Vrickning

Maximal otur hade Miljon idag. Precis i slutet av ridlektionen när ryttaren skulle sakta av till skritt från traven snubblade han riktigt rejält och lyckades vricka sig så kraftigt så han sedan stod på tre ben. Efter en liten stund släppte den akuta smärtan så han gick sedan på benet men ganska försiktigt. Det blir nog en lång vila för att få honom bra. I morgon ska jag ringa till veterinären och höra mig för om det är något speciellt jag ska tänka på för att det ska läka bra.Mer ägg

Från hon med ankorna köpte jag också en korg med ägg när jag var där. 24 av dem har jag lagt i äggkläckaren och de här ska det bli kycklingar av. Jag har alltid drömt om ha höns som värper gröna ägg och som ni ser på bilden så är nästan alla gröna. För väl hoppas att det går i arv.
Vi gör vin

Vi har en enorm mängd körsbär på vårt träd. De är av sorten klarbär. Nu är de väldigt mogna och många ramlar ner men oj vad goda de är. Tråkigt att man inte hinner ta till vara alla.

Det är många år sedan vi gjorde vin på bär eller frukt men nu har vi satt en mindre omgång. Det är tänkt att det ska bli 10 liter när det är klart. I dag hamnade det på flaskan och jag har sett en bubbla i jäsröret. Jag ser fram emot det färdiga resultatet. Känns lite nyttigare att dricka ett ekologiskt hemmavin.


Alla djur hemma

Både hästarna och fåren är nu hemma på Rocklösa. De sista som vi hämtade på Börsnäs var fåren. Det blev en promenad med dem nu på kvällen när det blivit lite svalare. Det gick bra i början när vi vallade hem dem men så plötsligt fick de en väldig fart och sprang förbi mig. De är lite kul för de vet verkligen vart de ska. Det blev ett litet sidospår på ett ställe men annars höll de hög fart hem till Rocklösa. Jag har ett nysått gärde som har blivit så frodigt och fint med massor med mat. De späda plantorna tål inte hästhovar men blir jättebra till fåren. Utan att vi gjorde något så styrde de själv ut på rätt vall och försvann uppåt i mathavet. Kloka får jag har.


Nysådd vall med många olika arter

Nya ankor

Nu har jag varit och hämtat hem min nya lilla ankfamilj, en hona och hennes fyra ungar. Hon som sålde dem tyckte det var bäst att honan åkte i en kartong och ungarna i en. Det var lite hojtande när vi stoppade ner dem men sedan var det tyst. Jag började min färd hemåt som skulle ta drygt en timme. Så fort jag började köra började ankungarna låta och deras mamma svarade. Jag hade inte hunnit långt när jag fick syn på ett ankhuvud i backspegeln. På något sätt hade honan lyckats trycka upp huvudet i springan i kartongen. Jag insåg att jag inte skulle kunna öppna bagageluckan för då kunde hon smita. Det blev att kravla sig in i baksätet och försöka fånga ankan som nu hoppade runt allra längst bak. Fick tag i henne och ner i kartongen igen. Band snöret lite annorlunda runt lådan och resten av resan gick bra.

Nu är hon och ungarna installerade i en hage i ankhagen. De får vara för sig själva ett tag så att ungarna hinner växa till sig lite mer innan de alla får gå tillsammans.
Betesbyten

Nu har det äntligen vuxit till ganska bra på en del av vallarna som vi tagit hösilage på. När regnet väl kom tog det fart. Först har vi flyttat hem Domina, Dominans och Bouchette. De går nu i hagen bakom huset. Det är så läckert att kunna titta ut genom fönstret och ha dem på riktigt nära håll. Dominans hade börjat tunna ur lite så det var verkligen hög tid att de fick nytt bete.


Bouchette och Dominans i full galopp

Totte, Rasmus och Grattis har också kommit hem och går på vallen nedanför Nergården. De första timmarna höjde de inte huvudena en enda gång utan mumsade för fullt hela tiden. Totte har det svårt med bromsarna så han hade tappat rejält med hull på bara några dagar. Det nya bete innehåller massor med protein genom lucernen så jag hoppas han lägger på sig snabbt.

Tragisk olycka

Blev idag uppringd av Isoldes ägare. Isolde är en B-ponny som jag har lånat vissa somrar och haft med som lägerponny. Att ägaren ringde berodde på att Isolde hade blivit ensam. Hennes hästkompis en nordsvensk som en av döttrarna hade och red på hade under åsknatten troligtvis blivit rädd och brutit benet. Så himla tragiskt när något sådant händer. Man kan tycka att hästar ska vara vana vid naturliga saker som åskväder. Ingen vet vad som hände men när de hittade honom nästa dag var benet jättesvullet och han vägrade att gå. Veterinären konstaterade en fraktur så inget fanns att göra.

Isolde får nu vara hos oss och gå med på lägrena som är kvar under sommaren. Hon och Bilbo får bilda en egen liten grupp för båda behöver minimalt med bete.


Bilbo och Isolde är redan kompisar

Hårt arbete och belöning

Efter att det regnat ordentligt i natt och det var blött ute beslöt jag mig för att städa förrådsboden. Jag tänkte ställa upp en tvåvåningssäng som blivit över från Åstugan vid ena väggen för att kunna lägga trädgårdsdynor och flytvästar på. Som alltid när man väl börjar så slutar det med att man går igenom det mesta, sorterar och kastar en del. Det blev ett heldagsjobb men nu är det dammsuget, luftigt och snyggt. Lite efterarbete kvarstår med några kartonger som ska sorteras och sedan stuvas undan på andra ställen.Efter allt smutsigt och det var även väldigt varmt så blev det ett kvällsdopp vid bryggan. Kallt först men så uppfriskande och skönt. Det finns inget bättre än att tvätta sig i sjön. När vi kom tillbaka till huset hade Martina lagat en supergod middag så det var bara att sätta sig vid dukat bord och njuta. Bättre kan det inte bli.


Lax med härliga ugnsrostade grönsaker och vitlökssås

Första svampplockningen

Dags för lite kantareller och kremlor. Nu börjar svampsäsongen. Det är alltid en speciell känsla när man hittar de första och så många så det räcker till att steka och ha som tillbehör till maten.


Svampen rensad och klar för stekpannan

Nu ska jag inte skriva mer på datorn för det stora äskvädret närmar sig. Det mullrar hela tiden i fjärran. Dags att dra ur alla kontakter.

Växer så det knakar

Så här stora har ankorna redan blivit.Man kan genom att lyfta upp dem fastställa om de är hanar eller honor. Vi har inte gjort det men jag tror att den vita är en hanne och de två andra honor. Jag har lyssnat på dem ordentligt när de går runt så jag är ganska säker.

De har nu fått en balja som är lite större och varje dag badar de flera gånger. Två i taget får plats att plaska runt. Det svåra är att hitta något som är stort men inte så högt och så måste det tåla att man välter ut vattnet. Ankorna har nu fått en riktigt stor hage att vara i.

Jag har bokat en ankhona med fyra ankungar från en kurskamrat. Hon bor vid Nyköping så jag ska ta och åka dit så fort jag hinner. Då kommer jag ha en liten flock på 8 ankor sedan.

Odling

Jag har alltid gillat att odla grönsaker men arbetet på gården tar alltid all tid. Jag förskte i början när vi flyttat hit men gav upp när jag aldrig hann rensa ogräs. Men det är synd att inte kunna göra det man tycker är kul så därför har jag gjort ett litet odlingsryck i år. Jag har förkultiverat tomatplantor som jag sedan planterat i hinkar. I en spruken stor balja har jag dill och plocksallad och så har jag också krukor med squashplantor och pumpaplantor.

I dag blev det första skörden av tomater och egen sallad. Hemodlade gurkor hade jag fått av en kompis så det blev en god sallad och så nyttig. Inga gifter där inte.Takreparation

En del saker är lätt att skjuta framför sig. Så var det med några trasiga tegelpannor på taket till vedboden. Ett par pannor hade också glidit ner så det bildats små öppningar. Det är mycket besvär med att försöka ta sig upp och fixa till det men nu är det i alla fall gjort.


Skapar recept

Sommaren är verkligen bärtid. Med den nya kosten går det inte att sylta och safta utan jag får tänka i nya banor. Det är faktiskt väldigt roligt att själv komponera nya recept. Vårt körsbärsträd är alldeles fullt med bär så idag kokade jag en stor kastrull. Inget tillsatt utan det fick bara puttra mjukt. Jag har frusit in det mesta men jag la en del i efterrättsskålar och så en klick vispad grädde på och så lite kanel. Det blev riktigt mumsigt.

Har också gjort en cheescake med lime och röda vinbär. Den står nu i kylen och stelnar. Jag blir lika förvånad varje gång att det jag bakar som inte innehåller något socker blir så himla gott.
Jag har nu gått ner drygt 12 kg sedan den 2:a januari. Jag brukar föreställa mig att jag bär på 12 mjölkpaket vilket var så det var för drygt ett halvår sedan. Inte konstigt att det känns mycket lättare att röra sig, för att inte tala om hur lederna skonas.

Ärenden

Redan igår bestämde vi att om vädret inte var toppen skulle vi åka iväg och handla en del saker. Våra gäster som bott i Lillstugan en hel vecka åkte hem mitt på dagen och efter det åkte vi iväg. Det stod mycket på listan. Det blev besök på ICA, Onoff, Elgiganten, Jysk, Rusta, Jula, Biltema, Hööks, IKEA, Hornbach och Bauhaus. Bilen blev fullare och fullare varefter vi fann det vi letade efter. Det blev en bra dag för vi kom hem med allt utom en liten del till båtmotorn. Jag hittade också lite saker som inte stod på listan. Bl a köpte jag 10 nya utestolar till terassen vid Nergården.

Bilbo som stod inne under dagen när vi var borta blev så glad när jag tog ut honom. I natt blir första gången han får gå med de andra och vara ute hela natten.  Han galopperade runt som en tok och bockade av glädje. En lycklig lite ponny. Min plan är att han får stå inne på dagarna och var ute på nätterna. Jag hoppas hans hovar ska klara av det.


Bilbo i boxen

Höskörd och regn

Äntligen kommer det regn. Det startade nu på kvällen. Jag hoppas på minst 10 mm men det får gärna komma 25. Vår höskörd var vältajmad. I dag var det torrt så på förmiddagen var jag och la ihop det i strängar. Sedan fick det torka lite till i vinden. Det blåste ganska bra så det var perfekt. Kl tre åkte vi bort och balade ihop en kärra. Sedan lastade vi upp det på skullen, städade gårdsplanen och ställde undan maskinerna. Allt var klart till halv fem. Inget krånglade  så det var helt perfekt. Kan inte minnas att vi haft en så enkel höskörd någon gång tidigare.


Vi upptäckte att det var ett bra hjälpmedel att använda fyrhjulingen till att baxa balvagnen på plats vid luckan till skullen

Vad mycket kallare det har blivit. Vi har haft två nätter som varit riktigt kylslagna. Första natten var temperaturen nere på bara plus 5 grader och i natt bara 3 grader. Det är ju juli så det känns helt fel.


Blåbärsplockning

Avslutade dagen med att åka till skogen och plocka lite blåbär. Jag tror det var första gången någonsin som jag fick Anders med mig. Han fick det lilla, lilla måttet och jag tog en liten minihink. Blåbären är inte så stora och det är lite mindre än vanligt men på ca 20 minuter fick vi ihop så det räcker till efterrätt i två dagar. Det bästa med allt var att det inte var några myggor. Det är nog torkan som gör det för i den skogen brukar det alltid krylla av både flugor och myggor.


Laddad inför vintern

Så här underbart härligt ser det ut på vår gårdsplan nu.Jag förstår att ni kanske inte förstår hur de fula ensilagebalarna kan ge mig så positiva känslor. Men nu har jag foder så det räcker för hela vintern och det är en helt fantastisk känsla. Det har aldrig hänt tidigare att jag fått ihop så mycket vid första skörden. De andra åren har jag alltid fått kämpa med en andraskörd också. Nu kommer jag ha massor med bra beten till hästarna under hösten i stället. Bara det kommer regn någon gång så det börjar växa.

Jag har också kvar så mycket halm av det jag köpte i fjol så det kommer räcka under en hel vinter till.Skönt att samlat i ladorna redan nu.

Svalungar

Nu har svalungarna som bor i sadelkammaren kravlat sig ur boet. Först var det en som satt på en sadel. Det blir ganska skitigt efter dem så jag fösökte lägga en handduk på sadeln och sätta ungen på den men då blev den rädd och ramlade ner på golvet. Nästa dag satt det två svalungar på sadeln och i dag var det fem stycken som satt på rad. De är så förfärligt söta och rör man dem inte så kan man komma hur nära som helst.I förmiddags var det så svalt så jag var t o m tvungen att ta en tröja på mig när jag fikade i skuggan under körsbärsträdet. Passade på att plocka en bunke med krusbär när solen inte stekte. Komponerade sedan ett recept på en krusbärskaka. Den blev jättegod. Till serverade jag kardemummagrädde. Tänk att man klarar sig så bra utan socker. Jag är helt avsockrad och känner så mycket andra smaker i allt. I kakan hade jag lite rivet citronskal och det passade väldigt bra ihop med de syrliga krusbären.

Bärfrossa

Inte en droppe regn och allt vallfoder inplastat. Lycka! Det blev dessutom drygt 30 balar, precis det jag gissat och behövde.

Det är så gott med alla bär som finns i naturen och i trädgården just nu. Det är lite tråkigt att det är så mycket som mognar på en gång för det är svårt att hinna äta av allt. Smultronen kommer alltid först och i år är de i enorma mängder. Såg att blåbären var klara i skogen och idag hittade jag de tre första skogshallonen.

I trädgården är krusbären klara och med den här värmen är de på väg att bli lite för mogna för min smak.De röda vinbären är också färdiga.Och så har vi massor med körsbär på träden i år. Det är nog 10 år sedan senast. Åren tidigare har det bara varit några enstaka bär.


Ett dygn i traktorn

Oj vad jag är trött. Jag kommer nog ha träningsvärk i armarna i morgon när jag vaknar. Det har varit en tuff dag och det har varit en dag med oflyt. Jag gick upp extra tidigt och slog gärdet som jag planerat. Det tog 4 timmar. Full rulle hem för lite fika, fixa vatten till hästarna, flytta några så de slapp bromsarna och så iväg igen. Nu skulle det strängas. Jag körde i 50 minuter men sedan var jag tvungen att gå hem för att ta emot våra gäster. De var 45 minuter försenade så jag passade på att äta lunch medan jag väntade på dem.

Efter att jag visat dem stugan satte jag mig i traktorn igen. Nu började strulet. Jag hann inte många meter så såg jag att däcket uppförde sig konstigt. Hoppade ut och tittade och konstaterade att det höll på att lossna från fälgen. Det var bara att knalla hem för att hämta en annan traktor och en massa verktyg för att ta loss maskinen.

Traktorn hemma hade slätterkrossen på så den var jag tvungen att ta av. Det gick galant till sista traktorarmen. Där satt den fast för armen var maximalt åt sidan och då gick det inte att lossa maskinen. Jag testade alla varianter och efter 20 minuter lyckades det. I väg till gärdet för att ta av strängaren från den trasiga traktorn. Det gick bra tills jag insåg att stödhjulet fattades. Det var bara att gå hem igen. Jag var på gärdet hos grannen och slog så det var en bra bit. Tillslut fick jag loss traktorn och kunde köra den försiktigt åt sidan. Sedan var det dags att koppla på redskapet på den andra traktorn. En struldag kan det bara inte gå bra så naturligtvis fick jag inte dit kraftuttagsaxeln. Jag drog och slet och försökte vrida så det skulle passa. Här skaffade jag mig min träningsvärk. Efter mycket slit och svett så gick det.

Sedan körde jag och körde och körde. Jag startade halv nio i morse och kom tillbaka kl 23.00. Det blev många timmar i traktorn. Middag blev det kvart över elva. Tur att man äter LCHF så man inte dör när maten blir sen.

Skördedags

Nu har jag börjat slå resten av vallarna. Det är en liten chansning för det kunde komma lite regn i helgen men är det bara lite grann  så gör det inget. Nu såg jag på TV att det även var risk för åskskurar men de kan låta bli att dra över just oss den här gången tycker jag. När jag ringde min balkille hade jag lite tur. Han var fri på lördag och kunde bala mitt. På söndagen var han upptagen och sedan skulle han ha semester.

Jag har slagit färdigt det första gärdet. Det tog tre timmar och är på ca 2,5 ha. I morgon ska jag gå upp tidigt och köra nästa. Det är ca 3 ha. Därefter ska jag stränga det första och sedan det andra.
Semester?

Det känns som semester för nu är det lägeruppehåll fram till den 30:e men egentligen är det bara semester från läger men inte annars. På fredag har vi boende med häst-gäster som ska bo i Lillstugan och hyra två ponnyer under en vecka. I morgon kommer hovslagaren så då det mesta av dagen går åt till att ta in och ut hästar som ska skos. Sedan bevakar jag vädret noga f o m nu för jag vill slå de gärden som är kvar. Därefter ska jag måla rödfärg på Nergården. Jag ska börja med långsidan vid terassen och så gaveln mot ridbanan. De sidorna har mest sol på sig och det börjar synas. I år har vi också tänkt att få upp ett staket runt terassen vid Nergården. Det ligger redan här hemma och väntar.


På väg till Nergården

Semestern då? Jag kommer sticka in lite lediga stunder när barnen kommer på semesterbesök och så får det bli extra långa fikaraster i trädgårdsmöblerna och sköna dopp i skön om det blir varmt.

Nytt läger

I dag startade vi ett nytt läger. Denna gång ett mamma-barnläger. Det är fyra mammor och fem barn här. Det är märkligt men så snart det är en mindre (mammorna) än vanligt så känns gruppen så liten när man har lektion.
Efter två ridpass var alla väldigt möra och t o m barnen kände av sina ben.

Det här lägret får både Elin och Henry vila. De verkar inte vara så nöjda med att bli lämnade i hagen för de vill ha sin flock samlad.


Elin på väg till stallet

Det var mulet hela dagen och det var en skön kontrast mot förra veckans hetta. När solen inte var framme var det heller inga bromsar på hästarna och det är värt så mycket så jag skulle nog kunna avstå från solen den mesta tiden bara för att de ska ha det bättre.

Födelsedagsmiddag

Det är lite svårt att hinna fira födelsedag när schemat är fullspäckat men en god middag blev det. Jag lagade min favorit, rättiksgratäng. Den är lite åt potatisgratänghållet men otroligt mycket godare. Till det grillade vi kött från gården och så en sallad till. En liten bit tårta blev det därefter. Jag testade sist att göra en tårta från Björn Ferrys bok om LCHF. Den blev väldigt god så jag hade sparat lite i frysen till denna dag. Jag garnerade den bara med massor av jordgubbar. Efter att vi ätit var jag verkligen proppmätt av allt det goda.
Förresten är alla recept i Ferrys bok väldigt bra och smakar utmärkt.


Lägeravslut

En vecka går så fort så idag var det redan dags för avslutning för vårt ridlägergäng. Det har varit supertrevliga tjejer. Båda ridgrupperna visade upp varsitt kadriljprogram. Jag blev så imponerad av den ena gruppen för de hade verkligen övat in koordinationen i programmet så när de red stämde allt perfekt. Så snyggt!

Efter att alla åkt har vi ägnat oss åt att städa alla stugor, Nergården och stallet. Min ena hjälpledare som ska jobba på mamma-barnlägret som börjar på måndag tappade bort sin mobil i förrgår. Den var helt ny så det var riktigt tråkigt. Vi försökte klura ut var hon gått och var hon varit. Nu på kvällen efter middagen gick både Anders och jag ner till stallet och började leta. Det är lätt att man lägger ifrån sig när någon behöver hjälp så vi försökte kolla alla möjliga och omöjliga ställen. Jag gick igenom delen innan stallet först och sedan alla hinkar, skåp, lådor och annat som finns i stallet -  och där låg den helt plötsligt. Det var kul att det löste sig.


Mulle och hans kompisar gillar betet på Trollberget

Efter det gick vi en tur ut till Trollberget där Mullegänget just blivit släppta på bete. Det finns en liten bäck i dalen av hagen och det var några vattensamlingar kvar men inget flöde så i morgon blir det att köra vatten med traktorn. På promenaden hittade jag massor med smultron. Det är verkligen ett otroligt smultronår. Såg i skogen att blåbären också börjar bli färdiga. Mums!

Glada miner

Vår första omgång av foder är bärgat utan en droppe regn. Det känns så skönt. Nu blev det inget regn på torsdagen som de hotade med men vi hade klarat det också för på onsdagnatten var balkillen här och gjorde våra balar. Det blev 42 stycken. Nu är all areal slagen på Rocklösa. Vi har lika mycket till som vi får ta i år på grannens mark. Det borde bli ett 30-tal balar och sedan har jag allt som behövs inför vintern. Vi ska också ta in några balvagnar hö för att ha på reserv vid sjukdom och andra tillfällen.


Balarna står och väntar på att hämtas och placeras utanför stallet

I går kväll åkte vi med hela ridlägergänget ut till ön och badade och grillade korv. Det var 25 grader i vattnet och så skönt. Det var årets premiärdopp för min del. Många badade flera gånger under kvällen. Det var så varmt i luften så man blev snart lika varm igen som man varit innan badet.

RSS 2.0