Fylld dag

Hösten är alltid en väldigt intensiv period. Jag lyckas alltid glömma det inför varje nytt år. Efter sommarens ridläger tror man att det ska bli lugnt men icke. Det har i stället samlats på hög. Dessutom är det skördetid. I dag har jag haft en bra dag, effektiv men ändå lugn och ordentligt med tid för matraster.
 
Jag började dagen med att sätta på några tvättmaskiner. Sedan städade jag sovloftet och putsade på toaletten i Lillstugan. De sista gästerna hade inte städat så noga som jag vill ha det. Därefter ägnade jag mig åt att sätta upp tråd på nya hagen. Det har legat ett ihoptrasslat elrep på några hundra meter i en av bodarna. Nu tog jag mig tid att bre ut det hela på gårdsplanen och metodiskt få ordning på trasslet. Det tog nog en timme men sedan satt allt på en spole. Nu är  det tråd uppsatt överallt.
 
Därefter hämtade jag svampkorgen och tog mig ut i skogen en liten runda. Plockade kantareller och guldkremla. Kl 18 kom mina ridelever och sedan var det lektion och hästpyssel. Kl åtta kom jag in och då var jag riktigt hungrig. Slängde lite svamp i stekpannan, gjorde köttfärsbiffar på vår härliga lammfärs och så gjorde vi morotspuré. Med hemodlad färsk gurka till blev det en supergod måltid. Den ganska hårdstekta svampen till smakade utsökt.
 
 

Stolpsättning

Totte och hans kompisar har snart betat ner det mesta på vallen där de går så jag måste planera för en ny plats för dem. Det är många år sedan jag stängslade upp den stora delen på sjögärdet och betade. Oftast har vi tagit två skördar i stället. I år behöver jag inte mer foder så därför bestämde jag mig för att de ska gå där på bete. Jag packade både trästolpar och plaststolpar på lilla vagnen och sedan körde
jag ut och började stolpa. Det räckte precis. Jag som tyckte jag tog till i överkant med antalet. Solen sken och det var riktigt svettigt att arbeta med spettet och dunka ner trästolparna. I morgon ska jag skruva i isolatorer och sedan börja dra tråd. Det är ett stort gärde så jag hoppas betet ska räcka i en månad.
 
 
Miljard, Musseron och Totte på bete

Gula överallt

Kantareller överallt är det just nu. Hade besök av mina föräldrar idag och det blev en tur i skogen. Stor lycka när det var så mycket svamp. Enorma mängder av kantareller bar vi hem som de sedan fick ta med sig. Förutom dessa så börjar nu karljohansvampen att dyka upp. Några dagar till så är det nog explosion även av dessa. Jag fyndade även en massa fina mandelriskor under turen. Det verkar bli ett kanonår för dem också. En kungschampinjon stod under en gran men tyvärr var den rejält larvangripen.
 
Kungschampinjon

Vandring med Skånska läckerheter

Jag har varit iväg på en minisemester i Skåne. Ett par dagar tillsammans med barnen nere i Malmö är alltid lika trevligt. Den här gången hade Ola just flyttat med sin flickvän till en ny lägenhet och en dag gick åt till att köpa säng på IKEA och sedan montera ihop hela härligheten.
 
På söndagen var jag och Martina med på något som blivit ganska känt - en matvandring. I en vacker del av Skåne med böljande kullar vandrade vi ca 7 km. Det var minst med vandring men mycket mat och det var spännande. 50 produkter av Skånes bästa mathantverk var utvalt och presenterades på olika stationer där vi fick provsmaka och njuta av alla läckerheterna. Drycker, olika sorters kött, fisk, grönsaker, inläggningar, bröd och marmelader stod på borden. Ett väldigt trevligt sätt att få smaka på ett landskaps produkter. Mina favoriter var en äppelmarmelad med mynta, kött från gris korsat med vildsvin, varmrökt ungtuppbröst och en hallonnektar.
 
 

Ridlektion

I går hade jag höstens första ridlektion. Det var en mamma med dotter som varit här på ridläger i sommar som ville fortsätta sin ridutbildning här på Rocklösa. Eftersom jag har ganska fulltecknat på helgerna måste det oftast bli en vardagkväll. Än så länge är det ju ljust ett bra tag men senare i höst får de rida med belysning.
 
Det blev en mycket bra lektion med många nya lärdomar och de sa att de var så nöjda. De bor i Stockholm så det är en bit att resa men de beskrev det bara positivt att få köra ut på landet. Njuta av naturen längs vägen och andas in lugnet på Rocklösa när de väl är framme. Ett härligt synsätt på resandet. Tänker man så blir man inte stressad utan hela vägen blir en upplevelse.

Skördetid

Idag har jag gjort något som för mig är väldigt viktigt och även lyxigt. Jag har varit i skogen och plockat blåbär. Det är så tillfredsställande att ta till vara det som finns i naturen, det är gott och det är även rogivande för själen. Med trevligt sällskap och mysig fikastund blev dagen något extra. Nu ska det festas på blåbår och grädde till efterrrätt i kväll.
 
 
Tack vare mina goda vänner får jag också lite gott från deras trädgård. Helt underbara gurkor, några squashar och solmogna tomater som är så goda så man äter dem som godis.
 

Olika språk

Vi har tyska gäster här på Rocklösa just nu. I dag bokade de en ridtur för den 8-åriga tjejen. Hon går på ridskola i Tyskland så hon kunde en del. Intressant att hennes mamma sa att hon kunde mycket lite. Hade varit en svensk familj hade den vuxna sagt att barnet var väldigt duktig. Stor skillnad på hur vi ser på det här med ridutbildning. Tjejen var även duktig med att sköta hästen. Hon kratsade hovarna, borstade och verkade van.
 
Vi red en sväng iväg och var bl a inne i skogen. Jag tänkte att det kanske inte var något som hon gjort förut. Det var lite kul för vi försökte ibland att tala med varandra. Jag på engelska som det visade sig efteråt att hon inte förstod. Men hon nickade så glatt när jag pratade så jag trodde hon hängde med i samtalet. Jag är inte så bra på engelska så jag väljer enkla ord. Hon försökte i sin tur att tala tyska med mig men tillslut fick vi ta hennes mamma till hjälp för översättning. Det visade sig att hon ville leda ut Grattis efteråt till hans hage. Alla hästarna där kom fram när vi kom ut och de var riktigt närgångna men Hanna som hon heter verkade inte bli ett dugg rädd. Jag blev lite nyfiken på hur upplägget är i Tyskland för hon var så trygg med hästen hela tiden. Jag lärde mig i alla fall idag att vi nästan har samma ord för sadel och träns som tyskarna.
 
Grattis blev riden för första gången efter sin skada

Snabbt framåt

Det är alltid lika fascinerande att jobba med unghästar. De förstår så snabbt och för varje gång går det framåt. Redan på tredje passet kändes Musseron redo för att ha ryttaren på ryggen. Han fick också gå några steg. Där märks det direkt hur svårt en häst har att balansera med en ryttare. Det krävs mycket styrka och träning för hästen.
Musseron skötte sig exemplariskt och verkade tycka att det är skoj med all uppmärksamhet och beröm.
 
 
Även idag har jag hittat massor med kantareller och mandelriska. Hela korgen full ytterligare en gång. Jag har aldrig varit med om så mycket kantareller och så stora förut. Det var en riktig fröjd att plocka dem.

Korgen full

I dag tänkte jag gå en lång svamprunda. Nu blev det inte alls så långt som jag tänkt mig för det var väldigt mycket svamp i markerna. Kantarellerna stod lysande i stora antal både här och där. Det har dessutom kommit massor med andra sorter också så nu ska det bli kul att ha höstens svampkurser. Det är så inspirerande att gå runt i skogen. På hemvägen kollade jag av ett ställe där det brukar dyka upp mandelriska. I år var det rekord med fem stycken på platsen. Jag hittade många till på ett annat ställe så det verkar bli ett bra år.
 
Korgen blev tung att bära till slut
 
Svampar är så vackra. Från vänster slät vitriska, aspsopp och en vackert blå spindling. Överst guldkremla.
 
Stora härliga mandelriskor
 
Med stor förvåning upptäckte jag också en del trattkantareller. Riktigt stora fast det bara är mitten på augusti.

Träning

Min medhjälpare är kvar i några dagar nu efter lägrena så jag har bestämt att vi ska lägga lite tid på träning av Musseron.
 
 
På förmiddagen tränade vi lite longering och att bara gå runt. På slutet la vi på sadeln och min medhjälpare tränade Musseron på att vara  lugn när hon viftade runt honom. På kvällen tog vi ett kort pass till och då hängde hon över hans rygg och jag gick några steg med honom. Det märktes att hans huvud blev helt fullt med alla nya intryck. Koncentrationen försvinner och det kommer lite bus i blicken  i stället.

Svampkurser

Nu är ridlägrena slut för denna sommar och idag for de sista deltagarna hem. Hästarna går nu på härliga beten.
 
Under september och oktober kommer jag anordna en hel del svampkurser. Efter artikeln i Sörmlands Nyheter har det varit en del förfrågningar via mailen. Jag har planerat in en dag för kortare svamputflykter där man kan delta antingen förmiddag eller eftermiddag. Det blir den 8:e september.
 
Lördagen den 1:a september och söndagen den 9:e september kommer det vara heldagskurser för de som vill lära sig lite mer. Än så länge har det varit mest förfrågningar på dessa kurser.
 
Två kurser som jag kallar lyxiga svampkurser är också inplanerade. Kommer man på en sådan kombineras en massa kunskaper om svamp med trerättersmiddag och övernattning.
 
Nu börjar det dyka upp lite fler svamparter men än så länger har inte explosionen kommit igång. Lite regn kommer nog göra susen.
 
 
Blåmusseroner som dyker upp först under senhösten

Personlig utveckling

I dag kom vi in på mina kurser i HAE (hästunderstödd utbildning) vid vårt samtal vid middagen. En av detta lägers deltagare var med på min första kurs som jag anordnade i personlig utveckling. Det var mycket intressant att höra hur hon upplevde dagen och vad hon hade med sig därifrån. T o m nu två år efteråt hade hon fortfarande kvar starka minnen och påverkan av det som skedde.  När man lyssnade var det som hon berättade om något som hände för ett par dagar sedan. Tänk att när hästen får en känslomässigt berörd på det sättet som sker i övningarna så finns det så starkt kvar i minnet. Hennes sammanfattning av upplevelsen var att hon fått ut massor av dagen som hjälpt henne framåt i livet.
 
Jag blir alltid lika glad när jag hör hur bra dessa kurser fungerar. Om alla förstod hur starkt det är skulle alla lägga en slant på en kursdag.

Jättekantareller

Var idag väg till den plats där jag alltid brukar hitta stora kantareller. Förra året var det tre stycken men i år var det många fler och lite mer utspritt. Jag vägde dem när jag kom hem och det blev över ett kg. En enda svamp vägde nästan 70 g. Jag hittade några vanliga på ett annat ställe och en normalstor kantarell väger ca 17 gram så det är stor skillnad.
 

Avslutning och nya tag

Så var det sista dagen med detta ridlägergäng. Det hade regnat på natten så vi har inte behövt vattna ridbanan en enda gång under detta läger. Sista ridlektionen började det lossna för flera av ryttarna och alla nya kunskaper började landa. Efter lunchen var det dags att smörja och göra hästarnas utrustning fin genom att olja lädret. Dagen avslutades sedan med gymkhana med Mia och Mulle. De gillar första grenen bäst för sedan får de varsin potatis som belöning.
 
Mia
 
Det var många tårar hos barnen för att de sedan skulle lämna sina älsklingshästar. På ett fyradagarsläger hinner de bli riktigt tajta med sin lägerhäst så sedan blir avskedet svårt.
 
I morgon blir det städ- och handlingsdag innan nästa läger startar på tisdag.

Härlig dag

Vårt ridlägergäng är verkligen trevliga och det är så kul att hålla både ridlektion och teorilektion med dem. Dagens teoripass med hur bettet upplevs av hästen blev mycket uppskattat. Efter fikat red först barnen ut barbacka och sedan de vuxna. Solen sken men det är inte speciellt varmt i luften så en fleecetröja var inte i vägen under ritterna. Miljard blev lite upphetsad vid uteritten. Det startade när vi travade och sedan hade han svårt att varva ner. En god middag fick avsluta dagen.
 
Miljard på bete

Lägerdags

Nu kör vi de två sista mamma-barnlägrena som är under sommarlovet. I dag startade det första som är ett 4-dagars. Det har visat sig att det är ett mycket trevligt gäng så det känns extra roligt att komma igång igen. Regn på morgonen men sedan har vi faktiskt haft tur. Det enda som kommit var en liten stund på en av lektionerna på eftermiddagen. Alla verkar vara väldigt nöjda med sina hästar. Det allra roligaste är att Bilbo efter bettbytet blivit hur lugn och cool som helst vid uppsittningen (som varit ganska krånglig innan) och när han rids. Inte alls det där stressiga påslaget. Tänk att lite puts i munnen och ett annat bett kan påverka så mycket. Det blir spännande att se om det fortsätter i samma positiva stil.
 
 
Bilbo

Tandläkarbesök

Nu är Chassi, Bilbo och Henry kontrollerade i sina munnar av en hästtandläkare. Alla tre hade perfekta bett. På Chassi var det inget som behövdes göra. Bilbo hade en liten svullnad längst in på ena sidan. Tandläkaren trodde att det hade att göra med att hans lilla mun har svårt att få plats med alla tänder som ska finnas. I små munnar blir det oftare problem för att det är ont om plats. Henry hade en foderinpackning i en tand. Det är som en grop där foder packas och ligger och jäser. Tillslut kan de bli djupa och leda till problem. Han hade också lite gombitning (tror det hette så). Det beror på att hans tänder i överkäken inte är så höga. Inget fel men gör att de kan få lite skador i gommen av sina tänder i underkäken. 
 
På Bilbo ska vi nu även prova att rida med ett annat bett och se hur han trivs med det. Det är rakt men av gummi så det kan böja sig lite.
 
Vi tog några bilder men jag kan inte få fram dem så de kanske kommer senare.
 
Chassi hade inget problem i sin mun

Regnväder

Just när jag skulle släppa ut Grattis och beta en liten stund så började det regna rejält. Jag vill ju inte att hans bandage ska bli blött så han fick helt enkelt stanna inne och äta hö i stället.
 
I morgon kommer hästtandläkaren till oss. Hon ska bl a kolla Henrys mun. Han går på bete på Börsnäs så för att slippa stressa så mycket i morgon hämtade jag honom nu på kvällen. Det blev en promenad i regnet och när jag väl var hemma igen så var både skor och byxor helt genomblöta. Men jag klagar inte för regnet behövs. Både för fräschheten i naturen och så för att det ska bli ordentligt med svamp.
 
Henry

Gäster

De senaste dagarna har vi haft lite gäster på vårt bed and breakfast. Först var det ett tyskt par som bodde över i fyra nätter. Sedan kom ett par från Skåne och i dag har en kille anlänt som är ute på en runda för att inspirera människor att komma igång med motion. Killen kommer från Katrineholm och ska under ett antal dagar färdas 20 mil. Han springer vissa delar och idag har han simmat över Båven. Efter Båven sprang hit till Rocklösa. Nu vilar han ut ordentligt och i morgon ska han färdas 2 mil på Sörmlandsleden. I kommande vecka blir det antagligen en artikel om hans färd i Sörmlands Nyheter.
 

Svampartikeln

Idag var artikeln om svamp införd i Sörmlands Nyheter.. Den var jättebra skriven. Lättsam och med bra bilder. Jag är van vid att jorunalister skickar sitt material för genomläsning så att allt blir rätt. Tyvärr gjorde inte denna tjej det och därför står det i artikeln att det inte finns några giftiga soppar. Det är inte rätt. Det jag sa var att det är en bra grupp av svampar att lära sig för det finns ingen dödligt giftig i gruppen. En viss skillnad. Jag ska kontakta artikelförfattaren så får de kanske göra någon notis med en rättning.

Färg som förändrar

Med vitt i stället för svart på snickerierna på Lillstugan så blir huset totalt förvandlat. Varje gång jag tittar åt det håller hajar jag till. Det blir snyggt och inte så dystert. Nu jobbar vi vidare med fler knutar och fönsterfoder på gaveln.
 

Försäljning

I dag har jag sålt en av våningssängarna i Lillstugan. Har haft annonsen på blocket. Den har varit lite för hög för det låga taket så i översängen har bara barn kunnat sova. Nu ska vi möblera om lite där inne och idag har vi fått till en bra mottagning för en TV som ska stå på bokhyllans plats.
 
 
Jag har en annons till där jag säljer två myckt fina sadlar för 2000:- styck. De passar breda hästar för de är vida i bommen.
 
 
 

RSS 2.0