Ont i benet

Denna gång är det inte någon av hästarna som fått ont i benet utan det är jag. Det kom i fredags helt plötsligt. Är öm på smalbenet och linkar fram. Vad jag vet har jag inte slagit i något. I dag har jag gjort minsta möjliga i stallet för att se om det släpper om jag försöker vila mycket.
Vår familj är lite drabbad just nu. I går halkade Anders i en liten slänt när han var på skyttetävling och föll så olyckligt så en sena släppte från knäskålen. I dag har han blivit opererad på Nyköpings lasarett. Inte nog med det. Vår son Ola har varit febrig i mer en en vecka. Nu har han fått fruktansvärt ont i halsen också och då konstaterade de på vårdcentralen att han fått körtelfeber.
Nog med tråkigheter. Nu ser vi fram emot julen.



Rätt svar på veckans fråga, som denna gång var väldigt svår, är Miljon. Antonia var den enda som gissade rätt. Så här såg han ut innan vi knoppade ur.


Miljon har vunnit sin klass på Riksutställningen

Henry busar till det

Efter att ha varit borta i två dagar hade plötsligt flera av grupperna slut på sin ensilagebal, så det första jag gjorde på morgonen i dag var att starta upp traktorn. Började med att köra in till Totte  och gänget. Därefter hämtade jag nästa bal och öppnade grinden till Mullegänget. Det är ett väldigt hoppande i och ur traktorn när man ska in. Först ur och öppna grinden sedan köra in. Sedan ur igen och stänga. Efter det kör jag iväg och placerar balen i foderbordet. Backa undan och hoppa ur och öppna balen och sedan grinden. Backa ur hagen och ur traktorn igen för att stänga grinden. I dag fuskade jag lite och tänkte att hästarna rymmer nog inte under tiden jag släpper ner balen. Skönt om jag kan backa ur traktorn direkt från hagen, stänga och sedan gå och öppna balen. Problemet blev att Henry blev så busig när jag kom in med traktor och bal så ett u tre så var han på väg i full galopp ut ur hagen. Jag räknade kallt med att han inte skulle springa så långt så jag gjorde klart i hagen och ställde undan traktorn. Hämtade grimman och en havrehink. Men nu var Henry riktigt upphetsad och sprang i fullt race. Han hälsade på stona, full galopp upp till vårt hus, ner igen. Jag lockade med hinken men då satte han full rulle in bakom ensilagebalarna och därefter full rulle upp på vägen och ner mot ridbanan. Skönt att det inte är mycket trafik här. Där nere kunde jag sedan hämta honom. Nu hade han sett att de andra stod och åt så han ville också in och få mat.


Henry

I dag var det mätdag med måttbandet runt de tjocka stonas magar. Ett plus och ett minus. Bouchette hade tappat mer än 4 cm på en vecka medans Clarissa ökat med 2 cm. Clarissa är en rackare på att äta fort så hon har naturligtvis först ätit sin portion och sedan snott av de andra. Ska fundera på hur jag ska lösa det.

Globen

Nu har jag varit på Globen. Åkte upp på fredagen och gick och shoppade. Det är alltid så skönt att gå i Annexet när det inte är trångt. Jag gör det alltid en dag när jag inte ska gå på föreställning. Då har jag gott om tid på mig och kan strosa runt i lugnt tempo. I år skulle jag inte handla så mycket hade jag tänkt. Planen var ett nytt regntäcke åt Totte och det fixade jag snabbt på Börjes. Nackdelen med att köpa täcken är att det är tungt att bära omkring på dem. Sedan tänkte jag titta på nya ridbyxor. Mina favoriter här hemma är helt utslitna så det var hög tid. När jag började med titta och prova byxor hade jag lyckats få några kassar till i händerna så nu började det bli jobbigt. Vet ni hur stora provrummen är? Man kommer precis in när man sedan ska röra sig när man byter kläder stickar armar och ben ut genom skynket åt alla håll. Att knyta av sig skorna var nästan omöjligt. Det blev rätt svettigt till slut. Det blev inga ridbyxor heller. Vet inte hur man ska vara skapt men de är alltid jättetajta över vaderna (jag har väl för mycket muskler). När man väl baxat upp dem så är det verkligen en plåga att böja knäna. Och hur rider man om man inte kan böja knäet? Åkte till Hööks på hemvägen och köpte ett par billiga där i stället och de går att böja knäna i.


Några inköp

Övernattade i Stockholm och var på plats i Globen kl 9.00 för att se dressyr Grand Prix. Fem timmar dressyr det är härligt. Det började med fyra ponnyekipage som red varsitt kürprogram. Jag gillar att se ponnyer. Har en stor del av mitt hjärta där sedan tiden mina barn var ute på ponnytävlingar. Sedan startade de stora hästarna. Många svenskar med - kul. De man trodde mest på fick tyvärr en hel del missar så i topp blev det tre holländare. En av de allra bästa av svenskarna och som gjorde mig väldigt glad var den unga ryttaren Nina Hofmann (21 år). Superbra ekipage, just så ska det se ut tycker jag. En häst som inte en sekund var bakom lod, som bar sig själv och det såg lätt ut. Fortsätter hon så kommer hon klå samtliga i startfältet en vacker dag.
När man sedan åker hem är man så inspirerad. Jag hoppas de visar lite dressyr på TV också så man kan spela in.

Nina Hofmann på sin fina häst


Veckans fråga

Den här gången blir det inte så lätt. Vem är det?






Hårt arbete - belöning Globen

I dag har jag kört hårt med stallarbetet. Globenhelgen närmar sig och som vanligt vill jag åka dit och gå på någon av föreställningarna. Ska man åka bort krävs det planering och att ligga bra till med sysslorna och ladda upp lite extra.
Så här blev dagens schema:
Fodra hästar i stall och stona.
Mocka lösdriftarna: Mullegänget fyra fulla kärror skit, Tottegänget 2 kärror och stona 1 halv kärra (märks att de inte vräker i sig mat längre).
Halma alla lösdriftar. Körde runt med traktorn med en stor halmbal och fördelade ut. Stort jubel hos alla. Det är det bästa de vet. De mumsar, kissar, ligger och njuter när de står i halmhavet.


Vad de njuter

Väga upp mat. Varje dag går det åt 17 kassar; 10 till stona, 4 till Bilbo och Chassi och 3 till fåren. I dag bestämde jag mig för att väga upp och göra ett lager. Hittade 30 kassar som jag fyllde.


Nu för tiden går det fort och lätt. Att ställa balen i lämplig arbetshöjd är det bästa vi kommit på. Ryggen slipper bli överbelastad och det går mycket fortare.




Lunch och sedan rida Totte.
Mocka i stallet. Bilbo och Chassi står inne på nätterna så deras boxar behöver rengöras varje dag. Sedan blir det en del att ta bort efter de hästar man ridit eller haft inne en stund av annan anledning. Halma och gjorde en ny box till Bilbo.
Halma fårhuset. Inte lätt för baggen är så himla ilsk så det går inte att gå in. Klättra om kring och slängde här och där. Fåren brukar dra ut det ganska bra själva.
In med
Domina för extra utfodring.
Fodring av stona.
Lektion för elev i Stjärnhov. Full fart iväg.
Hemma igen. Mata fåren. Ta in Chassi och Bilbo.
Matning av stona en gång till ca kl 23.00 innan läggdags.
Nu ligger jag bra till för att kunna åka bort. Förutsättningen är förstås att Anders är hemma och gör en del sysslor. Det fungerar om jag förbereder allt.

Några av våra katter

Det här är vår katt Rufus.



Och det här är Smurfen.



De är födda i samma kull och de är väldigt fina. Deras mamma Trulsa måste ha hittat en riktigt snygg katthanne, troligtvis en raskatt för både Smurfen och Rufus har elegans.

Nu har Rufus tyvärr fått en obotlig sjukdom. Han blev så mager under höstkanten och först trodde vi det var något med tänderna. Vi åkte till veterinären och hon tog ett blodprov som skickades på ananlys. Det visade sig att han har ett överaktiv sköldkörtel. Det går inte att göra något åt. Effekten blir att kroppen går på högvarv, hjärtat slår fortare och organen får jobba mer. Veterinären tyckte ändå att Rufus var i bra skick med musklerna kvar. Vi glädjer oss åt varje dag vi har honom kvar och hoppas att han ändå har ett bra tag kvar att leva. Kan väl tillägga att han blir lite extra bortskämd nu. Extra godbitar och mycket kel. Än så länge tar han en mus då och då men vi följer hans hälsa noga så han inte ska behöva lida.


Roligt att undervisa

I dag hade jag ridlektion för en av mina elever. Jag gillar det. Det är spännande och känslan är helt fantastisk när man känner att man får det att fungera mellan häst och ryttare. Är alltid lika fascinerad av framstegena som kommer succesivt. Min elev idag har bara ridit ca 2 år men har kommit väldigt långt i sin förståelse av ridningens svåra konst. För mig är det viktigt att ryttaren verkligen känner när den gör rätt eller fel och får förståelse för hur det hänger ihop.


Grattis gick på dagens lektion

På torsdag ska jag ner till Stjärnhovs ridhus och hålla lektion. Det är en yngre häst som varit väldigt spänd, svår med sin mun och oharmonisk. Nu har vi fått den att slappna av så nu känns det som jag hittat rätt spår i undervisningen av den och dess ryttare. På torsdag ska jag se om jag kan få till att ryttare och häst lyckas göra mjuka, harmoniska övergångar mellan skritt och trav.

Svar på frågan

De flesta gissade på Musseron och det var rätt. Antonia var först med rätt svar. GRATTIS!
Visst har han väl blivit vacker? Fast det såg man redan när han var föl.              
                                                                                    

Musseron på fölchampionat

Ingen dag är den andra lik

Snabba ryck med mockning och fodring idag. Lite fika och så iväg till en gård utanför Nyköping. Där tar de emot mindre grupper på konferenser, hyr ut bed and box och tillverkar produkter gjorda av fläderblommor. Jag åkte dit för att vi skulle diskutera ett samarbete. De söker olika aktiviteter till sina konferensgäster och jag erbjuder en kurs i Horse Assisted Education som de ev tänker ta med i sitt program.



Hemma igen - nu är det mörkt. Mata hästar och så lite mat i min egen mage.
Sen börjar det: Jag försöker tända en brasa i pannan, får liv i den och tänker att nu hinner jag iväg och ta in Bilbo och Chassi och så en snabb sväng ner till Nergården. En kund har hört av sig och vill köpa fårskinn. Måste kolla vad jag har kvar.


Ut igen och då hör jag ...................... hovar på parkeringen utanför. Jaha, hästar på rymmen. Det hörs att de är upprörda - jag ser inga för det är kolmörkt - men jag förstår att Zcrollan hänger dem i hasorna och jagar upp dem.
Stänger in hunden i Nergården och vandrar ner till stallet för att hämta grimmor. Undrar om de går att fånga. Ibland är de i bustagen och hetsar lätt upp sig så man vet aldrig i förväg. Jag häller lite god lucernpellets i tre krubbor så att det är klart i fall jag får dem till stallet. Tillbaka och kollar var de står med ficklampan. Släcker sedan.


Skurken Domina

Först flyttar Clarissa på sig men sedan går det lätt att sätta på grimman och likaså med Domina. Bouchette får gå lös. Så vandrar vi ner till stallet och in i boxarna. Inga problem. Nu får de stå kvar tills Anders kommer hem. Vi har inte haft ström på en sektion av staketet och det har Domina klurat ut så hon hade lyckats haka av grinden. Jag vill inte ha dem på rymmen fler gånger så nu måste strömmen på.
Kommer ni ihåg vad jag gjorde innan jag gick ut? Just det elden i vedpannan. Slocknat förstås eftersom mitt äventyr tog så lång tid. Tända igen och nu tar det minst en timme innan det går att slå på värmen.


Så här är det att bo på landet.


Tjockisarna

Vintertid när hästarna inte kan gå på bete längre har vi dem i vinterhagarna och de bor i lösdrift. Utanför har de ett foderbord med en stor ensilagebal i att äta på när de får lust. Det är praktiskt och mycket mindre arbetskrävande när man inte behöver portionera ut maten och hästarna uppskattar det mycket. Minuset är att de flesta blir ganska runda runt magen. Allra värst är det med halvblodsstona. De blir verkligen smällfeta så efter några veckor när jag såg hur magarna bara växte och växte så bestämde jag mig för att portionera deras mat i stället.


Clarissas mage

För att se att det verkligen går åt rätt håll med hullet har jag idag mätt omfånget på magarna. Viktmåttbandet når inte ens runt så jag får lägga till de cm som fattas.
I dag mätte Clarissa måttband + 2 cm
                  Bouchette måttband + 3 cm


Bouchettes mage

Tänkte mäta om en vecka och se om det hänt något positivt. Den tredje hästen Domina som är med i samma gäng behöver däremot inte gå ner i vikt så nu får hon gå in en stund på dagen och äta en stor extra portion.

Veckans fråga

Lätt eller svårt? Ja vem är det egentligen?


Godaste pepparkakorna

Nu närmar vi oss snart 1:a advent och då ingår det att äta pepparkakor. Jag gillar att kavla degen och ta ut med olika pepparkaksmått. Har några favoriter; gris, gubbe, gumma, gran, löv och ruter. Alla mått har jag ärvt av min farmor.
För två år sedan hittade jag ett nytt pepparkaksrecept. De är de godaste pepparkakorna jag någonsin ätit och fantastiskt lättbakade eftersom man bara skär tunna skivor av en rulle. Praktiskt också att kunna förvara rullarna i frysen och ta fram varefter och grädda en plåt då och då. Pepparkakor borde innehålla peppar, det hörs ju på namnet, och just det här receptet gör faktiskt det. Men det är första gången jag hittat ett recept med peppar i. Receptet kommer från "Allt om Mat" julspecial 2007. Hoppas du gillar dem lika mycket som jag. Kommentera gärna när du provat.



Mormors skärpepparkakor

Till ca 400 pepparkakor:
500 g smör
500 ljus sirap (ca 3 ½ dl)
500 g strösocker (ca 5 ½ dl)
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kryddpeppar                                      
2 msk mald kanel
1 ½ msk bikarbonat utrörd i grädde (se nedan)
1 ½ msk vispgrädde
1 kilo vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här:
1. Smält smöret långsamt tills det precis smält, det får inte bli för varmt. Tillsätt sirap och socker och rör tills det är blandat. Ställ kastrullen att svalna i kallt vatten, rör då och då.
2. Häll socker- och sirpasblandningen i en hushållsasistent. Tillsätt kryddor och bikarbonat utrör i lite grädde. Blanda i mjölet och arbeta degen väl.
3. Rulla degen till 6 rullar, ca 20 cm. Vira in rullarna i plastfolie och lägg ikyl eller frys för att stelna.
4. Sätt ugnen på 200°. Skär degen i tunna skivor och lägg på smorda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
5. Lossa pepparkakorna från plåten innan de kallnat och låt dem kallna på galler.


Varsågod och njut!

Lera, inte bara på marken


Stallets stjärna i dressyr. Varför gör du så här?

Ibland undrar man varför man håller på och rider egentligen. Åtminstone sådana här dagar. Vad skulle ni gjort? Borstat i 3 timmar, gett upp och struntat i att rida eller tänkt att mitten är i alla fall ren så där kan sadeln ligga utan att skava?



Jag säger bara det;  skönt att det inte var träning för tränare idag. Jag red i alla fall och det blev ett bra pass trots en del lera kvar på hästkroppen.
Kan det vara skönt att ligga i värsta gyttjepölen och rulla sig, det är frågan det. Totte borde tänka på sin mattes dyrbara tid.

Tråkig upptäckt

Idag hittade jag en död räv. Tyckte att vår hund Zcrollan betedde sig så konstigt. Hon stod utanför stonas lösdrift hela tiden och verkade vakta och kikade in. Hon var så där upphetsad som hon brukar bli när hon passar på något djur. Jag gick in i halmen för att titta och då hittade jag räven. Stackaren hade borrat sig ner i halmen och rullat ihop sig som en liten boll. Och där hade den dött. Räven var angripen av rävskabb som är riktigt ruskigt. De kliar nästan ihjäl sig och pälsen ramlar av, de blir magra och kan inte hålla värmen. Ni ser på bilderna hur förfärlig den ser ut.





Nu är jag lite orolig för Zcrollan. Hon har kliat sig en lång period och t o m fått ett blodöra. Först trodde veterinären att det var en skada på trumhinnan men hon har fortsatt att klia sig och inte bara på örat utan även magen och på benet. Veterinären skrev sedan ut tabletter mot skabb. Det har inte hjälpt helt men minskat kliandet något. Nu pratade jag med veterinären idag om den döda räven och hon har skrivit ut en ny medicin för hundar svarar tydligen olika bra på olika preparat.


Zcrollan


Många gissningar


Vad kul med så många kommentarer från er läsare när det gäller veckans fråga. Innan ni får svaret kan jag tipsa om att man kan hitta många bilder på vår hemsida, www.rocklosa.com, på våra olika hästar och genom att titta på dem kanske man kan gissa sig till vem som visas på bilden. Tänkte att veckans fråga ska återkomma varje vecka. Ni får se fram emot nästa bildgåta.
Frågans rätta svar: Bouchette. Grattis Emelie och Ylva. Ni var först med det rätta svaret.


Bouchette


Vad fantastiskt det är!

Under våren utbildade jag mig till coach i HAE som betyder Horse Assisted Education. Man kan översätta det till att jag har hästunderstödd utbildning/utveckling. Det innebär att ett antal deltagare är på Rocklösa under en eller två kursdagar och tillsammans med hästarna genomför mycket enkla övningar. Övningarna är så enkla så man behöver ingen som helst hästvana.

Vad är det då som händer? Jo hästen fungerar som en spegel av människan som utför övningen med den. Hästen reagerar inte på vad vi säger utan på det vi verkligen menar. De är fantastiska på att läsa kroppsspråk och icke verbal kommunikation. Hästar reagerar inte bara på dina tankar utan även på vad du känner. Det går helt enkelt inte att dölja något för hästen. De har förmågan att ge dig svar på vad du känner och tänker utan att du kanske var medveten om det.


Grattis deltar i kurserna "Personlig utveckling"

I övningarna speglar hästen våra handlingar och ger oss en omedelbar och löpande feedback, vilket i sin tur hjälper oss att förändra och anpassa vårt beteende. När vi sedan överför detta till vårt dagliga liv hjälper det oss att förbättra vår kommunikation och våra relationer till allt och alla i vår omgivning. Du utvecklar dina förmågor i t ex att sätta gränser, vara tydlig i din kommunikation, hantera stress och konflikter.

Hitintills har jag haft några kurser i personlig utveckling men kommer också erbjuda ledarskaps- och kommunikationsutbildning och teambuilding.


Clarissa står för den känsliga individen vid "Personlig utveckling"

Det är så otroligt underbart roligt att jobba med detta koncept. Jag och mina hästar hjälper människor att må bättre, utveckla sig själva, bli bättre på samarbete och få lättare att utföra sitt arbete eller uppfostra sina barn. Ja listan kan nog göras hur lång som helst. Det som är så spännande är att det händer massor med positiva saker för varje människa men det är olika för varje individ beroende på var i livet vi befinner oss.


Mulle ger många aha vid "Personlig utveckling"

Det var lite bakgrund. Nu måste jag bara få dela med mig av vad några har upplevt efter en dagskurs på Rocklösa. Så här säger de några veckor efter kursen:

- Jag fick en känsla av trygghet som jag aldrig känt förut.
- Jag har landat i mig själv.
- Jag var verkligen närvarande i nuet när jag åkte hem ifrån kursen.
- Jag har inte dåligt självförtroende längre.
- Man måste verkligen visa tydligt vad man vill. Handling, istället för en massa mail och ord. Nu får jag alla medarbetare med mig.
- Jag har blivit tydligare med barnen hemma; inte genom att prata högre eller bli argare utan genom att visa vad jag vill. Så skönt, inget bråk.


Rasmus är vår fjärde medarbetare i "Personlig utveckling"

Vill bara tillägga att även jag blivit en ny människa efter att jag genomgått övningarna. Jag har utvecklat mig själv och mår väldigt mycket bättre numera (fast jag tyckte jag mådde bra innan också men nivån är nu oerhört mycket högre).

 


Veckans fråga

Vem är det på bilden?


Höstens sista mamma-barnridläger

Nu i helgen har vi höstens sista mamma-barnridläger här på Rocklösa. Det ska bli jättekul. Hästarna tycker det är roligt att bli borstade, ompysslade, älskade och att få känna att de betyder så mycket för just sin stora eller lilla ryttare. På det här lägret bor alla med helpension så jag ska strax åka ner till affären och storhandla. Sedan blir det några timmar vid spisen och så lite sista puts här och där.
För första dagen på länge har vi faktiskt lite sol och så är det vitt på marken. Vet inte hur vädret kommer vara i
helgen men det får gärna fortsätta så här.


Rocklösa strax innan lövfällning

Nattäventyr

Jag måste berätta för er vad som hände här förra veckan. Det var sent på kvällen. Anders hade lagt sig då jag helt plötsligt hörde att vår hund Zcrollan morrade. Det är väldigt sällan hon gör det men det händer ibland när det går något djur över vår gräsmatta. Jag gick ner och öppnade dörren för att kolla ut och sedan stannade mitt hjärta i någon sekund av skräck. Där stod en karl. Det hann fara en del obehagliga tankar genom min hjärna innan jag insåg att det var grannen. Eftersom det var sent var det konstigt att han stod på vår trapp men han sa att han behövde min hjälp för det hade fastnat en hjort i mitt stängsel. Mina hästar betar en del av hans marker och hjorten hade lyckats trassla in hornen i elrepet och satt fast.



På med jacka och handskar och iväg i hans bil till hagen. Den stackars hjorten hade dragit iväg med tråden så stolparna hade farit all världens väg. Min granne föder upp hjortar så han har i alla fall stor vana av dem. Strategin var att vi skulle försöka hala in repet från båda hållen så att hjorten blev fixerad och sedan skulle han försöka klippa loss honom. Planer är bra men inte lika lätta att genomföra. Vi halade och drog. Grannen hämtade traktorn som vi fixerade linan i. Vi drog och drog. Hjorten kastade sig 50 m ut åt sidorna så man fick passa sig för repet som kom farande. Ett tag fick jag hålla i själv för en av oss var tvungen att gå och få en överblick över läget. Kan säga att en vuxen dovhjort är väldigt stark. Ville ju inte tappa iväg honom så att allt tidigare jobb skulle vara förgäves. Vi fortsatte att dra en dm i taget och till slut så hade vi hjorten bara några meter ifrån oss. Nu blev han ännu starkare av rädslan för oss men efter en oändlighet var han så nära och ganska fixerad av repet så grannen kunde sträcka ut armen och börja klippa av trådarna med en sekatör. Efter ca 15 klipp kom hjorten loss och den sprang iväg i full karriär.


Foto: www.fotoakuten.se

Jag var helt ledbruten i kroppen och kunde mitt i natten vandra hemåt i månskenet. Skönt att det slutade bra.
Min granne berättade att handjuren är helt hopplösa med sina horn under brunstperioden. De står gnuggar hornen mot allt och det var därför han fastnade. Svårt att undvika när man har hästhagar.

Mycket bra lektion

I dag har det varit en sådan där stall och hästdag. Med det menar jag att jag inte hunnit något annat egentligen. Varje dag mockar jag grusytan i lösdriftarna men så blir det dagar när det ska halmas, köras ut ny foderbal, rensas upp gammalt foderspill runt foderborden o dy. Är det mycket sådant tar det tid. Förra året hade jag småbalar av halm men i år gick det bara att få tag på stora rundbalar som väger ca 200 kg styck. Har nu kommit på en bra teknik med att köra ut med traktorn. Jag börjar i en lösdrift. Sveper av lager för lager tills det är lagom mycket utspritt där. Sedan tar jag det som är kvar av balen och kör vidare med till nästa ställe. Det fungerar jättebra.



Efter en sen lunch var det dags att borsta av Totte och göra honom i ordning för att åka på träning. Varje vecka åker till vi till ett ridhus i Gnesta där jag rider för min tränare Gunilla. Jag har ridit för henne i massor med år. I dag gick Totte super. Efter att han har haft en svacka går det nu bara bättre och bättre.  Jag fick ett riktigt sug i bettet och en bra takt och plötsligt var det hur enkelt som helst att sitta på honom i traven. Alla som provat honom vet vad jag pratar om. Roligt när det blir en så bra känsla.

Coaching

Idag var min företagscoach på besök. Det ger verkligen en kick varje gång vi träffas. Den här gången gick vi igenom det material jag hunnit få ihop till min nya hemsida. Den nya sidan kommer innehålla information om mitt nya arbetsområde - upplevlesebaserad hästunderstödd utbildning, HAE (Horse Assisted Education). Jag har ju under våren genomgått en utbildning  och ska nu coacha företag och enskilda i detta helt fantastiska koncept.
Att få ihop en ny hemsida tar verkligen mycket tid. Förutom texterna ska det vara med bra och passande bilder så det går åt hur många timmar som helst vid datorn. Jag återkommer och berättar när den är klar så ni kan kika in på den.

En riktig pussmule

Inställd kurs

Den här helgen skulle jag egentligen varit på fortbildning i Horse Assisted Education men det blev inställt i sista minuten. Först blev jag erhört besviken för jag hade sett fram emot det mycket men jag har ju något roligt att se fram emot till våren i stället. Det konstiga är att när besvikelsen gått över kändes det i stället som jag fått två dagar till skänks. På en gård med så stor verksamhet som jag har är det alltid något som släpar efter. Att då få två dagar som man inte räknat med känns som en stor vinst. Nu blev det inte lika stressigt att hinna med bokföringen inför momsdeklarationen den 12:e t ex och jag och min man Anders hann få undan en del saker på gården som skulle in under tak inför vintern.



Totte i lösdriften

Sedan blev det ett ridpass på Totte som inte blivit av om jag varit på kurs. Det blev ett bra ridpass och för första gången sedan Totte flyttade till Rocklösa var han helt avspänd från första början. Tidigare har det alltid varit så att han varit spänd och rädd för allt och inget när han varit själv på ridbanan. Det där känner man direkt när man kommer upp på honom så från första steget får man påbörja arbetet så han har något att tänka på. Med en avslappnad häst kunde jag i stället jobba vidare med min sits och försöka få in förbättringarna Perry Wood tipsade mig om när jag var på hans clinic för ett tag sedan.


Svampplockning i november


Jag trodde väl inte att mitt första inlägg på bloggen skulle handla om svamp nu när vi kommit in i november men eftersom jag ska ha ett mamma-barnläger nästa helg och har planerat att bjuda på svampsås så gav jag mig iväg till skogen efter att stallsysslorna var gjorda, för att se om det fanns någon svamp. 



Det första jag sprang på var en kungschampinjon. Det hörs ju på namnet att det är en av de bästa svamparna man kan hitta. Tyvärr var den några dagar för gammal för att vara fräsch så den fick stå kvar och sprida sina sporer för att gynna återväxten. Lite taggsvamp blev det sedan och därefter trattkantareller (höstkantareller). Jag måste säga att jag inte förstår mig på folk som plockar dem redan i september då de oftast är pyttesmå. Nu på senhösten har de blivit rejält stora och är mycket mer lättplockade. Vi har haft mycket frostnätter ner till –5 men det verkar inte bekomma dem. Vet att jag plockade trattisar i december ett år. Då var de frysta och helt stela och väldigt lättplockade genom att de bara var att bryta av som en tunn kvist ungefär. Efter trattisarna bar det upp i hällmarkerna för att leta frostvaxing. Hittade ett antal och spanade också in var jag ska hämta mossan (eller rättare sagt laven) till min adventsljusstake när det är dags för första advent. På hemvägen hamnade jag på världens ställe med svart trumpetsvamp. De var också i kolossalformat och så många så jag får ta och återvända en annan dag för kassen rymde inte mer.




Undrar varför människor inte tror att det går att gå på svampkurs i november?

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0