Slut och början

Jag önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR.
 
Nu ser vi fram emot ett fantastiskt 2013 med lycka och framgång för oss alla.
 
Miljard och alla de andra hästarna önskar också er alla ett Gott Nytt År
 

Städa Lillstugan

Vi har fått en bokning på en övernattning i Lillstugan. Det har varit lugnt på turistfronten under hösten men nu kommer det alltså en familj som ska övernatta här under nyår. I dag satte jag därför igång att städa stugan. Normalt sett tycker jag städjobbet är det minst roliga jag har att göra i min verksamhet men idag var det riktigt kul. Jag är väldigt nöjd med de delar i stugan vi hunnit renovera så det var inspirerande att göra rent. Det här blir sista övernattningen som sker i stugan på ett tag för sedan ska vi sätta igång med en stor renovering och då kan vi inte hyra ut den.
 
Köket i Lillstugan
 
Nu på kvällen tog jag och kokade en ny flaska med glögg. Jag har ett superrecept och den blir så himla god. Under hela processen sprider det sig underbara juldofter i hela huset och i köket känns det extra länge. Kryddorna skapar verkligen stämning. Så här i juletid tar vi oftast lite varm glögg på eftermiddagen. En flaska räcker länge eftersom glöggmuggar är så små.

Grisar

Vi är invaderade av vildsvin i år. Tidigare har de aldrig bökat på gärdena utan hållt sig i skogen. Nu är det helt annorlunda och eftersom snön fallit innan det blev kallt så är det ingen tjäle. Varenda natt kommer de ut och tydligen har vi den allra godaste grödan på gärdet som ligger bakom vårt hus. De är ena sluga rackare för de väljer olika tider varje natt. Första gången vi såg dem var de tre stycken och då var klockan ca åtta på kvällen. Häromdagen var de där igen, då var klockan ett på natten. Nu var de åtta stycken. Tre är stora vuxna djur och fem verkar vara ungsvin. Igår och förrgår var de inte framme innan jag la mig men idag var de där klockan tolv. Åtta även denna gång. Om de inte förstörde så skulle de gärna få vara där men nu gräver de upp hela gärdet så det kommer inte bli något foder till hästarna nästa år. Dags att se om jag hittar någon som vill skjuta dem.
 

Du är värd mycket

Nu finns det chans att vara med på Lågkolhydrathelg (LCHF) här på Rocklösa. 11 - 13 januari är det dags. Vi börjar på eftermiddagen första dagen. Det här är en  helg som passar alla som vill leva ett friskt liv. LCHF-kost har visat sig hjälpa och förebygga en massa sjukdomar och ohälsa. T ex gör det stor skillnad för dem som har problem med mage eller tarm som t ex IBS. Enligt uppgift har 25 % av svenskarna problem med just dessa delar av kroppen. LCHF-kosten normaliserar även högt blodtryck, förbättrar kolesterolvärdena och får överviktiga att minska i vikt. Cancerceller växer av socker så med LCHF-kosten förebygger man och vissa läkare tror på att man kan använda kosten för att hejda cancertillväxt. Mängder med andra sjukdomar och inflammationstillstånd i kroppen påverakas positivt om man ska tro på vad tusentals människor rapporterar om.
 
Den här helgen i januari kan alltså förändra hela ditt liv. Skön semester med trevliga människor och chans att bli en ny människa. Missa inte möjligheten? Det finns platser kvar. Välkommen!

Lyx

Under julen brukar jag alltid unna mig att koppla av och göra något jag gillar. Försöker att inte tänka jobb. Det är lite olika saker jag väljer olika år. Just nu är jag inne i en korsordperiod. Det är så roligt och de är precis lagom kluriga. Det brukar ta några dagar så är det mesta löst. Hjärnan jobbar bättre nu för tiden på LCHF-kosten så därför går jag inte bet så ofta. Förr löste jag max hälften när det gick bra. Mitt problem är bara att när jag håller på så glömmer jag tiden. Det blir alldeles för sena kvällar!
 

Inte hemma

För första gången på 28 år så firade vi inte julaftonen hemma. Det var trevligt att åka bort och slippa altl ansvar och förberedelser men ändå så hoppas jag nästa jul ändå blir här på Rocklösa. Det är en speciell känsla att fira på landet med naturen inpå knuten.
 
Den här gången var vi i Stockholm hos min syster. Julmaten är oftast perfekt LCHF-mat. Min syster hade också undvikit mjöl i kålrotslådan så jag kund äta av allt utom brödet. Jag åt inte bröd förr heller till julmaten för jag tycker det är så mycket annat gott så jag ville aldrig fylla magen med en tråkig brödskiva.
 
Jag fick en massa fina julklappar. Några praktiska saker t ex broddar. Det ska bli skönt att använda dem när det blir isigt i vår backe. Det blir det alltid när vädret börjar skifta så att snön börjar smälta och sedan frysa till. Ibland har det nästan inte gått att ta sig ner ens.  Jag fick också en massa assietter som jag ska ha vid mina matvandringar. Superbra att det är klart.
 
När jag var på matvandring i Skåne i somras fick vi smaka på en helt underbar hallonnektar. Den tillverkas i Skåne så jag önskade mig några flaskor av mina barn. Det fick jag också så nu ska jag njuta ordentligt av denna härliga dryck. Kommer nog önska mig en ny laddning till födelsedagen. En matvandring kan verkligen ge en nya favoriter.
 

God Jul

Jag önskar er alla en mycket GOD JUL. Njut av dagen, maten, ev umgänge och vad ni i övrigt väljer att göra. Hos oss doftar det underbart av granen och på eftermiddagen kokade jag LCHF-glögg. De härliga kryddorna sprider en underbar doft i köket. Glöggen blir mycket osöt men är god och fyllig av både apelsin, blåbär, björnbär plus kryddor.
 
Ha en bra dag och kram på er alla önskar Lena

Perfekt väder

Hela dagen har det dalat ner snöflingor. Det är verkligen det perfekta vädret för att skapa julstämning. Efter lunch åkte jag och min dotter iväg till Strängnäs för att handla lite mat och de sista julklapparna. Det är ca 1,8 mil grusväg ut till stora vägen när man kör åt det håller. Det är en njutning att köra den. Tyst, vitt och vackert. Jag hörde på nyheterna nu i kväll att många kört av vägen men jag upplevde inte att det var så halt. Vi fick uträttat det vi skulle innan vi ställde kosan hemåt igen.
 
I övrigt har det varit en sådan där mat- och pysseldag. Jag har bakat lussekatter (LCHF), griljerat skinkan som inte innehåller ströbröd utan mandel i stället, kokat grisfötter, gjort två sorters ischoklad och bakat knäckebröd (LCHF).
 
Smeten till knäckebrödet
 
Griljerad julskinka
 
Dagen avslutades med att jag klädde granen så nu är det riktigt stämningsfullt i matsalen.

Snart jul

Är det inte ovanligt lugnt i butikerna i år? Jag blev så förvånad när jag var nere i vår matbutik och skulle handla inför julen. Jag kom dit vid fem och hade förväntat mig en överfull parkering och fullt med folk. Inne i affären var det mindre med folk än vanligt så det kändes väldigt avslappnat och skönt att knalla runt och stoppa ned julskinkan, prinskorvarna (med extra hög kötthalt förstås), brysselkål och en massa andra goda grönsaker, rökt lax mm i kundvagnen.
 
I Malmö kändes det inte heller som någon julrusch. Antingen så shoppar folk helt enkelt mindre i år eller så är det mer utspritt nu när det är så många lediga dagar även innan julaftonen. Alla vill ju att vi konsumerar oss ur lågkonjunkturen men jag brukar fundera på om det verkligen är ett bra recept. Vi kan ju inte bara köpa - slänga - köpa och slänga. Vårt jordklot klarar inte vår konsumtion så frågan är hur vi då ska göra? Min man kom med ett bra tips och det är att konsumera tjänster i stället. Så ge bort en upplevelse i stället i julklapp. Här kan ni läsa om vår matvandring som blir vår nya stora grej nästa år www.matvandring.rocklosa.se
Det är verkligen en upplevelse att vara med på den.
 
Matvandringen går bl a genom våra fina ekhagar

Resa

Nu har jag varit några dagar i Malmö. Det börjar kännas enkelt att köra ner nu när det har skett några gånger med jämna mellanrum. Det går alltid fortare neråt (men det är väl för att det lutar:)). Den här gången lyssnade jag på P1 nästan hela vägen så nu har jag hört alla nyheter riktigt många gånger. Vet att jorden snart ska gå under enligt mångas tro men känner mig ganska skyddad här på Rocklösa.
 
När jag kom hem var min mailbox väldigt full. Bl a hade det kommit en rapport från Mulle och Mias nya hem. Allt var bara positivt. Det hade gått bra i hagen och de hade promenerat runt med dem så att de skulle bekanta sig med omgivningarna. De nya ägarna var väldigt nöjda med dem och tackade för att de fått köpa dem. Det känns väldigt bra så nu kommer jag sova gott.

Många gäster

Det är verkligen full rulle vid vårt fågelbord i år. Det märks på gråsparvs- och pilfinksmängden att de också förser sig med ankmat för så många som det är nu har det aldrig varit. Vi lägger solrosfrö i en behållare och så hänger vi upp talgbollar och en automat för jordnötter. Nötväckan och hackspetten sprätter mest ut fröna så sedan får alla övriga kalasa från marken. Vi har även haft en del lite större gäster i år vid fågelbordet. Varje dag kommer en fasanhanne och äter sig mätt. I går hade han sällskap av en koltrast. Extra roligt är att nötskrikorna har hittat fröna. Vet inte om de har dåligt med ekollon i sina förråd eller om de hade svårt att komma åt dem i all snön. Fyra stycken brukar i alla fall hälsa på varje dag. De är ju vana att samla och flyga iväg och gömma så de sitter länge och plockar innan deras inre förråd är fullt.
 
Nötskrikan med sin praktfulla fjäderdräkt

Letar gran

Trots att det har varit tö ute så att snön sjunkit ihop lite så var det väldigt jobbigt att ta sig fram i markerna. Jag gick i stövlar för den fuktiga snön gör att kängorna blir dyblöta nästan med detsamma. Det blev en lång tur runt för att försöka hitta en lämplig julgran att ta in och klä med julpynt. Tyvärr dök inte den där granen upp som jag ville ha så jag kom tomhänt hem. Det får bli en nytt försök i morgon.
 
Mitt på dagen startade jag trakorn för att köra ut halm i alla lösdrifter. Jag la på ordentligt för det behövdes verkligen. Det är väldigt tomt nu efter Mulle och Mia. Kvar i deras hage går just nu bara Chassi och Elin. Bilbo går för sig själv då han har haft ont i ett ben. På tal om ben så är Bouchette nu väldigt mycket bättre. I dag sprang hon en liten bit i trav i hagen och det såg helt OK ut.
 
Chassi på sommarbete
 

Tomt

Jag har nyss kommit hem från Stockholm. I dag åkte Mulle och Mia iväg till sitt nya hem. Jag körde Mia dit och de tog Mulle i sin transport. Mia vill gärna vända sig inne i transporten innan hon ska kliva ur så därför fick det bli två transporter. Det känns konstigt och man får en sorgsen känsla i magen när man ska skiljas från två gamla arbetskamrater. Mulle är den av våra hästar som har bott hos oss längst tid, 14,5 år. Mia har ju också varit här riktigt länge. Det som känns väldigt bra är att de får följas åt till sitt nya ställe. De har ju campat ihop så länge. De kommer nu bo på Skutans gård som ligger i Handen.
 
Jag ville gärna köra en av hästarna dit så jag kunde se vad det var för ställe de skulle hamna på. Kan bara säga att det kändes väldigt bra allihopa. Ett helt nytt stall var uppfört av kommunen och det var luftigt och väldigt fint. Mia och Mulle fick varsin stor box bredvid varandra. Bredvid Mia bodde en liten gris. Mitt emot fanns det två åsnor och sedan var det ca 10 hästar till i stallet. Jag blev runtvisad och fick hälsa på hönsen, kaninerna och marsvinen. Jag tror Mia och Mulle kommer stormtrivas och jag hoppas att de nya ägarna blir lika nöjda med dem som jag varit.
 
Mia
 
 

Toppenställe

Min man och jag har varit iväg på vår andra minisemester. Kan man inte lämna djuren så länge får man tänka i nya banor. Förutom att det är väldigt trevligt med dessa små avbrott så är det mycket inspirerande för mig som jobbar med turism. På varje ställe finns det både plus och minus att ta med sig.
 
Den här gången var vi till Södertälje och började med att gå på människoutställningen på Tom tits. Mycket intressant var det att gå runt och titta på allt. Alla organ och människokroppar var äkta och konserverade med en speciell sorts teknik. Är glad att jag inte är rökare när jag såg den svarta lungan. Bredvid låg en frisk lunga som inte var fylld med tjära så att man kunde se skillnaden.
 
Efter utställningen skulle vi ha lite mat i magen och sedan åkte vi till vårt lilla hotell. Ett fantastiskt ställe. Huset var byggt 1870 och nu hade man restaurerat allt och inrett det så det var en underbar atmosfär. Man kände sig nästan kunglig när man gick runt i huset. Det var inte det minsta hotellikt. Hur mycket antikviteter som helst och mycket prylar. Ombonat och härligt men oj så jobbigt att städa allt. Vi hade ett blått rum som var inrett i pampig stil.
 
Rum på Torpa pensionat
 
Hela boendet var toppen förutom frukosten. Dåligt med tesorter och hör och häpna, bara lättmargarin att lägga på smörgåsarna. Jag var och frågade efter Bregott men det hade de inte för närvarande. När det gällde betygsättningen fick huset och rummen högsta betyg men frukosten lägsta. Kan ändå rekommenderas. Det är en upplevelse utöver det normala att bo där. Vill också rekommnedera detta sätt att semestra. Göra något kul/intressant och sedan bo över för att därefter åka hem. Det blir inte så dyrt, ger avkoppling och förgyller tillvaron.

Egna ägg

Nu när det varit så kallt så har vi hängt upp en värmelampa i hönshuset. Det tog några veckor men sedan började vi helt plötsligt få ett par ägg om dagen. Hönsen tror att våren har kommit. Mina tre yngsta hönor har också börjat värpa. Jag vet inte om det är en eller fler men det ligger ett litet grönt ägg i redet ungefär varannan dag.
 

Ledsamt

I dag var ingen rolig dag. Jag har tjatat länge på att de som har Miljon på foder borde åka till veterinären och se om han är frisk i sina ben. Hela hösten har han protesterat vid ridning ibland med att bocka för att få av ryttaren. Det började i augusti efter sommarvilan och jag sa genast att det är något som inte är som det ska. Hästar gör inte så om allt är som det ska. Det har inte gått så bra på tävling heller men de har ändå inte trott att det var något fel.
 
Framme på kliniken fick vi börja med att longera Miljon. Jag såg redan då att han inte var min gamla vanliga ponny när det gällde hur han rörde sig fram. Han har normalt världens vackraste steg men nu var det ganska kort och tråkigt. Vid efterföljande böjprov protesterade han kraftigt när frambenen böjdes. Både kotleden och hovleden på båda fram var riktigt påverkade. När han blev bedövad var det som att böja och springa med en ny häst.
 
Jag är väldigt ledsen att min fina ponny har ridits sönder. Nu hoppas jag det går att rädda honom och att han blir frisk igen. Stackars Miljon som har gått omkring och haft ont så länge och ändå ridits och tränats.
Inge rolig dag!
 
 

Nya hem?

Nu är det på gång att Mia och Mulle kanske flyttar från Rocklösa. Jag har hittat ett ställe som är en blandning av ridanläggning och 4H-gård som är intresserade av att köpa dem. De har mycket pyssel och småbarnsridning så det kan passa dem jättebra. Stallet heter Skutan och ligger i Haninge. Om någon av er läsare vet något om stället vore det kul om ni delade med er.
 
Vår Mulle har bott hos oss i snart 15 år

Avslöjade

Det har varit några djur på våra gärden. Det syns tydligt i snön med alla spåren och det som varit där har liksom krafsat i snön. Jag trodde mest på hjortar och vi pratade om att kolla på kvällen om vi skulle kunna se något. I dag kom vi ihåg det. Vi tog en strålkastarficklampa och lyste genom rutan i matsalen. Där ute var det något mörkt. Anders öppnade fönstret och så lyste vi på dem igen. De brydde sig inte överhuvudtaget utan fortsatte med sitt födosök. Vet ni var det var? Jo, vildsvin. De var tre stycken som bökade för fullt. Jag hoppas tjälen gått ner så att de inte förstör vallen.
 

Rengöring

Den här helgen har vi bestämt att vi ska påbörja vår storstädning inför julen. Det brukar alltid var så stressig om man skjuter på det och gör det i sista stund. Nackdelen är att man tycker man har gott om tid och inte blir lika effektiv. Efter en dags arbete kan jag konstatera att jag inte tror att vi blir helt färdiga till i morgon kväll. Det som tar den största tiden är att plocka undan. Vårt hus har alldeles för dåligt med förvaringsutrymmen så det är alltid ett elände att försöka hitta en plats till varje pryl.
 
Känslan när det börjar bli rent och fint är i alla fall väldigt härlig och då är det värt allt slit.
 
 

Studiebesök

Jag har varit på kurs i två dagar. Den här gången var det förlagt till Kungsör. Vi skulle börja på förmiddagen på torsdagen men kursen sköts fram till lunch så att alla skulle hinna fram i snöovädret. Det har varit två bra dagar förutom att hotellet serverade väldigt lite mat till måltiderna. Vi var alla lantbrukarkvinnor så då duger det inte med pytteportioner. I dag fick vi äntligen så vi blev mätta. De började fatta igår för jag beställde in en hel portion extra med mat på kvällen för att jag skulle överleva natten.
 
Både på torsdagen och fredagen åkte vi iväg på studiebesök. På första stället bedrev de bed and breakfast, konferens, tunnbrödsbakning och hade ett legouppdrag. Det var en trygg kvinna som fått ihop en bra kombination som gav så mycket intäkter så att hon kunder leva på det. På fredagen var vi till en kvarn där de satsat på att producera och mala av bara de allra äldsta spannmålssorterna som finns. Bl a ett vete som odlades för 8000 år sedan. Båda besöken gav många nya insikter och de bra sakerna ska jag tänka på i mitt eget företags utveckling.
 
Gammalt vete

Bättre sent än aldrig

Det har varit väldigt körigt på slutet med sjuk häst och allt annat som ska hinnas med. 1:a advent får en alltid att inse att det strax är jul. Märkligt att tifen alltid går så fort. Inför söndagen hann jag få fram elljusstakarna i vårt hus men snön hann före mig i skogen så först idag tog jag mig pulsande ut till ett av bergen för att plocka mossa. Jag fick använda en ny teknik för mossplockning. Krafsa och krafsa och krafsa. All mossa var täckt med några dm snö. Jag vill ha den finaste till adventljusstaken så därför fick jag hålla på ett tag. Det blev precis så det räckte. Nu (onsdag) har vi tänt första ljuset.
 
 
I dag fick jag också upp elljusstakarna i Nergården. Det ser så trevligt ut när man tittar neråt från vårt hus eller om man kommer körandes på vägen.
 
Veterinären var ute på eftermiddagen och tittade på Bouchette. Svullnaden på låret var ett ödem så den gick inte att tömma. Jag tror det ändå går åt rätt håll för jag tycker att bulan har minskat något. Bouchette ska fortsätta med sin medicin och sedan ska vi försöka få henne att röra lite mer på sig i hagen. Att hålla fram grimman och låtsas att man ska fånga henne är det effektivaste sättet. Ha, ha.

Oroliga dagar

På söndagen hade Bouchette blivit lite bättre men så kom jag ner på måndagsmorgonen och då stod hon i lösdriften och benet var jättelikt. Det såg inte alls bra ut. Jag la ut mat men hon rörde inte sig ur fläcken. Insåg att detta inte var bra och att hon behövde komma till klinik. Jag ringde mitt vanliga ställe och hörde om det gick att komma akut. Jag fick en tid på eftermiddagen. Jag ringde även min hemmaveterinär för att se om han kunde hjälpa mig för troligtvis skulle det vara svårt att få henne att gå. Han hade tid först sent på dagen så jag och några vänner försökte med gemensamma krafter putta igång Bouchette. Hon tog ett par steg bakåt men annars ville hon inte röra sig. Det var så svullet hela benet så jag tror att hon inte kunde börja lederna och lyfta det framåt. Det hela slutade med att hon fick stå där hon stod. Jag fick order av veterinären att inte bråka med henne utan fortsätta med antibiotikan och smärtlindringen.
 
Efter en natt med dålig sömn p g a att jag låg och oroade mig för hästen så hade hon i alla fall kämpat sig ut ur lösdriften när jag kom ner på morgonen och det var lite hoppingivande. Jag provade att lägga mat vid grinden för att se om det kunde locka igång henne, men inte. Efter att varit borta hela dagen så hittade jag henne vid grinden när jag kom hem. Jag blev så glad när hon började visa sig lite vanlig genom att inte vilja bli infångad. Det betydde att hon faktiskt gick lite på sitt ben. Hon visste minsann att det var medicindags. Nu tror jag faktiskt att det kan sluta lyckligt. I morgon ska jag se om vi kan gå lite så cirkulationen förbättras i benet. Ska ha ett samtal med veterinären på morgonen och höra vad han tror.
 
 

Frisk luft

Nu är det vinter på allvar. 13 minus i morse och nu är det minus 18 grader. Solen har lyst hela dagen men inte ens den värmer speciellt mycket. Jag hade ridlektion så det blev tre timmar på rad som jag var ute, fixade hästar, medicinerade Bouchette, höll lektionen osv. Jag var rejält påklädd men man blir lite kall om fingrarna. Det var skönt att krypa in i stugvärmen efteråt.
 
 
Massor från Globen Horse Show visade de på TV:n så det blev en mysig eftermiddag och kväll.

Svullet ben

I morse såg jag på Bouchette att hon inte alls mådde lika bra som i går kväll. Benet var mer svullet och hon såg lite låg ut. Det hade börjat rinna blod ur såret. Faktiskt så mycket så att hon var röd på hoven. Jag tog tempen och hon hade en och en halv grad för mycket. Jag försökte få henne att gå med på en promenad för då skulle cirkulationen i benet komma igång bättre men det gick inte att rubba henne ur fläcken. Jag gav henne smärtstillande och hoppades på att det skulle hjälpa så att hon ville gå senare under dagen. Sedan ringde jag jourveterinären. Med feber har det blivit en infektion så hon behövde antibiotika.
 
Jag fick vänta ända till kvällen innan hon hade tid att komma. Hon var lite orolig för knät eftersom hon ömmade så när hon tog där. Efter undersökningen bestämde vi oss för att se om vi kunde få henne att gå några steg. Jag drog och hon tryckte på där bak. Tillslut gick det och när Bouchette insåg att hon kunde gå utan att dö så gick vi ut och gick en bit. Därefter fick hon medicin och stelkrampsspruta. Jag gick sedan ut och gick med henne i 20 minuter. Det gick ganska bra även om hon inte gick så fort. Jag tog bort Rasmus ur hagen och ställde honom i stallet och så fick hon gå ut till Dominans. Veterinären och jag var överens om att det var bättre att hon var ute och rörde lite på sig i stället för att stå i boxen. Bouchette bestämmer över Dominans så nu kan hon välja att gå precis så mycket som hon vill.
 
Nu håller vi tummarna för att allt går åt rätt håll. I annat fall måste jag åka iväg till kliniken med henne.
 

RSS 2.0