Slut och en början

Nu är det inte långt kvar på det här året och så börjar sedan nästa. Funderar just på om jag ska ha något nyårslöfte i år. Det brukar jag aldrig ha men jag känner att jag vill prioritera tiden med mina hästar lite mer så jag tror faktiskt jag ska avge ett litet löfte i natt.
 
Våra hästar brukar alltid vara lugna trots smällandet och alla fyrverkerier runtomkring. De går ju ute så de både hör allt och ser stjärnorna som faller. Jag brukar alltid ta en vända ner vid tolvdraget när det är som värst och kolla att de alla har det bra och ingen blir orolig. Ingen nya hästar finns ju på gården jämfört med förra nyår så jag känner mig lugn.
 
2013 års stora händelse här på Rocklösa var starten av Matvandringen, framgången med den och att vi vann "Årets Värdskap". Jag ser fram emot 2014 och att se vilka spännande saker som kommer hända då.
 
Vi från Rocklösa önskar er alla
 
GOTT NYTT ÅR
 
 

Hästlycka

 
 
 
 
Dominans piffar upp sig inför nyår.
 
 
 

Återuppväckt behov

Igår fick jag för mig att jag ska sticka en halsduk av mitt 1-trådiga garn som är spunnet av ull från de får jag har haft. Garnet är tunt och vackert och jag valde grova stickor eftersom jag vill ha halsduken lätt. Först fick min dotter hjälpa mig att nysta garnet eftersom det låg på härva och sedan var det bara att börja lägga upp maskorna och sätta igång. Oj så härligt. Det är verkligen avkopplande att sticka. Det var svårt att sluta när jag väl kom igång. Nu har jag avverkat det första hektot och startat på nästa. Det här är den perfekta sysslan vid TV:n. Inget krångligt mönster gör att det går att sticka och titta på TV samtidigt.
 

Ny förstasida

Nu när jag haft min son med familj här på Rocklösa har han hjälpt mig med min nya surfplatta och även datorn. Nytt för mig är nu att jag ska prova kalendern i datorn. Det gäller att komma ihåg att skriva in allt bara men fördelen är att den alltid är med när man är ute och far.
 
Vi har även skissat lite på en ny startsida på hemsidan. Den jag har nu är nog 15 år gammal. Dags för något modernare. Jag började idag att sätta ihop rubriker, text och bild. Bilderna ska jag jobba mer med innan det blir klart men texterna känner jag mig nöjd med. Jag ser fram emot när sidan är klar så att ni alla kan se den.
 
I dag åkte vårt barnbarn och dess familj hem till Malmö. Jag har njutit av att träffas och i dag var jag och Hans som är drygt 1 år ute och gick runt på gården. Vi hälsade på hästarna. Han blev lite rädd när Grattis kom med nosen och hälsade på oss. Vi hoppade sedan i löven under kastanjen och avslutade med att gunga på stora däckgungan.
 
Grattis ville hälsa och var nyfiken på den lille
 

God fortsättning

Jag hoppas ni alla har haft en riktigt mysig julafton. Vi var hela 12 personer under vårt firande. Det var nytt rekord. Det blir en stor hög med julklappaar under granen när man är så många.
 
Vi inledde med jullunch med allt det där som hör till: skinka, sylta, grisfötter, sillar, gravad strömming, lax, blomkålsjansson, finsk kålrotslåda, köttbullar, prinskorvar mm mm. Sedan är det dags för Kalle Anka för de som vill se det. Samtidigt fikar vi. Därefter följer julklappsutdelning och så avslutar vi dagen med julmiddag. Det blir lite olika maträtter år från år, igår julkryddad lammgryta med ugnsrostade grönsaker, men avslutas alltid med risgrynsgröt och/eller keso á la Malta.
 
Jag hade önskat mig en surfplatta i julklapp och ett av paketen innehöll en sådan:)). Nu ska det installeras!
 
Vi på Rocklösa önskar alla er läsare en god fortsättning på julen och ett bra avslut på detta år.
 
 
 
 
 
 
 
Djup lera överallt och regn hela dagen. Inte kul! Nu längtar vi efter vita vidder.

Gott till julen

 
Alla julklappar färdiga och den här dagen hade jag bestämt mig för att stå i köket mest. Så mycket gott skulle lagas och i ordningställas. Ischoklad är given på julbordet när man äter LCHF om man nu inte helt vill avstå från godsaker. Jag smaksatte i tre varianter: kokos, mint och med lakritspulver. Oj så gott det blev. Anders och jag kommer slåss om bitarna som blir över efter julafton. Sedan gjorde jag min egen favorit som är chokladdoppade apelsinskal. Sista godiset blev ett nytt experiment med choklad 70 %, hasselnötssmör och rostad flagad mandel. Blev ungefär som wienernougat men inte så sötsliskigt och mycket godare.
 
På bak-sidan gjorde jag pepparkaksmuffins som jag inte hunnit provsmaka ännu men de ser väldigt fina ut och sedan blev det fröknäcke. Snabbt, enkelt och förföriskt gott. Här kommer receptet:
3 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1,5 dl pumpakärnor
5 dl vatten
 
Blanda allt och låt stå och svälla minst 3 timmar eller över natten. Bred ut på två plåtar och grädda i 1-1,5 timmar på 150 grader. Låt svalna och bryt i bitar. Det är ganska skört så lägg på smöret försiktigt. Toppengott med julskinka.
 
Sedan griljerade jag skinkan och hittade på ett nytt recept. Det ska jag skriva ner för det var nog den godaste ytan jag någonsin smakat på. Nu i kväll ska jag göra keso a la Malta. Två varianter denna gång så får vi se vilken som blir favoriten framöver.

Riktigt gula lussekatter

I år provade jag ett nytt recept när det var dags att baka LCHF-lussekatter. De blev väldigt goda och saftiga. Tack vare att det ingår flera ankägg i dem blir de extra gula och fina. Ankägg har en så kraftigt gul äggula så allt man lagar av dem blir läckert gulfärgat.
 
Färdiga för att stoppas in i ugnen
 

Swedish Welcome

Äntligen har mina skyltar kommit som visar vilken bedömning jag fått av Swedish Welcome. Så här ser de ut.
 
 
Swedish Welcome kan presenteras så här:
Vi är en av 100 pilotmedlemmar i Swedish Welcome som tillsammans arbetar
för bättre gästupplevelser och hållbar utveckling. Genom återkommande tester av
professionella rådgivare får vi veta hur bra vi är och får goda råd om hur vi kan
fortsätta utvecklas. På så sätt blir det lättare för dig att välja upplevelser och
boenden som sätter dig som gäst i fokus och som visar omtanke om människor
och natur.
För dig som gäst innebär Swedish Welcome att:
• du får trygghet i bokningen - du vet vad du köper.
• vi erbjuder en trygg och säker miljö för våra gäster och medarbetare.
• vi arbetar för bättre gästupplevelser och hållbar utveckling.
 

På slottet

I dag var det dags att besöka Sparreholms slott igen. Den här gången hade jag med mig kameran och tog flera väldigt fina bilder. Vi har klart vårt gemensamma program men behövde prata igenom lite detaljer. Nu ska vi sätta ihop ett säljblad och när det är klart kommer det läggas ut på våra hemsidor. Det går redan nu att boka in sig om man vill. Nästan alla datum då vi ska ha matvandring går att kombinera med ett slottsboende. Tänk att först få njuta av maten, naturen och berättelserna på matvandringen och sedan leva och må som en prins/prinsessa på slottet. Wow!
 
 

Julklappsdags

Det är inte bara jag som tänker på julklappar. I dag har tre personer tagit kontakt med mig för att köpa presentkort till en matvandring. Otroligt roligt att det börjar sprida sig att vår upplevelse finns. Jag läste just idag om att den typen av presenter gör oss mer långsiktigt glada och nöjda än varukonsumtion. Det stämmer ju för har man varit med om en trevlig händelse så är minnet så positivt och man tänker ofta på det. Så mitt tips är att köpa en upplevelse till de du ska ge julklappar till.
 
Själv har jag varit iväg till stan och handlat lite idag. Några julklappar, lite mörk choklad, adventsljusstakar och lite annat fint som lyser upp i mörkret. Köpte också ett lass med hyacinter så jag kan göra en fin julgrupp till mig själv.
 
Trots avsaknad av snö så får vi dagligen besök av domherren

Enkel matlagning

Med bra råvaror behövs egentligen inte så krånglig matlagning för att det ska smaka gott. Dagens recept som jag tänker dela med mig av är med lax. Numera köper vi den portionsförpackade odlade väldigt sällan. Sedan man fick veta vilken dålig föda man ger laxen och att de då innehåller mindre med omega 3 känns det inte som ett vidare bra alternativ. Satsar oftast
 
 
numera på vildfångad lax eller andra goda feta fiskar som makrill och strömming.
 
Här kommer receptet på en snabb och supergod maträtt.
 
4 portionsbitar lax
500 g wokgrönsaker
100 g smör
citronskal från 1 citron
 
Fräs grönsakerna i kokosfett. Stek laxen i smör. Passa så den bara blir precis färdig. Riv citronskal från 1 citron och blanda detta med 100 g smör och lite örtsalt.
Vid servering lägger du en stor smörklick på dina grönsaker. Ät och njut tillsammans med laxen. Så gott så det är svårt att sluta äta.
 
 

Seriös tidning

Det finns en väldigt bra tidning att prenumerera på som jag verkligen vill rekommendera. Är du det minsta intresserad av din hälsa och vill läsa seriösa artiklar så ska du bli prenumerant. Tidningen är inriktad på lågkolhydratkost och heter LCHF-magasinet. För det låga priset 200:- får du fyra nummer/år.
 
Varje gång den kommer kastar jag mig över den och jag missar inte en rad. Mycket skickliga författare. Beställ
 
till dig själv eller passa på och ge bort till någon i julklapp. En julklapp med en tidningsprenumeration är roligt att få eftersom den räcker ett helt år.
 
Deras hemsida heter www.lchfmagasinet.se
 
 

Dags för glöggen

 
Ekologiskt rödvin inköpt som nu ska värmas ihop med apelsin, björnbär, svarta vinbär, kanel, kardemumma och nejlikor. Tillsammans blir det världens godaste glögg. Skönt att slippa sötsliskiga köpeprodukter.

Hemmamys

Vad tråkigt att all snö regnade bort. Det var så pass mycket så landskapet var täckt men i morse var allt borta. Återstod bara lite is. Nu verkar det som det ska vara plusgradet ett bra tag så det är bara att ställa in sig på lera igen. Hagarna blir så trista.
 
Har haft en härlig dag. Hemma hela dagen och har haft tid att pyssla med lite julförberedelser. Ytterligare ett fönster tvättat i köket så nu är det julgardiner i alla fönster. Man blir verkligen glad när det är rent och skiner.
 
I morgon måste jag börja morgonen med att köra ut en ny hösilagebal till killarna. De är ena riktiga storätare. Jag såg i dag att Miljard har tappat en sko så det får bli en bokning av hovslagaren också.
 
Miljard

Återbäringen

Hela dagen tillbringade jag ute på Björnö strax utanför Västerås. Det var sista gången på projektet "Lönsammare landsbygd". Tre bra föreläsare höll i varsin del av dagen.
 
När jag kom hem hade både Anders och jag fått våra kuvert från Skatteverket. Är man företagare så dyker de alltid upp december. Årets besked var riktig trevlig läsning. Fast egentligen har jag ju bara lånat ut mina pengar till staten ett år.
 
 

Hemkommen

Efter några dagar i Skåne är jag nu hemma igen. Det börjar kännas som rutin att fara emellan. När jag åkte ner lyssnade jag på radion hela vägen men hem slog jag bara på vid nyheterna. Ibland är det väldigt skönt att ha det tyst och sitta i sina egna tankar. Oftast sträckkör jag i ett svep. Fördelen med att äta LCHF är att man inte blir hungrig och därför inte behöver stanna. Jag hade i och för sig laddat med en burk Smetana men den var orörd när jag kom hem.
 
Det är underbart att vara i Skåne och träffa barn och barnbarn. Jag njuter av varje stund.
 
Framme i Jönköping är halva vägen avklarad

Nytt hönshus

Nu börjar det närma sig att det nya hönshuset är färdigt. I dag kom sittpinnarna upp och sedan ska vi göra en gödselplatta under som fångar upp skiten så blir det lättare att hålla ströbädden ren. I nya huset blir det lättare att hålla med värme då det är isolerat. Nu när vintern har kommit är det hög tid att hönsen får flytta in i sitt lyxboende.

Smart val

Igår var det dags för sista säljkursen innan jul. Efter den planerade jag för att åka till Skåne och hälsa på barn och barnbarn. Det varnades mycket för stormen som var på väg så jag kollade noga på alla prognoserna. Kursen skulle sluta vid fyratiden och åkte jag direkt skulle jag vara nere framåt halv tio. Vid åtta skulle stormen kulminera. Jag bestämde mig på morgonen att hoppa över kursen och åka iväg så fort som möjligt. Väldigt skönt att komma fram innan det drog igång ordentligt. Det räckte väl med förblåsten och hällregnet. Det var mycket ryck i bilen och dålig sikt. Under natten dånade vinden och även idag har det blåst så mycket så det varit svårt att hålla bilen på plats. 

Inget mer på Börsnäs

Jag har sagt upp mitt arrende på en av grannarnas fastigheter. Nu när jag minskat på antalet hästar behövs inte lika mycket mark. Vet inte hur många år jag haft får och hästar där men det är mer än 10 i alla fall. Många av våra ridlägerdeltagare kommer säkert ihåg sina promenader dit varje morgon och varje kväll för att hämta och lämna sin häst.
 
I dag åkte jag dit och började plocka ner min stängseltråd. Jag lämnar en tråd för det har jag kommit överens med markägaren om men den andra och isolatorer plockar jag med mig. Det var ett härligt väder att gå runt och rulla tråd och utsikten över sjön kan man inte klaga på. Får se om det går lika bra när jag har tid igen. Kanske har det då kommit snö.
 
 

Julkänsla


Köpte några blommor som genast gav lite julkänsla.
 
Var idag inbjuden till en skogsdag i Sigtuna. Fick chansen att berätta lite om matvandringen och fick sedan en fin blomma som tack för min medverkan.
 
 

Nyhetsbrev

Här kommer det senaste nyhetsbrevet. Vill du lätt lösa dina julklappsbekymmer så läs extra noga på våra julklappstips.
 

Hej!

Nu närmar sig julen med stormsteg och snart är detta år slut. Nedan kommer några julklappstips men först lite om året som gått.

Det har varit ett mycket spännande år med uppstarten av något helt nytt med ”Rocklösa Matvandring". Har du missat vad det är kan du läsa mer här www.matvandring.rocklosa.se  Drygt 100 personer var med och vandrade under säsongen och vi fick många uppskattande ord från lyriska deltagare. Som grädde på moset blev Matvandringen, i hård konkurrens, utsedd till Årets värdskap i Sörmland, läs mer (och när du är inne på länken, passa på och gilla oss på facebook) https://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127 i inlägg från 21 och 22 oktober. Jag blev inbjuden till diplomutdelning och sedan har det skrivits många artiklar och varit många intervjuer kring det hela. Jag blev t o m inbjuden till Sveriges Radio för att delta i ett morgonprogram. Här kan du lyssna på intervjun http://www.matvandring.rocklosa.se/utmarkelserpress/  Utmärkelsen visar att min produkt håller högsta klass och eftersom det varit min målsättning känns det extra roligt att ha lyckats.

Förutom vår matvandringssuccé hade vi under året en weekendkurs i bättre hälsa och välmående genom naturlig mat med lite kolhydrater. Gänget åkte hem med mycket kunskap och inspiration till lätt, snabb och bra matlagning och bakning. Samtliga deltagare äter fortfarande på det ”nya sättet” och i kontakt med dem säger de samtliga att inget kan få dem att byta tillbaka till den gamla livsstilen. Blir du nyfiken kan du läsa på min kostrådgivarsida www.godaval.se

Vårt turistboende har under året kvalitetsmärkts av Swedish Welcome i ett system där man väger samman hur vi jobbar med hållbarhet och miljö samt kvaliteten på boendet. Vårt stora hus Nergården fick omdömet "Utmärkt" och den totalrenoverade Lillstugan med bl a badrum fick omdömet "Mycket bra" Hårt arbete ligger bakom detta så vi är mycket stolta över att lyckats nå så långt.

 

Fyra mamma(pappa)-barnridläger blev det under säsongen trots att planen var att lägga ner verksamheten. Nu blev det inte så p g a den enorma efterfrågan. Hästarna tyckte det var kul och alla deltagare tjatade om att vi måste fortsättaJ.

Som avslutning på allt det roliga har vi också haft flera Horse Assisted Education (HAE) - kurser. Vill du vara med på personlig utveckling, bättre ledarskap och kommunikation är det här grejen för dig. Många som går kommer tillbaka igen och vill utvecklas mer - det säger väl allt? Här kan du läsa mer om vad HAE är www.upplevelseochutveckling.se

JULKLAPPSTIPS

Vi säljer presentkort inför julen och här kommer några tips:

Alla älskar god mat, vacker natur och får man sedan trevliga berättelser från en guide blir upplevelsen perfekt. Följ med på en

- Matvandring 995:-

- Matvandring med slottsboende (2-dagarsupplevelse) 2.395:- Läs mer här: http://rocklosa.blogg.se/?tmp=669118  inlägg "Ovanlig dag" och här https://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127 inlägg 25 nov.

- Fårskinn från gårdens får, stora mycket vackra, tvättbara i olika färger från 1400:-

-  Vi rensar lite i vår sadelkammare och har några billiga sadlar fr 300:- som kan bli bästa julklappen till hästtokiga barn. Träna den perfekta sitsen t ex genom att lägga sadeln på en stock eller bygg en snöhäst i vinter. Bara fantasin sätter gränser.

- Svampkurser av olika längd.

Sist men inte minst. Ge bort en inspirationsweekend för bättre hälsa. Något man kan unna sig själv eller ge till någon som man verkligen bryr sig om. Julklappen som gör att du kommer må så mycket bättre och förebygga välfärdssjukdomarna. Pris: weekend (2 dygn) 3.650:-

Jag önskar er slutligen en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR och visst ses vi väl under 2014.

Många varma hälsningar

Lena Gawell

 


Kolikkänning

Jag känner mina hästar och deras beteenden mycket väl så är det något som avviker brukar jag direkt lägga märke till det. Så var det med Chassi häromdagen. Hon stod och skrapade med foten så jag förstod direkt att hon hade magproblem. Det kallas för kolik på hästar. Det finns flera olika sorter så man vill gärna ta reda på vad hästen har för sort. Första dagen gick det över ganska omgående med lite promenad men så kom det tillbaka nästa dag. Nu var det kraftigare så jag ringde veterinären och fick några råd.
 
De närmaste timmarna var jag och Chassi ute och promenerade halvtimmespromenader varje timme. Hon fick riktiga magkörare då och då. Då ville hon lägga sig och rulla vilket är helt OK. Sedan gick vi vidare igen. Jag hade ställt in henne i en box mellan turerna så jag såg att hon bajsade - så det var inte förstoppning. Troligtvis var det en bakterie som fått fäste. Efter några timmar bokade jag veterinären då det inte ville släppa men han var ute på några andra uppdrag först så vi tog ytterligare en promenad. Tredje gången hade koliken helt plötsligt släppt så det var bara att ringa veterinären igen och avboka.
 
Nu har det gått några dagar och inga återfall. Skönt att det löste sig så smidigt.
 
 

RSS 2.0