I granplanteringen

I dag tog vi en tur till vår granplantering igen för att fortsätta vårt gallringsjobb. Det blir finare och finare ju mer vi hinner. De som bor i fritidshusen mot planteringen kommer få en chock i vår när de kommer ut och skogsväggen inte är lika kompakt längre.
 

Paus

Nu var det ett tag sedan det blev ett inlägg här på bloggen. Först var jag borta några dagar och sedan så kände jag att de första dagarna inte var så spännande att skriva om. Det fick helt enkelt bli en liten paus.
 
Sist jag skrev var det vinter och kallt. Nu har all snö försvunnit och det är vårtemperaturer. Det första jag fick göra när jag kom hem var att göra rent i hönshuset. När det är kallt går det inte att få bort spillningen och det håller sig torrt och fint där inne. Så fort plusgraderna kom så blev halmen fuktig och inget var torrt längre. Det blir då dålig lukt så det gäller att få bort allt och fylla på med lite spån under sittpinnarna och halm på golvet.
 
Igår tittade höken förbi och försökte ta min lilla tupp. I dag har jag inte sett den men däremot var sparvhöken här och satt i buskarna. Det hörs på tupparna att det är ovälkommet besök. De låter fruktansvärt mycket när duvhöken anfaller och lite mindre när sparvhöken är här. De gillar den inte men vet nog att den är för liten för att vara en fara för dem när de är vuxna.
 
 
 

Kvällsarbete

Två kvällar har vi i rejäl kyla jobbat med att få hem alla träd vi fällt. Vi har utrustat traktorn med en dragkula så nu kör vi inte fast så lätt. Traktorn passar bra när det är större ytor att köra på. Just de här trädena hämtade vi vid sjön och Åstugan så det var bara att köra på gärdena. I går kväll var det så vackert när månen gnistrade i snön. Det var 19 grader kallt. Det är svårt att inte bli stelfrusen om händerna så när jag kom in och blodflödet kom tillbaka stack det ordentligt i vissa fingrar.
 
Nu har även haren hittat till Rocklösa. I går kväll satt han under fågelbordet och mumsade på spillet. Det är inte bara två hjortar som hittat till vår bal. I går kväll var det fyra som sprang på gården.
 

De vilda djuren

Vi har blivit extensiva hjortuppfödare. Redan i somras gick en hind ute på Trollberget med sin kalv. Det verkar som de stannat på Rocklösa för ibland ser vi dem på gärdena. Nu har de även hittat till ensilagebalen och de uppmätta foderkassarna. Det gör inget om de äter lite på balen men jag gillar inte när de rör runt i mina kassar för hälften hamnar utanför. Annars är det trevligt att de är här.
 
Vi har även en rolig koltrast på besök. Jag kunder inte förstå varför han dröjde sig kvar så länge vid fågelbordet varenda dag. Han kommer tidigt på morgonen och så är han där hela dagen och äter frön och äpplen som jag lägger ut. Igår såg jag ytterligare en som ville vara vid fröna men då blev han bortjagad av "våran". Jag listade då ut att han tycker det är hans revir och för att vakta det så måste han sitta kvar där under hela dagen till långt in mot kvällen. Det ser så kallt ut för han är som en svart boll. Fötterna drar han in i fjäderdräkten och värmer så han ligger på magen
.
 

Vattenproblem

Det kalla vädret har gjort att våra elvattenkoppar till hästarna inte har fungerat. Det är ett riktigt slitgöra att köra ut dunkar med vatten till så många djur. Jag blandar varmt och kallt vatten som jag hämtar i sadelkammaren. Två stora dunkar lastar jag på skottkärran och sedan får man använda sin kraft för att ta sig fram i snön. Ca 130 liter har jag kört ut under dagen.
 
Först trodde vi det var vid själva koppen det hade  frusit så vi hängde in lampor som skulle värma lite extra. Det har inte hjälpt så idag gjorde Anders en ordentlig genomgång av alla delarna. Det visade sig att ledningen som kommer ut ur stallet och går ner i jorden genom gamla fårhuset hade frusit trots elkabel inuti. Att det här hände beror nog på att vi har mockat ut den gamla ströbädden från fåren så nu finns det inte ett lika tjockt lager på slangen som tidigare.
 
Det blir en vattenkörardag till men förhoppningsvis får vi ordning på det med lite extra isolering.
 
Bouchette funderar på varför matte springer runt så mycket i deras lösdrift.

Trassel

I dag bestämde vi oss för att hugga ner några stora aspar nere vid sjön. Det var fyra stycken som vi siktade in oss på. När de ramlar hörs en riktig duns så de gäller att inte vara i vägen. Fördelen med att hugga där var att jag kunde dra riset direkt till vår eldningsplats som vi har några meter ifrån. Träden var bra grova så det skulle bli två rejäla lass. Vi lastade det första och provade sedan att ta oss hem. Vi insåg direkt att det inte skulle gå. Fyrhjulingen grävde bara ner sig i snön och kom ingen vart. Det blev att hämta traktorn. Den gick lite ryckigt så jag körde långsamt och började dra fyrhjuling och ved. Plötsligt la den av så vi trodde diseln tagit slut. Hem till gården och hämta, fylla och så gick den igång men dog ganska snabbt. Det visade sig att bränslefiltret blivit tätt av parafin som bäckat igen i kylan. Vi fick ringa grannen och efter lite pyssel så kunde han dra hem vår traktor till gården. Vi fick koppla ifrån timmerkärran så vi kunde ta hem fyrhjulingen också.
Ibland blir inget som man tänkt.

Matkärlek

Jag måste tipsa om en mattidning som jag har förälskat mig i. Den heter Matkärlek. Jag köpte de två sista numrena förra året och nu har den första tidningen för året kommit ut. Det är verkligen många härliga recept i den. Idag provade t ex en provencalsk gratäng till killingköttet. Så många goda smaker och sammansatt i en rätt som jag aldrig hade kommit på själv. Just den här tidningen hade bl a tema med vegetariska rätter. Tidningen är inriktad på lågkolhydratkost och paleo så det är riktigt bra mat och bak för alla. Sista numret var nersatt i pris och i tidningen fanns en talong för prenumeration, 4 nr för 99:- Det ska jag satsa på.
 
 

Kylan kommer

Nu är det på väg att bli kallare igen och idag var det lite vind så det kändes ganska ruggigt. Jag satt mycket vid skrivbordet i dag också men passade även på att städa lite i hönshuset. De fick ny halm och det älskar de. Alla hoppar genast ner på golvet och sprätter runt i den. Jag brukar få jämna ut det lite varje dag för i allt sprättande så hamnar det mesta längs kanterna.
 
 

Perfekta landet

Visst bor vi i ett underbart land. Skulle aldrig vilja byta bort våra olika årstider. Nu är det så otroligt vacker när snön har bäddat in landskapet. Föll nästan i trans idag när jag kom ut och skulle gå och mata våra olika djur på morgonen.
 
Tyvärr fick jag sedan ägna det mesta av dagen åt att sitta vid datorn och göra en massa jobb som ligger på kö.
 

Kosläppet blir Vårspiran

Dags att börja jobba på allvar. I dag hade vi möte här hos mig i styrelsen för kommande evenmang Vårspiran. Det är detsamma som Kosläppet. Vi har bestämt oss för att byta namn på evenemanget för att gardera oss inför den dagen då det kanske inte finns några kor som ska släppas ut. Vi hade en ny ledamot med så nu är vi fyra i styrelsen. Det var ett trevligt möte som kändes som att vi fick en bra start på arbetet inför den 7 maj då det hela går av stapeln.
 
 

Skogen igen

Ska vi ha ved till nästa vinter så gäller det att åka ut i skogen och hugga varje helg. Så det blev en tur både på lördagen och söndagen. Nu ligger en hög som under veckan ska klyvas och staplas. När det är klart är vi uppe i 20 lastpallssäckar. En bra bit mot målet.
 
 

Vaccinering

Alltid så här i början på ett nytt år är det dags för den årliga vaccineringen av hästarna. Alla ska ha en influensaspruta årligen och var tredje år ska det också fyllas på med stelkramp. I år var det Rasmus och Musseron som fick stelkrampsvaccin. Jag har världens bästa veterinär. Hästarna hinner inte ens blinka så har de fått sin dos. De flesta vaccinerar vi i hagen så jag behöver inte släpa in hela gänget i stallet.
 
Nu har vi snö fast inte så här mycket än.
 

Middagsgäster

Nu är det verkligen vinter. 16 minus när jag steg upp. Det blir så skön luft när det är så här kallt så jag trivs väldigt bra ute bara jag har ordentligt med kläder på mig.
 
Efter frukost och en kort titt på första slalomåket för herrar åkte vi ut till vår skog. Vi hade bestämt att vi skulle frilägga en ek från alla granar som den förre ägaren hade planterat. Det tog ett bra tag och blev nästan ett helt fullt lass på timmerkärran.
 
Vi avslutade dagen med att umgås med mina föräldrar som kom på besök och åt middag. Skönt att sitta och prata efter en vintrig arbetsdag. Jag bjöd på hjortinnanlår, ostsåsgratinerad vitkål och en påhittad rödvinssås med balsamvinäger som blev kanongod.
 
 

Utesysslor

Nu kör vi hårt på gården. Varje dag plockar vi ner lite träd, kör hem det och kapar och klyver. Vi har en ny modell för vedförvaring på lastpall. I dag tog vi tid och ca 20 minuter behövde vi ha på oss för att klyva en pallsäck full. Anders säger att vi behöver ha 35 för att klara en vinter men jag tycker att vi ska satsa på 60. Det gör ju inget om det blir lite över för kommande eldningssäsong.
 
Det är så otroligt skönt att ha arbete utomhus att göra varje dag. Några timmar i den kalla, härliga vintern gör gott för själen och välmåendet. Dessutom blir det snyggt när vi tar bort träden. Just idag var vi vid Åstugan igen och fällde på sluttningen ned mot ån. I morgon har vi bestämt att ge oss på gallring i granskogen.
 
Igår hann vi även en tur till återvinningsgården. Varje gång vi far iväg har vi hela hästsläpet fullt. Det är otroligt att det kan samlas så mycket som ska slängas. På fyndhörnan gjorde vi några riktigt bra fynd för vår dotters räkning. Att gå in där är belöningen när man slitit med skräpet först.
 
 

Bort med högen

Vi samlar ris från våra röjningar i en hög nere vid sjön och med jämna mellanrum eldar vi upp den. I dag var dagen då den skulle reduceras. Det understa materialet har legat där länge så det var torrt och fint. Det brann så där i början men så plötsligt satte det fart. Nu är det mesta borta och det blir lätt att lägga dit kommande ris.
 
Isen hade lagt sig på sjön

Riktig vinter

I dag har det snöat hela dagen och samtidigt blåst en del. Mindre skönt men nu är det så där vitt och fint  och kallt igen. Precis så som det ska vara på vintern.
 
Våra 14 boendegäster lämnade oss idag. De var så nöjda med huset och hade trivts så bra. Det var våra första nyårsgäster så det känns extra viktigt att få bra feedback även den här årstiden. Nu ska vi sätta igång och fixa lite i Nergården. Lite renovering och dra om en kabel står bl a på göra-listan.
 
 

Spår i snön

Från sjön och på stigen fram till bron hittade vi stora spår i snön. Nu har vi kollat i boken och är säkra på att det är spår från lodjur. Först såg det ut som ett djur men längre fram var det som en större och och en mindre bredvid. Spännande! För några år sedan hade vi mycket lodjur här men seda minskade det. Kanske är det en upphämtning på gång igen.
 
 

RSS 2.0