Första bokningen

I dag kom första bokningen av Nergården nästa sommar. En familj som ska bo här i en fjortondagarsperiod. Tänk att de redan nu börjar bestämma vart de ska och var de vill bo. Undrar om de blivit tipsade från någon av årets nöjda gäster?
 
Sommarens varmaste dag tror jag det var idag. Ett stort födelsedagsgäng var här på gourmetvandring. En härlig dag som alla njöt utav. Efteråt handlade alla 16 i butiken så när de åkte såg det väldigt tomt ut i hyllorna.
 
 

Mellandag

 Nu har jag varit i kontakt med Länsstyrelen här i Sörmland och de säger att det är en läderbagge på bilden. Den är fridlyst och sällsynt. Det känns väldigt roligt att vi har den här på Rocklösa. Den är också en indikator på att det troligtvis finns många andra ovanliga arter i vårt träd. Skalbaggen behöver många gamla håliga ekar för den förflyttar sig max 200 m. Jag vet i alla fall två ekar till här på Rocklösa som är ihåliga.
 
I morgon är det dags för vandring igen. Den här gången kommer ett stort födelsedagsgäng hit. Jag har skurit och packat hela dagen. När jag körde ut porslinet till Trollberget passade jag även på att ge getterna deras lilla kraftfodergiva. Det gör vi enbart för att de ska vara vana vid oss och lättare att hantera i höst.
 
 

Ett fynd

I strålande sol var det åter dags att ha en gourmetvandring. Jag börjar bli riktigt bra på morgonens förberedelser för det går snabbare och snabbare. Det var ett härligt och mycket trevligt gäng även denna gång.
 
 
 
Vid vårt 6:e stopp gjorde vi idag ett riktigt fynd. Efter att alla ätit så gick de till vår äldsta ek och tittade och då fanns de en rejäl skalbagge i ekens hålighet. Alla blev nyfikna och efter ett tag hade undersökningen på google gett svaret. Det var troligtvis en läderbagge. Den är inte känd från så många lokaler och står högt på skyddslistan. I morgon ska jag skicka en bild till Länsstyrelsen och få bekräftat att det är rätt art.
 
 

Teaterkväll

I går kväll var vi ner till vår hembygdsgård här i Gryt. I många år har de haft något de kallar för Bellmansspelen här i Gnesta kommun. Det var dags för ensemblen att komma till vår del och spela upp sin teater. Väldigt lättsamt och trevligt var det med mycket sång och musik. Det var en toppenkväll men som stördes av tåget som går förbi Stjärnhov. Tack och lov att man inte bor där. Har aldrig insett att det kommer tåg i hög hastighet så ofta, minst ett var 10:e minut. Ljudet var så starkt så det var svårt att höra skådespelarna just då. Ändå måste det vara ett par km till spåren.
 
 
I dag har jag ägnat mig åt att förbereda till gourmetvandringen i morgon. Från början var det 12 anmälda men några fick förhinder så nu återstår det 8.
 
 

Kanondag

En kanondag ur fler aspekter. Äntligen var det fint väder under en hel gourmetvandring. Det var mängder med dagg i gräset på morgonen när jag skulle köra ut alla varorna så jag hade på mig gummistövlarna. Nu känns det så där härligt friskt som kommer med att hösten närmar sig. Jag var förstås uppe riktigt tidigt för företaget som hade bokat en gourmetvandring under dagen ville starta redan kl 10.00.
 
I god tid var jag klar och strax efter utsatt tid kom gänget från en konferensanläggning. De såg fram emot dagens vandring och var både nyfikna och frågvisa då jag började berätta.
 
Det blev en mycket trevlig vandring och alla sa efteråt att de var supernöjda med dagen. Det här gänget fastnade verkligen för smaken på våra ägg så alla köpte med sig en kartong hem.
 
Dagg i gräset och så vackert i morgonsolen

Många olika anledningar

I dag lhade jag ett företag som bokade in sig på en gourmetvandring nu på torsdag. Tillsammans med en öppen vandring på söndag och ett födelsedagsgäng på 15 personer på tisdag så kommer det vara ovanligt många som vandrar hos oss på kort tid. Mycket roligt men i o m att det redan ska vara nu på torsdag gör att jag har fått väldigt bråttom att få allt färdigt. Det är även en specialare denna gång. Mjölkproteinallergi som inte är speciellt vanlig. Jag har just upptäckt hur mycket vi äter där en mejeriprodukt ingår. Jag har fått en stor utmaning att försöka få till en hyfsad meny även för denna person. Värst är vid fikabordet där alla goda tillbehör innehåller fel saker.
 
 

Till huvudstaden

På söndagen åkte vi till Stockholm för att äta på restaurant. Det var Anders syster som fått idéen att vi tillsammans skulle gå på deras föräldrar favoritställe. Vi konstaterade att det var första gången bara vi vuxna 5 personer träffades och umgicks ett tag. Annars vid födelsedagar, jul och liknande är ju alltid några av barnen eller barnbarnen med. Trevligt var det och det smakade bra. För små portioner enligt mig som behöver mycket mat för att bli mätt så vi åt även en middag hemma på kvällen.
 
Restauranten låg på Djurgården. Det var svårt att ta sig in i staden med bilen och sedan letade vi parkering ett bra tag. Slutligen hittade vi plats på Östermalm så det blev en promenad på 20 minuter till dit vi skulle. Inga problem när solen skiner och det är varmt och skönt. Det hade varit mindre kul med den om det regnat.
 
Nu har sommaren verkligen kommit. Varje kväll sitter vi ute och njuter och det har blivit ganska mycket bad de sista dagarna.
 

Rent

Åter igen en städdag här på Rocklösa. Fast denna gång behövde jag bara städa Nergården. I Lillstugan har vi inga gäster den kommande veckan. Nergården var ovanligt lättstädad denna gång. Jag har upptäckt att det är bra när de som hyr där har sina föräldrar med sig. Det verkar som den äldre generationen är bättre på att hålla efter och  hålla rent. Det gick alltså som en dans att städa och göra fint.
 
Jag hann även bada och göra klart min bokföring inför momsdeklarationen innan de nya gästerna dök upp. Det är tre generationer även denna gång och sammanlagt 9 personer. De ville genast se var båten fanns och de verkar mycket fiskeintresserade.
 
Kanske är de lika duktiga fiskare som denna gäst.

Åter vardag

Nu börjar semestrar ta slut och känslan är att Sverige vaknar upp och det vanliga livet börjar lunka igång. I går var jag på en träff nere i Tystberga. Det var några av de deltagare som ska vara med på Aptitrundan i höst som träffades ihop med ledningen. Det var erfarenhetsutbyte och diskussion kring marknadsföring och liknande. Det var roligt att träffa både tidigare bekanta och nya. På samma plats som vi var på fanns även en trädgårdsmästare så efter mötet gick vi och tittade i växthusen och i odlingarna på friland. Oj, så många härliga tomater av olika sorter det fanns. I det ena växthuset var det fyllt med en sort som gav enorma klasar med körsbärstomater. De var så där härligt goda som är så svårt att hitta nu för tiden. Jag köpte med mig ett helt kilo hem.
 
I dag har jag suttit ute nästan hela dagen med bokföringspärmen i knät och förberett för momsdeklarationen som ska vara inne på måndag. Skönt att sitta i solen hela dagen och kunna förena nytta med nöje.
 
Jag avslutade dagen med att plocka en skål med hallon ute i hagen. Hallon med mjölk och grädde är så gott. Under alla ridlägerår hann jag nästan aldrig med att plocka bär så nu när jag är friare så njuter jag så av att kunna göra det. Att äta egna färskplockade bär varje dag är verkligen en lyx.
 
 

Karl Johan

Nu börjar det dyka upp lite mer Karl Johan - svamp och även aspsoppar som är min favorit bland strävsopparna. I går kväll plockade jag ihop lite som jag gav till de som bor i Nergården. De blev mycket glada. De som bor i Lillstugan fick lite svamp i förrgår redan. Bl a en stor mandelriska. De hade gjort en dillstuvning och i den kombinationen smakar hela svampstuvningen som en krabbstuvning. Mums!
 
 

Ont i foten

Dominans har gjort något med en av sina bakhovar. Han vill inte stötta på den men jag tycker det har blivit lite bättre nu efter ett par dagar. Misstänker att det kan vara en hovböld. Jag undersökte den noga men kunde inte hitta något förutom att han var sliten i hovväggarna. Han har lite fullblodshovar och det brukar ju inte vara av superkvalitet. Förra året fick jag t o m sko honom en period för att han hela tiden fick hovbölder och egentligen ömmade konstant.
 
En av getterna har också ont i sin fot. Han hade fastnat en dag i en tjock eltråd. Den hade kilat in sig mitt i foten mellan klövarna. Antagligen hade han hoppat mot en träd och i landningen fått tråden med sig. Tur att det inte var någon ström på den. Nästa gång de rymmer ur hagen ska jag fånga in den och se varför den har börjat halta mer
 
.
 
 

Getter på vift

Våra killingar har inte fattat det där med att de bara får vara på Rocklösa. Vid upprepade tillfällen har grannarna vid Ektorp ringt då getterna har intagit deras veranda. Kan säga att de inte är så populära där. Som tur är är de lätta att få hem. Det är bara att fösa dem med fyrhjulingen.
 
I fredags hade de gjort en utflykt igen. Då valde vi att fösa in dem i stallet och så fick de vara där tills idag på kvällen. De fick lite hö och så körde vi hem lövsly till dem. De blir ändå hungriga för de behöver gå runt och plocka i sig en massa annat också. Idag gick jag staketet och lagade på ett ställe. Nu är det fullt ös med el på det. Sedan vallade vi ut dem till den hagen och håller nu tummarna för att de stannar där. Två gånger gick den svarta igenom staketet men föstes tillbaka av oss. Det hördes på den att den fick en stöt. Jag hoppas nu de undviker att vara nära elströmmen. Vid nio när vi var ute igen för att kolla dem var de kvar och gick och åt vid berget. De har en liten trähage de kan gå in i och där har jag lagt gott kraftfoder. Vi hoppas de hittar dit och sedan förstår att de får en portion av det varje dag på just den platsen.
 
 

Sista dagen

Så har det då varit den sista heldagen för våra boendegäster. De som har bott i Lillstugan bjöd vi över på lite middag. De är så trevliga och frun och jag har pratat massor. Vi ville bjuda på något riktigt svenskt så först blev det ett par kräftor var. Det tog en väldig tid att äta upp då jag visade och sedan satt alla och pillade med klorna länge och väl innan vi gick över på resten. Kräfta nummer två klarade de av på egen hand. Alla uppskattade smaken mycket och åt med stor förtjusning. Därefter blev det kantarellpaj med brieost. Jag läste om att det nästan inte finns några kantareller längre i många länder så det kändes väldigt svenskt att först plocka dem och sedan göra en paj. Eftersom inte alla gillar svamp så gjorde jag även en ost- och skinkpaj. Trevligt avslut med våra gäster. De åker fem i morgon bitti så sex börjar jag städa. Ska sedan även hinna stora huset innan våra nya gäster dyker upp.
 
 

Det går inte att låta bli

Två rundor under dagen har det blivit i skogen och hagarna. Först var jag och diskuterade med en av våra grannar hur vattenflödet bäst ska ledas ner till oss från fritidshusområdet och sedan gick vi en sväng genom en del av vår skog. Jag såg så mycket svamp så efter lite lunch tog jag korgen med mig och gick en kantarellrunda. Det blev en hel del och även lite fina blodriskor, guldkremlor och mandelriskor. Jag hade även med mig en bunke så jag kunde plocka blåbär.
 
Ingen av våra gäster var på gården under dagen och när jag kom hem från skogen var de fortfarande borta. Jag var väldigt varm av att bära på den tunga svampkorgen så det fick bli ett kvälldopp i sjön. Det var något varmare i vattnet idag.
 
I Lillstugan har vi en väldigt trevlig familj. Han kan ingen engelska men hans fru är mycket social och vi pratar mycket varje dag. Hon är mycket generös så vi har både fått en jättegod dip hon gjort, blivit bjudna på grillunch och fått lite tysk korv. På fredag ska vi bjuda dem på middag. Tidigt på lördag morgon åker de tillbaka till Tyskland och vi får nya gäster på eftermiddagen.
 
 

Bad - men kallt

I dag var våra olika gäster iväg på utflykter och då passade jag på att ta ett dopp nere vid bryggan. Det var så skönt fast riktigt kallt. Ingen simtur utan mer ett långvarigt dopp. Så fräsch som man känner sig därefter går inte att åstakomma på något annat sätt. Anledningen till doppet var dagens hårda arbete. Först var vi ut och slyröjde. Jag kör en tank med röjaren. Det är precis lagom. Mot slutet värker det i armarna. Det är fruktansvärda mängder med aluppslag. På eftermiddagen gick jag ut med korgen och hittade så fantastiskt mycket svamp, framförallt mandelriska. Har aldrig varit med om något liknande. Jag plockade även blåbär till dagens efterrätt och så lite hallon. Hallonen växte i de värsta snåren och allt var lika högt som jag. Det här regnandet gör alla växter till mastodonter.
 
Jag pratade idag med en granne vars mamma för noggrann bok över väder och regnmängder. Bara den senaste veckan har vi fått 50 mm och under maj, juni och juli har det kommit 300 mm.
 
 

2015 års sommar

 
Regn i massor. Ny kippar det under fötterna överallt. De sista dagarna har det kommit riktiga störtskurar. T o m jag tycker att det räcker nu.

RSS 2.0