Festen börjar

Nu börjar den underbara tiden med skidskytte. Jag älskar att titta på det på TV:n. Det känns så lyxigt att sjunka ner i fåtöljen och så bara underhållas med något som är så spännande och oftast otroligt händelserikt. Under säsong visas det i regel på TV 4 dagar/vecka. I år har sändningen flyttat från TV1 till TV4. Har just sett premiäravsnittet och är lite besviken. Så otroligt många reklampauser. I och för sig var det många som var ca 1 minut långa bara men ändå. I vanliga program har jag inget emot reklamen. Då kan man gå ifrån en stund - hämta ett glas vatten eller göra något annat men när en tävling pågår vill man vara med hela tiden.
Man kanske vänjer sig!

Lite av varje

Har haft en sådan där skön pysseldag idag. Först fick alla djuren den maten de skulle ha och så städade jag i ankhuset. De blev så glada när jag bytte vatten i baljan så sju av dem trängde sig ner där samtidigt. Därefter tränade jag fåren på att våga gå in i stallet. Jag lockade med havre och det gick riktigt bra. Det är snart dags för slakt och då behöver jag kunna få dem dit jag vill. Förra gången det var planerat misslyckades jag att få in dem så nu ska jag träna varje dag.

Sedan var det dags för en ridtur tillsammans med min medryttare. Så skönt och avkopplande. Bouchette gillade att vi red iväg. Det känns i rumpan nu efteråt att jag gjort ett långt uppehåll vid min skada.

På eftermiddagen blev det bak. Jag hade hittat ett recept på chokladtårta som jag ville pröva. Den ska stå i kylen i minst 10 timmar så jag får hålla mig till i morgon innan jag smakar. Jag ser verkligen fram emot fikastunden. Sedan bakade jag mitt vanliga LCHF-bröd och så provade jag ett nytt ljust bröd. Det bakas med kokosnötsmjöl. Det ett bröd som även kan rostas. Hade en spännande smak av mjölet så det fick bli två kvällsmackor.



Julklappstips

Jag tänkte jag skulle ge några tips på väldigt bra böcker nu när det är dags att köpa julklappar. Boken jag tänkte börja med heter "Skymningssång i Kalahari" av författren Lasse Berg.



Jag är helt fascinerad av boken. Författaren är journalist. Han har rest runt i öknar och regnskogar jorden runt under flera decennier och i samtal med framstående vetenskapsmän sökt svaret på människans utveckling. I miljontals år levde våra förfäder ett stillsammt liv som samlare i Afrika. Men för 10 000 år sedan gav sig hela mänskligheten ut på en resa utan karta. Vi ändrade livsstil och blev jordbrukare, flyttade in i städer och skapade civilisationer, fick bråttom och började slåss.

Lasse Berg söker spåren efter denna historiens revolution. Vilket liv är vi egentligen gjorda för? Hur ska människan leva för att få frid med sin inre natur?

Spännande läsning från första sidan. En bok som passar alla. Läs den för den ger så mycket.

Naturens bästa

Under den här veckan var jag på utbildning i Ekoturism. Det är ett projekt som kommer forsätta under tre tillfällen till nästa år. Vi kommer bl a ha en utbildning i konceptet Naturens bästa. Det är en kvalitetsstämpel  på naturprodukter som uppfyller mycket höga krav både med miljötänket, upplevelsen, hur man använder naturen, hur man håller hästar (som i mitt fall) och oändligt mycket mer. Man måste uppfylla alla deras kriterier som är flera hundra. Blir man godkänd får man ingå i deras varumärke.

Så här ser naturens bästas logga ut

Från början hade jag inga tankar på att söka för det kostar väldigt mycket pengar både första året men även sedan. Jag trodde heller inte att ett ridläger skulle kunna ingå men kursledarna trodde det. Nu ska jag kolla upp det hela noggrannt. Kan jag få med all min verksamhet skulle det verkligen vara värt det.

Mossplockning och svamp

Kom på att det var hög tid att knalla ut i skogen och plocka lite mossa till adventsljusstaken. Jag tog korgen och med mig för någon svamp kanske också skulle dyka upp. Det började med en fantastisk champinjon, ett riktigt prakt exemplar. En liten babys stod bredvid och den får växa till sig. Har jag tur blir det en portion till. Därefter slank det ner några gula kantareller. Sedan hittade jag en hel matta med rödgul taggsvamp. Jag har aldrig sett så mycket på en plats förut. Jag fortsatte min promenad och stoppade ner en massa fin fönstermossa i den ena kassen och så tog jag några sorter av grön mossa också. Det blir så fint till julgrupperna. På hemvägen hittade jag blomkålsvamp, laxskivling och så är hela skogen full med trattkantareller i jätteformat. Det plockade jag inte en enda för det är ingen av mina favoritsvampar.


Champinjon

Saffransmuffins

Visst är det konstigt att det strax är första advent. Det här varma vädret och de gröna gärdena ger inte direkt någon julkänsla. För att det ska bli lite julstämning provade jag idag att baka saffransmuffins. Det blir ju första julen med LCHF och just baket kommer det bli lite skillnad på.

Det luktade så gott av saffransdoft när plåten var klar i ugnen. Jag provsmakade en liten minibit och det verkar ha blivit bra. Ska prova en på riktigt i morgon till kaffet. Jag tog faktiskt en tsk honung i smeten för jag inbillade mig att det behövdes. Annars använder jag ju aldrig någon sötning.



Här kommer receptet:

50 g smält smör
1 påse saffran
1 tsk honung
3 ägg som delas i vita och gula

Vispa vitan till hårt skum. Vispa gulan ordentlig och vispa ner smör, saffran och honung. Vänd försiktigt ner vitan. Grädda i muffinsformar i 150 grader ca 13 minuter. Jag fick 11 stycken.
Lycka till!

Start på bokningar

Häromdagen la jag ut de nya datumen  för nästa års olika ridläger. Redan idag försvann 4 platser. Det är roligt att bokningarna kommer igång så snabbt. Det blir bara ett barn/ungdomsläger under sommaren men i stället har jag utökat med några mamma-barnläger. Det var många som inte fick plats i somras. Eventuellt miinskar jag ned antalet på varje läger till åtta och i så fall blir det ändå inte fler platser. Får se för det hänger lite på hästarna. Om de håller sig fräscha och så.


Härlig sommarbild från en ö i vår sjö

Nu har jag blivit så bra i min rygg så det är dags att komma igång med ridningen igen. Längtar efter att sitta på Bouchette.

Ännu värre

Vi har sorg. Två till av mina unghöns strök med idag. Jag var borta under dagen och när jag kom hem på kvällen och skulle stänga för dem såg jag något som rörde sig i nätburen. Efter gårdagens förlust fick de bara vara i sitt hus och inne i en anslutande nätbur som är nätad både i botten, taket och sidorna. Jag lyste med ficklampan på det som rörde sig och det visade sig att inne i buren satt en stor rovfågel. Två hönslik delvis uppätna såg jag på marken. Två höns hade hunnit in i huset och gömt sig innan oturligt nog dörren åkte igen. De andra två hade inte en chans. Där i buren satt rovfågeln skräckslagen och kunde inte ta sig ut. Det visade sig att han landat på taket och försökt nå dem. Då lossnade nätet i ena sidan och han ramlade ner i buren. Sedan åkte nätet upp igen så det fanns ingen väg ut för honom. Jag fick öppna ordentligt och efter ett litet tag hittade han utgången. Sedan hoppade han iväg i mörkret och gömde sig i en buske. Uppenbarligen kunde han inte se så bra och kunde därför inte flyga iväg.



Vi tror att det är en ormvråk  men är inte säkra.

Sorgligt

Tråkigt nog blev vi av med en av våra små unghöns idag. Jag satt inne vid köksbordet och drack kaffe när jag plötsligt såg en rovfågel flyga bortåt med något vitt mellan klorna. Rusade genast ut för jag misstänkte direkt att han varit i vår trädgård. Något så vitt finns inte i den svenska naturen. Jag kollade i det lilla hönshuset och där inne satt tre förskrämda små fåglar. De ska vara fem. Som tur var saknades det bara en för en hade krupit in under huset och gömt sig. Den som blev fågelmat var en av de vita med medelstor tofs. Ingen rolig dag!


Fågeln längst bort finns nu inte mera

Besök hos Miljard

I går efter att vi avslutat på Malmö Högskola åkte jag jag till Göteborg. Jag hade räknat ut att det inte blev så väldigt mycket längre att åka den vägen än rakt upp till Rocklösa. Jag ville så gärna träffa Miljard och se att han hade det bra och han bor i ett stall strax utanför Göteborg.

Jag har en HAE-kollega som bor på Hisingen så dit åkte jag på fredagen när jag kom fram. Vi satt och pratade till två på natten och sedan sov jag över hos dem. Det kändes på morgonen att det blivit alldeles för få timmars sömn. Efter frukost åkte jag till Miljard.

Han var sig lik men med lite mer muskler. Ebba som har honom red honom i ridhuset så jag fick se. Det blev lite spänt men det är inte konstigt. Inte lätt att rida inför ägarens ögon när man inte är så gammal (inte annars heller förstås). Miljard och jag gosade en stund så det kändes bra att ha varit där.


Studiebesök

Vi började dagen med studiebesök på Polisrytteriet här i Malmö. Det var miljöträning för hästarna och vi fick sitta på läktaren och titta på. De red under hängande presseningar och plastband, över presseningar och mellan sargen och en pressening som en stod och slog på med ett ridspö så det lät och rörde sig. Sedan var det ridning över en smal stålbro. Därefter skulle de rida mellan två bommar. Hästen fick absolut inte gå åt sidan. De körde en betongblandare med en massa skrammelljud i, en orm som blåstes upp med luft som for runt i luften och rökdimmor. En häst rörde inte en min utan gick oberörd hela tiden medan andra var riktigt på tårna. Man kan tycka att de ska vara vana eftersom de tränar en gång i veckan men hästen är ett flyktdjur och det går aldrig att träna bort helt. Vissa hästar passade nog på att blåsa upp sig lite också eftersom det inte var skarpt läge. Efter två och en halv timme i kyla var kroppen helt stelfrusen och det var så skönt att komma in på lunchrestaurangen och värma sig.

På eftermiddagen var vi på en ridanläggning där de jobbade med Feldenkraismetoden. Vi fick göra en massa övningar liggandes på golvet först och sedan var det dags att rida. Att ligga på golvet var ingen hit för min svanskota och jag var lite orolig för hur det skulle gå med hästens skrittrörelser. Det visade sig att det inte var några problem uppe på hästen. Vi ledde varandra eftersom ryttaren skulle kunna koncentrera sig på sin kropp. Jag red en väldigt trevlig skäck med ordentlig framåtbjudning. Problemet var att han hela tiden gick i kapp de andra hästarna med sina kliv så det störde koncentrationen på uppgiften.

Redovisningar

Är i Malmö på min ridterapiutbildning. Idag skulle jag leverera två stycken olika redovisningar. På förmiddagen efter den första föreläsningen var det dags. Vi var halva gruppen och vi hade fått i uppdrag att läsa en bok om hästens beteende. Vi skulle även fördjupa oss i ett antal sidor och så ta upp en diskussionsfråga kring det och leda en diskussion. Det blev en väldigt bra genomgång och det var många intressanta diskussioner. Jag lyfte frågan om att hålla hästar i lösdrift med plus och minus och hur man praktiskt ska gå tillväga i samband med terapin.
Skönt när förmiddagen var avklarad.
På eftermiddagen var det dags för nästa redovisning. Nu skulle vi hålla ett halvtimmes föredrag om två olika horsemanshipmetoder. Det var ett grupparbete så vi var tre stycken som hjälptes åt. Det flöt det också och alla är ju så intresserade av varandras arbeten så det kommer frågor och funderingar som gör att det blir ännu bättre.
Dagen avslutades med ett avsnitt om psykiatri. Kunde varit intressant men det var en katastrofdålig föreläsare och man kunde verkligen fundera på syftet med det hela. Annars har allt varit bra på utbildningen så detta var ett undantag.

Lika kul som att rida

I dag hade jag lektion för min medryttare. Det gick så bra för henne och Rasmus gick så harmoniskt. Jag blir så glad när lektionen man har leder fram till utveckling och att ryttaren får kvitto på det. Den här gången var inte förutsättningarna de bästa för det blåste och Rasmus var rätt spänd. Mitt i allt kom en stor lastbil som borrade ner snökäppar längs vägkanten. Det fick Rasmus att kasta sig iväg så vi fick ta en liten paus så jag kunder hålle i honom och förklara att det inte var så farligt som han trodde.

Sedan kämpade de vidare med öka och minska volten. Forma - avslappning - sits i balans - händerna på samma höjd - inte fastna i innertygeln - kontakt och stötta på yttertygeln - se vägen - inte vrida axlarna - innerskänkel rakt ner - ytterskänkel lite bak. Ni ser att det är mycket att tänka på. På slutet gick Rasmus i form utan att ryttaren höll fast. Så häftigt. Det kom verkligen det äkta vägen. Det har nog aldrig hänt förut när det gäller Rasmus.

Jag älskar att undervisa och jag slutar aldrig att fascineras av att det blir så mycket finare och harmoniskare när man jobbar med ryttarens kroppskännedom och känsla mer än att bara ösa på.


Rasmus

Naturupplevelser

Malvan blommar och en av buskarna vid Nergården har små vita blommor som slagit ut. Läste om några som plockade hallon för fullt. Nästa år måste jag sätta några hösthallonplantor. Det finns fördelar med den globala uppvärmningen.

När vi satt och drack vårt för middagskaffe landade plötsligt två stenknäckar i vårt körsbärsträd. Wow! Har ju bara sett dess fina fåglar en enda gång tidigare i mitt liv.


Stenknäck på besök

Svampen frodas också i markerna. Jag har ett ställe där det brukar komma någon champinjon lite senare och nu när jag kollade var det sex stycken. Scharlakansvaxingarna fortsätter också att växa. Nu får de stå kvar och sprida sig så kanske det blir ännu fler nästa år.


Rikligt med trattskivlingar


Champinjoner


Scharlakansröd vaxing

Mjuka muskler

Sex av mina hästar har idag fått träffa Pernilla och blivit masserade. De har haft varsin skön stund med massören. Ömma muskler hur mjukats upp och precis som med oss människor så har de njutit av behandlingen. Det är första gången jag har en massör på mina hästar.

Pernilla, massören, har gått på Axelsssons och utbildat sig till hästmassör. Teoriprovet är klart men innan man får kalla sig för färdig måste man praktisera på 100 hästar. Bouchette, Ramus, Grattis, Chassi, Mia och Totte fick bli hästarna som ska räknas in i de 100 och som bidragit till kunskapsutvecklingen. Vi ställer gärna upp fler gånger.


Chassi var lite övermusklad bakom manken

Förberedda inför vintern

I dag var det dags för hovslagaren att sköta om hästarnas hovar. Han kom inte förrän vid tvåtiden så därför blev det kvällsarbete. Det var så himla kallt och ruggigt idag så det var inte så kul med fredagkväll i stallet och kolmörkt var det när hästarna skulle ut och in. Nu är samtliga i ordning inför vintern. Sulor, vinterskor och broddar - fyra i varje sko. Oftast har jag inte satt i brodd när det fortfarande är varmt ute men det är sedan ett elände att pilla hålen rena och få i dem på alla hästarna när det är dags. I år fick hovslagaren sätta i brodden direkt så spar jag det arbetet och ryggen.

Sist ut att bli skodd var Bouchette och sist ut ur stallet var Rasmus.


Rasmus fick vänta till sist innan han fick gå ut i mörkret

Kuckiliku

Nu börjas det. De första trevande försöken av våran tupp att gala. Det låter lite löjligt nu till och börja med men han tränar nog snart upp sig. Av första kullen blev det två tuppar och två hönor. De bor i stora hönshuset och det fungerar utmärkt. Nu har de lärt sig att hitta in när de varit ute.

Min senaste omgång har också hunnit bli lite större så nu får de vara ute men bor i ett litet hus och en ordentlig nätbur. De ser så himla roliga ut. Här kommer ett par bilder.




Rätt smak

Anders köpte med sig en ask med plommon igår. Frukt är inget som ingår så ofta i vår kost och det är sällan vi köper det. Däremot har vi njutit av både bär och frukt från trädgården i måttliga mängder. Jag går upp direkt i vikt om jag äter för mycket. Resultatet av att ha eget är att sedan är inte det man kan köpa speciellt gott. Anders provade ett plommon och det var en stor besvikelse.

Likadant har det blivit med tomater och gurka. Inte ens de små cocktailtomaterna som vi förut tyckte var så goda upplever vi vara någon höjdare. Vi har fortfarande minnet och smaken kvar av de egna små tomaterna vi odlade. Det märks vid våra måltider för nu gör vi sällan en sallad med gurka och tomat som tidigare var standard.



Hållbarthetsmässigt är det ju faktiskt bra att äta frukt och grönsaker efter säsong och inte belasta miljön med långa transporter från andra länder.



Studiebesök på ridterapi

Vilken härlig natt. Första natten sedan jag ramlade av hästen som jag inte vaknade varje gång jag rörde mig. Så skönt. Det är inte förrän något i kroppen inte fungerar som man märker hur beroende man är av den. Visste ni t ex att det är svårt att sätta på sig strumpor när man har ont i ena armbågen? Att jag sov bra är i alla fall ett tecken på att kroppen börjat läka.

I min ridterapiutbildning var det idag dags för att göra ett studiebesök. Gården låg i Järna så det tog ca 45 minuter med bil dit. På gården bedriver de både daglig verksamhet med 5 arbetstagare och så har de några lektioner ridterapi varje dag. Två ridlektioner var jag med på. Ridterapeuten jobbar både med centrerad ridning, TTouch och Feldenkraismetoden. Det var intressant att se hur hon la upp lektionerna och vad de fick göra. På gården fanns också åsnor som arbetstagarna fick praktisera TTouch på en stund på eftermiddagen. Jag har aldrig kommit i kontakt med åsnor förut men de var väldigt trevliga och de berättade att de var enormt lättlärda. En var bara 6 månader så han var ett litet bustroll. Storleken gjorde honom ändå lätthanterlig. Ytterligare ett spännande djurslag fanns i en inhägnad med liten lösdrift till. Det var alpackor. Otroligt söta djur som gav en positiva känslor. Tjejerna kallas för ston precis som med hästar. Fast en alpacka har mer fötter som en kamel. Undrar om kameltjejer också kallas för ston?



Jag var borta hela dagen. Hade tänkt börja skriva min rapport när jag kom hem men kände att hjärnan behöve sova en natt för att sortera alla intryck. Så det jobbet får bli morgondagens.

Nästa år

I dag har jag jobbat med att lägga upp nästa års lägertider på hemsidan. Det är ganska pyssligt med alla datum, siffror och att det blir rätt. Allt är nu utlagt men i morgon ska jag titta igenom det igen. Det är lätt att bli lite blind när man just håller på med det och inte se om det smugit sig in något fel.

Jag har planerat in bara ett barn/ungdomsläger under sommaren men har i stället lagt in fler mamma/pappa-barnläger. Det kommer finnas både tre- och fyradagarsläger för mamma-barn och även helger. Jag har lagt ut förslag både för våren och hösten.

En vecka har jag reserverat för att ha ett LCHF-läger. Tror det finns många som vill både lära sig om det, lära sig laga maten och kombinera det men skön vistelse här på Rocklösa. Det är väl en av de bättre semestrarna man kan ha. Som dessutom kommer leda till hälsovinster.

Hjälp på gården

I går var vi på begravning. Det var barnens farfar som hade lämnat jordelivet. Både Martina och Ola hade rest upp från Skåne för att vara med. Det är inte många gånger jag varit på begravning och för dem var det den första. Jag tyckte det var en bra präst och det var fin musik i kyrkan. Prästen hamnade bredvid mig under den gemensamma måltiden efteråt så vi hann prata en hel del. Visst är det väl så att man har en viss syn på hur en präst ska vara? Den här killen var så vanlig och mänsklig, precis som alla vi andra. Jag vet att det är så men ändå känns det lite förvånande. Att de ska vara något mer än vanliga människor måste vara något som sitter i sedan barndomen.


Sköndals kyrka

Med min onda rygg och värk i armbågen har det idag varit väldigt skönt att ha hjälp av barnen med gårdssysslorna. Vi har taigt ut kycklingarna så nu går de i en liten inhägnad. Lite upprensning runt foderbordet och plantering av en buske blev också avklarat. Mullegänget har jag tagit ut på bete igen. Det är ju så varmt så gräset växer och det är synd att slösa på vinterfoder. Bilbo får nu ansluta sig till dem. Just nu är han bortjagad och får beta långt ifrån men om några dagar kommer de ha accepterat honom.

Visat Miljon

Jag har annons ute på Miljon. Antingen ska jag sälja honom eller så ska jag hitta en bra fodervärd. I dag var det en tjej på 13 år som var och provred honom. Det gick riktigt bra och han skötte sig bra. Han krånglade lite mot slutet men det var nog för att han var trött. Han har blivit alldeles för tjock nu när han går på fri tillgång på vinterfoder. Jag blir nog tvungen att börja ransonera åt just honom på något sätt.


En inte fullt så tjock Miljon på tävling

Jag är väldigt mörbultad i kroppen efter gårdagen. Efter visningen valde jag att gå in och sätta mig vid datorn och jobba. Det går bra men att vara ute och försöka göra något fungerar dåligt. Jag har också suttit i en fåtölj och läst en ny bok som kom med posten idag. Den ska jag hinna igenom nu i helgen för på måndag ska jag göra ett studiebesök på ett ställe som bedriver ridterapi och då behöver jag ha läst igenom den innan.

2 gånger på 16 år

Så hände det där som man inte har planerat. Jag ramlade av hästen. Nu har det hänt för andra gången på de 16 år som vi bott på Rocklösa. Bra att det inte händer oftare för en äldre kropp mår inte bra av att ramla i backen. Det blev ett kraftigt fall denna gång så kroppen är mörbultad på många ställen. Tror jag mötte marken först med armbågen för den är svullen och blå. Därefter dunsade ryggen och svanskotan i och så nacken och huvudet. Det blev lite flimmer i ögonen i början men det gick över efter ett tag.

Räknade ut att det är ca 32 år sedan jag for i backen och också blev mörbultad.  Den gången fick jag gå till läkaren och kolla ryggen eftersom smärtan inte släppte. Det visade sig inte vara någon fara utan tiden fixade det hela.
Nu är jag stel har svårt att gå normalt och det är inte kul att böja sig ner.

I dag åkte Isolde hem till sitt. Hon fick bli kvar extra länge eftersom hon varit ett bra sällskap till Bilbo.


Isolde

Rolig avslutning

Sista dagen på vårt höstlovsläger. På teorin fick alla lära sig att ta isär tränset och olja in alla delarna och sedan sätta ihop det igen. Det är många delar att hålla ordning på men med lite tips och stöd till de minsta så gick det bra. Sedan var det sadelns tur. Nu hänger allt i sadelkammaren nysmort och fint.

Som sista pass hade vi gymkhana. Det är en kul avslutning för alla och allas engagemang kommer fram. För klart vill man att just det egna laget ska vinna. Mia och Grattis deltog i sina team och det var väldigt jämt. I en gren passerade båda lagen över mållinjen exakt samtidigt.

Efter allt roligt och trevligt åkte alla hem och nu är det bara min hjälp kvar. I morgon ska vi rida tillsammans innan hon åker hem till Stockholm.


Bouchette var väldigt populär hos sin ridlägerryttare

RSS 2.0