Hälsoförbättringar

I dag pratade jag med en man som jag fick att börja äta LCHF-kost för 1,5 år sedan. Han har hela tiden gått på regelbundna hälsokontroller då han tidigare haft högt blodtryck, haft förhöjt blodsocker, mindre bra kolesterolvärden och dessutom har hjärt- och kärlsjukdomar i släkten. Det första han fick göra när han bytt kost var att sluta med blodtryckssänkande medicin. Det var redan efter någon vecka. Sedan dess har alla övriga värden blivit bara bättre och bättre. Det goda kolesterolet stiger hela tiden, blodtrycket är perfekt och numera finns ingen förhöjning av blodsockret. Visst är det häftigt att kostvalet kan göra oss friska eller sjuka.
 
I början av januari ska vi ha en LCHF-helg här på Rocklösa. Den pågår från fredag eftermiddag och till söndag eftermiddag. Det blir föreläsningar för att ge deltagarna kunskap och förståelse om hur vi människor fungerar. Det blir matlagning och en massa tips på det som är bra att äta. Efter julhelgen och nyår är det perfekt att komma igång med sitt nya liv. Ge bort en helg i julklapp eller ge dig själv en chans att må bättre.
 

Glada skratt

Vilket trevligt läger det varit. Det blev också många glada skratt både vid matbordet men också vid dagens ridning. Alla red en barbackalektion under förmiddagspasset. Även de vuxna provade på. Väldigt givande tyckte alla och det blev några gånger som det såg ganska kul ut så det var svårt att hålla sig för skratt. Utan sadel kom balansproblemen fram med stor tydlighet.
 
Många av våra hästar är riktigt sköna att sitta på för ryggen rör sig inte så mycket. Mia är värsta soffan men Bouchette, Grattis och Rasmus är också mycket behagliga.
 
Rasmus i siluett

Sista lägret

Det är full rulle med årets (troligsvis) sista mamma-barnläger. Det är därför jag inte hunnit skriva här på några dagar. Vårt gäng är så trevligt så det är svårt att slita sig på kvällarna och när jag väl kommit upp har jag varit för trött för att blogga. I morgon är det sista dagen så sedan ska även jag ställa om klockan. Vi kör den gamla tiden fortfarande. Det kom vi på för några år sedan när vi hade just höstlovslägret. Det passar inte alls oss att det blir mörkare på eftermiddagen vid en tidigare tidpunkt så därför behåller vi den gamla tiden fram tills dess att alla åker härifrån. Det fungerar mycket bra men ibland blir det lite konstigt i andra sammanhang. I kväll frågade jag min man varför han aldrig gick och la sig. Det visade sig att klockan för honom bara var halv tio men för mig halv elva. Jag ska nu skynda mig i säng för jag är riktigt trött efter en tidigare natt med dålig sömn.

Ansträngt sig

Alla som ingår i kvalitets- och hållbarhetssystemet för turistanläggningar var idag inbjudna till Hornuddens trädgård för att prata om systemet och utbyta erfarenheter. En kall dag som det var skönt att iest sitta inne på. Det var en bra dag och roligt att lära känna de som var med lite bättre. På Hornudden har de även en restaurant och serverar alltid väldigt god mat. Jag blev djupt imponerad när de till förmiddagsfikat hade bakat ett specialbröd så att även jag fick en smörgås. Det är faktiskt första gången det händer när jag är ute och äter. Även vid eftermiddagsfikat fick jag en fin special med vispad grädde, körsbär och några bitar mörk choklad. Som gäst känns det verkligen bra.
 

Förberedelser

På lördag startar vi vårt höstlovsläger för mamma-barn. I går städade jag Nergården. Det behövs alltid lite avputsning även om det mesta redan är städat. I dag har jag varit och handlat det mesta av maten. Det blev några saker över som jag ska inhandla i morgon i stället. Ibland saknas det något på vårt ICA och ibland tycker jag inte produkten är tillräckligt bra.
 
Dagen i dag har jag tillbringat i Gnesta på en heldagskurs. Den var bra men inte på samma nivå som tidigare gånger. Det kan också bero på att jag just nu är så full av inspiration från tidigare gånger så det finns inte plats för mer. När lägret är klart ska jag satsa för fullt på aktiviteter som ska förberedas inför 2013.
 
Jag har just nu gjort en planering på vilka hästar som ska vara med på lägret. Det är inte full grupp så min hjälpledare kommer få det lite lugnare än vanligt.
 
Bouchette kommer vara med på lägret.
 
 

Miljard på annons

Vet du någon som söker en ponny som kan komma hur långt som helst i dressyr så kan du tipsa om att Miljard är till salu. Han är en av de högst bedömda 4-åringarna i Sverige när det gäller alla raser så han har en otrolig potential. Förutom det är otroligt snäll och okomplicerad.
 

Kroppsligt underhåll

Efter en dags seminarium så hade jag tid hos min massör. Nästan varje gång är det alltid någon kroppsdel som behöver lite extra omvårdnad. Den här gången jobbade hon mycket med min nacke. Jag drabbades av något konstigt för några veckor sedan. Först fick jag jätteont på höger sida och hade svårt att vrida huvudet. Efter ett par dagar flyttade det sig till vänster sida och därefter ner i axeln. Det har blivit bättre efter att jag fick ett tips av en sjukgymnast men lite ömt i musklerna är det fortfarande i axeln. Nu efter behandlingen känner jag mig lite ruggit och det känns i nacken att massören lossat på spänningarna. Massage är verkligen räddningen för kroppen.

Alla hemma

I dag har jag ägnat hela dagen åt att fixa färdigt i den sista lösdriften. Det var en del skit att ösa bort, flytta foderbord och så halma. När allt var klart flyttade jag först Rasmus, Bouchette och Dominans. De får nu gå i den lösdriften där jag annars brukar ha de små ponnyerna. Bouchette har ett drygt jobb för hon ska hela tiden vakta så att Rasmus inte äter upp Dominans. Hon har full kontroll och ser till att hon är emellan dem varenda liten sekund.
 
Slutligen hämtade vi hem Mulle, Henry, Mia och Elin från Börsnäs. Chassi fick gå ut till dem i samma lösdrift och i morgon släpper jag även dit Bilbo. Han får bara vara med på dagarna och så får han stå inne på nätterna. Annars tror jag han kommer äta för mycket.
 
Det är så mysigt att alla nu är hemma på gården. Vinterperioden är skön på det sättet att det inte tar så mycket tid att hämta när hästarna ska arbetas.
 
Mulle håller ordning på sitt gäng
 
 

På resande fot

I dag bar det hemåt och tillbaka till Rocklösa. Jag åkte från Malmö vid 12-tiden. Innan jag åkte drack jag lite förmiddagsfika. Vid halv tre körde jag av motorvägen för att äta lite lunch. Jag har läst på nätet att Max serverar ett LCHF-alternativ så jag tänkte prova det den här gången. Det var mängder av folk där inne och när jag stod och väntade på att få beställa såg jag LCHF-varianten som sereverades i stora mängder till andra. Kul att så många väljer utan bröd.
 
När jag fick min hamburgare kunde jag titta lite närmare på vad den innehöll. Härligt grillad och en rejäl burgare var det. Den var nerstopad i stora krispiga isbergssalladsblad. Dessa fungerade i stället för brödet. På hamburgaren var det en tjock ostskiva, tomat, lök och lite dressing. Mycket fräscht och gott. Mer mättande än Big Mac som jag åt förr i tiden. 

Guldklimpen

Kan nu titulera mig farmor och har dessutom tillbringat några dagar med världens guldklimp, mitt lilla barnbarn. Det är inte förrän man träffat den lille som man verkligen tar in hur stort det är. Inte kom jag heller ihåg hur otroligt små och hjälplösa små människobarn är från början. Men oj så underbara. Han är så snäll och sover mycket. Att åka vagn vaggar honom direkt till en skön sömn. Eftersom han och hans föräldrar bor i Malmö så kommer det bli en del resor till Skåne i framtiden. Det tar nästan 6 timmar med bil ner så det kan inte bli endagarsbesök. Jag längtar redan till nästa resa.

Hållbarhetsmöte

Nu har jag haft ytterligare en kontrollant ute på anläggningen. Den här gången var det en kille från Skottland som skulle gå igenom vårt hållbarhetstänk. Det gäller både ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det var fruktansvärt svårt att förstå hans engelska så det var skönt att ha en tolk med. Jag började med att berätta lite om vår gård som drivs ekologiskt och om att jag tycker det är viktigt att ge djur ett så naturligt liv som möjligt. Jag beskrev lite om mina framtidsplaner och sedan gick vi runt i husen och tittade på uppvärmning, vattenresurser, avlopp, hushållsmaskiner och vilka rengöringsmedel jag använder vid städning, tvål till gästerna mm.
 
Den sociala hållbarheten kan handla om lite olika saker. En del kan vara att samarbeta med andra i trakten. Just det passade bra in på mig eftersom vi nu startar en turistgrupp i Gnesta med målet att samverka och jag dessutom är med i projektet Destinationsutveckling Sörmland, där det också handlar om samarbete och öka affärerna tillsammans.
 
Jag kommer få ett protokoll med en massa råd om några  veckor. Det som han sa muntligen är att det jag driver är unikt och att jag ska utnyttja dessa kvaliteter mer i min marknadsföring.

Tajt med tiden

Den här hösten är det verkligen fullt i schemat. I går började dagen med ett besök på veterinärkliniken med Henry. Det var dags för kontroll igen av hans framknän. Det ena hade bättrat sig men tyvärr var det andra ungefär som första gången. Han fick nya ledsprutor och nästa besök är om fyra veckor.
 
Vi hann precis hem och stoppa lite mat i magen så var det dags för det jag skrev om igår. Domina.
 
Därefter kom Anticimex ut. Vi har fått rena råttinvasionen. Han gillrade upp lite fällor, beten och något slags pulver som de får på sig när de passerar. Har vi tur gillar inte råttorna vår gård utan flyttar till någon annan. Vi har varit förskonade i femton år från råttor men nu dök de upp. Kanske beror det på att katterna börjar bli lite åren och inte är på jakt lika intensivt längre.
 
Smurfen har hunnit bli 16 år
 
I dag har vi flyttat lite hästar så nu är några placerade i lösdriften inför vintern och har fått sin första ensilagebal. Bouchette fick igår en ny kompis i Rasmus och idag flyttade vi även dit Dominans. När Dominans kom blev hon så glad och skulle skydda honom från den hemska Rasmus. Redan på eftermiddagen hade det lugnat sig och snart kommer de vara en liten flock som håller ihop.

Tråkigt beslut

Ibland är de beslut man måste fatta inte roliga. Det här var ett sådant. Det var dags för Domina att lämna detta liv och flytta upp i hästhimlen. Hon har inte varit fräsch de sista tre åren och nu på slutet såg man när hon sprang i hagen att hon inte gjorde det på ett naturligt sätt. Veterinären trodde att pålagringen vid kotan kunde vara boven.
 
Domina var vänlig, följsam och hade ett härligt förtroende för människor. Hon började sitt liv med att vara galoppör och springa in 100.000:- innan hon fick bli avelssto och få fyra fina galoppavkommor. Därefter skolades hon till ridhäst och förutom att vara ridlägerhäst hos oss så har hon fått en fantastisk avkomma efter Don Primero. Det är Dominans som hunnit bli drygt två år. Vi kommer minnas Domina med värme och aldrig glömma henne för varje gång man tittar på Dominans så ser man Domina eftersom de är så lika. Vila i frid.
 

Stor dos spänning

Det gäller att ha nerver av stål när man har ridläger ibland. I dag var en sådan dag då det hände en hel del. Vi var ute på uteritt med ridlägergänget. Precis när vi kommit in i skogen blev det stopp och då tröttnade Mia på det hela så hon vände helt enkelt runt och gick iväg på vägen i  riktning hemåt. Min hjälpledare gick efter för att försöka få stopp på henne men då bestämde sig även Mulle för att följa efter. Han är ju lite busigare ibland så han började trava. Som tur var fångades han in men Emelie fick fullt upp med att försöka hejda båda ponnerna. Det lyckades till slut när de kommit in på vägen som bär hem till Rocklösa. Vi andra stod kvar i skogen för hade vi också följt med hade det uppmuntrat Mia till att öka farten.
 
Sedan var allt lugnt ett tag ända tills vi kom förbi hästhagen där Miljard, Musseron och Dominans gick. Bouchette hetsade upp sig över att äntligen få se Dominans igen så hon började dansa runt. Ryttaren valde att hoppa av men då kom Bouchette lös med följd att Mia och Chassi blev rädda. Då blev även barnen rädda så sista biten var det en del ryttare som ledde hem sina hästar. Bouchette passade på att nosa på hästarna i hagen och sedan skrek hon typiska stoskrik. Jag fångade sedan in henne och tog henne hem.
 
Ingen ramlade av och av allt som hände lärde sig alla massor. Nu har jag fått årets dos av spänning så på nästa läger vill jag ha det så där lugnt som vi har det för det mesta med våra hästar.
 
Mia

Läger med solsken

Äntligen är det skön höstluft. Lite kylig men torrare och härligt frisk. Det var en underbar förmiddag när vi kom igång med vårt nya ridlägergäng. Alla hade fått veta vilken häst de skulle ha redan igår kväll så efter stallgenomgång så var vi iväg och hämtade de som skulle användas. En del av dem var riktiga lerhögar så det blev ett hårt jobb att få dem hyfsat rena inför ridlektionen. Tre vuxna i ena gruppen och fyra barn i den andra. Den här gången fick Rasmus vara lägerhäst i barngruppen.
 
Efter teorin var det ridning igen men nu var det inte lika varmt. Solen hade börjat dala och värmde inte så mycket längre. Alla jobbade med sina sittben och hos några fick det en fantastisk effekt på sitsen.
 
Rasmus

Marknadsföring

Har varit på kurs hela dagen. Otroligt bra kurs. Vi hade samma kille som förra veckan och jag måste säga att det nog är det bästa jag någonsin varit på. I dag pratade vi mycket om marknadsföring. Vi fick träna på att avgränsa vår målgrupp och sedan gick vi igenom olika marknadsföringskanaler. Föreläsaren har mycket bra tips och får varje deltagare att komma framåt inom sitt område. En intensiv dag gör att man sedan är ganska tom i huvudet och det är verkligen skönt att bara koppla av när man kommer hem. Lite svårt för man är samtidigt så inspirerad att jobba vidare med de nya kunskaperna.

Fullt upp

Schemat är verkligen fullt just nu. Många olika kurser och projekt är på gång som jag deltar i och sedan är det mycket på gården som ska fixas inför hösten. Nu är det snart dags för hästarna att släppas i lösdriftshagarna. Jag har en kvar att städa och gör i ordning. Anders har också köpt hem läkt som ska rödfärgas för att sedan sättas upp på stallgaveln. Den gamla var så dålig så den har vi rivit ner.
 
Till helgen har vi mamma-barnridläger igen. Även denna gång bor deltagarna med självhushåll. I dag städade jag Lillstugan för de som bodde där sist hade städat väldigt dåligt. Inför helgen måste jag också harva ridbanan. Den börjar bli lite väl hård efter allt regnande.

Lycklig Bilbo

Nu bedömer jag att Bilbo är så pass återställd så han kan gå i hage längre stunder. Det har varit ett riktigt tråkigt liv för honom den här perioden med mycket på stall och inga hästkompisar inne. Från början fick han gå ut en halvtimme och beta. Sedan förlängde jag det till en timme. Nu går han ute hela dagen och dessutom har jag hämtat hem Chassi som går tillsammans med Bilbo. När jag släppte ut dem tillsammans och i en större hage var han så lycklig. Han sprang omkring och bockade mest hela tiden. För att han inte ska äta för mycket så står han och Chassi inne på nätterna.
 
Bilbo gillar att vara med kompis igen

Det bara ökar

I år blir det bara bättre och bättre när det gäller svampen i markerna. Det är så mycket svamp överallt och så många olika sorter. Söndagen den 21 oktober ska jag ha svampkurs och det kommer finnas massor att plocka. Det finns platser kvar så är det någon som är intresserad av att vara med är det bara att höra av sig.
 
Min korg efter en liten runda i markerna var helt fylld med svart trumpetsvamp, kruskantareller, stora gula kantareller, fårticka, mandelriska och mängder av scharlakansvaxing. Skogen är helt fylld av bamsestora trattkantareller också men jag är inte så förtjust i dem så jag brukar aldrig plocka den sorten.
 
 

En anka mindre

Så fort jag är borta så händer det alltid något mindre bra på gården. När jag var i Skåne förlorade jag en höna och den här gången var det en anka. Jag hittade den i morse död utanför hönshuset. Det verkade som det försökt hinna in under men att rovfågeln hann ta den innan. Ankor är så tunga så den kunde inte flytta sitt byte. Antagligen blev den störd för det var bara lite uppätet runt halsen. Det här innebär att det snart kommer serveras anka till middag här på Rocklösa. Tror att det var en hona som försvann och det är riktigt tragiskt. Deras ägg är så goda och det är ju dem man vill ha.
 

Miljon och Miljard

Igår lastade jag Miljard i transporten och åkte till ett stall utanför Märsta. Jag var helt själv när jag skulle få in honom så jag var inte säker på att det skulle gå. Det tog en liten stund men sedan stod han där han skulle och vi åkte iväg. Det blev en händelserik resa för mellan Strängnäs och Enköping körde vi på en dovhjort. Ett tu tre sprang den ut på vägbanan framför bilen. Oturligt nog halkade den och kanade och trots att jag bromsade så körde jag på den. Det kändes som jag körde över något men den sprang vidare och upp i skogen. Jag hade ju bromsat in fast ganska försiktigt för man kör ju på ett annat sätt när man har häst med sig, dessutom hade jag en lång kö bakom mig. När jag körde långsammare var det många som satte igån att köra om. Det kändes märkligt när det precis varit en viltolycka.
 
Jag stannade på en busshållplats några hundra meter efter olyckan och ringde till polisen för att rapportera. De skickade genast ut en kille som skulle söka efter djuret. Han ringde mig också för att kolla lite mer var det kunde ha skett. Jag åkte vidare och kom till slut fram till stallet där Miljon står. Maria som har Miljon skulle rida Miljard för en tränare och jag filmade det hela. Miljard tyckte det var kul att få jobba ordentligt men sedan var han riktigt trött. Han fick stå i en box med massor med halm och han fann sig väl till rätta.
 
I dag tävlade Miljon i elitallsvenskan. Nu under hösten har han strulat lite på tävlingarna med att bocka och bli rädd. I dag blev det jättebra. Mjukt och harmoniskt. Domarna var stränga så poängen blev inte jättehög men de var ändå på i stort sett samma poäng som flera SM-ponnyer.
 
Efter tävlingen lastade jag Miljard och åkte hem igen. Hans flock blev så lycklig när han kom tillbaka och alla ville hälsa på honom.
 
Miljon

Toppendag

På dagen hade jag kommunen här på studiebesök. Det var näringslivschefen, kommunlrådet och vice kommunalrådet som då och då besöker företagare i kommunen. Den här gången hade de bett att få komma och se min verksamhet. Vi började i Nergården och jag berättade om hur jag byggt upp verksamheten på gården och de olika delar som jag sysslar med. Sedan berättde jag om en del förändringar som jag planerar och nya delar jag planerar för framtiden. Det är lätt att bli engagerad när man får berätta om det som man brinner för. Efter lite LCHF-fika gick vi och tittade på lösdriftsbyggnaderna och sedan Lillstugan. Jag hade tänkt att de skulle få gå upp i hagen Golfbanan för att se hur otroligt vackert de är i våra ekhagar men regnet hällde ner och de hade inte skor för att ge sig ut i naturen. Jag fick mycket positiva rekationer från besökarna och de tyckte allt jag gjorde var helt fantastiskt. Det kändes som ett jättebra besök och det gav även mig en massa ny inspiration.
 
 
Dagens har också fått ett fantastiskt avslut. Jag har blivit farmor! Första barnbarnet och allt känns så spännande. Nu längtar jag efter att få åka till Skåne.

Bra bilder

I dag ville jag ta lite bra bilder på Chassi. Jag har beslutat mig för att minska ner på ridlägerverksamheten och därför är Chassi till salu. Bilderna ska jag ha till annonsen som jag ska lägga ut. Hon är så fin och jag fick några bra bilder och några roliga också. Chassi är verkligen den perfekta förstaponnyn. Snäll och okomplicerad vid ridning och hantering. Hon är duktig både på hoppning och dressyr och är härlig att rida ut på.
 
 
 
 

Ridpromenad

Det har förstås regnat idag också men just den tiden som jag var ute på en ridtur på Bouchette så var det uppehåll. Det var ett tag sedan vi var bara hon och jag på uteritt men hon var så lugn och stegade på. Lite segt bortåt men hemåt tar hon riktigt ut steget och man känner hur mycket nytta det gör i hennes kropp. Skritt på lång tygel är fullständigt oslagbart för att bygga en häst.
 
Det är himla fint i naturen just nu med alla färger som börjar komma. När vi red förbi aspskogen bortanför Börsnäs luktade det helt underbart från de nedfallna löven. Allt regn hade också gjort att det fullständigt sprutade fram vatten i bäckarna. Det var en riktigt härlig ridtur.
 
Bouchette med mitt systerbarn Pernilla på ryggen

RSS 2.0