EM
Nu går EM i fälttävlan i Malmö. I dag var det dags för terrängmomentet. På stranden mitt inne i Malmö var de gigantiska hindrena uppbyggda. Totalt rider varje ekipage i 6 km och är ute på banan i ca 10 minuter. Jag är på plats och har tittat och gått runt det mesta. Vi stod länge och tittade när de hoppade vattenhindrena. Först kom de i en riktning med flera hinder ner och upp i vattnet. Efter en lång slinga var de tillbaka igen och hoppade ett stort hopp över en mur rakt ner i vattnet följt av två hopp till i vattnet. Mycket spännande att vara på plats och se det i verkligheten. Efter dagens slut ligger våra svenskar mycket bra till med de främsta på 2:a och 5:e plats. Laget ligger totalt på silvermedalj. I morgon är det banhoppning men då är jag inte på plats.
Vandring med skogskille
Nu börjar det bli dags att utveckla den vägen vi vandrar på våra matvandringar. För att få lite proffshjälp med röjning så kom idag en kille som samordnar olika skogsinsatser ut och vi gick tillsammans för att se vad som behövde göras. Ett trevligt möte och en kille som redan senare på eftermiddagen återkom med ett kostnadsförslag och som redan hade hittat en entreprenör som ville åta sig uppgiften. Det var snabbt jobbat. Gillar det.
När vi gick genom hästhagen följde Dominans och gänget med oss och trots att jag stängde grinden till nästa hage så smet han förbi och ville vara där vi var. Jag blev tvungen att öpppna åt de andra också så det blev lugnt. Lite gott gräs hann de stoppa i sig innan de sprang tillbaka ända upp till lösdriften. Det är några förfärliga insekter i farten som biter hästarna. Tror det är någon slags mygga som är ute även mitt på dagen i solskenet. Rasmus och hans kompisar springer omkring varje dag och verkar vara väldigt irriterade.
Fyllda lador
Vilken tur jag hade. Ringde först en lantbrukare en bit ifrån och frågade om halm. Han hade ingen men hade hört att en lite längre bort hade kvar. Ringde dit och fick de 30 sista balarna som fanns kvar. Lycka! Nu är de hemkörda till Rocklösa och staplade i en lösdrift. Känner mig så fantastiskt nöjd. Det finns inget värre än att oroa sig för att inte få tag i det man behöver till sina djur.
Vårt kommande Nyhetsbrev
Rocklösas Nyhetsbrev augusti 2013
KALENDARIUM
7/9
|
Matvandring
|
14/9
|
HAE-kurs
|
20-22/9
|
Helgridläger
|
28/9
|
Svamputflykt i skogen
|
5/10
|
Svampkurs heldag
|
5-6/10
|
Lyxig svampkurs
|
25-27
|
Migränkurs
|
17-19/11
|
Migränkurs
|
Vilken sommar det har varit. Sol, sol och sol. Vi har fått väldigt dåligt med regn men eftersom jag minskat lite på hästantalet så har betena ändå räckt till. Min plan för året var att inte ha några ridläger men det var så många som ringde och frågade så därför planerade jag in några stycken. Är du sugen på att komma på ett mamma(pappa)-barnridläger under en helg så är ett planerat mellan den 20-22 september. Det finns fyra platser kvar. Först till kvarn...
Våra matvandringar, som är en guidad mat- och naturupplevlese, har gjort succé. Det har skrivits en del i tidningarna om den och alla som följer med oss på vandringen är helt lyriska. Många som kommit under sommaren har fått det som present i form av ett presentkort. Det är verkligen den perfekta gåvan. Nu återstår ett datum för privatpersoner och det är den 7:eseptember. Här kan du läsa mer och anmäla dig www.matvandring.rocklosa.se
Resten av hösten tar vi emot grupper från bl a företag. En grupp kan välja egen dag och hur lång matvandring de vill ha. Under våren hade vi flera 30-grupper som efteråt sa att det var det bästa företagsevenemanget de någonsin haftJ. Företagsgrupper passar också ofta på att konferena några timmar i vårt stora hus, Nergården. Hjälp oss att sprida matvandringen genom att gilla oss på facebook www.facebook.com/pages/Rocklösa-matvandring/466169546787127 Tack för hjälpen!
I år är våra svampkurser förlagda lite senare på säsongen p g a torkan. Du som vill lära mer om svamp har en del datum att välja mellan. Allt ifrån en utflykt i skogen till en lyxig svamphelg. Följande datum gäller:
2,5 timmars 28 september
1 dagars 5 oktober
yxig med övernattning 5-6 oktober
Våra hästar är ju inte bara med på ridläger utan de hjälper även till när vi har HAE-kurser (Horse Assisted Education). På en sådan kurs jobbar vi med personlig utveckling, att vara i nuet, att leda sig själv och andra bättre och kommunikationsträning. Hästen är oslagbar på att spegla oss människor. De reagerar på hur vi agerar. På sitt sätt får de varje person att utvecklas och växa. Välkommmen till en spännande och fantastisk kursdag. Under hösten har vi kurs den 14:e september och när den är full lägger vi in ytterligare datum. Boka eller kom med en intresseanmälan.
Ingen ridning och ingen hästvana krävs.
I samarbete med psykolog Åsa Tallberg anordnar vi här på Rocklösa weekendkurser vid två tillfällen för personer som lider av migrän. Åsa har själv stor erfarenhet av att leva med migrän och kommer ge tips, föreläsa och ge hjälp under helgen. Eftersom kosten också inverkar mycket i hur man mår och hur man kan minska sina besvär kommer helgen även innehålla föreläsningar om vad som händer i kroppen när vi äter och inspiration med matlagning i köket. Denna del hålls av licensierad kostrådgivare Lena Gawell. Vet du någon med migränproblem – tipsa gärna om kursen. Välj mellan 25-27 oktober eller 17-19 november.
Vill du bara ha hjälp till ett sundare leverne med bättre kost, lätt matlagning med rena råvaror, inspiration och lite ny kunskap hur våra kroppar fungerar. Du kan boka en enskild kostrådgivning eller så anmäler du intresse för att vara med på våra Inspirationskurser i kost och hälsa under en weekend.
Ha en bra höst allihopa
Lena Gawell
070-5501149
[email protected]
I alla fall de första
Vi har det väldigt torrt här på Rocklösa. Det är så att det frasar under fötterna när man är ute och går i hagarna. Trots det hittade jag idag de första ätliga svamparna. På den vanliga platsen under en stor gran stod fyra stolta fjällskivlingar. Mycket mindre än vanligt men de hade ändå lyckats komma fram. På ett annat lite fuktigare ställe var det sex citronslemskivlingar på väg. Det är ju bara augusti än så med lite regn framöver så kommer det nog bli svamp ändå. Har som tur är lagt mina svampkurser lite senare i år just för att inte påverkas av torkan.
Vad kul det är
Vad fantastiskt kul det är att anordna Matvandringar. I går var det dags igen och precis som tidigare var deltagarna alldeles lyriska över alltihopa. Det är otroligt kul att ha skapat något som är så uppskattat och populärt. Även de som är bosatta i Sörmland är helt hänförda över de fantastiska lokalproducerade produkterna. Där ser man att även om man är bosatt i ett landskap så har man missat det mesta av höjdarna. Roligt att jag med mitt urval kan överraska.
Vi vandrar ju i fem timmar och det låter mycket men tiden bara flyger iväg. Men det är väl så när man har riktigt trevligt. Min svåraste uppgift har hitintills varit att inte dra över tiden för mycket. Alla har ju så mysigt.
Förberedelserna till den här matvandringen flöt på väldigt bra. Börjar få in rutinerna vilket gör allt så mycket enklare.
Blev imponerad
I dag var det då dags för besöket av rådgivarna i Swedish Welcome. Eftersom det är ett nytt system som håller på att byggas upp i Sverige så har man tagit hjälp av personer från andra länder där man redan har liknande system. Dessa två som kom är från England. Eftersom det inte är min starka sida att prata på främmande språk så hade jag även hjälp av en tolk.
Vi började med att titta på Lillstugan. De hade ju sett den redan förra året så det var med stor spänning de klev in. Oj vilka fantastiska rekationer jag fick. Hon som kollar kvaliteten i boendet var djupt imponerad. Hon hade inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi att det skulle kunna gå att få det så perfekt som hon upplevde att det var. Hon bara älskade badrummet och fotade hur mycket som helst.
I Nergården hade det inte hänt så mycket men däremot har jag jobbat en del med att skapa pärmar med information och tips på aktiviteter i omgivningarna. Har också satt ihop lite om det som vi tycker är viktigt i miljötänket. Därtill har jag gjort en välkomstbrev till de som bokar. De tyckte det jag skrev om miljön var så bra så de fotograferade sidan för att visa andra och även välkomstbrevet tog de med sig för att visa de nya som nu utbildas till rådgivare. Det kändes verkligen roligt att förbättringarna jag gjort fick så bra betyg.
Nu dröjer det ett tag innan jag får det slutliga betyget och klassificeringen.
Nu är det drag
Full rulle har det blivit nu när alla avslutar sina semestrar och Sverige drar igång igen. Jag gillar när det blir mycket att göra vissa dagar eller perioder. Det får fart på mig och jag hinner mycket mer av bara farten.
I dag gav jag mig iväg direkt på morgonen för att hämta de produkter jag behöver till matvandringen på lördag. In med allt i kylen när jag kom tillbaka, drack en kopp kaffe och sedan åkte jag till Gnesta. Företagsutvecklingsprojektet har dragit igång igen och idag var det Säljstuga. Det innebär att vi ska träffas en massa gånger och konkret komma igång med att sälja våra varor eller tjänster. Det kommer nog bli mycket givande. Det är skillnad på att lyssna på en kurs och bli inspirerad jämfört med att tvingas komma igång på riktigt.
Morgondagen är också helt fylld med olika viktiga saker, bl a ska boendet inspekteras av Swedish Welcome för att klassificeras. Efter det ska jag hämta en boendegäst vid bussen och sedan förbereda maten inför matvandringen.
Nöjda gäster
De sex personerna som övernattade hos oss var väldigt nöjda. De hade semestrat både i Norge och i Sverige och tyckte att just Rocklösa var den finaste platsen. Det kändes förstås väldigt bra. De kom från Israel och det är roligt att höra deras reaktion på den vackra naturen här. De frågade om de kunde gå upp i hagarna så jag följde med för där gick några hästar. Vill ju inte att det ska hända en olycka. De blev även väldigt förtjusta i hästarna och tyckte att de var ovanligt trevliga och gosiga. Det blev många foton tagna med deras kameror.
Vid tolv kastade jag mig iväg till Nyköping på kurs. Jag trodde den skulle börja kl 14.00 men som tur var kollade jag i programmet och insåg att det redan var kl 13.00. Hann precis. Det var en intressant föreläsning och sedan minglade jag med en massa andra kvinnliga företagare. Vi fick presentera oss för varandra och alla var väldigt intresserade av mina matvandringar.
Ridläger
Nu har jag just avslutat ett 3-dagars ridläger. Det har varit som alltid intensivt men väldigt kul. Den här gången hade vi fantastiskt trevliga deltagare. Förutom alla trevliga samtal så var det stort intresse och engagemang för att utveckla sin ridning. Varefter vi gick igenom olika saker så blev sitsar och ridning bättre och bättre. På eftermiddagen avslutade vi med longering då alla fick träna balans och sits på hästryggen. I den vuxna gruppen använde vi Bouchette och Grattis och för barnen Rasmus och Elin. Samtliga skötte sig perfekt.
Nu när alla har åkt hem var det riktigt skönt att sjunka ner i en fåtölj och låta sig roas av några bra TV-program. I morgon blir det sovmorgon. Känner att jag har lite sömn att ta igen. Min första uppgift i morgon är att städa Lillstugan då vi får nya gäster där på eftermiddagen.
Förberedelser
Dagen innan ett ridläger handlar bara om förberedelser. Det är alltid en del som ska ställas undan och så förbereder jag lite mat till första dagen. Den sista putsen också överallt. I dag fick jag även se över Lillstugan då det skulle komma gäster i den.
På eftermiddagen kom de två första deltagarna. De hade inte bil så jag mötte upp vid bussen i Stjärnhov. Efter det gick vi alla och hämtade Grattis, Rasmus, Miljard och Musseron från hagen på Börsnäs. Nu går de här hemma på Rocklösa i stället och det syns på dem att de stormtrivs. Borta bra men hemma bäst.
Senare på kvällen kom Lillstugans gäster. De blev överförtjusta i huset och så nöjda att det fanns en TV så de kunde titta på nyheterna. Sedan dök det upp ytteligare två deltagare som ska vara med på ridlägret som startar i morgon bitti. Övriga deltagare kommer i morgon.
Gästerna gillade Lillstugan och tyckte att allt fanns i köket.
Tappsko
Fick gå upp en timme tidigare i morse för hovslagaren skulle komma och slå på en tappsko på Chassi. Den rackarns Dominans vill följa med så han hukar lite och kryper under grinden. Han hade listat ut att det inte var någon ström där. Han följde snällt med till stallet och när jag ställt in Chassi gick jag ut med honom igen. Bouchette var mycket upprörd och for fram och tillbaka. Tur i oturen så upptäckte jag att även hon hade tappat en sko så det var bara att hämta hennes grimma och ta med henne och Dominans till stallet. Alla skor satt på kvällen innan så jag hade nog inte kollat igen om det inte blivit som det blivit.
Dominans fick blodad tand och har nu smitit några gånger till under dagen. Han upptäckte snabbt att det fanns ett gärde bredvid med massor med smaskigt gräs.
God mat
Tänk vad gott det kan vara med mat som är gjord på bra råvaror. Det är också så mycket roligare att laga när fler ska äta och i synnerhet om man vet att de verkligen njuter av god mat. I dag var mina föräldrar på besök och de gillar bra mat. Jag hade lite grillat kött kvar från lammytterfilé och till det stekte jag tärnad squash och salladslök. Lite vitlökssmör blev pricken över i:et. Eftersom det inte var så mycket kött gjorde jag även en ost och skinkpaj. Supersmarrig! Det beror på de goda härliga ankäggen som vi får från våra ankor.
Vi avslutade med färska nyplockade svarta vinbär från trädgården där var och en kunde välja om de ville ha grädde till eller creme fraiche.
Vilket tryck
Oj, det märks att alla börjar återvända från semestrarna. Det ramlar in frågor och bokningar hela tiden. Just nu är det många som vill övernatta för de ska på bröllop i trakten. Det är även många frågor om höstens svampkurser. Vi har matvandring 24:e augusti och 7:e september och så kommer det även bli en HAE-kurs i september i personlig utveckling tillsammans med hästen.
Det är roligt när det rör på sig. Det gäller att anteckna allt ordentligt så det inte blir några dubbelbokningar.
På fredag startar sommarens sista ridläger. Mammor med barn är här i tre dagar. Det blir ett kul avslut på barnens sommarlov.
Härliga ekologiska smaker från sörmländska mathantverkare uppdukat vid ett av stoppen på vår matvandring.
Fågelskådning
Nästan varje dag denna varma sommar har jag varit ner till sjön och badat. Ibland sitter jag och läser en liten stund efteråt. Tydligen var jag så still för när jag vände på huvudet hade en drillsnäppa satt sig på bryggan och vilade. Det är första gången jag ser den sortens fågel. Jag fick leta ett tag i fågelboken för jag är väldigt dålig på vadarfåglarna. Det är väl för att jag aldrig brukar se någon.
Drillsnäppa
I går landade en häger i vassen alldeles intill där jag satt. Jag kikade på den i kikarn. Den var kvar en liten stund men var märkbart störd av att jag fanns i närheten så sedan flög den iväg.
Häger
Sista iaktagelsen gjorde jag vid ett litet fågelbad som står i vår trädgård. Där landade två små gråaktiga fåglar. Jag har ännu inte lyckats artbestämma dem men de var ganska lika en sångare men den ena hade lite svagt mönster på bröstet. Får se om jag kommer på vilken sort de är. Kanske dyker de upp fler gånger.
Att ta saken i egna hovar
Bouchette, Dominans och Elin har varit en grupp ända sedan i vintras. Bilbo och Chassi har varit en egen liten grupp. De behöver mindre med mat så därför har de inte kunnat gå med de andra. I dag tog de saken i egna händer (hovar). De lyckades få upp grinden mellan de två hagarna så nu är de ett gäng. Från början var det en del spring men nu accepteras alla förutom att Bilbo får vara lite längre ifrån de andra. De verkar vara väldigt nöjda med förändringen så de får gå så här ett tag.
Festmåltid
Vi hade mulet på förmiddagen så det blev först en vända och hämta lite björk från grannen. Sedan hoppade jag in i traktorn och putsade av vår bortersta bit nere vid ån. Bouchette, Dominans och Elin har gått där och betat med de hade varit ganska slarviga så det var mycket långt kvar. Det blev så snyggt så jag kunde inte hålla mig från att lasta röjsågen och köra sly en timme ute på Trollberget. Allt sly ska sedan lägga på gärdet och eldas upp. Det är hur mycket som helst men det syntes direkt att jag kommit igång. Det triggar.
På kvällen gick vi först ner till sjön och tog ett dopp. Njöt i solen och gick sedan hem för att tända grillen. Idag skulle vi ha riktigt god mat. Det blev hjortbiff med grillade grönsaksspett och årets första egna odlade tomater. Två hade mognat så vi fick varsin. Till hade jag gjort snabbinlagd gurka. Det är så gott och det var nog flera år sedan jag hade det på tallriken. Gurkan kom från våra vänner som odlar egna. Allt toppades med vitlökssmör..
Ny samarbetspartner
Nu har jag haft ett möte med representanten för ett tyskt resebolag. De tillhandahåller boenden runt om i olika länder till sina kunder. Lillstugan är ju klar så hon ville ta lite fina bilder där och sedan satte vi oss för att gå igenom kontrakt och allt som ska fyllas i om varje objekt. Man bestämmer själv vilka tider de får disponera men minimum är 6 veckor under perioden juli-augusti. Det är då det är som störst efterfrågan eftersom tyskarna har sitt sommarlov då. Jag tänkte att de ska få ta med Lillstugan och Nergården i sin katalog.
Skördetid
Efter skörd till djuren är det dags för skörd till oss människor. Krusbären ligger redan i frysen och nu har jag plockat av alla röda vinbär och fryst in det mesta.
Nu återstår bara de svarta vinbären i trädgården. Det är flera buskar men det är glest mellan bären.
I år blir det nog minimal skörd av hallon och blåbär ute i skogarna. Torkan gör att de torkar bort och än har jag inte sett någon svamp.
Finns det något samband
I går kväll hade vi kraftig åska här på Rocklösa. Just när jag skulle skriva ett inlägg på bloggen satte det igång. Jag avstod från inlägget och stängde av datorn i stället. Dessutom drog jag ut TV-sladden och telefonerna. Det är alltid tråkigt om åskan förstör något.
I dag läste jag i tidningen att allt fler svenskar drabbas av inflammatoriska tarmsjukdomar Chrohns och ulecerös kolit. Vi har flest drabbade i hela Europa. Forskarna vet inte varför men en teori är förändringar i tarmfloran. Sverige är det enda landet i världen som ger barnen välling. Undrar om det finns ett samband?
Trädgårdsbesök
På förmiddagen klöv Anders och jag lite ved. När vi var på väg för att sätta oss under körsbärsträdet och fika mötte vi den här rackaren
Under alla år vi bott på Rocklösa har jag bara sett huggorm vid två tillfällen och det har varit långt bort på ägorna. Undrar om det var den här gynnaren som bet mig i handen förra sommaren utan att jag märkte något.
Barnfamilj
I natt hade vi gäster i Lillstugan. Det var en barnfamilj som bokade in sig för en natt. Barnen ville vara med och mata djuren så vi bestämde en tid så att de kunde följa med mig. De var ett och fyra år. Jag hade små hinkar som de fick bära foder i och sedan hälla i de olika skålarna. Sedan bytte vi badvatten hos ankorna. Medan vi fyllde karet flyttade jag Bilbo och Chassi till daghagen och när jag passerade gårdsplanen fick de hälsa på hästarna. Det var bara den lille killen som vågade. 4-åringen tyckte att de var alldeles för stora och skrämmande. Till sist gick vi till Bouchette, Dominans och Elin. Familjen hade med sig en påse morötter och den lille killen och jag gick tillsammans in med morotsbitar och matade hästarna. Han älskade det och ville aldrig sluta. Tänk er den lille killen som höll fram sin lilla hand med moroten och hästarna som försiktigt tog biten. Härlig upplevelse!