Marknadsföring i möten

"Du måste rida på vågen" sa en god vän häromdagen. Hon syftade på att Matvandringen uppmärksammats på så många olika sätt. Det innebär att jag i kväll ska gå på LRF:s årsmöte här i vår lokalförening. På dagordningen nämns att mötet bl a ska diskutera hur bonden ska kunna sälja maten. Passar då perfekt att jag är där och gör reklam för mina Matvandringar.
 
I morgon är jag inbjuden till Nyköpings turistbyrå för att berätta om Matvandringen. De vill veta mer om den. Det här är nog en turistbyrå som gärna jobbar med andra delar av Sörmland än bara Nyköpings kommun.
 
Nästa vecka är jag inbjuden till en Skogsdag i Sigtuna. P g a att jag sökt bidrag från "Väx med skogen" och beviljats det har jag blivit uppmärksammad även i skogskretsar. Det ska vara ca 80 personer där. Jag hoppas hinna nämna lite om mina matvandringar i hop med att jag berättar om vad bidraget ska gå till.
 
 Här skulle det vara en bild men det verkar hopplöst att få det att fungera så ni får stå ut ändå.
 
 
 
 

Fylld av energi

En hel underbar kursdag med Ola Wallström med företaget Mera Mål gick av stapeln idag. Han är en person som har en så härlig energi och säger så mycket klokt. Sätter även fart på ens tankar. Det jag känner när jag kommer hem från en hel dags kurs med honom är att jag fått så mycket ork och energi. Det är helt annorlunda mot hur det normalt brukar vara. Alla intryck och koncentration under en hel dag brukar i regel göra en väldigt trött. Men Ola strålar ut energi som man helt enkelt får med sig hem. Frågan är bara ur man ska klara sig utan att fylla på igen?
 
 

Min resa

 
För några veckor sedan blev jag intervjuad av en journalist som jobbar på Östra Sörmlands Posten. Det är en gratistidning som delas ut i regionen. Artikeln var med i dagens nummer. En hel sida och otroligt trevligt skrivet. Skribenten hade fångat hela min resa från när företagsutvecklingen i Gnesta startade och fram till min färdiga Matvandring. Den här journalisten skriver alltid så trevliga och personliga reportage.

Ovanlig dag

Det har varit så körigt under en period nu och det känns som jag knappt varit på gården. Måndagen var äntligen en tom dag där det enda inbokade var att mina föräldrar kom på besök några timmar. Däremot var "göra-listan" jobbigt lång och det var många punkter som var måsten. Trots det njöt jag av dagen. Kylan bet i kinderna när jag packade foderkassar. Arbetet vid skrivbordt flöt också på ganska bra även om det är några punkter kvar på min lista. De får jag fortsätta med i morgon.
 
Jag har fått en kommentar att jag absolut måste lägga ut här på bloggen när Matvandringen med slottsboende är ihopsatt i ett paket. Jag har en facebooksida för min matvandring och där finns nu ett inlägg om paketet. Gilla gärna sidan så blir ni uppdaterade hela tiden om det som sker https://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127
Det finns redan nu möjlighet att köpa presentkort eller boka detta underbara tvådagarspaket. Detaljer kommer läggas på hemsidan framöver men här kommer information i stora drag:
Dag 1 Matvandring på Rocklösa kl 11.00 - 16.00. Därefter finns möjlighet att handla med delikatesser med sig hem. Nu är det dags att åka över till Sparreholms slott för att checka in på slottet. Slottet ligger helt underbart så passa på och njut av omgivningarna, exteriören och interiören. Här kan man sjunka ner i någon av de familjära salongerna och drömma sig tillbaka till svunna tider. Kvällen inleds med ett välkomstglas och sedan serveras en lättare supé och ostbricka.
Dag 2 Sov länge om du vill och sedan serveras en härlig frukost. Kl 10,00 är det guidad visning i ett av deras intressanta och spännande museum. Därefter är det dags att checka ut. Pris för hela upplevelsen är 2.395:-/person med boende i dubbelrum.
 
Alla jag berättat för om slottspaketet har sagt "Det vill jag åka på". Bättre julklapp kan man knappast hitta.
 
 

Många tips

Vill inte gärna gå på kurs på helger men idag gjorde jag ett undantag. Kursen handlade om mässor och marknader. Fick massor med tips med mig hem som blir användbara om jag tänker stå på mässa någon gång. Fick faktiskt också namnet på ett ställe i Stockholm med intriktning gourmet. Den ska jag undersöka för den skulle kanske kunna vara något för mig och Matvandringen.
 
 
 
 

Minnet sviker

Har ni märkt att jag inte gjort något blogginlägg på flera dagar. Oerhört ovanligt. Måste erkänna att jag helt enkelt glömt det. Det står så mycket på min agenda och uppenbarligen ramlar då vissa saker bort ur mitt minne. Nu tänkte jag berätta om alla fantastiska dagar som varit.
 
I onsdags var jag på heldagskurs för Ola Wallström. Temat för dagen var att sätta mål. Jag hade två kursdagar med Ola förra hösten som vände upp och ner på det mesta och gav mig skjuts i rätt riktning. Nu var det alltså dags igen. Repetion och en del nytt. Och vet ni, det är lika underbart denna gång. Han är så fantastisk. Det är svårt att säga varför men jag sitter och längtar till nästa kursdag som kommer i nästa vecka. Det är sällan att man känner så.
 
I går torsdag var jag på säljstuga. Det är en praktiskt inriktad säljkurs som handlar om det där jobbiga att ringa "kalla samtal" och försöka sälja sin produkt/tjänst. I går var det bestämt att vi skulle sitta allihopa och ringa runt. Det blev precis samma känsla som när jag en gång i tiden var ansvarig för ett gäng som skulle jobba med som det hette då - telemarketing. Det är faktiskt kul när man är ett gäng och det som händer är att det verkligen blir gjort fast man tycker det är jobbigt i början. Jag jobbade med att sälja in matvandringen till företag och hann få kontakt med rätt person 6 gånger. Alla dessa har jag nu skickat en kuvert med broschyr och lite info om matvandringen. Det blir spännande att se om det leder till några bokningar.
 
I dag har det varit fullt upp. Hovslagaren blev försenad med ett par timmar och hann precis att bli färdig tills jag hade ett möte med Elisabeth på Sparreholms slott. Vi satt sedan och bestämde hur vi skulle göra ett paket av matvandringen tillsammans med slottsboende. Nu återstår bara att skriva ihop en trevlig presentation. Jag kan tipsa er om att detta kommer bli helt fantastiskt. Slottet är underbart och miljön och känslan är helt oslagbar. Kombinationen matvandring - slottsboende är så perfekt så jag skulle själv vilja boka en sådan upplevelse. Det här blir också den perfekta julklappen att ge bort till någon man bryr sig om. Jag är ansvarig för bokningarna så det är till mig man vänder sig för frågor och bokningar.
 
 

Hemma igen

Efter några dagars studieresa är jag nu hemma igen. Dagen idag som var vår sista dag besökte vi ett hotell vid Göta kanal. De hade en minikanal med slussar grävd i gräsmattan. Där kunde barn leka och roa sig. I kullen hade de byggda stubbhus som var rum för övernattning. Sedan fanns det stora hotellet förstås. Vi fick lyssna på en av ägarna om deras planer och vad de gjort sedan de tog över. Efter lunchen kom en turistchef som jobbade med utveckling av Göta kanal och dess företag och berättade om sitt arbete. Därefter bar det av hemåt.
 
Mycket inspirerande dagar men nu blir det skönt att vara hemma igen och landa lite mer i vardagen.
 
 

Inspiration

Ok,vilken häftig dag. Tillsammans med ett antal andra turismföretagare har vi idag varit på studieresa till företag med naturen som bas. Vi startade dagen med att vaska guld. Med lånestövlar stod man i iskallt vatten och med händerna nere i det blöta fick vi lära oss hur man vaskar för att slutligen få några guldkorn att stoppa i en burk. Lätt att bli besatt av spänningen. 
 
Därefter var vi och körde hundspann. Det gick ruskigt fort och det gällde att vara koncentrerad så man inte välte i skogen eller körde på de framför. Hundarna älskade att springa och låg på hela tiden. 
 
Dagen avslutades med löjromssafari. Vi fick vara med om hur de skakar ut fisken ur näten och sedan klämde ut rommen. Därefter skulle den silas och tvättas i en massa olika steg. Slutligen saltades den. Det hela avslutades med en middag där vi förstås fick njuta av en förrätt med massor av löjrom. 

Veterinärbesök

Vår äldsta katt Smurfen har magrat av en del på sistone. Det blir ju så att man då börjar studera dem lite mer noga hur de äter och hur ofta. Jag tyckte han kom ofta och åt precis som de andra katterna men det som gjorde att jag fattade misstankar om att det kunde vara något i munnen var att Smurfen åt så lite. Han tog några tuggor och sedan gick han. Han har också kliat sig en del mot öronen.
 
Jag beställde tid hos vår veterinär som inte bor så långt härifrån. För att kunna göra en riktig undersökning var hon tvungen att söva honom. När han sov gick hon igenom tänder och munhåla. Konstaterade att ena hörntanden var halv och pulpan var framme samt att båda hörntänderna i överkäken var gula och liksom mörka. Det skiljde mycket mot de i underkäken. Diagnosen blev att han troligtvis drabbats av en för katter vanlig sjukdom som sätter sig i tänderna. De får så ont så de har svårt att äta. Enda botemedlet är att dra ut tänderna varefter de blir sjuka. Det måste man åka till en större djurklinik för att göra så vi bestämde att prova med lite smärtstillande en period och se om han börjar äta bättre. I öronen hittade hon inget men trodde det kunde hänga ihop med tänderna.
 
Smurfen markerar sitt revir

Kursdag

Upp i ottan för att hinna förbereda det sista inför kursdagen med hästarna i kommunikations- och ledarskapsutbildning. Först äta min frukost, sedan ge djuren mat och så full fart ner till Nergården för att förbereda lunchen och göra i ordning lite morgonfika till deltagarna.
 
Sex stycken trevliga deltagare kom vid niotiden. Vi höll schemat bra och var ute på ridbanan vid tio för dagens första övningar. Vi började med att släppa in en grupp hästar på ridbanan. De blev så lyckliga över att känna sanden under fötterna så jisses vad de lekte. Det var riktig rodeo och de gav sig inte på en lång stund. Roligt att se hur kul de hade.
 
Efter många olika övningar tillsammans med hästarna avslutade vi sedan dagen med lite återkoppling, tittade på videofilmning och fikade med god chokladkaka. En jättebra dag där deltagarna verkligen bidrog till många bra reflektioner och tankar som sedan ledde till tydliga paralleller och insikter.
 
Grattis blev svettig och passade på att rulla mitt i allt bus. Foto Christina Jonsson

LCHF-mums

Det är inte bra att få jodbrist och en bra källa för jod är räkor. Dessutom är de ju väldigt goda. Mycket roligare att lägga pengarna på det än något preparat. Därför försöker vi äta skaldjur en gång i veckan och och oftast blir det räkor. I dag var jag ensam på kvällen och ville ha något snabblagat så därför gjorde jag mig en stor härlig räkmacka. Botten är gjord på mandelmjöl och bakas snabbt i micron.
 
Pålägget uppskuret
 
 Räksmörgåsen färdig (den är riktigt stor)
 
 Så tillslut toppad med lite creme fraiche och majonäs + en touch av curry

Mingel

I dag anordnades "Den stora matdagen" här i sörmland. Jag hade glömt bort den men igår var det ett stort uppslag om det hela i vår dagstidning. Tyvärr hade jag några saker som hindrade mig från att kunna vara med från början så jag missade ca 3 timmar. Eftersom det totalt var 8 timmar så var det ändå värt att åka tyckte jag.
 
Lokalen var Fokets Hus i Åker. Innan vi kom till Rocklösa bodde vi i Åker i 16 år och många danser har vi hunnit med i Folketshuslokalerna under årens lopp. Det kändes med andra ord riktigt hemtamt att komma dit. Det allra mest givande med det hela var samtalen jag hann att ha med flera personer. Alla blir nyfikna när man berättar om matvandringarna. Den här gången åt vi också på slutet och när jag hela tiden lämnade brödet var det en som frågade om det. På det sättet kom vi in på kost och nu är det inte omöjligt att jag även fick en kund till kommande LCHF-helger.
 
Jag mötte också en keramiker med mycket fina saker. Ska åka och hälsa på henne framöver. Kanske något kan komma med på matvandringen och dessutom finnas i vår kommande gårdsbutik.

Dags för utveckling

Vilket skönt väder det var idag. Frosten låg kvar på vissa ställen trots att solen sken hela dagen. Det blir verkligen underbar luft och en speciell känsla när det börjar bli lite kallare.
 
På fredag är det dags för för en kurs i Horse Assisted Education. Ett gäng på 6 kolleger från ett företag kommer då vara här hela dagen för att utveckla sig i kommunikation och ledarskap med hjälp av mina hästar. Jag har förberett ett spännande program och jag ser fram emot allt som kommer hända under dagen. Det brukar sätta igång många tankar och ge insikter hos de som deltar.
 
Nu är pärmarna med kursmaterialet färdiga.
 
 

Ett arv

Jag har ärvt två väldigt fina böcker. Den ena är jag extra glad för. Den handlar om kryptogamer och innehåller massor med information om mossor och lavar. Eftersom jag alltid velat lära mig mer om dem och inte hade någon bok där jag kan utforska mina fynd så var den här helt perfekt.
 
 

Höstrusk

Det är skönt att jobba utomhus när man varit på kurs några dagar och mest suttit inne. I dag skulle vi få regn och på tisdag skulle det bli minusgrader så det kändes viktigt att städa undan lite på gården. Vi drog upp båten, ställde undan några maskiner och jag slog ner några staketstolpar som ska ersätta några trasiga. Det började regna när vi höll på men de värsta skyfallen kom efter det att vi gått in.
 
I morgon ska jag bokföra för det är dags att skicka in momsdeklarationen. Jag får också lite hjälp med att träna Dominans och så tänkte vi rida ut tillsammans. Jag hoppa det har regnat klart tills dess.
 
Grattis få säkert följa med på ridturen
 
.

Hemma igen

Har tillbringat två dagar på en konferensanläggning som heter Kungörstorp. Den ligger i Kungsör. Det är fjärde gången jag är där och det är riktigt trevligt. När man kommer på morgonen står det alltid en ur personalen och visar vägen till parkeringen och hälsar en välkommen. Det är ända stället jag stött på det. Just det där att bli välkomnad och sedan visad vart man ska ta vägen är verkligen service. De är också duktiga på att fixa LCHF-kost. Idag på förmiddagen var i o för sig ett undantag. Då fick jag en smootie gjord på banan och morot. Just det man inter äter i LCHF. Nu är jag inte så strikt på det sättet så jag åt upp den och kände inte av något blodsockerfall. På eftermiddagen fick jag en underbar skapelse med färskost med lime toppad med nötkross, lite mörk choklad och någon torkad frukt. Mycket välarbetat och gott. Högsta betyg till köket.
 
Kursdagarna var givande med mycket nätverkande. Ca 15 hade jag träffat förut men 15 var nya. I dag hade vi även en föreläsning av Johan Plate. Känd som mental coach till många idrottsmän. Det var kul och intressant att ta del av det han delade med sig av.
 
Nu är jag hemkommen och i kväll tar jag bara igen mig. Efter intensiva dagar behöver all information och intryck få landa så alla måsten får vänta tills ny kraft kommer tillbaka.
 
 
Jag delade rum med en tjej som hade sina två hundar med sig. Måste säga att jag blev påmind om min egen Zcrollan som sedan våren 2012 befinner sig i hundhimlen. På bilden syns Zcrollan i arbete på gården då hon vaktar djuren.

Kurs och kurs

Oj så mycket kurser det är på gång just nu: Halvdagar, heldagar och så är det någon ledig dag i mellan då man hinner andas. I dag har jag varit i Nyköping på eftermiddagen. Vi fick bland annat lyssna på fem framgångsrika företagskvinnor. Häftigt att se vilken kraft alla hade på sina olika sätt. Mycket intressant.
 
Jag fick också berätta lite om mitt arbete med matvandringen och hur jag förberett mig inför säsongen. Alla gratulerade till utmärkelsen Årets Värdskap.
 
Jag mötte under rasten en från Sörmlands turismutveckling. En av hennes kolleger är just nu i England och tillsammans med Östergötland står på mässa och säljer in boende och aktiviteter i Sverige. Tydligen är intresset mycket stort för Rocklösas matvandring. Det blir spännande att höra mer när hon kommer. hem.
 
 

Enkel middag

Satt och läste lite kommentarer på kostdoktorn.se för en stund sedan. Rätt intressant att se diskussionerna. Det som slår mig är att en del har en ganska märklig syn på vad LCHF är för något. Detta trots att de provat på det under en tid. Jag tror helt enkelt att många missförstår vad man får äta och hur man ska tänka. Det är därför det är så bra att få lite hjälp och stöd i början. Alla vi kostrådgivare som är utbildade inom området kan hjälpa till med kostsamtal. Till Rocklösa kan man också komma för att vara med på våra inspirationshelger i LCHF. Här kan du läsa mer om det www.godaval.se.
 
En kommentar idag var att lika olika som vi är på utsidan lika olika är vi på insidan. Svaret på det inlägget, som var väldigt bra tycker jag, var att en vit eller svart häst, en liten ponny eller en stor häst - alla ska de ha samma mat för de är samma sorts djur. Så utseendet hänger inte ihop med insidan och vilken kost som passar oss bäst. Det är lika för alla.
 
Det var länge sedan jag la ut något recept här på bloggen så idag tänkte jag dela med mig att ett supersnabbt och mycket gott middagsrecept.
 
Allt i ett-panna
Skär 120 g valfritt kött i mycket tunna skivor i storlek som en 5-krona eller strimla köttet. Stek det så det får lite yta.
Skiva en stor purjolök, ta med allt det gröna också. Stek den ihop med köttet.
Riv vitkål på grova sidan på rivjärnet ca 1 l och lägg i pannan och stek med det övriga.
Använd mycket smör eller kokosfett.
Salta och peppra.
Häll på 3 dl grädde och så mycket soja så att du tycker röran blir lagom färgad. Smula i lite torkad timjan. Lägg på lock och låt stå och puttra ca 10 min. Färdigt.
 
Det här räcker till ca 3 personer så det är en riktigt billig maträtt. Vi använde eget kött som den här gången var får. Till det hela gjorde jag även en vitkålssallad där jag rev lite vitkål och hade på en fin rapsolja och vitvinsvinäger.
 
Lite rester till min lunch i morgon

Riktig höst

Så var det då dags för höst på riktigt. Den ovanligt varma hösten har gjort att hästarna har kunnat gå på bete ända tills nu. De är fortfarande runda och goa så det var inte slut på maten men det började kännas lite blött nu när det regnat lite då och då. Just nu är jag riktigt glad att de kan krypa in i sin lösdrift för regnet vräker ner där utanför. Grattisgänget fick en stor bal med hösilage i dag på morgonen så nu kan de mumsa hur mycket de vill. Bilbo och Chassi går på en vall ca 6 timmar om dagen och i övrigt får de massor med halm. Än så länge klarar de sig på det. Bouchettegruppen fick den första portionen hösilage och de mumsade upp allt så även om de går och betar på ett stort gärde så ska jag börja fodra dem.
 
Bouchette blir så himla tjock om hon går på fri tillgång så jag satt just och tittade på de här näten som heter SlowFeeding. Himla dyra men funderar på att köpa ett och se om det kan göra så att jag kan ställa in en hel bal. Nätet har så små maskor så det blir pillrigare för hästen att få ut fodret så därför äter de inte så fort och så mycket. Undrar om Dominans får i sig tillräckligt med ett nät? Det är många funderingar innan man kan bestämma sig.
 
I fredags och idag har jag haft en vän här som hjälpt mig att börja komma igång med träning av Dominans. Han har varit kanonduktig. Än så länge handlar det bara om att gå med i grimman, stanna när jag stannar, svänga när jag svänger och backa något steg. Redan idag var han mycket mer uppmärksam och det är häftigt för går jag långsamt så gör han det och går jag fort så följer han med. Jag behöver aldrig dra. Svänger jag följer han också med på slak lina. Det här kommer bli en otroligt trevlig häst.
 
Dominans i förgrunden
 

I radio

Strax före kl nio i morse klev jag in i Sveriges radios lokal i Eskilstuna. Efter nyheterna kl nio skulle jag vara med i sändning och bli intervjuad om priset och min matvandring. Jag tog med mig några smakprov som jag dukade upp i studion. I den första delen berättade jag om matvandringen och i nästa avsnitt avsmakades produkterna till mycket stor förtjusning från programledarna och så fick jag prata lite mer om allt.
 
Här kan du lyssna på radioinslaget www.matvandring.rocklosa.se, kolla under fliken Press.
 
Redan när jag kom hem hade några lyssnare ringt och ville veta mer och delta på en vandring. Nu är ju säsongen slut så de får hålla sig till nästa år. Då startar vi upp i maj månad igen.
 
Programledarna provsmakar en äppelmust.
 

RSS 2.0