utebanan. Han var inte så kul i början men efter ett tag släppte det och vi fick t o m till galoppombyte på volt. Efter träningen åkte jag med transporten bort till hagen och där fick Totte kliva ur och sedan kliva ut i det underbara gröngräset.När jag kom tillbaka till gården hade sista tackan som fortfarande går kvar i fårhuset äntligen lammat. Fyra svarta lamm stod på benen och letade efter hennes spenar. Det verkade ha gått bra så nu måste jag bara se till så alla verkligen får mat. Hoppas Dominas fölning går lika smärtfritt.


Akupunktur

I dag har Sverker varit här igen. Först kollade han de hästar som fick en behandling förra veckan. Totte var helt OK och behövde ingen mer men Miljard var fortfarande låst i ryggen. Efter en kvart med nålarna släppte det ordentligt så troligtvis är det nu bara att köra på. Har tyckt att han inte är så stark som han borde vid ridning och låsningen är säkert förklaringen till det.

Nästa häst var Bouchette. Direkt såg Sverker när hon gick att hon rörde lite annorlunda på ena bakbenet. Det här har nog uppkommit för att hon avlastat sin bog efter skadan förra året. Jag har kännt i sätet när jag ridit henne att hon har lyft mig lite mer och det fick sin förklaring nu. Spännande att se om det känns rakare efter behandlingen. I morgon ska hon vila men sedan blir det en liten provritt. Man blir lite förvånad att veterinären inte ser sådana här saker. Bouchette har ju blivit friskförklarad men just den här grejen hade hon även då. Det skulle säkert med tiden blivit snedbelastning och nya skador som följd.


Bouchette njuter av gröngräset

Där efter var det Henrys tur. Jag hade gått upp extra tidigt för att hinna bort till Börsnäs och betet de går på och ta hem honom. Han gnäggade så gulligt till sina kompisar, som han var tvungen att lämna, under nästan hela vägen hem. Henry behövde också en del nålar för han var stel i ena sidan. Det har jag känt de senaste gångerna jag ridit honom så nu efter behandlingen kommer han nog ha lättare att forma sidan i höger varv. Henry hade också lite nackspärr som Sverker fick loss.

Sista hästen som fick en genomgång var Grattis. Han var väldigt muskelöm i ena bogen. Troligtvis har han fläkt sig. Lite nålar skulle påskynda läkeprocessen. Grattis var däremot inte stel någonstans.


Bra kontakt

Under det sista lägret hade Mia en liten 6-årig ryttare som skötte och red henne. Det var en liten tjej som var helt nybörjare. Det var så kul att se att Mia verkligen gillade henne. Tjejen kunde leda henne själv från hage till stall och ut till ridbanan och Mia var bara så foglig och snäll. Hon följde sin lilla ryttare utan att krångla och såg verkligen ut att gilla henne. Det verkar ofta som att hästarna gillar de mindre barnen. Jag tror det beror på att det är enkla och tydliga i sitt kroppsspråk och oftast ganska orädda. Det passar hästarna som då verkligen vill vara med dem. Sedan så är de inte så starka så det blir inte så mycket rycka och slita i munnarna. Härligt och se hur hästarna tar hand om dessa mindre.


Även de minsta kan jobba Mia i olika markövningar. Här en underbar bild från ett tidigare läger.

Loppan är också en superponny. Jag är så himla nöjd med honom. Snällare och mer okomplicerad får man verkligen leta efter. Det är en ponny man litar på till 100 %. Loppan sköter sig så bra på ridbanan så känslan är att han verkligen trivs med all uppmärksamhet han får på lägrena och i sin roll att ta hand om de minsta. Hans höjd gör att hans ryttare oftast når upp att sadla själv och verkligen kan ta hand om honom på alla sätt.


Loppan

Samspelet med hästen

Det som rubriken säger är det jag vill förmedla på mina ridläger. Just nu pågår ett 4-dagars mamma-barnläger och det är så spännande att ta del av det som händer och vad lägerdeltagarna berättar. I kväll har vi hört en underbar historia av en mamma som kom hit och egentligen var rädd för hästar. Hon säger inget och får en häst tilldelad sig. Det blir Grattis. Hon kliver in till honom och borstar (för första gången i sitt liv). Hon anstränger sig för att inte vara rädd och det går så bra så vi andra anar ingenting. Detta trots att Grattis kan både hugga i luften och ha sig för att markera att han är kittlig och inte gillar att man borstar just där. Hon tar till sig att jag säger att det inte finns några elaka hästar och klappar och hälsar på alla andra och nu efter tre dagar har hon ett fantastiskt fint samspel med Grattis där hon känner in vad han tänker och tycker. Rädslan är borta och nu kan hon mer förstå och dela sin dotters stora intresse.
Jag älskar mitt jobb.


Grattis

Fynd på ridbanan

5 mammor med barn anlände i förmiddags till Rocklösa. Efter lite introduktion och genomgång i stallet var det dags för mammorna att provrida sina hästar. Alla kom igång och skrittade runt och sedan travade de lite och bekantade sig med "sin" häst. Mot slutet av ridpasset fick jag syn på något ljust som låg på ridbanan. Jag gick bort för att kolla vad det var. Jag trodde inte mina ögon. Där mitt på i sanden låg ett jättestort fågelägg. Jag har faktiskt aldrig sett eller hållit i ett så stort ägg. Det hade några små skador i skalet så troligtvis måste det vara en äggtjuv som tagit det i sin mun och sedan tappat det på sin flyktväg. Funderar på om det kan vara räven?Var tvungen att lägga det på vågen och det vägde 185 gr. Det känns riktigt tungt. Kan det vara ett gåsägg? Har inte bestämt för om jag ska knäcka det och titta inuti. Det kanske blir en superstor omelett. Eller så ligger det en halvruvad fågelunge därinne.


Skönsång

Möttes i morse av ett underbart ljud när jag steg ut genom dörren. Näktergalen hade kommit! Vilken fantastisk sångare. Han brukar sitta högst upp i något träd neråt ån och låta sina strofer ljuda över Rocklösa. Nu gäller det att njuta för om jag minns rätt håller han bara på ca 1 månad.


Näktergal

Eftersom vi startar ett läger i morgon så passade jag på att ta ett ridpass på ridbanan med Henry. Han tycker det är jättekul och han jobbar på bra nu. Inga bockar längre nu när han kommit igång. I och för sig är bockningen inget problem för han gör det så himla  mjukt och det är inte för att få av ryttaren utan för att han helt enkelt har lite överskottsenergi ibland. Efter ridpasset tog jag Henry och Mulle och promenerade bort till betet. Mulle stegade på i värsta skritten. Han verkar vara i fin form. Därefter hämtade jag Elin och Mia och gick över med dem också. Snacka om lyckliga hästar. Ner med mulen och bara äta. De hade inte tid att lyfta huvudet det allra minsta. Jag fick 4 km promenad på köpet.


Hagstök

På torsdag börjar ett nytt mamma-barnläger så de här dagarna emellan går mest åt till att förbereda.
Kände på Elins ben i morse och hon är svullen över hela skenbenet. Antingen kan det vara ett sår som inte går att hitta och som gett lite lymfangit eller så har hon fått en vrickning. Jag hade tänkt leda över dem till ny hage idag men bestämde mig för att de skulle få gå i en annan än den jag tänkt först. Jag åkte dit för att gå igenom staketet. Där möttes jag en stor maskin på gärdet. Tydligen ska ägaren skota ut timmer ur skogen. Så himla tråkigt när man inte blir informerad. Den hade kört fram och tillbaka på vallen så nu är den nertryckt. Hästarna skulle inte gå på den men precis bredvid. Nu måste jag först kolla hur han kör innan jag vågar ta dit dem. Vill absolut inte att Elin ska bli skrämd och kanske bli sämre i benet.Innan jag gick in för kvällen satte jag på harven på traktorn och harvade ridbanan. Kände mig väldigt nöjd med det. Det är inte bra för hästarnas leder när det blir för hårt i underlaget.

Det verkar ordna sig

Just nu har jag elva ridbara hästar på gården. Hade räknat med Bouchette till sommaren men det blir nog inte så eftersom det har gått massor med veckor nu när hon har haft ont i hoven efter skoningen. I det här elva-gänget ingår Loppan som vi lånat. Jag har också blivit lovad att låna en ponny som heter Elza. Hon är uppfödd i Malmköping och ägs av en som jag känner. En stor häst som heter Melody kommer också hit. Hon kommer vara här första delen av sommaren. Sedan får vi se om jag har sådan tur så jag kan låna henne även till de sista lägrena.


Underbar bild på Loppan tagen av en lägerdeltagare

Billy som jag skrev om tidigare har nu blivit akupunkturbehandlad av Sverker och blivit så bra så ägaren kan inte längre se någon hälta. Sverker får kolla honom en gång till men jag håller nu tummarna för att han också ska kunna komma hit och vara med på lägrena. Bara att han verkar bli frisk glädjer mig eftersom det var mitt förslag till ägaren att hon  skulle prova en behandling av Sverker och inte ge upp och tro att hältan inte var behandlingsbar. I dag har jag också ringt till Isoldes ägare för att höra om jag får låna Isolde under sommaren. Där kommer jag få besked om ett par veckor. Det hängde på om hon var tvungen att vara kvar hemma för att sällskapa en annan häst eller ej.


Isolde har varit lägerponny här flera gånger tidigare

Härligt gäng

Nu har alla mammor och barn som var här i helgen åkt hem. Det var långväga gäster denna gång. Två familjer var från Göteborg, två från Uppsala och en från Stockholm. Det var ett väldigt trevligt gäng där alla fick bra kontakt med varandra och hade roligt ihop. Barnen hittade också varandra direkt och satt tillsammans från första stund vid matbordet.

Väderprognonsen såg inte allt för munter ut inför helgen men vi hade en himla tur. Det regnade på lördag eftermiddag så ett ridpass blev i regn men i övrigt var det uppehåll och idag tittade t o m solen fram lite.

Hästarna skötte sig bra även denna gång. Tyvärr visade Elin hälta vid andra ridpasset på lördagen så Henry som var reserv denna helg fick hoppa in på söndagen. Jag kollade Elin noga nu på kvällen men jag kunde inte hitta några svullnader eller någon värme. Min equiterapeut kommer i morgon så om han hinner ska jag be honom kolla om hon kanske sträckt sig i ryggen. Jag avmaskade Mulle, Henry, Elin och Mia innan jag flyttade dem till lösdriften inför natten. Deras beteshage står klar på Börsnäs och väntar på dem så antingen går jag över med dem i morgon kväll eller under tisdagen.


Elin

Vad mycket jobb!

Snodde som attan idag (fredag) för att hinna så mycket som möjligt innan helgens mamma-barnläger. Vill släppa fåren på bete så fort regnvädret dragit förbi i helgen och så är det dags för Mullegänget att gå ute dygnet runt. Putsade det sista på gården och tog sedan bilen bort till Börsnäs där vi har fyra hagar som vi betar med hästarna och fåren. Det är märkligt hur mycket som går sönder där borta varje år. Avbrutna isolatorer och trådar som är av både här och där. Så är det aldrig runt hagarna här hemma på Rocklösa. Misstänker faktiskt att de som bor på Börsnäs struntar i att öpnna grindar på vintern utan kör bara igenom så att allt pajar. De lägger också en massa stockar från skogen i högar till timmerbilen. Dessa högar saboterar alltid mina staket. Det som jag trodde skulle bli en snabb översyn av staketen blev i stället en tuff uppgift att få ordning på. Jag hann precis få klart två hagar innan jag var tvungen att kasta mig ner till affären för att göra inköpen inför helgen.
Elin och Henry vänjer in magarna på bete i Gunghagen

Det närmar sig

Nu syns det väldigt tydligt på Domina att hon är dräktig. Magen bullar ut ordentligt och det börjar bli tjocka strängar framför och bakom juvret. Ett tag var jag inte riktigt nöjd med hennes hull men de sista veckorna har jag ökat på ordentligt och nu har hon blivit riktigt fin. Min veterinär föder upp galoppörer och jag såg hur hans ston fallit ur när de fick föl trots att de får så mycket mat. Domina är ju också ett fullblod så det gäller nog att helst ligga på plus innan om det går.Sista betäckningen på henne var 30:e juni så i slutet på maj börjar det brännas. Sedan kan det förstås komma ett par veckor före eller efter. Pratade med en annan uppfödare idag och hon hade hört rapporter om att stona gick över tiden i år. Antagligen p g a att värmen inte kommer igång.

 


De första i gräshagen

Vad skönt att fåren nu är klippta. Killen som jag haft i många år dök upp idag på förmiddagen och klippte snabbt tackorna och baggen. Det gick väldigt smidigt trots att det var lite hojtande på lammen när just deras mamma låg under saxen. Jag tror tackorna tyckte det var skönt att bli av med den varma ullen. Dags att planera in betessläppet.


Nakna kroppar

Sedan ringde jag på en hästannons som jag sett. Det lät väldigt bra och turligt nog bor min bästa kompis dotter i närheten av där ponnyn fanns så hon åkte och provred den. Den stod mest på bakbenen eller skenade runt så den ska jag INTE köpa. Det är lite svårt att förstå att en beskrivning man får på telefon stämmer så dåligt med verkligheten.

Det börjar bli grönare på gärdena så Bouchette, Clarissa och Domina fick en bit att gå och beta på och vänja in sina magar. Tänkte ha dem på vallen under dagen och så får de gå i lösdriften under natten. Mullegänget ska jag också ordna så de kommer igång med gräsätandet. Totte och hans kompisar får vänta till nästa vecka men då är det deras tur.
Lyckliga busiga hästar


Snacka om avundsjuka hos de andra

Visade min bagge för en spekulant idag. De var väldigt sugna men skulle kolla upp lite med sjukdomsprogrammet de deltar i om det var OK att köpa från mig eftersom jag inte är med i samma program.

Sedan kom en tjej och provred Miljard. Han var nog lite för ung för henne för det märktes att hon saknade rutin i vissa lägen.

Ofräscha ston

I morse (tidigt) kom hovslagaren för att kolla om skona tryckte på Clarissas hovar. Tycker hon blivit stel och lite småhalt efter sista skoningen. Han tog av skorna och kollade, tryckte med visitertången men ingen rekation. Det verkade inte som problemet satt där.


Clarissa

För ett tag sedan var han och gjorde samma sak med Bouchette. Hon verkade halt överallt och det uppstod efter skoningen. När hovslagaren tog av hennes framskor visade det sig att de legat och tryckt på sulan så det bildats som ett litet dike. Hon har blivit mycket bättre men vid longeringen idag såg man fortfarande en orenhet i gången så hon vår vila lite till.

Det har ringt en spekulant till på Miljard. Det var ytterligare en familj från samma region av Sverige som ville komma och titta och provrida. Den första familjen kommer den 21:a. Jag har bokat tid med equiterapeuten Sverker till Miljard. Han kommer på måndag och går igenom honom. Han är superduktig så finns det någon låsning eller spänning så hittar han den alltid.


Miljard

I morgon kommer fårklipparen. Det blir skönt för tackorna att bli av med den långa ullen nu när vårvärmen kommer. Jag ska nu planera in att få ut dem till beteshagen. Problemet är att jag har en tacka kvar som inte lammat ännu. Hon måste ha kastat sina tidigt i dräktigheten och sedan blivit ombetäckt av baggen. Juvret har börjat växa på henne så det är nog snart dags. Hon är jätterund och brukar vara en sådan där som får många lamm. Risken finns att det blir mer jobb med lamm som behöver stöd av flaska. De två sista åren har hon fått femlingar.


Deklarationsdags

I dag var det dags att lämna in deklarationsblanketten. Jag fick ägna dagen åt att summera och fylla i alla blanketter.  Av någon anledning så blir det alltid i sista stund. Det är den här dagen på året som jag brukar fundera på om jag verkligen ska hålla på med det jag gör. Om man räknar alla timmar man jobbar och ställer mot resultatet är det alltid deprimerande. Förra året var extra tufft. Det märktes på intäkterna att det var finanskris även om det återhämtade sig en del på hösten. Sedan hade jag väldig otur med mina hästar. Konstiga sjukdomar och skador avlöste varandra. Dyra veterinärräkningar och stora kostnader för att hyra in extra hästar till sommaren. Men jag jobbar med allt jag älskar att göra. Har drömyrket där jag kan förena alla mina intressen och det är värt väldigt mycket.

Gyllenhjelmsgatan
Strängnäs

For iväg med blanketterna till Strängnäs när jag var klar. Det är det skattekontoret som ligger närmast oss. Det visade sig att det hade flyttat till en annan adress. Staden är inte så stor så det var bara en kort promenad till det nya stället. Innan vi flyttade till Rocklösa bodde vi i Strängnäs kommun så jag hittar ganska bra där. Passade därefter på att handla lite inför kommande läger. Det är inte alltid de har allt jag behöver i våran lilla affär i Stjärnhov.


Imponerande och fascinerande

3 fantastiska dagar har jag haft. Hade glömt hur himla trevligt och roligt det är att ha mamma-barnläger. Den här gången var det ingen nybörjare med och i barngruppen var det väldigt jämn ridnivå trots att det var stor spridning i åldrarna, mellan 8-14 år. Mammorna var det lite mer blandat i ridkunskapen men alla hängde med efter sin förmåga. Det roliga var att alla verkligen tog till sig det som sas och genast såg man resultatet. I dag blev jag så oerhört imponerad av barnen när de gjorde volt tillbaka. Samtliga vände runt med ponnyer som hade eftergift i innersidan och inga överböjda halsar. Alla använde sittbenen korrekt och fick alltså detta fina resultatet. Trodde inte det var möjligt att få uppleva att fem barn med bara några års ridvana "bara gör det".


Chassi är nu med i verksamheten igen

Dagarna går så fort och det är fullt upp hela tiden. Vid måltiderna samlas alla runt matbordet och alla har så mycket att tillföra vid samtalen. En dag kom massören upp till Rocklösa och några passade på att få en skön massage på de trötta musklerna.

Nästa helg är det ett nytt helgläger, denna gång från fredag kväll - söndag kväll.


Sömnbrist

Tänk att varje år är det likadant. Natten innan jag drar igång med säsongens första ridläger sover jag knappt en blund. Alla tankar snurrar i hjärnan - är jag klar med det, det får jag inte glömma, osv. Det går helt enkelt inte att koppla av. En sådan natt överlever jag. Men nu har det blivit en halvdålig natt till.Vaknade till natten som var men la mig på andra sidan och försökte sova vidare. Tyvärr blev jag lite för vaken så jag låg där och började fundera på hur mycket klockan kunde vara. Jag brukar undvika att öppna ögonen för jag vet att då blir det bergbom så att jag inte somnar igen. Tillslut kikade jag i alla fall på klockradion och ser med fasa att den är helt svart. Strömavbrott. For upp ur sängen för att leta efter mobilen. Tänk er själva om jag missar att gå upp och alla mina lägergäster sitter och väntar på en frukost som aldrig kommer. Mobilen visade ruskigt tidig morgon så jag kunde lugnt lägga ner huvudet på kudden igen. Men sova - nej, ingen klocka skulle ju ringa så det gällde att hålla koll. (Mobilen tänker ni, ställ den. Jag är inte så avancerad av mig så den funktionen klarar jag inte.)

Jag försökte småslumra lite men då dök nästa tanke upp. Laga frukost till gästerna utan ström. Vi är ju inte helt ovana här på landet med strömavbrott så det står ett litet gasolkök med en låga som reserv i Nergården. En liten kastrull att koka kaffevatten i skulle gå så frukosten var räddad. Däremot lunchen skulle bli ett stort problem. Steka en del och sedan skulle allt in i ugnen. Låg och funderade på hur jag skulle lösa det. Nästa gång jag kikade på klockan lyste den igen och det blev ett bekymmer mindre. Men de förlorade sovtimmarna kändes.


RSS 2.0