Miljon lite lite bättre

I dag var det åter dags för Miljon att besöka veterinären. Han är fortfarande halt och reagerar mycket på böjprovet. Det har blivit lite bättre men egentligen inte någon större skillnad från förra gången. Den här gången sa veterinären till fodervärden att nu är det bara tiden som kan arbeta för tillfrisknandet. Min uppfattning från början var att det här kommer ta tid. Den här veterinären har inte sagt det tidigare vilket jag tycker är dumt. Fodervärden som inte har erfarenhet av sådant här tror hela tiden att han strax ska bli frisk. Den här gången förstod hon nog att det krävs mycket tålamod.
 
Miljon i tävlingsskick
 

Fågelräkning

I helgen som var var det åter dags att räkna fåglarna vid fågelbordet. Sveriges ornitologiska förening  vill att så många som möjligt ska räkna fåglar för att de ska se ev ökning/minskning av olika fågelarter i landet. Förra året räknade jag och som tack fick jag nu i höstas en trevlig fågeltidning att läsa. Nu har jag t o m gått med i deras förening och kan se fram emot deras medlemstidning.
 
I årets fågelräkning blev resultatet här på Rocklösa:
 
1 svartmes
1 koltrast
2 stor hackspett
10 blåmesar
9 talgoxar
1 nötväcka
16 gråsparvar
8 pilfinkar
7 stjärtmesar
3 nötskrikor
1 entita
4 sidensvansar
1 fasan
 
Man räknar inte hela dagen utan försöker se hur många som är framme samtidigt  vid ett tillfälle. De svåraste att räkna är gråsparvar och pilfinkar eftersom de är så lika varandra.
 

Full rulle

Nu strömmar det in bokningar på de olika aktiviteterna vi erbjuder. Framförallt är det ridläger och matvandringar som just nu är mest aktuella. För att tillmötesgå alla som vill komma på ridläger har jag lagt ut fyra stycken. Min plan var ju egentligen att sluta med läger men nu blir det i alla fall några. Två är på 3 dagar och två är på 4 dagar. Det första är fullt, troligtvis nästa också så nu är det bråttom för de som funderar på att komma. Det är roligt att det är full fart på bokningarna.
 
Nu har jag också uppdaterat vår boendesida så vill du se de nya bilderna och beskrivningarna så kan du läsa på boende.rocklosa.se
 

Tidningstips

Aftonbladet har nyligen kommit ut med en LCHF-bilaga. Det är något de brukar göra då och då men där gången rekommenderar jag verkligen ett köp. De flesta recepten är mycket bra LCHF och kanongoda. Min dotter har testat tre med högsta betyg och jag två. I morgon blir det ytterligare ett med fisk och rosépepparsås. Att det är så bra recept den här gången tror jag beror på att många olika författare får sin bok presenterad och därifrån har de tagit ca 5 recept från var och en. Självklart blir det deras bästa.
 
Det är även några intressanta artiklar och en genomgång av olika nötters för och nackdelar. Bra information om vad som är bäst att välja.
 
Laga LCHF

Svårt att sluta äta

I dag har jag besiktigat hästsläpet och det gick igenom utan problem. Skönt! Nu dröjer det två år till nästa gång.
 
Äntligen kom vår nya frysbox. Vi beställde den 2:a januari. Dagen efter stod den hos transportbolaget och sedan har det bara strulat. Det började med att de tappade bort den och inte visste var den var. Efter en vecka hittade de den. De kör bara två dagar i veckan åt vårt håll så där försvann några dagar till. Äntligen var det tisdag och leveransen skulle ske. Då ringer de från Stjärnhov och säger att de inte kan köra hit för det är oplogat på vägarna. Det var den där dagen när det kom ett par dm snö. Vi kommer på torsdag i stället säger de men då skulle jag inte vara hemma och då kan de inte leverera för någon måste ta emot. Suck. Nu har vi kommit fram till nästa tisdag och äntligen så är den på plats. I dag flyttade jag över varorna som vi under tiden haft i  ett låneskåp från grannen.
 
Två saker att fira så idag blev det dessert vid middagen. Världens godaste. Trots att man blir proppmätt så är det svårt att sluta äta den. Det här är min variant på ris à la malta så jag brukar bara göra den kring jul. Hade en burk keso över så det var det som inspirerade mig idag. På julen har jag apelsin till men den här gången tog jag kivi som jag hade några hemma av. Här kommer receptet:
 
250 g Keso, läggs i en sil så vätskan rinner bort
2,5 dl vispgrädde som vispas hårt
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
 
Blanda ihop allt med en gaffel. Lägg i en fin skål och garnera ev med frukt eller bär. Är jättegod utan garnering också.
 

Sotarinspektion

Dagen startade en och en halv timme tidigare än vanligt. Var tvungen att gå upp för en brandskyddsinspektör skulle komma och kontrollera vår skorsten och panna. Vartannat år ska det enligt lag kontrolleras. Det känns väldigt ofta. De har aldrig något att anmärka på men en massa pengar kostar det. Varje gång hoppas jag på att de ska hoppa över inspektionen av skorstenen på insidan uppe på vinden, men icke. Vi har en jättetung trälucka i taket i TV-rummet på övervåningen. För att ta sig upp på vinden måste vi bära in en vanlig stege och trä in i hålet när luckan öppnats. Stegen är lång och det är väldigt knixigt att få upp den för trappen och få in den i rummet utan att skada något. Krånglig procedur denna gång också. Jag funderar på varför de absolut ska titta på skorstenen där uppe men bryr sig inte om murstocken i övrigt inne i huset?
 
När inpektionen var klar fick hästarna sin mat och sedan halmade jag i hästarnas lösdrift. Körde fram en ny bal till Bouchettegänget också. Sedan var det arbete med nya hemsidan som gällde. Just nu arbetar jag med allt kring att hyra boende på Rocklösa. Det är många bilder som ska in och de behöver minskas så det tar mycket tid.
 
Nu på kvällen har jag varit på ett möte i Gnesta. Vi är en grupp som jobbar med ett stort evenemang som ska locka besökare till kommunen. Det kommer ha både natur- och kulturinriktning.

Shopping

Det är synd att lämna gården en sådan strålande och vacker dag som det var idag men ska vi komma framåt med renoveringen så var det bara att koppla på hästsläpet och åka iväg till byggvaruhuset. Vi gillar Hornbach som vi tycker har bra sortiment, bra priser och en mycket hjälpsam personal. Det sistnämnda är nog det som väger tyngst. Det är också stort i drive in-hallen vilket gör det bekvämt. Det är ju långt för oss att dra ända upp mot Stockholm så vi försökte verkligen tänka igenom allt vi behövde så vi slipper fler shoppingturer. Det blev en bra dag. Både väggpanel, takpanel och golvbrädor kom vi hem med så nu är det bara att sätta igång.
 

Renoveringsdags

Med kraftig kyla -24 grader valde vi idag att jobba inomhus. I o för sig var det inte så varmt där heller eftersom Lillstugan inte är uppvärmd när vi inte har gäster. En värmefläkt gjorde det i alla fall drägligt även om vi var fullt påklädda med jacka, mössa och vantar. Vårt projekt är att göra om väggar och golv på sovloftet i Lillstugan. Golvet har helt underbara tjocka och mycket breda golvplank. Tyvärr har de sågat sönder och lappat så vi kommer lägga ett nytt golv ovanpå. Brädorna finns kvar där under i fall man skulle vilja göra på något annat sätt i framtiden. Under dagen har vi röjt undan och tagit bort en del masonitskivor. Det mesta är isolerat men på ett ställe i väggen och taket saknas det så det ska vi börja med i morgon.
 

Flyttar ihop

Brr, i morse var det rejält kallt minus 21,5 grader. Solen värmde lite under dagen så det gick nog upp till 16 men sedan föll det igen. Det blir väldigt vackert i naturen men hönsen och ankorna tycker att det är kallt om fötterna.
 
Idag var det dags för Elin att flytta ihop med Bouchette och Dominans. Elin är väldigt ranglåg så det var ingen risk för någon strid. Dominans var väldigt nyfiken och nosade henne i baken. Det märks att han alltid är vänligt inställd till alla nya hästar han möter. Bouchette har nog egentligen inte heller något emot Elin men hon måste till varje pris skydda Dominans så hon fick en del att göra. Han får inte gå fram till Elin för då motar Bouchette genast iväg henne och ställer sig emelllan. Det kommer nog lugna ner sig om några dagar. Det blir bra att Dominans får fler i sin flock och det blir lättare när man vill ta iväg någon från gruppen.
 
Elin hade blivit ensam kvar i sin grupp så det här blev en bra lösning.
 
Elin äter morot
 
 

Sista avsnittet

Efter två kursdagar i Kungsör känner jag mig nu ganska proppfull med nya intryck. I dag hade vi ett väldigt intressant pass som handlade om sociala medier. Först var en tjej och hade en inspirationsföreläsning. Oj, vilken energi och glöd. Hon har nog rätt att med rätt agerande och tänk så kan man åstadkomma nästan vad som helst med de social mediernas hjälp. Därefter delade vi alla i rummet med oss av erfarenheter och idéer kring ämnet. Fick en massa matnyttigt med mig hem.
 
Vi tränade även speeddating med varandra. Det var roligt och där mötte jag en person som jag kan ha ett samarbete med på vissa av mina kurser. Vi ska träffas framöver för att se hur det skulle kunna läggas upp.
 
Jag som LCHF-are blev omhändertagen på konferensanläggningen som en drottning. De hade gjort ett specialbröd åt mig till förmiddagskaffet och på eftermiddagen en mix med grädde, lite frukt och mörk choklad. Till måltiderna var potatis och ris utbytt mot rostade grönsaker som aubergine, paprika och purjo. Mycket gott. Vid förrätten i går fick de andra någon liten paj till kräftstjärarna. Till mig hade de gjort en omelett på höjden så det såg väldigt elegant ut. Bästa mottagandet hitintills när jag varit iväg.
 
Ägg till frukost som vanligt men idag som äggröra

Äkta kyckling

Det finns något som är så himla gott och det är äkta kyckling. Med det menar jag sådana som vi har fött upp här på Rocklösa. Vilken skillnad mot de andra! Man tror inte det är samma sorts djur man äter. Våra växer i ca 16 veckor i lagom takt. De vi hittar i butiken är 3-4 veckor. Många av de här gödda kycklingarna växer så fort så benen håller inte för påfrestningen. Visst är det hemskt. Så här har det blivit för att vi konsumenter vill ha all mat så himla billig. När man provat en äkta kyckling inser man hur kyckling egentligen ska smaka. Det häftiga är också att köttet blir mörkare nästan lite mot det vilda.
 
Nu i kväll åt jag en härlig portion med egen kyckling, härlig brun gräddsås, rödkålswook och kokt broccoli. Det är inte dåligt en tisdag kväll.
 

Mest borta

Fullt schema nästan hela dagen idag. Efter att sovit riktigt gott i natt, ända fram till att väckarklockan ringde så mockade jag lite i stallet innan jag njöt av en god kaka till kaffet. Sedan bar det av till tandläkaren. Några tusenlappar fattigare - man kan verkligen ha roligare för pengarna - så åkte jag iväg på ett möte med en arbetsgrupp som jobbar med Stjärnhov som varumärke.
 
Efter all mat i helgen har jag inte varit speciellt hungrig idag men lite stekt lax stoppade jag i alla fall i mig. I morgon skulle egentligen hovslagaren komma men han hade sjukt barn så nu får jag nästan en hel dag till arbete med mitt eget. Det behövs för det är mycket som behöver göras. Framförallt vid datorn.
 
Bouchette redo för en ridtur

Kostweekend

I fredags anlände deltagarna som skulle vara med på helgens kostweekend. Vi drog igång direkt med nuläge, föreläsning, kvällens recept och matlagning. Hela helgen fortsatte med varvning av teori och praktik. Vi hade långa härliga frågestunder, diskussioner och jag gav tips som ska hjälpa i vardagslivet mm. Vi lagade så mycket god mat och bakade en hel del. Vi njöt av maten och hade ofta flera rätter att provsmaka. Detta för att man skulle få möjlighet att upptäcka så många favoriter som möjligt och bli van vid hur man tänker när man lagar LCHF-mat.
 
Alla tyckte att de fick mycket större förståelse för hur det fungerar i kroppen. Kopplingar, hur hormoner fungerar, vad omega 3 och 6 är bra för osv. Det här var en sådan där helg som man som kursledare inte vill ska ta slut. Med bara positiv feedback kändes det kul att upplägget uppskattades. Nu längtar jag till att få ihop ett nytt gäng som vill komma på kurs.
 
Alla de som var med hade redan provat på LCHF en del. Det man märker är att den hjälp och information man får på en sådan här helg är till oerhörd nytta för motivationen och att många bitar faller på plats. Gör man omläggning av kosten på egen hand uppstår så många frågor och funderingar. På Rocklösa får man svar på alla dessa.

Sällsynta gäster

Jag satt och åt frukost när telefonen ringde. Det fanns ingen bärbar i köket så jag gick till hallen för att svara i den fasta telefonen. I hallen har vi ett stort förnster ut mot trädgården och mitt i samtalet får jag syn på några riktigt sällsynta gäster som hoppade runt på marken och kalasade på fröspill från fågelbordet. Så här såg de ut
 
 
Tre små rara stjärtmesar gjorde en blixtvisit för några minuter senare var de borta. Vilken tur att det ringde, annars hade jag missat dem.

Bilder

För att visa hur det ser ut i Nergården så tog jag en massa bilder idag som jag ska lägga på hemsidan och även på bokningssidan vi är med på. Här kommer några av dem.
 
 

Tråkigt

Igår var Miljon tillbaka till veterinären för att se om behandlingen hjälpt. Han rörde sig bättre men reagerade fortfarande väldigt mycket på att bli böjd i det ena frambenet. Det här känns inte kul. Tänk om min fina häst inte blir frisk?
 
 
Direkt från veterinärresan störtade jag ner till Stjärnhov. Där hade vi möte i två olika arbetsgrupper som jobbar med att sätta Gnesta resp Stjärnhov på kartan. Många spännande tankar är igång och jag hoppas på att det ska leda till fler som bokar boende på Rocklösa och fler som vill delta på matvandring.
 
Idag hade vi fått lite ny snö. Härligt. Den värsta halkan försvann och allt ser finare ut med det vita snötäcket. Efter att jag hade halmat alla lösdrifter så satte jag mig vid datorn och jobbade med kursmaterialet till helgen. Dessutom håller jag på och försöker pussla ihop så att alla som vill komma på ridläger ska få chansen.

Stort intresse

Mina planer inför framtiden är ju att upphöra med våra ridläger. Eftersom det tar ganska lång tid att avyttra de flesta hästarna så tänkte jag ändå köra några läger i år. Först hade jag bestämt mig för att inte ha några sommarläger utan bara helger och andra lediga dagar. Nu har det visat sig att det är så många som mailar och är intresserade så det kanske ändå blir ett par sommarläger.
 
Eftersom jag har färre hästar kommer upplägget bli lite förändrat men med lika mycket lärdomar och ny kunskap. Så här skrev en av förra årets deltagare i ett mail till mig:
 
Tack för ett fantastiskt ridläger! Min dotter pratar nästan varje dag om “sin” häst Mulle och vi letar sittben var och varannan måltid. Det var personligen länge sedan jag lärde mig så mycket på 4 dagar, inte bara om hästen utan så mycket om allt.
 
 
Härliga rader som gör mig glad.

Gömda skatter

Oj så mycket saker jag har på loftet i Lillstugan. Nu ska allt bort, packas om och förvaras någon annanstans. Innan vi flyttade till Rocklösa hade jag en liten garn- och tygaffär. Dessutom handarbetade jag otroligt mycket. Nästan allt som står på loftet är antingen affärens kvarvarande lager eller mina garner, tyger och annat material som jag köpt för att göra något av.
 
Igår var en stor svart plastsäck dagens bästa. Den skulle nog int ha hamnat där uppe egentligen men blev antagligen felsorterad i flytten hit. Har undrat många gånger vart mina festlinnen och några vita blusar hade tagit vägen. Nu är de upphittade, plus mängder med grytlappar, förkläden, en massa ursnygga kläder som jag har sytt osv. Förr sydde jag alla mina kläder. Det var roligt men det gäller att ha ett jobb där man kan styla runt i dräkter och annat snofsigt. Som det är nu vill man mest vara varm och praktiskt klädd.
 
Måste tillägga att jag kommer i alla mina plagg också, även de jag sydde när jag var 24 år. Det hade inte gått för två år sedan innan mitt LCHF-liv.
 
Stickad tröja, väst och sydd kjol med skärp som jag vävt i matchande färg.
 
 

Normalt liv

Nu börjar julledigheten närma sig sitt slut. I dag hade jag årets första ridlektion. Det var sådan där jobbig snö på ridbanan som är lite hård men hästen trampar ändå igenom hela tiden. Grattis fick jobba ordentligt för att ta sig fram. Mot slutet blev det bättreför då var spåret upptrampat.
 
Grattis
 
Ola som hälsat på oss ett dygn åkte tillbaka till Skåne och nu börjar mina tankar jobba med listan över vad som behöver tas itu med framöver.
 
Nästa vecka står det en del inskrivet i almanackan så då börjar allt på allvar. Nästa helg är det dags för en LCHF-weekend. Huvuddelen av veckans arbete kommer vara att förbereda inför den kursen.
 
I dag var en bekant som jagar en del här och gick runt för att se om vildsvinen bor på våra marker och var man kan sitta på pass på dem. Jag hoppas verkligen att han ska lyckas skjuta några när han kommer tillbaka. Det brukar räcka med att de känner sig jagade så flyttar de till någon annans mark.

Besök på soptippen

När vi väl har tid att åka till soptippen har vi alltid samlat på oss en massa skräp. För att få med allt tar vi det i hästtransporten. Vår soptipp ligger i Gnesta. Alla sopor ska kastas i rätt container. Sedan finns det också ett återvinningstält där folk kan ställa det som de tror någon annan vill ha.
 
Det var så lugnt för en gång skull när vi kom till tippen. Oftast är det kö och trångt mellan alla bilarna men idag var det vi och en till. Vi tömde och kastade på olika ställen. I den brännbara containern gjorde jag ett jättefint fynd. Egentligen får man inte ta ur dem men alla vakterna tittade åt annat håll så jag fiskade upp en fin tavla med fårmotiv. Den kommer passa perfekt i fårrummet i Nergården.
 
 
I återvinningstältet fyndade jag sedan en vägglampa. Den kommer bli perfekt i Lillstugan. Vilken bra dag!
 

Stress

Igår skulle våra stuggäster anlända framåt eftermiddagen. Redan dagen innan började vi oroa oss för all ishalka som var överallt. Vår gårdsplan var som en skridskobana och backen ner ska vi inte prata om. Inte var vår väg utanför sandad heller. Det sistnämda skulle nog ordna sig trodde vi för han som ansvarar för det borde ju ha bokat sandning.
 
Vi började med att sanda vår egen gårdsplan. Som tur är så är det ingen tjäle så sandhögen som blivit över från det att vi byggde lösdriften kom väl till pass. Timmarna gick och gick och tillslut insåg vi att skulle våra gäster kunna ta sig fram till oss så behövdes det sand även ute på vägföreningens väg. Vi har ingen bra utrustning för ändamålet och det är 1 km väg som behövde sandas. Anders höll på som en tok och till sist var det utlagt så de förhoppningsvis skulle kunna ta sig fram.
 
Det var ändå på håret ska jag säga. Jag såg deras bil vid Nergården när de kom men så försvann den. Det visade sig att de inte kom upp för backen vid brevlådan. De backade ner och tog ny sats men klarade det inte på nästa försök heller. Tredje gången gick det så sedan kunde vi pusta ut och installera dem i stugan.
 
Otroligt dåligt skött av vår vägförening. Tänk om någon blivit sjuk. En ambulans skulle omöjligt kunnat ta sig fram.
 
Våra gäster var i alla fall supernöjda med sin semester och tackade oss många gånger innan de åkte hem.

RSS 2.0