Löste mysteriet

Det regnade idag. Hela 10 mm fick vi den här gången. Det började när jag var på väg i några ärenden med bilen. Då var det bara någon enstaka droppe men när jag kom ner till asfaltsvägen så vräkte det ner. Oroade mig faktiskt för att det skulle vara så lokalt så att vi inte fick något men den här gången var den en bred åskfront som drog förbi.
 
När jag kom hem igen gick jag in i hönshägnet för att titta till mina nykläckta kycklingar som kom igår. Döm om min förvåning när det sprang en liten svart dunboll där inne på gräset. Hönan och kycklingarna är ordentligt instängda i en låda där hon har legat och ruvat. Jag började misstänka att någon varit inne och lyft ut kycklingen. Det var den enda lösningen jag kunde komma på. Som tur var fick jag tag i den och kunde lägga tillbaka den hos sin mamma. När jag sedan höll på och fodra och vattna hittade jag plötsligt en gul liten kyckling inne i deras vagn men utanför lådan. Hur kom den ut? Nu började jag granska lådan ordentligt och upptäckte då en liten springa längst ner vid golvet. Där smet kycklingarna ut. Mysteriet var löst! Fyllde igen med halm och ställde en matskål utanför. Nu räknar jag inte med fler rymlingar.
 
 

I sista stund

Vilket oljud som jag plötsligt hörde från höns- och ankgården. Det kacklades och kväktes i högan sky. Jag kastade mig ut ur huset och gick ner. Alla fåglarna var framme men ropade allt vad de kunde. Jag gick in i hägnet och då såg jag en räv. Den hade tagit en anka och båda befann sig inne i en liten nätbur mitt i hägnet. När räven upptäckte mig släppte den ankan och jag kunde snabbt lyfta ut den därifrån genom taket. Räven försökte jag stänga in och så länge jag var nära så kämpade den med det hela hönsnätet för att ta sig ut. Det var en skabbräv så den borde skjutas för att slippa sitt lidande.
 
Efter ett tag gick jag därifrån. Om den höll sig kvar kunde jag ringa efter någon som kunde avliva den men så fort jag gått ur hägnet så hittade den en öppning och for ur. Den gömde sig sedan under husvagnen. Hönsen var så intresserade och gick mot den för att kolla extra. De tycks inte begripa hur farlig den är. Tillslut smet den ur hägnet någonstans där den antagligen hade hittat en liten öppning. Jag sänkte eltråden där jag tror att den går in men nu är det nog inte lika stor fart på stängslet när det är så torrt.
 
Konsekvensen av det hela är att jag inte vågar lämna gården. Den kommer garanterat tillbaka någon dag. Skabbrävar beter sig inte som friska djur.
 
En skabbräv som låg död i vår lösdrift för några år sedan. Det är verkligen synd om dem när de blir angripna.

Inget regn

Ett par mil från oss har de fått 54 mm regn och Stockholm hade också tur idag. Vi har hitintills inte fått en enda droppe och nu börjar det bli kris. T o m buskrna som stått i minst 20 år ser väldigt ledsna ut. Den här dagen bjöd på lite svalare väder då det både blåste och så var det mulet. Mycket skönt som kontrast. Jag passade på att städa på några udda ställen inne i huset .
 
Några av våra nya gäster ville titta i gårdsbutiken och handlade bl a en massa ankägg. De hade många frågor om olika saker runtomkring och i morgon förmiddag kommer de med och matar hönsen och ankorna. En dag tänkte de hyra kajak nere i Stjärnhov och paddla i ån. Jag har inte varit där men det ska vara väldigt fint. Nästan som att åka i djungeln.
 
Plockade lite röda vinbär och frös in och sedan satt jag under körsbärsträdet och jobbade med bokföringen. Sammantaget en härlig dag.
 
 

Butiken lockar

I dag var det dags att hålla fredagsöppet i gårdsbutiken. Trodde inte det skulle komma några besökare en sådan här varm dag så jag tog med mig en tidning ner så jag kunde sitta och läsa. Klockan fyra när jag öppnade började jag med att damma av hyllorna. Det måste göras ofta för huset är inte hundraprocentigt tätt och det dammar en del från ridbanan när bilarna kör in och ut på den.
 
Efter en stund kom första kunden och sedan var det några till. Alla dagens kunder var i buitken för första gången. Alla handlade med sig godsaker hem så det var en bra dag.
 
 

Värmerekord

För varje dag så blir det bara varmare och varmare. Inte ens att bada svalkar längre.
En sådan här dag är skuggan under träden skön att vistas i. Jag valde att slå mig ner i en skön trädgårdsfåtölj och jobba med min bokföring. T o m det jobbet blir riktigt trevligt i den omgivningen.
 
 

På halvfart

I tisdags hade jag en jättetrevlig matvandring. Ett litet gäng som var helnöjda med dagen. De betonade att alla delarna med maten, naturen, historien och allt annat jag berättade var så bra och trevligt. En sa att hon varit lite tveksam innan hur man skulle kunna äta och gå i fem timmar. Efter avslutad vandring tyckte hon att det var en höjdardag och inte känns det som fem timmar när man är med. Roligt med så nöjda deltagare och dessa lovade att verkligen sprida vidare.
 
I dag har det varit ännu varmare men som tur var så var planen att tvätta fönster på Åstugan och sedan göra en storstädning där. Om ett par veckor har vi gäster i den stugan och det är skönt att förberett i tid. Även Lillstugan blev lite ompysslad med några nya uppsättningar och skurade utebord. I morgon blir det sista putsen innan gästerna anländer på lördag. Lördagen kommer jag annars ägna helt åt att städa Nergården då vi byter gäster i det huset. Jag hoppas det är lite svalare till dess för det huset är alltid varmt om solen gassar.
 
 

Helst inomhus

Tack och lov hade vi lite molnigt i morse och då var det helt OK att vara utomhus. Senare sprack det upp och då föredrar jag inomhusarbete. I morgon ska jag ha en matvandring och därför tillbringade jag halva dagen i bilen och och åkte runt och hämtade varor. Resten av dagen gick åt till att skära, blanda och förbereda all mat och dryck. Det kan komma någon skur i morgon enligt prognosen men det var vara 0,1 mm så det ska nog inte störa oss.
 
I den här värmen är jag tvungen att vattna mina squashplantor varje dag. Det finns många frukt
 
ämnen på dem men man ser att flera hela tiden inte utvecklas. Det är nog för att det är för torrt.
 
 

Stjärnhovstryffel

Blev uppringd på förmiddagen av en person som hade hittat en svamp på sin tomt borta i Öllösa. Han misstänkte att det var en tryffel. Han kom över med svamparna för ett expertutlåtande och mycket riktigt så var det stjärnhovstryffel han hittat. Den är sällsynt så det var ett riktigt fint fynd.
 
 

Semesterresa

Vi har gjort något så ovanligt som att åka bort ett par dagar. Vi har goda vänner på västkusten och var för första gången och hälsade på i deras sommarhus som ligger i Mollösund. Det var några mycket trevliga dagar med bad i havet, rundresa till de allra vackraste ställena, promenader, picknick, caféer mm. Massor med umgänge också förstås.
 
På Rocklösa höll mina föräldrar ställningarna. Höns och ankor blev omskötta och hästarna tittades till varje dag. På fredagen fick de ta hand om gårdsbutiken och det hade även denna gång varit många besökare.
 
 

Enkelt och så gott

Odlar man squash blir det oftast rätt mycket att hinna äta upp. Har du ingen egen får du köpa hem en. Här kommer ett mycket gott recept som jag skapade idag. Snabbt och enkelt.
 
Matig räksallad (2 personer)
Tärna en squash och stek i smör med en pressad vitlöksklyfta så den blir mjuk men överdriv inte. Salta
Blanda med 200 g skalade KRAV-räkor
Skär en mozzarellaost i små bitar och blanda ner.
Koka 4 ägg och lägg klyftor i salladen.
 
Gott till är även små bitar honungsmelon.
 
Ät och njut!!
 
 

Till insamlingen

I dag hade mina boendegäster bokat ridning för de två tjejerna. När de kom hade jag hämtat in Miljon och Grattis. Vi borstade och putsade innan vi sadlade och sedan red vi en liten tur runt grannen och delvis i skogen. Jag kom på världens bästa idé. De stora bromsarna är nu här och de sätter sig ju alltid på korset på hästarna så att de inte kommer åt dem. Idag la jag på dem varsitt skrittäcke och så var det problemet löst. Förstår inte att jag inte kommit på det tidigare.
 
Ensilageplastinsamlingen (vilket ord!) är i år ovanligt sen så först idag åkte jag iväg med mitt lass. Den här gången åkte jag till Dunker för det passade tidsmässigt bäst. Det var ett litet lass denna gång. Förr i tiden var det så mycket så jag knappt fick in allt i transporten. Det har sina fördelar med att ha färre hästar.
 
 

Ett test

Efter tre och ett halvt år utan någon form av spannmål i min mat testade jag idag en liten kaka. Jag har den med på Matvandringen och tänkte att jag ville prova den på riktigt samt testa hur jag reagerar på mjölet. Kakan är så där supergod som jag vill att allt ska vara på matvandringen men naturligtvis för söt för mig som är avsockrad.
Magen svarade med att protestera så tillvida att jag kände att jag inte mådde speciellt bra och det molade lite ett tag. Nu vet jag att jag mår så mycket bättre om jag avstår och som vanligt så känns det valet väldigt lätt. Vem väljer att inte må 100 % bra?
 
Inte samma men liknande

Hjälp vid fodring

Den här veckan har vi en tysk familj som bor i Nergården. De kom i går kväll. De yngsta är två flickor. På kvällen dök de upp på gårdsplanen. I vår välkostpärm står det att gästerna gärna får vara med när vi fodrar djuren och det var det som tjejerna siktade in sig på. Ett äldre syskon följde också med som tolk då de inte kan så många ord engelska. Vi började med att mata höns och ankor och ge dem vatten. Sedan gjorde vi upp om en senare tid då de fick hjälpa mig att leda upp Miljon och Miljard till natthagen. Tjejerna turades om att leda Miljard. Han är så snäll så han skulle aldrig utnyttja att ledaren inte är så kunnig.
 
Antagligen följer flickorna med i morgon bitti på nästa runda och så ville de nog prova på att rida någon dag.
 
 

Riktiga gourmander

Vilket härligt gång jag hade med mig på dagens matvandring. De njöt verkligen av allt jag ställde fram. Överallt tog de om flera gånger. Det här gänget hade t o m sparat en liten hörna i magen till det avslutande kaffet och de goda tillbehören. Vädret var också toppen med vindar tidvis som gjorde att det inte blev alltför varmt.
 
Sådana här positiva människor som njuter så ofantligt ger verkligen energi och jag njuter av att jag har ett så roligt jobb.
 
Ett annat vandringsgäng fascineras av naturens under

Dubbla matvandringar

I dag hade vi en tysk matvandring här på Rocklösa. Då tar jag hjälp av en kvinna som är duktig på att prata tyska. Några som vandrade hade fått tips av en svensk vän som nyligen deltog på en matvandring. Det är verkligen roligt när nöjda gäster berättar vidare. 
 
Jag skötte utkörning och hämtning av disk och matrester. I den här värmen var det ett hårt jobb. I morgon blir det en tur runt till några producenter för att fylla förråden inför nästa matvandring som är på lördag. Då är det dags för en svensk tur. Det är 12 anmälda denna gång.
 
Jag fick dessutom en beställning på presentkort för 4 personer på dagens mejl. Många tycks har upptäckt den perfekta presenten.
 
Berit som är min tyska guide
 
 

Kaos i hagen

I värmen har bromsarna fullständigt exploderat så planen var i dag att alla hästarna skulle tas ner och få gå i lösdriftarna under dagen. Grattisgänget var inte så långt bort men på vägen till grinden upptäckte jag att Bouchette och Dominans också var i samma hage. Så var det inte tänkt. Det blev rörigt och jag hade några av våra husgäster med ut för att få leda ett par lugna och snälla hästar. I den situationen som uppstod blev det i stället att alla vi människor snabbt fick ta oss ur hagen. Efter ett tag försvann Bouchette och Dominans och då kunde jag ta ner Grattis, Rasmus och Musseron. Två fick gå lösa och det fungerade bra. Ingen tvekan om att de ville in under tak. Sedan hämtade jag Miljard och Miljon. Slutligen gick jag och letade efter Bouchette och Dominans. De hade tillgång till 5 ha hage så det var ingen lätt match. Övergick i stället till att kolla stängslet och se var de tagit sig igenom. Lite läskigt var det när jag hittade platsen. Längst bort hade de mejat ner tråden och då hade en stor stolpe rasat. Vägen låg helt öppen att ta sig ut från Rocklösas marker.
 
Jag gjorde en paus i letandet och gick hem och drack kaffe. Sedan tog jag en ny riktning och gick in på kullen med den tätaste skogen. Mitt där inne hittade jag dem tajt ihop för att skydda sig mot insekter. Fick dem med mig och öppnade så att de kunde springa in i sin hage. De galopperade sedan det snabbaste de kunde iväg till sin lösdrift. Där har de stått och tryckt hela dagen ända fram till halv nio nu i kväll.
 
Det är inte kul att var häst under juli månad när bromsarna är som värst.
 
Dominans

Rökt

Började min dag tidigt då killen från Farmarjänst skulle komma hit och jobba med vandringsleden. Planen var att elda rishögar. Vi har ju inte fått mycket regn så för säkerhets skull ringde jag räddningstjänsten och förhörde mig om det var tillåtet att elda. Tänkte också att det kunde vara bra att anmäla i fall någon ringde in ett larm.
 
Första högen var lite seg att få igång men sedan kom vinden och hjälpte till. Man blir helt inpyrd när man håller på. Jag flyttade också några mindre högar till de som eldades. Onödigt att elda överallt. Med 28 grader under dagen och värme från eldarna så var det riktigt skönt med ett dopp i sjön. Det var årets premiär för mig.
 
När kvällen kom flyttade vi Musseron, Grattis och Rasmus till ny hage. De ska nu få börja beta i Trollbergshagen. Det börjar bli riktigt mycket broms nu så dagen fick alla hästar tillbinga i lösdriftarna.
 
Musseron

Aktivitet in i det sista

I går kl 15 anlände våra tyska gäster som ska hyra Nergården i en vecka. Jag har jobbat som en iller inför deras ankomst för att hinna få allt klart. Gick t o m upp några timmar tidgare på lördags morgonen. Det är helt otroligt vad man samlar på sig när det finns utrymmen. Nu disponerar de ju samtliga ytor så det blev storrensning i tvättstugan, i förrådet under trappen och storrengöring i köket. Dessutom blev äntligen det nya sovrummet helt färdigt i bottenvåningen. Köpte en säng häromdagen och sydde sedan gardiner under hela fredagskvällen.
 
 
Jag hade bestämt att jag ville ha någon form av rumsavskiljare i stora rummet. Kikade på vikskärmar på nätet och tänkte att jag får köpa den minst fula. För det var faktiskt så att jag inte tyckte någon av de jag hittade passade in riktigt. När jag var på shoppingtur sprang jag på några speglar IKEA och då fick jag en helt annan idé. Nu har vi monterat två speglar ihop så det blir en spegelvägg åt ena hållet. Andra sidan klädde jag med ett tyg. Resultatet blev långt över förväntan.
 
 
 
 

Trevlig rapport

Jag blev så glad idag när jag fick ett SMS från familjen som köpte Bilbo. De skriver att de är så nöjda med honom och att allt fungerar perfekt. Även tejen som inte hade så mycket ridrutin verkar det fungera bra tillsammans med. Härliga nyheter. Nu kan jag sova lugnt och behöver inte oroa mig.
 
Självklart tänker jag ofta på de hästar jag sålt och undrar hur de har det. Det är roligt när köparna skickar små rapporter i bland.
 
Bilbo och Chassi som båda lämnat oss under året.
 

Hållbarhet hos häst och människa

Var under kvällen i väg på en föreläsning som handlade om att ett starkt immunförsvar ger hållbarhet och framgång. En trevlig kväll som handlade både om människan och hästen. Det blev mycket samtal och många Aloevera-produkter visades. Har ni provat deras juice någon gång? Den ska vara nyttig sägs det men inte är det gott inte. Tydligen ger den även bra effekt på hästar så jag funderar på att prova till hösten när hästarna är mer hemmakring och det blir enklare att ge en liten slurk varje dag.
 
Nu ska jag strax gå och sova men kollade av mina mejl först. Upptäckte att två personer bokat in sig på en matvandring på tyska. Det är riktigt spännande att den internationella delen också börjar komma igång.

Perfekta presenten

Jag har verkligen den perfekta presenten att erbjuda alla. I dag fick jag åter en ny beställning på presentkort avseende Matvandring. Har sålt jättemånga presentkort i år och när jag tittar på mina listor med anmälningar så har nog mer än hälften som kommer fått det som present. Med tanke på det och att alla är så otroligt nöjda med vandringen så måste det helt enkelt vara den perfekta presenten för de flesta.
 
Kom ihåg det när ni ska uppvakta någon. Det är bara att skicka ett mejl eller ringa och nästa dag har ni presentkortet att ge bort. Kan det bli lättare?
 
 
 

RSS 2.0