Toppengänget

Vilket härligt gäng jag har här på ridläger. Positiva, glad, vill lära, blir fascinerade, supertrevliga, duktiga barn, ja listan kan göras väldigt lång.
 
I dag när vi hade ridlektion på förmiddagen tog jag en lite kort stund med varje barn på slutet och på bara några varv på volten med lite instruktioner fick de helt fantstiska resultat med sina hästar. Det såg verkligen jättetrevligt ut. De är så duktiga också för de följer instruktionerna bra. Mammorna är lika duktiga och alla har verkligen fått en häst som de passar ihop med. I dag var det stor skillnad på hur det gick och det var stora framsteg jämfört med dagen innan.
 
Tyvärr har tre av hästarna fått tappskor och till råga på allt så är både Dominans och Musseron jättehalta. Troligtvis har de drabbats av hovböld. Musseron hade så ont idag så han ville inte röra sig ur fläcken utan han fick stanna i hagen när vi hämtade in de övriga. Jag hoppas verkligen att hovslagaren kan komma i morgon och hjälpa dem.
 
Så här fin var Musseron som fölunge
 
 

Ensilageskörd

Det är inte lätt det här med att ta foder till djuren. Följer man vad väderprognoserna säger på sina sidor så ska det nästan alltid komma någon liten regnskur. Min plan att skörda gick i stöpet och efter det har jag bevakat vädersidorna varje dag. Nu verkar det bli fint men då krockar det med lägret. I dag ringde min kille som balar och plastar åt mig. Hans ska ha några semesterdagar i nästa vecka så han ville vet när jag tänker skörda. Vi bestämde att han får pressa när han kommer tillbaka på söndagen. Nu gäller det bara att vädergudarna är med mig under nästa vecka.
 
 

Snart ridläger

Om två dagar är det dags för ett mamma-barnridläger. Dessa två dagar går helt åt till förberedelser. Städa huset, fixa i stallet och så ska det skrivas matlista, handlas och förberedas lite mat och bakas. Tiden flyger iväg. I morgon ska jag hämta min hjälp vid bussen. I år har jag samma tjej på de läger jag ska ha. Det är skönt för då vet man att allt fungerar smidigt.
 
 
Sent på eftermiddagen gick jag en sväng i hagarna för att plocka lite smultron. Nu hinner jag inte det på fem dagar så ville passa på. De är rekordstora och rekordtidiga i år. Det finns så många ställen så det går inte att gå på alla under en runda. Efter ett tag blir man mätt och nöjd på smultronsmaken. Verkligen lyxigt!

Researrangör

I dag har jag haft ett möte med en tysk researrangör. Vi möttes på Södertuna slott för att jag skulle visa och berätta om mina matvandringar. Hon blev mycket intresserad och kommer nu inför nästa år ta med den som förslag på aktivitet i deras kataloger. Hon pratade också om att komma med grupper. De arrangerar temaresor och då skulle en matvandring passa bra.
 
Efter mötet åkte jag och tittade på skåp som jag sett på annons. Det blev köp och sedan skulle allt in i bilen. Hur vi än försökte så gick inte vitrindelen in så den fick Anders hämta på vägen hem från jobbet.

Nya ägg

Nu är min hinderpark såld. Det gick riktigt fort. Den första som ringde på morgonen ville köpa den och idag var de här för att lasta allt på en släpvagn. Det blev ett rejält lass.
 
Mina nya hönor som föddes i februari har just börjat lägga ägg. Det är nog de med gener från min lilla vithätta. Hon är en dvärghöna och lägger mindre ägg men som är godast av dem alla. De här nya små äggen väger bara 25 gr så är i början.
 
Frukost med två miniägg, grönt stort ägg och laxsmörgås gjord på LCHF-bröd.

Måla och montera

Min plan var för dagen att slå mina gärden. Jag hade beställt plastning till på tisdagen. Började morgonen med att kolla vad SMHI visade på sin sida. Det blev att ändra på planerna och avboka plastning. I natt skulle det bli regn och även en del på måndagen.
 
I stället bestämde jag mig för att rödfärga dasset som jag bygger nere vid ridbanan. Tänk att ett så litet hus tar så många timmar att måla sidorna på. Fördel med rödfärg är att det torkar fort så efter några timmar målade jag det en andra gång. Sedan monterade vi dit vindskivor och dörrkarm. Det blir snyggt. Det värsta var att nu ser man verkligen att hinderhuset också behöver målas om. Får skriva upp det på min "göra-lista".
 
 

Hindermaterial

Nu har jag bestämt mig för att sälja av mitt hindermaterial. Det är riktigt rejäla grejer som är stadiga. Hästarna lär sig lyfta på fötterna när de slår i en träbom jämfört med platsbommarna.
Till salu har jag 9 bommar, 3 plank, en oanvänd grind samt 14 hinderstöd med hållare. Bommarna är 3,5 m på längden. Jag har lagt ut annons på Blocket men säljer naturligtvis hellre till någon av mina läsare om det finns någon som behöver lite att hoppa över. Priset är 5000:- vilket är under halv priset mot om du köper det nytt.
 
 

Sommar på riktigt

I dag är det verkligen sommar. Ingen extra tröja behövdes när jag for iväg på fyrhjulingen för att titta till hästarna. Ljumma vindar strök mot armarna. Sedan körde jag lite med slåtterbalken och blev riktigt varm så när Anders kom hem packade vi handdukar och gick ner till skön. Jag behövde verkligen ta ett dopp efter det svettiga arbetet. 20 grader i vattnet vilket inte är så mycket. Det kändes rätt kallt men oj så skönt det var. Tvätt med lite duschcreme så kände jag mig som en ny människa. Efteråt njöt vi i solskenet och studerade trollsländorna som flög i hundratal över vattenytan.
 
Jag önskar er läsare en riktigt skön midsommar!
 
 
 
 
 
 
 

Mer reklam

Nu är våra Matvandringar med i tidningen igen. En underbar artikel i Sörmlands Nyheters sommarbilaga. Jag blir så imponerad av de duktiga journalisterna som skriver så målande och trevligt.
 
Dagens tidning delas dessutom ut till alla hushåll i deras spridningsområde, så bätte lokal täckning kan det inte bli.
 
För dig som är sugen på att vara med på en vandring, här kommer de kommande datumen:
 
Svensk guidning: 8 juli, 22 juli, 5 augusti, 24 augusti, 7 september och 8 september.
Tysk guidning: 9 juli, 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augusti och 25 augusti.
 
PS. Mitt i artikeln har vår katt Busen lyckats nästla sig in:).
 
 
 
 
 
 

Vila upp sig

Så skönt det var att vara borta några dagar från gården. Jag sov hur länge som helst på morgnarna och verkade ha hur många timmar som helst att ta igen. Det är inte ofta man får chans att ligga kvar när man vaknar till och sedan bara somna om igen. Tanken kommer att det kanske är dags att gå upp och så vips så slumrar man in. Efter två sådana morgnar började jag känna mig normal igen. Det har varit en hård period med mycket att göra så det hade satt sina spår.
 
Nu är jag tillbaka från Malmö, fräsch och utvilad. I morgon är det dags att ta itu med tusen arbetsuppgifter som väntar.
 
Naturbeteshagarna ska nu betas av hästarna så att de blir fina. Dags att flytta Rasmus-gänget dit.
 

Genom Sverige

Gnesta Företagsutveckling hade igår avslutning på årets företagarkurser. Avslutningen innehöll ett förmiddagsblock med föreläsning om att strukturera sitt arbete bättre och få mer tid. Därefter var det två killar som blandade teater, musik och samtal på ett underhållande sätt. Samtidigt fanns det mycket allvar i det de framförde och gav en del att reflektera och tänka på. Kursen hölls på Öster Malma så jag reste direkt därifrån och ner till Malmö för att hälsa på barn och barnbarn Skönt med några avkopplande dagar utan arbete.
 
När jag är tillbaka på Rocklösa är det dags att tänka på årets ensilageskörd

Ny erfarenhet - regn

Så har jag blivit en erfarenhet rikare. Jag har haft min första matvandring i regnväder.
 
Anders väckte mig tidigt på morgonen och sa att prognosen sa regn redan från kl åtta. På kvällen innan sa de kl två vilket hade varit mycket bättre då matvandringen skulle vara mellan 10-12.30. För att gardera om regnet skulle komma tidigt så satte vi upp två partytält, ett vid varje station där det skulle serveras lite mat. Till varje pris vill man ju undvika att skålarna med mat fylls med vatten.
 
Att klä sig i lämpliga kläder inför dagen är däremot var och ens ansvar. Ska man gå en vandring kan det vara klokt att kolla prognosen och helst slänga med regnkläder och stövlar i fall att. Nu hade inte alla varit så förutseende så på slutet var det många blöta deltagare.
 
Trots vädret var det många som tyckte om dagen, maten och den fina naturen. Den här gången var det ett gäng på 30 personer som var med.
 
Just nu blommar kattfoten i hagarna
 

Välkommen

Nu är snart all plattsättning i Lillstugan färdig och sedan återstår att inreda duschrummet. Så här ljuvligt ligger huset i sin omgivning. Vi hoppas många vill bo och övernatta i det framöver.
 
 
 

Förbereder matvandring

Nu är det snart dags igen för en stor grupp som ska matvandra. I dag har jag åkt runt i Sörmland för att fylla på i lagret. Sedan har jag förflyttat alla mina varor ner till Nergården. Natten som var hade vi en familj som hyrde boende. Egentligen skulle de sovit i Lillstugan men där är inte klart ännu så de fick i stället vara i Nergården. Det betydde att jag var tvungen att tömma kylskåp och ta bort mina matvandringsgrejor.
 
På kvällen åkte jag på möte med Stjärnhovsgruppen men innan dess hann jag laga lite tillbehör som ska vara med på vandringen. Mötet var trevligt med två nya aktörer i gruppen. Det kommer bli bra samarbete med dem.
 
Läckra produkter från olika producenter uppdukade i naturen
 

Finaste hästarna

Så här stor och fin har Dominans nu blivit. Hans bästa kompis är Bouchette.
 

En lyckad tur

I bra väder genomförde jag idag en matvandring på 5 km. Vi hade en reporter med i gänget och förhoppningsvis leder det till en artikel i sommarbilagan i tidningen Sörmlands Nyheter. Hon hade inte tid att gå med så länge men hann i alla fall med två matstopp.
 
Även min tyska guide var med under turen. Hon behöver lära sig om allt som ska sägas och även prova maten för att kunna förmedla till deltagarna.
 
Vi hade riktigt tur med vädret. Sol men ibland en del moln. Alla deltagare njöt av allt det goda. Jag har ändrat om lite i ordningen på stoppen och då blir det genast så att vissa produkter går det åt mer av och andra mindre. Mycket beröm för allt trevligt från deltagarna och alla ville gärna komma tillbaka nästa år och gå en vandring igen. Det är väldigt roligt för om alla känner så kan det bli ett återkommande evenemang som man vill delta i för att man tycker att det är så trevligt.
 

Förberedelser

Till helgen ska jag ha matvandring så idag ägnade jag mig till viss del åt en del förberedelser. Bl a monterade vi några nya bord jag köpt och så körde jag ut några till en ny plats som vi ska ha ett stopp vid.
 
Alla måsten varvardes med att gulla lite med barnbarnet Hans. Han var väldigt fascinerad av våra olika djur. Katterna är mycket populära och han fick också stifta bekantskap med Bilbo. Bilbo var nyfiken och nosade ganska ingående efter det att han insett att det inte var farligt med minimänniskor utan mer spännande.
 

Studentexamen

En stressig morgon för att hinna med det allra viktigaste inna jag skulle åka till Stockholm. I dag tog barnens kusin studenten. Först var vi vid utspringet. Soligt och det blev nästan för varmt att stå där och vänta och titta. Det spelades dunkamusik på hög volym så det var svårt att prata med varandra. Inte riktigt min melodi. Sedan åkte alla iväg på lastbilsflak och vi åkte hem till mina föräldrar och pysslade lite innan det var dags attt gå på mottagning.
 
 
God buffé och en massa trevliga människor att prata med. Det allra bästa var att Ola och Julia var uppe med vårt första barnbarn och deltog i kalaset. Hans har hunnit bli 8 månader och det är första gången de kommer och hälsar på. Nu får vi några trevliga dagar tillsammans innan de ska åka tillbaka till Malmö.

Motorsågsljud

Min plan idag var att flytta Grattisgänget till en ny hage. Eftersom jag hade en av mina ridelever här så tänkte jag att jag skulle få lite hjälp med det. Medan hon stod och borstade och gjorde i ordning Grattis så gick jag ut till den nya hagen och började kolla staketet så att det var helt. Den här gången ska killarna gå på Trollberget. När jag hade kommit till hörnet längst bort mot fritidshusområdet hörde jag en motorsåg väldigt nära. Bestämde mig för att kolla eftersom jag såg att de satt upp plastremsor på alla våra staketstolpar. Jag letade rätt på killen och just när jag närmade mig ramlade en stor tall precis där jag hade stått sekunden innan. Det är tur att jag är van vid att arbeta i skogen med Anders så man alltid har full uppmärksamhet uppåt. När trädet kom farande flyttade jag mig snabbt in i vår granplantering. Tänkte att de nog inte fäller över vårt och det stämde.
 
Efter lite snack med motorsågskillen fick jag lite information och i morgon ska jag träffa den ansvarige för att kolla så att de sätter upp vårt staket igen. Nu vet de också att det finns hästar i hagen där de sedan ska fortsätta.
 
Rasmus

Premiärdopp

Måla, bygga och så avslutade vi dagen med att hämta båten som låg på grannens sjösida. Jag skulle flytta några bord som hör till matvandringen så vi rodde bort och hämtade dem och sedan ställdes de på den nya platsen.
 
Därefter jobbade vi med att  försöka få bryggan på rätt plats. Som alltid tar isen och bryter isär den. Det var kanonvarmt i luften och klibbigt. Det krävdes mycket kraft för att få loss bryggan som fastnat i vassen så när allt var klart var jag bara tvungen att ta ett dopp. Ganska svalt men ack så skönt. Det premiärdoppet var nog det tidigaste jag varit i vattnet på den senaste 20 åren.
 
 

Höghus

Vi har ett gäng aspar som står i en av våra hagar. De har en massa hål på olika ställen i olika storlekar. Häromdagen satte jag mig på den stora gungan och fösökte räkna hur många fågelfamiljer som bor där. I vissa träd är det flera familjer som bor på olika höjd. Under 5 minuter kom en massa starar flygandes fram och tillbaka och även några kajor. Jag kollade var de kröp in och kunde konstatera att det bor minst fyra familjer med starar och två familjer med kajor.
 

RSS 2.0