LCHF-inspiration i Stockholm

Det har varit en tuff vecka med tidiga morgnar, mycket resor och lite stress. Stora kontraster mot min vanliga vardag. I dag var det dags att åka iväg igen. Det är en årlig träff för alla kostrådgivare som utbildats vid mf-utbildning som gick av stapeln i dag. Jag hade planerat att parkera vid Skärholmen och ta tunnelbanan in men si det gick inte. På parkeringen fick man stå i 5 timmar och det gick inte att betala för att få extra tid. Jag fick helt enkelt ta bilen ända bort till Tallkrogen där det går att stå på smågatorna. Det fick till följd att jag inte kom i tid men som tur var så gjorde det inget. Jag träffade ett gäng av mina kurskompisar så vi hade det trevligt en stund och sedan bar det iväg för att äta lunch. Det var förbokat på ett ställe vid Liljeholmen så det var bara att ta buss och tunnelbana igen för att komma dit. Mycket god LCHF-mat serverades det så alla var proppmätta när vi lämnade stället.

Efter lunchen lyssnade vi på ett föredrag med Monique Forslund. Hon har skrivit en bok om LCHF-mat för barn och familjen. Hon har själv barn så hon pratade lite om kosten och hur det har fungerat hos just henne. Sist på dagen höll vår otroligt duktiga lärare Jonas ett föredrag om gluten. Vi blev alla ännu lite mer insatta i vilken bov det är och hur otroligt många sjukdomar det kan framkalla.





Sedan var dags för hemfärd. Det var inte kul med bilköerna ut ur Stockholm men efter en halvtimme i snigelfart rullade det på lite bättre. Hur orkar människor sitta i dessa köer jämt och ständigt. För mig är det en gåta att man vill bo i en stor stad överhuvudtaget. Vad skönt det är att komma hem till Rocklösa.

Bokfest

Nu har jag fått hem två paket med böcker. Det ena är LCHF-böcker som jag köpt på rean och det andra kom från en hästbokklubb som jag är med i. Det är riktig fest när man plötsligt har en bunt som bara väntar på att bli läst. LCHF-böckerna är kokböcker så där blir det mer att jag bläddrar och låter mig inspireras. Har hittat några recept jag ska prova framöver i den ena boken. Den andra har jag inte hunnit öppna ännu.

Hästboken är skriven av en sjukgymnast. Jag har läst en annan av hennes böcker som var mycket bra. Hon har förmågan att beskriva på ett bra sätt så även komplicerade saker blir lätta att förstå. Självklart handlar hennes böcker om människokroppen, hur vi sitter och hur hästen påverkas.


Vid Hjälmarens strand

Två kursdagar till är nu avverkade. I går handlade det om matlagning utomhus och regler för det. Till lunchen fick vi gå ut och ner till stranden och där lagade vi mat. Det grävdes gropar där elden gjordes upp och sedan hängde grytorna över elden. Vi åt grönsakswok med stekt lamm och vitlökssås. Det smakade underbart gott. Det är en speciell känsla att laga sin mat utomhus.



I dag har vi haft en superbra föreläsning på förmiddagen. Den skulle handla om guideteknik men det kom även med en hel del annat. En så kunnig kille. Jag tror han var expert på det mesta som hade med natur, kultur och historia att göra. Han kom från Linköpings universitet där de tydligen bedriver en guideutbildning.

Vi har varit på Herrallets konferens dessa dagar som ligger väldigt fint vid Hjälmaren. Men där upphör det positiva. Det var kallt i konferenssalen så man fick ha jackan på. Maten var så tråkig och salladsbordet en katastrof. På bardisken hade de en krukväxt som var helt vissen. Personalen såg faktiskt likadan ut.

Nyttig kunskap

Tycker ni också att det är jobbigt med att gå över till sommartid? Den förlorade timmen känns verkligen. Inte blev det bättre av att jag skulle upp tidigt idag för att åka på utbildning. När jag ska iväg vaknar jag ofta ännu tidigare än vad som behövs så redan kl 5 kollade jag klockan. Det är 4 enligt den gamla tiden. Inte konstigt att jag känner mig dödstrött nu på kvällen. Det får bli tidigt i säng.

Dagens utbildning var verkligen givande. Det var två ambulanssjukvårdare som lärde oss allt man behöver veta om skador och sjukdomar som kan inträffa på människor och hur man ska gå tillväga i olika situationer. Ena halvan av dagen övade vi mycket praktiskt med att ge hjärtmassage, lägga personen i framstupa sidoläge från olika grundställningar och ge konstgjord andning. Det ser lätt ut när läraren visar men sedan behöver man verkligen öva för det är inte alls så enkelt som man tror. En sådan här dag ger verkligen nyttig kunskap och nu skulle jag nog inte bli lika nervös om någon skulle få hjärtstopp.

Hyra semesterhus/stuga

I dag var det inte lika skönt ute så det fick bli några timmar vid skrivbordet efter det att jag satt tomatfrön och lite annat. Eftersom vårt stora hus Nergården kommer stå tomt lite i sommar när vi har lägeruppehåll tänkte jag att jag ska hyra ut det veckovis för de som är på semester. Jag har suttit och plitat med annonsen ett bra tag. Det är svårt att veta vad som är viktigast att ta med förutom beskrivningen av huset förstås. Det blev lite om omgivningarna, vad man kan göra runt omkring och att det går att göra utflykter lätt härifrån. Huset innehåller 8-10 bäddar så det är lämpligt för en stor familj eller kanske två familjer som är på semester ihop.


Nergården

Jag har också satt ihop en annons på Åstugan. Det lilla huset som ligger så fint nära skön och mitt i hagen hyr jag ut de flesta veckorna under sommaren. I stugan får man alltid en så behaglig känsla. Det är något positivt med miljön där på kullen. I den stugan finns 4 bäddar.

Jag ska nu leta fram ett par bra bilder och sedan lägga ut annonserna på Blocket.

Vårpyssel

På helgen gäller det att göra sådant som man behöver vara två om. Vi fortsatte uppröjandet ute i hagen efter några fällda tallar. I dag gav vi oss på en riktig bamsing.



Vi fick kapa den i korta längder för att överhuvudtaget kunna lyfta upp på vagnen. Vi var ändå två personer. Det var otroligt skönt ute i backen och både vitsippor och blåsippor hade börjat blomma. Det flög en nässelfjärlig runt oss och när vi flyttade en stam kom det fram en ödla som sedan sprang iväg och gömde sig på ett annat ställe.



På en av stammarna var det ett helt fantastiskt mönster. Det ser ut som riktig konst. Det är svamp som vuxit och skapat bilden.

Tre lass körde vi hem under dagen. Efter det var vi ner till bryggan och reparerade ett fäste som glidit isär.

Vattenfall

Bruset av vatten från ån lät i år på ett nytt sätt. Vi har en bit bort ett litet fall som man hör bruset från men nu hördes ljudet mycket närmre. Det var också mycket vatten som svämmade över på gärdet. Jag tog en promenad ner till ån och följde kanten för att se vad som skapade ljudet. Så här såg det ut.





Gissa vem som fixat i vår å? Jo, bävern förstås. Hans hydda finns nästan nere vid sjön men nu har han uppenbarligen utvidgat sitt område. Till helgen får vi försöka få bort fördämningen så att vattnet kan rinna bort från vårt gärde.

De som uppskattade det plaskiga gräset var däremot några kanadagäss.


Storputs

Våren är här på riktigt. Möttes av att bofinken sjöng så vackert när jag klev ut genom dörren i morse. I dag var det hovslagardag här på Rocklösa. Alla hästarna skulle få sommarskor på fötterna. Sulor och broddade vinterskor åkte ner i respektive låda för att tas fram nästa vinter igen. Jag har ett system där varje häst har en liten plastback med sitt namn. Där i lägger jag deras skor så är det alltid ordning. Visst låter det härligt med att det nu var dags för SOMMAR-skor?

Varefter hästarna var inne i stallet för sin tur hos hovslagaren passade vi på att borsta alla och jag friserade även en del manar. Nu blir det stora högar med hästhår som fälls. Alla såg så fina ut när de kom ut igen men allra vackrast var nog Chassi med kort man och lite mer välvårdad pannlugg.


Chassi

Vårpromenad

I går var det gräsligt väder och idag var det hur härligt som helst. Så typiskt!

På förmiddagen hade jag två elever på ridlektion så då fick Bouchette sin dos av motion. Det blev i stället Bilbos tur att göra något när jag skulle sällskapa min medryttare. Bilbo och jag tog en rejäl promenad i det varma och fina vädret tillsammans med Rasmus och medryttaren. Det var riktigt skönt att gå och Bilbo är lagom pigg så tempot blir behagligt. Han var så go för ibland gick han och tryckte sin mule mot min rygg så där lite småmysigt. Det blev en vända på 5-6 km.


Bilbo

En riktig blåsdag

Snacka om blåsigt. Det gick knappt att stå upprätt en stund på eftermiddagen när ett mörkt moln drog in. Det var inte en superdag att ha kurs i HAE men tyvärr kan man inte råda över vädret. Solen tittade i alla fall fram ibland och då kändes det genast lite skönare. Det var en heldag i personlig utveckling. Jag hade fyra deltagare och det är precis lagom. Då hinner man ge alla ordentligt med tid. Det var en spännande dag där många fick bekräftelse på egenskaper hos sig själva och även en del tankar om att man kan tänka eller agera annorlunda. En HAE-dag är väldigt intensiv och det blev en tidig morgon för att hinna med alla fodringar innan kursdeltagarna kom. Jag känner att jag kommer sova gott i natt.


Grattis var med under dagen och visade hur duktig han var på att klia sig bakom örat med hoven. Här på bilden har han hittat en stam i stället.

Årsmöte

Så var det dags att åka på Ridlägerförbundets årsmöte. Det gick av stapeln i Norrköping så i stort sett hela dagen har gått åt. Först fick vi en genomgång av företaget som driver förbundets hemsida. Upptäckte att jag inte insett hur mycket mer jag kan göra där. Har missat en del funktioner. Sedan fick några av oss som var där presentera våra företag. Eftersom jag inte kan vara med i morgon så fick jag göra en genomgång om Rocklösa. Därefter var det dags för årsmöte och jag fick läsa upp revisonsberättelsen som jag gjort.

Vi var på Scandic hotell. Måste säga att det var mycket god mat till lunchen. Det var buffé så man kunde välja mellan soppa, kött med sås eller fisk med vitlöksaioli eller så kunde man ta av alla tre. Jag åt fisken som var med riktiga musslor i sitt skal och en god röra. Till det plockade jag på salladsbordet det som passar mig. Blev proppmätt.

En glad och en ilsk

Grattis tyckte det var underbart skönt att bli ordentligt borstad idag. Man kan förstå att det kliar när så mycket vinterhår ska bort och bytas mot sommarpälsen.



I en box i stallet bor just nu min lilla vithättahöna och så hennes kavaljer en dvärgkockintupp. Han är en riktigt ilsken rackare så närjag går in där anfaller han. Han är så liten så det gör inte ont men han är ganska irriterande. Så här biter han sig fast i mina byxor.


Hästar på rymmen

Jag är vald som revisor i Sveriges Ridlägers Riksförbund så hela förmiddagen idag satt jag och gick igenom deras bokföring och protokoll. Jag gillar siffror så det är faktiskt ganska roligt. Det bästa är att man också får lite mer kunskap om föreningen man är med i och kan då påverka lite mer.

På mejlen fick jag en förfrågan från Sörmlandsturism om jag vill vara med i en intervju i deras nästa nyhetsbrev. Jag uppskattar att jag fick det erbjudandet så jag tänker tacka ja. Att de ville ha med mig var för att efter studieresan jag var på skrev jag en utvärdering om resan där jag också tog med vad just jag lärde mig utav att besöka de olika ställena. De tyckte det var så intressant med det personliga.

Sedan bar det iväg till massören. Det var en superskön stund och kroppen mår så bra nu efteråt. Den här gången gjorde hon en genomgång av hela kroppen. Ofta när jag kommer dit har jag ont på något specifikt ställe och då blir det mer koncentration på det.

Det var riktigt mörkt när jag styrde kosan hemåt. Vid hästhagen på grannens mark tyckte jag mig se en häst. Märkligt. Bromsade in och tittade lite noggrannare. Det var inte bara en häst utan tre. Var tvungen att stanna och öpnna dörren för att se bättre. Såg på siluetten att det var Bouchette. Sedan såg jag även Domina och Dominans. Jag ropade på dem och de följde med när jag började köra bredvid staketet. Sedan stannade de och jag körde hem. På med stövlarna och sedan gick Anders och jag iväg till fots. Som tur var stod de kvar vid grinden som var stängd och väntade på oss. Jag tror de längtade tillbaka till tryggheten i sin hage hemma på Rocklösa. Det förvånar mig mycket att de lämnade gården och till och med gick över bron. Vi tror att de följde vägen ända bort till uppförsbacken och där gick in i hagen för den grinden var öppen.


Domina

Tripp, trapp, trull

Nu har vi fått vårat första ankägg. Troligtvis är det den lite äldre ankhonan som kommit igång. Därmed har vi nu ägg i tre olika storlekar. Har vi tur en dag kan det bli fyra ägg på samma dag men eftersom det går mer än 24 timmar mellan värpningarna så blir det dagar då hönan/ankan hoppar över. I går blev det bara ett ägg men idag var det fyra.

Ankägg är extremt goda som stekta. De har en så stor härlig gula.


Professionella medhjälpare

Nu har jag fått klart med alla mina hjälpledare som behövs vid vårens och sommarens ridläger. Det sista beskedet kom idag och hon kan hela sommaren. Underbart! Jag har sådan tur så jag har ett väl inarbetat gäng som hjälpt mig under många år. Det är så oerhört skönt att inte behöva lära upp nya hela tiden. De som varit här kan rutiner, känner hästarna, har samma tänk som vi på Rocklösa, är fantastiska på olika sätt med våra deltagare och de är alla personer jag verkligen kan lita på. De bidrar också till att lägrena blir bra för alla.

Nu längtar jag till att säsongen går igång så jag får arbeta tillsammans med dem igen.

Högen växer

Ett lass med ved körde vi hem i dag. Nu har vi bytt plats och är inte uten i skogen längre. Vi har några träd vi måste röja undan ute i beteshagarna så vi styrde kosan till Trollberget och slåtterängen. Där ligger fyra tallar som ska kapas upp och köras hem. En av dem var en riktig bjässe så det var knappt det gick att få upp en kort bit av den på vagnen. Då har vi inte ens försökt med rotbiten ännu.

Väl hemma kapade vi dem i korta bitar och så hjälptes vi åt att klyva dem mittitu. Sedan kunde en person handskas med biten och klyva vidare. Mycket av vår ved ligger redan i vedboden men högen utanför bara växer och växer just nu.


Snart HAE-kurs

Om drygt en vecka den 19:e mars ska jag ha  enupplevelsebaserad ledarskaps- och kommunikationskurs här på Rocklösa tillsammans med hästar. Det blir en heldag. En häst ljuger aldrig, den kan inte förställa sig och den har inga planer för framtiden. Den reagerar och agerar helt enkelt på de signaler du sänder ut. Visst låter det spännande. Det krävs ingen som helst hästvana för att delta. Jag har en plats kvar så skicka ett mail omgående om du vill vara med eller kanske du känner någon annan. [email protected]


Jag funderar på om Mia ska få vara med på kursen denna gång

Du blir vad du äter

Jag tänkte jag skulle visa hur en dag ser ut med LCHF-kosten. Därför kommer här en beskrivning av min matdag.



Morgonen började med frukost. Ett supergott LCHF-bröd som jag bakar själv. Helt utan mjöl från spannmål. På det ett tjockt lager med Bregott och så gravad lax överst. Jag är väldigt förtjust i lax så ofta blir det en sådan smörgås. Skinka och korv blir det sällan för det innehåller oftast så många E-nummer och aromämnen. Ett kokt ägg är också standard. I dag blev det två från de egna hönsen. Även min lilla vita höna som är av rasen vithätta har börjat värpa. Eftersom hon är en dvärghöna så blir ägget ganska litet som ni ser på bilden. Till ägg och smörgås dricker jag en stor kopp te.



Förmiddagskaffet är dagens höjdpunkt. Till det vill jag ha något smaskigt. Även innan jag började med LCHF åt jag alltid någon god kaka eller bulle till kaffet. Jag har fortsatt med den traditionen men nu är alla bakverk utan spannmålsmjöl. Spannmål är ett rent gift för människokroppen och är orsak till autoimmuna sjukdomar och många andra sjukdomar. Till kaffet idag åt jag blåbärspaj med vispad grädde. Mums!



När det är dags för lunch blir det nästan alltid någon rest från tidigare middagar. I dag blev det blomkålsmos, rättiksrösti med lammkotlett, lite brun gräddsås och några små tomater. När jag ätit lunch så är jag alltid så mätt så vi äter sällan middag före halv åtta på kvällen. Oftast äter jag lite mindre till lunch än vad jag gjorde idag. Annars får jag helt enkelt problem med att kunna äta en gång till. Är alldeles för mätt.



Så var det då dags för middag. Stekta kycklingslår i ugnen med lök, paprika och tomat som också var med i ugnsformen. Till det tunna strimlor morot som kokat snabbt och en ceasardressing. Eftersom det är fredag blev det ett glas vitt vin till.

Vad är då skillnaden mot tidigare kosthållning? Svaret på det är att vi äter mycket mer grönsaker och många fler olika sorter. Kött, fisk och fågel är i samma mängd som tidigare. Det som försvunnit är potatisen, riset, pastan, bulgur, matvete o dy vilket är mat med ruskigt många kolhydrater eller mycket stärkelse. Är numera lite mer noga med att vi har lite sås av något slag eller något annat med fett till maten. Det ger så härlig mättnadskänsla och så står man sig mycket länge på maten. Några mellanmål behövs inte.

Högsta betyg

Äntligen har jag fått mitt betyg från Malmö högskola. Det handlar om kursen Hästens medverkan i vård och socialt arbete. Jag fick med mycket god marginal VG på kursen och det känns roligt. Det är det högsta betyg de delar ut så jag är nöjd. Lika roligt som det var att plugga i ett och ett halvt år lika skönt är det nu att inte göra det. Jag får väl se när jag får lust att läsa resten av ridterapiutbildningen. Att plugga tar mycket tid och just nu känner jag att jag måste satsa lite mer på mitt arbete och min utveckling av företaget.

Hedemorahöns

I dag har jag varit och köpt 15 kycklingar av rasen Hedemorahöns. Jag hade sådan tur att det bara var 3 mil här ifrån. Kycklingarna är 3 veckor gamla och kommer få lite olika färger som vuxna.



Hedemorahöns är en gammal lantras. Den är lugn och robust. Har anpassat sig för att kunna leva i ett kallare klimat. Den har extra mycket dun i fjäderdräkten som går ner på benen. Kammen är liten och benen korta. Allt det för att klara rejält med minusgrader på vintern. Om jag tur så är minst hälften av gänget honkycklingar.

I morgon ska jag börja göra i ordning i stallet för dem för de behöver redan lite mer yta att vara på.

Nu är det dags

Skrev ju om vårtecken igår. I dag var det dags för ett väldigt tydligt. Hästarna börjar fälla. Det är inte alla men den som var värst fick sig en kvarts avborstning med piggborsten. Det fulllkomligt rasade av och hela marken blev full. Jag tänkte inte avslöja vems pälsen är. Jag undrar i stället om det är någon som kan klura ut vem det var jag borstade?


Säkra vårtecken

Nu kommer sångsvanarna. Det är så häftigt med deras ljud. Det går verkligen inte att missa. De måste ju vara beroende av öppet vatten så de vet nog instinktivt när det är dags att komma.

Ett annat vårtecken är isen som brölar. Ljudet ger mig accociationer av stora dinosaurier. Det är faktiskt lätt att föreställa sig att de vankar runt och betar på ett gärde när ljudet hörs från sjön. De ljud som isen åstadkommer påminner mycket om lätena i Jurassic Park. Det är mäktigt.


Så här kan man tänka sig det hela

Ett tredje vårtecken är talgoxen som entonigt sjunger i trädet. Tänk att en sån fin fågel låter så trist. Ytterligare en fågel visar ett säkert vårtecken. Hackspetten som ivrigt hackar i träden. Det låter över hela gården.


Mattips

Jag följer med stort intresse min dotter Martinas utveckling av LCHF-matkassen. Hon har nu en stabil bas av kunder nere i Malmö med omnejd. Det är många på andra håll som vill köpa kassen så för att de ska få känna det lite lättare kan de nu köpa receptmenyn och inköpslistan. Att gå till butiken och handla måste man göra själv men det blir lätt när allt redan är planerat. Det blir också massor med varitation på maträtterna och man får ny inspiration. Är du intresserad kan du gå in på hemsidan matkassenlchf.se


Bild från matkassenlchf.se hemsida

Smurfens sommarställe

Vår katt Smurfen kräver mycket av oss som ägare. Det ska alltid finnas någon hemma tycker han och det ska serveras god mat. Dessutom förväntar han sig att jag ska sitta ofta någonstans så han kan ligga i mitt knä. De dagarna jag var borta blev det naturligtvis inte som han ville så när jag kom hem på onsdagen fanns inte Smurfen här. Ingen katt på torsdagen heller och fredag kväll kom utan någon katt. Då ringde telefonen. Smurfen var vid sitt sommarställe. I många år har han flyttat till deras sommarstuga när det blivit lite varmare och vi inte skött oss här på Rocklösa. De älskar honom lika mycket som vi så vi är aldrig oroliga för honom. Varje söndag när de åker hem kör de honom till Rocklösa. Är det kallt och ruggigt stannar han hemma men annars brukar han knalla iväg efter några dagar och se om de kommit tillbaka. Under sommaren är han helt borta men här kylan kommer på hösten stannar han hemma permanent.


Smurfen

Svampuppdrag

Jag har blivit bokad av en folkhögskola och ska hålla en svampkurs i sommar i södra Sverige. De anordnar olika sommarkuser av olika längd. Den som jag ska jobba med pågår i tre dagar. Det ska bli fantastiskt roligt att åka dit och lära ett gäng lite svampmatlagning och arter i skogen. Gillar uppdrag som är lite utöver det vanliga. Får väl hålla tummarna för att det blir mycket regn i andra halvan av juli så att svampen hinner komma fram.


RSS 2.0