Miljon på operation

Direkt på morgonen lastade jag och min medryttare Miljon i transporten. Han skulle till veterinärkliniken i Valla för att visa upp sin ink. Jag hade först skickat några kort på den men eftersom jag ändå skulle hämta en medicin som man ska ha och pensla inkar med så tog jag med Miljon för att veterinären skulle kunna bestämma om det var bäst att skära bort den eller ej. Per, som veterinären heter tyckte direkt att den skulle opereras bort och att såret skulle sys ihop.

Jag fick lämna Miljon på kliniken och de skulle söva honom på eftermiddagen och göra operationen. Halv åtta på kvällen skulle jag
hämta hem honom. Det tar en timme till kliniken utan transport och en kvart mer om man har häst med sig. Jag hade lämnat transporten där nere så jag tog mig dit på en timme. När jag satt och körde tänkte jag att jag idag kört i 4,5 timmar med bilen. Det är nästan lika lång tid som det tar att köra ner till Skåne och hälsa på barnen.

När jag kom fram till Miljon mådde han inte alls bra. Han skakade något förfärligt så vi fick packa in honom i flera täcken. Temperaturen hade sjunkit långt under den normala så han frös helt enkelt. Jag fick ingen häst med mig hem för veterinären ville ha honom under uppsikt ett tag till. Kändes lite pyrt att offrat kvällen till ingen nytta. I morgon startar jag läger så jag får se om jag hinner hämta honom innan. Annars får han stå kvar till söndag kväll.


Miljon och Martina som numer bor i Skåne

En rolig dag

Så bra vissa dagar känns. I dag var en sådan dag. Det började med att jag och en elev tog en fika tillsammans. Så mysigt och trevligt. Vi åt hemlagad ostkaka med vispgrädde och lite hallon till vårt kaffe. Vi kunde inte sitta så länge för sedan kom fotografen. Perfekt väder med solsken. Bouchette fick vara med och min elev fick demonstrera lite olika sitsar medan fotografen knäppte bilder. Jag visade sedan på en pall hur man kan sitta på sina händer för att känna sittbenen och så litet annat. Hoppas bilderna blir bra. Innan fotografen åkte visade jag Nergården och berättade lite mer om möjligheten att komma på konferens till oss samt om HAE. Tror jag väckte lite tankar där.


HAE-övningar görs tillsammans med hästen på marken

Sedan hade jag två lektioner i rad. Solen gassade och det kändes så skönt att sitta vid ridbanan. Det var så roligt med dagens undervisning. Båda mina elever gjorde så mycket bra och hästarna utvecklas för varje pass de rider dem. Sedan fick de naturligtvis en del att bita i och träna vidare på. Det är ju så det sker utveckling.

Efter en skön dag ute gjorde jag lite matförberedelser inför lägret som jag ska ha i helgen och så bakade jag LCHF-bröd.

Det perfekta avslutet blev sedan att se "Arga snickaren". Det är ett av mina favortiprogram. Inredning men så mycket pyskologi också och det är det roligaste.

Musjakt

Det blev ingen fotografering idag. Det snöade så vi kom överens om att skjuta på det till i morgon i stället. Det passade mig bättre också.

När jag fick en stund över tog jag en runda och plockade ihop ensilageplast som flugit iväg under de blåsiga dagarna. Jag brukar göra rullar av varje men ibland får vinden tag i dem och så ligger de lite överallt. Långt ute i en av hagarna hämtade jag en. Jag bar den till grusplanen och där började jag rulla ihop den. Plötsligt hoppade det ut en sork som sprang i full karriär i väg för att söka skydd. Snacka om att katter har bra syn när de ser en stek. Smurfen befann sig 15 m ifrån mig och musen men såg den direkt och jisses vad han sprang. Musen hann in under några lastpallar och jag såg hur Smurfen sprang runt dem och letade. Hade musen hållt sig mitt under hade den klarat sig men så klok var den inte så ett tu tre befann den sig i Smurfens mun. Han var nog rejält sugen för det tog inte ens två minuter så låg musen i hans mage och inte ett spår syntes.
Skönt att man inte är mus!


Smurfen


Fotografering

I morgon ska jag bli fotograferad. Ni som följt min blogg kommer ihåg att jag för ett år sedan blev uppringd av en journalist som ville intervjua mig och skriva en artikel om sitsen och sittbenen. Meningen var att fotografen sedan skulle komma ut under sommarperioden för att ta några fina bilder. Jag hörde inget så nu när det gått så här lång tid trodde jag inte det skulle bli något av det hela men så blev jag uppringd och nu är det alltså dags.

Jag som alltid går praktiskt klädd med rejäla byxor och tjock jacka får klä upp mig lite snyggare. Även Totte måste få en extra puts för han kommer nog också vara med på någon bild.


Totte behöver en rejäl puts för han gillar verkligen att rulla sig i skiten

SöndagsnöjeNågra fönster har varit hos glasmästaren och fått nya glas och nu var det dags för skrapning.
Väggar och tak är nu färdiga i Lillstugan så medan jag skrapade fönster började Anders lägga nytt golv.

Fetare hundar

När Zcrollan fick klåda först i sitt öra och sedan på hela kroppen för ett par år sedan skrev veterinären ut medicin för skabbehandling. Det blev ingen skillnad så jag hörde med andra hundägare om de hade några tips. En tipsa om överkänslighet för spannmål så då köpte jag hundfoder utan det. Det blev ingen skillnad egentligen. Sedan fick jag tips om att hon kanske fick för mycket protein så då bytte vi till seniorfoder som det är mindre protein och fett i. Hon var ändå inte klådfri så veterinären skrev ut ett annat medel och se det verkade hjälpa.


Zcrollan passar fåren

Stackars Zcrollan har sedan fått forsätta med seniorfodret. Hon har långsamt blivit fetare och fetare. Hon som alltid varit nästan för smal innan. Sedan jag börjat med LCHF vet jag hur farliga kolhydraterna är så nu när jag vet varför hon är tjock har jag börjat leta efter ett bättre foder. Självklart ska ett rovdjur precis som vi människor ha mycket protein och fett. Tror inte vildhundar lever av spannmål, ris och vegetabilier. De är ju faktiskt väldigt lika oss och vad vi åt en gång i tiden. Otroligt att man går på vad experterna tutar i en utan att tänka själv. Hittade ett bra foder på nätet som var väldigt dyrt 5 kg, 400:- så jag har valt att leta vidare. I går sprang jag äntligen på ett som är betydligt bättre än de som finns i matvaruaffärerna och och på Granngården. Ni ska få några siffror så ser ni skillnaden.

Carrier light/senior    protein 19     fett 8     kolhydrater 55,5
Doggy vanligt            protein 21    fett 10    kolhydrater 50,5
Best in show             protein 28     fett 17    kolhydrater 36

Det är rejäl skillnad på de farliga kolhydraterna så nu kommer hon må mycket bättre. Med tanke på hur mycket sjukdomar en överätning av kolhydrater för med sig så har hon större chans att inte drabbas av en massa vällevnadssjukdomar också. Människor som byter till LCHF-kost rapporterar oftast att de blir så mycket piggare och jag tycker redan efter två dagar att Zcrollan fått mer energi och glädje.


Den nya maten

På kurs

Torsdagar har verkligen varit kursdagar nu under våren. Både Grön omsorgskursen och Naturturismkursen har de lagt på torsdagar. Som tur är går varje kurs varannan vecka så därför har det inte blivit några krockar.

I dag var jag på kurs i Stallarholmen. Det var väldigt intressant för hon som var inbjuden pratade om att bilda ekonomisk förening om man är fler som vill samverka kring något. Det kan egentligen vara vad som helst. Jag har aldrig tänkt på denna möjlighet och vill man ha hjälp med avtal och liknande så finns det gratis i varje län.

På vägen hem stannade jag och handlade lite. Gick faktiskt in i Coop forum som byggts bredvid Willys. Det var första gången. Blev otroligt positivt överraskad för de hade så fina varor och en jättefin fisk-köttdisk. Bra priser var det också. Det blev lite inköp på Jysk och Karlsson också. De ligger precis bredvid.

Till middag åt vi lax med en chevresås. Jag har fått låna en receptbok med LCHF-mat av en kompis. I går prövade vi biff med jordnötssås och i dag alltså laxen. Det är några smarriga efterrätter i boken också så jag ska nog prova en till helgen.

Vårvindar friska

Vilken snabb snösmältning! Det fullkomligt forsar överallt. När jag kom in i sadelkammaren var det blött på golvet och det sipprade in vatten genom väggen. Vattnet i sadelkammaren letade sig sedan ut i stallet och rann genom en av boxarna innan det blötte ner i stallgången. Det rinner så mycket vatten från gårdsplanen och backen så det bildades som en liten sjö utanför stallväggen. Efter lite hackande och pyssel lyckades jag få det att rinna ner i en brunn utanför stallväggen i stället.

Andra vårtecken är alla fåglar som dykt upp. Grågässen hojtade och berättade att de nu var tillbaka och uppe i luften såg jag tofsvipan. Den lät också så den gick inte att missa.


Tofsvipan har anlänt

Vid fågelbordet syntes också bofinken. Det var en hanne. En riktigt tidig flyttare.

Leran har också kommit fram så i dag var hela lindan på Dominans ben täckt med lera. Det blir nog till att byta linda varje dag i stället för att kunna använda samma en hel vecka som jag gjort tidigare. Jag har en pad under och det verkar som den klarar sig från att bli smutsig.

Godkänd igen

Den senaste tentan som jag lämnade in för ett tag sedan kom det nu äntligen svar på. Det blev godkänt och det var skönt. I stort sett ingen kommentar alls av läraren. Det är lite svagt tycker jag. Några meningar om innehållet förväntar man sig i alla fall.

Min medryttare och jag red ut en sväng på förmiddagen och sedan jobbade vi hästarna lite på ridbanan. Jag har ridit Grattis nu på slutet. Han är lite stel i bogpartiet så jag har jobbat med det varje gång. Nu börjar han kännas mycket bättre och svarar också bra på hjälperna.


Grattis och Totte

Det blev en bra avslutning på denna dag med en skön massage hos min massör. Hon jobbade hårt med min vänstra höft. Den är väldigt låst och stel om man jämför den med med den andra sidan. Det känns också när jag rider. Upplever att jag inte får till det lika bra när jag ska jobba i vänstervarvet. I dag kändes det som att det lossnade ordentligt så det blir spännande att se om det påverkar ridningen positivt.

Inspiration i köket

I dag har det varit skidavslutning på TV. Både längdåkning, skidskytte och alpint gör nu uppehåll för säsongen. Jag gillar vinteridrotter och tillbringar gärna några timmar framför TV:n för att följa våra blå-gula. Längdåkning kan vara lite tråkigt men numera har vi så duktiga killar och tjejer så ofta är det väldigt spännande. Slalomlaget med killarna har också  gett mig många nervösa ögonblick. Det allra bästa är i alla fall skidskyttet. Usch så mycket som kan hända vid sista skyttet. I går höll det nästan på att bli två svenskar i täten men så sköt de två bomskott var på sista skyttet och så var den dagen inte lika kul. Fast de kom bra ändå. Det är häftigt med Björn Ferry som aldrig gjort en så bra säsong tidigare som han nu gör. Han äter LCHF-kost. Vi har ju alltid lärt oss att en idrottsman måste äta massor med kolhydrater men det verkar alltså vara en myt.

På tal om LCHF så är det så roligt att prova nya recept. Den här helgen har vi ätit plankstek och pizza på LCHF-vis. Supergott. Jag har också bakat en härlig nötrulltårta, prövat att göra vaniljsås, testat ett nytt recept på chokladbollar, testat ett eget komponerat recept på smulpaj och så lyxade jag med en efterrätt med vit choklad. Den innehåller mycket kolhydrater så det får bli små portioner. Jag modifierade ett recept och plockade bort sylten som skulle ingå. Tillslut blev det en underbar skapelse som smakade krämigt, syrligt, fräscht och med passionfruktskärnor.


Lyxig efterrätt med vitaminkänsla och LCHF-chokladbollar

Vaccinationsdags

Nu har jag vaccinerat alla hästarna. Miljon och Dominans var inte aktuella denna gång men alla de andra. Det blev 11 stycken. Veterinären går först igenom alla vaccinationskort för att se vilka som ska ha influensavaccin (varje år) och stelkrampsvaccin (var 3:e år). Vi skriver upp det på en lista och sedan går vi runt till alla hästarna. Några vaccinerar vi i hagen men de lite fegare plockar jag in i stallet. Det går så fort när de får sin spruta så oftast hinner de inte ens märka det.

Veterinären fick också kolla Bouchettes hälta. Det var vänster fram och det synte tydligt när jag sprang med henne på vägen och det lutade lite neråt. Nu har jag fått lite inflammationsdämpande till henne som hon ska äta en vecka. Han tyckte att hon kunde gå i hagen men jag funderar på att ställa in henne i box en vecka och bara gå promenader tre gånger om dagen så att hon får röra på sig. Tror faktiskt att stillheten kan göra henne gott.

Det var två som gissade på sista "veckans fråga". Båda gissade på Musseron men det var faktiskt han pappa Miljon på bilden. De är så lika i bläsen men det finns några små skillnader. Roligt att några vågar gissa trots att det är knepigt.


Miljon på tävling

7 gånger innan våren

Har ni också hört att det ska vara sju bakslag innan det blir riktig vår. Det stämmer nog ganska bra för när man börjar njuta av att våren är på väg blir det oftast ett snöoväder som snabbt förstör alla vårkänslor. I går hittade jag dessa små snödroppar kämpandes upp ur gräsmattan. Nu har de lovat rejält med snö så de får väl bida sin tid där under snötäcket.Torsdagen har jag tillbringat på kurs i Katrineholm. Vi jobbar hårt med marknadsföring och modeller för det på vår Grön omsorgskurs. Det är en bra lärare men det är hårdkörning hela tiden så huvudet är helt slut när dagen är till ända. Riktigt skönt att få stöka runt på gården när man kommer hem. Pysslet med hästarna och den friska luften rensar huvudet så sedan känner man sig mer normal igen.

Nyårslöftet uppnått

När jag började med min nya kost den 2:a januari var mitt mål att gå ner 8 kg i vikt. I morse visade vågen den magiska siffran jag sett fram emot. Känner mig väldigt nöjd med att uppnått detta på drygt två månader. Eftersom LCHF-kosten gör att både jag och min man mår så bra så kommer vi aldrig lämna den. Det gick faktiskt inte att föreställa sig att det går att må så här bra.


Vårstädning

Nu det riktigt skönt när solen gassar. Jag och min ridelev satte oss vid gödesleplattan i dag och städade alla rykthingar/lådor. Solen värmde så skönt så det gick inte att ha jacka på sig. Det tog en rejäl stund av dagen innan vi hade hunnit igenom allt. Nu är det rent och så har varje häst rätt uppsättning av borstar o dy. Det är märkligt hur fel saker kan hamna. I en hink låg det tre hovkratsar och så fattades det i flera andra. Man förstår inte riktigt hur det kan bli så.Framåt kvällningen blev Dominans riktigt lekfull och busig. Eftersom han fortfarande bara får gå med Domina så får han försöka roa sig själv.Det var lycka när han hittade en hink att leka med. Han bar omkring den på olika sätt och kastade den i luften då och då. Han såg så härlig ut.Plugg

I dag kände jag att det var dags för att avsätta en del av dagen för lite studier. Det är så himla lätt att man skjuter det framför sig. Jag kopplade upp mig på datorn och tittade på sex kortare filmintervjuer som var utlagda. Sedan läste jag några texter också. Jag kom en bit i en projektrapport som beskrev ett projekt i Skåne som bedrivits på en hästgård. Det gäller rehabilitering av långtidssjukskrivna och var ett samarbete mellan arbetsförmedling, försäkringskassa, vårdcentral och gården. Spännande läsning. Texten omfattar nästan 50 sidor så jag ska läsa vidare en annan dag för jag hann inte så långt.


I projektet använde de också naturen som läkning.

Inspiration

Den här helgen har jag haft ledarläger. Alla årets lägerledare har varit här i två dagar. Målet har varit att gå igenom allt inför lägersäsongen så att alla vet vad som gäller, hur våra rutiner är, hur vi ska bemöta deltagarna, hur det ska tänkas kring hästar och hästhantering, tipsa varandra om roliga aktiviteter att göra på läger, rida osv.

I dag hade vi även några HAE-övningar. Både en individuell ledövning där alla verkade upptäcka hur mycket lärdom och insikter man kan få ihop med hästen. Alla fick också göra en samarbetsövning med hästen och med tanke på hur bra det gick så verkar alla mina tjejer verkligen kunna samarbeta och hålla fokus.


Chassi blev riden men de som inte hade skor med broddar på alla fyra hovarna kunde inte ta sig ut till ridbanan på ishalkan så de fick vi hoppa över.

Vi testade lite övningar vi ska ha på teoripassen också. Det blev mycket skratt och bra idéutbyten. Nu har vi lagt en plan över vad vi ska lära ut under lägrena. När sju hjärnor tänker till blir det bara så bra och det är så inspirerande med alla synpunkter och funderingar.

Naturligtvis fick tjejerna också äta LCHF-kost hela helgen. Jag startade med att berätta om hur bra jag och Anders mår sedan vi bytt kost och berättade lite om hur många sjukdomar som kan påverkas positivt eller undvikas att utvecklas. Sedan har vi ätit så mycket god mat. Jag tror jag sådde ett litet frö hos var och en. Det blir roligt att se nästa gång vi träffas om någon har gjort någon förändring.

Ishalka

Nu är våren här och med det snösmältning som gör att vattnet rinner och så fryser det till is på nätterna. Musseron var den som först råkade ut för halkan idag. Eftersom han och Domina står inne på nätterna leder jag ut dem varje morgon. I dag var Musseron lite busig och just när vi klev in i hagen fick jag hålla i honom ordentligt med följd att hovarna försvann under honom och plötsligt låg han där på marken. Det verkade ha gått bra för han reste sig direkt och han rörde sig genast helt obehindrat.


En liten spinkig Dominans några månader gammal

På eftermiddagen var de min tur. Jag hade varit i Nergården och städat toaletter och duschar inför ledarlägret. Det är väldigt isigt i nerfarten till gården så när jag gått en liten bit bestämde jag mig för att gå uppe på snövallen i stället. I ena hande hade jag en stor korg med flaskor och en del annat som skulle upp till vårt hus. I andra handen bar jag en massa skräp som skulle till återvinningen. Jag klev upp i snövallen och började min färd. Om man höll sig på toppen av den bar det riktigt bra men klev man ner vid sidan sjönk man ner i snön så valet var enkelt. Jag balanderade mig neråt och så helt plötsligt tappade jag balansen. Jag föll inåt den ishala vägen. Jag försökte sätta ner foten på isen för att inte ramla men när den landade for den iväg direkt och jag föll pladask på vägen. Korgen och alllt annat for iväg. Inget brutet men är så öm på sidan av rumpan. Det var en riktig vurpa och det tog ett tag att plocka ihop allt som spreds omkring. T o m mobilen for ur fickan och landade en bit ifrån mig. Tyvärr får ni inte se någon bild av det hela.

Täcke av eller på?

Häromdagen var det så varmt och skönt så jag plockade av täcket på Totte och Miljon. Totte har satt vinterpäls för han gick utan täcke ända tills det blev så där himla mycket nederbörd. Han har inte lika effektiv päls som de andra för man ser att snön smälter på hans rygg och blir blöt. Det verkar som att hårstråna inte kan hålla luften så att kroppen är torr.


Totte

Miljon har också haft täcke sedan han kom hem för han var helklippt. Klipper man hästen berövar man den möjligheten till att kunna hålla värmen så då måste det på ett täcke.

De såg ut att njuta av att bli av med täckena men så kom det här tråkiga väderomslaget med regn och blåst. Jag gick där och velade hur jag skulle göra. De kan ju gå in under tak och Totte som är herre på täppan gör nog det när han får lust. Det är värre för Miljon som är ranglåg. Det blev i alla fall täcke på på Miljon igen. Hans vintertäcke var ganska sönderbitet så han fick på sig ett tunnare. Det är ju ändå plusgrader ute nu.

Veckans fråga

Vem är på bilden?


Inköpsrunda

Snart är allt underarbete klart i köket i Lillstugan. Det var alltså hög tid att börja inhandla det roliga. Vi skulle ha tag i ett snyggt laminatgolv, fiberväv till väggarna och färg att måla med. Det är första steget. Sedan behövs nya skåp och kakel men det får bli i nästa vända.

Jag var först i Södertälje och kollade på Rusta och K-rauta. Sedan bar det iväg till Bauhaus, Bygg-max och sist Hornbach. IKEA hade jag redan kollat på nätet vad de hade och det var inget där som tilltalade mig. Fiberväven var lättast. Det ser ju ganska likartat ut var man än tittar. Jag föll slutligen för en med väldigt liten struktur och det var faktiskt bara Hornbach som hade den i sitt sortiment. Att välja golv var desto värre. Man tror man ska komma ihåg mellan de olika butikerna men det gör man inte. Färgtoner, mönster allt varierar mellan de olika ställena. Det slutade med att vi bestämde oss för ett trägolv med lite bredare plank.

Färgen till väggarna får vänta. Jag kände att jag behöver kunna lägga ut lite golv och få en uppfattning innan jag gör färgvalet.


Kanske det ska bli något åt lattehållet fast ljusare än på bilden

Den fantastiska blomkålen

Jag har upptäckt en grönsak som jag trodde jag kände till. Alla vet ju hur kokt blomkål smakar och det har jag väl tyckt varit OK men inte så att jag ätet det så speciellt ofta.

Det började med att jag fick ett recept av vår dotter på ett blomkålsmos med vitlök. Wow vilken underbar smak! Sedan hittade jag ett recept till på blomkålsmos som Björn Ferry brukar laga. Efter dessa smaksensationer kan jag bara säga - varför i hela friden äter man potatismos? Blomkålsmos smakar inte alls som kokt blomkål och det är nog hundra gånger godare än potatismos.Nu har jag upptäckt ytterligare en variant av denna fantastiska grönsak - blomkålsris. Man river blomkålen på rivjärnet. Det bir smått nästan som ris och så steker man det i mycket smör. Neutral, lite krispig smak som passar suveränt till mat. Tänk vilken felaktig uppfattning jag hade om blomkålen innan jag upptäckte den på riktigt.

Ett blomkålsmos innehåller 2,5 g kolhydrater på en 100 gramsportion. Potatismos ca 30 g kolhydrater. När det gäller blomkålsris blir det 2 g och vanligt ris 80 g.Mycket anmälningar

Vilken rusch det är på lägeranmälningarna i år. Jag har aldrig varit med om att så många platser är bokade redan nu i början av mars. I sommar finns det bara 4 platser kvar på mamma-barnläger och nu i vår är det några lediga platser också. Jag får nog fundera på att snart lägga ut även höstens schema. Årets första mamma(pappa)-barnläger blir troligtvis den 1:a april. På de första lägrena tänker jag bara ta emot 8 på varje läger. Henry är ju utlånad och är inte hemma under april månad och jag vill ha lite marginal på antalet hästar till lägerdeltagarna.


Mia och Mulle jobbar med varsin ryttare

Bouchette har lycktas bli halt. Jag kände det tydligt vid sista ridningen så det var bara att sitta av och leda hem henne. I dag kutade hon runt i hagen och jag tyckte hon såg fräsch ut så troligtvis var det bara en mindre vrickning. Hon ska få vila några dagar till innan jag testar henne.

Kattirritation

För det mesta älskar jag alla våra katter men ibland kan de verkligen irritera en. Det började med Smurfensom åt upp min laxskiva som jag hade lagt på morgonmackan. Jag var ifrån några sekunder och snabbt var tjuven framme.

Senare under dagen hörde jag ett en skräll och något som ramlade i golvet.Sture hade lyckats klättra upp på platt-TV:n och vidare upp på en hög hylla där han stötte ner en fin gammal prydnad som jag ärvt.

På eftermiddagen matade jag vildkatten. Jag hörde den för den pratade med mig med sitt jam. En liten stund senare hörde jag ett förskräckligt kattliv. Busen hade gått till anfall och jagade den starkas vilda katten.Som minne fick Busen en reva på nosen.

Huvudet fullt

I dag var det åter dags för en kursdag i Grön omsorg. Vi hade genomgång av marknadsstrategi, målformulering mm. Det var så mycket information och olika modeller för att strukturera tänkandet så  hjärnan kändes helt proppfull efter dagen. Det är nog nyttigt att verkligen gå igenom allt för att bearbeta sin idéer men jag är lite allergisk mot alla så kallade fantastiska modeller. Det blir lite abstrakt och det är ändå bara ord. Men eftersom man när man bedriver grön omsorg jobbar gentemot en kommun så behöver det nog vara mer på papper och man får bara ett försök med att sälja in sin idé. Det gäller att vara förberedd.

Det är vår i luften men det dröjer tills det är så här grönt

Vi såg också en kort film om grön omsorg i Holland. Där har de ett helt otroligt system. Inte alls så byråkratiskt som här i Sverige. I Holland får gamla, funktionhindrade och vissa andra en peng som de kan använda var de vill i systemet. Det gör att de sitter själva och väljer ut vilket ställe de vill vara på och då hamnar pengen där de valt att vara. Ingen kommun eller annan myndighet som kan stoppa valfriheten där inte.


Ledarläger

Tjejerna som ska hjälpa mig under året på ridlägrena kommer i mitten av månaden på läger en helg. Jag började med det förra året och det var både kul, trevligt och så hann vi gå igenom och utbyta idéer inför kommande lägersäsong. Det är också bra att alla känner varandra. Det känns mer som ett team då. Jag går nu och funderar lite på upplägget och så planerar jag inför lägrena vad vi ska göra på teoripassen. I år tänker jag testa en övning på tjejerna som jag tror kan bli bra. Jag tror vi också ska testa att rida och visa rätt och fel när man rider. Det är väldigt effektivt tycker jag själv att se någon göra det på hästen. Det gäller bara att kunna göra det så tydligt så att alla ser och förstår.


Förra året hade vi ett teoripass med Longreining. Här är Clarissa i farten.

RSS 2.0