Vem bestämmer?

Mina hästar tar ofta saken i egna händer och fixar lite favörer. I dag hittade vi Bouchette, Dominans och Domina i en helt annan hage än vad de gick i tidigare. Elrepen var helt av på hagen där de befunnit sig först men de hade inte en skråma. Undrar hur det gick till? Betet där de gick hade börjat bli lite mindre men nu har de försett sig med en hage med massor med god mat. Kan de ha planerat en kupp, tro?
 
På förmiddagen var det dags att byta bandage på Grattis. Det var inga problem att få av det men sedan var det kört. Han jagar upp sig själv och steppar omkring så efter en massa försök så fick jag helt enkelt ringa efter veterinären. Med mycket tålamod och stor rutin lyckades hon få på honom en brems. Han var så skärrad så hela kroppen skakade. Om man bara kunde förklara för dem att vi endast skulle vira på ett nytt bandage. Nu slipper jag i alla fall bandagebyte för det var en specialkompress som kan sitta på en hel vecka. Nästa gång ska stygnen tas bort så då kommer veterinären i alla fall hit. För att inte bandaget ska börja glida får Grattis stå inne en period igen. Jag tror han skäms lite för idag har han inte gnäggat och haft sig en enda gång.
 

Utevistelse

Jag har byggt en liten sjukhage till Grattis så idag fick han gå ut i den för första gången. På morgonen var han ute i två timmar och nu på kvällen i två och en halv timme. Det märks på bandaget som börjat glida lite att han har fått gå lite. I själva hagen rör han sig inte mer än i boxen men vägen till och från töjer på bandaget. Att Grattis inte får vara ute hela dagen beror på att det blir så mycket flygfän och jag vill inte att han ska stå och stampa hela tiden.
 
I morgon ska jag byta bandage och sedan ska jag bygga hagen på en ny gräsplätt så får han gå ut och mumsa igen.
 

Det perfekta brödet

Har bakat fyra rejäla matbröd nu på kvällen. Det är ett riktigt LCHF-bröd där det inte finns med en enda gnutta av spannmålsmjöl eller sötning. Brödet är neutralt i smaken och lite åt det grövre hållet. Det här är mitt favoritbröd numera. Jag äter en skiva varje morgon och har så gjort i ett och ett halvt år. Det är ett bröd man aldrig tröttnar på. Normalt sett brukar jag baka max två limpor åt gången men nu laddar jag med extra inför de kommande mamma-barnlägrena. Även våra gäster brukar uppskatta brödet.
 

Många mandelriskor

Just nu verkar det gynnsamt för en av mina favoritsvampar. Jag har redan hittat 4 mandelriskor och jag såg flera små på gång idag. Det är rekordtidigt. Kommer det mer regn framöver så kommer de hinna med att komma upp ytterligare en gång längre fram i höst.
 
Mandelriskan luktar och smakar som skaldjur. Eftersom jag älskar skaldjur förstår ni att jag också gillar svampen. Den är inte så vanlig men här i dessa trakter brukar jag hitta det jag behöver för mitt årsbehov
.

Såg bra ut

I dag kom veterinären ut igen för att se om Grattis sår. Dränaget togs bort och i övrigt såg allt fint ut. Grattis fick en nytt bandage längs hela benet. På måndag ska det bytas och då är det jag själv som ska försöka klara av det. Står han still går det nog bra men annars .....inte kul. Stygnen ska sitta i fjorton dagar så när det är dags att ta bort dem kommer antagligen veterinären hit igen. Han står på box men i morgon ska jag ta ut honom en liten stund så han får beta lite. Det finns rätt mycket gräs strax bortom stallet.
 
Grattis visar hur vig han är
 
Renoveringen av Lillstugan går sakta framåt. Jag målar brädor och Anders jobbar med uppsättning på gaveln. Just nu är det en massa pyssel kring olika fönster så det tar mycket tid.
 
Framåt kvällen cyklade jag bort till mitt hallonställe för att se om det kunde bli lite till efterrätt. Det verkar inte vara något bra hallonår och det är också mycket som bara är kart ännu. De jag hittade var små och det tog tid att få ihop några dl.

Grattis skadad

Vilken otur Grattis hade idag. Det var mycket bromsar och han och Totte och Rasmus stod vid grinden och ville ner till lösdriften. Antagligen trängdes de en del och Grattis är lägst i rang så mitt i allt hamnade han mot branten på hagen och tappade fotfästet och ramlade ner. Vi såg inte det hela men förstod att det måste vara så det gått till. Hästar har ju en fantastiskt förmåga att skada sig så naturligtvis lyckades Grattis skära upp sig på baksidan av skenbenet. Det gick igenom hela huden men senan verkar ha klarat sig.
 
Veterinären kom under förmiddagen och det tog en och en halv timme innan allt var klart. Nu är såret dränerat och sytt. Grattis står nu med bandage på hela frambenet. Det kommer bli några veckor på box och han har redan berättat att han inte gillar det.

Långa brädor

En dag med rivning. Vi bestämde oss för att äntligen riva ner den hemska fasaden på Lillstugan och göra den finare. Huset är av timmer så när vi fick loss masoniten kom timret fram. Stora delar var i mycket fint skick men på några ställen var det lappat och lagat. Dessutom hade vattnet trängt in under fönstret så där hade ruttnat ordentligt.
 
Vi lastade släpet med allt nerrivet och lite till som stod och väntade på resan till tippen. Skönt att få slänga allt direkt. Planen var att vi skulle köpa ny panel på brädgården. Det blev tyvärr lång näsa. Vi behövde brädor mellan 3-4 m. I stort sett allt var mellan 1 och 2 två meter för långt. Vi försökte hitta några extra korta men efter ett tag såg vi att de var väldigt fult hyvlade med tvärstrek tätt över varje planka. Vi stoppade tillbaka alla och åkte hem tomhänta.
 

Pinne i ögat

I bland är oturen verkligen framme. Efter att ha rensat ogräs i en av rabatterna vid Nergården skulle jag avsluta med att hälla på några hinkar vatten på det nyplanterade lönnträdet. Första omgången gick bra men andra gången när jag lutar mig framåt för att tömma hinken lyckas jag få in en liten torr gren rakt i ögat. Det skedde med stor kraft eftersom jag inte såg den alls. Som tur var tog det längs fram mot ögonvrån. Ont gjorde det och först vill man bara hålla för och blunda. Sedan blir det att man långsamt testar att öppna ögat för att känna hur det känns. Jag ser bra men det har blött lite grann och ögonvitan är nu rödfärgad. Dottern säger att det ser hemskt ut.

Sylt på LCHF-vis

Min krusbärssylt blev väldigt god. För att testa så stekte jag LCHF-plättar till lunchen idag. Tror det är över tjugo år sedan plättlaggen var framme ur skåpet. Eftersom jag använder ankägg blir de väldigt gula (syns på bilden). Jag testade med att använda kokosfett från hälsokosten att steka i. Det gjorde att de blev lite frasigare än vanligt. Till serverades krusbärssylten och vispad grädde. Sylten gjorde jag på massor med krusbär och pyttelite honung.
 
 
Vi har använt grillen flitigt den sista tiden. Igår grillade vi hemlagade hamburgare på den. Hamburgarna var gjorda av tackfärs. Det är den godaste köttfärsen som finns.
 

Intervju

I dag var Sörmlands tidning här med en reporter och en fotograf. Jag hade förberett med att plocka lite olika svampar och spanat in ett par ställen att gå till. Vi började med intervjun då jag fick en massa frågor som jag besvarade. När man kommer in på svamp finns det så himla mycket intressant och spännande att berätta.
 
Sedan stegade vi iväg upp i beteshagen där jag hade tre stycken mandelriskor som jag visade. Jag plockade med dem och de fick lukta. Det är en av mina favoritsvampar och den har en väldigt speciell lukt som biter sig fast i fingrarna efter att man tagit ett exemplar. Jag tycker den luktar underbart men jag vet de som inte alls gillar lukten. Därefter fortsatte vi ut i skogen där jag hittat ett fint kantarellställe med massor med gulingar på väg upp. De var fortfarande för små för min smak men om en vecka kan det nog vara ett kanonställe.
 
Reportaget kommer troligtivs i tidningen nästa fredag i fredagsbilagan.
 
Efter intervjun satte Anders och jag upp nya vindskivor på ena gaveln av Lillstugan. Nu ska det bli vita snickerier i stället för svarta.
 
 
Därpå följde lite krusbärsplockning. De ligger nu i en gryta. Ska se om jag kan göra något smaskigt syltaktigt utan socker.
 

Tur och otur

En dag med både bra och mindre bra händelser. Först fick jag en bokning av boende i flera dagar. Roligt tills jag insåg att jag inte kunde ta emot dem deras första dag för att det då kommer krocka med mitt sista sommarridläger. Där förlorade jag en stor kund. Inte mycket att göra åt men verkligen otur. Ytterligare en bokning av boende med flera familjer. Kul. De kommer stanna flera nätter.  Sedan missade jag en sak jag ville köpa på blocket. Naturligtvis såldes den till en annan. Otur!
 
Det sista positiva som sedan hände under dagen var att Sörmlands tidning vill göra ett reportage om svamp och ville komma ut och skriva och fota här på Rocklösa. Det ska bli otroligt roligt. I morgon ska jag rekognosera lite så de får några bra bilder. Jag gjorde finaste fyndet idag. En jättestor kungschampinjon. Inte en enda mask, ett toppexemplar.
 
 
Hela stekpannan blev full när jag skar ner denna enda svamp. I kväll har jag ätit champinjonsås.
 

Gäster och samarbete

Med gäster i Nergården fick jag gå upp extra tidigt för att laga frukost åt dem. Den här gången var våra gäster från Tyskland. Efter frukosten åkte de vidare men berättade innan de for att de var mycket nöjda med vistelsen. Huset och att det var så rent och snyggt fick beröm. De tyckte också att Sörmland var fantastiskt fint. En av dem sa att Sverige var det mest fantastiska landet och hans familj tillbringade alltid all semester här.
 
Det är bra att få höra sådana beskrivningar. Att andra ser stora kvaliteter i ens land tänker man oftast inte på.
 
På eftermiddagen träffade jag en blivande samarbetspartner. Vi planerar nu för att anordna hälsohelger i höst. Det kommer bli en avstressande, avkopplande vistelse med mycket utetid. Om en vecka ska vi ses igen och arbeta vidare med innehållet. Det känns välidgt spännande och det är roligt att jobba ihop.
 
 
En årstid som verkligen får en avstressad
.

Lite väl mycket

Det gör inte så mycket att det inte är så varmt och soligt men nu börjar jag faktiskt att ledsna på regnandet hela tiden. Det blir så himla blött och kladdigt överallt. Så fort man går i gräset blir man blöt om skorna. I hagarna chippar det under fötterna. Det är ungefär som i november. Några dagars uppehåll skulle vara skönt. Det som däremot är positivt är att det antagligen blir ett rekorår när det gäller svamp. Spanade in några ställen igår och det var massor med kantareller. Ska ta korgen en dag och gå och plocka.
 
Vad gör man då mellan alla skurarna?
- målar brädor i maskinhallen
- försöker röja lite sly
 
I dag sålde vi också en av hedemoratupparna. Nu har vi bara kvar de som vi själva ska ha. Övriga ligger i frysen. Snart är det dags för kycklingarna att flytta in i det före detta tupphägnet för de behöver bättre med plats.
 

Stora bromsar

Fördelen med den regniga sommaren är att det inte är så mycket flugor och bromsar kring hästarna. Däremot är det en del myggor i vissa partier där vinden inte kommer åt så bra. Hästarna slipper inte bromsarna helt och även den största sorten är i farten. I dag när jag var uppe och tittade till Mulle-gänget satt det en bamsestor broms på Henrys rumpa. Henry har de sämsta förutsättningarna för att få bort bromsarna. Mitt på rumpan går det liksom en fördjupning längs med ryggraden. När bromsarna sätter sig där kommer han inte åt dem alls. De blir skyddade av fördjupningen. Han försökte bita bort den, slå med svansen och slutligen sparkade han bakut och studsade runt. Jag försökte hjälpa honom men det var svårt när han inte stod still. Till slut flög den sin väg och det blev lugnt.
 

Fredagen den 13:e

Ingen olycka har skett idag trots den olycksbådande dagen. I stället passade jag på att fira min födelsedag med mina föräldrar och syster med barn. Den rätta dagen fanns det ju inte tid att fira så nu blev det idag i stället. Det blir lite fira ytterligare en dag när våra barn kommer hem från Skåne och hälsar på.
 
Egentligen är det ganska jobbigt att fylla år som vuxen. Det är så mycket som ska fixas med mat och tårta. Hela förmiddagen gick åt för att baka och förbereda. Vi började kalaset med att dricka kaffe/te och äta en härlig LCHF-jordgubbstårta. Till middag blev det grillat kött, stekt blomkålsris, grillade grönsaker av olika slag och en hemlagad bearnaisessås. Det var första gången jag provade receptet på såsen och den föll alla i smaken. Som efterrätt åt vi en punchparfait med mörk hackad choklad som jag gjorde på grädde och äggulor. Till det hade vi lite färska jordgubbar.
 
 
Alla var riktigt mätta efter all god mat så sedan blev det lite prat och umgänge innan våra gäster åkte hem.

Vilken växtkraft

Allt detta regnande har verkligen fått naturen att explodera. De först slagna vallarna är nu superfina och egentligen snart färdiga att betas. Problemet är bara att det växer så mycket överallt så hästarna hinner inte med. Just i år skulle jag kunnat haft dubbelt så många.
 
Inte nog med att betena är frodiga. Aspar, hassel och allt annat som man inte vill ska komma upp i hagarna har plötsligt växt till sig så det börjar kännas som man går i snår och inte i en beteshage. Det här har vi insett att vi måste ta itu med så idag startade vi slyröningen. Först ut var hagen vid sjön. Där hade framförallt aspen börjat dominera så nu är hälften borta och ligger i en hög som vi ska elda i höst. En röjardag till måste vi ha där nere innan vi kan börja i Hagstugehagen i stället.

Bärsäsong

Nu är det hög tid att börja årets bärskörd. I några veckor har smultronen redan varit färdiga - och vilka mängder det är i år. Jag brukar ta mig en runda då och då över markerna. Jag kollar av en del varje gång för man kan inte äta allt man hittar om området blir för stort.
 
Även krusbären börjar nu bli lite mer färdiga. Det är rekordmånga på vår buske. Vi har bara en men det räcker för hela vårt behov. Jag fryser in en del och använder under vintern. I dag blev det bak då jag gjorde en krusbärskaka med kardemumma. Det smakade mycket bra till förmiddagskaffet och så vispad grädde till.
 
 
Min blåbärsskog som jag brukade bege mig till är numera totalförstörd. Det har gjorts en kalavverkning där och skogsmaskinerna har kört sönder hela området. I Rocklösas skog finns det lite blåbär men inte så mycket. De första börjar nu mogna. Det blir till att försöka hitta en ny bra blåbärsskog.

Förbättringar

Nu har Anders kommit hem från skytte-SM så idag ägnade vi dagen till att jobba nere vid Åstugan. Det gjöts plintar och gjordes stöttor till den nya terassen som ska bli där. Jag hade också målat brädor som ska bli nya vindskivor.
 
 
I förra veckan fick jag också den nya dörren på Lillstugan klar. Jag blev väldigt nöjd med färgen. Ska nu fortsätta med den andra dörren och måla om den också. Sedan blir det ny färg på vindskivorna. De är svarta idag men de ska bli vita i stället. 
 

Vilket åskväder

Ett riktigt oväder har varit över oss idag. Det började med lite muller i fjärran som sedan närmade sig mer och mer. Till slut låg det mitt över Rocklösa. Det dundrade på bra och vid tre olika tillfällen slog det ner i närheten för det blixtrade om lamporna och det poffade i dem. Jag är inte rädd för åska men blev orolig över mina hästar. Jag såg från fönstret att både Bilbo och Chassi stod under en av de stora ekarna, vilken tidigare fått ett åsknedslag i sig. Ekarna verkar överhuvudtaget dra till sig blixtar för om man tittar noga så ser man att rätt många blivit träffade någon gång under sin livstid. Jag försökte med min mentala kraft få hästarna att gå iväg. Det lyckades i alla fall med Bilbo. När ovädret var över kollade jag hästarna och alla här på Rocklösa mådde bra som vanligt. Allihopa har nu en skön betessemester och går i stora hagar och bara njuter.
 
Mulle visar hur skönt det är med sommaren

Ren underhållning

Vad underbart det är att ha ett yrke där man vistas mycket i naturen. Nästan varje dag ser jag och får uppleva en massa spännande saker med vilda djur och saker som händer i naturen. Nu vid skörd har jag upptäckt att det bor minst två rådjursgetter på Rocklösa med sina ungar. En har tre killingar och det hade hon även förra året. Verkligen en praktmamma. Den andra geten som jag sett har två killingar. Det kan vara ytterligare en för det är svårt att se skillnad på dem. Uppenbarligen tycker de att jag odlar bra grödor som de kan livnära sig på.
 
I stallet bor ladusvalorna. Inne i sadelkammaren har redan ett svalpar fått fram fyra fina ungar (de var fem från början). De är så stora så de flyger redan utomhus. Undrar om det blir en häckning till? I stallet bor ett annat svalpar. Deras ungar är just kläckta. Det såg jag på att det låg små äggskal på golvet. Verkligen i miniformat med bruna prickar.
 
I dag mötte jag tranparet på andra sidan ån. De spatserade runt i hagen med en liten unge. Det är första gången jag ser en unge här i vår trakt. Den hade ett väldigt sjå att hinna med föräldrarna. Efter ett tag promenerade de ner över vägen och gick längs hjortstaketet bort mot sjön. Jag satt i traktorn så de var inte speciellt rädda av sig.
 

Bra skörd

I dag blev all skörd balad. Det blev 60 stycken stora hösilagebalar. Eftersom grödan var så torr så innehåller balarna mycket foder. Tillsammans med det jag skördade för några veckor sedan har jag nu 93 balar plus några kvar från förra säsongen. Det är så mycket foder så det kommer räcka gott och bli en hel del över. Nästa år behöver jag antagligen inte ta någon skörd hos grannen. Det är en oerhörd lyckokänsla av att få ihop ett bra foder som det inte regnat i och att allt redan är klart fast det bara är första delen på juli.
 
Jag har kört hem 20 av balarna och ställt upp på gårdsplanen. I morgon är det dags för de andra 40.

Möte med snoken

Efter ytterligare en arbetsdag i traktorn är nu allt förberett för balning i morgon. Gräset är nu så torrt så det blir nästan som inplastat hö. Det blir spännande att se hur många balar det blir.
 
Efter arbetet gick jag ner till sjön för att ta mig ett dopp. På bryggan låg stora högar med snokar. På ett skuggigt ställe hade de packat ihop sig så de var minst sex stycken. De funderade länge på om de verkligen måste flytta på sig när jag kom. En efter en gled de ner i vattnet. Det fanns fler längs vägen så jag räknade till minst tio. I dag var det helt underbart i vattnet. Minst två grader varmare än igår. Jag låg och njöt en stund på bryggan och när det var dags att gå tillbaka hade många av ormarna kommit upp igen. De blev ännu mer förargade denna gång när de fick plumsa i vattnet igen.
 
Ungefär så här såg det ut. Svårt att se fram och bak.

Mycket beröm

I helgen hade vi ett gäng som bodde på vårt bed and breakfast. De var i trakten för att vara med på ett bröllop och hittade oss som övernattningsställe. Mellan lördagen och söndagen hade vi fullt med 8 gäster i Nergården. Vid tolv checkade de ut och vi fick så mycket beröm för vårt trevliga ställe. De tyckte omgivningarna var fantastiska, rummen och huset väldigt fint och att frukosten var super. De sa t o m att priset de betalade var för lågt och att jag borde höja. Vad glad jag blir när jag får höra sådant.
 
Bokningssajten vi nu är med på börjar ge lite uthyrningar av stugorna också. Det kommer mycket utländska gäster men även lite svenskar. Vi håller nu på och förbättrar allt vad vi hinner på stugorna. Åstugan ska få en terass och i Nergården fortsätter arbetet med loftet. Förbättringarna klämmer vi in mellan bokningarna.
 
Lillstugan har flest bokningar. Dörren står på tur att målas.

10 timmar i traktorn

Efter en hel dag i traktorn känner jag mig stel i hela kroppen. Nu har de lovat fint väder i flera dagar så det brådskar med att slå vallarna och hinna få allt klart innan nästa regnväder dyker upp. På Rocklösa var det tre gärden kvar och så har jag fått ta skörd på ett jättestort gärde på Årby (grannen). Sammanlagt är det nog 7 ha. Jag har kört i 10 timmar idag men har ungefär hälften kvar att slå på Årby. Så fort det är klart ska jag byta redskap till gaffelsidräfsan och sedan ska jag stränga ihop allt. Jag räknar med att det kommer ta två dagar. På torsdag eftermiddag kommer balkillen. Nu håller jag tummarna för att allt går i lås och inga oväntade regnskurar dyker upp.

Kvalad

Miljon har deltagit i ett tredagarsmeeting i dressyr utanför Strängnäs. Fredag och lördag hade jag läger så då kunde jag inte åka och titta men idag var det fritt så efter lunch for jag iväg. Det gick strålande bra på lördagen då Maria och Miljon red på så bra procent så de fick sitt första godkända kval inför nationell tävling. I dag gick han sämre, tror han var bra trött, men trots det klarade de kvalgränsen ännu en gång. Två klarade kval ger dem rätt att rida på nationell nivå framöver. Helt fantastiskt!
Domaren på lördagen som vara ganska sträng i sin bedömning gav Miljon 8 på hans gångarter. Det är riktigt bra och sådant glädjer en uppfödare.
 

RSS 2.0