Bus i hagen

Jag måste ha sovit som en stock för när jag kom upp fick jag höra att några av hästarna hade varit på rymmen. Jag som alltid brukar vakna när sådant händer!
 
Det hade nog börjat med att Dominans smet in i hagen bredvid där Miljon och Miljard gick. Där var det säkert full rulle med mycket bus. Bouchette brukar bli mycket upprörd när hennes älskling Dominans försvinner så det var nog både hojtande och spring på henne. Sedan längtade Dominans till Bouchette och sprängde då grinden så att han, Miljon och Miljard sprang lösa på gården. Och jag låg bara och sov. Anders fångade in dem och placerade dem så att det blev lugnt igen. Lyxigt med en man som löser problemen åt mig.
 
Nu i kväll har jag släppt Miljard och Miljon i en ny hage, den vi kallar Hagstugan. De såg så lyckliga ut när de genast började beta allt gott gräs.
 
 

Sörmlands Ullared

Det har i dagarna öppnat en jättestor butik i samhället Sparreholm bredvid Stjärnhov. Där finns en nerlagd fönsterfabrik som nu är omgjord till 6000 kvm butiksyta. Ägaren satsar på att skapa ett nytt litet Ullared. Nyfikna som vi var tog vi en tur dit under dagen. Det var så mycket bilar som åkte in och ut så man undrar var alla kommer ifrån. Det var verkligen stora ytor inne i affären och det gjorde att det inte var någon som helst trängsel. Men sedan kom problemet. Kön till kassorna gick igenom hela affären. Skulle inte förvåna mig om det tog två timmar att stå och vänta på sin tur.
 
Vi spanade i alla fall in en del saker som vi vill ha. Måste säga att det var fantastiska priser och mycket bra varor. Det mesta är kläder men det fanns även en del heminredning. Nästa tur dit blir på en vardag. Då borde det inte vara lika mycket folk kan man tycka.
 
Det som är toppenbra med att de öppnat denna butik är att alla mina boendegäster nu kan åka och verkligen shoppa på ett bra ställe. Nästa alla vill ju hinna med lite sådant när de har semester.

Elda högar

Nu är jag så nöjd. 16 hösilagebalar blev det på gärdet. De balades på förmiddagen och gräset var skapligt torrt. På eftermiddagen började det regna och då kändes det extra bra att veta att allt var klart. Nu har jag massor av foder till hästarna i vinter och behöver inte snåla.
 
Efter att vi har fått röjt ute hagarna ligger det mängder med rishögar kvar som måste eldas varefter. Det är många dagars jobb så idag kom min duktiga kille som har hjälpt mig med bygge av torn, spångar, stättor mm. Först förbättrade han en stätta som var byggd tidigare men som visat sig väldigt svår att ta sig över. Var man inte väldigt vig så fastnade deltagarna med fötterna i stängslet. När det arbetet var klart byggde han sedan ihop 7 stycken låga sittbänkar som jag ska ha vid de olika matstoppen. Jag blir alltid så nöjd med det han gör och även denna gång blev resultatet långt över förväntan. Efter lunch var det dags för eldning. Det är inte lätt att få fyr på så pass färskt material men han lyckades. Tre högar är nu uppeldade och nu framåt kvällen kom det lite nederbörd. Det får gärna bli lite blött på askan så att den slocknar ordentligt.
 
Utsiktstornet

En lång dag

Gick upp två timmar tidigare än vad jag gör i vanliga fall. I dag var det dags för en matvandring igen. Det är mycket som ska förberedas och allt ska köras ut till rätt plats så det är skönt att inte känna sig allför jäktad. Den här gången lyckades jag bli klar en hel timme innan vandringen skulle starta. Skönt med den tiden och passade på att njuta av en kopp kaffe.
 
Det är alltid så trevliga deltagare och man hinner prata lite extra med flera under de fem timmarna som vandringen pågår. I mina ögon var vädret helt perfekt (inte så varmt) fram tills vi nästan var färdiga på stora stoppet. Då öppnade sig himlen och det regnade intensivt en stund. Synd men inte mycket man kan göra när det kommer så hastigt. Enligt SMHI skulle det vara uppehåll hela dagen. Regnet var nog mycket lokatl.
 
Tyvärr tappar min avslagna vall lite av sin kvalitet när det först torkar och sedan blir blött. Nu hoppas jag på sol och vind i morgon så att dagens väta snabbt torkar bort. Då kan jag vända ihop strängarna och luften kommer åt ännu bättre.
 
 

Vilken skörd

Jag känner mig väldigt nöjd med den här dagen. Först var jag på en tur runt och hämtade lite färskvaror till matvandringen som jag ska ha i morgon. Förberedde sedan alla fat och skålar och körde ut porslinet till de olika stoppen. Min grönsaksodlare hade nu fått fram riktigt skapliga rödbetor så de fick ingå i en god röra. När allt var förberett inför morgondagen satte jag på slåttermaskinen på traktorn och började slå en vall. Typiskt nog kom det regn ett litet tag men då passade jag på att flytta lite hästar och ge ankorna mat. Strax var solen framme igen så det blöta torkade snabbt bort. Hela gärdet gick bra och jag har nog aldrig någonsin haft  så lång och tjock gröda. Det var nästan lite läskigt att köra i ytterkanterna för när det är så frodigt så ser man inte dikeskanten. I år slår jag bara en vall eftersom jag har så mycket foder kvar från tidigare år. På torsdag ska jag stränga och på fredag kommer killen som balar och plastar.
 
Måste också berätta att jag såg en jättefin fjäril igår. Det var en amiral.
 
Amiralfjäril
 
 

Räven

Det var väl lite för lugnt på gården under midsommaraftonen för på morgonen efter kunde jag först inte hitta en av mina vita ankor. Hon hade för några dagar sedan börjat ruva på fyra ägg och hade lagt sig en liten bit utanför nätet vi har runt våra fåglar. Det är inte nätet som håller ute räven utan sedan har vi dessutom eltråd på låg höjd. Den har gjort att vi varit förskonade från besök men där här gången räckte det inte. Jag hittade hennes kropp lite senare i det höga gräset. Huvudet var avbitet och det var lite ätet längst fram.
 
Det är alltid lika sorgligt att förlora ett djur. Vi får se om äggen klarar sig för nu har mina gråa anka tagit över ruvningen. Hon sköter det bra men risken finns att äggen hann bli för nerkylda. Om tre och en halv vecka har vi svaret.
 
 

Kyligt

Vilken kall midsommar. Alla finkläder doldes av tjocka tröjor och jackor. Lånade t o m ett par överdragsbyxor (vinter) ett tag och det var så skönt. Vårt hus är inte helller speciellt varmt när det bara är ett par grader på nätterna så igår kväll kröp jag ner under dubbla tjocka täcken. Sov gott och var ordentligt omstoppad när jag vaknade utan att vara övervarm. Det var bara näsan som stack fram. I kväll har vi satt på värmen för det är inte kul att vantrivas i huset och gå runt och frysa.
 
Nu har jag mitt barnbarn Hans här på Rocklösa. Det är mycket spännande saker att titta på tycker han. Katter, hästar och så är det inga plana gator utan ojämn natur med många utmaningar. I dag gick vi upp i backarna och letade smultron. Populärt och Hans tyckte inte det var så kinikigt om de var omogna. De slank ner de också.
 
I hagen stod den stora blåklockan i full blom.
 
 
 

Den som letar ...

Sedan vi hade vår första matvandring med tyska turister har jag funderat på hur de hittade till mig. De sa att de letade på nätet så för en stund sedan satte jag mig och testade lite sökning. Från början gav det inget resultat men sedan tänkte jag att det skulle vara kul att se om någon av de som varit med på vandring hade skrivit om det på en blogg. La in några sökord och satte mig sedan och gick igenom träffarna. På andra sidan dök det upp. Det var en lång härlig sida som handlade om Sörmland. Tips på olika ställen och massor med fina bilder. Bland annat var Grattis och Rasmus med på en bild och sedan var både vår matvandring beskriven i ord och så var det en helt fantastisk bild av ett bord med den sagolika salladen som jag hade fått från min producent.
 
Nyfiken? Gå in på www.schweden.tipps.se/soermland.html

Kroppskontroll

Nu har jag just avslutat kursen Logisk ridning som vi haft i två dagar. Jag har själv varit deltagare för den här gången var det en extern tränare här och tog hand om alla teoripass och ridpass. Två av varje varje dag. Jätteroligt och lärorikt. Det allra häftigaste var att känna hur Bouchettes rörelsemönster totalt förändrades och blev jämnt och behagligt. Sista ridpasset, sista dagen dök den känslan upp. Magiskt för det enda vi gjorde var egentligen att träna våra kroppar genom att bygga lite styrka, känsla, koordination, rörlighet och avslappning. Lugnt och makligt har vi skrittat runt med ledare och kunnat koncentrera oss helt på oss själva. Första dagen blundade vi mycket under ridningen för att riktigit kunna känna. Första passet gick bra men sedan red jag Miljard och då blev jag sjösjuk när jag blundade.
 
Förutom all ridning så har vi lagat och ätit god mat och haft mycket trevligt umgänge. Ett stort gäng på totalt 10 elever var vi. Nu ska jag jobba vidare på att försöka få ihop så att vi alla kan fortsätta med steg 3 och 4 till hösten. Det gäller att lägga sig i hårdträning tills dess.
 
Grattis var mycket uppskattad av de som red och hade hand om honom
 

Dags att trimma

Idag åkte både röjsåg och slåtterbalk fram. Nu ska det bli lite uppsnyggat runtomkring. Slåtterbalken skötte sig bra men den är väldigt jobbig att köra med när det lutar brant. Den klipper mycket i taget men är det långt lägger det sig i stora drivor och sedan är det svårt att se skillnad på klippt och oklippt. Fast det gör ju inte så mycket om det klipps två gånger på samma plats.
 
På röjsågen använde jag trimmertråden men den tog nästan genast slut så det får bli nya tag i morgon.
 
Det var perfekt väder att jobba i för det blåste friskt och var inte speciellt varmt. Jag avslutade arbetet med att harva ridbanan. Den var verkligen hård efter alla bilar som kört in på den och parkerat. Både deltagarna till matvandringen och besökare till gårdsbutiken har den som parkeringsplats.

Långväga gäster

Igår var jag på kurs ändå nere i Linköping. Den handlade om att skaffa sig ett Ledningsråd. Det är ungefär som en styrelse men utan ekonomiskt ansvar. Som liten företagare är man ju rätt ensam med sina tankar och idéer och då kan det vara bra att ha en grupp personer att bolla med.
 
På kvällen fick vi nya gäster i Lillstugan. Den här gången kom familjen från Saudarabien. Vi sa att det inte skulle bli så fint väder idag med lite regn. De sa att det hade de inget emot för i deras land regnar det nästan aldrig. Just nu har de visst ca 45 grader där. Man blir ännu gladare att man bor i Sverige när man hör det. Jag som tycker 25 grader är jobbigt.
 
 

Båt på vift

När Anders kom ner till bryggan i helgen fanns det inte längre någon båt där. De kommande dagarna åkte han runt och försökte se olika vinklar av sjön. Antingen hade båten slitit sig, vilket vi misstänkte då tampen satt kvar i bryggan eller så var den stulen. Vi anmälde till polisen i fall de skulle få något samtal om någon som hittat den. Igår lånade Anders grannens båt, fräschade upp vår gamla motor och tuffade runt. Snyggt och prydligt vid en brygga ungefär 1 km härifrån hade båten lagt sig. Det såg precis ut som den var förtöjd. Allt var helt men det visade sig sedan att öglan i stäven lossnat och det var därför båten drog iväg på en egen liten tur.
 
 

En häst mindre

Idag veterinärbesiktigades Bilbo. Köparen var också med. Bilbo var ganska störd av en stor broms som inte ville ge sig när vi stod och gjorde böjprov. Fram stördes han inte men bakbenen ville han hellre ha kvar i backen för att kunna sparka och flytta sig från bromsen. Med lite tålamod gick allt ändå tillslut.
 
Nu hoppas jag han får det riktigt bra i sitt nya hem och att de får stor glädje av honom. Han är ju en så go ponny. Hans nya lilla ryttarinna heter Ella och är 9 år.
 
Det kommer kännas väldigt tomt här efter Bilbo. Han har ju bott hos oss i 6 år. Men det känns bra att han kommer till mer använding än vad det blivit här nu när vi minskat på ridlägrena.
 

Baciller

Sedan jag började äta LCHF så är jag aldrig sjuk. Inte ens en liten förkylning har jag fått men sedan vårt barnbarn kommit så är det nu andra gången jag drabbas. Förra året hade hans mamma en hemsk förkylning som jag lyckades få. Skillnaden är ändå att jag var frisk på ett par dagar trots att jag verkligen kände att det var en rejäl variant. Den här gången har Hans smittat mig med en riktig dagisbacill. Så redan igår tappade jag tidvis rösten och idag är den hes och mörk. Det går an men annars känner jag att jag inte har min vanliga ork. Tar det lite lugnare och hoppas det ger med sig snabbt.

Vilken helg

Sedan i fredags har det verkligen varit full rulle. Ett rum uthyrt i Nergården i två dygn. En familj på 5 personer som skulle på bröllop på Grytsberg hyrde Lillstugan, också 2 nätter.
 
I fredags hade jag gårdsbutiken öppen som vanligt. Det kom en ny kund och det är roligt när folk i trakten börjar hitta till oss. På lördagen hade jag stor tur. För just när jag var i närheten av ridbanan kom en bil in där och stannade. Jag åkte ner och det var två kunder som ville titta i gårdsbutiken. De hade jag missat om jag inte sett dem för de var inte typen som skulle försökt ringa och leta rätt på mig. De hittade en massa godsaker och så blev den ena kvinnan väldigt förtjust i ett fårskinn. De boende i Nergården gjorde också ett besök i butiken och idag efter dagens matvandringar handlades det en hel del.
 
I dag körde vi dubbla matvandringar. En svensk grupp startade kl 11.00 som vanligt och en timme senare var det två tyskar som bokat och de tog den tyska guiden hand om. Alla vandrare verkade mer än nöjda och jag fick många positiva kommentarer under vandringens gång. Roligt när de delar med sig av vad de känner och den njutning de upplever.
Bävern gör vad han kan

Vad det växer

Det växer så det knakar i naturen. Hästarna betar allt vad de kan men ändå så är det dags att börja putsa på gärdena. I år ska jag bara ta foder på ett gärde för jag har hela förra året skörd kvar. Det innebär att jag har hur mycket bete som helst att tillgå. Det som står på tur är att göra i ordning i bortre hörnan i Trollbergshagen. Där rev vi ner staketet när vi jobbade med skogen i vintras. Det var delvis även trasigt över bäcken så nu ska vi sätta upp nya stolpar och dra ny tråd. När det är klart ska Miljard, Musseron, Grattis och Rasmus få gå där och beta tills det blir riktigt kort och fint. Dominans kanske också ansluter för på tisdag ska Bilbo veterinärbesiktigas och går det bra så kommer han åka samma dag till sin nya ägare. I så fall behöver Miljon en ny kompis och eftersom Bouchette blir alldeles för fet när hon går tillsammans med Dominans så får hon campa ihop med Miljon har jag tänkt. Ingen av dem behöver så mycket mat.
 
Så här härligt tycker Bouchette det är med sommarhagarna.

Hemlig gäst

Den inbokade gästen jag hade på bed and breakfast i natt visade sig vara en rådgivare från Swedish Welcome. Det är ju ett kvalitets- och hällbarthetssystem som på sikt kommer finnas på många boendeanläggningar, turistupplevelser mm. Det här är tredje året jag är med och tidigare har alltid besöken aviserats men den här gången kom rådgivaren som "hemlig gäst". Han ville bedöma min gästfrihet och hur jag tar emot gästen. Det går ju egentligen inte att göra på något annat sätt. Jag blev väldigt överraskad för med den typen av boende (självhushåll) som jag erbjuder var det sagt att det bara skulle vara bokade besök. En stor överraskning alltså men kul var det.
 
Under hela förmiddagen satt vi och gick igenom husen, min pärm, hur jag tänker, vad jag gjort sen sist osv. Det blev många anteckningar på mitt papper med "att göra". Det mesta är sådant som ändå var inplanerat men jag inte hunnit med och en del var små nya saker som förbättrar för gästen.
 
Det är alltid så inspirerande att få möta någon som är intresserad av ens verksamhet och verkligen engagerar sig i att hjälpa mig till utveckling.
 
Är du nyfiken på att veta mer och läsa vilka som är med i Swedish Welcome kan du gå in på deras hemsida. Där finns alla bedömingar med på alla deltagare och även beskrivning av vad de tittar på vid rådgivningen.
 
Deras logga

I vardagen igen

Det blev inte så många dagar i Skåne denna gång för plikterna här hemma kallade. På hemvägen passade jag på att hämta med mig lite nya varor till matvandringen på söndag. Hemma på Rocklösa hade jag två olika gäster som bokat in sig på bed and breakfast att förbereda till.
 
I köket i Nergården var det som ett bombnedslag med alla korgar som hör till matvandringen. I o för sig var allt porslin rent men inget var sorterat. Packade inför söndagen och sedan gick jag igenom vilka dukar som behövde hamna i tvättmaskinen.
 
Nu på kvällen har jag betalat räkningar och fört in inkomna kursavgifter och skrivit in alla anmälningar. Har gått igenom alla mejl men har några som jag markerat som jag ska ägna lite extra tid åt. Det är inte lite som hinner samlas på några dagar.
 
I morgon ska mina gäster ha frukost och sedan blir det att städa Lillstugan och Nergården. På fredag kommer det nya gäster på båda ställena. På tal om gäster så låg det ett väldigt trevligt brev från vår holländska familj som åkte hem idag. De tackade så mycket för vår gästfrihet.

Inte min dag

Vissa dagar undrar man om man skulle ägnat sig åt något annat. Efter lite morgonstress skyndade jag mig till bilen för att göra en tur till Skåne. Hade kört i drygt 20 minuter då jag kom på att jag glömt lägga in sadeln som jag skulle ha med mig. Har hittat en köpare och för att slippa frakt så skulle vi mötas i Skåne. Snabbt vända bilen och åka hem igen. Ställde bilen utanför stalldörren och rusade in i stallet, tog sadeln och ut igen. Fick värsta chocken för det stod ingen bil där. Första reaktionen var att någon stulit den men sedan gick jag nedåt och förbi verkstaden och där  bortanför stod bilen. Handbromsen hade lossnat på något sätt och bilen hade rullat iväg och stod pressade mot en stolpe. Backade bakåt och som tur gick det fast framhjulet stod i en grop. Bilen klarade sig riktigt bra så jag for iväg.
 
En timme innan jag skulle vara framme så blev det totalt stopp på E4:an. Det kom inga bilar i motsatt riktining heller. Efter ett tag hörde jag på radion att det var en trafikolycka och att vägen skulle vara avstängd till halv 5. Då var klockan halv 4. Sedan hörde vi att polisen sa att det skulle vara avstängt ännu längre så de började lotsa iväg hela kön bakom oss över till andra sidan så de kunde åka tillbaka och ta en liten väg. När de tömt de köerna blev det dags för oss framför öppningen i vajerräcket att vända våra bilar och köra iväg vi också. Mycket försenad kom jag fram tjugo i sex. Hörde nu i efterhand att vägen varit avständ ända till 18.00. Är verkligen glad att poliserna ordnar så att folk kommer loss från köerna.

RSS 2.0