Slyröjning

Började dagen med att ha ridlektion för mina B&B-gäster. En var helt nybörjare och han fick Grattis. Den andra hade ridit i 7 år men det var 15 år sedan så hon fick Rasmus. De var ju väldigt ojämna kunskapsmässigt men jag lade upp lektionen med lite gemensam genomgång och sedan koncentrerade jag mig i lite olika omgångar på en i taget. Där emellan fick de jobba på egen hand. För Rasmus blev det en hel del trav och så lite galopp på slutet men för Grattis ryttare som red för första gången blev det mest skritt och ett litet prova på i trav för att hitta rytmen i lättridningen.


Regnet har slutat och tackorna är på väg ut till gärdet för att äta

Sedan gick Anders och jag upp i kanten av en av åkrarna och röjde sly i diket. Solen sken så skönt så vi bestämde oss för att ta kaffekorgen med oss och gå en sväng i skogen. Anders är sällan där så jag ville bl a visa honom vår jätteasp.




Vi började med att kolla på bålgetingboet som finns inuti en ihålig ek (inga vid liv längre)


Underbart och det fina ljuset fastnade på bilden


Den gamla grova aspen mitt i skogen mätte 235 cm i omkrets

Naturligtvis hittade jag massor med svamp. Jättestora trattkantareller och trumpetsvamparna var jättefina trots de många kalla nätterna som varit. Där vi satte oss för att fika hittade jag en hel del frostvaxing. Den kommer först när det varit frostnätter. Det var många små på gång så det får bli en tur till dit om någon vecka.


Frostvaxingar som smakar väldigt gott

I hagen på vägen hem stod det två stora fina champinjoner. De vägde 320 g tillsammans så det blev två paket att stoppa i frysen efter att de varit i stekpannan och kokat bort vattnet.


Dessa champinjoner gick inte att missa där de stod och lyste vita mitt bland alla bruna löv

Gäster på B&B

Den här helgen har vi gäster på vårt bed and breakfast. De bor i två dagar och i morgon har de bokat en ridlektion. I morse skulle de iväg väldigt tidigt så då var det bara att pallra sig upp kvar ti sex på morgonen för att göra frukost till dem. Det gick ganska bra att gå upp men inte är det kul när det är kolmörkt ute. Vad bra jag har det att jag nästan aldrig behöver gå upp när det är mörkt. Efter att jag gjort frukost åt dem och städat undan så gick jag och la mig igen. Slumrade in ganska snabbt men att lägga sig så där är inte bra. Jag var helt död när det var dags att gå upp igen.



Nu i natt är det dags att ställa om klockan. Varför ska man göra det egentligen? Det är så tråkigt när det blir så mörkt på eftermiddagen redan. Nog måste alla tycka att det vore enklare om vi slapp dessa tidsbyten. Funderar på om jag ska ha kvar min väckarklocka på den gamla tiden och gå upp den tiden som jag alltid brukar göra. Det gäller bara att komma i säng i tid också annars tappar man en timmes sömn per natt.

Söker fodervärd

Jag har två annonser ute just nu där jag söker fodervärd. Det är dags för Miljard att hitta en ny ryttare att fortsätta träna och tävla med. Jag vill hitta någon som har höga ambitioner men samtidigt är vettig och som sätter hans välmående först. Jag har idag varit och kollat hos en flicka och hennes familj. Innan jag bestämmer något vill jag både se när de förstås rider Miljard, men även hur det set ut där han kommer bo och så vill jag också se den som ska ha honom rida en lektion på sin egen ponny eller ridskolans ponny. Vid dagens besök var jag hemma hos en jättegullig familj. Om ni tycker att jag bor på landet så var det här ännu mer landet. Nästan 1 mil grusväg in till deras lilla gård som låg i ändan på vägen. Det såg fint ut med hagarna, en bra ridbana och litet fint stall med tre boxplatser. Där skulle nog Miljard trivas. Sedan var jag iväg och tittade på när hon tränade med sin ponny. Vi hade diskuterat redan innan att jag i så fall vill att de tränar för en väldigt bra tränare som jag känner till och när jag sett lektionen kände jag att det kravet kommer jag ha kvar.


Miljard äter täcke

Nästa annons som är ute är på Bilbo. Han behöver komma iväg ett tag och bygga upp sitt självförtroende  med någon som vill träna och rida i skogen. Han behöver en ryttare ett tag för han har jobbigt med det här att byta ryttare. Om han mognar till lite mer hoppas jag att det ska bli bättre för jag har lite svårt att tänka mig att sälja honom.


Bilbo lär ridlägerbarnen hästspråk

Otursförföljd

Bouchette är en häst som verkligen drabbats av mycket skador och annat konstigt. Det mesta har varit skador från olyckor och skumma åkommor. Hon är en sådan där som springer först och tänker sedan. Det senaste är nu att hon tappar pälsen. Såg det först på huvudet och sedan har det spridit sig. Hon kliar sig lite men om det skulle vara ohyra skulle hon stå och skrubba sig hela tiden och det gör hon inte. Veterinären vet inte heller vad det kan vara. Någon som har en idé?





Godkänd

Vi hade -7,2 grader i natt. Det är riktigt rejält för att vara i oktober. Det börjar bli så att de platser där inte solen lyser behåller sitt frosttäcke under hela dagen. När jag hade ridlektion på eftermiddagen var sanden på ridbanan inte alls så tinad utan det kändes lite knöligt under fötterna.


Det var så vackert med frosten ..


..när vi gick över Golfbanan för att hämta några hästar

På kvällen satte jag mig vid datorn och gick in på mina studiesidor på kursen i Ledarskap och coaching. Det är bra att gå in regelbundet och kolla så det inte kommit ut någon ny information. Min första tenta lämnade jag ifrån mig för tre veckor sedan och för att se om den är rättad kan man gå in på en speciell sida som bara jag och läraren kan se. Förra veckan var det inte klart men idag var den avbockad. Det var pirrigt att gå in och läsa omdömet och se om den var godkänd. Jag blev väldigt glad av kommentarerna jag fick för de var enbart positiva och tenta 1 är nu godkänd. Blev lite extra inspirerad att nu kasta mig över nästa uppgift.

Mycket god mat

Nu är det slut på Landsbygdsturismprojektet som jag varit med i. Det har pågått i två och ett halvt år och varit väldigt spännande och lärorikt. Egentligen är det nu på slutet som man känt att man nått ett stadium där man kan gå in i samverkan med andra i turistbranschen. I går startade det sista mötet i projektet och det var då tänkt att vi både skulle hälsa på några som vairt med så att de fick visa sina verksamheter och så skulle vi ha trevligt och hinna prata lite mer med varandra.

Vi började på en bed and breakfastanläggning, sedan åkte vi till en gård som odlar framförallt tomater. De har också byggt en restaurant och där fick vi prova på en fantastisk middag bestående av 5 olika rätter med väl utvalda viner till. Det var mycket exklusivt. Innan själva middagen hade vi också en doftövning och sedan ciderprovning med protokoll och allt. Det var tre olika sorters cider. Jag har aldrig varit förtjust i cider men två av dem var OK men en fick betyget äcklig av mig.


Först en underbar tomatconsommé sedan denna ljuvliga förrätt

Efter en god och trevlig kväll övernattade vi på ett närbeläget bed and breakfast. Det var verkligen jättefint och jag sov riktigt bra. Nästa dag lyssnade vi på en föreläsning och sedan bar det av till ytterligare ett ställe. Här bedrev man uppfödning av hjortar och hade gårdsbutik med eget slakteri . Dessutom anordnade man jakter med boende och mat och så anordnade man kurser för att ta jägarexamen. När vi var inne i deras gårdsbutik och tittade i frysdiskarna blev jag så sugen på andbröst som låg så fint paketerade. Det ska jag åka och köpa till något festligt tillfälle någon gång.

Hemkommen idag var jag ner till ridhuset och tittade på en tränare som höll lektion. Ska ju studera minst fyra till min nästa tentauppgift så nu har jag studerat två olika. Blev så himla ruggig efter att varit i ridhuset en timme så hela kvällen har jag suttit och huttrat.

Andras bed and breakfast

Nu ska jag iväg på studiebesök på några andra bed and breakfast som finns runt omkring i Sörmland. Det är intressant och se hur andra gör. Vid varje besök lär man sig alltid något och får lite ny inspiration och idéer om hur man kan förbättra. Ett av ställena har utsetts till ett av Sveriges bästa B&B så det blir extra spännande. Det får väl bli en liten rapport till er läsare nästa gång jag skriver.

Vad är detta?

Man tror inte det är sant. 22 oktober. Jag har inget emot snö men det är alladeles för tidigt.


Snötäckt. Vart tog hösten vägen?

Hade planerat en resa till Gnesta idag men utan vinterdäck och snötäckta vägar blev det inget av. Anders rapporterade på kvällen när han kom hem att det var snorhalt även med dubbdäck på bilen.


Fåren kände sig vilsna i snön och undrade vart betet tagit vägen

Det blir nog hemflytt av Mullegänget i morgon om det inte slår om helt i vädret och blir betydligt bättre.


Tittar ni noga ser ni fasantuppen vid stammen av äppelträdet. Två hannar och en hona var på besök och letade mat

Studiebesök

Det har varit ganska tufft med studierna ett tag nu. Den första tenta på Ledarskap och coaching fick jag iväg i tid. Dagen efter la de ut nya uppgifter om vad vi skulle läsa och göra. Puh! Hur många sidor som helst i tre olika böcker, två föreläsningar på ca 2 timmar styck och sedan en uppgift där jag ska studera minst fyra olika tränare och göra reflektioner och sedan knyta det till texten i böckerna. Det var bara det att jag först var tvungen att ägna mig åt min andra kurs i Djurs medverkan i vård och socialt arbete. Där skulle första tentan göras som är en gruppuppgift. Inte lätt att göra en gruppuppgift på distans där man inte träffar de andra ens. Vi har nu lyckats lösa vårt upplägg och jag har skrivit mitt arbete och skickat till en i gruppen som lovat sammanställa allt. Har nu i stället kastat mig över uppgiften i ledarskapskursen.

Mitt första studiebesök hos en tränare gjorde jag i går kväll. Det var en vuxen voltigegrupp som hade träning. Jag har aldrig varit på en sådan träning så det var spännande. Min uppgift var att studera hur ledaren kommunicerade och hur hon jobbade med gruppen - hela, delar eller individuellt. Det var så himla kallt så det gick inte att göra anteckningar på plats för fingrarna var ändå stela. Innan jag ska titta på nästa tränare på måndag kväll så ska jag försöka skriva ner lite om mina intryck.

http://www.ullastahlberg.com/Voltige_7.jpg

Det är väldigt intressanta och lärorika kurser så det är faktiskt värt att det blir lite mycket ibland.

Dansa med hästar

Har ni läst boken med titeln Dansa med hästar? Jag har boken och läste den förra året. Det är alltid så med böcker som innehåller mycket information att man glömmer detaljerna. Av någon anledning hamnade den i mitt synfält häromdagen. Öppnade den på mitten och började läsa. Perfekt för just där hittade jag massor med bra saker att tänka på nu när jag ska börja jobba med Musseron. Hempfling skriver så härligt om hur hästar fungerar och hur de härmar oss. Det här kan man utnyttja när man vill att de ska göra halt osv.

Idag inledde jag mitt arbete med Bouchette. Efter allt elände med hovböld, tryck på sulan osv så ska vi nu försöka komma igång. Tänkte först rida men ena benet och hoven var varm. Det måste vara hovbölden som inte riktigt gett sig. Jag valde att inte rida men tänkte att vi kunde göra något på lina. Först gick vi lite och jag försökte få henne att böja kroppen och spåra ordentligt i några volter. Hon är ganska stel. Jag provade några halter enligt boken och så travade vi. Vi gjorde det på en stor volt. Jag sprang också innanför och när jag sprang långsammare så gjorde Bouchette lika och när jag sprang fortare ökade hon. Gjorde jag halt gjorde hon det. Så häftigt. Det var så kul. Måste fortsätta och se om vi kan förfina det. Målet är att inte behöva linan heller. Att dansa tillsammans med hästen är en rätt bra beskrivning på det hela.


Bouchettes härliga nos


Dags för flytt

Vilket ruggväder det blivit. Regn hela dagen och nu känns det verkligen som ett höstregn. Prognosen säger mer regn i morgon och ev snö, ända upp till 5 cm.

Jag fick väldigt bråttom att göra klart för hästarna så att de ska kunna flytta in i lösdriftarna. Dominans stod där ute i regnet med rumpan mot vinden. Det är lätt att man blir lite blödig och tänker mänskligt. Men egentligen är de ju gjorda för att kunna vara utomhus hela tiden och deras hårrem är perfekt för den släpper inte igenom vattnet.

I alla fall halmade jag upp det sista facket som var kvar. La stocken på plats och så ställde jag ut ensilagebalar i två av avdelningarna. Sen eftermiddag fick Dominans, Domina och Bouchette gå ut i sin lösdrift. De undersökte sin vinterhage noga. Åt lite hösilage, betade lite och tuggade halm i lösdriften.
I morgon ska jag göra klart där Tottegänget ska gå och är det ruskväder flyttar jag nog dit dem så fort det är klart.


Bouchette visar Dominans hur man äter av hösilaget


Sedan visar hon att det inte är farligt att gå in i lösdriften


Nu vågar Dominans stå själv och äta

Tre tackor

Just så många har jag tänkt ha kvar till nästa år. Det blir en liten behändig grupp. Om alla har blivit betäckta så kommer det 6-8 lamm till våren men problemet är att jag faktiskt inte vet om den lilla baggen som går med dem just nu har hunnit göra det han ska.

Min tid som fårägare går nu mot sitt slut. Min plan är att jag nästa höst ska sluta helt med får. Jag började 1989 så det har blivit bra många år som jag har ägnat mig åt lammproduktion. Jag har nu på slutet succesivt trappat ner på antalet. Får väl kalla det för en tillvänjningsprocess. Det kommer bli både skönt och tomt när det inte kommer finnas får på gården.

Nu blir det i alla fall tre kvar och resten av hösten innan de stängs in i fårhuset inför vintern kommer de få gå lösa och beta var de vill på ägorna. Det är konstigt men det verkar som de vet var våra gränser går för de håller sig på rätt plats. De tar sig turer ut på vallen vid Nergården och så går de över vägen tillbakal in på stallplanen och betar på gärdena däromkring.



En njutning

I går tog jag hem Totte till Rocklösa. Han släpptes in till Miljard och Musseron. Musseron har ägnat sig de senaste dagarna åt att rymma in i hagen bredvid där Bilbo, Chassi och Balett går. Miljard blir så förtvivlad när han blir ensam så för att han skulle slippa det fick Totte komma hem.

När jag gick ut på förmiddagen idag hörde jag hur det dundrade i marken. Hästarna hade fått ett riktigt sprallryck och galopperade runt i hagen och hade så kul. Jag rusade in för att hämta kameran och hann ta några kort. Tyvärr lyckas man aldrig fånga det där riktigt fina. De visar ju verkligen upp sina fantastiska gångarter vid dessa tillfällen men det fastnar aldrig på fotot.


Totte i full action




Mina tre snygga fuxar


Skogsdag

Jag och min svampkollega Eva gav oss ut i skogen på eftermiddagen idag. Jag har länge varit nyfiken på hur det ser ut i ett område några km från oss. Man ser på kartan att det är många sjöar där så det var med stor nyfikenhet vi påbörjade vår promenad från vägbommen längs skogsvägen in mot sjöarna. Jag hade också fått ett tips för många år sedan om att det skulle finnas rödgul trumpetsvamp i området. Nu är det ju så att det inte bara är att gå ut i skogen och hitta rätt ställen men vi hade ändå som mål att kanske hitta något ställe.


Stora härliga rödgula trumpetsvampar

Först var det mest hyggen men sedan kom det lite skog. Vi gick ganska snart in lite i kanten av den och där stod de. Sannolikheten att man bara ska gå så där direkt på dem kan inte vara stor. Vi hittade sedan flera ställen så vi fick en hel del med oss i våra korgar.

På en sträcka av 1,5 km passerade vi fyra sjöar och vid flera var det anordnade trevliga rastplatser med grillmöjlighet och bänkar. Hade vi svängt av till vänster hade vi kommit fram till ytterligare två sjöar. Det finns ju 49 sjöar i vår socken och här låg de verkligen tätt.


Grillplats vid Svartsjön

Att hösta in sig

Hösten är en underbar årstid. Alla årstider har sin charm men färgerna och den klara luften under hösten gör den så härlig. Jag gillar också att man får kura in sig i stugan tidigare när mörkret kommer. Den här årstiden gäller det också att hinna få klart innan vintern kommer.

Foderbordet i fårhuset fick sig en rengöring idag och de kommande dagarna ska jag halma i lösdriftarna coh så skotta färdigt på grusplan vid den sista.

Alla hästgrejer passerar just nu också tvättmaskinen så att allt från sommaren är tvättat och rent. Alla sadlar har fått rena schabrak. Nu har jag nästan tvättat allt. Det återstår bara några flugtäcken.



På hösten gäller det att fylla ladorna också. Allt som behövs till djuren finns hemma. Jag har lite knappt med hösilage men än så länge kan alla hästarna gå på betena och för varje vecka som det går spar jag in 3 balar.

Första sprutan

Dominans har fått sin första spruta idag. Den innehöll vaccin mot stelkramp och hästinfluensa. Han var lika duktig som vanligt. Veterinären och jag gick ut i hagen och så gav han sprutan där. Jag hade inte ens grimman på Dominans. Han ryckte till lite men stod kvar hela tiden och ville vara med oss.

Sedan veterinärbesiktigade han Miljard. Jag har satt ut annons för att hitta en fodervärd åt honom och eftersom veterinären ändå var här tänkte jag att det var lika bra att ha ett papper på att han frisk och fräsch så den som ska låna honom vet det. I morgon kommer den första som ska prova honom.


Miljard och Rasmus

Scharlakansröd vaxing

Vi har haft flera nätter med 3-4 minusgrader. Funderade lite på hur svampen hade klarat sig så bestämde mig för en lite promenad. Jag började med att gå bort till mitt lilla ställe där det ibland kommer upp scharlakansröd vaxing. Det är en riktig delikatess. Det är en svamp som är på tillbakagång för den kräver gamla betade marker som hålls öppna. Eftersom vi får mindre och mindre  med betesdjur i vårt land så försvinner också förutsättningarna för att den ska kunna överleva.


Lycka att hitta så många scharlakansvaxingar på samma ställe

På mitt lill ställe stod det fyra ganska kraftiga och fina exemplar. Letade lite runt men så drog jag mig lite längre bort och där stod det fler. Härligt! Fortsatte och fler och fler dök upp. Tillslut kunde jag inte ta mer utan fick gå hem och hämta en riktig korg för att skörda resten i. Snacka om lyckodag.


Scharlakansvaxingen nerskuren i pannan


Underbart gul blir svampen som stekt

Strosade sedan lite i hagen uppe i skogen och ramlade över en fin blomkålssvamp. Blomkålssvampen växer alltid vid en tall och återkommer varje år på samma ställe vid stammen. Nu har jag åtta blomkålstallar som jag brukar ha koll på. I år kom det på ett ställe två svampar på samma tall.

Jag gjorde ytterligare ett roligt fynd, det var en stinksvamp eller liksvamp som den också kallas. Den luktar verkligen så man tror allltid att det måste ligga ett dött djur i skogen. Men så hittar man svampen och då förstår man. Den ser verkligen annorlunda ut eller hur?


Stinksvamp med tre flugor som dragits till dess lukt

Första tentan

I dag har jag varit parkerad vid datorn i stort sett hela dagen. Det är dags att lämna i den första tentan på kursen Ledarskap och coaching. Det är kul med lärandet och föreläsningarna de lägger ut har varit bra och intressanta. Ett riktigt mäktigt kapitel skulle läsas inför uppgiften. Boken är en tungläst volym med ganska svåra texter men det gick ändå relativt lätt att ta sig igenom sidorna. När det är något som intresserar en känns det lättare men den gick inte att läsa när jag var trött för då fladdrade tankarna iväg och det var helt omöjligt att hålla koncentrationen.

Nu har jag filat på det jag skrivit och jag har fått ihop det antal sidor lite drygt som var önskemålet. Återstår att se om läraren tycker att man belyst frågeställningarna på rätt sätt. I första tentan har jag undersökt och reflekterat kring Svenska ridsportförbundets dressyrtränarutbildning när det gäller utbildningen i ledarskap.

I helgen hittade jag en död räv i en lösdrift. Jag såg den dagen innan vid gödselplattan och den sprang och gömde sig bakom urinbrunnen när jag kom. Inte så normalt så jag misstänkte att den var drabbad av rävskabb. När den låg där död verkade den inte skabbig men man såg att det var ungräv. Tror den har svultit ihjäl. Mamman kan ju ha råkat ut för något och att den inte klarat sig på egen hand. Vet faktiskt inte hur länge de följer sin mamma.


Mamma-barnhelg

Det var ett tag sedan vi hade mamma-barnläger men nu är det dags igen. Den här gången bor familjerna med självhushåll. I Åstugan bor två familjer som känner varandra coh i Lillstugan är det sex som även de känner varandra. Nu när det inte är någon matlagning för mig så hinner jag vara lite mer i stallet och det är kul.

När det börjar bli höst och det blir så här klar och kall luft kan hästarna bli lite mer på men de har skött sig så bra. Jag har lyckats para ihop Bilbo med en mycket passande tjej som verkligen kan ta honom på rätt sätt. Det är roligt när det blir så bra. Även Elin som är lite känslig har fått en ryttare som får henne att för det mesta gå ganska lugnt.


Elin

Vid lunchuppehållet tog jag och min stallhjälp in Bouchette, Domina och Dominans. På Dominans måste jag byta en tuss med jodopax varje dag. Den sitter instoppad i hålet som blivit efter att hovbölden avlägsnats. Han var så duktig idag också. Lyfter hoven helt fantastiskt och nu har han även fått väldigt bra balans. Dominans tycker det är så kul med all aktivitet på gården. Han kommer fram till staketet och är så social om det kommer människor och passerar det hästar måste han bara var med och titta och gå bredvid i sin hage.

Ytterligare en hovböld

Igår fick jag syn på att Dominans haltade på ett bakben. Han såg inte svullen ut men verkade ömma när han satte ner hoven. Trodde först att det kanske var så att han blivit trampad av någon av de stora hästarna. I dag hade han blivit ännu haltare och varje gång han satte ner foten ryckte han upp hela benet. Hovslagaren skulle komma och verka honom så det var ett bra tillfälle för att kolla om det fastnat något i hoven.

Vi började med vänster bak där det onda satt. Nästan direkt hittade hovslagaren en hovböld. Vilken tur att det så snabbt löste sig. Domnans var så duktig när vi höll på. Han stod nästan helt stilla hela tiden medan alla hovarna sköttes om. Lite orolig blev han när hovslagaren skar upp bölden för då gjorde det nog lite ont men annars var han så lugn och stod med lyfta hovar och fullt förtroende för oss människor. Dominans har verkligen världens mest underbara psyke. Allt är så lätt med honom.


Dominans

Vilket flyt

Ibland bara händer det rätt saker. Efter att jag haft årets svampkurser har jag bestämt mig för att satsa mycket mer på det inför nästa år. Det var så himla roligt så jag vill verkligen ha många kurser. På sista HAE-kursen som jag var på jobbade vi en del med just visioner och att verkligen vilja saker och ting. Och nu bara händer det. Först det fantastiska föredraget om Europamarknaden och idag fick jag ett mail från Sörmlandsturism om ett företag som vill ha svampkurser i sin katalog. De jobbar mest med svenskar och framförallt stockholmare.

Inte nog med det utan det kom också en inbjudan på mailen om en utbildning i naturturism. På kurserna går man igenom olika delar av naturen, guidningsteknik, hur man skriver hemsidor och så får man hjälp med att titta just på sin egen gård och förutsättningarna. Helt otroligt att allt bara händer.


Hovböld

Jag började dagen med att köra ut mer dynga på åkern. Det var en liten bit kvar. När de flesta ytorna fått ett lager spritt på sig var också gödselplattan i stort sett tom. Konstigt att det kan passa så bra. Nu har de lovat regn så jag känner mig så nöjd med att hunnit få ut allt. Gärdet lutar så mycket så trots att det är så torrt just nu i marken så körde jag fast några gånger.


Skön känsla när plattan är tom

Jag hade bokat hovslagaren till kvällen. Miljard hade tappat en sko och så gick Bouchette så illa. Det hade försämrats för varje dag som gick så jag började ana att det kunde vara en hovböld. I dag var det riktigt illa och jag såg att hon låg mycket i hagen. När jag sedan skulle leda in henne tog det nog 30 minuter att gå 150 m. Stackars Bouchette. Hon hade så ont. Jag var borta när hovslagaren kom men han ringde och rapporterade att det var en riktigt rejäl hovböld som han hade fått karva ur. Han fick ta så mycket så han fick t o m lägga på gips som förstärkning. Nu står hon inne i natt men i morgon får hon gå ut i hagen igen.


Bouchette

Skördefest

Skördefest var rubriken på en aktivitet som Sörmlands turismutveckling anordnade idag. Redan kl 8.00 var jag på plats i Nyköping för att göra i ordning utställningen. Jag och en kvinna som bor drygt 2 mil från mig valde att tillsammans göra vårt upplägg. Hon är också utbildad svampkonsulent och partner i HAE så det kändes helt naturligt att vi skulle samarbeta. Vi hade bestämt att göra ett bord med reklam för våra svampaktiviteter och ett bord med reklam för HAE (Horse Assisted Education).


En av tavlorna på mässan

På HAE-bordet ställde vi en stor tavla med en häst och bredvid två mindre tavlor med en kort text om HAE och så en bild på en övning. På vårt svampbord dukade vi upp ett helt bord med massor med olika svampar. Vi la mossa och vackra höslöv under och det blev så himla fint. Tillsammans hade vi hittat ett 60-tal arter. De flesta goda matsvampar. Vårt bord fångade allas intresse. Ingen kunde gå förbi utan att vilja titta och fråga. Min kollega tog lite bilder så jag lägger ut så fort jag får dem så får ni se hur det såg ut.

På förmiddagen kom olika utländska turistreseanordnare och på eftermiddagen var det mer inriktat på kommuner, länsstyrelsen och liknande.

Ett mycket intressant föredrag hann vi också lyssna på som gav oss världens idé. Vi ska sälja svampkurser i Europa. Vad jag vet finns det ingen i Sverige som gör det. Killen som höll föredraget var naturguide med fågelskådning som specialitet så han hade många erfarenheter att dela med sig av eftersom han hade mycket utländska gäster på sina kurser.

Clarissa betar på de evigt gröna ängarna

En hemsk dag som jag gruvat mig för länge. I dag var det dags. Clarissa har varit hos oss i 12 år. Tyvärr blev hon obotligt halt för snart fyra år sedan. Hon har inte haft några större bekymmer med det men det gick inte rida henne längre. Nu på slutet hade hon fått lite pålagringar och såg lite stelare ut. Fyra år fick hon som pensionär och hon har varit en väldigt bra extramamma för de föl som fötts på gården.

Clarissa var en väldigt smart häst och så kelig så hon slogs nästan om att bli klappad och kliad. När borsten var framme stod hon blickstilla och bara njöt. En annan av hennes egenskaper var att hon älskade barn. Hon bar runt de små och det syntes att hon gillade dem och kände ansvar. Under hennes tävlingskarriär startade min dotter Martina henne många gånger i LA-klasser men hon var utbildad upp till S:t George. Hennes hopväxta ryggkotor gjorde att hon inte klarade den högsta formen men vilken fantastisk läromästare hon var. En sak till kommer jag aldrig glömma - den mjuka gången. Skönare trav får man leta efter.

CLARISSA galopperar nu på det evigt gröna ängarna. Tack för allt du gav oss. Du var fantastisk.




Sista gången

Har just kommit hem  från sista omgången av fortbildningen i HAE (Horse Assisted Education). Nu har jag gått igenom alla delar och är färdig "Licencierad partner". Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om vad som hänt mig och de andra deltagarna under helgen. Den här gången var det spännande för vi jobbade med att ta fram vår vision och sätta upp våra mål. Hästarna hade sedan olika roller i olika övningar men varje gång var det så tydligt och många nya utvecklingspunkter och som jag också tycker, måbrainsikter kom fram.

Jag upptäckte efter förra omgången att bara man lyft upp något till ytan så man blivit medveten om det. Kan vara ett problem eller något annat så påverkas man inte lika negativt längre av det. Det som kändes svårt blir enkelt. Svårt att förklara så ni kanske inte förstår vad jag menar. I alla fall blir allt så tydligt med hästarnas 100 % ärlighet och man känner hur man får kraft till förändring.

 


Letar mönster

När jag var i Skåne köpte jag ett så himla härligt garn. Det var helt en slump. Var inne i en jättelik tygaffär i Malmö. Det måste vara Sveriges största för det är oändligt med tyger. Här kan man verkligen hitta just den färgen eller tyget man söker. Jag har varit där en gång tidigare och det är en riktig höjdare att bara gå där och njuta. Jag köpte en väldigt vackert tyg och mönster och upptäckte när jag kom ut att jag glömt att köpa blixtlås. Kilade in igen och då fick jag syn på garnet. Kunde bara inte motstå.




Nu sitter jag här vid datorn och kollar om det finns några gratismönster på nätet. Hittade en garnfirma som har samtliga sina mönster utlagda. Det festilga är att det är en firma som var min leverantör  på den tiden jag drev tyg- och garnaffär. Det är mer än 15 år sedan men de har tydligen överlevt.

Det fanns ca 130 sidor med 28 mönster på varje så det kommer ta ett tag att gå igenom allt innan jag bestämmer mig vilken tröja jag ska sticka.

Familjemedlemmar


Zcrollan och Sture

Tänk vad olika språk katter och hundar har. Man ser att de har svårt att förstå varandra. När katterna stryker sig mot Zcrollan (vår hund) ser hon så besvärad ut och verkar inte alls begripa att de gör sig till.


Härligt när de kan dela korg. Fast fick Zcrollan välja så ville hon nog ha hela platsen för sig själv.

RSS 2.0