Höstförberedelser

Nu känns det i luften att hösten är mer påtaglig. Solen som sken idag inspirerade till att fixa mycket ute. Jag har planterat några pinnar till träd som förhoppningsvis kommer ta sig och bli stora vackra träd med tiden. De har jag satt nere vid Nergården.
 
Igår var vi till tippen med en massa skräp och gammalt virke. Där har de en återvinningsgård man kan gå in på. Det är bara att ta om man hittar något man vill ha. Vi gjorde stora fyndet - ett bord och fyra stolar i teak. Rejäla och bra, behöver bara några nya skruvar. En tamburmajor och två takplafonder fick också följa med hem. Det var nog vårt bästa tippbesök någonsin.
 
Med en del ny förrådsplats i gamla fårhuset stuvade jag nu undan möblerna, ställde in grillar, sommarens soptunnor mm. Härligt att ha lite förvaringsutrymme. Sedan fixade jag staketet runt hagen vid Nergården. Med denna sköna höst ska hästarna få gå på ytterligare ett bete. Där finns mycket mat så det blir populärt. På söndag ska det ju bli 14 grader igen så gräset slutar väl aldrig att växa. Jag halmade även en lösdrift så står den klar när höstovädret slår till.
 
Slutligen så skördade jag årets sista squash. Inte så stor förstås men den har ändå kunnat växa trots att hela plantan egentligen strukit med vid tidigare frostnätter.
 
 

Kolla visitsormland

Äntligen har jag lyckats lägga in alla mina olika verksamheter på turistsidan www.visitsormland.se. Två intensiva dagar krävdes för att få in det som fattades. Sidan öppnades i juni och jag prioriterade då att få in beskrivning och bilder på matvandringen och gårdsbutiken. Nu har jag även lagt in en beskrivning av Lillstugan och en av Nergården. Man kan lägga in mycket bilder så det tar ganska mycket tid att först gå igenom det jag fotat, sedan att välja vilka och slutligen ladda in på sidan. Jag tog ett väldigt bra kort på hela stora rummet i Nergården idag. Det var bara det att efter det hittade jag nya lampor att hänga i taket över matborden. När de är monterade så får det bli ett nytt kort så att bilden överenstämmer med verkligheten.
 
Glöm inte att gå in på visitsorrmland och kolla på mina sidor och allt annat som finns här i Sörmland.
 
 

Tysk och engelsk


 
Under förmiddagen hade jag möte med min tyska guide och vi satte oss för att planera inför nästa års matvandringar. I år testade jag vid ett tillfälle att ha en svensk grupp som matvandrade först och med en timmes förskjutning så startade hon med en annan grupp på tyska. Det blev ett mycket bra upplägg där jag sparar in massor med tid på logistiken. Grupperna ser aldrig varandra så det blev helt enkelt perfekt. Nu försökte vi lägga dubbla dagar där det går men man måste också ta hänsyn till att de turister som hyr stugor här ofta byter på helgen. Därför är de dagarna mindre bra. Vi fick i alla fall ihop sex tillfällen med tyngdpunkt på juli och augusti.
 
Jag har även fått tag på en engelsk guide så nu ska jag även kolla med henne om samma datum kan passa.
 
 

Så här såg det ut

I dag har jag roat mig med att ta fram siffor på hur säsongen 2014 varit med boende turister här på Rocklösa. Turistkontoret vill ha in årlig statistik som sedan sammanförs med övriga i landet. På det sättet kan de se ökning/minskning och trender i resandet från hela världen.
 
På Rocklösa har vi haft 618 övernattningar. Dessa har gjorts av 136 olika personer så det betyder att i genomsnitt har varje person stannat här i 4,5 dygn. 84 % av gästnätterna har varit bokningar med utländska turister. Under året har vi haft gäster från Saudiarabien, Holland, Österrike och Tyskland. Tyskland är det dominerande med 78 % av de utländska övernattningarna.
 
Till nästa år räknar vi med ännu fler då vi utökat vårt samarbete med TUI-reisen som är ett tyskt researrangörsbolag.
 
I Lillstugan finns 4 bäddar och med möjlighet till två extra bäddar i bäddsoffa.

Rekord

Anikorna gillade uppmärksamheten de fick i senaste inlägget då jag berömde deras förmåga att lägga ägg långt in på hösten. De tackade idag med att lägga 5 ägg. Det är det högsta antal vi fått på en dag under högsäsongen så det här var verkligen unikt.
 
I dag hjälptes Anders och jag åt att göra i ordning nere vid sjön. Flytbryggan rätades upp så den ligger bättre mot vinden och så drog vi in båten en rejäl bit. I år är det så lågt vatten så det får bli att dra upp den på land med hjälp av fyrhjulingen. Solstolarna hamnade i sjöboden och båtmotorrn fick följa med upp till gården för vinterförvaring och underhåll.
 
Sedan hade jag tänkt att måla en av portarna på lagårn men just då kom det lite regn så i stället fortsatte jag att skrapa nästa dörr. Hade egentligen velat gå en svamprunda men med tanke på att det är älgjakt och dessutom helg så avstod jag.

Så mycket ägg

Vilka fantastiska ankor jag fick av en kompis i somras. Innan hade jag en hanne och tre honor. De började alltid värpa en bit in i april och sedan slutade de tvärt runt 10:e juli. De nya jag fick (troligtvis Pekingankor) håller fortfarande på och värper. Vilken skillnad! Det är ju betydligt mer lönsamt med ankor som producerar en stor del av året. Varje dag är det lika spännande att går runt och plocka deras ägg och se om det fortfarande ligger något på deras favoritställen. Fast ett minus har de förstås. De äter väldigt mycket mat och är alltid hungriga.
 
 

I stugvärmen

Att gå ut idag blev en riktig temperaturchock. Fy så ruggigt. Termometern visade inte mer än 3 grader under dagen och dessutom blåste det kallt. Nu gäller det att leta fram lite varmare kläder.
 
Som tur var hade jag massor att göra inomhus så det blev bara korta turer ut för att mata höns och ankor. I stället skrev jag en slutrapport som skulle lämnas in i ett projekt, syltade en massa svamp som jag plockade igår och så ringde jag till Skatteverket. Döm om min förvåning när mitt problem verkar kunna lösa sig på ett enkelt sätt. Jag behövde bara skriva några rader och fylla i en blankett till så skulle det bli så som jag önskar. Glatt satte jag igång med blanketten men upptäckte efter ett tag att det inte var alls så enkelt. Ska jag fylla i siffor för detta år eller nästa kan man undra. Försökte ringa igen men då var inte handläggaren där. Det får bli morgondagens arbetsuppgift.
 
 

En kundklubb

Nu startar vi upp en kundklubb. Genom att anmäla sitt namn, e-post och telnummer så får man erbjudanden och information från oss på Rocklösa. Alla som går med får som premie, 100:- rabatt på en bokning av någon av våra aktiviteter. Det kan vara en matvandring, en svampkurs, en måbra-helg eller en kostrådgivning. Rabatten gäller även en HAE-kurs (personlig utveckling med hästar) och boende i stuga eller bed & breakfast.
 
Anmälningskortet kommer finnas i Gårdsbutiken, när vi är på evenemang och så försöker vi erbjuda ett medlemsskap till våra övriga gäster/kunder.
 
Om du som läser vår blogg vill anmäla dig så är det bara att skicka ett mejl till mig [email protected]. Välkommen till klubben!
 
 
 

Blank sida

Tror aldrig det hänt tidigare. Den här veckan står det inte inskrivet i kalendern en enda sak som jag ska på. Oj, vad jag njuter. Nu ska jag få riktigt mycket gjort men jag ska också unna mig härliga svamppromenader och lite annan lyx.
 
I dag har jag tömt en frys och sedan håller jag på och fyller på med mer gödsel och jord i min odlarlåda. Förbereder jag nu är det bara att stoppa ner fröna när våren kommer. Jag har en persiljeplanta som får stå kvar. Sedan har jag även tre rejäla mangoldplantor som fortfarande levererar. Har jag tur övervintrar de och ger extra tidig skörd nästa år.
 
Mangold

Fin skog

Egentligen visste jag det redan men nu har jag fått det svart på vitt. Vi har väldigt fina marker här på Rocklösa och det är mycket som är skyddsvärt ur det biologiska perspektivet. Härom dagen hittade jag en väldigt speciell svamp. Vacker med sin kontrast mellan svart och vitt. Jag kollade för säkerhets skull på ett svampforum på facebook om jag artbestämt den rätt.
 
I dag satte jag mig och läste om den och det visade sig att den är sällsynt med bara ett 100-tal kända lokaler (2005). Finns arten tyder det på kalkrik och örtrik öppen skog med gran. Oftast tidigare betad där man bara plockhögg och inte har bedrivit något modernt skogsbruk. Det är just så som det ser ut i vår skog. Arten är sällsynt i stora delar av Europa och många länder har rödlistat den.
 
Det känns spännande att den finns här på Rocklösa och så länge vi bor här så är den inte i fara då vi inte kan tänka oss någon kalhuggning av vår fina skog.
 
Grangråticka

Smutsgöra

Jag är verkligen nöjd med den här dagen. I går var jag i skogen och plockade en massa svamp och idag har jag rensat allt, kokat ur vattnet och fryst in i paket. Det var en massa härliga sorter men allra mest av svart trumpetsvamp. Det blev även en omgång med syltatd svamp där jag justerade receptet lite. Det blir spännande att se om det blir ännu godare nu.
 
Det allra största arbetet under dagen var att tömma en lösdrift. Jag la dyngan direkt i vår nyinköpta kärra och spred ut det på en av åkrarna. Det allra sista fick jag skotta för hand. Nu är det gjort och det känns så bra. Trots att det regnat en del under hösten så blev det inte kletigt eller några körspår på åkern. Det verkar som om jorden fortfarande törstar efter den långa torkan i somras.
 
Nu häller regnet ner därute så i morgon ska jag plocka mer svamp och så ska vi fylla det rengjorda fårhuset med maskiner och städa undan på gården. Vi ska även åka iväg och hämta hem alla träd som togs ner i vintras och våras. Dags att få hem det så det kan kapas och klyvas till ved.

Fem saker på listan

En riktigt bra sak är att varje dag göra en lista på vad som är viktigt att hinna med. Eftersom min skulle bli oändligt lång så har jag bestämt att det ska stå max fem saker på den. Det kan vara en sak som går fort som t ex ett telefonsamtal eller något som tar en stor del av dagen, t o m flera ibland. En lista sporrar men den ska vara möjig att hinna med för att man ska känna sig nöjd. Att göra lista lyckas jag med i korta perioder. Förstår inte egentligen varför det inte går jämt.
 
I dag stod det på min lista att jag skulle köpa hönsfoder så det började jag dagen med. Därefter skulle jag besöka en ny leverantör så det blev punkt två. Där blev jag kvar riktigt länge för vi hade jättetrevligt. Hon är dessutom konstnär så några julklappar blev inköpta i hennes atelje.
 
 
En stund vid datorn när jag kom hem avverkade några punkter till men det stora jobbet med att tömma en lösdrift står kvar och blir prioriterat under morgondagen om jag lyckas få igång den gamla blå traktorn.

Slit och vila

Nu gäller det att göra sista rycket med rengöring utanför varje lösdrift och så ska jag tömma en som vi inte kommer ha djur i under vintern. En återstod att skrapa på det grusade området och det var den värsta för där hade det gått en stor grupp förra vintern och dessutom gått på obegränsat med foder. Får de äta så mycket de vill blir det också mer bajs. Jag hade skrapat en del med traktorn och det blev några skopor till som gick att köra. Slutligen fick jag ösa för hand det allra sista. Just den lösdriften är svårast då det lutar så mycket och därför blir det också mycket att handskotta. Tre helt fulla stora traktorskopor fick jag ihop innan jag var nöjd. Det kändes ordentligt i ryggen efteråt.
 
I dag blev därför helt perfekt att åka iväg på en kursdag och få sitta mest hela dagen och vila upp sig. Det blev dessutom en väldigt bra dag med Våga välja tillväxt-gruppen. Vi var på Dufweholms herrgård utanför Katrineholm. Bra konferenslokal och bra mat. Vi hade en mycket intressant föreläsning om google adward. Blev mycket inspirerad och ska nog testa det marknadsföringssättet. Kanske ett sätt att nå den tyska marknaden.

Inspirerande samtal

Eftersom jag idag skulle få hit en coach för några timmars samtal och inspiration var det två saker jag ville hinna med innan hon kom. Baka en kaka så jag kunde bjuda på kaffe med något gott. Naturligtvis blev det en LCHF-kaka av kladdkakevariant. Till det serverade jag hallon och vispad grädde.
 
Det andra som skulle hinnas med var att jag boka in de två sista månaderna i bokföringsprogrammet. Det ville jag ha klart för att ha som underlag för våra diskussioner. Bra också att redan nu vara färdig med det inför kommande momsdeklaration.
 
Det blev en trevlig eftermiddag och att få bolla företag och idéer med någon utomstående är guld värt. Kände hur jag fick massor med energi.
 
Den här vackra svampbilden tog jag i skogen i söndags. Har nu artbestämt den till grangråticka. Den är sällsynt och är en art som visar på högt naturvärde. Roligt att ha hittat den på sin egen mark.
 
 

Eländet tar aldrig slut

Nu har jag varit utan bil en hel vecka. Med en enda bil på gården är Anders jobbresor prioriterade så jag har fått avstå en kurs och ett seminarium. I fredags blev verkstaden i Malmö klar med vår trasiga bil så Anders bokade en tågbiljett till lördagen och åkte ner för att hämta den. Han började köra hemåt och märkte efter ett tag att ventilationen lade av. Sedan larmade den stup i kvarten varefter batteriet blev svagare och tillslut fanns ingen ström kvar. Det blev till att bärga bilen igen och nu står den på verkstad i Ljunsbro i stället, bara 40 mil bort. Anders hyrde bil och tog sig hem. I morse åkte vi till Södertälje för att hämta hem bilen som han tog till tåget. När vi kom dit var ena däcken helt platt och i det satt det en skruv.
 
Hur kan det bara hända så mycket enländigt på en gång?
 
 

Klimatförändringen

Det finns stora plus med att ha betesdjur i fall klimatet blir varmare. Om höstarna tänker vara på det här sättet i framtiden så är det bara att tacka och ta emot. Egentligen hade jag inte tänkt beta gärdet som sluttar ner mot stallet för på hösten är det stor risk att det blir söndertrampat om det regnar mycket. Men nu när det är så strålande väder och varmt så bestämde jag mig för att flytta över hästarna dit. Så härligt tyckte de att det var och de satte genast igång och beta och beta och beta.
 
 

För få timmar

Jag städar vårt köksbord men snabbt som ögat så är det fullt igen med allt som kommer i brevlådan. I dag roade jag mig med att kolla vilka tidningar vi fått under de allra sista dagarna. När jag la ut alla insåg jag varför jag alltid ligger efter i läsningen och högarna bara växer. Det är sanslöst mycket. Dessutom plöjer jag en dagstidning varje dag. Många (och även min man) tycker att jag bara ska slänga men det är faktiskt så att varje facktidning jag läser tillför mig kunskap och/eller håller mig uppdaterad. Fast jag inser när jag ser högen att mitt dygn har för få timmar.
 
 

Bilbo

Väldigt roligt att det idag kom några rader och en bild från familjen som köpte Bilbo. De skrev att de nu lärt känna Bilbo så pass bra så nu är det dags att börja rida för instruktör.
 
Känns så skönt när en häst jag ägt så många år får det bra och att den nya familjen trivs med honom. Jag kan ju inte låta bli att gå och tänka på dem som varit mina arbetskamrater under ridlägrena och undra hur de har det.
 
 

Reklam

Det är roligt när journalister på tidningar tar kontakt och vill skriva om det jag sysslar med. Det var ett tag sedan som en kille från Södertäljeposten var här och följde med ut i skogen. Nu har artikeln kommit i tidningen. Jag tycker han skrev väldigt trevligt men han är ingen vidare porträttfotograf.
 
 
 
På lördag har flera olika bett att få komma och titta i Gårdsbutiken. Jag har tömt alla hyllor för att inte de kalla nätterna skulle förstöra varorna. Det blir att ställa tillbaka allt igen inför lördagen och nu verkar det inte bli kallt på ett tag så då kan det stå där.

Bilhaveri

Det är inte alltid det blir som man tänkt. Skulle åka hem från Skåne efter att ha träffat mina barn och barnbarn. Hans fyllde två år så på lördagen hade vi kalas för honom.
 
 
När det var dags att ta bilen visade det sig att det hänt något med styrservon och all olja rann bara rakt ut ur burken. Som tur är har vi en assistansförsäkring så de skickade en bärgningsbil och tog den till en verkstad. Till mig bokade de en tågbiljett så jag kunde ta mig hem. Nu får vi se hur fortsättningen blir då bilen måste lagas och sedan transporteras hit på något vis. Fortsatta rapporter kommer alltså framöver.
 
Det gick bra med tågresan men kan konstatera att det passar bäst för de i städerna. Jag fick först skjuts till Lund (40 minuter) för att ta tåget. I den här ändan kom jag till Södertälje där Anders fick hämta. Sedan tog det 60 minuter hem. Det går alltså inte fortare och det kostar otroligt mycket mer med biljett och all körning som måste till i ändarna.

Höstpyssel

Nu är det mycket som ska fixas innan höstrusket får sätta igång. I dag snyggade jag till Miljards och Miljons manar och pannluggar. På sommaren får de bli långhåriga så de har bra skydd mot insekter men när hösten kommer vill jag att de ska se lite hyfsade ut. Det blev väl inte perfekt för jag gjorde det ute i hagen men när jag får tid ska jag jämna till det lite. Såg att Miljard haltade igår och det visade sig att han var väldigt gallig vid kotan på ett bakben. Får se om det går tillbaka eller om det får bli ett veterinärbesök.
 
 
Annars varvar jag med att städa undan bord och material från matvandringen med att tömma butiken och frosta av frysar samt köra undan dynga på planen framför lösdriften och så rensa ogräs i rabatterna i Nergården. Det sistnämnda är det mycket jobb med och tar lång tid. Försöker göra en bit varje dag för det är ganska slitigt. Vi har redan tre veckor bokade inför nästa säsong så det inspirerar till att göra det fint.
 
Lite björnbär har jag också hunnit plocka och igår slaktade vi två äldre små tuppar. Det var kul att se de andra två idag som varit lite nertryckta och fått hålla sig i ytterkanterna. De såg så lyckliga ut nu när de andra tyrannerna försvunnit och de får ha alla fruar för sig själva.

RSS 2.0