Mycket gemensamt

Min BNI-kollega kom på besök på förmiddagen. Morgonsysslorna tar längre tid nu när jag också måste ut till kalven med vällingflaskan i den stora hagen de befinner sig i. Som tur är har de än så länge inte gått iväg så långt utan håller sig i närheten av ängen. Jag hann precis bli klar så dök min gäst upp.
 
Det var en intressant dag och det visade sig att vi hade mängder med gemensamma intressen och kunskaper. Timmarna flög iväg.
 
Sedan ville några komma och handla i gårdsbutiken och efter det körde jag ut vatten till korna.
Vissa dagar går väldigt fort.

Trollberget

Nu har vi flyttat ut kossorna och deras kalvar till Trollbergshagen. Den är ju enormt stor men de har bara hållt sig i ena kanten än så länge. När jag kom ut sent i går kväll och skulle mata Ettan så hittade jag inte den andra kalven. Den har vi döpt till Nougat för hon har doppat hela sin nos i choklad och är så brun och fin om mulen. Jag letade en stund men hittade henne inte. Det är otroligt hur korna kan gömma sin kalvar. En bra strategi när de är vilda men jobbigt för oss ägare när vi ska hitta dem.
 
Både i går och i dag har vi haft boendegäster i Lillstugan. Två olika svenska familjer som är ute på semester har sovit över här. I morse var de barnen med och matade djuren och idag fick den andra familjens barn åka fyrhjuling med mig när familjen ville besöka gårdsbutiken.
 
Den här veckan har jag också besök från tre olika BNI-kolleger. I går fick jag möjlighet att prova de mest miljövänliga städartiklarna som finns på marknaden. Är faktiskt väldigt nöjd med dem. Det har t o m blivit riktigt kul att städa.
I dag var en kille som arbetar med kiropraktik här och i morgon kommer en kvinna som har ett trädgårdsservice-företag. Det är väldigt bra att träffas så här två och två så man lär känna varandra bättre. Tanken är ju att man ska hjälpa sina kolleger att göra affärer och då krävs det att man vet mycket om den andra.
 
Jag mötte killingarn på dagens besök i Trollbergshagen

Värmeslag

Efter en härlig dag i skärgården under midsommaraftonen var vi tillbaka på gården sen kväll. Vi har boende gäster i tre hus så det är bra att vara på plats om någon undrar över något. De som har bott två nätter i Åstugan åkte hem idag efter att de varit ute på en roddtur med vår båt. Gästerna i de andra husen åker hem i morgon.
 
Den här dagen har varit alldeles för varm. Jag hade en del planer som jag skippade för det var helt olidligt att arbeta i solskenet. Jag satte i alla fall upp lite nya isolatorer där jag ska dra en tråd med el så att hästar och kalvar håller sig på rätt sida. Som belöning under arbetet hittade jag en massa smultron. Sedan fick det bli resten av dagen under ett parasoll.
 
Många fina guldbaggar satt i en plymspirea på skärgårdstomten

Äntligen ute

Nu på kvällen släppte vi ut korna med kalvarna för första gången. Ettan blev så glad så han rusade runt runt runt  de andra i full fart och med en massa krumsprång. Korna går nu i gunghagen. Tänkte att det kanske är skönt för dem att komma in i morgon under dagen och slippa så mycket insekter. Bra också att ha dem inne så jag kan följa dem och se hur magarna uppför sig. De hinner också äta lite hö som stabilisering när de är inne.
 
Sessan har varit lös i magen också men blivit bättre. Nicolina har drabbats av något som gör att hon tappar pälsen. I morgon ska hon få medel mot alla sorters parasiter så får vi se om det hjälper. Annars kan man gissa på en obalans efter alla sjukdomar hon haft. Det är ju inte bra om hon inte har päls för då tål hon inte solen.
 
 

Bara jag

En speciell känsla infann sig idag. Det var bara jag på gården och inget inbokat. Lugnt och avstressande att göra olika sysslor. Lillstugan färdigstädad och även Nergården förutom köksluckorna vilka behöver torkas av. Jag har pysslat med korna, letat efter killingarna (hittade halv gruppen), plockat smultron och suttit en kort stund vid datorn.
Det känns som det var evigheter sedan jag hade en sådan här dag. Nu ska jag försöka få några till lugna dagar innan alla gäster kommer till midsommar. Vi har fullt i alla våra tre hus under helgen.

Djurpyssel

Det här har verkligen varit en vecka då jag lagt mycket tid på djur. Sjuk kossa, kalv som ska ha flaska titt som tätt och så grannens djur. Nu när jag har korna inne i boxar måste jag mocka varje dag och jag kan konstatera att de är ena riktiga grisar. Det blir mycket att köra ut och det går åt massor med halm. Framförallt blir det väldigt blött av allt de kissar. Min sjuka ko har försiktigt börja äta lite. Nu håller jag tummarna för att det ska fortsätta åt rätt håll. Det märks att hon är stolt över sin kalv. Han har idag fått sina nummerbrickor i öronen. Det gick mycket bättre än vi trodde. Inte ett knyst och ingen reaktion när den gick genom örat. Skönt att det verkade vara smärtfritt. Kalven är ju den första för oss så han har nummer 0001 och är nu döpt till Ettan.
 
På eftermiddagen när jag matade Ettan kom våra inbokade cykelgäster. De hade bokat ett rum i Nergården och i morgon ska de ha frukost innan de cyklar vidare.
 
Ettan är så fint tecknad med bruna prickar och bruna öron.

Superlunchen

I dag har det regnat hela dagen. Mycket efterlängtat då det var länge sedan. Det allra bästa är att jag igår kväll fick mitt hösilage balat. Känslan att man fått in vinterfodret med kanonväder är härlig. Egentligen skulle gärdet balas i dag på eftermiddagen men då han som kör maskinen hade en ledig kväll och hade kollat upp väderutsikterna så bestämde vi att han skulle komma under onsdagskvällen i stället. Lyckträff! Med blåst och sol så torkade det hela på ett dygn. Det var nytt rekord för oss.
 
Varje år avslutar vi i styrelsen för Vårspiran med Kosläppet vårt arbete med att åka iväg och äta en lunch någonstans. Jag hade fått tips om dagens ställe och det var verkligen en höjdare. Ett mindre ställe vackert placerat vid en sjö. Mycket god mat och trevligt omhändertagande gjorde dagen perfekt. Första gången jag träffat på ett ställe där man blir erbjuden flera olika sorters kaffe med olika smaker att välja på. Det var verkligen det där lilla extra.
 
 

Vilken arbetsdag

Min ko mår inte alls bra och i morse kändes det hopplöst och tankar på nödslakten dök upp. Efter lite funderande tog jag i stället ut veterinären ytterligare en gång och så gav han henne kalk. Det är inte ovanligt att de får brist på det och med tanke på alla andra problem hon har så var det nog ett bra beslut. Det kändes som hon piggade på sig en aning. Det stora problemet nu är att hennes mage är i olag. Det bara rinner i baken och hon har ingen aptit.
 
Kalven mår däremot utmärkt. Han dricker i nappflaska och får nu kalvnäring i stället för sin mammas mjölk. Han har börjat hoppa runt lite i boxen och är så go och söt. I morgon är det dags att bli märkt i öronen. Inte kul men ett krav från EU.
 
Mitt på dagen var jag på affärnätverkslunch och efter det hade jag bokat in ett kortare möte med en av de andra deltagarna. Mycket intressant. Han ska komma till Rocklösa om några veckor och visa upp sina fantastiska rengöringsmedel som är biologiska. Det blir spännande att höra mer om dem och få prova.
 
Väl hemma igen var det kalvmatning och sedan dags att slå en vall till vinterfoder. Klockan hann bli sex innan det var klart och då var det bara att snabbt mata ankor och höns och sedan åka över till grannen och mata alla deras djur. De är på semester så jag är djurvakt. De har många djur och många olika grupper så besöket där tar minst en timme.
 
Hemma igen så var det dags för kossan att få sin penicillinspruta, mata kalven och sedan åka till en bonde och hämta hö. Vi har inget kvar på skullen och jag behöver ha till korna nu när de står inne. Därefter åt vi middag och så hjälptes vi åt att byta maskin på traktorn från slåtteraggregatet till strängläggaren.
 
Olvonet blommar så vackert i kanten av åkern

Vilken otur!

Usch, vilken otur jag haft med min nya ko. I natt kom hennes kalv och förlossningen gick jättebra men i morse såg han för ynklig ut och jag misstänkte att han inte hittat maten. Jag ringde till en granne som har vana av kor och hon kom över. Tillsammans tog vi in alla tre i stallet och väl där kunde vi binda upp Nicolina och hjälpa kalven att dia. Dessutom mjölkade vi ut några liter för att ha på reserv om det skulle krångla. Vi tempade också kon och då visade det sig att hon hade feber.
 
Den höll i sig och så upptäckte jag att juvret var väldigt hårt vid en spene så jag ringde efter veterinären. I två spenar hade hon juverinflammation så nu är hon satt på antibiotika och jag har fått uppgiften att mjölka ur dessa så mycket det går många gånger/dygn. Jag som inte ens kan mjölka en ko. Efter mycket slit lyckades jag få ihop en liten skvätt nu i kväll som jag kastade. Kanske blir jag bättre och bättre för varje dag. Inte nog med juverinflammationen utan Nicolina är alldeles för lös i magen också så nu ska hon dricka kolvatten varje dag för att försöka stoppa upp det hela.
 
Jag har hjälpt kalven att dia men nu verkar han fatta var han ska leta så jag misstänker att det inte behövs mer hjälp.
 
Kalven blev en kille så nu ska jag fundera på ett fint namn till honom.
 
 

Spännande

Nu är det spännande och lite nervöst. En av våra nya kor, Nicolina kommer kalva snart. Värkarbete har börjat så jag har varit och tittat till henne ett par gånger. Hon blir lite störd så jag vill inte gå för nära. Jag håller tummarna att allt går som det ska och att kalven kommer snart. Annars blir det nattvak.
 
 

Vilodag

I går kväll kände jag mig väldigt trött så jag la mig tidigt. När klockan ringde i morse låg jag kvar i sängen en stund och riktigt njöt innan jag gick upp. Så skönt att veta att dagen var en lugn dag. Jag passade på att sitta en del vid skrivbordet och gjorde lite smånytta i lugn takt. Det här var en dag som jag verkligen behövde för att återhämta mig.
 
Kan rapportera att det gick enkelt och snabbt att ändra namn på facebooksidan. Nu kan ni som läser här gå in på Rocklösa Gård och gourmetvandringar och gilla min sida. Det är mer än 300 gillare nu och siffran stiger hela tiden.

Nya tankar

Idag hade jag bokat ett möte med en marknadsföringsbyrå för att få lite genomgång när det gäller marknadsföring i sociala medier, om jag kunder förbättra det jag gör mm. Jag fick en del tips så det jag ska starta med är att slå ihop mina två facebooksidor till en. Det blir lättare att hinna med för mig och så får de som läser inläggen se helheten från gården. Det blir spännande att se om det blir lätt eller ej. Facebook har ju en del krångliga regler.
 
När det gäller vad jag skriver och hur jag skriver så fick jag beröm för det. Det var ju roligt. Det underlättar ju också när jag inte måste ändra så mycket på hur jag brukar göra.
 
 

Verkligen tur

Jag lyckades idag med det omöjliga. Eftersom vi om några veckor ska på bröllop var det hög tid att hitta något att ha på sig. Jag köpte tidigare en snygg jacka och ville gärna ha en klänning som skulle passa ihop. Var inställd på att jag troligtvis skulle få köpa tyg och sy men tänkte ändå att jag i alla fall skulle ta en titt i Gnesta eftersom det inte ligger så långt bort. I första affären var allt mönstrat och det passar inte med jackan som också är mönstrad. En roströd klänning var det som fanns och jag provade den ändå även om jag redan innan trodde den skulle vara för kort. Kan säga att den inte var bra på någon punkt när den väl kom på mig. För kort, lite slafsig och så såg jag tjock ut i den. I väg till nästa ställe och där hittade jad den perfekta. Man tror inte det är sant att både modellen, färgen, storleken och priset ska vara det rätta. Är verkligen supernöjd att jag åkte dit och letade. Nu blir nästa steg att bli lite brun på benen och så se vilka skor som kan passa till.

Möte, städ och nya gäster

Det som står i rubriken var en beskrivning av min dag idag. Först ett trevligt BNI-möte där jag sålde en kartong med ankägg. Sedan full fart hem. Boendegästen i Nergården packade ihop sitt och jag kunde städa hennes rum och dusch och toa. Sedan var det sista putsen på huset och senare på kvällen kom våra nya gäster. Den här gången från Schweiz. De ville genast se båten och några gav sig iväg på en fisketur och resten handlade lite varor i gårdsbutiken.
 
Jag flyttade också upp hästarna till golfbanan, där och hagen bredvid ska de gå och beta i under juni. I juli brukar det bli så mycket broms så då ska de få tillgång till sin lösdrift i kombination med beteshagar.
 
Dominans

Dubbel vandring

Två helt perfekta gourmetvandringar har vi haft två dagar i rad. I söndags var det vår långa och eftersom alla deltagarna njöt så mycket och gärna låg på ängarna i solen och vilade så tog det extra lång tid innan vi var klara. Inget problem för mig och alla verkade trivas och hade inte bråttom.
 
I dag var det premiär för vår nya vandring som är kort. Den är bara knappt 1 km lång och tar 1,5 timme. Även den här dagen var det strålande solsken och lagom varmt. Borden var fulla med delikatesser. På den korta vandringen gör vi två stopp. På det sista blir det en mix av många olika sorter och sedan avslutas det hela med kaffe med tillbehör.
 
Övrig tid i dag har jag förberett Nergården inför våra utländska gäster som anländer i morgon eftermiddag. De ska bo här i en vecka.
 
 

Affärsmöte

I dag var jag åter igen besökare på ett BNI-möte. Jag har nu bestämt mig för att gå med så det kommer bli en tur till Nyköping varje tisdag för att träffa de andra. Har redan fått en beställning på ankägg till nästa gång.
 
På vägen hem passade jag på att hämta varor på olika platser inför helgens vandringar. Den här helgen har jag två stycken. Det blir premiär för den korta vandringen.
 
 

RSS 2.0