Klättertur

Det går fantastiskt bra med ridlektionerna trots att det är så varmt. Ingen lägerdeltagare klagar utan alla kämpar på under ridpasset. Att stå i solen en längre stund är riktigt tufft och det går åt mängder av vatten. Ändå känns det som att man inte får i sig tillräckligt med vätska.

Vid dagens teoripass var alla rejält på hugget. Jag valde att ha teorin i stallet för där är det riktigt svalt och skönt. Bouchette och Grattis fick vara övningsobjekt och alla skulle träna sig på att linda deras ben på två olika sätt. Hästarna tyckte nog det var skönt att stå inne en stund och vila från bromsar och flugor. När alla gjort sin uppgift var det fler som övade några extra gånger för de ville bli duktiga på att bandagera. Kul!

På eftermiddagen red vi ut i skogen och klättrade i en rejäl backe som är riktigt brant. Det blev en vända upp och sedan en vända ner. Det var med skräckblandad förtjusning de sedan talade om upplevelsen.


Chassi var väldigt pigg på dagens bom- och hopplektion

Full rulle på traktorerna

Äntligen sol och uppehållsväder i några dagar. Nu ska vinterns foder till hästarna fixas. Anders och jag får ta kvällar och ev nätter till hjälp för att hinna. Först ska det slås av och ligga och torka sedan lägger vi ihop två eller tre strängar till en och därefter kommer en kille med en maskin som gör storbalar och plastar in det hela.

Första prognosen var fint väder till fredag. Vi är lovade att få det pressat senast torsdag natt. Nu har de ändrat väderprognosen. Grrrrrr! Det kan tydligen bli regn redan på torsdag så nu får vi se om vi kan få det balat tidigare men det är fler än vi som står på kö. Alla gärden på Rocklösa är slagna så nu återstår att stränga.


De gärden vi sått under de sista åren innehåller mycket lucern som är ett proteinrikt och bra hästfoder


Första ridpasset

Efter en genomgång i stallet red tjejerna i två olika ridgrupper på ridbanan under förmiddagens pass. Det blev lite träning på den korrekta sitsen och så fick alla chans att lära känna sin lägerponny/häst. Efter lunch hade vi teori och det här var också ett vetgirigt gäng som lyssnade noga och antecknade allt. Vi gick igenom sitsens inverkan i detalj så i morgon blir det spännande att se om de kan använda sig av det i ridningen.

På kvällen blev det lek och full fart. Den här natten kommer nog alla sova gott.

Glada tjejer

Inget ridlägergäng är likt ett annat. När det gäller vårt nya gäng var det massor med prat mellan alla så snart vi började vår rundvandring till hästhagarna. Vi vill att alla ska lära sig namnen på kompisarna och det var ett väldigt engagemang och frågande från alla medans de gick och övade. Den dryga kilometern bort till hagen på Börsnäs gick i ett huj. Vid middagen kunde alla namnen på varandra.

Nu har jag delat ut hästarna så alla vet innan de gick och la sig vilken de ska rida i morgon. Den första natten brukar inte vara så lätt att koppla av och sova bra men kommande nätter brukar de sova som stockar.


Linnea som hade Henry på foder i vintras jobbar under detta ridläger

Trappan klar

Nu är den första delen klar när det gäller ingången till sovrummet på Lillstugans övervåning. Snickaren har varit här några timmar varje dag och nu är de sista bitarna på plats. Det blev så fint och där uppe har man en underbar utsikt över gärdet och ekbackarna. Det är kvällssol så det är en perfekt plats att sitta och mysa på under kvällen.




Nu återstår att montera bort fönstret och såga upp väggen och sätta in en dörr. Den behöver både vara ganska låg och smal så det har gått åt lite tid för att hitta rätt. Nu tror vi att vi hittat den rätta om företaget säljer den separat. Den sitter nämligen på en modell av deras friggebodar.

En mellandag

Efter en skön lång sovmorgon tog jag itu med sådant som samlats på hög under lägret. Först var det en del telefonsamtal som skulle klaras av och sedan åkte jag iväg till Sparreholm. Vi har beställt nya knivar till slåttermaskinen och de hade kommit. De har även en massa hästsaker så jag passade på att köpa några nya grimskaft och så sålde de ut en flaska kylgelé. Perfekt för den gelén jag har är inte så mycket kvar i. På hemvägen handlade jag inför midsommaraftonen. De hade fått in så fina jordgubbar dagen till ära så jag köpte lite mer än vad som ska vara på tårtan. De här "gubbarna" smakade precis som svenska ska göra när de är som bäst.

Rasmus medryttare och jag red ut en sväng på eftermiddagen. På kvällen skulle hovslagaren komma och sätta på en sko på Totte som han klivit av sig. Hovslagaren kollade också Bilbo och tyckte inte att han visade några tecken på fång längre. Nu ska han vila lite till så ska det nog sedan gå att sätta igång honom igen. Musseron är fortfarande halt så han fick kolla honom igen för tredje gången. Nu äntligen fick han hål på hovbölden. Bara ett litet hål för den sitter så illa till men nu ska den nog tömma sig. Hela hoven blev inslagen i ett jodopaxbandage som ska sitta på ända till söndag.


Musseron har ont i hoven

Jordgubbar

Nu är det helt stilla på gården. Inga barn, hästarna i sina beteshagar och totalt lugnt. Kontrasten är stor mellan ridläger och det vanliga lunket på gården. Efter en massa intensiva dagar är det väldigt skönt att sjunka ihop, äta gott och veta att man har sovmorgon dagen efter.

Uppvisningen gick bra. Den ena gruppen gjorde sitt livs ritt. Båda grupperna hade långa trevliga kadriljprogram och jag beundrar dem att de kunde komma ihåg allt. Varje uppvisning tog minst 10 minuter så det blir mycket att minnas. I år har jag lite färre på lägrena och det märktes när alla ska fika i Nergården. Det kändes som om det var gott om plats denna gång och kaffet och kakan räckte utan problem.

I kväll åt Anders och jag en riktigt rejäl middag. Vi grillade får och så gjorde jag en aubergineröra som jag fått recept på. Lite bearnaisessås till blev helt perfekt. Jag hade inte hunnit äta så mycket under dagen så jag kompenserade det med en rejäl portion. Efteråt njöt jag av de första svenska jordgubbarna för året. Numer är det inte mjölk som gäller utan vispgrädde till dem. Det är härligt att äta LCHF.


Snart slut

Sista heldagen har det varit på vårt ridläger idag. I morgon eftermiddag åker alla hem men innan dess ska vi hinna ha en liten uppvisning för föräldrarna. På morgonens ridpass tränade vi på vårt program. Det gick så där men när alla nu tränat in det bättre så hoppas jag att det går bättre i morgon. Det brukar märkas på hästarna att de skärper sig när det är uppvisning.

På det här lägret har det inte blivit något bad. Har det inte regnat så har det varit ganska kallt och ganska mycket moln. Ingen har blivit badsugen. Vår tur ut till en ö hoppade vi därför över men i stället gjorde vi en lägereld uppe i Hagstugehagen och så grillade vi korv och hade tipspromenad. Det var så mysigt så jag tror jag ska upprepa det hela när mina barn kommer hem på semester. Det där med att sitta runt en brasa gjorde man mest när man var ung.


Bilbo som haft fångkänning har inte varit med på vårt ridläger

Ösregn

Det har regnat mest hela dagen och tidvis har det öst ner. Plaskigt och blött men det finns fördelar med allt. När vi red eftermiddagsturen i skogen var det inte en enda broms som anföll, mycket lite flugor och några enstaka myggor. Måste säga att hellre regn än ohyran på hästarna.

På förmiddagen var det bom- och hoppövningar. De flesta hade lyckats glömma sin regnbyxor men ångrade sig nog ganska snart när ridbyxorna började kleta på benen. Det är inte skönt och kallt och ruggigt blir det också. Det var stort engagemang vid dagens teoripass som vi hade i stallet. Roligt när alla är så intresserade. Sedan fick de testa sina nya kunskaper på sina respektive hästar. Alla var så noggranna så uteritten hamnade lite senare än beräknat. Nu gjorde det inget för det enda som hände var att middagen serverades lite senare och stallskötseln fick ske efter middagen i stället.


Chassi var vårt träningsobjekt vid teoripasset

Lärdomar och skoj

Dagen startade med lektioner för de två ridgrupperna. Vi tränade precision genom att använda några övningar från WE. Samtidigt filmade vi deltagarna så på kvällen kunde sitta och titta hur de såg ut när de red. Det är ett väldigt bra hjälpmedel för det blir tydligare och enklare att förstå instruktioner när de sett sig själva.

Vid dagens teoripass fick alla lära sig att linda ben. Det är inte så lätt som man tror och det kräver ganska mycket träning innan man behärskar det ordentligt. Två olika sorters bandage fick var och en öva sig på.

På eftermiddagen hade vi gymkhana. Det gick lite snabbt för en av hästarna vid ett tillfälle men tjejen var jätteduktig och lyckades sitta kvar trots hastigheten, svängarna och att de red barbacka. Det blev många skratt vid sista grenen och det märktes att alla tyckte det var ett kul hästpass.


Rasmus är med på gymkhanan

Nytt ridläger

Nu är elva tjejer mellan 10-14 år hos oss på ridläger. Det var inte världens bästa väder att starta i men ingen har klagat och faktiskt har alla klätt sig klokt med regnbyxor och regnjacka. Det var så kul att ha lektion på förmiddagen för alla verkade passa ihop med sina hästar och det gick förvånansvärt bra för att vara första dagen. Nu har vi gått igenom en massa saker under våra teoripass som är bra att kunna så i morgon hoppas jag att alla ska ha utvecklat sig en steg till. Det här med att komma ihåg att använda sittbenen och känna var man har dem är däremot en stor utmaning.

På kvällen hade vi femkamp i stallet. Bilbo som står inne tyckte det var jättekul med lite sällskap och deltog mycket aktivt när tjejerna fyllde påsar med halm. Bilbo såg det som mat och snodde åt sig så fort han kom åt.


Bilbo i hagen

Jodopaxbandage

Musseron har varit halt ett tag nu och hovslagaren har undersökt honom två gånger för hovböld. Han tror att det är det för han har puls och ömmar på ett ställe i hoven. Men ibland sitter de så djupt så det går inte att komma åt dem. I dag har vi därför lagt ett jodopxbandage runt hoven på Musseron. Det sitter ett blått tjusigt bandage ytterst. Han får gå i hagen med det så vi får se hur länge det håller.


Musseron är fuxen på bilden

Sommarlov och ridläger

Sommarlovet har börjat för de flesta och vi har just avslutat vårt första fyradagars mamma-barnläger. På det här lägret har jag fått bekräftat vad jag hela tiden anat angående Henry. Han är mycket känslig i sin mun. De tre första dagarna gick han super och han var så lugn och fin. I dag hade vi många övergångsövningar och då blev det lite mycket tag i hans mun. Det reagerade han på och det triggade igång hans bockningar. Bra att veta att det är just det som man ska undvika på Henry.


Henry

Nu laddar vi på gården inför de två kommande barn/ungdomslägrena. I morgon är en mellandag för städning, handling, bakning och andra förberedelser. På torsdag dyker det nya gänget upp.

Det är nu dags att tänka på skörden av vallarna också så nu följer vi väderprognoserna med stort intresse.

Första lodjuret

Nu har jag sett mitt första vilda lodjur. Spännande! Jag och Ylva skulle leda upp Miljon och Musseron till hagen, Golfbanan. Vi hade hunnit ut ur stallet och kommit en liten bit in emelllan hagarna i gången upp när jag plötsligt får syn på det. Det står precis vid stängslet ut mot vallen uppe vid eken. Musseron får syn på det så han stannar och tittar. Lodjuret står lugnt och tittar på oss och sedan strosar den iväg. Helst hade jag släppt hästen och gått upp för att se när den gick över gärdet men det gick ju inte. Musseron gjorde sig ingen större brådska eftersom han misstänksamt hela tiden tittade efter den stora katten. När vi väl kom upp så högt så att det gick att se ut över gärdet så fanns det inget lodjur där.




En första plats

I dag fick jag en fantastisk rapport. Miljards fodervärd Ebba var ute på deras första dressyrtävling. De startade först en LB:0 och sedan en LB:1. Den andra klassen vann de på 72,7 procent. Wow! Alla som tävlat dressyr vet hur svårt det är att få höga poäng och det är bara de allra bästa som kommer upp i sådana summor. De samlade ihop åtta stycken åttor och  bara det är helt otroligtt. Miljard fick en 8:a på sina gångarter.


Ebba och Miljard

Jag är så glad över min fina ponny och beundrar Ebba som kunde rida Miljard så fint och dessutom på deras premiärtävling. Nästa helg är det dags igen.

Kattfot överallt

Det var två som kom med förslag på vilka blommor som ingick i buketten när jag ställde frågan för ett tag sedan. Här kommer de rätta svaren: Jungfrulin, Tulkört, Getrams, Trolldruva, Smörblomma, två sorters fibbla, Styvmorsviol, Brudbröd, Gökärt, Gullviva, Mandelblom, Liljekonvalj, Humleblomster, Blåsuga, Hundkäx, Tjärblomster, två sorters gräs som jag inte artbestämt och så den ovanliga kattfoten. Länsstyrelsen gillar när man har dem i hagarna och den verkar helt beroden av öppen mark och bete. I år har jag rekordmånga ställen den växer på. Ibland är de rosa och ibland vita, samt alla färger däremellan.


Kattfot

Kunde gått illa

Hovslagaren har varit och kollat Tottes sko. Den hade plötsligt glidit både snett och bakåt i söndags och han haltade i traven. Tåkappan syntes inte. När hovslagaren tagit av den såg man att tåkappan tryckt in i hoven i bärranden. Det var ett rejält hack. Inte konstigt att Totte haltade för det kan inte känts skönt. Har aldrig haft en häst tidigare som råkat ut för just detta. Hosvlagaren berättade att en del hästar blir så halta vid sådana här tillfällen så de kan inte ens stödja på foten. Nu är hålet rensat ordentligt och i det har vi stoppat en bomullstuss indränkt i jodopax.


Tåkappan rätt placerad i framkanten på hoven

Dominans är ju tänkt att bli en dressyrhäst men han har tydligen hoppanlag också. Ett tu tre var han hos Domina igen och gick där mycket nöjd och betade. De gick i hagarna intill varandra men inte trodde jag han skulle välja att hoppa över det höga staketet.

Fågel- och fjärilsutflykt

I Naturturismprojektet samlades vi idag vid Asköviken utanför Västerås för att tillsammans med två duktiga killar gå runt och lära oss fåglar och fjärilar. Med matsäck på ryggen och kikare runt halsen stegade vi iväg. Man kommer inte många meter förrän det är dags att kolla i kikaren. Det började med en gulsparv och en sädesärla. Det var fåglar vi redan kunde men det är intressant att iaktta dem i kikaren. På ängarna fångades fjärilar in i en håv så vi kunde studera dem innan de släpptes.

Vi kom sedan fram till en grund vik som var full med olika sorters fåglar. Vi klättrade upp i ett högt torn och därifrån hade man bra koll på alla olika sorter. Jag såg svarttärna, dvärgmås och grönbena, rödspov och några till för första gången.


Rödspoven är inte så vanlig att man ser

Det mest spännande var nog att studera fjärilar ocn insekter i kikaren. Trots att fjärilen är flera meter bort så kan man se detaljer som att den stoppar ner snabeln i en blomma och suger nektar.

Nästa steg

I och med det nya köket i Lillstugan har vi valt att ta bort trappan till övervåningen. Nu ska det bli en trapp på utsidan av huset i stället och för det uppdraget har vi anlitat en snickare. Han kom idag och började med att gräva ner två plintar. Det ena hålet gick bra men en bit ner stötte han på ett stenblock när han grävde hål nummer två. Han får där göra en gjutning med fäste i stenen i stället. Det kom upp några brädor innan han åkte hem så nu får man lite känsla av hur det ska bli.




Badankor

I dag har ankorna fått en ny balja att ha sitt vatten i. Från början startade jag med en liten ugnsform, bytte till en i normalstorlek och nu är det alltså en rejäl sak. De får sträcka sig lite för att nå ner med huvudena men det dröjde inte länge innan en av dem kom på att man kunde hoppa i. Och komma ur är inget problem.


Zcrollan ligger hela dagarna och vaktar på ankorna. Hon gillar sin nya arbetsuppgift.



De är bara 14 dagar gamla men har redan blivit så här stora. Man ser faktiskt hur de växer dag för dag.


En stor härlig balja som även går att simma lite i.

Jag längtade också efter ett dopp efter att jag flyttat Domina och Bouchette till Börsnäs. Det var kokhett att promenera på vägen. Tyvärr är vår brygga inte i ordning så jag får nöja mig med duschen i stället.

Vilket läger!

Oj, vilket trevligt gäng jag har haft här i fyra dagar. Alla har funnit varandra och umgänget har varit glatt och trevligt. Alla har lyssnat intresserat vid teorigenomgångarna och det har märkts att de tyckt att kunskapen de fått varit viktig. Det fantastiska vädret har varit en extra positiv del i det hela. I dag åkte de hem men jag hade gärna haft dem här i ytterligare en dag. Det var en hel del tårar hos några av barnen när de var tvungna att lämna sina älskade hästar.

Jag tycker det är så viktigt att de som kommer till Rocklösa blir smittade av den avstressande miljön. Det verkar som att alla blir påverkade av lugnet och atmosfären. Hästarna bidrar också till att alla hamnar i nuet. Det blir långa dagar med ridning, hästpyssel och med allt annat som kretsar kring hästarna.

I går red jag ut med de vuxna. Jag hade Domina och hon skötte sig väldigt bra även om hon var spänd av att gå först. När vi kom in i ett litet skogsområde med ett litet vattendrag blev hästarna attackerade av miljontals myggor. Det blev tossiga och Miljon for iväg i bocksprång. Det redde upp sig men sedan passerade vi samma ställe på tillbakavägen och då hände samma sak. Jag förstår hästarna för de blev helt täckta med myggor som satt och stack.


Domina

Värmebölja



Vilket kanonväder? Nackdelen är att det är varmt att stå på ridbana och hålla lektion. Det blir några timmar varje förmiddag nu när jag har mamma-barnridläger. I dag fick jag nästan panik efter en timme för det tryckte över bröstet och jag skyndade mig in i skuggan och drack ur vattenflaskan som jag tagit med mig. Efter en halv liter vatten var jag helt återställd igen. Jag har aldrig varit en sån som bär runt på vattenflaska men nu med den nya LCHF-kosten är behovet av vatten större. Jag får helt enkelt försöka träna mig på att komma ihåg flaskan och att dricka ur den regelbundet.

Underbar ridtur

Jag och min medryttare red ut en sväng på eftermiddagen. Jag tog Bouchette idag. Hon kändes riktigt fräsch men gick fortfarande bättre när det var riktigt mjukt underlag. Vi red min favoritvända bort till Årbystugan. Det är en så mysig liten väg med grön mitt och den slingrar sig fram. Bitvis är träden så nära så man känner sig helt innesluten. En tur på favorithästen kan inte bli annat än underbar.


Bouchette i beteshagen

På kvällen blev det mycket bestyr med förberedelser inför lägret som startar i morgon förmiddag.

RSS 2.0