Nytt bete

Äntligen har vi flyttat våra kor till en ny beteshage. Vi satte upp linor på strategiska platser och så kunde de gå lösa över till den nya hagen. Det vi lärde oss är att korna är väldigt lättstressade så man får ta det mycket lugnt och försiktigt. Vår boendegäst var så hygglig så hon stod och höll i en av linorna som gick tvärs över vägen. Det underlättade mycket. När korna kom in i den nya hagen sprang de runt ett tag. Man har svårt att tro att de ska kunna springa och hoppa men det kan de. I går gjorde de bocksprång och såg ut som kor på kosläpp.
 

Snacka om tur

16 personer på gourmetvandring och så ändrar de väderprognosen i sista stund och skriver att det ska bli regn mitt på dagen och fortsätta ända in på kvällen. Som tur var hade jag min tidigare hjälp på plats så vi sätter upp ett tak som skydd för maten och kör ut till tre platser med partytält som kan sättas upp vid behov.
 
Alla deltagare anländer och jag varnar för regn. De äter och njuter och är ett riktigt gourmetgäng. Med lite försening i starten p g a felkörning och allas långa njutningsfulla pauser så drar klockan iväg. Trots de dåliga utsikterna faller det bara tre droppar strax innan vi är klara och summeringen blir - en toppendag.
 
Vad skönt att äntligen ha tur med vädret trots dålig prognos. Regnet kom i stället under kvällen.
 
 

Tuff lördag

Igår kväll flyttade vi ut getterna till beteshagen. Det gick bra och de var kvar i sin lilla hägnad i morse. Då fick de mat och så öppande jag så de kan gå ut och bekanta sig med omgivningarna. Tror de prövade sina vingar på eftermiddagen först. När jag hälsade på ville de följa efter mig så jag fick springa och gömma mig en stund innan jag kunde ta mig ut ur hagen.
 
Jag har just varit och hämtat min tidigare medhjälpare vid bussen. Hon ska följa med på lördagens gourmetvandring för att uppdatera sig och få en repetion. Hon guidar de ev grupper som vill att guidningen ska ske på engelska.
 
I morgon blir en hård dag. 16 personer kommer på gourmetvandring och under eftermiddagen får vi boendegäster både i Lillstugan och i ett rum i Nergården. Jag kommer få skynda mig att hälsa på dem så snart vandring och shopping i gårdsbutiken är avslutade.
 
 

Bo på Rocklösa

Jag vet inte vad som hänt men helt plötsligt så får jag massor med boendebokningar. I går kom en kille som arbetar i skogen och kommer bo här några dagar per vecka i minst tre veckor. Nu på kvällen kom en bokning av rum nu i helgen och så är alla våra hus upptagna under midsommarhelgen. Dessutom har det kommit en del bokningar av Lillstugan några helger och så får vi cykelgäster i ett av våra rum. Allt det här sker innan den stora vågen av tyskar som kommer till oss juli-augusti.
 
 

Nätverk för affärer

Genom kontakter har jag blivit inbjuden till ett nätverk som träffas för att göra affärer. Det var många gäster vid detta tillfälle så jag minglade runt innan vi åt en lunch. Vid bordet träffade jag flera nya personer och alla samtal ledde till att jag troligtvis får ett företag att delta i en gourmetvandring. Om det blir så var det en bra utdelning av dagen. Det var dessutom flera som ville gå en vandring så det kanske droppar in lite anmälningar.
 

Så blev vi tolv till

I går var vi och hämtade årets bockkillingar. Den här gången är de 12 stycken. De är otroligt tama för de är alla matade med getmjölk men med napphinkar. Därför förknippar de mat med människor så man blir helt överfallen när man kommer in i boxen. I dag har jag slagit massor med gräs till dem och även sly och hängt upp lövruskor. I morgon siktar vi på att få ut dem till hagen. Förutom
12 kiliingar så har vi nu
2 fjällkor
5 hästar
18 hönor
15 kycklingar
8 ankor
 
Det kryllar med andra ord här på Rocklösa.
 
 

Sällsynt besök

Två roliga fågelhändelser har dagen innehållit.
1. Helt plötsligt satt det en stenknäck och åt under vårt fågelbord. Där satt han länge och mumsade så jag hann hämta kikaren och studera den riktigt noga. Första gången jag ser en stenknäck sommartid och bara andra gången någonsin som vi har den i vår trädgård.
2. Vi har fått ett fågelbo i fläktventilen på huset. Det finns lite plats där en liten fågel kan tränga sig in så talgoxparet tyckte nog att det var den perfekta platsen. När Anders och jag fikade idag satt vi och iakttog hur föräldrarna flög till sitt bo och matade ungarna. Oj, vi blev trötta av att bara studera dem. De hann knappt till körsbärsträdet innan de flög tillbaka med mat och så där höll de på hela tiden.
 
Stenknäck

Det rullar in

Vet inte varför men i år kommer det förfrågningar och bokningar på boende betydligt mer än tidigare. Det är någon natt här och där och nu idag var det en kille som ska jobba i trakten under flera veckor och behövde boka några övernattningar varje vecka. Det är både bra och roligt att det är fler som hittar oss.
 
I morgon åker de två gästerna som kommer från Tyskland och som bott en vecka i Lillstugan härifrån. Nästa längre bokning är i juni då Nergården är bokad i en vecka. Sedan i juli smäller det till för sedan är det i stort sett fullt hela juli och augusti.
 
 

Återhämtning

Åh, så skönt med några dagar här hemma i lugn och ro. Inget inskrivet i almanackan. Det blir en massa olika pyssel här och där. Har kört tre tvättmaskiner, klippt gräset vid Nergården, skött lite administration, gjort rent hos hönsen, packat alla korgar inför kommande gourmetvandring, röjt upp i gårdsbutiken och snyggat till, dammsugit och städat i sadelkammaren. Dessutom en massa andra småsaker. Det är inte brist på saker att göra men så skönt att pyssla utan press.
 
Våra nya kossor har börjat acklimatisera sig. I dag kunde jag klia den ena som heter Nickolina i huvudet. De älskar att vara i lösdriften. Så fort de betat ett tag så går de in och lägger sig och vilar och idisslar.
 
 

Våra kor

I dag har vi varit och hämtat våra fjällkor. Två stycken som fick åka tillsammans i hästtransporten. Vi hämtade dem utanför Mjölby så det var inte så långt men det tog ändå mycket tid. Krokiga vägar och så går det inte så fort med släp. När vi kom hem ville de inte gå in i stallet. De var väldigt misstänksamma. Efter ett tag följde de i alla fall med och nu står de i en box och mumsar hö. I morgon ska de få gå ut och det blir ett riktigt eldprov för mig. Får se om det går att vara själv och lyckas få dem till hagen. De får vara ett par dagar i lösdriften så vi hinner bekanta oss ordentligt. Sedan ska de få gå i hagen på baksidan av Nergården. Där är gräset långt och frodigt så de har mycket mat.
 
 

Tajt med tid

Det är otroligt mycket som händer just nu. Framförallt går det åt massor med energi och tid för att planera inför starten av gourmetvandringarna. På söndag är det dags för den första. Inte nog med att jag ska hämta den sista varan under lördagen, packa och köra ut porslin, förbereda all mat utan jag byter även gäster i Nergården och måste städa där samt ta emot nya gäster i Lillstugan. Det kommer bli en lång hård arbetsdag för på allt måste bli klart och vara på plats.
 
Dags för gourmetvandringarna.

Nya produkter

Det kommer bli en hel del nya produkter på mina gourmetvandringar i år. I dag var jag iväg till ytterligare en ny producent. Det är helt fantastiskt att träffa alla olika och lyssna på deras berättelser. Dagens besök var riktigt unikt med ett par som lever på sitt lantbruk med mycket stark känsla för kretsloppet. Deras varor blir av superkvalitet och restaurangerna köper upp allt de får fram. Det smakar helt enkelt så mycket bättre när djurhållningen drivs på ett gammeldags sätt att tänka och göra. Alla som kommer på årets gourmetvandringar kommer att få höra historien om dem.
 
 

Nästan värmeslag

Det är verkligen värmerekord idag. Minst 25 grader och i solen så mycket mer. Jag gick runt och slog ner stolp och lagade trådar runt en av våra vallar. När Anders kom hem spände jag upp några trådar och sedan kunder vi med lösa hästar lotsa ut dem på betessläppet. Lycka! Alla tryckte genast ner sina mular och bara åt. Jag älskar djur i hagarna. Det är så vackert att titta på dem.
 
Det var oerhört varmt att fixa med staketet och efter det gjorde jag mer fysiskt. Det var dags att få ut borden som ska användas vid gourmetvandringarna. Två turer upp för branten på berget bl a. Det känns att kondisen inte är på topp efter vintern.
 
För en gång skull är jag nu också klar med momsdeklarationen. Flera dagar innan sista datum. Jag satt en stund på kvällen och matade in siffrorna i datorn. Nu dröjer det tre månader till nästa gång. Fast då kommer det ta längre tid. De första månaderna på året har vi ju inte så mycket aktivitet och då blir det heller inte så många verifikationer.
 
 
 

Vilken helg

Den här helgen var det Vårspiran med Kosläppet. Oj vad jag har jobbat. Eftersom vi gått ut med att vi skulle ha ekologiskt cafe fick vi köra ner massor med bord och stolar och göra en cafeplats. Jag bakade, vispade och planerade. Mitt i allt fick jag en bokning av Lillstugan med gäster som skulle anlända inom några timmar. Det var bara att lägga städtid och bädda sängarna för de fyra gästerna. Det var roligt att få en bokning men det var tid jag egentligen inte hade.
 
På lördagen när Vårspiran startade var jag nästan i mål men med facit hand så saknades det lite i cafeet. Får skylla på att det var första gången. Dagen blev en stor succé. Vi fick massor med beröm för våra goda våfflor. Det var bra försäljning i butiken och sammantaget var det nog ca 200 personer hos oss. Nytt besöksrekord.
 
 

Kycklingarna

Nu har våra kycklingar hunnit bli några dagar och de börjar äta lie mer. Det är fyra som föddes som mörka och 9 som var gula från början. Det har redan börjat komma en och annan liten fjäder. De får bo i sadelkammaren till och börja med. Tids nog växer de ur sin lilla bur och då får de flytta till ut i stallet så länge de behöver värmelampa. När de klarar sig utan är det dags för utevistelse.
 
 

Fågelsång

Nu när det äntligen kommer lite värme så får man mycket inspiration. Den här veckan är det mycket förberedelser inför vårt evenemang Vårspiran med kosläppet och att Nergården är uthyrd till turister i en vecka. De kommer samma dag som Vårspiran.
 
Jag har även tagit mig an nästa fönster på Lillstugan. Det sitter i farstun så det är ett fönster man ser tydligt när man anländer till stugan. Min plan är att beta av de man ser mest av först.
 
I år har vi en enkelbeckasin som verkar ha bosatt sig i närheten av Rocklösa. Man hör ljudet från den högt uppe skyn då och då. Det låter så trevligt och det är så annorlunda. Vi har även fått ett duvpar till gården. Det verkar som de tänker bosätta sig på logen. Nu är även de första svalorna här.
 
 

RSS 2.0