Jag väntar

Nu går jag och väntar på det fina stabila vädret. Vi har haft skurar två dagar i rad men i morgon är det sagt att det ska bli uppehåll. Dessutom några dagar till. Det är dags att slå vallen och göra foder till vintern. Sommaren är alltid uppdelad i före och efter. Det är alltid lika skönt när balarna står uppställda och allt är klart.
 
Mina killingar börjar långsamt acklimatisera sig. I dag har de vågat gå fram till maten trots att jag står och tittar på dem. Jag har slagit av en massa sly och de älskar verkligen löven. Ser fram emot att släppa ut dem. Det får dröja några dagar till så att de slutar vara rädda för mig och vågar vara tillsammans med mig. Trots att de är så små så håller de på och stångas lite. Det märks att de vet att de har horn på huvudet som är effektiva.
 
Nu har de stängt av våran bro för reparation. Jag är ner då och då och kollar hur arbetet går. Killen som jobbar där är samma som jag hade som hjälp när jag byggde mina spångar, tornet, toaletter och stättor. Han är jätteduktig. Får se när de öppnar den igen. Det ska komma boendegäster på torsdag till Lillstugan.
 
Lillstugan väntar på nya gäster

Nu är de här

Nu har vi hämtat hem våra killingar. De är sex stycken små söta killar i olika färger. Det var riktigt tufft att lyfta ut dem ur hästtransporten när vi kom hem. De där hornen de har vill man inte ha i ansiktet och sedan sprattlade de förfärligt. De behöver bli tama innan vi kan släppa ut dem på betet så nu får de tillbringa några dagar i stallet så de vänjer sig vid mig.
 
 

Är det dags eller?

Frågan om det är dags att slå eller ej plågar en alltid den här tiden på året. Jag vill inte ha regn i djurens foder när det ligger och torkar och sedan ska bli hösilage. SMHI hattar också väldigt mycket ibland med sina prognoser. I går kom en regnskur så då var jag glad att jag inte hade slagit. I dag stod jag i startgroparna och maskinen var påkopplad på traktorn. Det mulnade på och jag tänkte att det torkar dåligt då så vi ägnade oss i stället åt att bygga stängsel. Det var en himla tur det för vid fyra på eftermiddagen öppnade sig himlen och vi fick en rejäl åskskur.
 
Sedan sken solen igen men det hade hunnit bli rejält blött i gräset. Jag gick en smultronrunda på kvällen och njöt av alla extra stora smultron i år och blomsterprakten som är. Varenda art slår blomrekord.
 
Blodnäva i Trollbergshagen

Biltur

Innan Martina med sambo åkte från Rocklösa så hjälpte de mig att flytta Rasmus, Bouchette, Musseron och Dominans till en ny hage. Tanken är att de ska gå på Trollberget i minst en månad ihop med getterna. Fast först får hästarna gå bredvid och vänja sig. Jag vill inte heller att de ska jaga runt getterna. Man kan aldrig veta vad busen Dominans tänker hitta på.
 
När vårt besökt åkt iväg så tog jag bilen på en tur för att uträtta en massa ärenden. Jag började i Stjärnhov, sedan Gnesta där jag var både i bokhandeln och därefter i second handbutiken som Röda Korset driver. De tyckte nog att jag var dagens bästa kund. Jag plockade ihop mängder med varor så det blev tre jättekassar därifrån. Bl a några spel som jag ska lägga i våra hus som vi hyr ut. Det är alltid trevligt vid dåligt väder att kunna spela lite.
 
Sedan åkte jag vidare till Söderälje. Jag hade mängder med smutsiga lakan/handdukar med mig och åkte till tvätten med dem och fick en massa rena med mig i stället. Det är så praktiskt att göra på det sättet när boendegäster vill hyra lakan. 
 
Resten av eftermiddagen och in på kvällen ägnade jag mig åt shopping. Hittade en massa bra saker till våra turistboenden och så nya gardiner till köket som jag blev så nöjd med.
 
 

Fortet

I dag har vi varit turister i Sörmland. Vår tur gick till Oxelösund och Femöre. Först besökte vi Femörefortet och följde med på en guidad tur. Mycket intressant och kul med historia som ändå inte är så gammal. Guidningen tog en timme och sedan  gick vi runt lite i naturreservatet. Det är fint med klipporna mot havet och det fanns stora områden med skogar. Sörmlandsleden har flera sträckningar där och vi följde den en liten bit.
 
Därefter åkte vi in till Nyköping och letade upp en restaurant i hamnen. Det blev en pangmiddag med dessert på huvudrätten. Det var mängder med folk som promenerade förbi i solskenet. Det var nog för att det var veteranbilsträff en bit bort. Efter att vi ätit gick vi dit och tittade ett tag innan vi åkte hem.
 
 

Sommarsäsong

Nu har sommarsäsongen startat på riktigt med turism och ledigheter. I lördags kom nio personer från Tyskland och bor i Nergården. De kommer bo där i fjorton dagar. Samma dag som de lämnar oss kommer det en ny familj som har hyrt Lillstugan. Därefter rullar det på med olika familjer i våra boenden under hela sommaren.
 
I måndags kom Martina, vår dotter, med sambo och nu när de är här i några dagar passar vi på att göra lite i Sörmland. I dag var vi iväg till Fabriken i Sparreholm för lite shopping och efter det åkte vi till Björnlunda och åt italiensk glass vid Sternersborgs chokladpralintillverkning. Jag valde den allra största och mixade laktritsglass med hallon/blåbärglass. Mycket gott!
 
Vid nästa utflykt ska vi åka till Femöre i Oxelösund och besöka det vackra landskapet samt vara med på en guidad tur i Femörefortet. Det är roligt att upptäcka och prova allt roligt/intressant som finns i sin egen region. Varför gå över ån efter vatten?
 
 

Riktigt trött

Varenda dag jobbar vi nu med att få färdigt stängslet till våra killingar som kommer snart. Nu har tre sidor av hagen 4 trådar färdiga. Ska bara komplettera med några plaststolpar på några platser där marken är ojämn. Den låga tråden hamnar då mot marken så den måste lyftas lite. Vår sista sida att stängsla är ett gammal fårnät. Det måste vi fräscha upp och sätta fast bättre med nya märlor. Sedan återstår att ordna grindöppningar på ett par platser och dra fram el så att det känns om de går emot det. Vi hoppas att även vildsvinen ska lära sig att det inte går att passera. Fungerar det så slipper vi få hagarna så förstörda.
 
Efter en hel arbetsdag med mängder av gående och böjande vid stolparna kände jag mig riktigt trött när vi kom hem och äntligen fick sjunka ner i en fåtölj i solskenet.

Uthyrt

Med lite sista småplock och så klippning runt Nergården var det så dags att hyra ut huset till tyska turister i fjorton dagar. De verkade så nöjda när de gick runt och tittade i huset. Två stycken pratar mycket bra svenska så det blir roligt att ha kontakt med dem. Det är lika kul när det är engelska som gäller som språk men eftersom jag inte är så bra på det så hämmar det alltid en del i samtalet.
 
I morgon ska jag visa var flytvästarna finns och så tror jag de vill titta in i gårdsbutiken.
 
 

Intervjuar

Rådgivaren på Swedish Welcome gav mig en uppgift när hon var här. Hon tyckte jag skulle upprätta krisplaner för olika krissituationer som kan uppstå i min verksamhet. Förutom brand så är det ju sjukdomar och olyckshändelser som skulle kunna vara aktuella.
 
I dag har jag varit över till min granne som är läkare och intervjuat honom om vilka åtgärder jag ska vidta vid hjärtstillestånd, person i vattnet, allergichock, ormbett och om någon sätter i halsen. Ska sedan även komplettera med krisplan vid brand. Bra att ha allt på pränt så kan jag även dela med mig av materialet till mina andra guider.
 
Önskar er alla en riktigt skön och avkopplande midsommar!
 
 

En härlig dag

Vad skönt att solen sken idag när det igen var dags för gourmetvandring. Efter årets maj har man lärt sig att uppskatta de fina dagarna nu i juni. Även om det inte är så varmt när solen går i moln så känns det helt OK ändå. Gänget som bokat in sig var lite försenade och som tur var så körde deras föreläsare som skulle avlösa vandringen fel på vägen hit. Det gjorde att vi hann avsluta utan stress. Det blev en ca 2,5 timmars vandring. Uppskattande ord om den otroligt goda maten och den intressanta guidningen gav de innan vi skiljdes åt.
 
I morgon bitti har de bett mig öppna gårdsbutiken så att de kan handla och mitt på dagen ska jag servera dem en lunch. Det blir en laxgryta med saffranscreme. En av våra egna favoriträtter. Det blir sedan kaffe med LCHF-chokladkaka, vispad grädde och hallon.
 
Vårt utsiktstorn som från och med i år ingår i gourmetvandringen

Mörka klumpar

I morgon kommer ett företag på gourmetvandring. De vill ha en förkortad och efter den har de hyrt Nergården ett dygn för möten och boenden. Jag har förstås ägnat hela dagen åt att förbereda maten, städa  mm. Nu på kvällen var jag ner för att ställa in en färdig rätt i kylen. Jag såg att Dominans stod och spanade på något så jag tittade åt samma håll. Det var vildsvinen! Två stora suggor och tre mindre såg jag på gärdet vid vägen. Jag gick bort för att se bättre och de brydde sig inte ett dugg. När jag var på väg tillbaka fick jag plötsligt syn på en rörelse och då såg jag en massa kultingar. Svårt att se exakt för det var skymt men tror att det var åtta stycken. Fascinerande djur men oj vad de förstör våra marker.

Inte långt kvar

Nu är det bara en till två veckor kvar tills vi får hem våra killingar. Intressant nog så har det varit en del i media om hur många bockkillingar som bara slås ihjäl redan vid födseln för att ingen vill föda upp dem. Känner att vi gör en liten insats för något som känns väldigt onödigt. Tydligen är det ca 6000 om året som inte är önskade. Vi ska ha sex. Fast faller det väl ut så blir det fler nästa år. Redan nu kan du som är nyfiken på köttet beställa en låda med ett halvt eller helt.
 
För att hinna bli klar tills de kommer med staketet så tillbringade jag några timmar idag med att sätta i isolatorer i stolparna. Det ska vara fyra i varje så det tar en stund. I morgon blir det fortsatt stängseljobb.
 
Det är en njutning att vara ute i de vackra markerna där det mesta står i full blom

Abstinens

Dags att fylla på mina lager inför kommande gourmetvandringar. Redan kl 10 åkte jag iväg och hade drygt fem mil till första stället. Sedan blev det ytterligare 6 mil till Nyköping. Förutom att hämta det jag skulle där köpte jag jordgubbar på torget. Det var många försäljare som konkurrerade så det var bra priser och jordgubbarna visade sig vara söta och goda. Det blev kalas med grädde på kvällen.
 
Nästa resa var igen 6 mil och sedan vände jag äntligen bilen mot Rocklösa (7,5 mil till) fast med en extra omväg för att plocka upp varor på flera ställen. Slutligen fyllde jag bilen med hönsfoder, saltstenar och mineralbaljor. Det hade inte gått in något mer kan jag säga.
 
Vi åt en lite tidigare middag på kvällen då jag inte hunnit med någon lunch. Efter maten kände jag att jag hade en hemsk huvudvärk. Konstigt, för jag brukar aldrig få ont i huvudet. Den ville inte ge sig och blev bara mer ettrig. Då slog det mig att jag inte druckit något kaffe under dagen. Kaffe för mig på kvällen är ingen hit då jag brukar få svårt att sova. Jag blev i alla fall tvungen att göra mig en kopp. Efter ca 10 minuter var huvudvärken som bortblåst. Det är faktiskt lite läskigt att dricka något som gör en dålig om man inte intar det.
 
 

Dra lärdomar

I dag har jag haft besök av de som jobbar med turism i Gnesta kommun. Jag ordnade en liten minivariant av gourmetvandringen på ca 1 timme. Vi gick mycket kort och så gick den mesta tiden till att äta och jag berättade lite förkortat om några saker för att visa dem hur mitt upplägg är. Jag hade valt en rätt från varje stopp med tillbehör och det var precis lagom. Alla åt och njöt och berömde med stora ord den goda maten.
Vi tittade sedan på våra boenden och gårdsbutiken. I butiken passade de på att handla en del med sig.
 
Det var en mycket lärorik dag för mig också. Spännande att se hur en så kort vandring tas emot och upplevs. Det var mycket av dagen jag kommer ta med mig i den fortsatta planeringen.
 
 

Middag ute

Så med bara drygt en vecka kvar till midsommar så blev det äntligen så varmt så att vi kunde äta vår middag ute i trädgården. I år har vi väntat länge på det ögonblicket. Förutom att det var varmt och soligt så surrade det mängder med humlor i planteringen bredvid oss och uppe i skyn for tornseglarna omkring. Nu är det bara att njuta och ta till vara alla härliga sommarkvällar som erbjuds.
 
Till middagen passade vi på att grilla. Vi gillar verkligen vår nya gasolgrill. Snabb att få igång och så är det lättare att få maten bra då den inte blir så övervarm. Till köttet gjorde jag min goda bönröra som jag hade recept på tidigare här på bloggen. Har du missat det får du kolla tillbaka. Tror det var i mars jag la ut det eller ev i februari.
 
Härlig bönröra

Äntligen

I dag var det dags för en gourmetvandring igen och äntligen var det lite bättre väder. Vi frös inte ihjäl eller blev dränkta av regn. Den här gången blåste det förfärligt ibland och kunde kännas ruggigt ett tag men sedan blev det lä och varmt. Det var en mycket trevlig dag med ett härligt gäng. Vi gjorde en liten utvärdering på slutet och många betonade den goda maten. Det märktes även i butiken att de gillat många smaker för alla köpte lite gott med sig hem.
 
Det är skönt att nu haft några vandringar så att jag kommit in i det ordentligt igen. Det långa uppehållet under vinterhalvåret gör att det kräver mycket tankeverksamhet i början för att komma ihåg allt som ska förberedas och med ut under dagen. Nu känns det mycket lättare och har blivit en vana igen.
 
Alla äter och njuter

Vilken inspiration

I dag hade jag rådgivaren från Swedish Welcome på besök. Vilken fantastisk dag. Vi skulle hålla på i ca två timmar. Det blev fem! Swedish Welcome är ett rådgivnings- och certifieringssystem för turism - boenden, muséer, slott, upplevelser osv.
 
Först gick vi igenom husen och jag fick en massa nya bra tips på hur jag kan förbättra allt ännu mer. Sedan fördjupade vi oss i mina gourmetvandringar. Så spännande och en hel del av förslagen kommer jag hinna redan till nästa vandring som är på söndag. En del andra förslag kommer jag behöva jag jobba med under längre tid innan det blir klart.
 
Det är roligt att träffa någon som kommer med så bra förslag som ligger helt i linje med mitt eget tänk och som känns så bra. Den här rådgivning kändes extra givande.
 
Nu står alléträden i full blom
 

Nya hyresgäster

Jag mötte dem när jag klev ut genom dörren. De var och tittade på takvåningen på Lillstugan. Vi får se om de bestämmer sig för den. Nu på kvällen var det fler intressenter här. Jag räknade till åtta individer.
 
Vad härligt att de kommit. Nu blir det nog äntligen sommar. Dessutom hörde jag näktergalen i kväll.
 
Nya hyresgäster - tornseglaren har kommit
 
 

Klar himmel

 
 
Månen är precis på väg upp vid horisonten. Äntligen verkar det bli några soliga dagar och lite varmare. Det är bara 14 dagar till midsommar vilket är helt ofattbart. Inte känns det som sommar inte fast vi är i juni.
 
I dag passade jag på i den starka blåsten som var att rensa rabattern runt Lillstugan och sedan städa det mesta där inne. På lördag får vi gäster som är på cyklesemester.
 
Under torsdagen måste jag städa i Nergården för på fredag kommer rådgivaren från Swedish Welcome på besök. Det blir ett spännande möte då hon även ska certifiera mina gourmetvandringar.
 

Dagens jobb

Om några veckor kommer våra killingar så nu har jag tagit tag i stängslena. Dags att göra ett bra staket. I dag handlade det om att rulla upp gammal taggtråd. Otroligt slitsamt. Det sitter med märlor i ekstolpar vilket gör att det nästan är omöjligt att få loss märlorna. Det kommer ta tre arbetsdagar för att bara få bort allt.
 
 

Har ni provat

Nu har de äntligen kommit till vanliga affärer. Jag tänker på sjögräsnudlar. De är verkligen härliga i maten. I dag ville vi ha något snabbt och gott till middag så det blev en påse med wokgrönsaker, ett paket sjögräsnudlar, lite rökt kalkonkött, ca 1,5 dl vispgrädde, salt och lite sweetchilisås för smaksättning. Sjörgräsnudlarna förhöjer verkligen rätten. De är lite krispiga även när de värmts upp.
 
 

RSS 2.0